فهرست مطالب

پژوهش در یادگیری آموزشگاهی و مجازی - سال هشتم شماره 30 (پاییز 1399)

نشریه پژوهش در یادگیری آموزشگاهی و مجازی
سال هشتم شماره 30 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین زارع، مهتاب علیمرادی*، مهدیه رحمانیان صفحات 9-20
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش مهارت های زندگی بر وابستگی به فضای مجازی و قلدری مجازی در نوجوانان منطقه سه شهر تهران بود. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری، دانش آموزان پسر مقطع دوم متوسطه منطقه سه شهر تهران بودند که در سال تحصیلی 1398 تحصیل می کردند. از میان آنها سی نفر به صورت نمونه گیری در دسترس و در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش دوازده جلسه نود دقیقه ای آموزش مهارت های زندگی را دریافت کرد، اما گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکرد. برای گردآوری داده ها از پرسش نامه های اعتیاد به اینترنت یانگ (1998) و قلدری پاتچین و هیندوجا (2011) استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس مکرر در نرم افزار SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. براساس این پژوهش می توان نتیجه گرفت که آموزش مهارت های زندگی باعث کاهش وابستگی به فضای مجازی و قلدری مجازی می شود و می توان به عنوان یک روش آموزشی برای افراد مورد نظر توصیه شود. لازم به ذکر است که این آموزش دارای یک دوره پیگیری یک ماهه بود که نتایج آموزش این مهارت ها را مثبت نشان داد
    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، فضای مجازی، قلدری مجازی، نوجوانان
  • منا حسن زاده طالشی*، سهیلا هاشمی، صمد ایزدی صفحات 21-32
    این تحقیق با هدف بررسی چالش های توسعه مدارس هوشمند از دیدگاه مدیران و معلمان مدارس هوشمند شهرستان بابلسر انجام شد. روش جمع آوری اطلاعات به صورت توصیفی از نوع پیمایشی و تحلیلی بود. اطلاعات و سوالات مورد نیاز این تحقیق در مرحله اول، از طریق بررسی ها و مصاحبه با مسیولان اصلی طرح مدارس هوشمند در اداره کل آموزش و پرورش شهرستان بابلسر به دست آمد. بدین ترتیب سوالات مربوط به پرسش نامه در فهرستی گردآوری شدند. در نهایت به منظور پاسخ گویی، پرسش نامه ها میان 21 مدیر و 131 معلم مدارس هوشمند شهرستان بابلسر توزیع شد. نتایج نشان داد که رایج نبودن استفاده از اینترنت در میان معلمان، ضعف آشنایی معلمان با روش های نوین تدریس، نبود محتوای الکترونیکی قابل اعتماد دروس، بیشترین چالش های پیش روی توسعه مدارس هوشمند بود. فراهم نبودن زیرساخت های مورد نیاز مانند شبکه های محلی و اتصال به اینترنت، نبود آمادگی و زمینه لازم در رابطه با استفاده از فناوری و اطلاعات در مدیریت مدرسه، نبود انگیزه و علاقه به حرفه معلمی و نبود انگیزه در دانش آموزان برای استفاده و بهره برداری مناسب از تجهیزات، کم ترین چالش های پیش روی توسعه مدارس هوشمند در شهرستان بابلسر بود. در نهایت، با شناسایی چالش ها مدارس هوشمند و تجهیز آنها، مرز های دانش از کتاب های درسی فراتر می رود و شیوه های تدریس و یادگیری از حفظیات و به خاطرسپاری محض به تفکر انتقادی و ارزیابی منابع اطلاعاتی گسترش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: مدارس هوشمند، آموزش الکترونیک، فناوری اطلاعات و ارتباطات، آموزش و پرورش
  • مریم کابلی*، پروین کدیور، محمدحسین عبدالللهی، مهدی عربزاده صفحات 33-48

    یکی از چالش های اساسی در محیط های یادگیری، تسلط یادگیرندگان بر محتوای آموزشی و کاربرد دانش جدید در زندگی واقعی می باشد. پردازش زایشی شامل درک فعالانه اطلاعات آموخته شده از طریق سازماندهی مجدد ذهنی و یکپارچه سازی آن با دانش قبلی فرد است. با توجه به بدیع بودن مفهوم پردازش زایشی، نیاز است که درخصوص روش های تقویت این نوع یادگیری پزوهش های تکمیلی صورت پذیرد. براین اساس پژوهش حاضر با هدف شناسایی راهبردهای تقویت پردازش زایشی از طریق بار شناختی مطلوب انجام شد. روش تحقیق صورت گرفته در این مطالعه، کیفی بوده است که با استفاده از روش تحلیل مضمون انجام شده است. حوزه پژوهش کلیه منابع مکتوب و دیجیتال فارسی و انگلیسی مرتبط با بار شناختی مطلوب بوده که با استفاده از رویکرد هدفمند و بادرنظر گرفتن معیار اشباع نظری، طی ده سال گذشته، 32 مقاله براساس نظر اساتید و متخصصان حوزه پردازش زایشی و بار شناختی، با روش تحلیل مضمون به عنوان نمونه انتخاب و مورد بررسی نهایی قرار گرفتند و درنهایت، یافته ها در قالب مضامین پایه(کدها و نکات کلیدی متن)، مضامین سازمان دهنده(مضامین بدست آمده از ترکیب وتلخیص مضامین پایه) و مضامین فراگیر(مضامین عالی دربرگیرنده اصول حاکم بر متن به مثابه کل) دسته بندی و شبکه مضامین ترسیم شد. پس از تجزیه و تحلیل داده های مطالعه، پنج مضمون اصلی شامل مضامین، کاربرد چند رسانه ای ها، شخصی سازی، بازخورد، تفکر و یادگیری هدایت شده و 53 مضمون فرعی برای تقویت پردازش زایشی و بار شناختی مطلوب پدیدار شد.

    کلیدواژگان: پردازش زایشی، بار شناختی مطلوب، تحلیل مضمون
  • سمانه سلیمی*، محمدعلی فردین صفحات 49-60

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نگرش معلمان مقطع ابتدایی شهر زاهدان درباره فرصت ها و چالش های ویروس کرونا برای آموزش مجازی در مدارس با بهره گیری از روش تحقیق آمیخته متوالی ناهمزمان اکتشافی (کیفی - کمی)، انجام گرفته است. از طریق مصاحبه با 10 معلم با تجربه و توزیع پرسش نامه بین 120 نفر از معلمان مقطع ابتدایی اطلاعات و داده های کیفی و کمی جمع آوری گردید. شیوه جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی با استفاده از روش کدگذاری اشتروس و کوربین، شامل سه مرحله (باز، محوری و انتخابی) انجام شد. در بخش کمی نیز پس از گردآوری داده ها با پرسش نامه محقق ساخته که از طریق نتایج مصاحبه اولیه، ساخته و روایی محتوایی و پایایی آن به تایید رسیده بود، با روش آمار توصیفی (درصد و فراوانی) تحلیل داده ها انجام شد. طبق نتایج، چالش ها و فرصت ها در سه سطح کلان، میانی و خرد مطرح و طبقه بندی شد. در سطح کلان چالش های، نداشتن تفکر راهبردی مدیران و برنامه ریزان؛ سیاست گذاری نامطلوب، ضعف فناوری آموزشی و مدیریت ناکارآمد؛ در سطح میانی چالش ضعف فناوری های معرفی شده، نداشتن استقلال و آزادی عمل و برهم خوردن بودجه بندی مطرح شده و در سطح خرد حاصل گردید. همچنین از نظر مشارکت کنندگان، شیوع کرونا فرصت هایی را در سطح کلان (فراهم کردن زمینه تغییر، توجه به داشتن برنامه ریزی راهبردی و توجه به آموزش های برخط و مجازی، سطح میانی (خلق فرصت آموزشی برابر و خلق نوآوری آموزشی جدید) و سطح خرد به دنبال داشته است.

    کلیدواژگان: کرونا، آموزش، مجازی، روش آمیخته
  • حمید دافعی*، محمدرضا امام جمعه، علیرضا عصاره، صادق نصری صفحات 61-82

    هدف پژوهش حاضر طراحی و اعتبارسنجی الگوی برنامه درسی توسعه دانش محتوایی تخصصی دانشجومعلمان آموزش ابتدایی در تقسیم کسرها بوده است. این پژوهش جزء پژوهش‎های ترکیبی با طرح اکتشافی بود که با مدل تدوین طبقه‏بندی در دو بخش کیفی و کمی انجام شد. در بخش کیفی با روش مطالعه موردی به فرآیند طراحی الگو و در بخش کمی با روش توصیفی از نوع پیمایشی به اعتبارسنجی الگو پرداخته شد. مشارکت کنندگان در بخش کیفی شامل 19 نفر از افراد متخصص و 61 پژوهش انجام شده در ارتباط با موضوع پژوهش بودند. جامعه آماری در بخش کمی شامل آموزشگران ریاضی دانشگاه فرهنگیان، متخصصان آموزش ریاضی و معلمان دوره ابتدایی بودند که از طریق نمونه‏گیری هدفمند تعداد 22 نفر از متخصصان و 85 نفر از معلمان دوره ابتدایی انتخاب شدند. برای گردآوری داده‏ها در بخش کیفی از مطالعه اسنادی و مصاحبه‏های نیمه ساختاریافته و در بخش کمی از پرسش نامه محقق ساخته که شامل 13 گویه‎ بود استفاده شد. تحلیل داده‏ها در بخش کیفی با روش تحلیل محتوا و در بخش کمی با تحلیل عاملی تاییدی انجام شد. نتایج تحلیل عناصر نشان داد که عناصر محتوا و فعالیت‏های یادگیری، اهداف مهارتی، اهداف شناختی در سطح تجزیه و تحلیل و سطح ترکیب و روش‏های ارزشیابی دارای بیشترین قدرت تبیین هستند، همچنین عناصر دیگر نظیر روش‏های یاددهی یادگیری، اهداف نگرشی و وضوح و جامعیت برنامه درسی نیز به ترتیب به عنوان تبیین کننده‏های معنادار شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: طراحی، برنامه درسی، دانش محتوایی تخصصی، تقسیم کسرها
  • علی اکبر شریفی*، بهروز فروغی صفحات 83-92

    هدف از پژوهش حاضر تبیین ارتباط خود ناهمخوانی و تاب آوری تحصیلی با اهمال کاری تحصیلی در دانشجویان بود. روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد بود که به روش نمونه-گیری، خوشه ای 242 دانشجو از میان آن ها انتخاب شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه خود ناهمخوانی هیگینز (1987)، پرسشنامه تاب آوری تحصیلی سامویلز (2004) و پرسشنامه اهمال کاری تحصیلی سواری (1390) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش ضریب همبستگی و رگرسیون چندگانه به شیوه گام به گام استفاده گردید. نتایج حاکی از همبستگی مثبت و معنادار خود ناهمخوانی واقعی-بایدی (r=0.36) و واقعی-ایده آل (r=0.39) با اهمال کاری تحصیلی و عدم همبستگی معنادار تاب آوری تحصیلی با اهمال کاری تحصیلی بود. بعلاوه، تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که از میان متغیرهای پیش بین، فاصله خود واقعی-ایده آل توانست بیش از 15 درصد از واریانس اهمال کاری تحصیلی را پیش بینی نماید. افراد خود ناهمخوان احتمال اهمال کاری بیشتری دارند. هم چنین، فاصله بین خود واقعی و خود ایده آل قویترین پیش بینی کننده اهمال کاری است. بنابراین دانشجویانی که بین خود واقعی و ایده آل شان، اختلاف زیادی تجربه می کنند بیشتر از افرادی که بین خود واقعی و خود بایدی-شان تفاوت تجربه می کنند، اهمال کاری می کنند.

    کلیدواژگان: اهمال کاری تحصیلی، خود ناهمخوانی، تاب آوری تحصیلی
  • محمد رضازاده شرمه*، سهیلا هاشمی صفحات 93-109

    این پژوهش با هدف مقایسه ی سه روش آموزش مبتنی بر نظریه ی بارشناختی، آموزش چندرسانه ای و آموزش سخنرانی در میزان پیشرفت تحصیلی و انگیزش دانش آموزان در یادگیری درس علوم چهارم انجام شد. جامعه آماری پژوهش، یک مدرسه مجهز به فناوری اطلاعات در شهرستان محمودآباد (استان مازندران)، بود. ابزارهای این پژوهش شامل 1- آزمون یادگیری محقق ساخته در درس علوم چهارم 2- پرسشنامه انگیزش پیشرفت تحصیلی ورلند و همکاران (1985) 3- مقیاس انگیزش پیشرفت تحصیلی (AMS) و 4- مقیاس درجه بندی ذهنی بارشناختی پاس و ون مرینبویر (1993) بود. نتایج حاصل از جمع آوری پرسشنامه ها و آزمون یادگیری به کمک تحلیل واریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که میزان یادگیری، انگیزش دانش آموزانی که تحت تاثیر آموزش مبتنی بر نظریه ی بارشناختی بوده اند به طور معناداری بیشتراز دانش آموزانی بود که آموزش چندرسانه ای و سخنرانی را در درس علوم دریافت کردند. همچنین میانگین بارشناختی در گروه سخنرانی (47/4)، گروه چندرسانه ای (82/3) و در گروه آموزش مبتنی بر نظریه ی بارشناختی (63/3) بود. این بدین معنی است که دانش آموزان گروه آموزش مبتنی بر نظریه ی بارشناختی، بار شناختی کمتری از دانش آموزان سایر گروه دریافت کردند. با توجه به نتایج، پیشنهاد می شود معلمان و و برنامه ریزان تحصیلی درباره اصول پایه واساسی نظریه بارشناختی آموزش ببینند تا بتوانند این اصول را با توجه به ظرفیت محدود حافظه فعال دانش آموزان و با توجه به جنبه های انگیزشی محیط یادگیری، در آموزش و برنامه ریزی درس ها به کار گیرند.

    کلیدواژگان: آموزش، انگیزش، بارشناختی، علوم چهارم ابتدایی
|
  • Hossein Zare, Mahtab Alimoradi *, Mahdieh Rahmanian Pages 9-20
    The purpose of this research was to investigate the effectiveness of life skills training on dependence on internet and cyber bullying among adolescents in district 3 of Tehran. The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test and control group. The statistical population includes all male high school students of District 3 of Tehran who were studying in 1398 academic year who 30 individuals were selected by convenience sampling and divided into experimental and control groups.The experimental group received 12 sessions of 90-minute sessions of life skills training, but the control group did not receive any intervention. To collect data from Yang Internet Addiction Questionnaire (1998) and Patchin and Hindu Bullying (2011) were used. Data were analyzed using testrepeated variance analysis in SPSS software. Based on this study, it can be concluded that life skills training reduces internetaddiction and cyber bullying and can be recommended as a training method for the target population. It should be noted that this training had a one-month follow-up period that showed positive results in training these skills.
    Keywords: life skills, cyberspace, cyber bullying, Adolescents
  • Mona Hasanzadeh Taleshi *, Soheila Hashemi, Samad Izadi Pages 21-32
    The aim of this study was to determine the challenges of developing the smart schools from the viewpoint of administrators and teachers of these schools in Babolsar district. The method of collecting information was descriptive, of the kind survey and analysis. At the first step, the information and the questions of this research was obtained through survey and interviews with the main officials of the smart schools’ project in department of Education and Training in Babolsar district. So, the questions related to the questionnaire were collected in a list. Finally, in order to answer the question, the questionnaire was distributed among 21 administrators and 131 teachers in these schools. The results showed that low use of internet among teachers, the weak experience among teachers in using modern teaching methods and the lack of reliable electronic content of lessons were the main challenges of development in the smart schools. The lack of required foundations such as local network and internet connection, the lack of preparation and the necessary backgrounds for using information technology in management of school, lack of motivation and interest in the teaching profession and lack of motivation among students to use the equipment were the least challenges of development in the smart schools in Babolsar district. Finally, if we identify the challenges of the smart schools and equip them with eqipments, the science will exceed the textbooks. Therefore, teaching and learning methods will be expanded from mere remembering to critical thinking and evaluation of information sources.
    Keywords: Smart schools, Electronic Education, information, communications technology, Education, Training
  • Maryam Kaboli *, Parvin Kadivar, MohammadHosein Abdollahi, Mehdi Arabzadeh Pages 33-48

    One of the main challenges students in learning environments is learners' mastery of educational content and the application of new knowledge in real life. Generative learning involves actively making sense of to-be-learned information by mentally reorganizing and integrating it with one’s prior knowledge, thereby enabling learners to apply what they have learned to new situations. Due to the novelty of the concept of generative processing, there is a need for additional research on methods to enhance this type of learning.Therefore, the present study tried to identify and explain the strategies for strengthening generative prossesing (GL) through germane cognitive load (GCL). The research method was qualitative, conducted using thematic analysis method. The study area was all written and digital Persian and English on GCL. Thirty two papers were selected and analyzed as the sample according to the professors using content analysis and purposive approach and selecting texts and the key experts in the field of GL and cognitive load and considering theoretical saturation in the last ten years. The results were categorized as basic themes (codes and key points of the text), organizational themes (themes obtained from the composition and summarizing the basic themes) and inclusive themes (excellent themes containing the principles governing the text as a whole) and the network of themes was plotted. After data analysis, five main themes including multimedia application, personalization, feedback, thought and guided learning, and 53 sub-themes emerged to strengthen optimal generative processing and cognitive load.

    Keywords: Generative processing, Germane cognitive load, Thematic Analysis
  • Samaneh Salimi *, MohamadAli Fardin Pages 49-60

    The aim of current research was to investigate the attitude of elementary school teachers in Zahedan towards the opportunities and challenges that the corona virus has created for virtual education in schools by using a series of mix exploratory research methods (qualitative-quantitative). Qualitative and quantitative information and data were collected through interviews with 10 experienced teachers and distributing questionnaires among 120 primary school teachers. In the qualitative section, collection and analysis of data were performed using the coding method of Strauss and Corbin, including three steps (open, axial and selective). In the quantitative section, after collecting the data by using a researcher-made questionnaire whose content validity and reliability were confirmed through the results of the initial interview, the data were analyzed by descriptive statistics (percentage and frequency). According to the results, challenges and opportunities were discussed and classified into three levels: macro, medium and micro. At the macro level, challenges of lack of strategic thinking among managers and planners, unfavorable policy, poor educational technology and inefficient management were achieved. At the medium level, the challenges of the weakness of the technologies introduced, the lack of independence and freedom of action, and the disruption of the proposed budget were achieved. In addition, From the participants' point of view, the incidence of corona virus has provided opportunities at the macro level (providing a context for change, attention to strategic planning and attention to online and virtual education), at the medium level (creating equal educational opportunity and creating new educational innovation) and at the micro level (family, students and teachers).

    Keywords: Corona, Virtual, Education, mixed method
  • Hamid Dafeei *, MohamadReza Emamjomeh, Alireza Assareh, Sadegh Nasri Pages 61-82

    The aim of the present research was the designing and validating a Pattern of Curriculum for Developing the Student Teachers Specialized Content Knowledge in Division of Fractions. This research was the mixed Research with Exploratory Design and Taxonomy Devlopment Model. In the qualitative part, the Curriculum Pattern was designed with case study method , and in the quantitative part, the Pattern validation was done with Descriptive-survey method. Participants in the qualitative Part included 19 experts and 61 sources. The statistical population in quantitative part included the specialists in math education and primary school teachers. Through purposive sampling, 22 specialists and 85 teachers were selected. For collecting qualitative data, documentary study, semi-structured interviews and for collecting quantitative data, researcher-made questionnaire with 13 items were used. For analyzing the qualitative data, the content analysis was used and in the quantitative part, confirmatory factor analysis was used. Results of analysis of elements showed that the items of content and learning activities, skill goals, cognitive goals at the level of analysis and composition level and evaluation methods have the most explanatory power. Also other elements such as teaching-learning methods, attitudinal goals and Clarity and comprehensiveness were in next priorities.

    Keywords: Designing, Curriculum, Specialized Content Knowledge, Division of Fractions
  • Aliakbar Sharifi *, Behroz Froghi Pages 83-92

    The aim of the current study was to explain the relationship of self-discrepancy and academic resilience with academic procrastination in students. The research method is descriptive-correlational. The statistical population of the present study included all students of Shahrekord University of Medical Sciences, from which 242 students were selected by cluster sampling. Higgins` scale of self-discrepancies (1987), samuels` academic resilience questionnaire (2004), and sevari` academic procrastination questionnaire (2012) were used to collect data. In order to analyze data, Pearson correlation quotient and Stepwise multiple regression were used. The results showed showed a positive and significant correlation between ought-actual (r = 0.36) and actual -ideal (r = 0.39) with academic procrastination but not between resilience and academic procrastination. In addition, stepwise regression analysis showed that among the predictor variables, the actual-ideal self-discrepancy could predict more than 15% of the variance of academic procrastination. People with self-discrepancy are more likely to be procrastinating. Ideal-actual self-discrepancy is also the strongest predictor of procrastination. Thus, students who experience a great deal of difference between their actual and ideal self are more procrastinate than those who experience a difference between their actual and ought self.

    Keywords: Academic Procrastination, self-discrepancies, Academic Resilience
  • Mohammad Rezazadeh Shermeh *, Soheila Hashemi Pages 93-109

    The objective of this study was to compare three methods of teaching based on the cognitive load theory (CLT), multimedia education, and speech on the level of academic achievement and motivation of students in learning the fourth elementary science course, which was done as a quasi-experimental project. The statistical population of the study selected a school from the schools equipped with information technology in Mahmudabad city. The tools of this research include 1. Researcher learning test made in the fourth science course 2. Questionnaire of academic achievement motivation of the Verland et al. (1985) 3. Scale of academic motivation scale (AMS) and 4. Measurement scale of Pass and Van Merriënboer (1993). The results of the questionnaires and the learning test were analyzed using ANOVA. The results showed that the level of learning, the motivation of students who were influenced by teaching based on the cognitive load theory was significantly higher than students who received multimedia education and speech in science. Also, the mean of the cognitive load was in the speech group (4.47), multimedia group (3.82), and in the training group based on cognitive load theory (3.63). This means that students in the teaching group based on cognitive load theory received less cognitive load than students in other groups.

    Keywords: Education, Motivation, cognitive, fourth elementary science