فهرست مطالب

مجله سبک زندگی اسلامی با محوریت سلامت
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 16، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/11
  • تعداد عناوین: 24
|
  • دینا عبداللهی، فرشاد محسن زاده*، ابوطالب سعادتی شامیر صفحات 1-8
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی زوج درمانی شناختی – سیستمی گاتمن و الگوی مک مستر بر عدالت زناشویی زوج‌های متعارض انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش، از نوع آزمایشی با گروه کنترل و گمارش تصادفی بود. تعداد 60 نفر (30 زوج) به عنوان نمونه آماری با روش نمونه‌گیری در دسترس از بین زوج‌های متعارض مراجع‌کننده به مراکز مشاوره و روان‌شناسی خصوصی مناطق 2 و 3 شهر تهران انتخاب شدند. زوجین به صورت تصادفی در سه گروه (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل) جایگزین شدند. ابتدا پیش‌آزمون عدالت زناشویی بر هر سه گروه اجرا شد، سپس هر کدام از گروه‌های آزمایش ده جلسه تحت آموزش زوج درمانی مبتنی بر نظریه گاتمن، زوج درمانی مبتنی بر نظریه مک مستر قرار گرفتند. پس از پایان جلسات آموزشی، از هر سه گروه پس‌آزمون گرفته شد. به منظور بررسی میزان ماندگاری آموزش ارایه شده، یک ماه پس از آموزش، از هر دو گروه آزمایش، مجددا آزمون به عمل آمد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که تفاوت میانگین عدالت زناشویی بین مراحل پیش‌آزمون با پس‌آزمون (01/0 p<) و پیگیری (01/0 p<) معنادار بود؛ که نشان داد اثر اجرای زوج درمانی سیستمی-شناختی گاتمن و زوج درمانی مبتنی بر الگوی مک‌مستر بر الگوهای ارتباطی زوج‌های متعارض پایدار بود.

    نتیجه‌گیری

    نتایج تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر حاکی از این بود که زوج درمانی سیستمی- شناختی گاتمن و الگوی مک مستر، موجب بهبود عدالت زناشویی در زوج‌های متعارض شدند.

    کلیدواژگان: زوج درمانی شناختی - سیستمی گاتمن، الگوی مک مستر، عدالت زناشویی، زوجهای متعارض
  • مینا مظاهری*، اصغر آقایی، احمد عابدی، حامد دقاق زاده، آرزو کبیری، پیمان ادیبی صفحات 8-14

    اهداف:

     کولیت اولسراتیو، بیماری التهابی است که سبک زندگی در شروع یا تشدید علایم جسمی و پیامدهای روان شنا.ختی آن می تواند تاثیر گذار باشد. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی یک بسته آموزشی سبک زندگی بر شدت احساس خستگی، ادراک بیماری و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو بود.

    روش ها:

     پژوهش حاضر یک کارآزمایی بالینی دو گروهی بود. نمونه شامل 32 بیمار مبتلا به کولیت اولسراتیو  بود که به شیوه تصادفی زمانی انتخاب شدند و در دو گروه سبک زندگی و کنترل جای گرفتند. گروه سبک زندگی تحت 10 جلسه گروهی120 دقیقه ای آموزش سیک زندگی قرار گرفتند. بررسی اثربخشی این مداخله با استفاده از مقیاس شدت خستگی (9-FSS)، فرم کوتاه پرسشنامه ادراک بیماری (BIPQ-9) و پرسشنامه کولیت اولسراتیو و کرون (CUCQ-32) صورت گرفت.

    یافته ها:

     تحلیل نتایج نشان داد که تفاوت میانگین نمرات دو گروه  سبک زندگی و کنترل از نظر شدت خستگی، ادراک بیماری و کیفیت زندگی در مرحله پس آزمون از لحاظ آماری معنی دار نیست. اما بر حسب سه مرحله ارزیابی درون گروهی، بهبودی معنی داری در هر سه متغیر پژوهش در گروه سبک زندگی مشاهده شد.

    نتیجه گیری:

     تغییر در جنبه های مختلف سبک زندگی می تواند در مدیریت بهتر بیماری کولیت اولسراتیو و پیامدهای آن موثر باشد. اما به نظر می رسد، این نوع تغییرات بدلیل جنبه عادتی آن کار سهل و آسانی نیست و نیاز به بازه زمانی نسبتا طولانی مدت تری دارد.

    کلیدواژگان: آموزش سبک زندگی، شدت خستگی، ادراک بیماری، کیفیت زندگی، کولیت اولسراتیو
  • فرشته بهمنش*، ملیحه رضایی صفحات 15-27
    زمینه و هدف

    رابطه فرازناشویی، تهدیدی برای سلامت فردی و خانوادگی به شمار می رود.اما به دلیل تابو بودن، از طرف کارشناسان و پژوهشگران، به این مسیله، به عنوان زنگ خطر سلامت فرد، خانواده و جامعه، توجه جدی نشده است. پژوهش حاضر با رویکرد کیفی، به تبیین درک و تجربه زنان متاهل درگیر در روابط فرازناشویی پرداخته و در نهایت برخی آیات و روایات مرتبط با یافته های مطالعه، آورده شده است.

    روش پژوهش: 

    این مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوی قراردادی انجام شده است. نمونه گیری هدفمند با حداکثر تنوع بر 15 خانم متاهل با تجربه رابطه فرازناشویی و با مصاحبه های نیمه ساختاریافته انجام شد. همزمان با جمع آوری داده ها، تحلیل داده ها با مدیریت نرم افزار MAXQDA نسخه 10 ادامه یافت. با پیشرفت مصاحبه ها، الگوها و معانی اصلی درون مصاحبه ها مشخص شد و زیرطبقات و طبقات شکل گرفتند. سپس یافته های مطالعه، با توجه به آیات و روایات مرتبط تحلیل و بررسی شدند.

    یافته ها

    یافته های این مطالعه نشان داد اکثر خانم های درگیر در روابط فرازناشویی، دچار مشکل تعارض زناشویی با همسر بودند و برای اشباع پوچی های روانی خود، به این مدل رابطه ورود پیدا کردند. مرگ ارزش ها و دوگانگی های احساسی و تاثیر مخرب این روابط، روی سلامت فردی و خانوادگی، در بیانات بیشتر آن ها نمود پیدا کرد. در نهایت، برای زیرطبقات بداخلاقی همسر، خلاهای عاطفی، ناسازگاریهای جنسی، احساس شرم و گناه و همچنین مقولات دوستی های پنهانی و زنا نیز آیات و روایات مرتبط آورده شد.

    نتیجه گیری

    روابط فرازناشویی تهدیدی برای سلامت فرد، خانواده و در نتیجه جامعه می باشد. ازاین رو لزوم مشاوره مهارتهای زندگی و تحکیم روابط زناشویی، بیش از پیش مشخص می شود. همچنین آگاهی دادن به زوجین درباره فرامین الهی و آموزه های اسلامی، قطعا در تغییر نگرش به روابط فرازناشویی موثر خواهد بود.

    کلیدواژگان: فرازناشویی، ازدواج، مطالعه کیفی، قرآن، سلامت، خانواده
  • محمود شریفیان، فهیمه جندقی*، مریم نظرچوب مسجدی، سعدی عزیزی صفحات 28-37
    هدف

    بیماران مولتیپل اسکلروزیس معمولا طیف وسیعی از مشکلات روان شناختی را تجربه می کنند. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی سلامت معنوی در رابطه بین باورهای غیرمنطقی و نگرش های ناکارآمد با بهزیستی روان شناختی در بیماران مبتلا به مولیتپل اسکلروزیس با رویکرد مدل یابی معادلات ساختاری انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی و مبتنی بر مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس مراجعه کننده به انجمن مولتیپل اسکلروزیس ایران در سال 1396 بود. 120 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات در پژوهش حاضر شامل پرسشنامه باورهای غیرمنطقی (جونز، 1968)، مقیاس نگرش های ناکارآمدی (وایزمن و بک، 1978)، پرسشنامه سلامت معنوی پالوزیان و الیسون (1982) و مقیاس بهزیستی روان شناختی (ریف، 2002) بود. سپس، داده ها توسط نرم افزار SPSS و Lisrel و آزمون های آماری تحلیل رگرسیون و تحلیل مسیر تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد باورهای غیرمنطقی و نگرش های ناکارآمد اثر منفی مستقیم و سلامت معنوی اثر مثبت مستقیم بر بهزیستی روان شناختی در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس دارند. همچنین، نتایج تحلیل مسیر نشان داد که سلامت معنوی  در رابطه بین باورهای غیرمنطقی با بهزیستی روان شناختی نقش میانجی دارد؛ اما اثر میانجی سلامت معنوی در رابطه بین نگرش های ناکارآمد با بهزیستی روان شناختی معنادار نبود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد با طراحی مداخلات آموزشی بر اساس باورهای غیرمنطقی، نگرش های ناکارآمد و سلامت معنوی می توان بهزیستی روان شناختی را در بیماران مولتیپل اسکلروزیس افزایش داد.

    کلیدواژگان: باورهای غیرمنطقی، نگرش های ناکارآمد، سلامت معنوی، بهزیستی روان شناختی، مولیتپل اسکروزیس
  • مریم مهری، محمدعلی نادی*، ایلناز سجادیان صفحات 38-49
    اهداف

    برای بهبود بخشیدن به روابط خانوادگی سالم، استفاده از  برنامه آموزشی و پیشگیری زود هنگام در مورد خانواده اهمیت دارد. هدف پژوهش حاضر  مقایسه اثربخشی فرزندپروری ذهن آگاهانه با رویکرد ایرانی - اسلامی با فرزندپروری مثبت بر خودتنظیمی هیجانی و خود کارآمدی مادران دانش آموزان پایه هفتم بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش  از نوع شبه آزمایشی با طرح  پیش آزمون- پس آزمون -  پیگیری (45 روزه) با گروه کنترل بود.  جامعه آماری شامل مادران و دانش آموزان پایه هفتم اصفهان بود که به روش نمونه گیری غیر تصادفی هدفمند، نمونه 42 نفری در یکی از دبیرستانها  انتخاب شد و در سه گروه (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل) جایگزین شدند. گروه های آزمایش در جلسات آموزش فرزندپروری ذهن آگاهانه با رویکرد ایرانی- اسلامی و فرزندپروری مثبت به مدت 10 جلسه 90 دقیقه ای شرکت کردند. گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. هر سه گروه در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری به پرسشنامه های خودتنظیمی هیجان گراتز و رویمر(2008) و مقیاس خودکارآمدی والدگری دومکا(1996) پاسخ دادند. جهت تحلیل داده ها از تحلیل واریانس با اندازه های تکراری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد بین روش های آموزش فرزندپروری ذهن آگاهانه با رویکرد ایرانی - اسلامی و فرزندپروری مثبت با گروه کنترل از نظر اثربخشی بر متغیرهای خودتنظیمی هیجانی و خود کارآمدی مادران تفاوت وجود دارد(05/0>p). اثربخشی با دوامتری  برای مادران  نسبت به روش فرزندپروری مثبت نشان داد

    نتیجه گیری

    فرزندپروری ذهن آگاهانه با رویکرد ایرانی - اسلامی بر فرایند های خودآگاهی، تقویت  عزت نفس، پذیرش مادران توجه بیشتری نسبت به دیگر رویکرد های فرزندپروری دارد.

    کلیدواژگان: فرزندپروری ذهن آگاهانه با رویکرد ایرانی - اسلامی، فرزندپروری مثبت، خودتنظیمی هیجانی، خود کارآمدی مادران
  • فائزه محمدی*، ابراهیم میرزایی، مجتبی مروج صفحات 50-61

    مسئله مهریه به عنوان یکی از مهمترین موضوعات و مسایل روابط مالی زوجین درون خانواده می باشد که در زمان عقد نکاح ثبت و واجد بار مالی و حقوقی می شود.مهریه امروزه یکی از مسایل مرتبط با فروپاشی خانواده است که جنبه اجتماعی - اقتصادی به خود گرفته و نیز مانعی برای ازدواج جوانان شده است. تحقیق حاضر پیمایشی و از نوع همبستگی است که برای سنجش پایداری خانواده از مقیاس رضایت زناشویی اینریجNrich))استفاده شد. جامعه آماری این تحقیق کلیه زنان متاهل بالای 20 سال شهر کرمانشاه می باشد که به 5 منطقه تقسیم و از هر منطقه کوچه ها انتخاب و خانواده انتخاب شدند. بعداز مشخص شدن مناطق شهر، حجم نمونه 200 مشخص و جهت تحلیل اطلاعات،از طریق نرم افزار PLS، استفاده شد. نتایج نشان داد که اندازه اثر F2  برای متغیرهای میزان مهریه،جهتگیری مذهبی،حل تعارض و تحصیلات با پایداری خانواده به ترتیب برابر با 09/0، 05/0، 93/0و 04/0 محاسبه شده که سهم نسبی هریک از متغیرهای مستقل مطلوب می باشد. میزان تاثیر کل متغیرهای تحصیلات، جهت گیری مذهبی،حل تعارض و میزان مهریه بر پایداری خانواده به ترتیب 19/0، 42/0، 67/0 و 13/0 مشخص و با توجه به سطح معناداری بیشتر از 5 درصد محاسبه شده(P=0/193)، فرضیه اصلی تحقیق تایید نشد و نرخ و میزان مهریه بر وضعیت پایداری خانواده تاثیر نداشت. مقدارSRMRارزیابی کیفیت مدل مسیر پژوهش برابر با 06/0شد که حاکی از کیفیت مناسب مدل مسیر پژوهش است.

    کلیدواژگان: مهریه، پایداری خانواده، معادلات ساختاری PLS
  • علی حسینعلی بیکی*، معصومه اسمعیلی صفحات 62-71
    هدف

    روند رو به رشد تعداد خانواده های فرزندپذیر در کشور و ایجاد بستر گفتمانی مناسب در خصوص پذیرش فرزند توسط زوجین نابارور، اهمیت آماده سازی خانواده های فرزندپذیر را بیش ازپیش روشن ساخته است. هدف پژوهش حاضر ارایه برنامه آمادگی مبتنی بر چالش های زیست شده توسط والدین فرزندپذیر بود.

    روش

    پژوهش حاضر به لحاظ روش شناسی از نوع کیفی و به روش پدیدارشناسی و از طریق نمونه گیری هدفمند و در دسترس صورت گرفت. با استفاده از مصاحبه عمیق، داده ها جمع آوری گردید و به منظور تحلیل داده ها از روش کلایزی استفاده شد.

    یافته

    تحلیل حاصل از داده های مصاحبه در خصوص چالش ها، در سه محور پیش از فرزندپذیری، حین فرزندپذیری و پس از فرزندپذیری ارایه شدند و در نهایت نیز برنامه آمادگی مستخرج از چالش ها در پنج فرایند ارزیابی، آگاهی بخشی، تصمیم گیری، ایفای نقش و مدیریت نقش ارایه شد.

    نتیجه گیری: 

    نتایج حاصله ضمن افزایش بینش نسبت به چالش های زیست شده توسط خانواده های فرزند پذیر و شناسایی محورهای مرتبط با آمادگی جهت پذیرش فرزندخوانده، می تواند زمینه ساز پژوهش های بعدی و نیز تدوین برنامه های آموزشی و درمانی باهدف تسهیل و بهبود امر فرزندخواندگی شود.

    کلیدواژگان: فرزندپذیری، برنامه آمادگی، روش کیفی، پدیدارشناسی
  • رودابه هوشمندی، خدابخش احمدی*، علیرضا کیامنش صفحات 72-81

    خانواده در چند دهه اخیر در ایران، تحت تاثیر عوامل درونی و بیرونی دچار تغییر و تحول شده است، از جمله این تغییرات افزایش تعارض در خانواده و به دنبال آن فروپاشی روابط زوجین میباشد، که به یکی از چالشهای اساسی خانواده معاصر تبدیل شده است.پژوهش حاضر با هدف مقایسه علل تعارضات زناشویی در سه دهه اخیر(98-1370) با روش مقایسهای انجام شد، تعداد 225 زوج(450 نفر) متعارض مزدوج شده در سه دهه(98-1370) از بین زوجین مراجعه کننده به یکی از مراکز مشاوره و روانشناسی در شهر تهران در سال 99-1398 با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و چک لیست 19 عاملی تعارضات زناشویی جهت تکمیل در اختیار آنها قرار داده شد. نتایج حاصل از تحلیل واریانس نشان داد، بین زوج‌های متعارض مزدوج شده در سه دهه، از لحاظ عاملهای عدم حمایت و مراقبت، سرخوردگی، مشکلات اقتصادی و شغلی، ساختارقدرت، عدم جذابیت،نارضایتی جنسی، مشکلات مربوط به روابط عاطفی قبلی، مشکلات شخصیتی و رفتاری و عوامل مذهبی تفاوت معنی‌دار وجود دارد. برخی از عوامل تعارضات زناشویی تابعی از شرایط زمانی است، لذا شناسایی فهرست و سهم این عوامل در هر دهه درکنترل و پیشگیری از تعارضات زناشویی موثر است.

    کلیدواژگان: تعارضات زناشویی، سرخوردگی، ساختارقدرت، نارضایتی جنسی، عدم حمایت و مراقبت
  • صاحب احمدی، جعفر قهرمانی، یدالله عباس زاده سهرون* صفحات 78-88
    هدف

    این پژوهش با هدف «ارایه‌ی مدل آموزش الکترونیکی در نظام آموزشی و بررسی آن از دیدگاه اخلاقی» صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش از روش ترکیبی متوالی اکتشافی استفاده شد. جهت شناسایی و استخراج مولفه ها و شاخصهای تاثیرگذار از تکنیک دلفی فازی استفاده شده براساس توافق خبرگان در مورد شاخصها و مولفه های تاثیرگذار تصمیمگیری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون دوجمله ای برای تایید اجزای مدل توسط جامعه مورد مطالعه، اولویت بندی مولفه ها و شاخص ها با استفاده از آزمون فریدمن، وزن دهی به شاخص ها با روش میانگین موزون، ارایه شد. در بخش کمی پژوهش، برای بررسی اعتبار درونی و بیرونی الگو از پرسشنامه محقق ساخته که روایی آن از طریق بررسی متخصصان و پایایی آنها با استفاده از آلفای کرونباخ به ترتیب 7/0 و 9/0 به دست آمد.

    یافته ها

    نتیجه تعیین اولویت مولفه ها نشان داد، بالاترین رتبه مربوط به " نتایج یادگیری و تاثیرات فردی " و کمترین رتبه مربوط به " تعامل " می-باشد. بنابراین میتوان نتیجه گیری کرد، مهمترین اولویت در نظام آموزش الکترونیکی، نتایج و تاثیرات فردی مثبت است و پایینترین اولویت در نظام آموزش الکترونیکی، تعامل می باشد. برای محاسبه وزن هر یک از شاخص ها از روش میانگین موزون استفاده شده است. وزن مولفه وزن مولفه "نتایج یادگیری و تاثیرات فردی" در مدل آموزش الکترونیکی نظام آموزش کشور نسبت به سایر مولفه ها بالاتر بوده است.

    نتیجه گیری

    بنابراین طبق نظر جامعه مورد مطالعه (اساتید و دانشجویان)، آموزش الکترونیکی تاثیر نسبتا بالایی در یادگیری و تاثیرات فردی در نظام آموزش کشور دارد.

    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، تاثیرات فردی، یادگیری الکترونیکی، مدل یادگیری الکترونیکی
  • سمانه وارث وزیریان، اصغر شریفی*، علیرضا چناری صفحات 89-100
    هدف

    هدف پژوهش حاضر ارایه مدل ساختاری دلبستگی به مدرسه براساس باورهای فراشناخت، تحمل ابهام، جو عاطفی خانواده و نگرش به استفاده از شبکه های مجازی در شرایط پاندمی کرونا ویروس می باشد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش توصیفی و از نوع معادلات ساختاری است. از نظر هدف روش تحقیق توسعه ای است و از نظر شیوه گردآوری داده ها روش تحقیق توصیفی-همبستگی است از نظر نوع داده ها روش تحقیق از نوع تحقیقات کمی است. جامعه آماری این پژوهش شامل ، دانش آموزان دختر دوره دوم دبیرستان های شهر تهران در سال تحصیلی 1398-99 که تعدادکل آنها حدود106119 نفر می باشد و نمونه 400 دانش آموز در نظر گرفته شد. روش های گردآوری داده ها در این پژوهش کتابخانه ای و میدانی بود و از ابزارهای پرسشنامه استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها در سطح توصیفی و استنباطی عمل شد و نرم افزار آماری SPSS نسخه 21و LISREL نسخه7/8 درتجزیه وتحلیل داده ها مورد استفاده قرارگرفت.

    یافته ها

    با توجه به یافته ها مولفه های میانگین دلبستگی به مدرسه 71/3، میانگین باورهای فراشناخت 71/13، میانگین تحمل ابهام 47/3، میانگین نگرش به استفاده ازشبکه های مجازی 85/2، میانگین جو عاطفی خانواده 864/2 بوده و میانگین آن از حد متوسط بیشتر است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد تحمل ابهام، جو عاطفی خانواده ونگرش به استفاده ازشبکه های مجازی از طریق باورهای فراشناخت دانش آموزان بر دلبستگی آنان به مدرسه اثرغیر مستقیم داشتند.

    کلیدواژگان: دلبستگی به مدرسه، باورهای فراشناخت، تحمل ابهام، جو عاطفی خانواده، نگرش به استفاده از شبکه های مجازی، دانش آموزان
  • صدیقه نظری، غلامرضا جعفری نیا*، باقر گرگین، انسیه ماهینی صفحات 101-111
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر شناسایی شاخص ها و مولفه های برنامه درسی آموزش خانواده مبتنی بر بهبود سبک زندگی دانش آموزان و پیشگیری از آسیب های اجتماعی بود.

    مواد و روش ها

    شرکت کنندگان در پژوهش حاضر، کلیه متخصصان و اساتید در حوزه آسیب های اجتماعی، روانشناسی تربیتی و برنامه درسی بودند. نمونه گیری به روش هدفمند و نظری انجام شد، اشباع نظری نمونه ها پس از مصاحبه با 15 نفر حاصل شد. ابزار پژوهش حاضر، مصاحبه های نیمه ساختار مند بود. روش توافق درون موضوعی، برای تایید پایایی استفاده شد. جهت تجزیه تحلیل داده ها نیز از سه مرحله کدگذاری استفاده شد. با استفاده از کدگذاری باز، مقوله های مدل شناسایی شد؛ سپس، در مرحله کدگذاری محوری، پیوند بین این مقوله ها در قالب پارادایم کدگذاری تعیین شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها  فرایند کد گذاری در ابعاد 14 گانه مدل پارادایمی که شامل شاخص های منطق مورد نظر، اهداف مورد نظر، ریوس و سرفصل های محتوای پیشنهادی، مواد ومنابع یادگیری پیشنهادی، ورش های آموزشی پیشنهادی، موانع اجرای برنامه درسی، فعالیت های یادگیری پیشنهادی، نقش های پیشنهادی برای مدرس دوره، نقش های پیشنهادی برای والدین، مکان های پیشنهادی اجرای دوره های آموزش خانواده، موارد پیشنهادی در مورد عنصر زمان، موارد پیشنهادی در مورد گروه بندی والدین، استلزامات و امکانات مورد نیاز و روش های پیشنهادی ارزشیابی والدین بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها میتوان نتیجه گرفت که نقش خانواده در کاهش آسیب های اجتماعی نقشی قابل توجه است..

    کلیدواژگان: برنامه درسی، آموزش خانواده، آسیب های اجتماعی
  • رویا صفری، رضا سورانی یانچشمه*، سعید علیزاده، افسانه زمانی مقدم صفحات 112-125
    هدف

     هدف از این پژوهش شناسایی مولفه های راهبردی-بومی ارتقای انگیزه اشتراک گذاری دانش در میان اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد شهر تهران است. روش انجام پژوهش آمیخته (کیفی-کمی) است.

    مواد و روش ها

    برای انجام این پژوهش علاوه بر مطالعه اسنادی، از تکنیک تحلیل مضمون با نرم افزار MAXQDA12 و روش دلفی نرم افزارspss  برای شناسایی ابعاد و مولفه ها استفاده شده است. جامعه آماری در این پژوهش تمام خبرگان در حوزه مدیریت آموزشی و اشتراک گذاری دانش بودند که بعد از انجام مصاحبه 15 اشباع نظری صورت گرفت. در ضمن مصاحبه های نیمه ساختار یافته با خبرگان دانشگاه ها در سال 1398 به صورت کد های توصیفی، تفسیری و انتخابی انجام شده و برای تعیین روایی از دو طریق (توسط 4 خبره و دو همکار) بررسی شد برای تعیین پایایی از فرمول کوپای کوهن (0.638) بدست آمد که نشان از پایایی بالا در بخش کیفی دارد.

    یافته ها

    در بخش اول  2 بعد اصلی، 10 مولفه (مولفه نگرش، خودکارآمدی دانش، اعتماد، تعهد عاطفی،شهرت، فرهنگ سازمانی، سیستم پاداش، فناوری اطلاعات و ارتباطات و در نهایت حمایت مدیریت)و 62 شاخص شناسایی شد. همچنین در 3 راند دلفی ابعاد و مولفه ها و شاخص ها برای تعیین پایایی مورد ارزیابی قرار گرفت که در راند اول 10 مولفه به 9 مولفه (نگرش حذف و 3 شاخص آن نیز حذف گردید) و 59 شاخص به 51 با ضریب کندال 0.543  و در راند دوم 51 شاخص به 47 شاخص با ضریب کندال 0.554 و در نهایت در راند سوم 47 شاخص با ضریب کندال 0.682 مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج حاصل از بخش کیفی و روایی محتوا، در مرحله اول دلفی ابعاد (فردی و سازمانی) با نظر اکثریت تایید شدند. در بخش مولفه یک مولفه(نگرش) حذف و مولفه فرهنگ سازمانی با تغییر نام تبدیل به مولفه فرهنگ اشتراک گذاری دانش شد

    کلیدواژگان: اشتراک گذاری دانش، آموزش عالی، تحلیل مضمون، دانشگاه آزاد اسلامی، تکنیک دلفی
  • علی اکبر حامدی، صادق رضایی*، علیرضا عصاره، روح الله کریمی خویگانی صفحات 126-133
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی ابعاد و مولفه های نظام جامع تعلیم وتربیت دانشجو معلمان دانشگاه فرهنگیان با تاکید برقرآن کریم وسند تحول بنیادین آموزش وپرورش  انجام شده است.

    مواد و روش ها

     روش پژوهش برحسب هدف، کاربردی برحسب نوع داده، کیفی بود. نمونه آماری پژوهش، شامل مدیران اموزش و پرورش و معاونین دانشگاه فرهنگیان، اساتید دانشگاه فرهنگیان به تعداد 20 نفر بودند که بر اساس نمونه گیری هدفمند، انتخاب شدند. روایی و پایایی ابزار، با استفاده از معیارهای کیفیت (موثق بودن) سنجیده شد و مورد تایید قرار گرفت. که همگی مورد تایید قرار گرفتند. روش تجزیه و تحلیل داده در پژوهش حاضر ، کدگذاری نظری بود.

    یافته ها

    نتایج حاصل از پژوهش نشان دادند که ابعاد آموزشی شامل مدیریت دانشگاه، اساتید دانشگاه، ارزشیابی تعلیم و تربیت، امکانات تعلیم و تربیت و عوامل سازمانی شامل، ساختار سازمانی دانشگاه و فرهنگ سازمانی از ابعاد و مولفه های نظام جامع تعلیم وتربیت دانشجو معلمان دانشگاه فرهنگیان با تاکید برقرآن کریم وسند تحول بنیادین آموزش وپرورش می باشند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش می توان دریافت که توجه به مسایل آموزشی مانند آموزش اساتید، مدیریت و .. در کنار عوامل ساختاری می توانند به ارتقای تعلیم و تربیت بر مبنای اصول قرآنی و اسناد بالادستی در دانشگاه فرهنگیان بینجامد.

    کلیدواژگان: نظام تعلیم وتربیت، دانشگاه فرهنگیان، قرآن کریم، سند تحول بنیادین آموزش و پرورش
  • سمیه رجایی، نجمه سدرپوشان* صفحات 134-143
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی شفقت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر بهزیستی روان‌شناختی و امید به زندگی در زنان دارای تجربه بیماری مولتیپل اسکلروزیس بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر نیمه تجربی و جامعه آماری شامل زنان دارای بیماری مولتیپل اسکلروزیس شهر اصفهان در سال1399 بود. نمونه‌گیری به‌صورت در دسترس بود که 30 نفر از بیماران انتخاب شدند و به‌صورت تصادفی در دو گروه آزمایش(15نفر) و کنترل(15نفر) قرار گرفتند. دراین پژوهش از پرسش‌نامه امید به زندگی اشنایدر (1991) و مقیاس بهزیستی روان‌شناختی ریف(1989) استفاده شد. درمان شفقت مبتنی بر ذهن آگاهی برگرفته از کتاب فلاح و ایوبی(1397) به‌صورت 8 جلسه ی 90دقیقه ای مجازی انجام شد . کلیه‌ی داده‌های جمع‌آوری‌شده21 SPSS و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی داده ها تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد شفقت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر بهزیستی روان‌شناختی و ابعاد آن و امید به زندگی و ابعاد آن زنان دارای تجربه بیماری مولتیپل اسکلروزیس گروه آزمایشی تاثیر داشته است(05/.P<).

    نتیجه گیری

    بنابراین نتایج نشان داد درمان شفقت مبتنی بر ذهن آگاهی میتواند درمان تاثیر گذار بربیماران مولتیپل اسکلروزیس باشد.

    کلیدواژگان: شفقت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، بهزیستی روان شناختی، امید به زندگی، مولتیپل اسکلروزیس
  • امین پیرمحمدزاده، سعید کامیابی*، محمدرضا زندمقدم صفحات 144-157
    هدف

    مقاله حاضر با هدف ارایه مدلی جهت توسعه گردشگری مایس با تاکید بر کیفیت زندگی و رفاه اجتماعی و اقلیم سلامت مناطق کویر صورت پذیرفته است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و از نظر داده کمی و از نظر اجرا پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش به سه بخش قابل تفکیک است بخش اول ساکنین محلی شهر سمنان براساس سرشماری نفوس و مسکن مندرج در مرکز آمار ایران در سال 1395 به تعداد 125129 نفر که براساس فرمول کوکران تعداد 390 نفر به عنوان حجم نمونه آماری تعیین شدند. بخش دوم شامل گردشگرانی هستند که از تاریخ 15/12/1398 لغایت 15/3/1399 شهر سمنان را به عنوان مقصد گردشگری خود در نظر خواهند گرفت. بخش سوم شامل نخبگان دانشگاهی و مدیران و دست اندرکاران بخش گردشگری مشغول به کار در سطح استان به تعداد تقریبی 100 نفر است که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 80 نفر به عنوان حجم نمونه آماری تعیین شده است. در این پژوهش از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده است. در پژوهش حاضر جهت جمع آوری اطلاعات میدانی از پرسشنامه-های سلامت اجتماعی کییز (2004)؛ پرسشنامه رفاه اجتماعی؛ پرسشنامه رضایت گردشگران و پرسشنامه کیفیت رضایت و لذت از زندگی اندیکت و همکاران (Q-LES-Q-SF) استفاده شده است.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها منافع اجتماعی– فرهنگی با رفاه اجتماعی– فرهنگی، کیفیت زندگی، سلامت اجتماعی– فرهنگی و توسعه گردشگری مایس دارای رابطه معناداری است. همچنین هزینه های اجتماعی– فرهنگی نیز با متغیرهای رفاه اجتماعی– فرهنگی، کیفیت زندگی، سلامت اجتماعی– فرهنگی و توسعه گردشگری مایس دارای رابطه معناداری می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که تمامی روابط احتمالی در نظر گرفته شده در مدل پژوهش دارای رابطه معناداری با یکدیگر هستند.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری مایس، کیفیت زندگی، رفاه اجتماعی، اقلیم سلامت
  • عبدالله جاسمی، سید احمد هاشمی* صفحات 158-172
    هدف

    هدف از تحقیق حاضر بررسی مولفه های سبک نظام آموزشی ایرانی اسلامی و مکتب فلسفی پراگماتیسم است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی؛ از نظر داده‌ها، قیاسی از نوع توصیفی -تحلیلی می‌باشد؛ بنابراین رویکرد این پژوهش آمیخته است که در آن از روش های کیفی مقتضی از جمله مصاحبه اکتشافی جهت استخراج عامل‌ها(شاخص‌ها، مولفه‌ها و ابعاد) و همچنین سنجه‌های پژوهش و از روش‌های کمی برای تایید مولفه های اندازه‌گیری استفاده شد. برای این منظور ابتدا داده ها بر اساس فیش و ثبت اطلاعات گردآوری شدند که منجر به شناسایی مولفه های مختلف آموزشی و تربیتی شد و امکان تدوین الگوی نظری تحقیق فراهم گردید، سپس بر مبنای یافته های حاصل از داده های کیفی ابزار تحقیق کد گذاری شدند تا تعمیم پذیری یافته ها میسر شد. سپس مدل اولیه ارایه گردید و پس از تحلیل مدل نهایی و مدل مفهومی هر دو مکتب ارایه گردید.

    یافته ها

    پژوهش حاضر درباره‌ی تبین مبانی فلسفی برنامه آموزش جهانی و مقایسه آن با مبانی فلسفی نظام آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران است. برنامه آموزش جهانی با هدف همگام کردن امر آموزش با تحولات و واقعیت های موجود در صحنه جهانی، یک نوع خلاقیت آموزشی محسوب شده و از نمونه های طرح مفاهیم جهانی در حوزه‌ی برنامه درسی است.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان خواهد داد که از دیدگاه برنامه آموزش جهانی، هستی یک مجموعه به هم پیوسته و در هم تنیده است. که همه اجزای آن با هم در تعامل هستند و برهم اثر می گذارند. مقایسه مکاتب فلسفی با مبانی نظام تعلیم و تربیت ایران، حاکی از برخی ناهمخوانی ها در زمینه مختلف از جمله جوهر هستی، مبدا و مقصد حیات ، نسبی بودن معرفت ، منابع ارزش ها و جایگاه انسان در جهان هستی است.

    کلیدواژگان: آموزشی، پراگماتیسم، تعلیم و تربیت
  • علیمراد کرمی، معصومه صمدی*، محمد آرمند، فهیمه انصاریان صفحات 173-182
    هدف

    هدف اصلی این مقاله عوامل موثر بر جامعه پذیری دانش آموزان متوسطه دوم بر اساس مبانی جامعه شناختی سند تحول بنیادین نظام تعلیم و تربیت رسمی عمومی جمهوری اسلامی ایران بود.

    مواد و روش ها

    روش انجام پژوهش آمیخته(کیفی-کمی) است. برای انجام این پژوهش علاوه بر مطالعه اسنادی، از تکنیک تحلیل مضمون با نرم افزار MAXQDA12 ، برای شناسایی عوامل و مولفه ها استفاده شده است. جامعه آماری در این پژوهش تمام خبرگان در حوزه فلسفه تعلیم و تربیت و مدیریت آموزشی بودند که بعد از انجام مصاحبه 16 اشباع نظری صورت گرفت. و تمام مصاحبه ها بین 60 تا 85 دقیقه به طول انجامید. مصاحبه های نیمه ساختار یافته با خبرگان در سال 1399 به صورت کد های باز و محوری و گزینشی انجام شده و برای تعیین میزان اثرگذاری و سهم عوامل از روش معادلات ساختاری استفاده شده است. با توجه به مصاحبه های نیمه ساختار یافته، 246 کد باز و 55 کد محوری برای جامعه پذیری دانش آموزان متوسطه دوم بر اساس مبانی جامعه شناختی سند تحول بنیادین استخراج گردید.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد با توجه به پرسشنامه محقق ساخته با طیف لیکرت عوامل اثرگذار و سهم آنها مشخص گردید. از بین ابعاد درون فردی با ضریب 0.720 بیشترین تاثیر و از بین مولفه های به ترتیب مدرسه، خلاقیت و مهارت، ارزشی و فرهنگی، نگرش، اجتماعی، ارتباطات و تعامل، خانواده، اقتصادی وسیاسی بیشترین سهم را در جامعه پذیری دانش آموزان داشتند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج در نهایت 2 بعد(درون فردی و عوامل محیطی) و 9 مولفه (کد محوری) و 48 شاخص (کد باز) برای جامعه پذیری دانش آموزان متوسطه دوم بر اساس مبانی جامعه شناختی سند تحول بنیادین استخراج گردید

    کلیدواژگان: جامعه پذیری، دانش آموزان دوره دوم متوسطه، سند تحول بنیادین، جامعه شناختی
  • مریم نیشابوری، هادی عظیمی گرکانی*، سید محمد رضا امام جزایری صفحات 183-190

    ارایه دعوای اضافی نیز با وجود شرایطی هم چون ارتباط دعوای اصلی و اضافی، طرح آن از سوی یکی از طرفین دعوای اصلی، رعایت مهلت قانونی و هم عرض بودن قابل طرح می باشد. در رابطه با طرح دعوای اضافی در مواردی که در یک شعبه مطرح می شود، قاضی با صدور رسیدگی توامان پس از احراز ارتباط یا وحدت منشا، هر دو پرونده را ضمیمه می کند و به صورت یک جا تحت بررسی قرار می دهد. در مواردی که دعوای اصلی و اضافی در دو شعبه مختلف یک دادگاه مطرح می شود، در شعبه ای که توسط رییس شعبه اول تعیین می شود مورد رسیدگی قرار می گیرد که این انتخاب به دلیل سبق ارجاع و یا ناشی از تخصص و تبحر قاضی یک شعبه در یک موضوع خاص می باشد. بر اساس قانون آیین دادرسی، خواهان می تواند در خواسته اولیه خود تغییراتی اعمال نماید؛ این اختیار در حقوق ما به دعوای اضافی مشهور می باشد، باید دانست که دعوای اضافی اگر چه در زمره دعاوی طاری قرار می گیرد، اما در میان حقوقدانان مغفول مانده و کمتر مورد توجه قرار گرفته است. این در حالی است که در حقوق سایر کشورها مانند فرانسه و لبنان به این دعوا اهمیت قابل توجهی داده اند، مبانی این دعوا را باید اصل جلوگیری از صدور احکام معارض و جلوگیری از اطاله دادرسی دانست، از طرف دیگر به نظر می رسد دعوای اضافی در تقابل با اصل تغییر ناپذیری دعوا قرار دارد. زیرا بر اساس این اصل هنگامی که دعوا اقامه شد و ثبات یافت، اصحاب دعوا دیگر نمی توانند در این خصوص تغییراتی را اعمال نمایند، در حالی که مقنن در ماده 98 قانون جدید، صریحا موضعی خلاف این اصل را اتخاذ نموده است، عدالت دیتی و سبک زندگی اسلامی مقتضی است که طرح دعوای اضافی مشروع باشد زیرا با مبانی فقهی و حقوقی ما نیز سازگار است . به منظور دسترسی به عدالت قضایی ، احقاق حق ، جلوگیری از اطاله دادرسی ،  نپرداختن هزینه های بیشتر ، جلوگیری از صدور آرای متعارض و کم کردن آمار پرونده های ورودی به دادگستری دعوای اضافی باید مورد توجه قانونگذار قرار گیرد و مشروعیت آن منصوص گردد . در خصوص شرایط و احکام این دعوی نیز بین حقوقدانان اختلاف زیادی وجود دارد، به نظر می رسد آنچه را که باید به عنوان جمع دیدگاه ها بیان داشت، دعوای اضافی اصولا نیازمند تقدیم دادخواست می باشد، بر همین اساس در صورتی که دادخواست تقدیم شد هزینه دادرسی نیز باید پرداخت گردد، البته در این میان باید مواردی مثل تغییر نحوه دعوی را مجزا دانست و همه را به یک صورت رفتار نکرد، باید دانست که علیرغم نظر مخالفی که وجود دارد، برای دعوای اضافی فقط مهلت تا پایان اولین جلسه دادرسی وجود خواهد داشت.

    کلیدواژگان: عدالت قضایی، دعوی اضافی، سبک زندگی اسلامی
  • زینب هوشمند، حسن میرزا حسینی*، مجید ضرغام حاجبی صفحات 191-199
    هدف

    هدف تحقیق مقایسه میزان اثر بخشی مشاوره فردی مبتنی بر شفقت درمانی با مشاوره خانواده درمانی مبتنی  بر  تمایزیافتگی دختران بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش  حاضر  نیمه آزمایشی بوده و در آن دو  گروه آزمایش و یک گروه کنترل  با اجرای پیش آزمون و پس آزمون و آزمون پیگیری استفاده شد. جامعه آماری شامل کلیه نوجوانان دختر 14-17 ساله در سال 98-99، در مدارس دولتی در 19 منطقه آموزش و پرورش شهر تهران مشغول به تحصیل بودند.روش نمونه گیری به روش خوشه چند مرحله ای بود که 30 نفر به طور تصادفی در دو  گروه آزمایش و یک گروه کنترل جایگزین شدند. ابزار گردآوری داد ها  پرسشنامه تمایز یافتگی بود. پرسشنامه تمایز یافتگی در چهار نوبت، پیش ازشروع جلسات مشاوره، پس ازپایان درمان، دو ماه پس از درمان (پیگیری اول)، و شش ماه بعد ازپایان درمان (پیگیری دوم)، توسط نوجوانان گروه نمونه تکمیل شد. در ابتدا مشاوره خانواده مبتنی بر خانواده درمانی بوین برای گروه اول و مشاوره فردی مبتنی بر شفقت درمانی برای گروه دوم ارایه شد. در طول این دوره، گروه کنترل هیچ نوع مشاوره یا آموزش روانشناختی دریافت نکردند. پس از گردآوری داده با آزمون آماری کوواریانس تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد در گروه مشاوره فردی  مبتنی بر شفقت درمانی  نسبت به گروه  خانواده درمانی مبتنی بر نظام عاطفی بوین  میزان  تمایزیافتگی  و خرده مقیاس های آن  به طور معنا داری  افزایش یافته است.

    نتیجه گیری

    توجه به نتایج تحقیق پیشنهاد می شود از روش های شفقت درمانی و خانواده درمانی مبتنی بر نظام عاطفی بوین برای  بهبود تمایزیافتگی دانش آموزان در مراکز درمانی رواشناسی و مشاوره ، مدارس، دانشگاه و سایر موارد استفاده شود.

    کلیدواژگان: شفقت درمانی، خانواده درمانی، تمایز یافتگی
  • آزاده ملکوتی، علی فلاح*، صفا تسلیمی صفحات 200-212

    در تاریخ ایران، شعر، محمول و جلوه گر مصایب، تکانه ها و دردهای اجتماعی بی شماری بوده و چون رسانه ای فرهنگی و برنده، بسیاری از آسیب ها و بحران های تاریخی و اجتماعی این مرز و بوم را در خود ضبط و ثبت نموده است. بنا بر نظر لوسین گلدمن جامعه شناس فرانسوی غزل های حافظ می تواند به مثابه ی سند بازگو کننده سبک زندگی و مسایل عصر خودش باشد. از منظر وی فرد را می توان مانند برخی از انواع تفکرات رمانتیک، به پدیده فرعی و تبعی صرف تقلیل داد و جمع را یگانه آفریننده واقعی و راستین دانست. ازین رو هدف اصلی این پژوهش آن بود تا به بررسی جامعه شناختی عوامل موثر بر سبک زندگی و شعر حافظ با تاکید بر نظریه لوسین گلدمن بپردازد. ساختار اجتماعی زمانه حافظ موجب شد تا سبک زندگی و سطح فکری اشعارش در حد یک متفکر منتقد اصلاح طلب نمایان شود.

    کلیدواژگان: لوسین گلدمن، نقد جامعه شناختی، سبک زندگی، غزلیات حافظ
  • حیدر اسماعیلی، علی فتح الهی*، الهیار رحمتی صفحات 213-222
    هدف

    موضوع دین واخلاق نسبت میان آن دو ، هموراه از دغدغه های فیلسوفان اخلاق ومتکلمان ادیان بوده وهست. از آنجا که دین تبیین کننده رابطه انسان با خداست و اخلاق ، ناظر به تبیین رابطه انسان با همنوعان خود است. وبه بیان دیگر، اخلاق منشا بشری دارد وبر خاسته از عقل عملی انسان است، در صورتی که دین منشا آسمانی والهی دارد، این پرسش مطرح می گردد که :آیا رفتارنیک اخلاقی با عمل کردن به فرامین ودستورات یک دین ، یکی است ویا دوموضوع متفاوت می باشند؟ برخی از فیلسوفان قایل به تفاوت میان آموزه های اخلاقی وتعالیم دینی هستند، وبه لحاظ نظری نیز نظر آنها درست است ، لیکن متکلمان ادیان ابراهیمی ، بر این باوراند که سبک کتب مقدس در بیان احکام الهی با سبک اخلاقی آنها یکی است ونمی توان آنهارا از یک دیگر تفکیک نمود . وبر این باورند که رستگاری انسان هم در پیروی از احکام تشریعی توسط خداست وهم در تبعیت کردن از فرامین اخلاقی است .به لحاظ تاریخی نیز در میان پیروان، مفسران وشارحان کتب مقدس، علم اخلاق به عنوان دانش مستقل از شریعت – چنانکه در میان یونانیان مرسوم بود- تدوین نشده است .

    مواد و روش ها

    در این مقاله با رویگرد متکلمان ادیان ابراهیمی ، تلاش نموده ایم تا اصول مشترک این ادیان در باب دین واخلاق را مورد بررسی قرار دهیم.روش به کار رفته در نگارش این مقاله، روش جمع آوری اطلاعات و روش تحلیلی - توصیفی است.

    یافته ها

    در این مقاله ، پیوستگی ، مشابهت واشتراک میان اصول اساسی وفرامین اخلاقی در ادیان ابراهیمی است وتفاوت های جزیی آسیبی به اشتراکات اساسی وارد نمی کند ومانع وحدت میان آنها در برابر شرک وبت پرستی نمی شود.

    نتیجه گیری

    از بررسی ومقایسه میان احکام دینی واخلاقی در ادیان ابراهیمی ، چنین استنباط می کنیم که اصول اخلاقی ودینی که در این ادیان بیان شده ، اصولی عام ،کلی و مشترک هستند وچنانچه در مواردی تفاوت هایی مشاهده می گردد.

    کلیدواژگان: ادیان ابراهیمی، اسلام، یهودیت، مسیحیت، دین، اخلاق
  • علیرضا صمدی، ذوالفقار رشیدی*، حسن شهرکی پور صفحات 223-238
    هدف

    مقاله حاضر با هدف بررسی شاخصهای توانمندسازی معلمان آذربایجان غربی بر مبنای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق به لحاظ هدف توسعه ای و از نظرنوع داده ها جزء تحقیقات آمیخته اکتشافی متوالی بود که هم کیفی و هم کمی بود که به روش داده بنیاد انجام شد و از حیث روش، توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری در بخش کیفی شامل تعدادی از خبرگان و در بخش کمی شامل کلیه معلمان زن و مرد مدارس استان آذربایجان غربی که در سال تحصیلی1399مشغول به خدمت بودند، که تعداد آنها37000 نفربود.در بخش کیفی 12 نفر به روش هدفمند گلوله برفی و در بخش کمی تعداد 380 نفر طبق جدول کرجسی و مورگان به روش خوشه ای و تصادفی انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی ظاهری پرسشنامه ها توسط خبرگان تایید و روایی محتوایی با کمک فرم های CVR مورد بررسی و تایید شد. روایی سازه نیز، در قالب روایی همگرا مقادیر تمام بارهای عاملی بالای 50/0 بود و پایایی نیز با ضریب 868/0 تایید شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد؛ از دیدگاه معلمان عوامل توانمندسازی معلمان بر مبنای سند تحول بنیادین عبارتند از : تحول خواهی شامل: شناخت محیط، سلامت سازمانی، مسئولیت پذیری؛ بهسازی شامل: مهارت افزایی، توسعه مدیریت مشارکتی،نظارت و ارزیابی؛ فراهم آوردن زمینه یادگیری شامل: اشاعه فرهنگ یادگیری، تامین تجهیزات آموزشی، تامین امکانات مالی؛ عوامل فردی سازمانی شامل: شخصیتی، سازمانی، انگیزشی؛ متعالی سازی شامل: تقویت شان حاکمیتی نظام آموزشی، توسعه ارتباطات سازمانی، تربیت اعتقادی، تاکید بر علمی گرایی؛ توانمندسازی شامل: معناگرایی،موثر بودن، خودکارآمدی،احساس شایستگی است.

    نتیجه گیری

    همچنین همه مولفه ها به جز مسئولیت پذیری (892/4)، عوامل انگیزشی (886/4)، تاکید بر علمی گرایی (961/4) در وضعیت مطلوبی بسر می برند. بعلاوه عوامل انگیزشی با ضریب (886/4) در ضعیف ترین وضعیت و نظارت و ارزیابی با ضریب (981/6) در مطلوبترین وضعیت قرار دارد.

    کلیدواژگان: وضعیت، شاخص توانمندسازی، معلمان، سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، مهارت افزایی، اشاعه فرهنگ یادگیری
  • ملیحه مزینانی، ناصر عباس زاده کوهبانی*، حمید شفیع زاده صفحات 239-252
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی مدیریت بر مبنای ارزش به منظور ارتقای کیفیت آموزشی انجام شده است.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش برحسب هدف، کاربردی برحسب نوع داده، کیفی(داده بنیاد) بود. نمونه آماری پژوهش، شامل خبرگان جامعه علمی دانشگاهی و متخصصان آموزش و پرورش به تعداد 20 نفر بودند که بر اساس نمونه گیری هدفمند، انتخاب شدند. از ابزار مصاحبه برای جمع آوری داده ها استفاده شده است. روایی و پایایی ابزار، با استفاده از معیارهای کیفیت (موثق بودن) سنجیده شد که مورد تایید قرار گرفتند. روش تجزیه و تحلیل داده ها در پژوهش حاضر، کدگذاری نظری بود.

    یافته‌ها

    نتایج حاصل از پژوهش نشان دادند که مولفه های ارزشهای فردی، اجتماعی و راهبردی جزء مولفه های تشکیل دهنده مدیریت بر مبنای ارزش‌ها به منظور ارتقای کیفیت آموزشی در مدارس تهران هستند. همچنین معین شد که مولفه‌های فرهنگ،پویایی محیط، معلم، برنامه درسی و شیوه مدیریتی از جمله مولفه‌های تاثیرگذار بر مدیریت بر مبنای ارزش‌ها در راستای ارتقای کیفیت در مدارس تهران هستند و عوامل اثرپذیر از اجرای این نوع مدیریت، ارتقای کیفیت، بالندگی و یادگیری مستمر می‌باشد.

    نتیجه‌گیری

    بر اساس مستندات تیوریکی و پژوهشی که در حوزه این پژوهش صورت گرفت، غالب مطالعات به کیفیت آموزش در آموزش و پرورش پرداخته اند و مدیریت بر مبنای ارزش بیشتر در زمینه مطالعات تجاری و بازرگانی و در ارتباط با شرایط اقتصادی و کسب سود بیشتر انجام پذیرفته است. ضمن اینکه در این پژوهش الاش شده است با مرور مبانی نظری و مصاحبه با خبرگان، مدلی جامع ارایه گردد و سازو کارها، تسهیلگرها و پیامدهای مدل را نیز شناسایی شوند.

    کلیدواژگان: مدیریت بر مبنای ارزش، کیفیت، ارتقای کیفیت آموزشی
  • زینب خاتون افراسیابی، نعمت الله موسی پور*، مریم صفرنواده صفحات 253-264
    هدف

    ریاضیات یکی از دروسی است که در چگونه اندیشیدن دانش آموزان نقش اساسی دارد و آموزش ریاضی یکی از اهداف مهم آموزش و پرورش است.

    مواد و روش ها

    یکی از مشکلات فعلی ما در آموزش و پرورش افت تحصیلی بسیاری از دانش آموزان در ریاضی است. ضعف در درس ریاضی و گریز از آن همیشه به خاطر بی استعدادی و یا سخت بودن ریاضیات نیست. عواملی مانند طرز تلقی دانش آموز از درس ریاضی، برداشت والدین از ریاضیات، برداشت دوستان از ریاضیات، سابقه شکست و بسیاری از عوامل دیگر می توانند در میزان پیشرفت در درس ریاضیات تاثیر بگذارند.

    یافته ها

    همچنین یافته های پژوهش ها حاکی از آن است که شایستگی های حرفه ای معلمان ریاضی نیز در این امر نقشی اساسی دارد. مطالعات در خصوص شایستگی‌های حرفه‌ای معلمان ریاضی در چند دهه گذشته به ویژه در نتیجه انتقاد از عدم کارآیی دوره های تربیت معلم برای توسعه حرفه گرایی در معلمان اهمیت زیادی پیدا کرده است. نتیجه مطالعات در سطح بین المللی نشان می دهد که ایجاد بهبود در یادگیری ریاضی دانش‌آموزان مستلزم اعمال تغییرات مناسب در نظام تربیت معلم و توسعه شایستگی‌های حرفه‌ای معلمان است.

    نتیجه گیری

    بنابراین، تعیین شایستگی‌های حرفه‌ای معلمان ریاضی و عملکرد آنها از یک سو، بیانگر شرایط حاکم بر نظام آموزشی کشور می باشد و از سوی دیگر، با ماهیت درس ریاضی و یافته های جدید در آموزش این درس تناسب دارد. از این رو توجه به عملکرد دبیران ریاضی به منظور پیشرفت دانش آموزان موضوعی قابل توجه می باشد.

    کلیدواژگان: عملکرد دبیران، پیشرفت شاگردان، مطالعه تیمز، عملکرد ریاضی شاگردان پایه هشتم
|
  • Dina Abdollahi, Farshad MohsenZadeh *, Aboutaleb Seadatee Shamir Pages 1-8
    Purpose

    The aim of this study was to compare the effectiveness of Guttmans’ cognitive-systemic couple therapy and McMaster model on marital justice in conflicting couples.

    Materials and Methods

    The research method was experimental with control group and random assignment. A total of 60 people (30 couples) were selected as a statistical sample by available sampling method from among conflicting couples referring to private counseling and psychology centers in areas 2 and 3 of Tehran. Couples were randomly assigned to three groups (two experimental groups and one control group). First, the pre-test of marital justice was performed on all three groups, then each of the experimental groups underwent training sessions of couple therapy based on Guttman theory and couple therapy based on McMaster theory for ten sessions. At the end of the training sessions, post-test was taken from all three groups. In order to evaluate the durability of the training, one month after the training, both experimental groups were retested.

    Findings

    The results showed that the difference between the mean of marital justice between the stages of pre-test and post-test (p <0.01) and follow-up (p <0.01) was significant. Which showed that the effect of Guttman cognitive couple therapy and Maxmaster model couple therapy on communication patterns of conflicting couples was stable.

    Conclusion

    The results of repeated measures analysis of variance showed that Guttmans’ systemic-cognitive couple therapy and McMaster model improved marital justice in conflicting couples.

    Keywords: Cognitive Couples Therapy - Guttman System, McMaster Pattern, Marital Justice, Contradictory Couples
  • Mina Mazaheri*, Asghar Aghaei, Ahmad Adibi, Hamed Daghaghzadeh, Arezo Kabiri, Peyman Adibi Pages 8-14
    Introduction

    Ulcerative colitis is an inflammatory disease that lifestyle can play a role in the onset or exacerbation of its physical symptoms and psychological consequences. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of a lifestyle educational package on the fatigue severity, perceived disease and quality of life in patients with ulcerative colitis.

    Materials and methods

    The present study was a two-group clinical trial. The sample included 32 patients with ulcerative colitis who were timely randomly selected and randomly placed in two groups of lifestyle and control. The lifestyle group was underwent with 10 sessions 120-minute of lifestyle training. The effect of the intervention was evaluated using the Fatigue Severity Scale (FSS-9), the Brief-Illness Perception Questionnaire (BIPQ-9) and the Crohn’s and Ulcerative Colitis Questionnaire (CUCQ-32).

    Results

    The results analysis showed that the differences of mean scores of the two groups of lifestyle and control in fatigue severity, perceived disease and quality of life in the post-test stage were not statistically significant. But, improvement in all three variables was significant in lifestyle group in terms of three stages of intragroup assessment.

    Conclusions

    Changes in various aspects of lifestyle can be effective in managing of ulcerative colitis and its consequences, but the changes does not seem to be easy because of its habitual nature. It requires a relatively long term time.

    Keywords: Lifestyle Training, Fatigue Severity, Perceived Disease, Quality of life, Ulcerative Colitis
  • Fereshteh Behmanesh*, Maliheh Rezaei Pages 15-27
    Background and Objective

    The extramarital relationship is a threat to personal and family health. The present study, with a qualitative approach, explains the understanding and experience of married women involved in extramarital affairs, and finally some verses and narrations related to the findings of the study are given.

    Methods

    This qualitative study was performed with conventional content analysis approach. Targeted sampling was performed with a maximum variety of 15 married women with experience in extramarital relationship throu semi-structured interviews. As data was collected, data analysis continued under the management of MAXQDA software version 10. As the interviews progressed, the main patterns and meanings of the interviews became clear, and subcategories and categories were formed. The study findings were then analyzed according to the verses and related hadiths.

    Results

    The findings of this study showed that most women involved in extramarital relationship had problems with marital conflict with their spouses and entered into this relationship to saturate their psychological emptiness. The deaths of values and emotional dichotomies, and the destructive effect of these relationships on individual and family health, were reflected in their explanation. Finally, related verses and hadiths were given for the subcategories: husbandchr('39')s immorality, sexual incompatibilities, feelings of shame and guilt and also secret friendships and adultery.

    Conclusion

    extramarital relationships threat to the health of individuals, families and thus society. Therefore, the need for life skills counseling and strengthening marital relationships is becoming more apparent. As well as informing the couple about the divine commands and Islamic teachings, certainly will be effective in changing the attitude to extramarital relationships.

    Keywords: extramarital, marriage, qualitative study, Qoran, health, family
  • Mahmoud Sharifian, Fahimeh Jandaghi*, Maryam Nazarchoob Masjedi, Sadi Azizi Pages 28-37
    Objective

    Patients with multiple sclerosis usually experience a wide range of psychological problems. This study aimed to investigate the mediating role of spiritual health in the relationship of irrational beliefs and dysfunctional attitudes with psychological well-being in the patient with multiple sclerosis by the Structural equation modeling approach.

    Method

    This study was a correlational – descriptive design based on structural equation modeling. The study population consisted of all patients with multiple sclerosis who referring to the Iranian Multiple Sclerosis Association in 2017. 120 patients were selected by the available sampling method. Instruments for gathering data were Irrational beliefs questionnaire (Jones, 1986), dysfunctional attitude scale (Weissman & Beck, 1978), Spiritual Well-Being Scale from Paloutzian and Ellison (1982) and psychological wellbeing scale (Reef, 2002). Then, the data were analyzed using SPSS and Lisrel software and statistical tests such as Regression Analysis and Path Analysis.

    Findings

    Results showed that irrational beliefs and dysfunctional attitudes have a negative and direct effect on psychological well-being and spiritual health has a positive and direct effect on psychological well-being in the patient with multiple sclerosis. Also, the results of path analysis indicated that spiritual health have a mediating role in the relationship between irrational beliefs with psychological well-being, but the mediating the role of spiritual health in the relationship between irrational beliefs and psychological well-being was not significant.

    Conclusion

    It seems that designing training interventions based on irrational beliefs, dysfunctional attitudes, and spiritual health can increase the probability of psychological well-being among patients with multiple sclerosis.

    Keywords: spiritual health, irrational beliefs, dysfunctional attitudes, psychological well-being, multiple sclerosis
  • Maryam Mohri, Mohamadali Nadi*, Iilnaz Sajadian Pages 38-49
    Aim

    To improve healthy family relationships, it is important to use an educational program and early prevention for the family .The research aimed to investigate comparing the effectiveness of Iranian-Islamic Mindfulness Parenting with Positive Parenting on Self-Efficacy and  Mothers’ Emotional Self-Regulation

    Materials & Methods

    The present study employed a pretest, posttest, and 45-day follow-up control group quasi-experimental research design. The statistical population included mothers and seventh grade high school students in Isfahan among whom 42 participants were selected by a non-random purposive sampling method from the high schools and assigned into three groups (two experimental groups and one control group). The experimental groups participated in mindfulness parenting training sessions with an Iranian-Islamic approach and positive parenting for ten 90-minute sessions. All three groups answered the Awareness to the self-efficacy Questionnaire (Dumka,1996) and the and Emotional Regulation (-Sieberer et al., 2010) in three pretest, posttest, and follow-up stages. A repeated measures ANOVA was used to analyze the data.

    Findings

    The findings showed that there was a difference between experimental groups and control group in terms of effectiveness on research variables (p <0.05). The method of mindful parenting with an Iranian-Islamic approach more effective on research variables than positive parenting.

    Conclusion

    Iranian-Islamic Mindfulness Parenting focuses more on self-awareness processes, boosting self-esteem, and accepting mothers than other parenting approaches.

    Keywords: : mindful Parenting with the Iranian -Islamic Approach, positive parenting Emotional Self-Regulation, Mothers’ Self-Efficacy
  • Faezeh Mohammadi*, Ebrahim Mirzaei, Mojtaba Moravej Pages 50-61

    Today, dowry is one of the issues related to the collapse of the family, which has taken on a socio-economic aspect and has also hindered the marriage of young people. The present study is a survey and correlational study that used the Inrich Nrich Marital Satisfaction Scale to measure family stability. The statistical population of this study is all married women over 20 years of age in Kermanshah. . The sample size of 200 was determined and used to analyze the information through PLS software.The effect of total variables on education, religious orientation, conflict resolution and dowry on family stability, respectively 0/19 , 0/42 , 0/67 and 0/13. The main hypothesis of the research was not confirmed and the rate and amount of dowry did not affect the stability of the family.

    Keywords: Dowry, Family, Family Sustainability, Kermanshah, PLS Structural Equations
  • Ali Hoseinali Beiki*, Masomeh Esmaeili Pages 62-71
    aim

    the growing trend in the number of adoptive families in the country and establishment of appropriate discourse on the adoption of the child by infertile couple has made the importance of preparing the adoptive families more than ever.
    The purpose of this study was to Presentation of preparation program based on the challenges posed by adoptive parents.

    methodology

    the present study is based on the methodology of the qualitative type and the phenomenological method and through objective and accessible sampling. the present research community was formed by couples who had adopted the child in an institutional way. using a deep interview, the data were collected, and used Colaizzi method in order to analyze the data.

    finding

    the results of interview data on challenges were presented in three category:pre-adoption, during the adoption and post- adoption and finally the extracted preparation program from challenges Presented in five processes:assessment, awareness making, decision making and role management.

    Conclusion

    The results of in addition to increasing insight into lived challenges by adoptive families and identifying the relevant Themes related to preparation for adoption, can provide the basis for further research as well as developing educational and therapeutic programs with the aim of facilitating and improving the process of adoption.

    Keywords: adoption, preparation program, qualitative method, phenomenology
  • Rudabeh Hooshmandi, Khodabakhsh Ahmadi*, Alireza Kiamanesh Pages 72-81

    In recent decades the family in Iran, under the influence of internal and external factors has changed. One of these changes is the increase of conflict in the family and the consequent collapse of the couplechr('39')s relationship, which has become one of the main challenges of the contemporary family. The aim of the present study was to compare the causes of marital conflicts in the last three decades (1991-2020) with a comparative method. by Convenience Sampling were selected 225 conflicting couples (450 people) married in three decades (1991-2020) were selected from couples referring to a counseling and psychology center in Tehran in 2019-2020 and 19-factor checklist of marital conflict It was given to them to complete The results of analysis of variance showed into marital conflicts trajectory of those married during the three decades (1990s-2000s-2010s) indicated that there are significant differences in factors of frustration, the absence of care and support, economic and occupational problems، power structure, unattractiveness, sexual dissatisfaction, past romantic relationships problems, personality and behavioral problems and religion issues. that some factors related to marital conflicts depends on time conditions. as a result, for every decade, the identification and then determination of the roles of these factors in marital conflicts is suggested.

    Keywords: Marital Conflicts, Frustration, Absence of Care, Support, Power Structure, Sexual Dissatisfaction
  • Saheb Ahmadi, Jafar Ghahremani *, Yadolah Abbas Zadeh Sahron Pages 78-88
    Purpose

    This research was conducted with the aim of "presenting an e-learning model in the educational system and examining it from an ethical perspective".

    Materials and Methods

    In this study, a sequential combined exploratory method was used. In order to identify and extract the effective components and indicators, the fuzzy Delphi technique used was decided based on the agreement of the experts on the effective indicators and components. In order to analyze the data from the binomial test to confirm the components of the model by the study population, prioritization of components and indicators using Friedman test, weighting of indicators by the weighted average method was presented. In the quantitative part of the research, to evaluate the internal and external validity of the model, a researcher-made questionnaire was obtained.

    Findings

    The result of prioritizing the components showed that the highest rank is related to "learning outcomes and individual effects" and the lowest rank is related to "interaction". Therefore, it can be concluded that the most important priority in the e-learning system is positive individual results and effects, and the lowest priority in the e-learning system is interaction. The weighted average method was used to calculate the weight of each indicator. Component weight The weight of the component "Learning Outcomes and Individual Impacts" in the e-learning model of the country's education system was higher than other components.

    Conclusion

    Therefore, according to the study population (professors and students), e-learning has a relatively high impact on learning and individual effects on the country's education system.

    Keywords: E-Education, Individual Effects, E-Learning, E-Learning Model
  • Samaneh Vares Vazirian, Asghar Sharifi *, Alireza Chenari Pages 89-100
    Purpose

    The aim of this study was to present a structural model of school attachment based on metacognitive beliefs, ambiguity tolerance, family emotional atmosphere and attitudes toward using virtual networks in coronavirus pandemics.

    Materials and Methods

    The research method is descriptive and structural equations. In terms of purpose, the research method is developmental and in terms of data collection method, the research method is descriptive-correlation. In terms of data type, the research method is quantitative research. The statistical population of this study includes female students of the second year of high schools in Tehran in the academic year 1398-99, whose total number is about 106119 people and a sample of 400 students was considered. Data collection methods in this study were library and field and questionnaire tools were used. Data were analyzed at descriptive and inferential levels and SPSS software version 21 and LISREL version 8.7 were used to analyze the data.

    Findings

    According to the findings, the mean components of attachment to school were 3.71, the mean of metacognitive beliefs was 13.71, the mean of ambiguity tolerance was 3.47, the mean attitude towards using virtual networks was 2.85, the mean of family emotional atmosphere was 2.864. And its average is higher than average.

    Conclusion

    The results showed that tolerance of ambiguity, emotional atmosphere of family and attitude to using virtual networks through studentschr('39') metacognitive beliefs had an indirect effect on their attachment to school

    Keywords: attachment to school, metacognitive beliefs, tolerance of ambiguity, emotional atmosphere of family, attitude to using virtual networks, students
  • Sadigheh Nazari, Gholamreza Jafari Nia*, Bagher Gorgin, Ensie Mahini Pages 101-111
    Purpose

    The aim of this study was to identify the indicators and components of the family education curriculum based on improving studentschr('39') lifestyles and preventing social harms.

    Materials and Methods

    The participants in this study were all specialists and professors in the field of social injuries, educational psychology and curriculum. Sampling was done by purposive and theoretical methods. Theoretical saturation of the samples was obtained after interviewing 15 people. The tools of the present study were semi-structured interviews. The intra-subject agreement method was used to confirm the reliability. Three coding steps were used to analyze the data. Using open coding, model categories were identified; Then, in the axial coding stage, the link between these categories was determined in the form of a coding paradigm.

    Findings

    Based on the findings, the 14-dimensional coding process of the paradigm model, which includes indicators of the desired logic, objectives, outlines and topics of the proposed content, proposed learning materials and resources, suggested educational workshops, barriers to curriculum implementation, Suggested learning activities, suggested roles for the course instructor, suggested roles for parents, suggested locations for family education courses, suggested items about the time element, suggested items about parent grouping, implications and required facilities and methods The suggestion was to evaluate the parents

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that the role of the family in reducing social harms is significant.

    Keywords: Curriculum, Family Education, Social Harms
  • Roya Safari, Reza Sorani Yancheshmeh*, Saeed Alizadeh, Afsane Zamani Moghaddam Pages 112-125
    Purpose

    The aim of this study was to identify the strategic-indigenous components of promoting motivation to share knowledge among faculty members of the Azad University of Tehran. The method of conducting the research is mixed (qualitative-quantitative).

    Materials and Methods

    In order to conduct this research, in addition to documentary study, the content analysis technique with MAXQDA12 software and the Delphi method of SPSS software were used to identify dimensions and components. The statistical population in this study was all experts in the field of educational management and knowledge sharing, which was done after 15 theoretical saturation interviews. In addition, semi-structured interviews with university experts in 2009 were conducted in the form of descriptive, interpretive and selective codes and were examined to determine the validity in two ways (by 4 experts and two colleagues) to determine the reliability of Cohen’s Copa formula ( 0.638) was obtained which indicates high reliability in the qualitative part.

    Findings

    In the first part, 2 main dimensions, 10 components (attitude component, knowledge self-efficacy, trust, emotional commitment, reputation, organizational culture, reward system, information and communication technology and finally management support) and 62 indicators were identified. Also, in 3 rounds of Delphi, dimensions, components and indicators were evaluated to determine the reliability. The second round of 51 indicators to 47 indicators with Kendall coefficient 0.554 and finally in the third round 47 indicators with Kendall coefficient 0.682 were approved.

    Conclusion

    Based on the results of the quality and validity of the content, in the first stage of Delphi, the dimensions (individual and organizational) were approved by the majority. In the component section, a component (attitude) was removed and the organizational culture component was changed to the knowledge sharing culture component by changing its name.

    Keywords: Knowledge sharing, higher education, content analysis, Islamic Azad University, Delphi technique
  • Aliakbar Hamedi, Sadegh Rezaei*, Alireza Assareh Pages 126-133
    Purpose

     The present study was conducted with the aim of identifying the dimensions and components of the comprehensive system of education and training of teacher-students of Farhangian University with emphasis on its establishment and the document of fundamental change in education.

    Materials and Methods

    The research method was qualitative in terms of purpose and applied in terms of data type. The statistical sample of the study included 20 principals and deputies, professors and student teachers of Farhangian University who were selected based on purposive sampling. The validity and reliability of the instrument were measured and approved using quality criteria (reliability). Which were all approved. The method of data analysis in the present study was theoretical coding.

    Findings

    The results showed that educational dimensions including university management, university professors, education evaluation, education facilities and organizational factors, including the university organizational structure and organizational culture of the dimensions and components of the comprehensive system of student education teachers Farhangian University emphasizes the establishment of Karim and the document of fundamental change in education.

    Conclusion

    Based on the research findings, it can be found that paying attention to educational issues such as teacher training, management, etc. along with structural factors can lead to the promotion of education based on Quranic principles and upstream documents in Farhangian University.

    Keywords: Education System, Farhangian University, Holy Quran, Document Of Fundamental Transformation Of Education
  • Somayeh Rajaei, Najmeh Sedrpoushan * Pages 134-143
    Purpose

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of mindfulness-based compassion therapy on psychological well-being and life expectancy in women with multiple sclerosis.

    Materials and Methods

    The present study was a quasi-experimental and statistical population including women with multiple sclerosis in Isfahan in 1399. Sampling was available as 30 patients were selected and randomly divided into experimental (n = 15) and control (n = 15) groups. In this study, Schneider Life Examination Questionnaire (1991) and Reef Psychological Well-Being Scale (1989) were used. Mindfulness-based compassion treatment taken from Fallah and Ayoubi (1397) was performed in 8 virtual 90-minute sessions. All collected data were analyzed using SPSS 21 descriptive and inferential statistics.

    Findings

    The results showed that mindfulness-based compassion therapy had an effect on psychological well-being and its dimensions and life expectancy and dimensions of women with multiple sclerosis in the experimental group (P <0.05).

    Conclusion

    Therefore, the results showed that mindfulness-based compassion therapy can be an effective treatment for patients with multiple sclerosis.

    Keywords: Mindfulness-Based Compassion Therapy, Psychological Well-Being, Life Expectancy, Multiple Sclerosis
  • Amin Pirmohammadzadeh, Saeid Kamyabi *, Mohammad Reza Zandmoghadam Pages 144-157
    Purpose

    The present article aims to provide a model for the development of MICE tourism with emphasis on quality of life and social welfare and health climate of desert areas.

    Materials and Methods

    The present study is an applied study in terms of quantitative data and survey performance. The statistical population of the study can be divided into three parts. The second part includes tourists who from 2020-03-05 to 2020-06-04 will consider the city of Semnan as their tourist destination. The third part includes academic elites and managers and those involved in the tourism sector working in the province with an approximate number of 100 people, which has been determined as a statistical sample size using the Cochran's formula of 80 people. In this research, simple random sampling method has been used. In the present study to collect field information from Keys social health questionnaires (2004); Social Welfare Questionnaire; The Tourist Satisfaction Questionnaire and the Quality of Life Satisfaction and Satisfaction Questionnaire (Q-LES-Q-SF) were used.

    Findings

    Based on the findings, socio-cultural benefits have a significant relationship with socio-cultural welfare, quality of life, socio-cultural health and tourism development. Socio-cultural costs also have a significant relationship with the variables of socio-cultural welfare, quality of life, socio-cultural health and tourism development.

    Conclusion

    The results showed that all possible relationships considered in the research model have a significant relationship with each other

    Keywords: Tourism, MICE Tourism, Quality of Life, Social Welfare, Health Climate
  • Abdoullah Jasemi, Seyed Ahmad Hashemi * Pages 158-172
    Purpose

    The purpose of this study is to investigate the components of the style of the Iranian-Islamic educational system and the philosophical school of pragmatism.

    Materials and Methods

    The present study in terms of applied purpose; In terms of data, it is a descriptive-analytical analogy; Therefore, the approach of this research is mixed in which appropriate qualitative methods such as exploratory interview to extract factors (indicators, components and dimensions) as well as research metrics and quantitative methods were used to confirm the components of measurement. For this purpose, first the data were collected based on the receipt and registration of information, which led to the identification of various educational components and the possibility of developing a theoretical research model, then coded based on the findings of qualitative data research tools to The generalizability of the findings was made possible. Then the initial model was presented and after analyzing the final model and the conceptual model of both schools were presented.

    Findings

    The present study is about explaining the philosophical foundations of the world education program and comparing it with the philosophical foundations of the education system of the Islamic Republic of Iran. The global education program, with the aim of keeping the education in line with the developments and realities on the world stage, is considered a kind of educational creativity and is one of the examples of global concepts in the field of curriculum.

    Conclusion

    The results of the research will show that from the perspective of the global education program, the existence of a complex is interconnected and intertwined. That all its components interact and interact with each other. Comparison of philosophical schools with the foundations of the Iranian education system indicates some inconsistencies in various fields such as the essence of existence, origin and destination of life, the relative nature of knowledge, sources of values ​​and the place of man in the universe

    Keywords: Education System, Pragmatism, Education
  • Ali Murad Karami, Masoumeh Samadi*, Mohammad Armand Pages 173-182
    Purpose

    The main purpose of this article was the factors affecting the socialization of high school students based on the sociological foundations of the document of fundamental change in the formal public education system of the Islamic Republic of Iran.

    Materials and Methods

    The method of conducting research is mixed (qualitative-quantitative). In order to conduct this research, in addition to the documentary study, the content analysis technique with MAXQDA12 software was used to identify the factors and components. The statistical population in this study was all experts in the field of philosophy of education and educational management, which was done after an interview with 16 theoretical saturations. And all the interviews lasted between 60 and 85 minutes. Semi-structured interviews with experts were conducted in 1399 in the form of open source, selective and selective codes, and the structural equation method was used to determine the extent of impact and the share of factors. According to the semi-structured interviews, 246 open codes and 55 central codes for the socialization of secondary school students were extracted based on the sociological foundations of the document of fundamental change.

    Findings

    The results showed that according to the researcher-made questionnaire with Likert scale, the effective factors and their share were determined. Among the interpersonal dimensions with a coefficient of 0.720, the most impact and among the components, respectively, school, creativity and skills, value and culture, attitude, social, communication and interaction, family, economics and politics had the largest share in students' socialization.

    Conclusion

    Based on the results, 2 dimensions (intrapersonal and environmental factors) and 9 components (pivotal code) and 48 indicators (open code) for socialization of high school students based on the sociological foundations of the document of fundamental change were extracted.

    Keywords: Socialization, High School Students, Document of Fundamental Change, Sociology
  • Maryam Neyshabouri, Hadi Azimi Garekani*, Seyed MohammadReza Emam Jazayeri Pages 183-190

    Submitting an additional lawsuit can also be filed by one of the parties to the main lawsuit, in compliance with the legal deadline and its width, in spite of conditions such as the relationship between the main and additional lawsuits. In relation to additional litigation in cases brought before a branch, the judge shall attach both cases and examine them in one place by issuing a joint hearing after establishing the connection or unity of origin. In cases where the main and additional litigation is filed in two different branches of a court, it will be considered in the branch designated by the head of the first branch. On a specific topic. According to the Code of Judicial Procedure, the plaintiff can make changes in his initial request; This authority is known in our law as additional litigation. It should be noted that additional litigation, although included in the category of litigation, has been neglected and less considered among jurists. While in the law of other countries such as France and Lebanon, these lawsuits have been given considerable importance, the principles of this lawsuit should be considered as the principle of preventing the issuance of dissenting verdicts and preventing delays in the trial, on the other hand, it seems that additional lawsuits in There is a contradiction with the principle of immutability of the fight. Because according to this principle, when a lawsuit is filed and stabilized, the litigants can no longer make changes in this regard, while the legislator in Article 98 of the new law, has explicitly taken a position contrary to this principle, justice and The Islamic way of life is appropriate for an additional lawsuit to be legitimate because it is also compatible with our jurisprudential and legal principles. In order to achieve judicial justice, the realization of rights, the prevention of delays in litigation, non-payment of additional costs, the prevention of conflicting verdicts and the reduction of incoming cases to the judiciary, additional litigation must be considered by the legislator and its legitimacy must be determined. There is a lot of disagreement among jurists regarding the terms and conditions of this lawsuit, it seems that what should be stated as a collection of views, the additional lawsuit basically needs to be filed, therefore if the lawsuit was filed, the cost The trial must also be paid, but in the meantime, cases such as changing the manner of the lawsuit should be considered separately and not everyone should be treated in the same way.

    Keywords: Judicial Justice, Additional Litigation, Islamic Lifestyle
  • Zeinab Hooshmand, Hassan Mirza Hosseini*, Majid Zargham Hajebi Pages 191-199
    Purpose

    The aim of this study was to compare the effectiveness of individual counseling based on compassion therapy with family therapy counseling based on differentiation of girls.

    Materials and Methods

    The present study was a quasi-experimental study in which two experimental groups and one control group were used with pre-test, post-test and follow-up test. The statistical population included all adolescent girls aged 17-14 years in 1998-99, who were studying in public schools in 19 education districts of Tehran. The sampling method was multi-stage cluster method in which 30 people were randomly divided into two The experimental group and a control group were replaced. The data collection tool was a differentiation questionnaire. The differentiation questionnaire was completed four times by the adolescents in the sample group before the beginning of counseling sessions, after the end of treatment, two months after treatment (first follow-up), and six months after the end of treatment (second follow-up). Initially, Bowen-based family therapy counseling was provided for the first group and individual compassion-based counseling for the second group. During this period, the control group did not receive any counseling or psychological training. After data collection, analysis of covariance was analyzed.

    Findings

    The results showed that in the individual counseling group based on compassion therapy compared to the family therapy group based on Bowen emotional system, the degree of differentiation and its subscales have increased significantly.

    Conclusion

    According to the research results, it is suggested to use compassion therapy and family therapy methods based on Bowenchr('39')s emotional system to improve the differentiation of students in psychology and counseling centers, schools, universities and other cases.

    Keywords: Compassion Therapy, Family Therapy, Differentiation
  • Azadeh Malakooti, Ali Fallah*, Safa Taslimi Pages 200-212

    In the history of Iran, poetry has been the predicate and manifestation of sufferings, impulses and social pains and as a cultural and winning media, it has recorded and recorded many historical and social damages and crises in this region. . According to the French sociologist Lucien Goldmann, Hafezchr('39')s lyric poems can be used as a document to reflect the lifestyle and issues of his time. In his view, the individual, like some types of romantic thought, can be reduced to a mere secondary phenomenon and the collective can be considered the only true creator. Therefore, the main purpose of this study was to study the sociological factors affecting Hafezchr('39')s lifestyle and poetry with emphasis on Lucien Goldmanchr('39')s theory. The social structure of Hafezchr('39')s time made the lifestyle and intellectual level of his poems appear as a reformist critical thinker.

    Keywords: Hafez, Lucien Goldman, sociological critique, lifestyle, Hafez lyric poems
  • Haidar Ismaili, Ali Fathollahi*, Allahyar Rahmati Pages 213-222
    Purpose

    The subject of religion and ethics in relation to the two has always been a concern of philosophers of ethics and theologians of religions. Since religion explains man's relationship with God and morality is concerned with explaining man's relationship with his fellow human beings. In other words, morality has a human origin. Weber originates from the practical intellect of man. If religion has a heavenly and divine origin, the question arises: Is moral good behavior one by acting according to the commands of a religion or two different subjects? To be? Some philosophers believe that there is a difference between moral teachings and religious teachings, and theoretically they are right, but the theologians of the Abrahamic religions believe that the style of the scriptures in expressing the divine commandments is the same as their moral style and they cannot be one. The other separated. Weber believes that man's salvation is both in following the laws of God and in following the moral precepts. Historically, among the followers, commentators, and commentators of the Scriptures, ethics as knowledge independent of the law - as is common among the Greeks. It was not compiled.

    Materials and Methods

    In this article, with the approach of the theologians of the Abrahamic religions, we have tried to examine the common principles of these religions in the field of religion and morality. Is.

    Findings

    In this article, the connection, similarity and commonality between the basic principles and moral precepts in the Abrahamic religions and minor differences do not harm the basic commonalities and do not prevent the unity between them against polytheism.

    Conclusion

    From the study and comparison between religious and moral rules in the Abrahamic religions, we infer that the moral and religious principles expressed in these religions are general, general and common principles, and in some cases there are differences.

    Keywords: Abrahamic Religions, Islam, Judaism, Christianity, Religion, Ethics
  • Alireza Samadi, Zulfaghar Rashidi *, Hassan Shahrakipour Pages 223-238
    Purpose

    The aim of this study was to investigate the indicators of teacher empowerment in West Azerbaijan based on the document of fundamental transformation of education.

    Materials and Methods

    In terms of developmental purpose and data type, the research method was part of a series of consecutive exploratory research, which was both qualitative and quantitative, which was done by the foundation data method, and in terms of method, it was a survey description. The statistical population in the qualitative part includes a number of experts and in the quantitative part includes all male and female teachers of schools in West Azerbaijan province who were employed in the academic year 2020, their number was 37,000. 380 people were selected according to Krejcie and Morgan table by cluster and random sampling method. The research tool was a researcher-made questionnaire. The apparent validity of the questionnaires was verified by experts and the content validity was verified using CVR forms. The validity of the structure in the form of convergent validity was the values ​​of all factor loads above 0.50 and the reliability was confirmed by a coefficient of 0.868.

    Findings

    The results showed; From the teachers' point of view, the factors of teacher empowerment based on the document of fundamental change are: change seeking, including: knowledge of the environment, organizational health, responsibility; Improvements include: skills development, development of participatory management, monitoring and evaluation; Providing a learning environment including: spreading the culture of learning, providing educational equipment, providing financial facilities; Individual organizational factors including: personality, organizational, motivational; Transcendence includes: strengthening the sovereignty of the educational system, development of organizational communication, belief training, emphasis on scientific orientation; Empowerment includes: semantics, effectiveness, self-efficacy, sense of competence.

    Conclusion

    Also, all components except responsibility (4.892), motivational factors (4.886), emphasis on scientific orientation (4.961) are in good condition. In addition, motivational factors with a coefficient (4.886) are in the weakest position and monitoring and evaluation with a coefficient (6.981) are in the most favorable position.

    Keywords: Status, Empowerment Index, Teachers, Fundamental Transformation Document of Education, Skills Enhancement, Dissemination of Learning Culture
  • Malihe Mazinani, Naser Abbaszadeh Koohbani*, Hamid Shafizadeh Pages 239-252
    Purpose

    The present study aimed to identify value-based management in order to improve the quality of education.

    Materials and Methods

    The research method was applied in terms of purpose, qualitative in terms of data type (qualitative data). The statistical sample of the study included experts from the academic community and education specialists of 20 people who were selected based on purposive sampling. Interview tools were used to collect data. The validity and reliability of the instrument were measured using quality criteria (reliability) which were approved. The method of data analysis in the present study was theoretical coding.

    Findings

    The results of the study showed that the components of individual, social and strategic values ​​are among the components of value-based management in order to improve the quality of education in Tehran schools. It was also determined that the components of culture, environmental dynamics, teacher, curriculum and management style are among the effective components on value-based management in order to improve quality in Tehran schools and the effective factors of this type of management are quality improvement, growth and continuous learning. is.

    Conclusion

    Based on the theoretical documents and research conducted in the field of this research, most studies have focused on the quality of education in education and management based on more value in the field of business studies and in relation to economic conditions and more profits. Has accepted. In addition to reviewing the theoretical foundations and interviewing experts, a comprehensive model is provided in this study and the mechanisms, facilitators and consequences of the model are identified.

    Keywords: Management Based on Value, Quality, Improving the Qualityof Education
  • Zeinab Khatun Afrasiabi, Nematullah Musapour*, Maryam Safarnavadeh Pages 253-264
    Purpose

    Mathematics is one of the courses that plays a key role in how students think and mathematics education is one of the important goals of education.

    Materials and Methods

    One of our current problems in education is the dropout of many students in mathematics. Weaknesses in math lessons and avoidance are not always due to incompetence or difficulty in mathematics. Factors such as students' perceptions of mathematics, parents' perceptions of mathematics, friends' perceptions of mathematics, failure history, and many other factors can affect the rate of progress in mathematics.

    Findings

    Also, research findings indicate that the professional competencies of math teachers also play an essential role in this regard. Studies on the professional competencies of math teachers have become very important in the last few decades, especially as a result of criticizing the inefficiency of teacher training courses for the development of professionalism in teachers. The results of international studies show that improving students 'math learning requires appropriate changes in the teacher education system and the development of teachers' professional competencies.

    Conclusion

    Therefore, determining the professional competencies of mathematics teachers and their performance, on the one hand, indicates the prevailing conditions in the country's educational system and, on the other hand, is appropriate to the nature of the mathematics course and new findings in teaching this course. Therefore, paying attention to the performance of math teachers in order to improve students is a significant issue

    Keywords: Teachers' Performance, Students' Progress, Thames Study, Eighth Grade Students' Mathematical Performance