فهرست مطالب

مجله صفه
پیاپی 91 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمد آسایش صفحات 5-26

    اقامه مجلس عزاداری در قالب سوگواری ها و نوحه خوانی ها در حسینیه ها، تکایا، مساجد و منازل در گذر زمان تا کنون افتخار مردمان دارالعباده یزد است و همین عشق و دلداگی به اهل بیت باعث می شود هر ساله عزاداری ها با شکوه و عظمت بیشتری برگزار شود. این پژوهش به بیان باورها و ارزش های مردم مومن یزد در قالب شناخت و معرفی خانه های امام حسینی یزد می پردازد. از آنجایی که بعضی از مردم یزد خانه های خود را در اختیار برگزاری مراسم عزاداری قرار می دهند. هدف از این پژوهش آن است که راه حلی را برای تداوم این خانه های امام حسینی در یزد ارایه دهد. در این راه ابتدا تاریخچه مختصر هجرت و شهادت عظیم و تاریخ ساز حضرت سیدالشهداء علیه السلام ذکر شده، سپس سیر تاریخی سوگواری امام حسین (ع) از ابتدا تا کنون و آیین ها و شیوه های عزاداری حسینی در یزد بیان می گردد. در ادامه به معرفی اماکن مقدس و کانون های عزاداری و بیان ویژگی های بافت تاریخی یزد که خانه های امام حسینی را همچون نگینی درخشان در خود جای داده است پرداخته شده، و با شناسایی خانه های امام حسینی در یزد و معرفی آنها به تحلیل و بررسی این خانه ها پرداخته می شود و ظرفیت آن ها شناسایی می گردد و این که یک خانه نیاز دارد تا بتواند به یک خانه امام حسینی تبدیل شود. روش تحقیق بکار گرفته شده در این مطالعه تحلیل محتوای کیفی می باشد که روش جمع آوری اطلاعات در آن بصورت کتابخانه ای یا اسنادی انجام گرفته است. در نهایت راهکار های طراحی برای پایدار این اماکن بیان می گردد.

    کلیدواژگان: زبان مشترک، پایداری، الگو، خانه های امام حسینی، یزد، معماری
  • علیرضا عینی فر، آزاده آقالطیفی، زینب حیاتی* صفحات 27-48

    درک قلمروهای مکانی در فضای کالبدی، یکی از اساسی‌ترین نیازهای انسان به شمار می‌رود. یکی از تدابیری که معمار ایرانی بدین منظور به کار بسته، ارایه‌ی الگویی خاص برای تقسیم‌بندی فضایی در معماری بنا است، به‌گونه‌ای که با تفکیک فضاهای عمومی و خصوصی فضایی آرام و به‌دوراز مزاحمت، برای اعضای خانواده فراهم شود. با توجه به اهمیت قلمرو ثانویه در مسکن، هدف این پژوهش بررسی سیر تحول معماری قلمرو ثانویه و بررسی ویژگی‌های آن و چگونگی تاثیر آن بر طراحی مسکن آینده است. رویکرد این پژوهش کیفی و روش تحقیق استدلال منطقی است. ابتدا با استفاده از منابع کتابخانه‌ای، به بررسی جایگاه قلمرو و نظریه‌های مرتبط پرداخته‌ شده‌ است. رویه گردآوری اطلاعات، مبتنی بر مشاهدات میدانی و مصاحبه با ساکنان است. نقشه‌نگاری‌های ذهنی ساکنان خانه‌ها برای دست‌یابی به روابط اجتماعی و آداب ‌ورسوم خاص هر خانواده اهمیت داشته و بر این اساس با درک ویژگی‌های فرهنگی خانواده، شناخت مرزها و محدوده‌های واقعی هریک از قلمروهای سه‌گانه مدنظر بوده است. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که معماری مسکن در دزفول تغییرات کمی و کیفی بسیاری داشته و باوجود این تغییرات، رفتار قلمروپایی در مسکن متاثر از کارکرد و ویژگی‌های قلمرو ثانویه است.

    کلیدواژگان: سکن، خانه، مسکن معاصر دزفول، قلمرو، قلمرو ثانویه
  • رضا امیری فرد *، محمودرضا ثقفی، منصوره طاهباز صفحات 49-66

    جهت‌گیری و میزان سطوح شفاف بنا دو متغیری هستند که به آن‌ها در مراحل اولیه طراحی معماری به مثابه قرارگیری در سایت و تعادل بین سطوح کدر و شفاف پرداخته می‌شود. هدف در این تحقیق تعیین جهت‌گیری بهینه و درصد مناسب سطوح شفاف ساختمان، همچنین اندازه‌گیری تفاوت شرایط بهینه بر میزان مصرف انرژی نهایی است. نمونه موردی این تحقیق بناهای آموزشی (مدارس) ساخته‌شده با استانداردها و مشخصات ساخت فعلی سازمان نوسازی مدارس در اقلیم معتدل و مرطوب ایران (شهر رشت) است. با توجه به تاثیر متقابل متغیرهای ذکرشده در این تحقیق، تاثیر آن‌ها به صورت هم‌زمان و پیوسته بررسی می‌شود. در این پژوهش برای انجام مدل‌سازی و شبیه‌سازی از نرم‌افزار شبیه‌ساز انرژی Design Builder V4 استفاده می‌گردد که دارای موتور شبیه‌ساز انرژی پلاس است. بر مبنای نتایج این مطالعه، به صورت کلی جهت‌گیری بهینه بنا سمت جنوب است، در صورتی که درصد بهینه سطوح شفاف بنا بسته به جهت‌گیری آن می‌تواند بین 40 تا 55% متغیر باشد. افزایش مقدار سطوح شفاف در جهت شرق یا تغییر جهت‌گیری بنا در شرایطی که میزان سطوح شفاف بنا بیشتر از 40% است، بیشترین حساسیت تاثیر را روی میزان مصرف انرژی بنا دارد.

    کلیدواژگان: سطح بازشو، جهتگیری بنا، انرژی ساختمان، اقلیم معتدل و مرطوب، معماری مدارس
  • شمین گلرخ، مهسا باقری صفحات 67-82

    در پروژه‌ی ساخت میدان امام علی (ع)‌ اصفهان، گذشته‌ای اخیر (سبزه‌میدان) دگرگون و به میدانی وسیع با نام جدید تبدیل تا روایتی از تاریخ جمعی شهر را تجسم ببخشد و کالبد را محملی برای بیان نمادین و یادآوری آن سازد. این پژوهش با تاکید بر بعد سیاسی مفهوم خاطره و یادآوری/ فراموشی، در راستای چرخشی انتقادی به سمت روایت گروه‌های نادیده گرفته شده در پروژه‌ی مزبور است. در این پژوهش با تکیه بر روش‌شناسی نظریه‌ی زمینه‌ای، و با استفاده از روش مصاحبه، تجربه‌ی کسبه‌ی قدیمی که هنوز در محدوده حضور دارند و در معرض تغییرات هستند مطالعه شده است. بر اساس یافته‌های پژوهش، مفهوم وارونگی معنایی یادمان به مثابه مقوله‌ی هسته‌ای توصیفگر ماهیت تجربه‌ی مصاحبه‌شوندگان از ساخت مکان یادمانی مورد مطالعه است.

    کلیدواژگان: فضای عمومی، یادمان، سیاست خاطره، خاطره ی جمعی، میدان امام علی (ع)
  • محمدمنان رئیسی*، مجید دهشتی، مهدی خوش نژاد صفحات 83-90

    گره های سنتی ترکیبی از واحدهای هندسی پایه هستند که به نقش مایه یا آلت های گره معروف هستند و هرکدام شمایل تعریف شده و مشخصی دارند. در روش های سنتی مرسوم ترسیم نقش مایه ها یا آلات گره، به دلیل استفاده از ابزارهای متعدد ترسیمی و ترسیم الگوهای متمایز برای هر آلت، باعث پیچیدگی و زمان بر بودن ترسیم گره می شوند. به منظور رفع این مسیله، در این پژوهش پاسخ این سوال پیگیری می شود چگونه می توان با به حداقل رساندن ابزار و مراحل ترسیمی، روشی را برای ترسیم آلات یا نقش مایه های گره ابداع کرد که بتوان، علاوه بر بالا بردن سرعت عمل در ترسیم و پیاده کردن این گره، ضریب خطا و اشتباهات را به حداقل رساند؟ نگارندگان در این مقاله در پاسخ به این سوال، با تمرکز بر یکی از انواع گره (گره ده)، روشی را با عنوان «روش پاره خط مبنا» معرفی کرده اند که با استفاده از رویکردی نوآورانه، به تعریف الگوی بدیعی برای ترسیم آلات این گره می انجامد. یافته های این پژوهش با استفاده از روشی ترکیبی حاصل شده است؛ به طوری که گردآوری داده ها با استفاده از روش مطالعات اسنادی کتابخانه ای انجام شده است؛ لیکن تحلیل داده ها، که منتج به عرضه روش پاره خط مبنا شده است، با استفاده از روش استدلال منطقی تبیین شده است. در این مقاله، ضمن مقایسه روش های سنتی با روش پیشنهادی، مشخص می شود که روش پاره خط مبنا، تاثیر یکی از مهم ترین ابزارهای ترسیم گره، یعنی پرگار، را به حداقل می رساند که این امر، علاوه بر بالابردن سرعت ترسیم، به کاهش ضریب خطا در فرایند ترسیم گره منتهی می شود.

    کلیدواژگان: گره ده، آلت، پرگار، پاره خط مبنا، دایره مبنا
  • نغمه اسدی چیمه، نیلوفر ملک، حمیدرضا جیحانی* صفحات 91-108

    روایات و داستان‎هایی که از سوی عوام برای برخی آثار معماری نقل می‎شود، می‎تواند منبعی برای شناخت یک اثر تلقی شود. ولی در مواردی این باورها و افسانه‎ها چنان نزد پژوهشگران پذیرفته می‎شود که بدون تشکیک و به چالش کشیدن، آن‎ها را به عنوان پیش‎فرض در پژوهش خود به کار می‎گیرند. نمونه‎ای از این باورها که به کتب و مقالات نیز راه یافته است، روایاتی است که مردم روستای «افوشته» درباره بنایی در این روستا نقل‎کرده‎اند و بر اساس آن، بنا را «شربت‎خانه» می‎دانند. نام «شربت‎خانه» که به نظر می‎رسد برگرفته از روایتی درباره «تاج‎الدین حسن حسینی» یا «سید واقف» باشد، چنان بر این بنا نشسته است که هرگز فرض معتبر نبودن آن به ذهن متبادر نمی‎شود. اما مرور تنها سند موجود از بناهای سید حسن واقف در افوشته، یعنی وقف‎نامه این بناها، نشان می‎دهد که این نام چندان مستند نیست؛ به عبارتی چنین نامی در وقف‎نامه وجود ندارد. در همین سند بنای دیگری به نام «چهارصفه و طنبی» معرفی و طی مطالعه‎ای درباره سند و بناهای افوشته در سال‎های اخیر، فرض یکی بودن بنای «چهارصفه» و «شربت‎خانه» بدون بررسی دقیق دلایل مطرح شده است. هدف اول این پژوهش آن است که روشن کند چنین فرضی چه اندازه صحیح و قابل اثبات است. هرچند اثبات این فرض «شربت‎خانه» بودن یا نبودن بنا را مشخص نمی‎کند. چرا که «چهارصفه» به صورت معماری فضا و «شربت‎خانه» به کارکرد آن اشاره دارد. بنابراین هدف بعدی، یافتن کارکرد بنا است؛ نخست از طریق اعتبارسنجی نام «شربت‎خانه» برای این بنا و سپس از طریق بررسی نام‎هایی که در منابع دیگر به آن اطلاق شده است. محصول این پژوهش که از راه مطالعه سند و کالبد و تفسیر یافته‎ها صورت گرفته است، اول تایید انطباق «چهارصفه» بر «شربت‎خانه» و دوم برگزیدن نام «چهارصفه تیموری» به جای به‎کاربردن نام‎های برگرفته از کارکردهای مجهول و نامعتبر است.

    کلیدواژگان: شربت‏خانه، افوشته، چهارصفه، طنبی، وقف‏نامه
  • امید شمس صفحات 109-122

    تاریخ‌نامه‌های معماری گوناگون‌اند. این گوناگونی تا اندازه‌ای از «دیدگاه» مورخ معماری سرچشمه می‌گیرد. مورخ معماری از ناکجا به معماری نظر نمی‌کند، بلکه همواره به‌ناگزیر از زاویه‌ای خاص به معماری می‌نگرد. اگرچه دیدگاه مورخ در مسیله‌ها، پرسش‌ها، میدان جستجوی شواهد و نیز تفسیر آنها اثر می‌گذارد، بیش و پیش از اینها جنبه یا لایه‌هایی از معماری را در چشم مورخ می‌آورد و هم‌زمان جنبه‌های دیگر را از چشم او می‌اندازد. موضوع مقاله حاضر بررسی جنبه‌ای از معماری است که تاریخ‌نامه معماری از دیدگاه خود بر آن نظر می‌کند. به این منظور در این مقاله چهار تاریخ‌نامه مشهور معماری مغرب‌زمین که از حیث دیدگاه تفاوت‌های آشکاری دارند، برگزیده شده است و پس از معرفی اجمالی تاریخ‌نامه‌ و دیدگاه آن، با ترکیبی از راهبردهای توصیفی و تفسیری نحوه نظر کردن مورخ بر معماری کلیسای گوتیک و نیز یکی از نمونه‌های شاخص آن، کلیسای شارتر فرانسه، شرح داده‌ شده است. این تاریخ‌نامه‌ها و کانون‌های توجه آنها چنین‌اند: 1) تاریخ معماری به روش تطبیقی معماری را چون چاره‌جویی هنرمندانه برای حل مشکلات ساختمانی می‌پندارد و کلیسای گوتیک را از حیث اینکه راه‌حل‌های مشکلات ساختمانی و سازه‌ای چگونه «تطور» یافته است شرح می‌دهد. 2) داستان معماری غرب که نظریه‌ای مارکسیستی درباره تاریخ دارد، معماری را محصول جایگاه طراح در نظام تقسیم کار اجتماعی می‌داند و در شرح کلیسای گوتیک به «شیوه تولید» آن نظر می‌کند. 3) در تاریخ معماری: صحنه‌ها و آیین‌ها معماری سرشتی فرهنگی اجتماعی دارد و ازاین‌رو کلیسای گوتیک را از حیث اینکه چگونه جلوه آیین‌های اجتماعی است برمی‌رسد. 4) معماری از پیشاتاریخ تا پسامدرنیسم از منظری صورت‌گرایانه و فضامدار به معماری می‌نگرد. در این تاریخ‌نامه معماری هنری فضایی بصری و محصول آن بنایی یادمانی است. در هر بنای یادمانی، از جمله کلیسای گوتیک، ویژگی‌های صوری (فرمال) و کیفیت‌های بصری فضا و نیز تاثیر روان‌شناختی است که شایسته ذکر در تاریخ است.

    کلیدواژگان: تاریخ نامه معماری، دیدگاه تاریخی، جنبه معماری، کلیسای جامع گوتیک، کلیسای شارتر
|
  • Seyed Mohammad Asayesh Pages 5-26

    The proclamation of mourning in the form of mourning and mourning in Husayniyah, Takayya, mosques and houses over the course of time is the pride of the people of Dar al-'Abada in Yazd, and this love and affection for the people of the Beit makes the mourning more magnificent each year. To be held. This research addresses the beliefs and values ​​of the believers in Yazd in terms of recognizing and introducing the houses of Imam Hosseini in Yazd. Since some Yazd people put their homes at mourning ceremonies. The purpose of this research is to provide a solution for the continuation of these houses of Imam Hosseini in Yazd. In this way, the brief history of Hijra and the great martyrdom and history of Hazrat Sayyid al-Shohada (peace be upon him) are mentioned first, then the historical course of mourning of Imam Hussein (AS) from the beginning to the present and the hints and mourning practices of Hosseini in Yazd are expressed. In the following, the holy places and hangings of mourning and the expression of the features of the historical texture of Yazd, which houses the houses of Imam Hosseini as a bright spot, have been addressed, and by identifying the houses of Imam Hosseini in Yazd and introducing them to the analysis. These homes are being dealt with and their capacity is identified and that a house needs to be turned into a house of Imam Hosseini. The research method used in this study is qualitative content analysis, in which the information gathering method was used as a library or documentary. Ultimately, design solutions for sustainable sites are described.

    Keywords: Common Language, Sustainability, Pattern, Imam Hosseini's Houses, Yazd, Architecture
  • Alireza Einifar Pages 27-48

    Understanding cognitive territory in physical space is one of the most basic human ‎needs. One of the contraption that the Iranian architect has used for this purpose is ‎to provide a special model for spatial division in the architecture of the building, ‎in such a way that by separating public spaces and private spaces, a quiet space is ‎provided for family members without interference. Territories can be variable in ‎time and space. Some territories are under the constant supervision and control of a ‎particular individual or group. Others are temporary and almost everyone has access ‎to it, and ultimately groups, at the same time being both available to the public and ‎under the supervision of regular people. Considering the importance of this type of ‎territory (According to Altman named secondary territory) in the home, which not only ‎provides the collective space of the family but also plays a serious role in the ‎formation of social interactions and the creation of collective memories, the ‎objective of this paper investigates the evolution of the secondary territory in the ‎houses of Dezful. The approach of this research is qualitative and the research ‎method is logical argumentation. At first, using library resources, the position of ‎the territory and its related theories have been gathered. Then Based on field ‎observations and Semi-structured deep interviews with residents, the data were ‎extracted by coding. Based on that, it became possible to recognize the real ‎boundaries of each of the three kind of territories by understanding the cultural ‎features, the ways of living and life style. Investigations in the secondary ‎territories in the houses of Dezful indicate the reduction of spatial diversity, ‎from open space, semi-open space, and closed space to a completely closed space. In ‎addition, these changes have been accompanied with reduction in habitable levels and ‎elimination of vertical communication, and increase of single functional spaces.  ‎And also the results show that during this period of time, the use of secondary ‎territories has been less dependent on time and seasons, therefore less collective ‎memories has been formed.‎

    Keywords: Housing, home, territory, Secondary territory, Dezful
  • reza Amiri Fard *, Mahmoud Reza saghafi, Mansoureh Tahbaz Pages 49-66

    Orientation and the building facade glazing percentage are two parameters necessary ‎to be considered during the early stages of architectural design in order to determine the ‎location of the building on site and control the balance between the transparent and opaque ‎parts of its envelope. The aim of this research is‏ ‏to specify the optimum‏ ‏values of orientation and ‎glazing percentage of building facade and finding the effect of deviating the variables from the ‎optimum values on the total building energy consumption. The cases of this research are the ‎schools constructed based on the current standards and specifications of‏ ‏Iran’s Organization for ‎Renovating and Developing Schools in humid temperate climate. Due to interrelation between ‎these two parameters, their impacts are studied concurrently. Research questions are:‎ ‎1-What is the optimum orientation angle and facade glazing percentage of school buildings in ‎designated climate, in terms of the lowest energy consumption? 2-What is the sensitivity factor ‎of these variables in different situations on total energy consumption of the building? 3-What is ‎the differences of changes due to deviation from the optimum values, for each parameter? ‎ In this research the Latin Hyper-cube method is used for sampling the input values; and ‎Designbuilder program with Energy Plus simulation engine is used for modeling and analysis. ‎According to the results of this study south-facing buildings have the optimum orientation with ‎whatever glazing percentage. However, the optimum glazing percentage depends on the ‎building orientation and would differ from 40 to 55 percent. This study shows that increasing ‎the glazing percentage of school buildings up until 40 percent for east–oriented buildings has the ‎most significant sensitive effect on building energy consumption, whereas increasing it more ‎than this value didn’t show a considerable effect.

    Keywords: Glazing, Orientation, Building Energy, Humid Temperate Climate, School Architecture
  • Shamin Golrokh, Mahsa Bagheri Pages 67-82

    To embody a collective history of Isfahan through a symbolic and monumental physical space, the recent past (Sabze Meidan) is replaced by a new place named Imam Ali square. This research, emphasizing the political aspect of memory and forgetting\remembering, has approached a critical turning toward the experience of a social group that is ignored in the mentioned project. This study, adopting grounded theory methodology and interview method, explores the lived experience of those local tradesperson in the area who are still working there. The concept of “semantic inversion of the monument”, as the core category in research findings, describes the nature of the monument construction in experience of the studied group.

    Keywords: public space, politics of memory, collective memory, monument, Imam Ali Square
  • mohammad mannan raeesi *, Majid Deheshti, Mahdi Khosh Nejad Pages 83-90

    Decorations in Islamic‏ ‏art are often built on combinations of repeated squares and ‎circles, which may be overlapped and interlaced to form intricate and complex patterns. ‎Based on the shapes drawn from the circle, the earliest geometrical forms in Islamic art were ‎occasional isolated geometric shapes such as 8-pointed stars and lozenges containing squares. ‎These date from 836 in the Great Mosque of Kairouan, Tunisia, and since then have spread all ‎across the Islamic world. In 1086, 7 and 10 point girih patterns (with heptagons, 5 and 6 ‎pointed stars, triangles and irregular hexagons) appear in the Jameh Mosque of Isfahan. 10 ‎point girih became widespread in the Islamic world and this kind of girih (10 point girih) is ‎the subject of this paper.‎ Girih are elaborate interlacing patterns formed of five standardized shapes. The style ‎is used in Persian Islamic architecture and also in decorative woodwork. Girih designs are ‎traditionally made in different media including cut brickwork, stucco, and ‎mosaic faience tilework. In architecture, girih forms decorative interlaced strap work surfaces ‎from the 15th century to the 20th century. Most designs are based on a partially hidden ‎geometric grid which provides a regular array of points; this is made into a pattern using 2-, 3-‎‎, 4-, and 6 fold rotational symmetries which can fill the plane. The visible pattern ‎superimposed on the grid is also geometric, with 10 and 12 pointed stars and a variety of ‎convex polygons, joined by straps which typically seem to weave over and under each other.‎ A recurring motif is the 8-pointed star, often seen in Islamic tilework; it is made of ‎two squares, one rotated 45 degrees with respect to the other. The fourth basic shape is ‎the polygon, including pentagons and octagons. All of these can be combined and reworked ‎to form complicated patterns with a variety of symmetries including reflections and rotations. ‎Such patterns can be seen as mathematical tessellations, which can extend indefinitely and ‎thus suggest infinity.‎ As it cited above, in this article, the method of 10 point girih drawing is essayed and ‎in order to maintain and ease the use of this lasting legacy in contemporary Iranian Islamic ‎architecture, the question arises as to how to minimize the tools and stages of 10 point girih ‎drawing, invented a method for drawing schematics in addition to speeding up the practice of ‎drawing and applying motifs.‎‏ ‏Authors, in response to this question, have developed a method ‎called the baseline method (eighteen – eighteen Method), which presented an original pattern ‎for drawing 10 point girih motifs. The most difference between this new method and ‎traditional method is that in this method, girih would been drawn without using circle and ‎compasses which results in a higher speed for girih drawing.‎ In this research, a combinative method has been used; the data collection is based on ‎library documentation studies, and a kind of logical methodology based on mathematical ‎relationships and mathematical proportions, is used for presenting a suitable model for ‎drawing 10 point girih.‎

    Keywords: 10 point girih, motif, compasses, base line, base circle‎
  • naqmeh asadi chime, Niloufar Malek, Hamidreza Jayhani* Pages 91-108

    Narratives and stories that were narrated by the public for some architectural works can be considered as a recognition source of a work. But in some cases, these beliefs and myths were accepted by scholars that they apply them as the default in their research without any doubt and challenge. An example of these beliefs that came to the books and articles were the narration s which narrated by the people of Afushteh village about the building in this village and, according to that, they consider the building as " Sharbatkhaneh". The name of " Sharbatkhaneh ", which seems to come from a narrative about Tajoldin Hassan Hosseini or Seyyed Vaghef, was so imbued with the building that it was never assumed that its validity is untrue. But the review of the only existing document from the buildings of Seyyed Hassan Vaghef in Afushteh, namely deed of endowment of these buildings, indicates that this name is not so much documentary; in other words, such a name does not exist in the deed of endowment. In this document, another construction called "Chahar Sofeh and Tanabi" was introduced, and in a study on the documents and buildings of Afushteh in recent years, the assumption of the construction of the " Chahar Sofeh " and "Shed house" without a detailed examination of the reasons is raised. The first goal of this study was to make it clear how convincing that is. However, it does not specify the proof of Sharbatkhaneh hypothesis, whether there was or there was not Sharbatkhaneh construction. Because the "Chahar Sofeh" refers to the space Architecture and "Sharbatkhaneh" refers to its function. So next goal is to find the function of the building; first, by validating the name of the "Sharbatkhaneh" for this building, and then by examining the names used in other sources. The product of this study, which was carried out by studying the document and the interpretation of the findings, was first to confirm the conformity of the "Chahar Sofeh " to the "Sharbatkhaneh" and the second to adopt the name of the "Timurid Chahar Sofeh" instead of using the names derived from the functions is false and invali

    Keywords: Sharbatkhaneh, Afushteh, Chahar Sofeh, Tanabi, deed of endowment
  • Omid Shams Pages 109-122

    Architectural histories do differ and to some extent, this difference roots in the historian’s “viewpoint”. The architectural historian does not look at architecture from nowhere and always has a certain perspective. Although historian’s questions, the field of his quest, types of testimonies and way of interpretation are affected most, viewpoint avoids the past architecture to be seen flatten, makes some aspects prominent and spontaneously, taking the other aspects out of attention. In this article these focal points of architecture will be discussed in four famous histories of western architecture which are totally distinct in their perspective. In each case, based on a descriptive and interpretive method and after a quick bibliographical introduction, the historian’s point of view will be discussed. Specifically, more argumentation will be on Gothic cathedral, and one of its significant examples, Chartres Cathedral. The mentioned architectural histories and their focal points are these: 1) History of Architecture on the Comparative Method (1905), looking at architecture as an evolutional solution of building problems and then, Gothic cathedral as a solution mostly based on roman arch-based architecture; 2) The Story of Western Architecture (1979), with a Marxist theory of history, seeking for the effect of social class change on labor division and the products of architectural designer; 3) A History of Architecture: Settings and Rituals (1995), seeing Gothic cathedral as a luminous place suited for holding up the rituals of new interpretation of Christianity in thirteenth century; 4) Architecture, from Prehistory to Postmodernity (2002), taking architecture as a spatio-visual art, dealing with Gothic cathedral as the physical embodiment of a transcendent vision which employed structural and formal elements of architecture for reaching to an otherworldly appearance.

    Keywords: Architectural history, Historical viewpoint, Architectural aspect, Gothic cathedral, Chartres cathedral