فهرست مطالب

نشریه مدیریت کسب و کارهای بین المللی
سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مژده خوشنویس*، هاشم آقازاده، منوچهر انصاری، سید حسین خبیری صفحات 1-21

    از آنجایی که جهان زادها برای آینده کسب وکار اهمیت زیادی دارند و با توجه به اینکه یافته های تحقیقات پیشین پراکنده می باشد، نیاز به توسعه مدل های مفهومی یکپارچه و چارچوب های نظری جامع وجود دارد. همچنین، ضرورت بررسی کلی پژوهش درباره جهان زادها در کارهای پژوهشی قبلی ذکر شده است. این مشکلات در ادبیات جهان زاد و نیاز به توسعه چارچوب جامع، انگیزه اصلی برای انجام این پژوهش مروری است. در نتیجه، هدف از این مقاله، یکپارچه سازی و تجمیع تمام مطالعات تجربی در جهان در رابطه با عوامل کلیدی موفقیت بنگاه های جهان زاد در یک چارچوب جامع است. بنابراین، با استفاده از روش مرور سیستماتیک با طی مراحل شناسایی سوالات پژوهش، شناسایی معیارهای شمول و حذف، جستجو با استفاده از کلمات کلیدی مرتبط و استخراج و ترکیب داده ها، یافته های 85 مطالعه تجربی (فقط مطالعاتی که در مورد موفقیت اولیه جهان زادها بودند) را خلاصه و در یک چارچوب مفهومی جامع ترکیب کردیم. بر اساس چارچوب توسعه یافته، فرصت های آتی برای پژوهش، کاربردهای نظری و عملی و نیز شکاف های نظری و زمینه ای پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: جهان زادها، کسب وکار بین المللی، مرور ادبیات سیستماتیک
  • محمدرضا حمیدی زاده*، آذین ساکی پور، سید مهدی جلالی صفحات 23-40

    برخورداری از علامت تجاری قوی، اولویت بسیاری از سازمان ها و شرکت هاست، و بازآفرینی علامت تجاری در زمره استراتژی های پیچیده بازاریابی قرار دارد. هدف مطالعه، بررسی عوامل پیش بین بازآفرینی علامت تجاری در سطح شرکت برای صنایع غذایی کشور است. این پژوهش از منظر هدف کاربردی و برحسب ماهیت داده ها و نحوه گردآوری آنها از نوع توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری مدیران و کارشناسان ستادی (بخش بازاریابی) شرکت های صنایع غذایی شهر تهران می باشند، حجم نمونه آماری بر اساس فرمول کوکران شامل 292 نفر مدیران و کارشناسان شرکت های صنایع غذایی شهر تهران می باشد. همچنین، الگوی مفهومی پیشنهادی از طریق روش معادلات ساختاری برای برآورد الگو استفاده شد. جهت اعتبارسنجی از پرسشنامه استفاده شده که پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ تایید و روایی برپایه تحلیل عاملی تاییدی مورد تایید قرار گرفت. بر اساس نتایج تحقیق آمادگی سازمانی برای بازآفرینی و حمایت سازمانی از تغییر از طریق ایجاد هویت علامت تجاری، نظارت و کنترل مستمر و موقعیت یابی مجدد در بازار بر بازآفرینی  علامت تجاری در سطح شرکت تاثیر مثبت و معنی دار دارند. همچنین، تجهیز و تخصیص منابع و ایجاد ارزش ویژه از طریق اتخاذ چشم انداز و رویه های کلان و اتخاذ راهبردهای تبلیغات اثربخش بر بازآفرینی  علامت تجاری در سطح شرکت تاثیر مثبت و معنی دار دارد. قوانین سخت گیرانه و رقبای  تجاری به عنوان عوامل مداخه گر تاثیر منفی و معنی دار بر اتخاذ چشم انداز و رویه های کلان و اتخاذ راهبردهای تبلیغات اثربخش دارند. امروزه بازآفرینی علامت تجاری مهمترین وظیفه شرکت است و برای افزایش اثربخشی علامت تجاری، سیستم مدیریتی و ایجاد هویت علامت تجاری باید بهبود یابد.

    کلیدواژگان: برند، نام تجاری، علامت تجاری، بازآفرینی علامت تجاری، عوامل کلیدی
  • امیر محمدخانی، محسن مطیعی* صفحات 41-63

    امروزه ظهور فناوری اطلاعات در حوزه صادرات موجب افزایش تجارت کالاها و خدمات صادراتی در حوزه جهانی شده است و همین امر دلیل محکمی برای ایجاد کیفیت در عرصه کالاهای تولیدی در بازار رقابت جهانی شده است. کیفیت و سرعت عرضه کالاهای صادراتی در یک کشور باعث می شود رتبه صادراتی آن کشور در بازارهای بین المللی نیز افزایش یابد. هدف از پژوهش حاضر بررسی اعمال نفوذ سیستم های کسب وکار بر عملکرد زنجیره تامین با در نظر گرفتن نقش تعدیل کننده نوآوری فرآیند و عدم اطمینان می باشد. جامعه آماری در این پژوهش شرکت های صادراتی استان تهران در نظر گرفته شده است. برای به دست آوردن حجم نمونه از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای استفاده گردید و برای جمع آوری داده ها نیز پرسشنامه استاندارد استفاده شده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار SmartPLS استفاده شده است. یافته های تحلیلی تحقیق نشان می دهد عوامل سازمانی شامل جهت گیری فن آوری فعال، اتصال فناوری اطلاعات، ارتباطات داخلی تاثیر مثبتی بر اعمال نفوذ سیستم های کسب وکار دارد. همچنین مشخص شد عوامل درون سازمانی شامل ایضا فشار اعضای زنجیره تامین و کیفیت ارتباط با اعضا تاثیر مثبتی بر نفوذ سیستم های کسب وکار دارد. درحالی که تاثیر نوآوری فرآیند و عدم قطعیت به عنوان تعدیل کننده تایید نشد. با توجه به رقابتی شدن و شرایط حاکم کشور درزمینه صادرات باید سعی کرد بستری مناسب برای ایجاد نوآوری فرآیندها ایجاد کرد تا با استفاده از فرآیندهای خودکار موجب افزایش سرعت و دقت و کاهش هزینه ها در زمینه صادرات شد.

    کلیدواژگان: اعمال نفوذ سیستم های کسب و کار، عملکرد زنجیره تامین، نوآوری فرآیند، عدم قطعیت
  • باقر عسگرنژاد نوری*، قاسم زارعی، رامین بشیرخداپرستی، سمیه صائب نیا، امین ناظر اصل صفحات 65-87

    امروزه با گسترش روند جهانی شدن، افزایش رقابت، ورود شرکت های مختلف داخلی و خارجی، محصولات متنوع و پیشرفت تکنولوژی، حفظ رضایت و وفاداری مشتری مشکل شده است؛ بنابراین بهره گیری از قابلیت ها و استراتژی های بازاریابی جهت بقا در صحنه رقابت امر ضروری به نظر می رسد؛ چراکه این دو عامل می تواند زمینه ساز مناسبی برای بهبود عملکرد تجاری شرکت فراهم نماید. بر این اساس در این پژوهش قصد بر این است تا تاثیر قابلیت ها و استراتژی های بازاریابی بر عملکرد تجاری شرکت های صادراتی در صنعت شکلات شهر تبریز بررسی شود. جامعه آماری شامل تمامی مدیران و کارمندان ارشد شرکت های صادرکننده شکلات در شهر تبریز است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران برابر با 215 نفر به دست آمد که بر اساس روش نمونه گیری غیر تصادفی قضاوتی انتخاب شدند. به منظور اندازه گیری متغیرها از پرسشنامه استاندارد استفاده شد. روایی پرسشنامه بر اساس روایی سازه، تشخیصی و همگرا و پایایی پرسشنامه با ضریب آلفای کرونباخ بررسی گردید. آزمون مدل پژوهش بر اساس روش معادلات ساختاری و نرم افزار LISREL انجام گرفت. نتایج نشان داد که قابلیت های معماری بازاریابی، قابلیت های تخصصی بازاریابی و قابلیت های میان وظیفه ای بازاریابی براثر بخشی درونی و بیرونی پیاده سازی استراتژی های بازاریابی صادراتی تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین تاثیر مثبت و معنادار اثربخشی درونی براثر بخشی بیرونی پیاده سازی استراتژی های بازاریابی صادراتی تایید شد. نهایتا تاثیر مثبت و معنادار اثربخشی بیرونی پیاده سازی استراتژی های بازاریابی صادراتی بر عملکرد تجاری شامل عملکرد مشتری، عملکرد بازار و عملکرد مالی تایید شد.

    کلیدواژگان: استراتژی های بازاریابی، قابلیت های بازاریابی، عملکرد تجاری، صنعت شکلات
  • امیر ذاکری*، محمدصادق صارمی صفحات 89-113

    کسب وکار بین الملل شرکت های دانش بنیان برای رشد، نوآوری و بقای این شرکت ها اهمیت زیادی دارد. محدودیت های متعدد پیش روی شرکت های کوچک و متوسط در مسیر بین المللی شدن، اهمیت اکتساب دانش و یادگیری مداوم را دو چندان می کند. هدف این مقاله تعیین پیکره بندی (انواع و منابع) دانش در فرایند بین المللی شدن شرکت های دانش بنیان با تمرکز بر حوزه تجهیزات پزشکی پیشرفته است. بدین منظور با اتخاذ یک رویکرد کیفی، مصاحبه هایی در تابستان و پاییز سال 1398 با مدیران عامل هشت شرکت دانش بنیان صادرکننده در این صنعت صورت گرفت. نتایج تحلیل محتوا نشان می دهد دانش فناورانه و دانش بازار عمدتا از دو روش تجربه مستقیم و یادگیری نیابتی یا واسطه ای حاصل شده است؛ ولی دانش بین المللی شدن به عنوان سومین حوزه دانشی مهم در میان این شرکت ها شکل نگرفته است تا بتواند نقش یکپارچه کنندگی دانش فناورانه و دانش بازاری را متناسب با استراتژی حضور شرکت در بازارهای بین المللی ایفا نماید. بااین حال، برخی شرکت های دارای تجربه و عملکرد صادراتی بالا، با تجربه مستقیم دانش اولیه ای در این حوزه کسب کرده و به نیاز خود برای تقویت دانش واقف شده اند. تقویت مشاورین، ایجاد شبکه های همکاری داخلی و بین المللی و زمینه سازی برای حضور مدیران دارای تجریبات بین المللی در شرکت ها، برخی راهکارهایی است که می تواند به تقویت پیکره بندی دانش در اختیار شرکت های دانش بنیان برای بین المللی شدن کمک نماید.

    کلیدواژگان: بین المللی شدن (M160)، یادگیری (D830)، نوآوری فناورانه (O320)
  • محسن نظری*، شادی مرآتی، هانیه فتحی صفحات 115-134

    هدف اصلی این تحقیق تعیین اثر کشور مبدا، ملی گرایی وریسک ادراک شده بر قیمتی که مصرف کنندگان ایرانی تمایل به پرداخت آن برای محصولات با مبدا متفاوت دارند است. همچنین میزان تمایل به پرداخت را برای کشورهای مختلف (کشورهایی با تصویر مثبت کشور مبدا مانند آلمان و کشورهایی با تصویر منفی کشور مبداء مانند چین) در طبقات کالایی مختلفی از جمله یخچال، کفش ورزشی و لاستیک خودرو برآورد شده است و اثر ملی گرایی و ریسک ادراک شده  به عنوان متغیر میانجی نیز سنجیده شده است. این مطالعه از نظر هدف کاربردی، از نظر روش توصیفی- پیمایشی، و از نظر گردآوری داده ها کتابخانه ای- میدانی می باشد. جمع آوری داده ها با پرسش نامه میان پرسنل و مراجعه کنندگان به کتابخانه ملی انجام شده و داده های گردآوری شده از 179 پرسش نامه تجزیه و تحلیل شده است. نتایج حاصل از بررسی داده ها و آزمون فرضیه ها نشان داد، کشور مبدا کالاها بر روی پتانسیل های قیمتی محصولات تاثیر دارد و مصرف کنندگان ایرانی تمایل به پرداخت 20 تا 40 درصد پول بیشتر برای کالاهای ساخت آلمان نسبت به کالاهای ساخت ایران دارند و همچنین 20 تا 40 درصد پول کمتر برای کالاهای ساخت چین نسبت به کالاهای ساخت ایران دارند.  این درصد برای کالاهای مختلف بر حسب ریسک های مالی و اجتماعی و سلامتی متفاوت می باشد.

    کلیدواژگان: کشور مبدا، قیمت گذاری، تمایل به پرداخت، ملی گرایی، ریسک ادراک شده
  • سید صمد حسینی، محمد فاریابی*، محمدرضا قلی زاده، مرتضی قلی زاده صفحات 135-150

    هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر متغیرهای کیفیت خدمات و قیمت منصفانه ادراک شده بر رضایت مشتری به صورت مستقیم و غیرمستقیم از طریق تصویر شرکت است. بر اساس پیشینه نظری و تجربی، مدل مفهومی پژوهش در قالب چهار فرضیه تدوین شده است. جامعه آماری، استفاده کنندگان از خدمات شرکت ایرانسل در ایران و ترک سل در ترکیه است که نمونه مورد نظر از بین آن ها به روش تصادفی در دسترس انتخاب گردید. حجم نمونه انتخاب شده برای شرکت ایرانسل 315 و برای شرکت ترک سل 295 است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه الکترونیکی بوده و طراحی آن با طیف پنج گزینه ای لیکرت و با استفاده از منابع معتبر صورت گرفت و روایی محتوایی آن با استفاده از روش های CVI و CVR مورد تایید قرار گرفت و همچنین پایایی آن با استفاده از روش ضریب آلفای کرونباخ مورد بررسی و تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS و Smart PLS استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که کیفیت خدمات ادراک شده بر رضایت مشتری هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیرمستقیم و از طریق تصویر شرکت تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین نتایج نشان داد که قیمت منصفانه ادراک شده به صورت مستقیم بر رضایت مشتری تاثیر مثبت و معنادار دارد ولی تاثیر غیرمستقیم آن، با نقش میانجی تصویر شرکت تایید نشد. در نهایت با استفاده از آزمون تی دو نمونه مستقل، میانگین رضایت مشتریان از خدمات اپراتورهای ایرانسل در ایران و ترک سل در ترکیه مورد مقایسه قرار گرفت که نتایج نشان دهنده عدم وجود تفاوت معنادار در میزان رضایت مشتریان از خدمات این شرکت ها است.

    کلیدواژگان: رضایت مشتری، قیمت منصفانه ادراک شده، کیفیت خدمات، تصویر شرکت
|
  • Mozhde Khoshnevis *, Hashem Aghazadeh, Manochehr Ansari, Seyedhossein Khabiri Pages 1-21

    Since born globals are important for the future of business and because the findings of previous studies are scattered, there is a need to develop an integrated conceptual models and comprehensive theoretical frameworks. Also, the necessity of investigating the research on born globals is mentioned in previous works. These problems in born global literature and the need for developing a comprehensive framework is a main driver for conducting this review research. As a result, the aim of this article is to collect and integrate all the empirical studies in the world regarding the success key factors of born global firms in a comprehensive framework. Therefore, this article summarizes the findings of 85 empirical studies (only studies related to early success of born globals) by using systematic review method through identifying research questions, identifying inclusion and exclusion criteria, searching by using related keywords and extracting and synthesizing data and integrates them in a comprehensive conceptual framework. Based on the developed framework, future opportunities for research, theoretical and practical implications and theoretical and contextual gaps are suggested.

    Keywords: born globals, International business, systematic literature review
  • Mohammad Reza Hamidizadeh *, Azin Sakipour, Seyed Mehdi Jalali Pages 23-40

    Benefiting from a strong trademark is the priority of many organizations and companies. Trademark re-creation is one of the most complicated marketing strategies. This study aims to project trademark re-creation survey factors at the company level for the country’s food industries. The research carried out while applying data nature and data collection by exploiting descriptive- survey research method. The statistical population of the research includes 292 managers and clerical analysts (marketing section) of Tehran’s food industry companies. That amount of statistical sample of research based on Cochran Table. The recommended conceptual model is utilized through structural equation model in order to estimate the model. For validation, questionnaire was employed, hence its reliability was confirmed by Cronbach’s Alpha and validity was verified on the basis of factor analysis.The research results revealed that organizational preparation for re-creation and organizational support of change via entity creation of trademark, continuous control and market repositioning have a significant and positive impact on trademark re-creation at the company level. Moreover, they displayed that supplying and allocating resources, special value creation by adopting perspective and major procedures and effective advertising strategies, have a significant and positive impact on re-creation at the company level as well. The strict laws and business competitors as interfering elements, they all have a negative and significant impact on selecting the perspective, major procedures and effective advertising strategies.Trademark re-creation is the most important duty of the company. To enhance trademark effectiveness, management system and the entity of trademark creation should be improved.

    Keywords: Brand, Trademark, Trademark re-creating, Key factors
  • Amir Mohammad Khani, Mohsen Motiei * Pages 41-63

    Today, the emergence of information technology in the field of exports has increased the trade of goods and export services in the global field, and this has been a strong reason for creating quality in the field of manufactured goods in the global competitive market.The quality and speed of the supply of exported goods in a country also increases the country's export ranking in international markets.The aim of this study was to investigate the effect of business systems leveraging on supply chain performance by considering the role of moderating process innovation and uncertainty.A stratified random sampling method was used to obtain the sample size, and a standard questionnaire was used to collect the data.Structural equation modeling and SmartPLS software have been used to analyze the data.Analytical findings of the research show that organizational factors (including the direction of active technology, information technology connection, internal communication) have a positive effect on the influence of business systems leveraging.It was also found that intra-organizational factors (including the pressure of members of the supply chain and the quality of communication with members) have a positive effect on the influence of business systems leveraging.However, the effect of process innovation and uncertainty was not confirmed as a moderator.Due to the competitiveness and the prevailing conditions in the country in the field of exports, it is necessary to create a suitable platform for innovation in processes, so that using automated processes increases speed and accuracy and reduces costs in the field of exports.

    Keywords: Business systems leveraging, Supply chain performance, Process innovation, uncertainty
  • Bagher Asgarnezhad Nouri *, Ghasem Zarei, Ramin Bashirkhodaparasti, Somayeh Saebnia, Amin Nazer Asl Pages 65-87

    Nowadays, it has become difficult to maintain customer satisfaction and loyalty due to expanding of globalization process, increase competition, entry of different domestic and foreign firms, diversified products and technology advancement. Therefore, utilizing marketing capabilities and strategies to survive in the competitive markets seems necessary as these two factors can provide a good basis for improving the business performance of the firm. The purpose of this study is to investigate the effect of marketing capabilities and strategies on the business performance of export firms in the chocolate industry in Tabriz. The population includes all managers and senior staff of Tabriz chocolate exporting firms. The sample size was 215 using Cochran formula and were selected based on non-random purposive sampling method. Standard questionnaire was used to measure variables. Validity of the questionnaire was assessed based on construct validity, diagnostic and convergent validity and reliability of the questionnaire was measured with Cronbach's alpha coefficient. The research model was tested according to the structural equation method and LISREL software. The results showed that marketing architecture capabilities, marketing specialized capabilities, and marketing cross-functional capabilities had a significant positive effect on the internal and external effectiveness of implementing export marketing strategies. Also, significant positive effect of internal effectiveness on the external effectiveness of implementation of export marketing strategies was confirmed. Finally, significant positive impact of external effectiveness of implementing export marketing strategies on business performance including customer performance, market performance and financial performance was confirmed.

    Keywords: Marketing Strategies, Marketing capabilities, Business Performance, Chocolate Industry
  • Amir Zakery *, Mohammad Sadegh Saremi Pages 89-113

    Internationalization of technology-based-firms is crucial for their growth, innovation and sustainability. Confronting the different constraints that influence the internationalization path of SMEs, increases the importance of knowledge acquisition and continuous learning. This paper aims to recognize the knowledge configuration for the internationalization of technology-based-firms with focus to advanced medical equipment industry in Iran. For this purpose following a qualitative approach, interviews were held with top managers of eight exporting technology-based-firms in the late 2019. The results of content analysis demonstrate that technological knowledge and market knowledge have been acquired mostly through direct experience and vicarious learning; but internationalization knowledge has not been accumulated as the third important knowledge area among studied firms to be able to play the integrator role of technological and market knowledge in alignment with corporate strategies. However, results show some experienced exporter companies have acquired very primitive knowledge in this area ad become aware of their need to enhance their knowledge. Consultants, local and global networks of cooperation and the presence of internationally-experienced managers are of some initiatives empowering the knowledge configuration of these firms for internationalization.

    Keywords: Internationalization (M160), learning (D830), technological innovation (O320)
  • Mohsen Nazari *, Shadi Merati, Hanieh Fathi Pages 115-134

    The main purpose of this study is to determine the effect of country of origin, nationalism, and perceived risk on the price that Iranian consumers tend to pay for products of different origin. And we estimate the willingness to pay different countries (countries with a positive image of country of origin such as Germany and countries with a negative image of country of origin such as China) in different commodity categories, including refrigerators, sneakers and car tires. The effect of nationalism and perceived risk has been measured as the mediating variable. present study is a descriptive-survey research method, and in terms of purpose, is a developmental-applied research. Also, this research was done using questionnaire. It was distributed to staff and visitors to the National Library. Data collected from 179 questionnaires were analyzed. The results of data analysis and hypothesis testing showed that the country of origin of goods has an impact on the price potential of the products and Iranian consumers tend to pay 20 to 40 percent more money for German-made goods than Iranian-made goods. And Up to 40 percent less money for Chinese-made goods than Iranian-made goods.

    Keywords: Country of origin, pricing, Willingness to pay, Nationalism, perceived risk
  • Seyedsamad Hosseini, Mohammad Faryabi *, Mohammadreza Gholizadeh, Morteza Gholizadeh Pages 135-150

    The purpose of this study was to investigate the effect of service quality variables and perceived fair price on customer satisfaction directly and indirectly through the company image. Based on theoretical and empirical background, the conceptual model of the research is formulated in four hypotheses. The statistical population is the users of the Irancell Company in Iran and Turkcell in Turkey, the sample was selected among them by simple random method. The sample size is 315 for Irancell Company and 295 for Turkcell Company. The data gathering tool was an electronic questionnaire and its content validity was confirmed by CVI and CVR methods. Also, its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient. SPSS and Smart PLS software were used to analyze the data. The results of the research showed that the quality of perceived service has a positive and significant effect on customer satisfaction either directly or indirectly and through the image of the company. The results also showed that fair price perception directly and positively affects customer satisfaction, but its indirect effect was not confirmed by the mediating role of the company's image. Finally, using T-test two independent samples, the average customer satisfaction was compared with Irancell's operators in Iran and Turkcell in Turkey. The results show that there is no significant difference in customer satisfaction with the services of these companies.

    Keywords: customer satisfaction, fair price perceptions, service quality, company image