فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی خراسان جنوبی
سال نهم شماره 3 (پیاپی 34، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رسول افضلی*، کمال رنجبری چیچوران صفحات 9-33
    کولبری یکی از پدیده های جدید در نواحی مرزی غرب کشور است.کولبران در نواحی مرزی کالاها را در کوه ها و نواحی صعب العبور چندین کیلومتر با دوش حمل می کنند. پدیده کولبری در نواحی مرزی غرب کشور به یک شغل فراگیر و گسترده تبدیل شده است. علی الرغم وجود ظرفیت های متنوع جغرافیایی در آن نواحی با توجه به توسعه نیافتگی و نبود زیرساخت های اقتصادی تعداد زیادی از ساکنین این نواحی به کولبری مشغول هستند و به صورت مستقیم یا غیر مستقیم از طریق کولبری ارتزاق می کنند. کولبری یکی از مشاغل پرخطر و سخت در مرزهای غربی است و مشکلات متعددی را در سطح جامعه محلی به بار آورده است.این پژوهش با ماهیت توصیفی تحلیلی با استفاده از منابع کتابخانه ای، سایت های اینترنتی معتبر و بررسی اسناد در صدد تبیین تبعات سیاسی اجتماعی پدیده کولبری در نواحی مرزی غرب کشور است.نتایج پژوهش نشان می دهد که پدیده کولبری بعنوان یک پارامتر تشدید کننده در نواحی مرزی غرب کشور در ابعاد اجتماعی تبعاتی از قبیل: بارور نشدن استعدادهای فردی و ظرفیت های منطقه، مهاجرت و حاشیه نشینی، بی اعتنایی به کرامت انسانی و تضعیف اعتماد به نفس، تشدید شکاف های طبقاتی، لطمه به بنیاد خانواده و در ابعاد سیاسی پیامدهایی از قبیل: تشدید احساس تبعیض و امکان کاهش مشارکت سیاسی، اعتراضات و اعتصابات، تشدید حس ناحیه گرایی در منطقه را به همراه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: مرز، کولبری، پیامدهای سیاسی اجتماعی. نواحی مرزی غرب کشور
  • علیرضا انتظاری، حامد ادب، محمد باعقیده*، رقیه نوروزی صفحات 34-42
    آب وهوا یکی از مهم ترین عوامل جغرافیایی تاثیرگذار بر امور دفاعی و نظامی است که طراحان این حوزه را در انتخاب نوع تجهیزات، تعمیر و نگهداری، ساخت تاسیسات و... تحت تاثیر قرار می دهد؛ بنابراین شناخت دقیق اقلیم منطقه و میزان نقش آفرینی آن در برقراری امنیت و دفاع مستحکم از آن از مهم ترین موضوعات نظامی و عمده ترین محورهای فعالیت های اطلاعاتی و عملیاتی محسوب می شود. در این پژوهش به منظور ارزیابی آب و هواشناسی استان خراسان شمالی ازنظر فعالیت های نظامی، ایستگاه بجنورد که دارای داده و طول دوره آماری 25 سال بود انتخاب شد، سپس داده های مربوط به پارامترهای اقلیمی تاثیرگذار در عملیات نظامی شامل دما، رطوبت نسبی، بارش (مایع و جامد)، میدان دید، سرعت و جهت باد در دوره زمانی روزانه از سازمان هواشناسی دریافت گردید، پس از آن عناصر اقلیمی تاثیرگذار در عملیات نظامی تعیین و به منظور وزن دهی و رتبه بندی پارامترها از مدل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شد و درنتیجه احتمالات وقوع پارامترهای تاثیرگذار بر عملیات نظامی محاسبه گردید. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد مطلوبیت اقلیم نظامی در محدوده موردمطالعه در ماه های گرم سال نسبت به ماه های سرد سال بیشتر است، به گونه ای که ماه های ژوین، ژولای، آگوست و سپتامبر، برای انجام عملیات نظامی مناسب است و ماه می ازنظر مطلوبیت اقلیم نظامی دارای ارزش قابل قبولی، نسبت به ماه های سرد سال است و بقیه ماه ها ازنظر شرایط اقلیمی و انجام فعالیت های نظامی در شرایط نامناسبی قرار دارند.
    کلیدواژگان: اقلیم شناسی نظامی، فعالیت های نظامی، شاخص MCI، خراسان شمالی
  • سیروس فهیمی*، سید عباس احمدی صفحات 43-62
    مصرف آب در سال های اخیر به علل رشد جمعیت، گسترش شهرها، توسعه کشاورزی و صنعت از افزایش چشم گیری برخوردار بوده است، در میان کشورهای منطقه، ایران با کشور عراق بیشترین پیوند توپوگرافیکی و تداخل حوضه آبریز ازنظر جریانات آب های سطحی را داراست و به علت قرار گرفتن ایران در موقعیت هیدروهژمون نسبت به عراق و داشتن موقعیت کوهستانی، سالیانه حدود هشت میلیارد مترمکعب آب به عراق جریان می یابد، درواقع استان کرمانشاه در سطح منطقه ای نسبت به همسایه غربی و در سطح محلی نیز نسبت به استان های دیگر نیز دارای موقعیت بالادست است، لیکن یکی از راه های کاهش بیکاری در استان کنترل آب های سطحی برای رونق کشاورزی، دامداری و صنعت است. اما استفاده از این منابع آب پیامدهایی را ازنظر هیدروپلیتیک، چه در بعد داخلی وچه در بعد خارجی، در پی خواهد داشت که اولین نمونه آن تاثیرگذاری بر نحوه روابط ایران با عراق است. از طرفی موقعیت جغرافیایی این حوضه ها در غرب کشور که بیشتر منطبق بر مناطق کردنشین هستند، می تواند بر تحریک کردهای منطقه دامن بزند. پژوهش حاضر با روش توصیفی - تحلیلی در پی بررسی چالش های هیدروپلیتیک این حوضه ها و پیامد های آن و ارایه راهکارهایی درباره اتخاذ سیاست مناسب درباره نحوه ی اجرای پروژه های کنترل آب و رعایت حسن هم جواری در سطح محلی و منطقه ای است.
    کلیدواژگان: سیاست آب، هیدروپلیتیک، حوضه آب ریز، چالش هیدروپلیتیکی
  • وحید کیانی*، حجت معرفت صفحات 63-73

    امنیت در طول تاریخ همواره یکی از دغدغه های اساسی جوامع انسانی و در دوران حاضر یکی از مهم ترین دغدغه های کشورها است. امنیت از مفاهیم اساسی در مطالعات جغرافیای سیاسی و ژیوپلیتیک است که در دوره های تاریخی گوناگون تحولات زیادی را به خود دیده است. برای نمونه اگر در دوره های گذشته نقش عوامل قدرت سخت همچون نیروهای نظامی و انتظامی و به عبارتی قدرت بازو و شمشیر در تعیین امنیت و بقای زندگی سرنوشت ساز بود اما امروزه نقش عوامل قدرت نرم همچون دیپلماسی، برنامه های استراتژیک کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت و... که در ابعاد غیرنظامی جای می گیرند و بیشتر زمینه های سیاسی، فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی را تحت سیطره خود قرار می دهند، تاثیر بیشتری در ایجاد امنیت دارند. همان طور که در بالا اشاره شد، امنیت دارای ابعاد گوناگونی است که در پژوهش حاضر به سلامت انسانی به عنوان یکی از ابعاد آن پرداخته خواهد شد. امنیت انسانی به طور عام و سلامت انسانی به طور خاص از بدو پیدایش بشر یکی از نیاز های اولیه و اساسی انسان ها بود که همگان بر ضرورت وجود آن اتفاق نظر دارند. با شکل گیری نظام ژیوپلیتیک معاصر که مبتنی بر نظام بازار اقتصاد جهانی و شبکه های جهانی اینترنت است، قدرت های هژمون و ابرقدرت جهان با استفاده یا بهتر است بگوییم سوء استفاده از این دستگاه ها و شبکه ها به اعمال فشار یا تحریم های مختلف علیه کشورهایی که باسیاست های آن ها همسو نباشند، می پردازند. ایالات متحده امریکا به عنوان یک قدرت جهانی همواره از این رویکرد برای ایجاد امنیت خود بهره می برد. تحقیق حاضر در نظر دارد با روش توصیفی - تحلیلی و با استفاده از آمار و مستندات و به شیوه کتابخانه ای و اینترنتی به بررسی ابعاد تاثیرگذاری تحریم های امریکا بر سلامت انسانی مردم در کشور ایران بپردازد. نتایج و یافته های تحقیق حاکی از آن است که تحریم های اعمال شده یک جانبه آمریکا علیه ایران بر حوزه سلامت انسانی ازجمله حوزه تجهیزات پزشکی، تهیه ی داروهای بیماران خاص، کالاهای اساسی و کیفیت مواد غذایی اثرات منفی گذاشته و با مشکلات عدیده ای مواجه ساخته و از طرفی برای جایگزینی تحریم کالاهای صورت گرفته متوسل به قاچاق  گردیده وکیفیت و سلامت انسانی را خدشه دار کرده است.   این مقاله مستخرج از پایان نامه تبیین ژیوپلیتیکی تاثیرگذاری تحریم های اقتصادی ایالات متحده آمریکا بر جغرافیای سیاسی ایران، در دانشگاه بیرجند است.

    کلیدواژگان: تحریم، امنیت انسانی، سلامت انسانی، ایران، ایالات متحده آمریکا
  • اسماعیل نجفی* صفحات 74-87

    طرح مسئله: 

    منازعات آبی زمانی اتفاق می افتد که یک منبع آبی، گستره ای بیش از یک کشور داشته باشد و کشورها در نحوه استفاده از آن اختلاف نظر داشته باشند. خاورمیانه از مناطقی است که با بحران آب دست وپنجه نرم می کند. مصرف آب در سال های اخیر به علل رشد جمعیت، گسترش شهرها و توسعه کشاورزی از افزایش چشمگیری برخوردار بوده است و این مسئله سبب بروز بحران آب و منازعه بین کشورها در مورد استفاده از آب رودخانه های مرزی شده است.

    روش پژوهش:

    در این پژوهش بر مبنای رویکرد توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای به بررسی پیامدهای هیدروپلیتیک مهار رودهای مرزی غرب ایران پرداخته شده است.

    یافته ها

    با توجه به وجود رودخانه های فصلی و دایمی متعدد در غرب کشور و ضرورت بهره برداری بهینه و مقرون به صرفه از آن ها، در راستای توسعه، فعالیت های اقتصادی و کشاورزی، تامین انرژی، کاهش مسایل زیست محیطی و... برای کشورهای ایران و عراق، ضرورت به کارگیری دیپلماسی آب، مهم و شایسته توجه است تا ضمن دستیابی به حق و مناسب از این منابع آب سطحی کشور، از بروز اختلافات و پیامدهای منفی مهار رودخانه های مرزی غرب کشور در زمینه های گوناگون سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی با کشور عراق کاسته شود.

    نتیجه گیری:

     نتایج پژوهش نشان می دهد کشور ما، با توجه به وضعیت اقلیمی و توزیع نامناسب منابع آبی و همچنین رشد جمعیت خود، نیازمند استفاده از آب های خروجی از مرزهای غربی و مهار رودهای مرزی با کشور عراق در چهارچوب مذاکره و دیپلماسی آب است و انجام آن، در بلندمدت می تواند ضمن حذف تنش و مشکلات منتج از بحران آب، زمینه ساز انسجام و همگرایی دو کشور گردد.

    کلیدواژگان: رودخانه های مرزی، غرب ایران، هیدروپلیتیک
  • ولی الله نظری*، محسن افشاری نیکو، علی پورقیومی صفحات 88-100

    بیان مسئله:

     این پژوهش به مسئله تحلیل اثرات ترابری بر استرس شهروندان می پردازد و دارای راهبردی قیاسی است. ترابری شهری یکی از پایه ای ترین زیر بخش های توسعه و برنامه ریزی شهری است. شهروندان همه روزه با شبکه های پیاده و سواره و انواع مختلف ترابری تماس داشته و برای پاسخ گویی به طیفی از نیازهای شغلی، تحصیلی، خرید، تفریح و غیره از ترابری شهری استفاده می کنند؛ بنابراین ترابری به یکی از مهم ترین بخش های کیفیت زندگی شهروندان تبدیل شده است. هدف از ارایه این تحقیق، تبیین و اثبات تاثیر ترابری بر استرس شهروندان در کلان شهر تهران به خصوص در منطقه 12 است.

    روش شناسی:

     این پژوهش که با راهبردی قیاسی و همچنین روشی کمی- پیمایشی و توصیفی- تحلیلی و داده های از طریق گردآوری پرسشنامه از طریق جامعه آماری منطقه 12 تهران و شهروندانی که در این منطقه ساکن و یا در رفت وآمد پیاپی بوده اند، انجام شده است، نحوه نمونه گیری به صورت تصادفی صورت گرفته است و به شمار 360 پرسشنامه میان آن ها پخش شده که برای تعیین آن از فرمول کوکران کمک گرفته شده است. پارادایم چیره بر پژوهش توسعه پایدار و رویکرد ترابری پایدار است.

    یافته ها

    یافته‎ ها بر پایه ی پرسشنامه گردآوری شده مشخص شده است که کدام نوع از انواع ترابری چه نکات استرس زایی دارد و میزان و نسبت اهمیت آن به چه میزان است که البته پیاده روی به عنوان گزینه برتر شناخته شده است.

    نتیجه گیری

    کارایی ترابری درون شهری از انگاره های ثابتی تبعیت نمی کنند و نباید الگوی اجرایی یک شهر به منزله الگوی اجرایی برای شهرهای دیگر تلقی گردد. تجارب موفق جهانی نشان داده است که برنامه ریزی و طراحی فضاهای درون شهری زمانی موفق خواهد بود که علاوه بر عوامل کالبدی، شرایط اجتماعی، فرهنگی، اقلیمی و حتی الگوی روانی و رفتاری مردم در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: ترابری درون شهری، استرس شهری، منطقه 12 تهران
|
  • Rasul Afzali *, Kamal Ranjbari Chichoran Pages 9-33
    Kolbary is one of the new phenomena in the western border of the country. Kolbers, in the border areas, carry goods in the mountains and in impassable areas for several kilometers. The Kolbary phenomenon has become a pervasive occupation in the western border areas of the country. Despite the existence of diverse geographical capacities in those areas, due to underdevelopment and lack of economic infrastructure, a large number of residents in these areas are engaged in kolbary and live directly or indirectly through kolbary. Kolbary is one of the most dangerous and difficult jobs on the western borders and has caused many problems in the local community. This descriptive-analytical study using library resources, reputable websites and reviewing documents seeks to explain the socio-political consequences of the Kolbary phenomenon in the western border areas of the country. The results show that the Kolbary phenomenon as an aggravating parameter in the western border areas of the country in social dimensions has consequences such as infertility of individual talents and capacities of the region, migration and marginalization, disregard for human dignity and weakening self-confidence. And in the political dimension, consequences such as intensifying the feeling of discrimination and the possibility of reducing political participation, protests and strikes, will intensify the sense of regionalism in the region
    Keywords: Border, Kolbary, Socio-political consequences, the western border areas of the country
  • Alireza Entezari, Hamed Adab, Mohammad Ba Aghide *, Roghaye Norozi Pages 34-42
    Climate is one of the most important geographical factors affecting defense and military affairs, which influences the designers of this field in choosing the type of equipment, maintenance, construction of facilities, etc; Therefore, accurate knowledge of the region's climate and its role in establishing security and strong defense are considered the most important military issues and the main axes of informational and operational activities. In this research for evaluation meteorology in north khorasan province in terms of military activities , Bojnourd station which had data and the length of the statistical period was 25 years was selected , then data related to climatic parameters affecting military operations including temperature , relative humidity , precipitation ( liquid and solid ) , visibility , speed and direction of wind were received from meteorological organization . Then, the climatic elements influencing the military operation were determined and the Hierarchical Model (AHP) was used to weight and rank the parameters, and as a result, the probabilities of the occurrence of the parameters affecting the military operation were calculated.  The results of this study show that the desirability of the military climate in the warm months of the year is more than the cold months of the year, so that the months of June, July, August and September are suitable for military operations, May has an acceptable value in terms of military climate compared to the cold months of the year, and the rest of the months are unfavorable in terms of climate and military activities
    Keywords: Military Climatology, Military Activities, MCI Index, North Khorasan.supervision
  • Sirous Fahimi *, Seyed Abbas Ahmadi Pages 43-62
    Water consumption has increased significantly in recent years due to population growth, urban sprawl, agricultural development and industry. Taking Iran in a position of hydro-hegemony relative to Iraq and having a mountainous position, about eight billion cubic meters of water flows to Iraq annually. In fact, Kermanshah prvince has a regional position in relation to the western neighbor and in the local level to other provinces in better condition.  One way to reduce unemployment in the province is to control surface water for the prosperity of agriculture, livestock and industry. But the use of these water resources will have hydropolitical consequences, both internally and externally, the first example of which is the impact on Iran's relations with Iraq. On the other hand, the geographical location of these basins in the west of the country, which are more in line with the Kurdish regions, can provoke the Kurds in the region. The present study seeks to investigate the hydropolitical challenges of these basins and its consequences by descriptive-analytical method and to provide solutions for adopting appropriate policies on how to implement water control projects and observing good proximity at the local and regional level.
    Keywords: water policy, hydropolitics, watershed, hydropolitical challenge
  • Vahid Kiani *, Hojjat Marefat Pages 63-73

    Security throughout history has always been one of the basic concerns of human societies and today is one of the most important concerns of countries. Security is one of the basic concepts in the study of political geography and geopolitics that has undergone many changes in different historical periods. For example, in the past, the role of hard power factors such as military and law enforcement forces, in other words, arm and sword power in determining security and survival of life was crucial, but today the role of soft power factors such as diplomacy, short-term, medium and long-term strategic plans. .. Which are located in the civilian dimension and control most of the political, cultural, economic, social spheres, have a greater impact on creating security. As mentioned above, security has various dimensions that in the present study, human health will be addressed as one of its dimensions. Human security in general and human health in particular has been one of the basic human needs since the beginning of human existence, and everyone agrees on the necessity of its existence. With the formation of the contemporary geopolitical system based on the global economic market system and the global Internet networks, the world's hegemonic powers and superpowers are using, or rather abusing, these systems and networks to impose various pressures or sanctions on countries whose policies are inconsistent. The United States, as a world power, has always used this approach to create security. The present study intends to investigate the dimensions of the impact of US sanctions on the human health of people in Iran using descriptive-analytical methods and using statistics and documents, in the form of libraries and the Internet. The findings show that US unilateral sanctions against Iran have had a negative effect on human health, including medical equipment, the supply of medicines for special patients, basic goods and food quality, and have caused many problems. The replacement of the embargo on goods has led to smuggling and has damaged human quality and health. This article is an excerpt from the dissertation on the geopolitical explanation of the impact of US economic sanctions on Iran's political geography at Birjand University.

    Keywords: sanctions, Human Security, Health of Humanity, Iran, USA
  • Ismail Najafi * Pages 74-87

    Proper design: 

    Water conflicts occur when there is one water source, there is more than one country, and countries are used in such a way that you do not see the difference. The Middle East is able to cope with the water crisis. Water consumption has continued to rise significantly in recent years due to population growth, urban sprawl, and agricultural development, leading to water crises and disputes between countries over the use of border river water.

    Research Method

    In this research, based on the descriptive-analytical approach and using library resources to investigate the hydropolitical messages of controlling the Border Rivers of western Iran has been done.

    Findings

    Due to the existence of fossil and permanent rivers in the west of the country and the need for optimal operation and regulations from other countries, in line with development, economic and agricultural activities, energy supply, environmental problems, etc. to report Iran and Iraq , The need to use water diplomacy is important and rumored that while it helps you and is appropriate from these surface water resources of the country, since the emergence of problems and negative messages to control the western border rivers in various political areas , The economic, social, cultural and biological situation in Iraq has decreased. Be.

    Conclusion

    The results showed that our country, due to the climatic situation and inadequate distribution of water resources as well as its growth, needs to use the outflow water from the western borders and control the Border Rivers with Iraq in the framework of water negotiation and diplomacy. To do so, in the long run, due to the elimination of tensions and selected problems from the water crisis, the ground for cohesion and convergence of the two countries is possible.

    Keywords: Border Rivers, West of Iran, hydropolitics
  • ValiAllah Nazari *, Mohsen Afshari Niko, Ali Pourghiyomi Pages 88-100

    Statement of Problem: 

    This study deals with the issue of transport effects on citizens' stress and has a deductive strategy. Urban transport is one of the most basic sub-sectors of urban development and planning. Citizens are in daily contact with pedestrian and equestrian networks and various types of transportation and use urban transportation to meet a range of needs for work, education, shopping, leisure, etc .; Thus, transportation has become one of the most important parts of the quality of life of citizens. The purpose of this study is to explain and prove the effect of transportation on the stress of citizens in the metropolis of Tehran, especially in the 12th district.

    Methodology

    This research has a deductive strategy as well as a quantitative-survey and descriptive-analytical method and data collected by a questionnaire through the statistical population of Tehran's 12th district and citizens who live in this area or have frequent visits. The sampling method was randomized and 360 questionnaires were distributed among them using Cochran's formula to determine it. The paradigm dominates sustainable development research and the sustainable transportation approach.

    Findings

    Based on the collected questionnaire, the findings have been determined which types of transportation have stressful points and how important and proportionate it is, of course, walking is known as a superior option.

    Conclusion

    Intra-city transportation efficiency does not follow fixed assumptions and the executive model of one city should not be considered as an executive model for other cities. Successful global experiences have shown that the planning and design of inner-city spaces will be successful when, in addition to physical factors, social, cultural, climatic conditions and even the psychological and behavioral patterns of people are considered.

    Keywords: Urban Transportation, Urban Stress, District 12 of Tehran