فهرست مطالب

نشریه برنامه ریزی و توسعه گردشگری
پیاپی 34 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • معصومه ملانوروزی، سید هدایت الله نوری*، ژیلا کلالی مقدم صفحات 1-25

    امروز صنعت توریسم مشروط بر اینکه نظام مند، دانش محور و دوستدار محیط باشد، می تواند به عنوان یکی از متنوع ترین و کم هزینه ترین بخش های اقتصادی در دست یابی به توسعه پایدار مناطق ایفای نقش کند. این مطالعه بر آن است تا با بهره گیری از ارزیابی توان محیط، مناسب ترین مکان ها برای توسعه گردشگری در شهرستان نیشابور را شناسایی کند. در این تحقیق توان محیطی سرزمین با استفاده از روش تجزیه و تحلیل سیستمی مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج تحقیق گویای آن است که 84/1259 کیلومتر (معادل 11/14 درصد) از منطقه جهت توسعه توریسم گسترده قابل استفاده است. این بخش بصورت پراکنده در قسمت شمال، شرق و جنوب شهرستان نیشابور توزیع شده است. این در حالی است که توان توسعه توریسم متمرکز نیز در قسمت هایی از شمال، جنوب و شرق شهرستان وجود دارد. همچنین نتایج بررسی وضعیت پایداری شهرستان برای نیل به یک گردشگری پایدار که با بهره گیری از مدل DPSIR انجام شد، نشان می دهد شهرستان نیشابور اگر چه در زمینه شاخص های اجتماعی در مجموع در وضعیت نسبتا پایداری قرار دارد اما از لحاظ شاخص های اقتصادی و محیطی عمدتا در وضعیت ناپایدار است که طبعا در فرآیند توسعه گردشگری بایستی مورد توجه تصمیم گیران و برنامه ریزان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ارزیابی توانمندی محیط، گردشگری، شهرستان نیشابور، توسعه پایدار، مدل DPSIR
  • زینت شریعتی*، حسنعلی آقاجانی، ابوالحسن حسینی صفحات 27-41
    در اقتصاد جدید، به دلیل رقابت بین کسب و کارها، وجود مدل کسب و کار مناسب اهمیت ویژه ای دارد. هدف این پژوهش، بررسی عوامل موثر بر مدل کسب و کارهای الکترونیکی در صنعت گردشگری است. جامعه آماری شامل مدیران 10 کسب و کار الکترونیکی در صنعت گردشگری بودند. تعداد نمونه 113 نفر بود. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه، پرسشنامه و مستندات بود. پرسشنامه ها به روش دلفی در اختیار خبرگان قرار گرفت و پس از آن طبق نظرات خبرگان دلفی، پرسشنامه نهایی تهیه گردیده و در اختیار مدیران کسب و کارهای الکترونیکی قرار گرفت. به منظور بدست آوردن روایی پرسشنامه، از روش دلفی ساعتی و جهت تعیین پایایی، از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. تکنیک تحلیل داده ها از طریق معادلات ساختاری انجام شد. در این پژوهش، تاثیر شرکای کلیدی، فعالیت های کلیدی، منابع کلیدی، ارزش پیشنهادی، ارتباط با مشتری، کانال های ارتباطی، ساختار هزینه، جریان درآمدی، فرهنگ کسب و کار الکترونیک، زنجیره تامین بر کسب و کارهای الکترونیکی در صنعت گردشگری به اثبات رسید. ابعاد مدل کسب و کارهای الکترونیکی در صنعت گردشگری با تاثیر بر کسب و کارهای الکترونیکی صنعت گردشگری، باعث افزایش بهره وری و موفقیت کسب و کارهای الکترونیکی در صنعت گردشگری می شوند.
    کلیدواژگان: مدل کسب و کار، کسب و کار الکترونیکی، مدل کسب و کار الکترونیکی، صنعت گردشگری
  • مهدی کروبی*، فاطمه یاوری گهر، رحیم زارع، دیاکو عباسی صفحات 43-66
    مطالعات در زمینه ی اجرای سیاست گردشگری به ویژه در چارچوب سیاست گذاری عمومی کشورهای در حال توسعه بسیار محدود انجام شده است و اغلب بین تمایل به توسعه گردشگری (سیاست گذاری) و ترجمه ی این تمایل به اقدام اجرایی در بستر واقعی (اجرای سیاست) خلاء اساسی وجود دارد. رسالت اصلی این مطالعه ارایه ی الگویی است که زمینه ساز پرکردن چنین خلاء و اجرای کارای سیاست گردشگری در شرایط ج.ا.ایران باشد. روش تحقیق اکتشافی، پارادایم فلسقی ساخت گرایی اجتماعی، استراتژی تحقیق کیفی نظریه داده بنیان برای توسعه ی نظریه استفاده شد است. جامعه ی آماری تحقیق کلیه ذینفعان کلیدی مرتبط با توسعه ی گردشگری ج.ا.ایران بنابراین روش نمونه گیری هدفمند و 38 نفر برای مصاحبه ی عمیق رو در رو انتخاب شدند. به عنوان نتایج تحقیق، 6 طبقه اصلی و 31 طبقه فرعی شناسایی وتبیین شد که مبنای ارایه ی مدلی پارادایمی برای اجرای سیاست گردشگری در ج.ا.ایران شد. برخی از مهمترین عوامل موثر بر اجرای سیاست گردشگری در ج.ا.ایران بر اساس نتایج این تحقیق: نهادینه گی گفتمان توسعه ی گردشگری، شرایط آمادگی برای اجرا، انگیزه و تعهد به اجرا، هماهنگی و حمایت بیرونی و درونی، شرایط سیستم اداره ی عمومی کشور، شناسایی شدند. مهمترین سهم این تحقیق ارایه ی الگویی مفهومی برای ارتقاء دانش اجرایی سیاست گذاران گردشگری در مورد الزامات اجرای سیاست گردشگری است.
    کلیدواژگان: اجرای سیاست گردشگری، نهادینگی، حمایت اجرائی، انگیزه اجرا، آمادگی اجرا
  • صمد ایزدی*، رضا میرعرب رضی، مریم احمدی جویباری صفحات 67-81
    امروزه توجه به ابعاد کاربردی مباحث ارایه شده در برنامه درسی، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد، در این راستا، بسیاری از پژوهش ها به بررسی ابعاد برنامه درسی به ویژه در حوزه اشتغال و کمک به توسعه توان اقتصادی افراد و جامعه صورت پذیرفته است. در صنعت گردشگری، حوزه هتلداری یکی از قلمروهای پرجاذبه است که در سالهای اخیر با رویکرد آموزش منابع انسانی، گامهای قابل توجهی برداشته است. پژوهش حاضر با هدف تعیین کیفیت درونی و بیرونی دوره آموزشی هتلداری براساس عناصر نه گانه فرانسیس کلاین، انجام شده است. جامعه آماری پژوهش ، شامل کلیه مدرسان (20 مدرس)، کارفرمایان (70 کارفرما)، و دانشجویان مرکز علمی- کاربردی هتلداری ساری(100 دانشجو) است، که با توجه به کم بودن حجم جامعه، اندازه نمونه، برابر با حجم جامعه انتخاب شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد در تمام مولفه های مورد بررسی (اهداف برنامه درسی؛ محتوای آموزشی؛ فعالیت های یادگیری؛ راهبردهای یاددهی-یادگیری؛ مواد آموزشی؛ گروه بندی؛ زمان؛ مکان؛ ارزشیابی؛ مطلوبیت رضایت مشتری ، اشتغال به کار فارغ التحصیلان و ارتباط با نیازهای بازارکار)، میانگین مورد نظر بالاتر از حد متوسط (3)، بوده که نشان از وضعیت مطلوب متغیرهای مورد مطالعه است.
    کلیدواژگان: برنامه درسی آموزش هتلداری، عناصر نه گانه برنامه درسی فرانسیس کلاین، کیفیت درونی و بیرونی
  • کبریا مرادی، حمدالله سجاسی قیداری*، حمید شایان، امیدعلی خوارزمی صفحات 83-99

    گردشگری کشاورزی یک فعالیت اقتصادی و تجاری است که خدمات و محصولات کشاورزی را برای گردشگران فراهم می آورد. بنابراین یکی از عوامل موثر بر توسعه گردشگری کشاورزی، توجه به تقاضای گردشگران در حوزه گردشگردی کشاورزی است. لذا بررسی دقیق و شناسایی ویژگی ها و ترجیحات گردشگران دارای اهمیت می باشد. براین اساس هدف از پژوهش حاضر بررسی گونه شناسی تقاضای گردشگری کشاورزی است. بلحاظ روش شناختی پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل گردشگرانی هستند که از روستاهای منطقه موردمطالعه بازدید کرده اند. با استفاده از فرمول کوکران با خطای 0.07 درصد حجم نمونه گردشگران 196 نفر بدست آمد. نتایج حاصل از آزمون t، نشان می دهد که میانگین تمام گونه های تقاضای گردشگری کشاورزی بیشتر از مقدار آزمون شده می باشد. بنابراین گونه های تقاضای گردشگری کشاورزی در وضعیت مناسبی قرار دارد. نتایج حاصل آزمون فریدمن نشان می دهد که بیشترین تقاضای محصول گردشگری مربوط به استراحت، آب و هوای مطلوب، رضایتمندی از سفر، چشم اندازهای کشاورزی و پیاده روی در مزارع می باشد. همچنین نتایج حاصل آزمون کروسکال والیس حاکی از این است که روستای عیسی آباد در گونه تجربه کشاورزی رتبه 1، تفریح کشاورزی رتبه 1 و روستای سعادت آباد در گونه تفریح کشاورزی دارای رتبه 1 و فروش کشاورزی رتبه 1 را دارند.

    کلیدواژگان: گردشگری کشاورزی، خدمات گردشگری، محصول گردشگری، گونه شناسایی تقاضا، شهرستان محلات
  • عظیم صلاحی کجور*، سید محمدحسین رضوی، سعید امیرنژاد، نصرالله محمدی، محمدجواد تقی پوریان صفحات 101-120

    هدف از اجرای این تحقیق شناسایی عوامل موثر بر گردشگری هوشمند صنعت ورزش با تکنیک فرا ترکیب از انواع روش های فرا مطالعه است. در پژوهش حاضر با به کارگیری رویکرد مرور سیستماتیک و فراترکیب کیفی، به تحلیل نتایج و یافته های محققین قبلی پرداخته و با انجام گام های هفت گانه روش ساندلوسکی و باروسو، مدل مفهومی عوامل موثر بر گردشگری هوشمند صنعت ورزش دسته بندی شده است. بر اساس کدگذاری سه مرحله ای این عوامل در 8 مقوله اصلی و 90 کد محوری تحلیل و دسته بندی شدند. به منظور سنجش پایایی و کنترل کیفیت مطالعه حاضر از روش کاپا استفاده شد. ضریب کاپا محاسبه شده برابر با 660/0 بوده که در سطح توافق معتبر قرارگرفته است. نتایج نشان دادند عوامل موثر بر گردشگری هوشمند در صنعت ورزش شامل؛ سرویس های اطلاعات هوشمند گردشگری، خدمات ابری گردشگری هوشمند، اینترنت اشیا، به دست آوردن اطلاعات گردشگری هوشمند، سیستم خدمات اینترنتی کاربر نهایی، امکان جستجوی هوشمند، بازاریابی محتوا و هوش مصنوعی بودند. استفاده از ابزارهای دیجیتالی منافع بی شماری را برای کسب وکارها و فعالان صنعت گردشگری ورزشی به دنبال خواهد داشت. ازجمله توسعه گردشگری در راستای کاهش اتکا به نفت و خروج از اقتصاد تک محصولی می باشد.

    کلیدواژگان: گردشگری هوشمند، صنعت ورزش، فرا ترکیب
  • محمدرضا رضایی*، رضا مرادی رمقانی، احسان لشگری، سعیدرضا اکبریان صفحات 121-143

    وفاداری به مقصد به عنوان یکی از مهم ترین موضوعات در تحقیقات گردشگری مطرح شده است. تحلیل وفاداری گردشگری یک مسئله مهم در مدیریت گردشگری است. اهمیت درک، پیشبینی و تاثیر نیات گردشگران برای مقاصد خاص باعث شده است که محققان به سمت بررسی مفهوم وفاداری مقصد سوق یابند. برای موفقیت در زمینه گردشگری باید گردشگران و رفتارهای آنها را در مورد مطالعه قرار دهیم. برای سازمانهای امروزی رضایتمندی مشتری کافی نیست بلکه باید بتوانند مطمین شوند که مشتریان راضیشان وفادار هستند. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی و تحلیل میزان وفاداری گردشگران شهر شیراز است. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و بر اساس ماهیت و روش، توصیفی از نوع پیمایشی است. اطلاعات مورد نیاز بر اساس روش اسنادی و میدانی (پرسشنامه) تهیه شده است. جامعه آماری تحقیق، گردشگران بازدید کننده از شهر شیراز در سال 1398 است. جهت محاسبه حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شد که بر اساس آن، حجم نمونه معادل 384 نفر برآورد گردید و برای توزیع پرسشنامه از شیوه تصادفی ساده استفاده شد. داده های گردآوری شده بر اساس روش های آمار توصیفی و استنباطی مورد پردازش قرارگرفته اند.

    کلیدواژگان: وفاداری ترکیبی، وفاداری رفتاری، وفاداری نگرشی، گردشگری، شیراز
  • صادق صالحی*، علی اصغر فیروزجائیان، هادی عباسی کلان صفحات 145-160

    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی بر رفتارهای محیط زیستی گردشگران دریاچه شورابیل (اردبیل) می باشد. پژوهش حاضر، به روش پیمایش انجام شده است. جامعه آماری در این تحقیق، گردشگران دریاچه شورابیل می باشند و از نمونه گیری آسان استفاده شده است. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شده توسط چو و کانگ، صالحی استفاده شده است که روایی و پایایی آن موردمحاسبه قرارگرفته است. همچنین به منظور فرضیات تحقیق از تکنیک معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار آموس نسخه 22 استفاده شد. نتایج نشان می دهند که سرمایه اجتماعی گردشگران بر رفتارهای محیط زیستی آنها نقش دارد. همچنین سرمایه اجتماعی بر احساس تعلق به جامعه گردشگران نقش دارد، ولی سرمایه اجتماعی بر نگرش محیط زیستی تاثیر ندارد. از طرفی، احساس تعلق به جامعه بر نگرش محیط زیستی نقش دارد، اما احساس تعلق به جامعه بر رفتارهای محیط زیستی نقش ندارد. همچنین، نگرش محیط زیستی بر رفتارهای محیط زیستی تاثیر دارد. از یافته های این تحقیق می توان نتیجه گرفت که برای بهبود رفتار مردم نسبت به محیط زیست و همچنین توسعه رفتارهای محیط زیستی مسیولانه، باید سرمایه اجتماعی و به ویژه اعتماد در گردشگران و به طور کلی در جامعه، تقویت شود.

    کلیدواژگان: رفتارهای محیط زیستی، سرمایه اجتماعی، گردشگری، دریاچه شورابیل
  • صدرالدین متولی*، مهدی رازجویان، غلامرضا جانباز قبادی صفحات 161-175

    لذا پژوهش حاضر از نوع کاربردی و به لحاظ روش، توصیفی- تحلیلی بوده و جهت جمع آوری اطلاعات میدانی از ابزار پرسشنامه استفاده شده است که میان نمونه تصادفی از جامعه آماری به تعداد 364 نفر بر اساس فرمول مورگان توزیع گردیده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون کولموگروف - اسمیرنوف (برای سنجش نرمال بودن توزیع داده ها)، آزمون رگرسیون خطی چند متغیره (برای رتبه بندی شاخص های پژوهش از نظر چهار گروه ذی نفع) و آزمون تی با دو نمونه جفتی (استخراج آماره تی ولیو) استفاده شده است. نتایج توزیع و تکمیل پرسشنامه در میان گروه های ذینفع و انجام روش تجزیه و تحلیل اهمیت - عملکرد شاخص های پژوهش نشان داد که مقدار میانگین های اهمیت و عملکرد همه شاخص های مدیریت یکپارچه گردشگری، مقادیری منفی است؛ به این معنا که عملکرد حال حاضر این شاخص ها در ارتباط با گردشگری ساحلی شهر سرخرود، مطلوب نیست و با مقدار اهمیت آنها شکاف چشم گیری دارند. در نتیجه ضروری است که ابعاد و شاخص های مدیریت یکپارچه گردشگری در ساحل سرخرود از طریق الزاماتی مانند هماهنگی بین مدیران دیگر موسسات مرتبط با گردشگری، مانند هماهنگی میان عوامل مدیریتی و اجرایی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و هتل داری و سازمان های مدیریت شهری مرتبط با گردشگری بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت گردشگری، رویکرد مدیریت یکپارچه، گردشگری ساحلی، سرخرود
  • مهیم شیهکی تاش*، ابوبکر رییسی، فرحناز آهنگ، گلبهار پورانجنار صفحات 175-197

    هدف پژوهش حاضر شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر امنیت در راستای توسعه گردشگری است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی- توسعه ای و از نظر روش، کیفی و کمی است. ابزار جمع آوری داده ها مطالعات کتابخانه ای، مصاحبه و پرسشنامه 23 سوالی محقق ساخته بود. پرسشنامه دارای روایی صوری بود و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ 814/0 برآورد گردید. جامعه آماری مربوط به مطالعه کیفی، اساتید گروه جغرافیا دانشگاه سیستان و بلوچستان با تعداد 14 نفر بودند. برای نمونه گیری در تحلیل کیفی از روش نمونه گیری متوالی و برای تایید تعداد آن از نظریه اشباع استفاده شد. جامعه آماری مربوط به مطالعه کمی، متخصصین حوزه گردشگری شامل، کارشناسان و فعالان مرتبط با گردشگری در ادارات میراث فرهنگی، فرمانداری، بخشداری، محیط زیست، شهرداری سرباز به تعداد 85 نفر می باشند که بر اساس روش نمونه گیری در دسترس تمام آن ها به عنوان نمونه انتخاب شدند. نتایج به دست آمده نشان داد که در مجموع پنج عامل، اجتماعی - فرهنگی، کالبدی، عملکرد پلیس، اعتمادسازی و زیرساختی به عنوان عوامل موثر بر امنیت در راستای توسعه گردشگری می باشند که پس از رتبه بندی آن ها عامل عملکرد پلیس در حوزه گردشگری با میانگین رتبه ای 73/3 و عامل زیرساختی گردشگری با 17/3 به ترتیب در بالاترین و پایین ترین درجه اهمیت اهمیت قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: امنیت، توریسم، توسعه گردشگری، شهرستان سرباز
  • محمدصادق ابراهیمی کوهبنه*، محمد یعقوبی صفحات 199-215

    هدف از این پژوهش، بررسی آثار اقتصادی- اجتماعی گردشگری بر توسعه مناطق روستایی بوده است. ابزار اصلی تحقیق پرسشنامه می باشد. جامعه آماری این تحقیق خانوارهای روستای در چهار روستای هدف گردشگری در دهستان طرقبه، شهرستان بینالود در استان خراسان رضوی می باشد. از این جامعه به روش نمونه گیری کوکران تعداد 200 نفر به عنوان نمونه آماری جهت جمع آوری دادهای لازم برای تحقیق انتخاب شده است. به منظور سنجش پایایی ابزار تحقیق(پرسشنامه) از ضریب آلفای کرونباخ اهمچنین جهت روایی پرسشنامه از نظر متخصصان به منظور روایی صوری و محتوایی واز آزمون بارتلت و ضریب KMO برای اعتبار عاملی استفاده شد. یافته های تحقیق نشان می دهد، از دیدگاه روستاییان میانگین اثرات اقتصادی41 درصد، میانگین اثرات اجتماعی30 درصد و پتانسیل ها و ظرفیت های گردشگری روستایی در منطقه 61 درصد می باشد. یافته های تحلیل همبستگی نشان داد که افراد جوانتر، دارای سطح تحصیلات بهتر و بضاعت مالی بالاتر باشند دیدگاه مثبت تری در مورد اثرات اقتصادی و اجتماعی گردشگری روستایی دارند همچنین نتایج آزمون ANOVA نشان داد که دیدگاه افراد در روستاهای مختلف نسبت به اثرات اقتصادی و اجتماعی گردشگری با همدیگر متفاوت است.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، توسعه روستایی، گردشگری روستایی، آثار اقتصادی- اجتماعی
  • جواد ادبی، طاهره ندایی*، حسین علیمحمدی، مهدی فتاح زده فشخامی صفحات 227-244
    هدف از پژوهش حاضر، اولویت بندی و مقایسه مولفه های گردشگری ورزشی پایدار استان گیلان بین گردشگران ورزشی و جامعه میزبان بود. جامعه آماری آن را کلیه ساکنان محلی (جامعه میزبان) و گردشگران ورزشی که در سال 1397 به استان گیلان سفر کرده بودند، تشکیل دادند که با استفاده از جدول مورگان 384 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردید. ابزار اندازه گیری پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته بود و داده های پژوهش با استفاده از آزمون کلموگروف اسمیرنف، آزمون t مستقل و آزمون فریدمن با استفاده از نرم افزار SPSS-24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین نظرات گردشگران ورزشی و جامعه میزبان در رابطه با ابعاد و اولویت بندی گردشگری ورزشی پایدار تفاوت وجود دارد (05/0sig<) که براساس میانگین مولفه اشتغال در بعد اقتصادی، مولفه رضایت مندی در بعد اجتماعی-فرهنگی و مولفه آگاهی در بعد زیست محیطی برای جامعه میزبان و نیز مولفه دسترسی و آمدوشد در بعد اقتصادی، مولفه رضایت مندی در بعد اجتماعی-فرهنگی و مولفه آگاهی در بعد زیست محیطی برای گردشگران ورزشی در اولویت می باشد. پیشنهاد می شود که راهکارهای مناسبی برای توسعه گردشگری ورزشی استان گیلان درجهت دست یابی به پایداری مطلوب صورت گیرد.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، گردشگری ورزشی، گردشگری ورزشی پایدار، جامعه میزبان
|
  • Masoomeh Mollanorozi, Hedayatollah Nouri *, Jila Kalali Moghadam Pages 1-25

    Today, if the tourism industry is systematic, knowledge-based and environmentalist will play an outstanding role to develop tourist destinations sustainably as one of the most various and low-cost economic sectors. . This study aims to identify the most appropriate destinations for developing of tourism in Neishabour city using environmental capability assessment. In this research, environmental capability of the land has been estimated using systematic analyzing method. In the next level, environmental capability of the region was determined by examining units which was extracted using ecological factors. The result of the research states that 84.1259 kilometers (i.e. 11.14 percent) of the region can be used for extensive tourism development. It has been expanded sporadically in the north, east and south of Neishabour city. However, these destinations are usable for Development of centralized tourism. And also, results of analysis for the stability status of the town to access to a sustainable tourism which was done by means of DPSIR Model show that although Neishabour city is relatively stable regarding social indicators, but it is usually instable in terms of economic and environmental indicators. It naturally should be targeted by city planners and Decision makers.

    Keywords: Environmental Capability Assessment, Tourism, Neishabour City, sustainable development, DPSIR Model
  • Zinat Shariati *, Hassanali Aghajani, Abolhassan Hosseini Pages 27-41
    In the new economy, due to the increasing competition among e-businesses, it is important to have a proper business model.The purpose of this study was to investigate the factors affecting the e-business model in the tourism industry.The statistical population of the study consisted of experts and managers of 10 e-businesses in the tourism industry. The sample consisted of 113 individuals. Data were collected through interview, questionnaire and documentation. After extracting the dimensions of e-business model, a questionnaire was developed. The questionnaires were distributed to Delphi experts and then according to Delphi experts comments, the final questionnaire was prepared and distributed to managers and stakeholders of e-businesses. Delphi hourly method was used to determine the validity of the questionnaire and Cronbach's alpha method was used to determine its reliability. The data analysis technique was performed through structural equations. Dimensions of e-business model in tourism industry increase e-business productivity and success in tourism industry by affecting e-businesses in tourism industry.
    Keywords: Business Model, e-business, e-business model, Tourism Industry
  • Mehdi Karoubi *, Fatemeh Yavari Gohar, Rahim Zarea, Diako Abbasi Pages 43-66
    Studies on tourism policy implementation, especially within the public policy framework of developing countries, have been conducted very narrowly, and often between the tendency to develop tourism (policy-making) and the translation of this tendency to take action in the actual context (policy implementation) has the structural and conditional gap. The main mission of this study is to provide a pattern that can be used to fill such a gap and to effectively implement tourism policy in the Iranian context. The exploratory research method is applied, the philosophical paradigm is social constructionism, and the qualitative research strategy of grounded theory is used to develop the theory. The statistical population of the study included all key stakeholders related to tourism development in Iran. Therefore, a purposive sampling method and 38 individuals were selected for in-depth face-to-face interviews. As a result of the research, 6 main and 31 sub-categories were identified and explained, which provided the basis for a paradigmatic model of tourism policy implementation in Iran. The most important contribution of this research is to provide a conceptual model for enhancing the executive knowledge of tourism managers and policy makers about the prerequisites and requirements for implementing tourism programs and policies.
    Keywords: Tourism policy implementation, advocacy, motivation, Institutionalization, readiness
  • Samad Izadi *, Reza Mir Arab Razi, Maryam Ahmadi Juybari Pages 67-81
    Today it is very important to pay attention to the practical dimensions of the topics presented in the curriculum. In this regard, many studies have examined the dimensions of the curriculum, especially in the field of employment and helping to develop the economic power of individuals and society. In the tourism industry, the hotel industry is one of the most attractive areas in recent years with a significant human resource education approach. Aim of current research is to assess the internal and external quality of hospitality training programs based on Francis Klein's elements in 9 factors . The statistical population of the study includes: all teachers (20 teachers), employers (70 employers), and students of Sari Hotel-Applied Science Center (100 students), which due to the small size of the community, the sample size is equal to the size of the community. It’s been chosen. The results of the research showed that in all the components studied (curriculum objectives; educational content; learning activities; teaching-learning strategies; educational materials; grouping; time; place; evaluation; customer satisfaction; employment of graduates; ), The desired mean is higher than the average (3), which indicates the optimal status of the studied variables.
    Keywords: Hospitality training curriculum, Francis Klein's 9 elements, Internal, external quality
  • Kebriya Moradi, Hamid Shayan, OmidAli Kharazmi Pages 83-99

    Agritourism is an economic activity that provides services and products to tourists with agricultural. Therefore, careful examination, identification of the features, and preferences of tourists are important. Thus the purpose of the present study is to investigate the typology of agritourism demand. Methodologically, the present study is a descriptive-analytic one. The statistical population of the study includes tourists who visited the villages of the study area. This was achieved by using Cochran formula with 0.07% error of sample size of 196 tourists. The results of correlation test indicate that there is a significant relationship between the variables of age and agricultural recreation, agricultural experience and agricultural sales. Also, the results of t-test show that the average of all types of agritourism demands is higher than the tested value, so the types of agritourism demand are in good condition. The results of Friedman test show that the most demanded tourism product is rest, favorable climate, travel satisfaction, agricultural landscapes and walking in the fields. The results showe that Issa Abad village is ranked 1 in agricultural entertainment, agricultural recreation is 1 and Saadat Abad is 1 in agricultural experience and 1 in agricultural sales.

    Keywords: Agritourism, Tourism Services, tourism product, typology of demand, Mahalat county
  • Azim Salahi Kojour *, Seyed MohammadHoseyn Razavi, Saeed Amirnejad, Nasrollah Mohammadi, MohammadJavad Taghipourian Pages 101-120

    The purpose of this study is to identify the factors affecting the smart tourism of the sports industry with a combination technique of a variety of meta-study methods. In the present study, by using a systematic and superior qualitative review approach, it analyzes the results and findings of previous researchers and by performing weekly steps of Sandloski and Barroso method, the conceptual model of factors affecting smart tourism in the sports industry is categorized. Based on three-step coding, these factors were analyzed and categorized into 8 main categories and 90 core codes. CAPA method was used to assess the reliability and quality control of the present study. The calculated CAPA coefficient is 0.660, which is at the level of a valid agreement. The results showed that the factors affecting smart tourism in the sports industry include; Intelligent tourism information services, smart tourism cloud services, the Internet of Things, intelligent tourism information retrieval, end-user Internet services, intelligent search, content marketing, and artificial intelligence were available. The use of digital tools will bring countless benefits to businesses and sports tourism industry activists. Among them is the development of tourism to reduce reliance on oil and exit the mono-productive economy.

    Keywords: Smart tourism, sports industry, cross-combining
  • MohammadReza Rezaei *, Reza Moradi, Ehsan Lasgari, Saeed Reza Akbarian Ronizi Pages 121-143

    Loyalty to the destination is one of the most important issues in tourism research. Tourism loyalty analysis is an important issue in tourism management.  The main purpose of this study is to investigate and analyze the loyalty of tourists in Shiraz. The present study is applied in terms of purpose and based on the nature and method, it is a descriptive survey. Information is the only way to know for sure. The statistical population of the study is tourists visiting Shiraz in 1398. The Cochran's formula was used to calculate the sample size, according to which the sample size was estimated to be 384 people, and a simple random method was used to distribute the questionnaire. The data are collected in a methodical and informative manner. The results showed that the level of loyalty of tourists in Shiraz, including combined loyalty with 19.10, behavioral loyalty with 6.70 and attitude loyalty with 12.40 is higher than average.

    Keywords: Combined Loyalty, Behavioral Loyalty, Attitude Loyalty, Tourism, Shiraz
  • Sadeg Salehi *, AliAsghar Firozjaeiyan, Hadi Abbasi Kalan Pages 145-160

    The aim of this study is to assessment of the effect of social capital on environmental behaviors of tourists in Shourabil lake of Ardebil. Research method of this study is a descriptive-analytical one which is a part of applied research. Statistical population is Shourabil lake’s tourists and the sampling is a convenience one. Data were collected through Cho and Kanga’s used questionnary that it’s validity and reliability has been calculated. In addition, in order to assessment the research hypothesis, structural equations technique was used by Amos software. The results show that the tourists’ social capital plays an important role in environmental behaviors. Social capital, also, has an important role on the feelings of tourists community, even though, it doesn’t effect on the attitude towards environment. On the other hand, the feeling towards community plays an important role In the attitude towards environment, but it doesn’t play a role in environmental behaviors. In addition, environmental attitudes, also, effect on environmental behaviors. From the findings of this research, we conclude that social capital, especially trust in tourists and generally in society, should be fortified for improvement of people`s behaviors toward environment, and promoting of responsibly environmental manners.

    Keywords: Environmental Behaviors, social capital, Environmental Attitude, Feeling to Society, Shorabil Lake
  • Sadredin Motevali *, Mehdi Razjouyan, Gholamreza Janbaz Ghobadi Pages 161-175

    The which was distributed among a random sample of 364 statistical population based on Morgan's formula. To analyze the data from the Kolmogorov-Smirnov test (to measure the normality of data distribution), the multivariate linear regression test (to rank the research indicators in terms of four stakeholders) and the TB test with two pairs of T-valves have been used. The results of the distribution and completion of the questionnaire among the stakeholders and the importance of performance analysis - the performance of research indicators showed that the value of the mean and the performance of all indicators of integrated tourism management are negative values, in the sense that The current performance of these indicators in relation to the coastal tourism of Sorkhroud city is not desirable and they have a significant gap with their importance. Conclusions As a result, it is necessary to measure the dimensions and characteristics of integrated tourism management on the coast of Sorkhroud through requirements such as coordination between managers of other tourism-related institutions, such as coordination between management and executive agents of the Cultural Heritage and Tourism Organization and hotels and management organizations. A city associated with tourism should be given more attention.

    Keywords: Tourism management, Integrated Management Approach, Coastal Tourism, Sorkhrud
  • Mohim Shaihaki Tash *, Aboobakr Raisi, Farahnaz Ahang, Golbahar Pouranjenar Pages 175-197

    The purpose of this study is to identify and prioritize the factors affecting security in tourism development. This research is applied-developmental and in terms of method, qualitative and quantitative. Data collection tools were library studies, interviews and a 23-item questionnaire. The questionnaire had face validity and its reliability was estimated 0.814 by Cronbach's alpha. The statistical population of the study consisted of 14 faculty members of Geography Department of Sistan and Baluchestan University. For qualitative analysis, sequential sampling method and saturation theory were used to confirm its number. The statistical population of the study consisted of 85 experts, including tourism experts and activists in the offices of cultural heritage, governorate, prefecture, environment, environment, and soldier municipality. Were. The results showed that five factors, socio-cultural, physical, police performance, confidence building and infrastructure are the factors affecting security development in tourism development. The highest and lowest degree of importance were 3.73 and tourism infrastructure factor with 3.17 respectively

    Keywords: security, Tourism, Tourism entrepreneurship, sarbaz county
  • MohammadSadegh Ebrahimi *, Mohammad Yaqobi Pages 199-215

    The main tool of the research is questionnaire. The statistical population of this research is the rural households in four villages targeted for tourism in Torqabeh district, Binalood towenship in Khorasan-Razavi province. According to the Census of 1395, there were 1950 rural households in Torqabeh. Cronbach's alpha coefficient was used to assess the reliability of the research instrument (questionnaire).From this community, Cochran sampling method, 200 people were selected as statistical sample to collect data for research. Cronbach's alpha coefficient was used to measure the reliability of the research instrument (questionnaire), which was calculated as 0.911 for economic effects and 0.910 for social effects. The KMO coefficient was used for factor validity of the research instrument (questionnaire), which was calculated as 0.895 for economic effects and 0.865 for social effects. The findings of the correlation analysis showed that younger people, better education and higher financial status have a more positive view of the economic and social impacts of rural tourism. The results of ANOVA test also showed that the viewpoints of people in different villages on the economic and social impacts of tourism are different with each other.

    Keywords: sustainable development, Rural Development, Rural Tourism, Socio-Economic Impacts
  • Javad Adabi, Tahereh Nedaee *, Hoseein Alimohamady, Mahdi Fattah Zadeh Fashkhami Pages 227-244
    The purpose of current study was to prioritize and compare the components of sustainable sports tourism in Guilan province between sports tourists and the host community. The statistical population consisted of all local residents (host community) and sports tourists who had traveled to Guilan province in 2018, which was selected as a sample using the Morgan's argument of 384 people. The research instrument was a researcher-made questionnaire and data were analyzed using Clomogrov Smirnov test, independent t test and Friedman test using the SPSS-24 of software. The findings showed that there is a difference between the opinions of sport tourists and host community regarding the dimensions and prioritizing of sustainable sport tourism (sig<0.05), which is based on the average of the employment component of the economy, the component of satisfaction in the socio-cultural dimension, and the component of awareness in the environmental dimension for the host society as well as the access component and Coming from an economic point of view is a component of socio-cultural satisfaction and a component of environmental awareness for sports enthusiasts. It is suggested that appropriate strategies be developed for the development of sport tourism in Guilan Province in order to achieve the desired sustainability.
    Keywords: sustainable development, Sport tourism, Sustainable Sport Tourism, Host community