فهرست مطالب

اخلاق در علوم و فناوری - سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 54، پاییز 1399)

فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری
سال پانزدهم شماره 3 (پیاپی 54، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/29
  • تعداد عناوین: 24
|
  • طوبی اورنگ، مریم اورنگ، سهیلا اورنگ* صفحات 1-5
    زمینه

    باورها و کلیشه های منفی نسبت به سالمندی، به سبک زندگی افراد یک جامعه جهت داده و پیامدهای رفتاری و روانشناختی آن در سلامت روانی و جسمانی تاثیرگذار است. بسیاری از مشکلات فردی و اجتماعی ریشه اخلاقی دارد. در سایه اخلاق اجتماعی، امنیت اجتماعی افراد حفظ می شود. مطالعه حاضر، به بررسی نگرش جامعه نسبت به سالمندی و بی اخلاقی هایی که موجب پدید آمدن کلیشه های منفی در جامعه شده است، می پردازد. لذا انتظارات واقع بینانه و کسب دانش درباره مراحل سالمندی از اضطراب پیر شدن کاسته و تبعیض سنی در جامعه را کاهش می دهد.

    نتیجه گیری

    با توجه به گسترش هرم جمعیتی سالمندان، پیرستیزی شیوع بیشتری پیدا کرده و توسط جامعه پذیرفته شده است. این پذیرش، سالمندان را در مقابل فشار اجتماعی وکلیشه های منفی قرار داده است. کسب بینش و آگاهی درباره فرایند زندگی و رعایت اخلاق اجتماعی و حمایت و برنامه ریزی دولت و دستگاه های مربوطه از قشر سالمند، موجب کاهش تبعیض سنی و افزایش سلامت روانی در جامعه می شود

    کلیدواژگان: سالمندی، اخلاق اجتماعی، تبعیض سنی، سلامت روان
  • مهدی ساجدی مهر، مرتضی دهقان نژاد*، ابوالحسن فیاض انوش صفحات 6-12
    زمینه

    وجود چالش های اخلاقی ناشی از بحران های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی مسئله ی ناگریز هر اجتماع و حاکمیتی است، در این میان آنچه می تواند موجبات مانایی و دوام یک حکومت را فراهم آورد، استفاده کامل از فرصت ها و مبارزه فعال عیله چالش هاست، اما اگر برای چالش ها فکری عاجل نشود، اندک اندک به بحران تبدیل شده و نهایتا می تواند کیان حاکمیت را در معرض تهدید جدی قرار دهد. حکومت قاجار خصوصا پس از انقلاب مشروطه دچار چنین وضعی شد، بحران های سیاسی و در هم تنیده شدن آن با بحران های اجتماعی باعث بوجود آمدن چالش های اخلاقی در این دوره شد که تاثیر زیادی در برافتادن قاجارها داشت. در واقع مساله اصلی این مقاله یافتن پاسخ مناسبی برای این پرسش است که: «بحران های سیاسی بعد از مشروطه، دارای چه نقش و جایگاهی در سرنگونی سلسله قاجار بودند؟» و اینکه این بحران ها چه چالش های اخلاقی را در این دوره بوجود آوردند؟ و این چالش های به چه طریق خود را نمایان می کرد؟

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق حاکی از آن است که تراکم چالش های اخلاقی، بحران های سیاسی و نمایان شدن دیگر بحران های اجتماعی نشات گرفته از این بحران ها در ایران انقلاب مشروطه و ناتوانی دولت در رقابت با سازمان های قدرتمند اجتماعی برای ارایه استراتژی های بقای کارآمدتر برای تحول اجتماعی، موجب گرایش نیروهای اجتماعی به سوی تمرکز قدرت شده و شرایط را برای سقوط قاجاریه و ایجاد دولت مقتدر و حداکثری برای حل بحران ها فراهم کرد.

    کلیدواژگان: چالش های اخلاقی، بحران سیاسی، انقلاب مشروطه، قاجاریه
  • حسین مهرپور*، محمود مدنی بجستانی، سید شکراله هژبرکلالی صفحات 13-19
    زمینه

    علیرغم نقش بی بدیل فضای مجازی در رفتارهای جامعه مدرن کنونی و اهمیت رعایت اخلاق در آن، تاکنون پژوهشی در راستای ساخت مدلی از اخلاق عملی در این فضا ارایه نشده است. پژوهش حاضر به بررسی چگونگی وضع قوانین مبتنی بر اخلاق در فضای مجازی پرداخته است.

    نتیجه گیری

    با تحلیل توصیفی مفهوم اخلاق در فضای مجازی، برداشت این است که اخلاق در فضای مدرن دارای چهار شاخصه خویشتنداری، جهان شمولی، برابری و یگانگی می باشد. قلمرو اخلاق در فضای مجازی، جهانی بدون مرز می باشد. اصول تفوق های قوانین محلی در آن نباید لحاظ شده و قوانینی نو را می طلبند. به همین دلیل مواد «3» قانون تجارت الکترونیک ایران «3» قانون نمونه تجارت الکترونیکی و «5» کنوانسیون ارتباطات الکترونیکی، مبنای تفسیر قانون در فضای مجازی قرار گرفته اند.این بررسی بیانگر آن است که قوانین کنونی حاکم بر فضای مجازی به دلایلی اخلاقی با قوانین حقوق سنتی فاصله بسیاری دارند. بنابر این، ساختارهای نوینی جهت وضع قوانین متناسب با فضای مجازی مورد نیازند. به گونه ای که درک ما را از واقعیت های حاکم بر عملکرد حقوقی رایانه، افزایش داده و از موارد مسکوت، مبهم و متعارض قوانین مدرن با حقوق سنتی، رفع ابهام نمایند.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، اصول اخلاقی، ساختارهای نوین، عملکرد حقوقی رایانه
  • قاسم کرباس فروش، اکبر وروایی*، توران توسلی زاده صفحات 20-25
    زمینه

    با مطرح شدن اندیشه حمایت از بزه دیدگان و پیدایش بزه دیده شناسی حمایتی در سده بیستم، جایگاه فراموش شده بزه دیده در فرآیند کیفری احیا شد و یافته های آن در قالب ملاک های جهانی در زمینه حمایت از بزه دیده تجلی یافت. حمایت از بزه دیده امری ضروری و غیرقابل انکار در رسیدگی های کیفری می باشد. این حمایت مظاهر مختلفی دارد که دولتها برای تامین حداقل آن تلاش می کنند. قانونگذار ایران نیز در قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392، با تعریف واژه ی «بزه دیده» و پرداختن به حقوقی مانند حق شناسایی و تکریم بزه دیده حق آگاه سازی بزه دیده، حق دسترسی فوری و آسان به نظام عدالت کیفری؛ تامین امنیت بزه دیده، حق محرمانگی تحقیقات، جبران خسارت بزه دیدگان، حق برخورداری از وکیل و معاضدت حقوقی و اعطای نمایندگی خاص به بزه دیدگان، هم ترازی حقوق بزه دیده با متهم تساوی سلاح ها، حق برخورداری از حمایت های پزشکی و روانی، حقوق بزه دیده در مرحله ی تجدیدنظر، با در نظر گرفتن اصول اخلاقی مسیر خویش را بیشتر به سمت سیستم حقوق اخلاقی چرخانده است. و از انجا که این اخلاق مداری در سیستم کیفری ایران دارای سابقه زیادی در این حد نبود است جای تامل و پژوهش زیادی دارد .

    نتیجه گیری

    بررسی های تطبیقی در این نوشتار نشان می دهد که حقوق مذکور منطبق با حقوق بزه دیده در اساسنامه و آیین دادرسی دیوان کیفری بین المللی است؛ لذا قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 علیرغم ایراداتی که به لحاظ نظری دارد و اشکالاتی که ممکن است در عمل به بار بیاورد، سعی نموده است که نسبت به مقررات سابق دادرسی کشور ایران، نگاه یکسانی و اخلاقی  را به حقوق متهم و بزه دیده داشته باشد. به این منظور تضمین هایی را مقرر نموده است که تحقق این مهم را در عالم واقع میسر نماید. از یک سو با مقرر نمودن تضمین های عام و کلی، در صدد حمایت از طرفین شکایت کیفری بر آمده و از سوی دیگر تضمین های متناسب با وضعیت هریک از طرفین، به آنها اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: حقوق بزه دیده، اخلاق، آیین دادرسی کیفری، دیوان کیفری بین المللی
  • منا حسین پوری، یزدان نصرتی * صفحات 26-32
    زمینه

    بازخوانی رویکرد مقنن کیفری در خصوص ضابطه تحقق تکرار جرم و میزان تشدید مجازات مجرمین مکرر، حکایت از ان دارد که قانونگذار اولا در قوانین مختلف از ضوابطی برای شمول وصف تکرار جرم استفاده کرده است وثانیا در برخی موارد همچون جرایم مواد مخدر بنا به دلایلی نحوه و میزان مشخصی از تشدید را مورد توجه قرارداده است که با آنچه در قواعد تکرار جرم در قانون مجازات اسلامی آمده است تفاوت مشهودی دارد. بدین منظور این مقاله با هدف بررسی علل عدم همسویی سیاست جنایی قضایی و تقنینی در جرایم مرتبط با مواد مخدر به رشته تحریر در آمده است .

    نتیجه گیری

      از مهترین علل عدم انطباق و همسویی سیاست جنایی قضایی و تقنینی در جرایم مرتبط با مواد مخدر می توان به برخی موارد غیر اخلاقی و ناعادلانه همچون تعیین مجازات های شدید به خصوص در زمینه مجازات اعدام، عدم تناسب جرم با مجازات، عدم استقلال قاضی، عدم رعایت اصول کیفردهی عادلانه توسط مقنن و تمسک به کیفرهای عوام گرا، اثرپذیری دستگاه قضا از افکار عمومی و ضعف و نقصان در امکانات ابزاری اشاره کرد که با مرتفع نمودن هر کدام از این عوامل می توان مشکلات مهم در زمینه سیاست جنایی مواد مخدر که تعارض سیاست جنایی تقنینی با سیاست جنایی قضایی است را مرتفع نموده و بدین ترتیب عدالت را برقرار کرد و اگر به این علل نوجه نشود امر مبارزه با جرایم مختل گشته و از مسیر  اخلاقی و عادلانه مورد نظر بیش از پیش خارج خواهد شد.

    کلیدواژگان: سیاست جنایی قضایی، سیاست جنایی تقنینی، رویکرد اخلاقی
  • مرضیه قرائت خیابان، حسین رضایی حسین آبادی، فاطمه تیموری* صفحات 33-39
    زمینه

    اخلاق حرفه ای یکی از مسایل اساسی همه جوامع بشری است. هر مجموعه سازمانی دارای کدهای اخلاقی متناسب با ساختار حرفه ای خود است که اخلاق حرفه ای نام دارد. آشنایی با معیارهای اخلاقی و به کارگیری آن ها توسط کارکنان در تعالی اخلاقی و حرفه ای سازمان نقش بسزایی ایفا می کند. در همین راستا هدف از انجام این پژوهش بررسی مقایسه ای میزان اخلاق حرفه ای کارکنان سرای سالمندان بخش عمومی و خصوصی شهر تهران می باشد.

    روش

    این تحقیق از نوع علی - مقایسه ای است و جامعه آماری آن کلیه کارکنان سراهای سالمندان خصوصی و عمومی شهر تهران است که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 225 نفر از آن ها موردبررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات در این تحقیق پرسشنامه استاندارد اخلاق حرفه ای است و برای تحلیل اطلاعات از روش های آمار توصیفی و آزمون های t دو نمونه مستقل و واریانس f استفاده شده است.

    یافته ها

    در این تحقیق مشخص گردید که کارکنان سرای سالمندان عمومی میزان اخلاق حرفه ایشان از کارکنان سرای سالمندان خصوصی بالاتر است وزنان نسبت به مردان و افراد میان سال نسبت به سایر دسته های سنی میزان اخلاق حرفه ای بالاتری را دارا هستند.

    نتیجه گیری

    توجه به ایجاد مراکز مراقبتی که بتوانند شرایط انسانی تر و نه عقلانی را به خصوص در خدمات اجتماعی و  سرای سالمندان ایجاد کنند احساس می گردد.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، کارکنان سرای سالمندان، بخش عمومی و خصوصی
  • رضوان حجازی، حسین رجب دری، امیررضا خانی ذلان* صفحات 40-48
    زمینه

    ماهیت اصلی رفتارهای شهروند شرکتی شامل ایده ای است که بیان می دارد رفتارهای شهروند شرکتی رفتارهای سودمندی بوده که برای بهبود کارایی سازمان، حیاتی است. هدف این پژوهش شناسایی رابطه رهبری اخلاقی با رفتارهای شهروند شرکتی فردی و سازمانی، با نقش تعدیل کننده خودکارآمدی، احترام و تعامل بین مدیر و کارکنان است.

    روش

    این پژوهش کاربردی و از نوع توصیفی- همبستگی بوده و جامعه آن را کل کارکنان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تشکیل می دهد. نمونه برگزیده شامل 102 نفر است که با استفاده از نمونه گیری در دسترس انتخاب شده اند. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه استاندارد استفاده شد. همچنین، دوره زمانی مورد مطالعه، سال 1396 است. برای تحلیل یافته ها نیز در قالب 8 فرضیه اصلی، از روش معادلات ساختاری توسط نرم افزار Smart PLS، استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که بین رهبری اخلاقی و شهروند شرکتی در بعد فردی و سازمانی روابط مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین خودکارآمدی، احترام و تعامل بین مدیر و کارکنان روابط بین رهبری اخلاقی و شهروند شرکتی در بعد فردی و سازمانی را به گونه مثبت تعدیل می کند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش، می توان بیان داشت که با افزایش سطح رهبری اخلاقی، رفتارهای شهروند شرکتی در ابعاد فردی و سازمانی افزایش می یابد و این ارتباط با متغیرهای تعدیل گر نیز به صورت مثبت تعدیل می شود. در نتیجه با توجه به اهمیت نقش شهروند شرکتی در تعالی سازمان، لازم است که با دقت بیشتری گسترش اخلاق حرفه ای دنبال شود.

    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، شهروند شرکتی، خودکارآمدی، احترام، تعامل بین مدیر و کارکنان
  • حسین تربتی نژاد*، حمیدرضا ایرجی صفحات 49-55
    زمینه

    یکی از عوامل اساسی که در راستای ایجاد رضایت از تحصیل در دانشجویان نقش موثری را ایفا می کند، رعایت استاندارد های اخلاق آموزشی توسط اعضای هیات علمی می باشد. با درک این مهم، پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت اخلاق آموزشی اعضای هیات علمی و ارتباط آن با رضایت از تحصیل دانشجویان انجام شده است. 

    روش

    روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان دانشگاه فرهنگیان امام خمینی (ره) گرگان می باشد، 294 نفر از دانشجویان با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای جهت مطالعه انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از دو پرسشنامه استاندارد اخلاق آموزشی و رضایت از تحصیل استفاده شد. داده های تحقیق پس از جمع آوری با استفاده از تی تک نمونه ای، ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون چندگانه در نرم افزار آماری SPSS22 تحلیل شدند.  

    یافته ها

    نتایج بررسی نشان داد که وضعیت رعایت استانداردهای اخلاق آموزشی توسط اعضای هیات علمی در وضعیت مطلوبی قرار دارد. همچنین مشخص شد که بین اخلاق آموزشی اعضای هیات علمی و رضایت از تحصیل دانشجویان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

      در نتیجه، رعایت استانداردهای اخلاق آموزشی توسط اعضای هیات علمی می تواند در افزایش رضایت از تحصیل در دانشجویان نقش بسزایی داشته باشد.

    کلیدواژگان: اخلاق آموزشی، اعضای هیات علمی، رضایت از تحصیل، دانشجویان
  • صمد رحیمی اقدم*، ناصر صنوبر، ابوالفضل حق وردیزاده صفحات 58-64
    زمینه

    راهنمایان تور بین المللی، به عنوان خط مقدم برخورد گردشگران با جامعه مقصد، تاثیر زیادی بر رضایت گردشگران و بهبود کیفیت سفر دارند و شایستگی های اخلاقی اهمیت دارد. هدف مطالعه حاضر، شناسایی مولفه های شایستگی های اخلاقی راهنمایان تور بین المللی است.

    روش

    برای انجام پژوهش از روش آمیخته مبتنی بر تکنیک دلفی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش را راهنمایان تور بین المللی و خبرگان دانشگاهی در حوزه گردشگری تشکیل می دهند. تعداد نمونه با توجه به روش نمونه گیری با مشارکت 28 نفر از خبرگان دانشگاهی و صنعت گردشگری به اشباع رسید. روش نمونه گیری غیراحتمالی و هدفمند بوده و برای شناسایی خبرگان از شیوه گلوله برفی استفاده شد. ابزار پژوهش در مرحله اول (تحلیل کیفی) یک سوال به صورت مصاحبه نیمه ساختاریافته و در مرحله دوم و سوم (تحلیل کمی) پرسشنامه پژوهشگر ساخته بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها در مرحله کیفی از تکنیک دلفی و در مرحله کمی از روش میانگین و ضریب همبستگی کندال استفاده شده است.

    یافته ها

    شایستگی های اخلاقی راهنمایان تور بین المللی به دست آمده بر اساس نظر متخصصان، شامل 17 مولفه نگرش مثبت و جلب اعتماد گردشگران، رازداری، تعهد کاری و عدم کم کاری در ارایه خدمات تور و... می شوند.

    نتایج

    بر اساس نظر خبرگان، شایستگی های اخلاقی نقش کلیدی در تامین رضایت گردشگران بین المللی دارد و به منظور توسعه صنعت گردشگری لازم است ترویج الگوهای اخلاقی در جامعه راهنمایان تور بین المللی در اولویت قرار گیرد. نتایج به دست آمده در این مطالعه، می تواند مدیران مراکز آموزش راهنمایی تور و دانشکده های گردشگری را در توانمندسازی و تربیت راهنمایان تور اخلاق مدار یاری دهد.

    کلیدواژگان: صنعت گردشگری، شایستگی، شایستگی اخلاقی، راهنمای تور
  • داوود خانی، محمد مهرآیین*، علی شیرازی، علیرضا پویا صفحات 65-74
    زمینه

    ارزش های اخلاقی به عنوان زیرمجموعه ای از فرهنگ سازمان، تاثیر متقابل چند بعدی بر روابط رسمی و غیر رسمی  و کنترل رفتاری اعضای آن دارد. ارزیابی تاثیر جنبه هایی از روابط و تعاملات میان فردی در سازمان ها که به مثابه کژکارکردهای اخلاقی، عامل تضییع استعدادهای سازمان شمرده می شوند موضوع پژوهش حاضر است.

    روش

    مطالعه حاضر پژوهشی کیفی با استراتژی پدیده نگاری است. جامعه آماری مجموعه کارکنان پیمانی یا رسمی ارگان های دولتی استان خراسان شمالی است که «تجربه تضییع استعدادها و مهارت ها» را در خود، همکاران، یا منابع انسانی زیرمجموعه خود داشته اند. تعداد 20 نمونه به شیوه غیرتصادفی و هدفمند از میان 17 ارگان دولتی انتخاب شده و از مصاحبه نیمه ساختاریافته برای جمع‎آوری داده ها استفاده شد. تحلیل داده ها در سه گام کدگذاری باز، محوری، و گزینشی صورت گرفته و فضای نتیجه بر آن اساس ارایه شد.

    یافته ها

    پس از تلخیص، تقلیل، و کدبندی داده ها تعداد 11 کانون توجه (افق درونی) در حوزه کژکارکردهای برون نگر اخلاق در قالب 4 زمینه ارتباطی میان فردی (افق بیرونی) حاصل شد. تلفیق افق های بیرونی و درونی به ایجاد 21 طبقه توصیفی انجامید.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد «مدیران و سطوح بالاتر سازمان» با تعاملات ناکارآمد خود در قالب «بی تفاوتی و عدم حمایت از ایده پردازی» و «عدم مشارکت طلبی افراد» بیش ترین نقش را در تضییع استعدادهای سازمان ایفا می کنند. کژکارکردهای ارتباطی «افراد مستعد با مدیران» در اولویت بعد قرار گرفت.

    کلیدواژگان: کژکارکردهای اخلاقی، ارتباطات میان فردی، تضییع استعدادها
  • اعظم ملکی*، محمود قربانی، سید اکبر نیلی پور طباطبایی، حسینعلی نیرومند صفحات 75-82
    زمینه

    هوش اخلاقی یکی از ابعاد هوش است که می تواند چارچوبی برای عملکرد صحیح انسان فراهم آورد. هدف پژوهش حاضر بررسی جایگاه هوش اخلاقی در مدیریت اعتماد سازمانی موسسات اعتباری است.

    روش

    تحقیق از بعد هدف، توسعه ای-کاربردی و از لحاظ روش آمیخته (کیفی- کمی) می باشد. جامعه آماری در بخش کیفی شامل کلیه ی خبرگان و متخصصین علوم مدیریتی و مدیران ارشد بانکی بوده که 25 نفر از آنها به صورت روش نمونه گیری غیراحتمالی (هدفدار و قضاوتی) انتخاب گردیدند. در بخش کمی  نمونه آماری336 نفر شامل کلیه ی کارکنان موسسات مالی و اعتباری خراسان رضوی که به روش نمونه گیری خوشه ای دو مرحله ی انتخاب شدند. ابزار اصلی تحقیق پرسشنامه بوده که روایی آن به صورت صوری و با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت. مقدار این ضریب برای هوش اخلاقی 83/0 حاصل گردید. داده های جمع آوری شده به وسیله تحلیل های عاملی اکتشافی و تاییدی و معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های این تحقیق نشان می دهد که هوش اخلاقی در موسسات مالی و اعتباری خراسان رضوی از هفت مولفه تشکیل می گردد. همچنین هوش اخلاقی به میزان 79% در تبیین واریانس مدیریت اعتماد سازمانی نقش دارد.

    نتیجه گیری

    یکی از عوامل تاثیرگذار بر روی اعتمادسازی مدیران، هوش اخلاقی آنان است. بر این اساس پیشنهادهای کاربردی برای راهنمایی مدیران و مسیولان سازمانی ارایه می گردد.

    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، موسسات مالی و اعتباری، مدیریت اعتماد سازمانی
  • فاروغه آرغده*، ابوالفضل قاسم زاده، تقی زوار صفحات 83-90
    زمینه

    اخلاق حرفه ای در دهه اخیر مورد توجه بسیاری از سازمان های ایرانی قرار گرفته است. چرا که ریشه بسیاری از رفتارها و فعالیت های مدیران و اساتید را باید در اخلاق و ارزش های اخلاقی جست و جو کرد. بر این اساس هدف از انجام این پژوهش، بررسی رابطه اخلاق حرفه ای با پاسخگویی فردی اساتید با نقش میانجی هویت سازمانی بوده است. 

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی - همبستگی مبتنی بر مدل معادلات ساختاری می باشد. جامعه آماری پژوهش،کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه های شهید مدنی آذربایجان و بناب جمعا به تعداد 273 نفر بوده که از این تعداد 151 نفر به روش تصادفی طبقه ای نسبتی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های استاندارد استفاده شد. به منظور ارزیابی روابط بین متغیرهای مکنون و اندازه گیری شده در الگوی مفهومی، از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.  

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بیشترین شدت رابطه علی مربوط به رابطه بین هویت سازمانی و پاسخگویی و پس از آن رابطه علی اخلاق حرفه ای بر هویت سازمانی می باشد. در پژوهش حاضر رابطه علی اخلاق حرفه ای بر هویت سازمانی تایید شد. در عین حال رابطه علی اخلاق با پاسخگویی معنی دار دیده نشد (01/0 P >). همچنین طبق یافته پژوهش حاضر، نقش میانجی هویت سازمانی در رابطه بین اخلاق حرفه ای و پاسخگویی در مدل تایید شد. با تایید نقش میانجی هویت سازمانی، اخلاق حرفه ای دارای اثر غیرمستقیم، مثبت و معنی دار بر پاسخگویی با ضریب 36/0 می باشد.

    نتیجه گیری

      طبق نتایج پژوهش حاضر هویت سازمانی به طور مستقیم و اخلاق حرفه ای به طور غیر مستقیم، زمینه تقویت و بهبود پاسخگویی فردی اعضای هیات علمی را در محیط آموزشی فراهم می کند.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، پاسخگویی فردی، هویت سازمانی
  • سیروس قنبری، احمد عزیزی* صفحات 91-97
    زمینه

    بررسی عوامل موثر بر شادکامی می تواند به طور موثری در پیشبرد اهداف نظام آموزش عالی نقش موثری را ایفا کند، با درک این مهم پژوهش حاضر با هدف رابطه اخلاق کاری و شادکامی با نقش میانجی تعهد عاطفی انجام شده است.

    روش

    روش تحقیق توصیفی - همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان دانشگاه بوعلی سینا همدان می باشد، 208 نفر از کارکنان با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای جهت مطالعه انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از سه پرسشنامه استاندارد اخلاق کاری، شادکامی و تعهد عاطفی استفاده شد. داده های تحقیق پس از جمع آوری با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر در نرم افزارهای آماری LISREL, SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج بررسی نشان داد که نقش واسطه ای تعهد عاطفی در ارتباط بین اخلاق کاری و شادکامی مثبت و معنی دار می باشد.

    نتیجه گیری

    در نتیجه برای ایجاد شادکامی در میان کارکنان می بایست به ابعاد اخلاق کاری و تعهد عاطفی توجه کرد.

    کلیدواژگان: اخلاق کاری، شادکامی، تعهد عاطفی
  • مهدی ابراهیم نژاد*، محبوبه عسکری، فاطمه ضیائی صفحات 98-105
    زمینه

    یکی ازمطلوبیت های مشتری درانتخاب یک محصول برند معتبر است. ارزش نشان تجاری یک اسم، عبارت، طرح، نشان یا ترکیبی ازاین عناصرمی باشد که تعیین کننده هویت یک سازمان تولیدی ومتمایزکننده آن ازسایر رقبایش می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر، از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه ی آماری این پژوهش کلیه ی کارکنان وکارگران گروه صنعتی بارز کرمان می باشندکه براساس جدول مورگان تعداد 323 نفر به عنوان نمونه آماری جهت مطالعه انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از دو پرسشنامه ی نام و نشان سازی اخلاقی و عملکرد شرکت استفاده شد. داده های تحقیق پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزارهای آماریSpss24 و Smart pls3 و از طریق ضریب همبستگی اسپیرمن و رگرسیون تحلیل شدند. 

    یافته ها

    یافته های تحقیق حاکی از آن است که بین کیفیت محصول، کیفیت خدمات، درک قیمت، مسئولیت اجتماعی، فعالیت اجتماعی و آسایش  و عملکرد سازمان رابطه معنا دار وجود دارند.

    نتیجه گیری

      نام و نشان سازی سازی اخلاقی بر عملکرد شرکت ها تاثیرگذار است. این بدان معناست که شرکت ها برای بهبودعملکرد خود بایستی اخلاقیات، نام و نشان سازی اخلاقی و مولفه های آن را در کانون توجه خویش قرار دهند.

    کلیدواژگان: نام و نشان سازی اخلاقی، عملکرد سازمان، بازاریابی اخلاقی
  • مصطفی طاهری، کرم الله دانشفرد*، عبدالخالق غلامی صفحات 106-113
    زمینه

    سازمانهای دولتی برای اثربخش بودن رسالت خود، نیازمند بهبود رفتار اخلاقی مدیران و کارکنان می باشند. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش رفتار اخلاقی مدیران در میزان بطالت اجتماعی کارکنان با در نظرگرفتن نقش میانجی گر رفتار شهروندی-سازمانی در سازمان های دولتی انجام شد.

    روش

    روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه کلیه مدیران و کارکنان سازمان های دولتی در استان کهگیلویه و بویراحمد بودند. برای انتخاب نمونه ها از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد و تعداد نمونه مورد بررسی در این پژوهش برابر با 375 نفر بود. برای آزمون فرضیات تحقیق از پرسشنامه های استاندارد برای سنجش رفتار اخلاقی مدیران، رفتار شهروندی سازمانی و بطالت اجتماعی استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار Smart-PLS از روش بررسی معادلات ساختاری و تحلیل مسیر به روش حداقل مربعا ت جزیی (PLS) استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد که رفتار اخلاقی مدیران با بطالت اجتماعی کارکنان رابطه منفی و معنی داری دارد. نتایج همچنین نشان می دهد که رفتاراخلاقی مدیران با رفتار شهروندی سازمانی رابطه مثبت و معنی داری دارد. نتایج رابطه منفی و معنی دار رفتار شهروندی سازمانی با بطالت اجتماعی و رفتار اخلاقی مدیران با بطالت اجتماعی کارکنان با توجه به نقش میانجیگر رفتار شهروندی سازمانی را نیز تایید می کند.

    نتیجه گیری

    مدیران سازمان های دولتی با بکارگیری رفتارهای اخلاقی و بروز رفتارهایی همچون ایجاد اعتماد، شایسته سالاری، تعالی بخشی، رفتارهای حمایتگر، رفتارهای مدبرانه، تسهیم دانش و رفتار احترام آمیز با مدیران همکار و توسعه روابط بین فردی می توانند نوع دوستی، جوانمردی، تواضع و فروتنی، وجدان کاری و فضیلت مدنی را در کارکنان افزایش داده که ارتقای آنها منجر به کاهش رفتارهای غیراخلاقی و بطالت اجتماعی خواهد گردید.

    کلیدواژگان: رفتار اخلاقی، رفتار شهروندی سازمانی، بطالت اجتماعی
  • ملیکه بهشتی فر* صفحات 114-122
    زمینه

    اهمیت ارتقای انگیزش شغلی در محیط کار، سبب شده تا عوامل تاثیرگذار بر آن بررسی شود. بلوغ روانی کارکنان به عنوان عاملی  مهم، کمتر مورد توجه قرار گرفته است. از طرفی، اخلاق در کار یا گرایش ارزشی به کار از عواملی بسیار با اهمیت است که در این مطالعه به عنوان میانجی بررسی می شود. از این رو، هدف از اجرای تحقیق حاضر، بررسی نقش میانجی اخلاق کاری (گرایش ارزشی به کار) در رابطه بلوغ روانی و انگیزش شغلی کارکنان دانشگاه علوم پزشکی شهر رفسنجان در سال 1396 می باشد. 

    روش

    روش این تحقیق از نظر روش، توصیفی - همبستگی است و جامعه آماری آن کلیه کارکنان ستادی دانشگاه علوم پزشکی شهر رفسنجان به تعداد 746 نفر بوده که  256 نفر از آنها با استفاده از جدول مورگان و به روش طبقه ای تصادفی متناسب با حجم طبقه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها سه پرسشنامه استاندارد بود که روایی و پایایی آنها مورد تایید می باشد. برای تحلیل داده ها، از روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزارهای Amos و  SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بلوغ روانی کارکنان و انگیزش شغلی آنها رابطه دارد. همچنین رابطه بلوغ روانی و انگیزش شغلی با توجه به نقش میانجی گرایش ارزشی به کار تایید شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها، می توان نتیجه گرفت رشد بلوغ روانی کارکنان و گرایش ارزشی آنها به کار، منجر به افزایش میزان انگیزش شغلی در محیط کار می شود.

    کلیدواژگان: بلوغ روانی، اخلاق کاری، گرایش ارزشی به کار، انگیزش شغلی
  • شیما عطار، فائزه ناطقی*، نصراله عرفانی صفحات 123-130
    زمینه

    رفع دغدغه چگونگی تربیت اخلاقی دانش آموزان با ارزیابی کارکرد مولفین میسر خواهد شد. هدف پژوهش حاضر ارزیابی کارکرد مولفان کتاب های پیام های آسمانی بر مبنای انعکاس مولفه های رویکرد تبیین ارزش هاست.

    روش

    این پژوهش با ترکیبی از روش های مطالعات اسنادی، دلفی فازی و تحلیل محتوا انجام شد. جامعه تحقیق را متون مرتبط با موضوع تحقیق تشکیل داد. جامعه آماری علاوه بر کتاب های درسی پیام های آسمانی دوره اول متوسطه شامل اساتید شاغل در دانشگاه های استان همدان در رشته های علوم تربیتی، روانشناسی و الهیات بود که 40 نفر از آنان به صورت هدفمند به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. کلیه محتوای کتاب های نامبرده به روش تمام شماری بررسی شد. روش نمونه گیری از جامعه تحقیق، در دسترس بود که تا رسیدن به حد اشباع نظری ادامه داشت. از فیش، پرسشنامه محقق ساخته و چک لیست محقق ساخته تحلیل محتوا برای جمع آوری داده ها و از روش های آنتروپی شانون و تاپسیس برای تجزیه و تحلیل داده ها بهره برداری گردید.

    یافته ها

    یافته ها حاکی است که خبرگان درباره 10 مولفه از رویکرد تبیین ارزش ها به وحدت نظر رسیده اند و وضعیت کارکرد مولفان کتاب های پیام های آسمانی پایه های 7، 8 و 9 بر اساس بازتاب مولفه های رویکرد تبیین ارزش ها در محتوای کتاب های مذکور به ترتیب حایز رتبه 3، 2 و 1 می باشد.

    نتیجه گیری

    توزیع مولفه های رویکرد تبیین ارزش ها که می توانستند تاثیرگذاری قابل توجهی در تربیت اخلاقی دانش آموزان در راستای شفاف سازی ارزش های اخلاقی در مواجه با تضادهای ارزشی داشته باشند، در محتوای کتاب های پیام های آسمانی به صورت نامتوازن است. بنابراین عملکرد مولفان کتاب های نامبرده بر مبنای انعکاس مولفه های رویکرد مذکور نیازمند تجدیدنظر می باشد.

    کلیدواژگان: اخلاق، تربیت اخلاقی، رویکرد تبیین ارزش ها، کتاب های درسی، پیام های آسمانی، مولفان
  • حمیدرضا ایمانی* صفحات 131-137
    زمینه

    افشای صحیح و به موقع اطلاعات، ازجمله ابزارهای بااهمیت مدیران شرکت ها جهت کاهش هزینه سرمایه است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش مالکیت مدیران در رابطه بین افشای مسئولیت اجتماعی و اخلاقی شرکت ها و هزینه حقوق صاحبان سهام در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است.

    روش

    این پژوهش از منظر هدف جزء پژوهش های کاربردی و از لحاظ ماهیت، توصیفی با تاکید بر روابط همبستگی است و در حوزه مطالعات پس رویدادی قرار می گیرد و مبتنی بر اطلاعات واقعی صورت های مالی است. شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، جامعه آماری را تشکیل می دهند. با روش حذفی سیستماتیک، 95 شرکت طی بازه زمانی 1393-1388 بررسی شد. ابزارهای پژوهش شامل صورتهای مالی شرکت ها و یادداشتهای همراه آن بود.  برای آزمون فرضیه ها از رگرسیون چند متغیره با روش داده های تابلویی، از آزمون تی برای تعیین معنی داری رابطه  متغیرهای وابسته با متغیر مستقل و از آزمون فیشر برای آزمون معنی دار بودن رابطه کلی معادلات رگرسیونی، استفاده شد. داده ها از طریق نرم افزار ایویوز، تحلیل شد.

    یافته ها

    بین مسئولیت اجتماعی و اخلاقی شرکت ها و هزینه حقوق صاحبان سهام  رابطه منفی و معناداری وجود دارد. مالکیت مدیران بر رابطه بین مسئولیت اجتماعی و هزینه حقوق صاحبان سهام تاثیر منفی دارد.

    نتیجه گیری

    انتظار می رود ایفای مسئولیت اجتماعی شرکت ها باعث کاهش هزینه های تامین منابع مالی و در نهایت افزایش ارزش شرکت شود. مالکیت مدیران باعث تشدید این رابطه خواهد شد. بی توجهی به مسایل محیطی، اجتماعی می تواند مشکلاتی را برای سازمان ایجاد و رسالت و موفقیت آن را تحت تاثیر قرار دهد.

    کلیدواژگان: مالکیت مدیران، مسئولیت اجتماعی، اخلاق، هزینه حقوق صاحبان سهام
  • علی گلی، علی خوزین*، مجید اشرفی، آرش نادریان صفحات 138-143
    زمینه

    توسعه صنعت بیمه و سیستم حسابداری دو رکن مهم  توسعه اقتصادی هر کشوری می باشد و مسئولیت اخلاقی حسابرسان ایجاب می کند که میزان ریسک فعالیت هایشان را کاهش دهند. پژوهش حاضر جهت توسعه بستر اصول اخلاقی به تحلیل سلسله مراتبی مولفه های موثر  بر بیمه مسئولیت حرفه ای حسابرسان پرداخته است.  

    روش

    پژوهش حاضر در زمره پژوهش های کیفی است. جامعه آماری پژوهش، 30 نفر از اعضای خبره انجمن حسابداران رسمی و مدیران ارشد بیمه در ایران می باشند.  از آنجایی که جامعه آماری محدود می باشد، مطالعه حاضر فاقد روش نمونه گیری بود. اطلاعات با استفاده از مصاحبه و پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شد. در نهایت جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تکنیک دلفی، ماتریس (SWOT)، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج بکارگیری فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) نشان داد که در میان نقاط قوت، مولفه انتقال ریسک های فعالان حرفه، در میان نقاط ضعف، مولفه ناقص و مبهم بودن قوانین و مقررات، در میان فرصت ها، مولفه نیاز جامعه به انواع بیمه های جدید در آینده، و در میان چالش ها، مولفه فرهنگ پایین بیمه ای در اولویت اول قرار دارند.

    نتیجه گیری

    با توجه به  نقاط قوت شناسایی شده جهت توسعه بیمه مسئولیت حرفه ای حسابرسان (انتقال ریسک های فعالان حرفه حسابداری و حسابرسی، امکان ارتقای فعالیت های حسابرسی و کاهش ریسک حسابرسی و جمعیت بالقوه حسابرسان و تشکیلات وابسته)، نقاط ضعف (. ناقص و مبهم بودن قوانین و مقررات کنونی، کیفی بودن مبانی تشخیص خسارت و عدم اجرای کامل استانداردهای حرفه ای)، فرصت ها(. نیاز جامعه به انواع بیمه های جدید ، نیاز سرمایه گذاران به گزارش های حسابرسان و توسعه بازار بیمه ای) و چالش ها (فرهنگ پایین بیمه،  نامعلوم بودن مفهوم ریسک حسابرسی برای دستگاه قضایی و ناآگاهی جامعه و سرمایه گذاران از قوانین)  می بایست زمینه توسعه این نوع بیمه را در کشور فراهم آید.

    کلیدواژگان: اخلاق، بیمه، مسئولیت حرفه ای
  • مهرداد گودرزوند چگینی*، شبنم آفرین آباده، وهاب پورکاظمی آستانه، هادی رمضانی پورششکل صفحات 145-150
    زمینه

    عملکرد کارکنان به دلیل نقش برجسته آن در دستیابی به اهداف سازمان مورد توجه مدیران بوده و سازمان های موفق تلاش زیادی می کنند تا عوامل موثر بر عملکرد و رفتار کارکنان را شناسایی و مدیریت کنند و به این توفیق دست بیابند تا با فراهم کردن این عوامل، بر عملکرد کارکنان خود (هم از نظر کمیت و هم از نظر کیفیت) بیفزایند. لذا در تحقیق حاضر، محققین به دنبال پاسخ به این سیوال هستند که «آیا رهبری اخلاقی با عملکرد کارکنان بانک ملی استان گیلان رابطه دارد؟ و آیا رفتار فرانقش و جو اخلاقی، این رابطه را میانجیگری می کنند؟

    روش

    این تحقیق از لحاظ روش، توصیفی- همبستگی و از لحاظ هدف، کاربردی است. جامعه آماری این تحقیق، متشکل از 1400 نفر از کارکنان بانک ملی استان گیلان، و نمونه آن شامل 318 نفر بوده که به روش غیراحتمالی در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود که از نظر روایی و پایایی مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها به روش کمترین مربعات جزیی و با استفاده از نرم افزارهای spss24 و smartpls2 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که رهبری اخلاقی از طریق رفتار فرانقش و جو اخلاقی با عملکرد شغلی کارکنان بانک ملی استان گیلان رابطه دارد. همچنین رابطه بین جو اخلاقی و رفتار فرانقش نیز تایید شد. در این تحقیق، فرضیه رابطه مستقیم بین رهبری اخلاقی و عملکرد شغلی تایید نشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها، مدیران ارشد بانک ملی در سطح استان گیلان و حتی به صورت کلان و در سطح کشور باید با برگزاری دوره های آموزشی و مواردی از این دست، ضرورت توجه به اخلاقیات را مورد تاکید قرار دهند تا بتوانند از نتایج مثبت آن در سطح فردی و سازمانی بهره مند شوند.

    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، رفتار فرانقش، جو اخلاقی، عملکرد کارکنان
  • حمیده افراه، قاسم آهی* صفحات 151-160
    زمینه

    سال هاست فلاسفه و روانشناسان در پی تبیین این مسئله هستند که چرا مردم به شیوه های اخلاقی یا غیراخلاقی عمل می کنند. این پژوهش باهدف تعیین برازش مدل قضاوت اخلاقی سودگرایانه در ارتباط با سه گانه های تاریک با نقش میانجی صداقت/فروتنی و همدلی انجام شد.

    روش

    این پژوهش توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهر بیرجند تشکیل داد و با روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی 288 نفر انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از 4 پرسشنامه استاندارد استفاده شد. برای آزمون فرضیه های پژوهش ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر بکار رفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد اگرچه مدل های پیشنهادی اولیه برازش ندارند، اما پس از حذف مسیرهای غیر معنی دار و اعمال شاخص های اصلاح مدل فقط همدلی ارتباط سه گانه های تاریک با قضاوت اخلاقی سودگرایانه را میانجی گری کرد. صداقت/فروتنی دراین ارتباط نقشی نداشت.

    نتیجه گیری

    این یافته ها، یافته های پژوهش های قبلی را تایید کرد و توصیه های کاربردی برای متخصصان و درمان گران در کار با افراد دارای نمرات بالا در خودشیفتگی، ماکیاولیسم و جامعه ستیز و در نظر گرفتن نقش همدلی در تعدیل این ارتباط فراهم آورد.

    کلیدواژگان: قضاوت اخلاقی سودگرایانه، سه گانه های تاریک، صداقت، فروتنی، همدلی
  • سید محمد موسوی جد*، حامد آئینی، حیدر محمدی، غزاله ژاله رفعتی صفحات 161-168
    زمینه

    اهمال کاری پدیده ای شایع در بین مردم و همچنین در محیط کاری و میان کارکنان در سازمان ها بوده که با تاخیر درانجام برخی از کارها، وقت گذرانی می کنند و برخی نیز این وقت گذرانی را شیوه و سبک زندگی خود قرار داده اند. مقاله حاضر با هدف بررسی رابطه اخلاق حرفه ای  با آنومی اجتماعی(اهمال کاری) در میان کارکنان شکل گرفت.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، از نوع کاربردی است و طرح پژوهش نیز توصیفی-همبستگی می باشد. جامعه آماری کارکنان سازمان تعاون روستایی استان کردستان می باشد که تعداد آن ها 330 نفر می باشد که با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 178 نفر تعیین گردید و برای رفع اثرات پرسشنامه های گم شده، ناقص و... حدود ده درصد دیگر به حجم نمونه اولیه اضافه گردید و در نهایت 195 پرسشنامه توسط کارکنان سازمان تعاون روستایی استان کردستان به روش نمونه گیری تصادفی ساده با اطلاعات کامل تکمیل گردیده است.  برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاکی از این است که بین اخلاق حرفه ای با ابعاد(مسئولیت پذیری، صداقت و احترام به دیگران، عدالت و همدردی  و وفاداری) و آنومی اجتماعی(اهمال کاری) رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از آن است که با پایبندی به اصول اخلاق حرفه ای کاری می توان اهمال کاری را در سازمان کاهش داده و با نهادینه کردن این اصول در سازمان منجر به بالا رفتن کارایی سازمان و کاهش نارضایتی ارباب رجوع شد.

    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق حرفه ای، آنومی اجتماعی، اهمال کاری
  • سید صمد الماس حسینی* صفحات 169-172
    زمینه

    سبک زندگی مفهوم بسیار مهمی است که اغلب برای بیان روش زندگی به کار رفته است. هدف از این پژوهش تعیین رابطه « سبک زندگی» با « اخلاق حرفه ای» معلمان است.   

    روش

    پژوهش حاضر به روش توصیفی _ همبستگی انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه معلمان دوره ابتدایی شهر نورآباد به تعداد 384 نفر می باشد، که از طریق جدول مورگان 194 نفر از معلمان با استفاده از شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار پژوهش« مقیاس سبک زندگی (LSQ) » و « مقیاس اخلاق حرفه ای کادوزیر» بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون صورت گرفته است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین سبک زندگی و ابعاد اخلاق حرفه ای رابطه معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر، می توان گفت که ارتقاء سبک زندگی در میان معلمان می تواند باعث افزایش سطح اخلاق حرفه ای در آنان گردد.

    کلیدواژگان: ابعاد اخلاق حرفه ای، اخلاق، اخلاق حرفه ای، سبک زندگی
  • عباس علی بذرافشان*، مژگان امیریان زاده، سعیده علیمحمدی، مریم اکبرپور صفحات 173-177
    زمینه

    در عصر حاضر رعایت اصول اخلاقی به عنوان یکی از عوامل موثر در کاهش عوامل روانی اجتماعی و بهبود نظام تصمیم گیری مدیران در سازمان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف پژوهش حاضر ، نقش واسطه ای عوامل روانی اجتماعی در رابطه اخلاق حرفه ای و تصمیمات مدیران آموزش و پرورش ناحیه 4 شیراز است.

    روش

    پژوهش از نظر روش، توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه پژوهش شامل مدیران و کادر اجرایی آموزش و پرورش ناحیه 4 شهر شیراز بوده که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای ، تعداد 200 نفر از آنان انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه اخلاق حرفه ای کادوزیر، عوامل روانی اجتماعی لینداستروم وتصمیم گیری اخلاقی کسول ، استفاده شد. به منظور تحلیل داده ها از آزمونهای کولموگروف اسمیرنوف، T تک گروهی، ضریب همبستگی گشتاوری پیرسون، و مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد سه متغیر اصلی پژوهش(اخلاق حرفه ای ،عوامل روانی اجتماعی،تصمیم گیری مدیران) با یکدیگر رابطه مثبت و معناداری (01/0 >p) دارند.

    نتیجه گیری

    ارزشهای اخلاقی علاوه برکاهش و بهبود عوامل روانی اجتماعی در سازمان ، نقش مهمی در افزایش توان و قدرت تصمیم گیری در مدیران ایفاء می کند .

    کلیدواژگان: عوامل روانی اجتماعی، اخلاق حرفه ای، تصمیمات مدیران
|
  • Pages 1-5
    Background

    Negative beliefs and stereotypes about aging guide the lifestyle of people in a society and its behavioral and psychological consequences affect mental and physical health. Many individual and social problems have moral roots. In the shadow of social ethics, the social security of individuals is maintained. The present study examines the attitude of society towards aging and immorality that have caused negative stereotypes in society. Therefore, realistic expectations and gaining knowledge about the stages of aging reduce anxiety in old age and reduce age discrimination in society.

    Conclusion

    Due to the expansion of the population pyramid of the elderly, old age has become more prevalent and has been accepted by society. This acceptance has exposed the elderly to social pressures and negative stereotypes. Gaining insight and knowledge about the process of life and observing social ethics and supporting and planning the government and relevant agencies of the elderly, reduces age discrimination and increases mental health in society.

    Keywords: Elderly, Social ethics, Age discrimination, Mental health
  • Pages 6-12
    Background

    The existence of moral challenges resulting from political, social and economic crises is an inevitable issue of any society and government. Challenges are not urgent, they gradually turn into crises, and can ultimately pose a serious threat to the sovereignty. The Qajar government was in such a situation, especially after the Constitutional Revolution. Political crises and its intertwining with social crises caused moral challenges in this period, which had a great impact on the downfall of the Qajars. In fact, the main issue of this article is to find a suitable answer to the question: "What role and place did the post-constitutional political crises play in overthrowing the Qajar dynasty?" And what moral challenges did these crises create in this period? And how did these challenges manifest themselves?

    Conclusion

    The results of the study indicate that the concentration of moral challenges, political crises and the emergence of other social crises arising from these crises in Iran, the Constitutional Revolution and the inability of the government to compete with powerful social organizations to provide strategies. More efficient survival for social change led to the tendency of social forces to concentrate power and provided the conditions for the fall of the Qajar dynasty and the creation of a powerful and maximum government to resolve crises.

    Keywords: Moral Challenges, Political Crisis, Constitutional Revolution, Qajar
  • Pages 13-19
    Background

    Despite the irreplaceable role of cyberspace in the behaviors of modern society and the importance of observing ethics in it, so far no research has been presented to build a model of practical ethics in this space. The present study examines how ethical laws are enacted in cyberspace.

    Conclusion

    By descriptive analysis of the concept of ethics in cyberspace, the perception is that ethics in modern space has four characteristics of self-control, universality, equality and unity. The realm of ethics in cyberspace is a world without borders. The principles of the supremacy of local law should not be taken into account and require new laws. For this reason, articles 3 of the Iranian electronic commerce law, 3 of the model electronic commerce law and 5 of the electronic communications convention are the basis for interpreting the law in cyberspace. This study indicates that the current laws governing cyberspace for some reason. Ethics are far removed from the laws of traditional law. Therefore, new structures are needed to legislate for cyberspace. In a way that enhances our understanding of the realities governing the legal functioning of the computer and obscures the silent, ambiguous, and conflicting aspects of modern law with traditional law.

    Keywords: Cyberspace, Principles of ethics, New structures, Legal function of computer
  • Pages 20-25
    Background

    With the idea of victim protection emerging and the emergence of supportive victimology in the twentieth century, the forgotten position of the victim in the criminal process has been restored and its findings expressed in the form of universal standards for victim protection. Support for the victim is indispensable and indisputable in criminal proceedings. This support has various manifestations that governments are trying to provide at least. The Iranian legislator also in the Criminal Procedure Code of 2013, defining the word "victim" and addressing rights such as the right to be recognized and to be given the right to be victimized have the right to be informed, have immediate and easy access to the criminal justice system; , The right to confidentiality of investigations, compensation of victims, the right to legal aid and assistance and special representation to the victims, the equality of rights of the accused with the equality of arms, the right to medical and psychological protection, the rights of the victim at the stage. Appeal, in line with ethics, has shifted its course toward the moral rights system. And since this orbital ethics in the Iranian penal system has not had such a long history, there is much room for reflection and research.

    Conclusion

    The comparative studies in this article show that the aforementioned rights are in accordance with the rights found in the Statute and Rules of Procedure of the International Criminal Court. Therefore, the Code of Criminal Procedure adopted in 2013, despite its theoretical objections and possible problems in Acting, it has sought to have a uniform and ethical view of the rights of the accused and the offender in relation to the former rules of the Iranian judiciary. To this end, it has made assurances that this realization will be possible in the real world. On the one hand, by providing general and general safeguards, it seeks to support the parties to the criminal complaint and on the other hand it provides them with appropriate safeguards appropriate to the status of each party.

    Keywords: Victims' rights, Ethics, Criminal procedure, International criminal court
  • M. Hossein Pouri, Y. Nosrati Ph.D * Pages 26-32
    Background

    The legislative review of the criminal record on the crime of repetition and the severity of the punishment for repeated offenders indicates that the legislator firstly used various laws to include repetition of crime, and in some cases such as drug offenses and for criminal reasons. It has taken into account a certain degree of exacerbation that is markedly different from what is stated in the rules on repeat offenses in Islamic Penal Code. To this end, this article aims to investigate the causes of non-alignment of judicial and legal criminal policy in drug related crimes.

    Conclusion

    The most important causes of non-compliance with judicial and legal criminal policy in drug-related crimes can be some of the most unethical and unjust cases, such as imposing severe penalties, especially in the context of the death penalty, inappropriate crime, lack of independence of the judge. Legislative justification for non-compliance with the principles of fair punishment, effectiveness of the judiciary from public opinion, and weaknesses in the means indicated that removing any of these factors can pose significant problems in drug criminal policy. Which eliminates the conflict of legislative criminal policy with judicial criminal policy and thus It has established the state and if it does not take care of these causes, the fight against crime will be disrupted and it will go further than the ethical and justified path it pursues.

    Keywords: Judicial criminal policy, Legislative criminal policy, Ethical approach
  • Pages 33-39
    Background

    Professional ethics is one of the fundamental issues of all human societies. Each organizational set has ethical codes appropriate to the structure of its profession, which is called professional ethics. Familiarity with ethical standards and their application by employees plays an important role in the moral and professional excellence of the organization. In this regard, the purpose of this study is to compare the professional ethics of the staff of the public and private sector nursing homes in Tehran.

    Method

    This is a causal-comparative study and its statistical population is all employees of private and public nursing homes in Tehran, which were surveyed using the available sampling method of 225 people. The data collection tool in this research is the standard questionnaire of professional ethics and for data analysis, descriptive statistical methods and t-tests of two independent samples and variance f have been used.

    Results

    In this study, it was found that the staff of public nursing homes have a higher level of professional ethics than the staff of private nursing homes and women have a higher level of professional ethics than men and middle-aged people compared to other age groups.

    Conclusion

    Attention is felt to the establishment of care centers that can create more humane rather than rational conditions, especially in social services and nursing homes.

    Keywords: Professional ethics, Senior care staff, Public, private sector
  • Pages 40-48
    Background

    The main nature of corporate citizen behaviors includes the idea that corporate citizen behaviors are beneficial behaviors that are critical to improving organizational performance. The purpose of this study is to identify the relationship between ethical leadership and individual and organizational corporate citizenship behaviors, with the moderating role of self-efficacy, respect and interaction between manager and employees.

    Method

    This research is applied and descriptive-correlational and its population consists of all employees of companies listed on the Tehran Stock Exchange. The selected sample consists of 102 people who were selected using available sampling. A standard questionnaire was used to assess the research variables. Also, the period of study is 2017. To analyze the findings in the form of 8 main hypotheses, the method of structural equations by Smart PLS software was used.

    Results

    The research findings show that there is a positive and significant relationship between ethical leadership and corporate citizen in individual and organizational dimensions. It also positively modulates the self-efficacy, respect and interaction between the manager and the employees of the relationship between the ethical leadership and the corporate citizen in the individual and organizational dimension.

    Conclusion

    According to the research findings, it can be said that with increasing the level of ethical leadership, corporate citizen behaviors in individual and organizational dimensions increase and this relationship with moderating variables is also moderated positively. As a result, given the importance of the role of the corporate citizen in the excellence of the organization, it is necessary to pursue the development of professional ethics more carefully.

    Keywords: Ethical leadership, Corporate citizen, Self-efficacy, Respect, Manager-employee interaction
  • Pages 49-55
    Background

    One of the main factors that play an effective role in creating student satisfaction in education is the observance of educational ethics standards by faculty members. Understanding this important, the present study was conducted to investigate the status of educational ethics of faculty members and its relationship with student education satisfaction.

    Method

    The research method is descriptive-correlational. The statistical population includes all students of Farhangian Imam Khomeini University in Gorgan. 294 students were selected using stratified random sampling. Two standard questionnaires of educational ethics and satisfaction with education were used to collect research data. Research data were collected using one-sample t-test, Pearson correlation coefficient, and multiple regression analysis in SPSS22 statistical software.

    Results

    The results of the study showed that the status of observance of educational ethics standards by faculty members is in a good condition. It was also found that there is a positive and significant relationship between the educational ethics of faculty members and studentschr('39') satisfaction with education.

    Conclusion

    As a result, observance of educational ethics standards by faculty members can play an important role in increasing student satisfaction.

    Keywords: Educational ethics, Faculty members, Satisfaction of education, Students
  • Pages 58-64
    Background

    International tour guides, as the front line of touristschr('39') treatment of the destination community, have a great impact on tourist satisfaction and improve the quality of travel, and moral competencies are important. The purpose of this study is to identify the components of ethical competencies of international tour guides.

    Method

    For conducting research, a mixed method based on Delphi technique has been used. The statistical population of the study consists of international tour guides and academic experts in the field of tourism. The number of samples was saturated with the participation of 28 university experts and the tourism industry according to the sampling method. The sampling method was unlikely and purposeful and snowball method was used to identify the experts. The research tool in the first stage (qualitative analysis) was a question in the form of a semi-structured interview and in the second and third stages (quantitative analysis) a researcher-made questionnaire. The Delphi technique was used to analyze the data in the qualitative stage and the Kendall mean and correlation coefficient methods were used in the quantitative stage.

    Results

    The ethical competencies of international tour guides obtained based on experts chr('39')opinions include 17 components of positive attitude and gaining touristschr('39') trust, confidentiality, work commitment and lack of cooperation in providing tour services, etc.

    Conclusion

    According to experts, moral competencies play a key role in satisfying international tourists, and in order to develop the tourism industry, it is necessary to prioritize the promotion of ethical models in the community of international tour guides. The results obtained in this study can help the managers of tour guidance training centers and tourism schools in empowering and training ethical tour guides.

    Keywords: Tourism industry, Competency, Ethical competence, Tour guide
  • Pages 65-74
    Background

    Ethical values ​​as a subset of organizational culture have a multidimensional interaction on formal and informal relationships and behavioral control of its members. Assessing the impact of aspects of interpersonal relationships and interactions in organizations that are considered as moral dysfunctions, the cause of wasting the organizationchr('39')s talents is the subject of this study.

    Method

    The present study is a qualitative research with a phenomenological strategy. The statistical population is a group of contract or official employees of government agencies in North Khorasan Province who have had "experience of wasting talents and skills" in themselves, colleagues, or their subordinate human resources. Twenty samples were randomly selected from 17 government agencies and semi-structured interviews were used to collect data. Data analysis was performed in three steps of open, axial, and selective coding, and the result space was presented accordingly.

    Results

    After summarizing, reducing, and coding the data, 11 foci of attention (inner horizon) in the field of extraversion of morality were obtained in the form of 4 interpersonal communication fields (outer horizon). The combination of external and internal horizons led to the creation of 21 descriptive classes.

    Conclusion

    The results showed that "managers and higher levels of the organization" with their inefficient interactions in the form of "indifference and lack of support for ideation" and "lack of participation of individuals" play the most important role in wasting the talents of the organization. Communication dysfunctions of "talented people with managers" became the next priority.

    Keywords: Ethical dysfunction, Interpersonal communication, Waste of talents
  • Pages 75-82
    Background

    Moral intelligence is one of the dimensions of intelligence that can provide a framework for proper human functioning. The purpose of this study is to investigate the position of moral intelligence in the management of organizational trust of credit institutions.

    Method

    The research is developmental-applied in terms of purpose and mixed (qualitative-quantitative) in terms of method. The statistical population in the qualitative section includes all experts and specialists in management sciences and senior banking managers, 25 of whom were selected by non-probabilistic sampling method (purposive and judgmental). In the quantitative part of the statistical sample, 336 people including all employees of financial and credit institutions of Khorasan Razavi who were selected by two-stage cluster sampling. The main research tool was a questionnaire whose validity was tested formally using exploratory factor analysis and its reliability was assessed with Cronbachchr('39')s alpha coefficient. The value of this coefficient for moral intelligence was 0.83. The collected data were analyzed by exploratory and confirmatory factor analyzes and structural equations.

    Results

    The findings of this study show that moral intelligence in financial and credit institutions of Khorasan Razavi consists of seven components. Ethical intelligence also plays a role in explaining the variance of organizational trust management by 79%.

    Conclusion

    One of the factors affecting managerschr('39') trust is their moral intelligence. Based on this, practical suggestions are provided to guide managers and organizational officials.

    Keywords: Ethical intelligence, Financial, credit institutions, Organizational trust management
  • Pages 83-90
    Background

    Professional ethics has been considered by many Iranian organizations in the last decade. Because the roots of many behaviors and activities of managers and professors should be sought in ethics and moral values. Accordingly, the purpose of this study was to investigate the relationship between professional ethics and individual accountability of professors with the mediating role of organizational identity.

    Method

    The present study is descriptive-correlation based on structural equation model. The statistical population of the study was all faculty members of Shahid Madani University of Azerbaijan and Bonab with a total of 273 people, of which 151 people were randomly selected as a statistical sample. Standard questionnaires were used to collect information. In order to evaluate the relationships between latent and measured variables in the conceptual model, structural equation modeling was used.

    Results

    The results showed that the highest intensity of the causal relationship is related to the relationship between organizational identity and accountability and then the causal relationship between professional ethics and organizational identity. In the present study, the causal relationship between professional ethics and organizational identity was confirmed. At the same time, there was no significant causal relationship between ethics and accountability (P> 0.01). Also, according to the findings of the present study, the mediating role of organizational identity in the relationship between professional ethics and accountability in the model was confirmed. By confirming the mediating role of organizational identity, professional ethics has an indirect, positive and significant effect on accountability with a coefficient of 0.36.

    Conclusion

    According to the results of the present study, organizational identity directly and professional ethics indirectly provide the basis for strengthening and improving the individual accountability of faculty members in the educational environment.

    Keywords: Professional ethics, Individual responsibility, Organizational identity
  • Pages 91-97
    Background

    The study of factors affecting happiness can play an effective role in advancing the goals of the higher education system.

    Method

    The research method is descriptive-correlation. The statistical population includes all employees of University of Bu Ali Sina. 208 employees were selected using stratified random sampling method for the study. Three standard questionnaires of work ethic, happiness and emotional commitment were used to collect research data. Data were collected and analyzed using Pearson correlation coefficient and path analysis in LISREL and SPSS statistical software.

    Results

    The results showed that the mediating role of emotional commitment in the relationship between work ethic and happiness is positive and significant.

    Conclusion

    As a result, to create happiness among employees, we must pay attention to the dimensions of work ethic and emotional commitment.

    Keywords: Work ethic, Happiness, Emotional commitment
  • Pages 98-105
    Background

    One of the customerchr('39')s utilities in choosing a product is a valid branded one. The brand value is a name, phrase, design, sign or combination of these elements that determines the identity of a production organization and differentiate it from other rivals.

    Method

    This study is an applied one in terms of purpose and descriptive-correlational one in terms of method of research. The statistical population of this research is all employees and workers of Barez Industrial Group of Kerman. Based on Morganchr('39')s table, 323 people were selected as the statistical sample for the study. Two questionnaires were used to collect the data from the research questionnaire: ethics, corporate identity and corporate performance. The data were analyzed by SPSS24 and Smart pls3 softwares and analyzed by Spearman correlation coefficient and regression.

    Results

    Research findings indicate that there is a meaningful relationship between quality of product, service quality, price perception, social responsibility, social activity and comfort and performance of the organization.

    Conclusion

    Ethical branding affects corporate performance. This means that companies need to focus on ethics and its components in order to improve their performance.

  • Pages 106-113
    Background

    Government agencies need to improve the ethical behavior of managers and employees in order for their mission to be effective. The aim of this study was to investigate the role of managerschr('39') moral behavior in the level of social invalidity of employees, considering the mediating role of organizational citizenship behavior in government organizations.

    Method

    The research method was descriptive correlational. The community consisted of all managers and employees of government agencies in Kohkiloye and Boyer-Ahmad Provinces. Simple random sampling was used to select the samples and the number of samples studied in this study was 375 people. To test the research hypotheses, standard questionnaires were used to measure managerschr('39') moral behavior, citizenship behavior, organizational behavior, and social-vanity. In order to analyze the data with Smart-PLS software, the method of structural equation analysis and path analysis using the least squares method (PLS) was used.

    Results

    The results showed that managers chr('39')ethical behavior has a negative and significant relationship with employeeschr('39') social futility. The results also show that managerschr('39') ethical behavior has a positive and significant relationship with organizational citizenship behavior. The results of a negative and significant relationship between organizational citizenship behavior with social invalidity and moral behavior of managers with social invalidity of employees according to the mediating role of organizational citizenship behavior are also confirmed.

    Conclusion

    Managers of public organizations can use ethical behaviors and behaviors such as building trust, meritocracy, excellence, supportive behaviors, thoughtful behaviors, knowledge sharing and respectful behavior with co-managers and developing interpersonal relationships. Friendship, chivalry, humility and modesty have increased employee conscientiousness and virtue, the promotion of which will lead to a reduction in immorality and social futility.

  • Pages 114-122
    Background

    The importance of promoting job motivation in the workplace has led to the study of factors affecting it. Employeeschr('39') psychological maturity has received less attention as an important factor. On the other hand, work ethics or value tendency to work is a very important factor that is examined in this study as a mediator. Therefore, the purpose of this study is to investigate the mediating role of work ethic (value tendency to work) in relation to psychological maturity and job motivation of employees of Rafsanjan University of Medical Sciences in 2017.

    Method

    The method of this research is descriptive-correlation in terms of method and its statistical population is all staff of Rafsanjan University of Medical Sciences (N=746), 256 of whom using Morgan table and random stratified method were uses as samples group. Data collection tool was three standard questionnaires whose validity and reliability were confirmed. For data analysis, structural equation modeling method and Amos and SPSS software were used.

    Results

    The results showed that the psychological maturity of employees and their job motivation are related. Also, the relationship between mental maturity and job motivation was confirmed according to the mediating role of value orientation to work.

    Conclusion

    According to the findings, it can be concluded that the growth of employeeschr('39') mental maturity and their value orientation to work, leads to an increase in job motivation in the workplace.

    Keywords: Psychological maturity, Work ethics, Value tendency to work, Job motivation
  • Pages 123-130
    Background

    Concerns about how to educate students ethically will be addressed by evaluating the authorschr('39') performance. The purpose of this study is to evaluate the performance of the authors of celestial message books based on the reflection of the components of the value explanation approach.

    Method

    This research was conducted with a combination of documentary study methods, fuzzy Delphi and content analysis. The research community consisted of texts related to the research topic. The statistical population, in addition to the textbooks of the heavenly messages of the first year of high school, included professors working in the universities of Hamadan province in the fields of education, psychology and theology, 40 of whom were purposefully selected as a statistical sample. Were. All the contents of the mentioned books were examined by counting method. The sampling method was available from the research community and continued until it reached theoretical saturation. Fish, researcher-made questionnaire and researcher-made content analysis checklist were used for data collection and Shannon and TOPSIS entropy methods were used for data analysis.

    Results

    The findings indicate that experts have agreed on 10 components of the value explanation approach and the performance status of the authors of 7th, 8th and 9th grade celestial message books based on the reflection of the components of the explanation approach. The values in the content of the mentioned books are ranked 3, 2 and 1, respectively.

    Conclusion

    Distribution of components of the value explanation approach that could have a significant impact on the moral education of students in order to clarify moral values in the face of value conflicts, in the content of celestial message books as It is unbalanced. Therefore, the performance of the authors of the mentioned books based on the reflection of the components of the mentioned approach needs to be reconsidered

    Keywords: Ethics, Moral education, Value explanation approach, Heavenly message textbooks, Authors
  • Pages 131-137
    Background

    Accurate and timely disclosure of information is one of the most important tools for company managers to reduce the cost of capital. The purpose of this study is to investigate the role of managerschr('39') ownership in the relationship between the disclosure of corporate social and moral responsibility and the cost of equity in companies listed on the Tehran stock exchange.

    Method

    In terms of purpose, this research is a part of applied research and in terms of nature, it is descriptive with emphasis on correlational relations and is in the field of post-event studies and is based on real information of financial statements. Companies listed on the Tehran Stock Exchange constitute the statistical community. Using the systematic elimination method, 95 companies were surveyed during the period 2010-2014. Research tools included corporate financial statements and accompanying notes. To test the hypotheses, multivariate regression was used using panel data method, t-test was used to determine the significance of the relationship between dependent variables and the independent variable, and Fisher test was used to test the significance of the general relationship between regression equations. Data were analyzed using EViews software.

    Results

    There is a significant negative relationship between corporate social and moral responsibility and equity costs. Ownership of managers has a negative effect on the relationship between social responsibility and the cost of equity.

    Conclusion

    Corporate social responsibility is expected to reduce the cost of financing and ultimately increase the value of the company. Ownership of managers will intensify this relationship. Ignoring environmental and social issues can create problems for the organization and affect its mission and success.

    Keywords: Ownership of managers, Social responsibility, Ethics, Equity cost
  • Pages 138-143
    Background

    The development of the insurance industry and the accounting system are two important pillars of economic development of any country and the ethical responsibility of auditors requires them to reduce the risk of their activities. The present study has developed a hierarchical analysis of the components affecting the professional liability insurance of auditors in order to develop the context of ethical principles.

    Method

    The present study is among the qualitative researches. The statistical population of the study is 30 expert members of the Association of Certified Public Accountants and senior insurance managers in Iran. Due to the limited statistical population, the present study did not have a sampling method. Data were collected using interviews and a researcher-made questionnaire. Finally, Delphi technique, matrix (SWOT), hierarchical analysis process (AHP) was used to analyze the data.

    Results

    The results of applying the Analysis of Hierarchical Process (AHP) showed that among the strengths, the component of transferring the risks of professional activists, among the weaknesses, the imperfect component and the ambiguity of laws and regulations, among the opportunities, the component of need. In the future, and among the challenges, the low priority component of the low insurance culture is the community.

    Conclusion

    Given the strengths identified for the development of auditorschr('39') professional liability insurance (transferring the risks of accounting and auditing practitioners, enhancing auditing activities and reducing audit risk and the potential population of auditors and affiliates), weaknesses (current laws and regulations, qualifications for the principles of damage recognition and non-compliance with professional standards), opportunities (community need for new types of insurance, investors chr('39')need for auditorschr('39') reports and insurance market development) and challenges (low insurance culture, unknown). The concept of audit risk for the judiciary and the ignorance of society and capital Investors rules) must provide for the development of this type of insurance in the country.

    Keywords: Ethics, Insurance, Professional responsibility
  • Pages 145-150
    Background

    Employeeschr('39') performance is considered by managers due to its prominent role in achieving the goals of the organization and successful organizations make great efforts to identify and manage the factors affecting the performance and behavior of employees and achieve this success by providing these factors. Increase the performance of your employees (both in terms of quantity and quality). Therefore, in the present study, researchers seek to answer the question: "Is ethical leadership related to the performance of Melli Bank employees in Guilan province? And do role-playing behavior and the moral climate mediate this relationship?

    Method

    This research is descriptive-correlative in terms of method and applied in terms of purpose. The statistical population of this study consisted of 1400 employees of Melli Bank of Guilan province, and its sample included 318 people who were selected by non-probability method. The data collection tool was a questionnaire that was validated. Data analysis was performed using the least squares method using spss24 and smartpls2 software.

    Results

    The results show that ethical leadership is related to the job performance of Melli Bank employees in Guilan province through its role-playing behavior and ethical atmosphere. The relationship between moral climate and role-playing behavior was also confirmed. In this study, the hypothesis of a direct relationship between ethical leadership and job performance was not confirmed.

    Conclusion

    According to the findings, senior managers of Melli Bank in Guilan province and even in the country as a whole and by holding training courses, should emphasize the need to pay attention to ethics, so that they can benefit from its positive results at the individual and organizational level.

    Keywords: Ethical leadership, Meta-role behavior, Ethical atmosphere, Employee performance
  • Pages 151-160
    Background

    For years, philosophers and psychologists seek to explain why people behave in ethical or unethical practices. This study was aimed to determine the causal model fitness of relationship between the dark triad and utilitarian moral judgment, with the mediating role of honesty/humility and empathy.

    Method

    This study was a descriptive-correlation research. Statistical society of this study was all female secondary high-school students in Birjand. Among them, 288 students were selected by random cluster sampling method. Four standard questionnaires were used to collect data. Furthermore, Pearson correlation coefficient and path analysis were used to test the main hypothesis of the study.

    Results

    Results showed that although the initial proposed models do not fit data well, but after removing non-significant paths and applying the correction indices of model, just empathy mediated the relationship between dark tetrad and utilitarian moral judgment. Honesty/humility doesn’t play any role in this relationship.

    Conclusion

    These findings confirmed findings of previous research and provided practical recommendations for professionals and therapists in working with individuals with high scores on narcissism, Machiavellianism and psychopaths and considering the role of empathy in moderating this relationship.

    Keywords: Utilitarian moral judgment, Dark triad, Honesty, humility, Empathy
  • Pages 161-168
    Background

    Procrastination is a common phenomenon among people as well as in the workplace and among employees in organizations who spend time with delays in completing some tasks and some have made this time their way of life.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and the research design is descriptive correlation. The statistical population is the staff of the Rural Cooperative Organization of Kurdistan Province, whose number is 330 people. Using the Cochranchr('39')s formula, the sample size was determined to be 178 people, and to eliminate the effects of missing, incomplete, etc. questionnaires, about another ten percent of the sample size. Initial was added and finally 195 questionnaires were completed by the staff of the Rural Cooperative Organization of Kurdistan Province by simple random sampling with complete information. Pearson correlation and multiple regression methods were used to analyze the data and test the hypotheses.

    Results

    The research findings indicate that there is a positive and significant relationship between professional ethics with dimensions (responsibility, honesty and respect for others, justice and compassion and loyalty) and social anomie (procrastination).

    Conclusion

    The results indicate that by adhering to the principles of professional work ethic can be reduced procrastination in the organization and by institutionalizing these principles in the organization leads to increased organizational efficiency and reduced client dissatisfaction

    Keywords: Ethics, Professional ethics, Social anomie, Procrastination
  • Pages 169-172
    Background

    Lifestyle is a very important concept that is often used to express lifestyle. The purpose of this study is to determine the relationship between "lifestyle" and "professional ethics" of teachers.

    Method

    The present study was conducted by descriptive-correlation method. The statistical population includes all primary school teachers in Noorabad (N=394), which through Morgan table, 194 teachers were selected as a research sample using stratified random sampling. The research instruments were "Lifestyle Scale (LSQ)" and "Kadozir Professional Ethics Scale". Data analysis was performed using Pearson correlation coefficient and regression.

    Results

    The results showed that there is a significant relationship between lifestyle and dimensions of professional ethics.

    Conclusion

    Based on the results of the present study, it can be said that improving the lifestyle among teachers can increase the level of professional ethics in them.

    Keywords: Dimensions of professional ethics, Ethics, Professional ethics, Lifestyle
  • Pages 173-177
    Background

    In the present era, observing ethical principles as one of the effective factors in reducing psychosocial factors and improving the decision-making system of managers in the organization is of particular importance. The aim of the present study is to mediate the role of psychosocial factors in the relationship between professional ethics and decisions of education directors in Shiraz District 4.

    Method

    The research method is descriptive-correlation. The study population consisted of managers and executive staff of education in the 4th district of Shiraz, which was selected using stratified sampling method, 200 of them. To collect data, Kadozir Professional Ethics Questionnaire, Lindostrom psychosocial factors and Kasol ethical decision questionnaire were used. In order to analyze the data, Kolmogorov-Smirnov tests, one-group t-test, Pearson torque correlation coefficient, and structural equation modeling were used.

    Results

    Findings showed that the three main variables of research (professional ethics, psychosocial factors, decision making) have a positive and significant relationship (p <0.01).

    Conclusion

    Moral values, in addition to reducing and improving psychosocial factors in an organization, play an important role in increasing the power and decision making power of managers.

    Keywords: Psychosocial factors, Professional ethics, Managers' decisions