فهرست مطالب

فصلنامه اقتصاد اسلامی
پیاپی 79 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید عباس موسویان، داور ماهی کار*، رضا غلامی جمکرانی صفحات 5-36
    بخش کشاورزی در کشور اساس توسعه بوده و از بخش های مهم اقتصادی است و برای رشد بیشتر آن نیازمند تامین مالی است. ازآنجاکه بازار پولی و بانکی به تنهایی پاسخگو نیست، باید به منظور رشد پایدار از امکانات بازار سرمایه و از جمله گواهی سپرده کالایی استفاده شود. در این پژوهش، ضمن اشاره به مطلوب نبودن سهم گروه کالاهای کشاورزی از معاملات بورس کالا و انواع ابزارهای مالی، گواهی سپرده کالایی تعریف و مزایای آن مطرح گردیده است و در ادامه با توضیح ابعاد فقهی ابزار فوق، امکان سنجی فقهی آن، به روش تحقیق اجتهاد چندمرحله ای مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج این پژوهش بیانگر آن است که ابزار مذکور مصداق عقد بیع بوده و ضوابط عمومی و اختصاصی مربوط به آن حسب نظر خبرگان فقه مالی و آراء مراجع عظام تقلید رعایت گردیده است.
    کلیدواژگان: ابزار مالی، گواهی سپرده کالایی، اجتهاد چندمرحله ای، ضوابط عام، ضوابط خاص
  • احمدعلی یوسفی* صفحات 37-64

    احکام فقهی فراوانی بر عنوان مال مترتب می شود. بسیاری از اشیای موجود در جامعه که مورد ابتلای مردم در روابط مالی و اقتصادی آنان هستند، در تطبیق عنوان مال بر آنها مورد تردید می باشند؛ بنابراین تعیین ضابطه مال در روابط اقتصادی و فقهی مردم، امر مهمی است. با توجه به ابهام مطرح شده، پرسش اصلی تحقیق عبارت است از: «مفهوم (تعریف) مال چیست و آثار فقهی مترتب بر آن کدام است؟» این پرسش از منظر اقتصاددانان و فقیهان بررسی شده  است. سرانجام به روش تحلیلی- توصیفی این تحقیق به این نتیجه رسید که تنها راه تشخیص اینکه شییی مال است، وقوع معاوضات عرفیه روی آنشیءاست. این نتیجه نشان داد که بسیاری از مطالب مطرح شده در منابع فقهی در موضوع مال اشتباه است و باید بازنگری لازم در آنها صورت گیرد.

    کلیدواژگان: مال، مالیت، ارزش مبادله، آثار فقهی، معاوضه عرفیه
  • محمد عشایری منفرد* صفحات 65-85

    یکی از صورت های قرارداد که در بازارهای مختلف سرمایه به ویژه بازارهای بین بانکی جدید رایج است،  قرارداد فروش به شرط بازخرید است. این قرارداد که امروزه در قالب های جدیدی از قبیل قرارداد ریپو (Repo) نیز تجلی یافته است، یکی از قراردادهای کارگشا در مناسبات اقتصادی بین بانکی شمرده می شود. در این قرارداد فروشنده اوراق بهادار شرط می کند که در سررسید معینی اوراق فروخته شده را بازخرید کند. سه چالش فقهی مهمی که در برابر این قرارداد وجود دارد عبارت اند از: احتمال مخالفت با روایات حرمت بیع العینه مشروط، احتمال مخالفت با روایات نهی از انجام دو بیع در بیع واحد و احتمال منافات شرط با مقتضای عقد بیع. این تحقیق با روش های فقهی امامیه و با تکیه بر منابع فقهی فریقین، کوشش کرده است چالش مشروعیت توافق بازخرید را ابتدا به صورت عام برطرف کند؛ سپس با تطبیق بر روی قرارداد ریپو نشان دهد قرارداد ریپو از جهت شرط ضمن عقد هیچ مشکل شرعی ندارد.

    کلیدواژگان: توافق بازخرید، قرارداد ریپو، شرط، بیع العینه، مقتضای عقد، بازار سرمایه
  • صادق الهام، یونس عباسی* صفحات 87-113
    عقد استصناع از عقودی است که می تواند در بازار پول و سرمایه مفید واقع گردد. اصل صحت آن در بین فقها مورد اختلاف است. برخی از قدما قایل به عدم صحت هستند و برخی از متاخرین صحت آن را برگزیده اند. مهم آن است که این عقد امروزه مورد تایید واقع گردیده. گرچه در ماهیت آن به عنوان عقدی مستقل و یا قرار گرفتن ذیل یکی از عقود متعارف نیز اختلاف بوده و تفاوت ماهوی آن می تواند احکام آن را تغییر دهد، اما در این تحقیق با مفروض دانستن صحت آن به عنوان عقدی مستقل، قرارداد استصناع بانکی به عنوان یکی از راهکارهای نظام بانکداری اسلامی بررسی شده است. مواد چالش برانگیز قرارداد، تحلیل و نقد شده و برخی از شبهات مطرح شده در مورد عدم صحت برخی از آنها تبیین و نقد گردیده و با بیان اشکالات نسبت به برخی از بندهای قرارداد، برای حل آنها پیشنهادهایی ارایه گردیده است.
    کلیدواژگان: استصناع، قرارداد بانکی، پیش پرداخت، صنعتگر، عقد مستقل، صحت
  • علی زاهد، محمد سلیمانی، محمدصادق ذوقی* صفحات 115-137
    در طول فرآیند تولید، عوامل مختلف انسانی و غیر انسانی دخالت داشته و بدون وجود آنها، شکل گیری و به ثمر نشستن تلاش هایی که در این راستا انجام می گیرد، ممکن نخواهد بود؛ اما مسئله قابل توجهی که در این زمینه وجود دارد، میزان اختصاص سود عملیات تولید به هر یک از این عوامل است. در آثار فقهای مذهب تشیع و همچنین در لسان اصحاب اقتصاد، نظرات متفاوت و یا متناقضی در مورد مشارکت یا عدم مشارکت ابزار تولید در سود محصول یافت می گردد که هرکدام از آن آراء، مستند به ادله ای قابل تامل می باشند. بعضی فقها و متفکرین مانند شهید صدر و امام موسی صدر سهم ابزار تولید را تنها در اجاره بها می دانند. در مقابل عده ای دیگر، قایل به مشارکت ابزار تولید در سود محصول نیز می باشندو سهم ابزار تولید را در محصول تولیدشده می دانند. این مقاله به دنبال پاسخگویی به این سوال با تکیه بر آراء فقها به ویژه شهید صدر  است که بیش از سایرین از منظر فقهی به این مسئله پرداخته و نشان می دهد که می توان برای ابزار تولید، علاوه بر اجاره آنها، سهمی از سود محصول را در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: ابزار تولید، اجاره، مزارعه، سود ثابت، شهید صدر
  • حمید عزیزمحمدلو* صفحات 139-169
    در این تحقیق تعامل و رابطه علی موجود بین عقود مشارکتی و عقد قرض الحسنه از یک سو و سرمایه اجتماعی از سوی دیگر با استفاده از رویکرد علیت تودا- یاماتو و با بهره گیری از داده های آماری سال های 1363 تا 1396 آزمون و تحلیل شده است. نتایج آزمون علیت تودا-یاماتو گویای آن است که با وجود آنکه بین کل تسهیلات اعطایی در قالب عقود اسلامی و سرمایه اجتماعی رابطه علی دوسویه ای وجود دارد، بین عقود مشارکتی و سپرده های قرض الحسنه از یک سو و سرمایه اجتماعی از سوی دیگر یک رابطه علی یک سویه برقرار است؛ به عبارت روشن تر، طی دوره مورد مطالعه، تغییر سرمایه اجتماعی از طریق متاثرساختن فضای اعتماد و اطمینان، تغییر شبکه های اطلاعاتی، تغییر عدم تقارن اطلاعاتی و ریسک مربوط به سپرده های عقود مشارکتی و قرض الحسنه، بر شرایط توسعه این عقود اثر گذاشته است؛ اما برایند تاثیرات این عقود بر توزیع درآمد، فقر، تورم، امنیت اقتصادی و سرمایه انسانی به گونه ای نبوده است که زمینه ساز تغییرات معنی دار سرمایه اجتماعی در کشور از طریق مکانیسم های مذکور گردد. برآورد روابط بلندمدت بین متغیرها در چارچوب تحلیل همگرایی نیز حاکی از اثر مثبت و معنی دار سرمایه اجتماعی بر عقود مشارکتی و سپرده های قرض الحسنه است.
    کلیدواژگان: عقود مشارکتی، عقد قرض الحسنه، سرمایه اجتماعی، علیت تودا- یاماتو
  • محمدجواد شریف زاده، حمیدرضا بهرمن* صفحات 171-206
    درآمد پایه همگانی نوعی پرداخت انتقالی نامشروط است که به همه شهروندان پرداخت می شود و مقدار آن برای پوشش حداقل مخارج زندگی کافی است. ایده درآمد پایه همگانی یکی از سازوکارهای پیشنهادی تضمین حداقل درآمد در اقتصاد متعارف است که به عنوان جایگزینی برای نظام تامین اجتماعی موجود شناخته می شد و مزایا و معایب آن همچنان مورد مناقشه است. به طور مشابه در اقتصاد اسلامی نیز بر تضمین حد معیشت برای همگان تاکید شده است. در این مقاله ابتدا درآمد پایه همگانی و طرح های مشابه آن در اقتصاد متعارف (سود سهام اجتماعی، درآمد مشارکت، مالیات بر درآمد منفی و پیشنهاد اتکینسون مبنی بر برقراری نظام مالیات هموار/ درآمد پایه) مطرح و سپس سازوکار تضمین حد معیشت در اقتصاد اسلامی تبیین شده است. یافته های مقاله نشان می دهد که اعطای درآمد پایه همگانی- به عنوان اعتبار مالیاتی برگشت پذیر- در چارچوب نظام مالیات بر مجموع درآمد با موازین اقتصاد اسلامی انطباق دارد. ثانیا با توجه به محدودیت های مالی کنونی دولت، بهتر از سایر مدل های متعارف تضمین حداقل درآمد قابل اجرا است و ثالثا انتظار می رود با اجرای آن حداقل درآمد برای همه شهروندان (نه فقط افراد تحت پوشش سازمان های حمایتی) با کمترین هزینه تضمین شود.
    کلیدواژگان: درآمد پایه همگانی، پرداخت های انتقالی نامشروط، حداقل درآمد تضمین شده، مالیات بر درآمد منفی، تضمین حد معیشت، هدفمندی یارانه ها
  • معصومه آینه*، یعقوب محمودیان صفحات 207-238
    هدف از پژوهش حاضر بررسی بازاریابی شبکه ای و تاثیر آن بر تحقق اقتصاد مقاومتی از دیدگاه اساتید گروه مدیریت بازرگانی، اقتصاد و همچنین کارکنان شرکت های دارای بازاریابی شبکه ایاست. برای دستیابی به این هدف با استفاده از ابزار پرسشنامه در قالب یک پژوهش پیمایشی و توصیفی به بررسی متغیرهای حمایت از تولید ملی، اشتغال زایی، تثبیت نرخ ارز، توزیع درآمد، تثبیت سطوح عمومی قیمت ها و کاهش هزینه های تمام شده، پرداخته شد. داده های به دست آمده از طریق نرم افزار SPSS 22 و لیزرل مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.یافته ها نشان می دهد که بازاریابی شبکه ای بر متغیرهای مورد پژوهش، تاثیر مثبت و معناداری دارند. همچنین این متغیرها بر اقتصاد مقاومتی، اثر مثبت و معنی داری را نشان دادند.همچنین به طورکلی به نظر می رسد که بازاریابی شبکه ای با کمک به اشتغال زایی بتواند در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی گام بردارد و نیاز است برای تحقق اقتصاد مقاومتی، تعامل و همکاری سازنده ای بین مردم و دولت صورت گیرد.
    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، بازاریابی شبکه ای، اشتغال زایی
  • سید ضیاءالدین کیاالحسینی*، وحید سلیمانی مطلق صفحات 239-267

    شناخت اثرات تقویمی بر رفتار اقتصادی، یکی از موضوعات مهم در تحلیل های اقتصادی است. ماه رمضان می تواند از راه ارزش ها، باورها و اعتقادات مذهبی، الگوی مصرف خانوارها و افراد را تحت تاثیر قرار دهد. هدف این مقاله بررسی تاثیر ماه رمضان بر الگوی مصرف خوراک خانوارهای شهری در ایران است. برای بررسی از داده های هزینه های خوراکی خانوارهای شهری برای گروه های یازده گانه اقلام خوراکی برای سه سال در دوره زمانی 1384 تا 1394 و از روش SUR استفاده شد. نتایج تحقیق حاکی از این است که از بین یازده گروه عمده اقلام خوراکی، تنها گروه کالایی قند، شکر، انواع مربا و شیرینی ها جهش افزایشی و معنی داری از اثر تقویمی ماه رمضان دارد و در بقیه اقلام خوراکی تغییر معنی داری دیده نمی شود. همچنین ماه رمضان روی شیب تابع مصرف این گروه کالایی بی تاثیر بوده و فقط عرض از مبدا آن را به اندازه 238/0 افزایش می دهد. علاوه بر این 52 درصد رفتار این متغیر توسط متغیرهای مجازی مستقل در مدل تحقیق توضیح داده می شود.

    کلیدواژگان: الگوی مصرف، الگوی مصرف خوراک خانوار شهری، ماه رمضان، اثرات فصلی و اثرات تقویمی، مدل SUR
|
  • Seyed Abbas Mousavian, Reza Gholami Jamkarani Pages 5-36
    The agricultural sector is the basis of development in each country and it is considered among significant sectors in economy. This sector also needs financing for its progress. Because the Monetary and banking market is not sufficient to answer the demands, it is critical to use the potentials of capital market such as Commodity's Certificate of Deposit.
    In this study; in addition to mentioning the fact that the share of agricultural commodities in commodity exchange transactions and various financial instruments is not in an acceptable position, the definition of Commodity's Certificate of Deposit and its advantages have been presented. Moreover, an explanation of the above mentioned financial instrument aspects in Islamic Fiqh, and also an assessment of its possibility in Islamic Fiqh via multiphase ijtihad have been studied. The findings of this study show that the financial instrument is the equivalent of Bai and its general and specific rules have been organized based on the viewpoints of Marjas the elites of Financial Fiqh.
    Keywords: Financial instrument, Commodity's Certificate of Deposit, Multi phase ijtihad, General rules, Specific rules
  • AhmadAli Yosefi * Pages 37-64

    Many jurisprudential rulings are arranged on the title of property. Many of the objects in society that people are affected by in their financial and economic relationships are questionable in applying the title of property to them. Therefore, determining the regulation of property in the economic and jurisprudential relations of the people is important. Due to the ambiguity, the main question of the research of the phrase is: "What is the meaning (definition) of property and what are the jurisprudential effects on it?" This question has been studied from the perspective of economists and jurists. Finally, through the analytical and descriptive method of this research, it was concluded that the only way to determine that an object is property is the occurrence of customary exchanges on that object. This result showed that many of the issues raised in jurisprudential sources on the subject of property are wrong and should be reviewed.

    Keywords: Property, tax, Exchange value, Jurisprudential works, Customary exchange
  • Mohammad Ashayeri Monfared * Pages 65-85

    One form of contract that is common in different markets, especially new interbank markets, is the sale of the deal on condition that it is redeemed. The contract, which has now emerged in new formats, such as the Repo agreement, is considered as an interbank franchise agreement. In this contract, the securities broker is required to redeem the bonds sold on a certain maturity. There are three major legal challenges facing the contract: the possibility of opposition to the traditions of conditional dissent, the possibility of opposing traditions, the prohibition of the two actions in the unit, and the likelihood of conflicts with the requirements of the contract. This research, with the jurisprudential methods of the Imamiyah and based on the jurisprudential sources of the jurisprudence of Africa, has tried to resolve the challenge of the legitimacy of the redemption agreement first in general, and then, by complying with the RIPO agreement, it does not show that the RIPO contract does not have a religious problem for the purpose of the contract.

    Keywords: Repurchase Agreement, Repo Contract, Sale (purchase) on credit, Content of agreement, Capital Market
  • Sadegh Elham, Younes Abbasi * Pages 87-113
    Istesna' contract is a contract that can be useful in the money and capital ‎markets. There is ‎disagreement about its validity among the jurists. Some of ‎the old Imamiyyah think it is invalid and ‎some think it is permissible. Those ‎who think it is permissible, do not have agreement in the nature of ‎this contract as independent contract or a kind of Salaf contract or Ijarah contract or … . These ‎differences can be helpful in explaining and analyzing some of bugs entered into this contract. ‎Most of ‎jurists consider it to be an independent contract. ‎Differences in nature will result in differences in its ‎judgments. In this study, ‎by ‏assuming the validity of the Istesna' contract and accepting it as an ‎‎independent contract, although not without problem, the attempt is to ‎investigate the content of the ‎bank Istesna' contract. And some of the content ‎of this contract that is challenging in jurisprudence has ‎been criticized and the ‎validity of some of the content and invalidity of others have been ‎defined.
    Keywords: Istesna, Banking contract, Prepayment, Artisan. Independent contract, Validity
  • Ali Zahed, Muhammad Soleimani, Muhammad Sadiq Zoqi * Pages 115-137
    During the production process, various human and inhuman factors are involved, and without them there will be no way to formulate and work out the efforts made in this direction. But there is a significant issue in this regard, the amount of profit allocated to production operations to each of these factors. In the works of the Jurisprudents of the Shi'a religion, as well as in the language of the economy, there are different or contradictory views on the participation or non-participation of the means of production in the profit of the product, each of which are documented in considerations. Some people think that the share of the means of production is only rented, in contrast to others, in addition to rent, they also consider the participation of the means of production in the profit of the product. This article seeks to answer this question by relying on the opinions of the jurists, in particular the martyr Sadr (RA), who deals more with the jurisprudential aspect than others, and shows that it can be used for the means of production, in addition to renting The cost was considered as a share of the product's profit.
    Keywords: Production tools, Rent, Contract of Farm Letting, Fixed profit, Martyr Sadr
  • HAMID AZIZMOHAMMADLOU * Pages 139-169
    In this research, the interaction and the causal relationship between Collaborative and Qarz Al-hasanah Contracts on one hand and social capital on the other hand, have been tested and analyzed using the Toda-Yamato causality approach and the statistical data of years 1984 to 2016. The empirical findings of this research indicate that there is a one-way causal relationship between Collaborative and Qarz Al-hasanah Contracts on one hand and social capital on the other hand. In other words, during the study period, the change in social capital has affected the conditions of the development of the contracts by influencing the trust and confidence environment, changing the information networks, changing the information asymmetry and the risk associated with the deposits of Islamic banking contracts. But the effects outcome of these contracts on income distribution, poverty, inflation, economic security and human capital have not been such as to trigger significant changes in social capital in the country through the mechanisms mentioned.
    Keywords: Collaborative Contracts, Qarz Al-hasanah, Social Capital, Toda-Yammato Causality
  • Mohammadjavad Sharifzade, Hamidreza Bahreman * Pages 171-206
    Universal basic income is a type of unconditional cash transfer that is paid to all citizens and is sufficient to cover the minimum living expenses. The idea of universal basic income is one of the proposed mechanisms to guarantee minimum income in the mainstream economics that is recognized as an alternative to the existing social security system but its benefits and disadvantages are still disputed. Similarly, in the Islamic economy, the emphasis has been on ensuring that everyone's livelihood is guaranteed. This paper first discusses basic income and similar schemes in the mainstream economics (social dividends, participation income, negative income tax, and Atkinson's proposal to establish a flat tax / basic income), and then explains the mechanism of securing a subsistence standard in Islamic economics. The findings of the paper show that: the provision of Universal basic income - as a refundable tax credit - within the framework of the private income tax system is in line with Islamic economics standards; In addition, given the current fiscal constraints of government, it is more enforceable than other models of minimum income guarantee, and with implementing it, it is expected to ensure minimum income for all citizens (not just those covered by support organizations) at the lowest cost.
    Keywords: Universal Basic Income, Unconditional Cash Transfers, Guaranteed Minimum Income, Negative Income Tax, Guaranteed Livelihood, Targeting Cash Subsidies
  • Masoumeh Ayeneh *, Yaqob Mahmodian Pages 207-238
    This paper looks at attitude of master’s management and employee of Tesco, beez and Panberiz companies to investigation of the effect of network marketing on Resilience economy. Data was collected through questionnaire with 384 master’s management and employee of Tesco, beez and Panberiz companies and analyzed using SPSS and Lisrel softwares. The factors supporting national production, employment, exchange rate stability, income distribution, levels of consolidation and reduce public spending were investigated. The results shown that network marketing had a positive and significant effect on the researched variables. Furthermore, these variables had a positive and significant effect on Resilience economy. Generally, network marketing with the help of employment seems to be in line with the realization of a Resilience economy, and it is necessary to make a constructive engagement between the people and the government in order to realize the Resilience economy.
    Keywords: Resilience Economy, Network Marketing, Job creation
  • Seyed Ziaaldin Kiaalhoseini *, Vahid Soleymani Pages 239-267

    The consumption pattern can be influenced by the calendar effects of Ramadan. Ramadan can effect on consumption pattern due to the spiritual effects of the community. The purpose of this study is to investigate the effect of Ramadan on the consumption patterns of urban households in Iran. We use SUR method using data processed in household budget. Of the 11 major food items segregated, the only variable in the X118 code (sugar, sugar, jam, and sweets) is a leap to increase and significantly affect the Ramadan calendar effect, and there is no significant change in the pattern of consumption of other edible items. Therefore, the putative theory of research, which explains the true relationship between the material and spiritual factors of the pattern of consumption and Ramadan, and the economic phenomenon of influencing the pattern of consumption from Ramadan, while at the same time relates to Islamic teachings, concluded that the calendar effect of the Ramadan did not change the whole a food consumption pattern in urban households, and only in the consumption pattern of the main group of sugar, sugar, jam, and sweets, there was a change in the rate of consumption during Ramadan. Ramadan does not effect on the slope of the X118 variable (sugar, sugar, jam and sweets), and increasing the initial width, with a coefficient of 0.238. Code 118 does not grow, but in the month of Ramadan we see an increase in consumption.

    Keywords: Consumption Pattern, Urban household food consumption patterns, Ramadan, Seasonal effects, Calendar effects, SUR Model