فهرست مطالب

فصلنامه شیعه پژوهی
پیاپی 18 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی علی محمدی*، مجید کافی، محمدحسن نادم صفحات 7-34

    از الگوهای مهم دعوت، الگوی فردی فرهنگی و اجتماعی ساختاری است. در الگوی اول، دعوت بیشتر جنبه فردی دارد و هدف، رساندن پیام به هر یک از مخاطبان است. در این الگوی روان شناختی، مخاطب در اثرپذیری دعوت بسیار تاثیرگذار است، اما به نوع طبقه اجتماعی و ساختارهای اجتماعی توجهی نمی شود. در این پژوهش، دعوت پیامبر اسلام k در دوران مکه با روش کیفی تطبیق الگو تحلیل می شود. نتایج پژوهش نشان می دهد که بسنده کردن به جنبه های فردی مخاطبان و بی توجهی به شاخصه ها و مدل های اجتماعی برای تحلیل کامل، صحیح نیست. دعوت پیامبر k در مکه به رغم آنکه بیشتر جنبه فردی داشت، اما گاهی، مثلا در انذار خویشاوندان و ارسال نامه به نجاشی، شاخصه های مدل اجتماعی را به خدمت می گرفت. بر اساس این فرضیه می توان برای دعوت پیامبر اکرم k در مکه مدلی دوبعدی مطرح کرد. در این تحقیق، با استفاده از روش تطبیق الگو، درصدد شناخت معیارها و شاخصه های مدل دعوت و تطبیق آن بر سیره و روش دعوت پیامبر اسلام k در دوران مکه و پس از بعثت هستیم تا ببینیم نوع دعوت ایشان در مکه بر اساس چه نوع مدل دعوتی (فردی فرهنگی یا اجتماعی ساختاری) تبیین و تحلیل می شود.

    کلیدواژگان: الگوی دعوت، الگوی فردی تربیتی، اصلاح فرهنگی، تغییر ساختاری، پیامبر اسلام
  • اکبر باقری*، حسن علی آبادی صفحات 35-53

    آموزه بداء یکی از اختصاصات کلامی و وجوه تمایز شیعه امامیه از سایر مسلمانان است. منشا قرآنی باور به این آموزه، مواجهه عقیدتی و عملی پیامبر اکرم k با یهود است. یهودیان معتقد به بسته بودن دست خدا در تدبیر کاینات پس از خلقت بودند، اما پیامبر بر اساس آیات قرآن به بساطت دست الاهی در امور عالم قایل بوده است. امامان j نیز با مطرح کردن معارف توحیدی و تاکید بر «خروج عن الحدین» (حد تعطیل و تشبیه) و پیش کشیدن آموزه بداء، شیعیان را از درافتادن به ورطه تعطیل نقش خداوند در عالم بازداشتند. آموزه بداء، که مشابه نسخ در شرایع پیش از اسلام است، با استناد به آیات قرآن در میان شیعیان مطرح شد و گسترش یافت. این عقیده دو نقش کاربردی عقیدتی و رفتاری برای باورمندان در پی دارد. نقش کاربردی تصحیح اعتقاد توحیدی آموزه بداء از حیث تاکید بر فاعل مایشاء بودن مستمر خدا در عالم هستی، راه نیافتن تغییر در علم الاهی و شناخت تنوع قضا و قدر الاهی در خور توجه است. نقش کاربردی باور به این آموزه در عملکرد انسان نیز در باور به حاکم نبودن جبر در عالم هستی و نقش چشمگیر عقاید و رفتار انسان در تغییر قضا و قدر الاهی ریشه دارد، به طوری که تصحیح عقاید و طی طریق هدایت و انجام دادن اعمال صالح را در تغییر مقدرات الاهی خویش موثر می بیند؛ بیشترین انگیزه را در خودسازی برای ترک عقاید باطل و اعمال ناپسند در انسان ایجاد می کند و موجب نقش آفرینی وی در امور دنیوی و اخروی می شود.

    کلیدواژگان: بداء، مشیت، اراده الاهی، قضا و قدر، عملکرد انسان، عقیده و عمل صالح
  • محمدعلی حیدری مزرعه آخوند*، مریم لندرانی، بمانعلی دهقان منگابادی صفحات 55-79

    در میان منابع حدیثی شیعه عبارتی وجود دارد با این مضمون که اهل بیت پیامبر 'Jبه سب و شتم مخالفانشان دستور داده اند: «نحن معاشر بنی هاشم نامر کبارنا و صغارنا بسبهما والبراءه منهما». اولین بار کشی در قرن چهارم هجری قمری در کتاب رجالی خویش این سخن را پیش کشید. تا قرن دوازدهم اثری از این سخن در کتاب های روایی نبود تا اینکه در قرن دوازدهم علمای اخباری در کتاب های عوالم العلوم، بحار الانوار و ریاض الانوار دیگر بار با اندک تفاوتی به نقل از رجال کشی این سخن را ذکر کردند. حدیث مزید و مضطرب است و این عبارت سخن سید حمیری از فرقه کیسانیه است نه امام معصومj. علاوه بر این، در سلسله سند روایت، افرادی چون نصر بن صباح، اسحاق بن محمد بصری و محمد بن جمهور عمی وجود دارند که در زمره غالیان اند. از آنجایی که در تفکر کیسانیه و غالیان پدیده سب و شتم مخالفان شیعه و امامان معصوم D پررنگ است، می توان به الحاقی بودن عبارت «نحن معاشر بنی هاشم نامر کبارنا و صغارنا بسبهما والبراءه منهما» و جعلی و ضعیف بودنش حکم داد. علاوه بر این، مضمون عبارت با آیات قرآن و روایات معصومان D در تضاد است.

    کلیدواژگان: اندیشه تقریب، سب، شتم، توهین، غالیان، کیسانیه، سید حمیری
  • امید قربانخانی*، فاطمه ژیان صفحات 81-106

    عموم مسلمانان معتقدند قرآن کریم عاری از هر گونه اختلاف و ناسازگاری درونی است. با این حال، کلام الاهی مشتمل بر آیات به ظاهر متعارضی است که فهم و تفسیر آنها همواره در طول تاریخ محل بحث و نظر بوده است. علی رغم آثار ارزشمندی که عالمان اسلامی در این زمینه نگاشته اند، هیچ گاه تعارضات بدوی در قرآن بر اساس روایات معصومان b تبارشناسی و ریشه یابی نشده است. از این رو پژوهش حاضر با هدف کشف اسباب اختلاف در قرآن، با رویکردی توصیفی تحلیلی روایات تفسیری را بررسی کرده و به این نتیجه دست یافته است که تعارضات بدوی در قرآن در اموری چون اختلاف معنای حقیقی و غیرحقیقی، اختلاف معانی در مشترک لفظی، اختلاف مصادیق در مشترک معنوی، اختلاف مراحل در یک واقعه، اختلاف اسلوب های بیانی، اختلاف متعلقات در افعال، اختلاف در زاویه دید و اختلاف اعتبارات در اسنادها ریشه دارد. همچنین، بازگشت بسیاری از تبیین های قرآن پژوهان در رفع تعارض آیات به اسباب مذکور، نشان از جامعیت نسبی و اعتبار کارکردی آنها دارد.

    کلیدواژگان: آیات متعارض، تناقض در قرآن، اسباب اختلاف، ناسازگاری درونی، روایات تفسیری
  • حجت رحیمی، فیض الله بوشاسب گوشه*، محمد دشتی صفحات 107-128

    یکی از جنبه های مهم حکومت های مختلف ایران، سیاست مذهبی آنها بود که در ساختار حکومتی شان تاثیر بسزایی داشت. حکومت های بعد از اسلام ایران، عمدتا به عنوان تابع خلیفه عباسی، ضمن در نظر داشتن جایگاه معنوی خلافت، به دنبال کسب اعتبار برای خود نیز بودند. سیاست مذهبی خلفا حمایت از اهل تسنن بود. حکومت های غزنوی و سلجوقی نیز بالطبع حمایت از اهل تسنن را به عنوان سیاست مذهبی برگزیدند. مسئله این پژوهش تبیین کنش ها و تعاملات سیاسی حکومت های غزنوی و سلجوقی با شیعیان امامیه است. ظاهرا غزنویان به عنوان صاحب روشی در سیاست مذهبی حکومت های ایران بعد از اسلام بودند که از مذهب به عنوان دستاویزی برای دست یابی به اهداف خویش سود می بردند. در ادامه، سلجوقیان نیز، به عنوان دنبال کننده روش آنها البته با تساهل بیشتر، همین رویه را در پیش گرفتند. آنها از یک سو با سرکوب مخالفان داخلی، با عنوان بدمذهبان، سیطره خویش را در درون قلمرو حفظ می کردند و از سوی دیگر به تنظیم مناسبات با خلافت مبادرت می ورزیدند تا مشروعیت دینی و سیاسی را از خلیفه عباسی دریافت کنند. در دوران تسلط ترکان غزنوی و سلجوقی بر ایران، شیعیان بر حکم مذهبی «تقیه» گردن نهادند و در خفا به فعالیت فرهنگی و نفوذ در دستگاه های حکومتی روی آوردند. این فعالیت ها در دوران سلجوقی خود را نشان داد. حضور رجال و علمای شیعه در مناصب اداری شهری، همچون قضاوت، نقابت، و مناصب اداری کشوری، همچون حضور در دیوان ها، به رسمیت شناخته شد. بررسی چگونگی مواجهه این دو دولت با شیعیان امامیه، به روش توصیفی و تحلیلی، از اهداف این پژوهش است.

    کلیدواژگان: شیعیان امامیه، غزنویان، سلجوقیان، خلافت عباسی، ایران
  • مسلم ناصری، حسن زندیه*، علیرضا سلطانی صفحات 129-152

    هر متنی مخاطبانش را به فهم خاصی از واقعیت سوق می دهد. قصه ابومسلم نامه از زمان پیدایش، صحنه رویارویی طیف ها و جریان های مذهبی فکری به تبعیت از قدرت سیاسی بوده است. نقش رویا و مکاشفه در ساختار این اثر سبب شده است قصه ای ایدیولوژیک و متناسب با فهم مخاطب شیعی شکل بگیرد و در شکل گیری آثار بعدی همچون جهان گشای خاقان و عالم آرای صفوی نقش داشته است. در این نوشتار می کوشیم، مبتنی بر چارچوب فرکلاف، تاثیر رویا در گفتمان شیعی در مخالفت با گفتمان اهل سنت در قصه ابومسلم نامه را بررسی، و با استفاده از تمهیدات بلاغی این مسئله را توصیف، تفسیر و تبیین کنیم که چگونه شیعیان عصر صفوی با برجسته کردن خود، و بهره مندی از تمهیدات بلاغی و دیگر ابزارهای قدرت توانستند در چارچوب گفتمانی غالب، حریف سنی خود را از صحنه سیاسی فرهنگی به حاشیه برانند و موجب گسترش، و سرانجام سلطه سیاسی در ایران شوند. استفاده از رویا به گونه ای هدفمند برای پیشبرد این هدف، موضوع این مقاله است که به شیوه توصیفی تحلیلی مبتنی بر منابع کتاب خانه ای پی گرفته خواهد شد.

    کلیدواژگان: رویا، تشیع، تسنن، ابومسلم نامه، فرکلاف، تحلیل انتقادی
|
  • Ali Alimohammadi *, Majid Kaafi, Mohammad Hasan Nadem Pages 7-34

    Among the important patterns of invitation are the individual-cultural pattern and social-structural pattern. According to the former, the invitation is more individual and the goal is to convey the message to each audience. In this psychological pattern, the audience is very influential in the effectiveness of the invitation, however, the type of social class and social structures are not considered. In this study, the invitation of the Prophet of Islam (Ṣ) in the era of Mecca is analyzed by the qualitative method of pattern matching. The research results show that it is not correct to be content with the individual aspects of the audience and ignore the social characteristics and patterns for a complete analysis. The invitation of the Prophet (Ṣ) in Mecca, although it was mostly individual, sometimes used the characteristics of a social pattern, for example in warning relatives and sending letter to Najjāshī. On the basis of this hypothesis, a two-dimensional pattern can be proposed for the Holy Prophet's (Ṣ) invitation in Mecca. In this paper, using the pattern matching method, we try to identify the criteria and characteristics of the invitation pattern, and then adapt them to the Prophet's invitation method during Mecca and also after his advent there in order to see based on what kind of invitation pattern (i.e. individual, cultural or social-structural), his invitation in Mecca can be explained and analyzed.

    Keywords: Invitation Pattern, Individual-educational Pattern, Cultural Reform, structural change, Prophet of Islam
  • Akbar Bagheri *, Hassan Aliabadi Pages 35-53

    The doctrine of Badāʼ (alteration in the divine will) is one of the theological characteristics and distinguishing features of Imami Shiites. The Qurānic origin of believing in this doctrine is the ideological and practical confrontation of the Holy Prophet (Ṣ) with the Jews. The Jews believed in the closure of God's hand in the planning of the universe after creation, but the Prophet (Ṣ), according to the verses of the Qur'an, believed in God's free hand in running the affairs of the universe. The Imams (AS) also prevented the Shias from falling into the abyss of denying the role of God in the world by introducing monotheistic teachings and emphasizing "the departure from the two limits" (the limit of denial and similitude) and suggesting the doctrine of Badāʼ. This belief, which is similar to the abrogation in pre-Islamic religions, was introduced and spread among the Shias by quoting verses from the Qur'an. The belief has two practical-ideological and behavioral roles for believers. The practical role is noteworthy in terms of emphasizing that God is absolutely and always free hand in running the universe, understanding that there is no way to change the divine knowledge, and recognizing the diversity of Qaḍā (divine decree) and Qadar (predestination). The practical role of believing in this doctrine in human performance is also rooted in the belief in non-rule of determinism in the universe and the significant role of human beliefs and behavior in changing divine destiny, so that man considers correcting beliefs, following the path of guidance and performing righteous deeds to be influential in changing divine destinies. Furthermore, the practical role creates the greatest motivation in humans for self-purification in order to abandon false beliefs and bad deeds and causes them to play a role in worldly and otherworldly affairs.

    Keywords: Badāʼ, providence, Divine Will, Qaḍā, Qadar, human performance, Righteous Belief, Action
  • Mohamadali Heydari *, Maryam Landarani, Bemanali Dehghan Pages 55-79

    Among the Shiite hadīth sources, there is a statement implying that the Household of the Prophet (Ṣ) have ordered their opponents to be insulted and cursed; "Naḥnu Ma‘āshira Banī Hāshim Naʼmuru Kibāranā wa Ṣighāranā bi Sabbi-himā wa al-Barāʼah min Humā" (We, the company of the Banī Hāshim, command our elders and children to swear at the two and dissociate from them). Kashī first brought up this hadith in the fourth century AH in his Rijāl book (A book concerning the reliability of hadīth transmitters). Until the twelfth century, there was no trace of the mentioned statement in the hadīth books. Afterwards, the Akhbāri scholars quoted the statement with a slight difference in the books ‘Awāmil al-‘Ulūm, Bihār al-Anwār and Rīyāḍ al-Anwār from Rijāl book by Kashī. The hadīth has additions and is cluttered, and the statement is the saying of Sayyid Himyarī from the Kiysānīyih sect not from the Infallible Imam (AS). In addition, in the chain of narration, there are transmitters such as Naṣr ibn Ṣabāḥ, Ishāq ibn Muḥammad Baṣrī and Muḥammad ibn Jumhūr ‘Ammī who are among the Ghālīyān (exaggerators). Since the phenomenon of cursing and insulting the opponents of Shiism and the Infallible Imams is highlighted in the view of Kiysānīyih and Ghālīyān, it can be concluded that the above-mentioned statement is additional, apocryphal and weak. Moreover, the content of the statement contradicts the verses of the Qurān and the hadīths of the Infallibles.

    Keywords: Thought of Approximation, Insult, curse, Affront, Exaggerators, Kiysānīyih, Sayyid Himyarī
  • Omid Qorbankhani *, Fatemeh Zhian Pages 81-106

    Most Muslims believe that the Holy Qurān is free from any internal differences and inconsistencies. However, the divine word contains seemingly contradictory verses, the understanding and interpretation of which have always been the subject of debate and discussion throughout history.Despite the valuable works written by Islamic scholars in this field, the superficial contradictions in the Qurān have never been traced back based on the narrations of the Infallibles (AS). Hence, the present study, with the aim of discovering the causes of differences in the Qurān, has examined interpretive narrations with a descriptive-analytical approach and has reached the conclusion that superficial contradictions in the Qurān are rooted in matters such as the difference between literal and figurative meanings, the different meanings of homonyms, the difference between instances of a concept, the difference of stages in an event, the difference between expressive styles, the difference between dependencies of verbs, the difference in perspective and the difference in  ascriptions. Also, the return of many explanations given by scholars for resolving the contradiction of verses to the above causes demonstrates their relative comprehensiveness and functional validity.

    Keywords: Contradictory Verses, Contradiction in the Qurān, causes of disagreement, Internal Inconsistency, interpretive narrations
  • Hojjat Rahimi, Fiyḍullāh Būshāsb Gūshih *, Muḥammad Dashtī Pages 107-128

    One of the important aspects of the different governments of Iran was their religious policy, which had a great impact on their government structure. The post-Islamic governments of Iran, mainly as the followers of the Abbasid caliph, besides considering the spiritual status of the caliphate, sought to gain prestige for themselves. The religious policy of the caliphs was to support the Sunnis. The Ghaznavid and Seljuk governments also naturally chose to support the Sunnis as a religious policy. The problem of this study is to explain the political actions and interactions of the Ghaznavid and Seljuk governments with the Imami Shias. Apparently the Ghaznavids had a method in the religious policy of post-Islamic Iranian governments by which they used religion as a pretext to achieve their goals. Subsequently, the Seljuks, as the followers of their method, of course, with more tolerance, followed the same procedure. On the one hand, they maintained their dominance within the territory by suppressing internal dissidents, known as bad religious people, and on the other hand, they sought to establish relations with the caliphate in order to obtain religious and political legitimacy from the Abbasid caliph. During the rule of the Ghaznavid and Seljuk Turks over Iran, the Shias enjoyed the religious ruling of Taqīyah (precautionary dissimulation) and secretly turned to cultural activities and influence in government institutions. These activities showed themselves during the Seljuk period. The presence of Shiite clerics and scholars in urban administrative positions, such as judgeship, clientage, and in national administrative positions, such as bureaus was canonized. One of the objectives of this paper, using a descriptive-analytical method, is to study how these two governments dealt with Imami Shias.

    Keywords: Imami Shias, Ghaznavids, Seljuks, Abbasid Caliphate, Iran
  • Moslem Naseri, Hasan Zandiyeh *, Alī Riḍā Sulṭānī Pages 129-152

    Each text leads its audience to a specific understanding of reality. The story of Abū Muslim Nāmih has been the scene of confrontation of religious and intellectual groups and currents following political power since its inception. The role of dream and revelation in the structure of this work has caused the formation of an ideological story in accordance with the understanding of the Shiite audience and has played a role in the formation of subsequent works such as Jahān Gushāy Khāqān and ‘Ᾱlam Ᾱrāy Ṣafawī. In this article, based on Fairclough's framework, we try to examine the effect of dreams in the Shiite discourse in opposition to the Sunni discourse in the story of Abū Muslim Nāmih, and use rhetorical arrangements to describe, interpret and explain how the Safavid Shiites by highlighting themselves and taking advantage of rhetorical arrangements and other tools of power, were able to marginalize their Sunni opponent from the political and cultural scene within the framework of the dominant discourse, leading to the expansion and political domination over Iran. The purposeful use of dreams to achieve this goal is the subject of this article, which will be pursued in a descriptive-analytical method based on library resources.

    Keywords: Dream, Shiism, Sunni Islam, Abū Muslim Nāmih, Fairclough, Critical analysis