فهرست مطالب

نشریه تحلیل های اقتصادی توسعه ایران
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 20، پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/03
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهرا افشاری*، مائده سیاوشی زنگیانی صفحات 9-33

    گسترش پایه صادرات از طریق یک سبد صادرات متنوع، می تواند در ثبات دریافتی های صادراتی و رشد بلند مدت موثر باشد. در این مطالعه، به بررسی عوامل موثر بر تنوع صادرات غیر نفتی در ایران با تاکید بر ناترازی نرخ ارز حقیقی در دوره 1396-1360 پرداخته شده است. ابتدا ناترازی نرخ ارز حقیقی با استفاده از الگوی رهیافت خود رگرسیون برداری (VAR) اندازه گیری شده است، که نتایج حاکی از، دو ناترازی چشمگیر در اقتصاد ایران می باشد. سپس اثر ناترازی نرخ ارز حقیقی بر تنوع صادرات غیرنفتی در اقتصاد ایران با به کار گیری الگوی (VAR) برآورد شده، و نتایج موید این است که در اقتصاد ایران در دوره 1360 تا 1396، یک رابطه بلند مدت بین تولید ناخالص داخلی سرانه، ناترازی نرخ ارز حقیقی، بی ثباتی سیاسی، اندازه دولت و تنوع صادرات غیر نفتی وجود دارد. همچنین نتایج توابع واکنش آنی، که اثر یک شوک مثبت متغیرهای مدل بر پویایی های تنوع صادرات غیر نفتی را نشان می دهد، حاکی از آن است که بی ثباتی سیاسی، اندازه دولت، تولید ناخالص داخلی، تنوع صادرات غیر نفتی را تا چند دوره کاهش می دهد. به علاوه، با ایجاد تکانه ای به اندازه یک انحراف معیار بر نا ترازی نرخ ارز حقیقی، تنوع صادرات غیرنفتی، ابتدا افزایش می یابد و سپس به طور ملایم به سمت مقدار بلند مدت خود همگرا می شود. از این رو، اعمال سیاست های ارزی مناسب، می تواند در بلند مدت با حذف ناترازی نرخ ارز، تنوع صادراتی را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: ناترازی نرخ ارز حقیقی، تنوع صادرات غیرنفتی، مدل VAR
  • فاطمه بزازان*، شمس الله شیرین بخش، پریسا شوکتی تبریزی صفحات 35-56

    امروزه از گردشگری به عنوان صنعت قرن با چشم اندازی رو به رشد یاد می شود. صنعتی که با پتانسیل بالای اشتغال زایی، سهم بسزایی در رونق اقتصادی و کاهش فقر داشته و همواره به نقش آن در ایجاد درآمد و رهایی از اقتصاد تک محصولی برای کشورهای در حال توسعه اشاره می شود. در این عرصه حفظ پایداری این صنعت و درآمد حاصل از آن و شناسایی عوامل موثر بر درآمد گردشگری همواره با اهمیت است. محققین عوامل متعددی را موثر بر درآمد گردشگری شناسایی کرده اند، اما عامل نوآوری کمتر مورد توجه آنها قرار گرفته است. حال آنکه نوآوری در همه بخش ها از جمله بخش های مرتبط با گردشگری عاملی برای بقا و رشد آنها محسوب می شود و برای بخش هایی با رقابت پذیری بالاتر قابل ملاحظه است. نوآوری با بالا بردن مزیت نسبی، قدرت رقابت پذیری و بهره وری تولید در آن بخش، موجب افزایش درآمد می گردد. در همین راستا هدف اصلی این تحقیق مطالعه اثر و نقش نوآوری بر درآمد گردشگری کشورهای اسلامی گروه D8 در طول دوره 2010-2017 است. یافته های تحقیق نشان می دهد با وارد کردن شاخص جهانی نوآوری در مدل و تایید اثر مثبت و معنی دار آن بر درآمد گردشگری حتی می توان از عواملی نظیر شاخص حکمرانی، نرخ واقعی ارز و باز بودن اقتصاد در مدل صرفنظر کرد و با افزودن عامل زیرساختها و تولید ناخالص داخلی در کنار شاخص نوآوری به مدلی مناسب برای برآورد درآمد گردشگری دست یافت.

    کلیدواژگان: درآمد گردشگری، شاخص جهانی نوآوری، داده های پنل، گروه D8
  • مهدی پدرام*، اسماعیل صفرزاده، نسترن بیانی صفحات 57-82

    هدف اصلی مطالعه ی حاضر بررسی اثر نااطمینانی اقتصادی بر کارایی مانده اعتبارات بانک ها در ایران است. برای این منظور، داده های مورد استفاده در پژوهش برای بازه زمانی 1370 - 1395 به صورت فصلی برای اقتصاد ایران جمع آوری شده است. سپس جهت استخراج شاخص نااطمینانی اقتصادی در ابتدا نوسانات نرخ ارز، نرخ تورم، قیمت سکه و شاخص قیمت سهام برآورد شده و در مرحله ی بعد با بهره گیری از روش مولفه های اصلی (PCA) یک شاخص ترکیبی از آن ها ساخته شده است. در نهایت با استفاده از الگوی SVAR، اثرات نااطمینانی اقتصادی بر روی کارایی سیاست های پولی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج توابع واکنش آنی نشان می دهند که متغیر رشد تولید ناخالص داخلی با شاخص نااطمینانی محاسبه شده رابطه منفی دارد و این بدان معنی است که هنگامی که نااطمینانی اقتصادی افزایش می یابد، میزان تولید ناخالص داخلی کاهش می یابد. همچنین، نتایج پژوهش نشان دهنده آن است که نااطمینانی اقتصادی اثر منفی و معناداری بر روی کارایی سیاست پولی دارد و از میزان اثرگذاری این سیاست ها می کاهد.

    کلیدواژگان: نااطمینانی اقتصادی، سیاست پولی، کارایی سیاست پولی، اعتبارات بانک ها، مدل Svar
  • مریم پرور صفحات 83-107

    پایین بودن نرخ ضریب نفوذ بیمه یکی از مشکلات فعلی اقتصاد ایران است.طبق جدیدترین آمارهای منتشر شده،ضریب نفوذ بیمه ایران در سال 2018 معادل 2.01 درصد بوده است که رتبه 63 را در میان 147 کشور جهان به خود اختصاص داده است.به دلیل اهمیت موضوع، بهبود این شاخص در برنامه های مختلف توسعه مد نظر قرار گرفته است. لذا، در این تحقیق، با استفاده از یک مدل اقتصاد سنجی پویا، اثرات سرمایه انسانی و رشد ارزش افزوده بخش صنعت به همراه سایر شاخص های اقتصاد کلان بر ضریب نفوذ بیمه ایران بررسی شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که طی دوره1396-1351، سرمایه انسانی فقط به صورت مستقیم اثر مثبت بر و معنادار بر ضریب نفوذ بیمه دارد.این درحالی است که رشد ارزش افزوده بخش صنعت به صورت مستقیم و غیر مستقیم بر ضریب نفوذ بیمه اثرگذار است. در میان سایر متغیرهای توضیحی، تورم و بیکاری اثر منفی و معنادار بر ضریب نفوذ بیمه دارند. در مقابل، رشد درآمد سرانه واقعی اثر مثبت و معنادار بر ضریب نفوذ بیمه داشته است. علی رغم این که ضریب نفوذ بیمه تحت تاثیر شدید شرایط اقتصاد کلان کشور است، توصیه می شود که گسترش حق بیمه پرداختی در زیر بخش های صنعت خصوصا در دو زیر بخش نفت و انرژی با توجه به تاثیر مثبت ارزش افزوده بخش صنعت بر ضریب نفوذ بیمه، مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ضریب نفوذ بیمه، سرمایه انسانی، رشد ارزش افزوده بخش صنعت، رشد درآمد سرانه، روش گشتاورهای تعمیم یافته
  • فرهاد ترحمی*، معصومه صفری صفحات 109-127

    یکی از مشکلات فعلی اقتصاد ایران، نرخ بالای بیکاری است. بر اساس جدیدترین گزارش مرکز آمار ایران، نرخ بیکاری بیش از 10 درصد بوده است.یکی از راه های ایجاد اشتغال، صادرات کالاها و خدمات است که از این طریق، نیازمندی به نیروی کار در بخش های صادراتی ایجاد می شود.با این وجود باید توجه داشت که صادرات، موجب واردات کالاها و خدمات به منظور تهیه مواد اولیه، کالاهای واسطه ای و فناوری نیز می شود. لذا در حالی که صادرات اشتغال زایی را به همراه دارد، واردات انجام شده، موجب از بین رفتن شغل می شود.در این تحقیق، با استفاده از جدول داده- ستانده سال 1390 مرکز آمار ایران، میزان اشتغال زایی صادرات و همچنین اشتغال بری واردات صورت گرفته به منظور صادرات 14 بخش عمده اقتصادی ایران، تعیین می گردد.در این راستا از الگوی معرفی شده توسط تاکرو و دیگران (2017) استفاده می شود. نتایج پژوهش نشان می دهد که میزان اشتغال ایجاد شده ناشی از صادرات با کسر واردات واسطه ای به منظور صادرات، 2034501 نفر است. در مجموع، واردات واسطه ای انجام شده به منظور صادرات، موجب از دست رفتن فرصت های شغلی به میزان170,440 نفر شده است. در میان بخش های اقتصادی، بخش کشاورزی بیشترین شغل را به دلیل واردات واسطه ای ناشی از صادرات از دست داده است.این مقدار،معادل 58504 نفر محاسبه گردیده که 34 درصد از کل اشتغال از دست رفته ناشی از واردات واسطه ای به منظور صادرات است.

    کلیدواژگان: اشتغال، صادرات، واردات، جدول داده- ستانده، اقتصاد ایران
  • فاطمه اشرفی، رمضان حسین زاده* صفحات 129-150

    صادرات یکی از متغیرهای اثرگذار بر رشد تولید و ارزش افزوده در اقتصاد به شمار می رود. بر این اساس هدف از این مطالعه بررسی اثر تغییر ساختار صادرات بر تغییر ارزش افزوده و جبران خدمات بخش های مختلف اقتصاد ایران بین دو سال1380 و 1390 با استفاده از رهیافت تجزیه ساختاری (SDA) در مدل داده-ستانده می باشد. از جداول داده- ستانده آماری کشور در دو سال 1380 و 1390 به عنوان پایه های آماری این مطالعه استفاده شده است. نتایج مدل نشان می دهد که تغییر ساختار صادرات (با ثابت بودن حجم صادرات) موجب کاهش ارزش افزوده کل اقتصاد به میزان 76/30384 میلیارد ریال شده است. تغییر حجم صادرات باعث افزایش ارزش افزوده کل اقتصاد به میزان 108804121 میلیارد ریال شده است. سه بخش «خدمات مسکونی و کسب و کار»، «ماشین آلات» و «محصولات شیمیایی، لاستیک و پلاستیک» به ترتیب با میزان 24/113039، 42/99749 و 78/6674 میلیارد ریال، بیشترین افزایش ارزش افزوده را در اثر تغییر ساختار صادرات داشته اند. نتایج دیگر مطالعه نشان داده است که تغییر ساختار صادرات باعث افزایش 84/1793 میلیارد ریال در جبران خدمات کارکنان شده است. سه بخش، «محصولات شیمیایی،لاستیک و پلاستیک»، «حمل و نقل و ارتباطات»، و «ماشین آلات » بیش ترین اثر مثبت را از تغییر ساختار صادرات پذیرفته اند. میزان جبران خدمات کارکنان این بخش ها به ترتیب 00/1999، 00/1323 و 19/365 میلیارد ریال افزایش یافته است.

    کلیدواژگان: تغییر ساختار صادرات، ارزش افزوده، جبران خدمات کارکنان، مدل داده- ستانده
  • هادی رحمانی فضلی* صفحات 151-176

    مسئله نابرابری چالشی اساسی در مسیر توسعه است. نابرابری منطقه ای معمولا در منابع، فعالیت ها، جمعیت و تولید اتفاق می افتد، به طوری که هر کدام از عوامل، خود باعث تقویت سایر عوامل شده و چرخه ایجاد نابرابری منطقه ای را گسترش می دهند و موجب وقوع آسیب های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی در مناطق کشور می شود. از آنجا که ممکن است در فرآیند رفع نابرابری های منطقه ای در کشور، قطب های اقتصادی در کشور شکل گیرد و از لحاظ شاخص-های نابرابری در کوتاه مدت بهبود حاصل شود، ولی عدم توجه به فرآیند قطبش و عدم سرریز رشد به مناطق کمتر توسعه یافته در بلند مدت موجب شدت گرفتن افزایش نابرابری های منطقه ای در آینده می گردد. به همین سبب با استفاده از شاخص های ولفسان، داکلاس، استفان و روی میزان قطبش و از شاخص های ضریب جینی، اتکینسون ولگاریتم واریانس و واریانس لگاریتم و ضریب پراکندگی نابرابری درآمدی در اقتصاد ایران طی سال های 1379 الی 1395 مورد سنجش قرار گرفت و در نهایت به بررسی رابطه و علیت بین قطبش و نابرابری درآمد پرداخته شده است، که براساس نتایج حاصل، فرآیند قطبش در اقتصاد ایران موجب کاهش نابرابری درآمدی در میان استان ها می شود که این نکته در خصوص شاخص قطبش داکلاس،استفان و روی نمود بیشتری نسبت به شاخص ولفسان داشته است. بنابراین می بایست قطب های رشد در استان ها با توجه به استعداد ها و آمایش سرزمین هر استان شکل گرفته و به جهت جلو گیری از افزایش نابرابری منطقه ای، با استفاده از مکانیسم های انتقال رشد همچون ابزار های مالیاتی ، رشد قطبهای اقتصادی را به سایر مناطق محروم تر منتقل نمود.

    کلیدواژگان: نابرابری، قطبی شدن، شاخص ولف سان، شاخص داگلاس-استفان و روی، علیت تودا-یاماموتو
  • هدیه میر، اکبر رحیمی پور*، سید عبدالمجید جلایی صفحات 177-199

    حکمرانی خوب الگوی جدیدی برای توسعه پایدار انسانی با ساز و کار تعاملی سه بخش دولت، بخش خصوصی و جامعه مدنی است تا به موجب آن کشورها بتوانند از همه توانمندی های خود در توسعه همه جانبه استفاده کنند. همچنین عملکرد اقتصادی کشورها در طول زمان، تا حد زیادی به محیط سیاسی، نهادی و قانونی آنها وابسته است. این نهادها و سیاست ها، مشخص کننده کیفیت حکمرانی در بین کشورها هستند. پژوهش حاضر با هدف اندازه گیری تاثیر حکمرانی خوب بر رقابت پذیری در بورس اوراق بهادار تهران انجام شده است. نمونه پژوهش شامل 11 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی1396-1389می باشد.در این پژوهش برای انجام آزمون مربوط به مانایی متغیرها از آزمون لوین-لین و چو و از آزمون کایو جهت بررسی رابطه همجمعی و بلندمدت بین متغیرها استفاده می شود. براساس نتایج ارایه شده متغیر بازده سهام شرکت‏ها، شاخص حکمرانی، نرخ واقعی و سرمایه کل در سطح مانا هستند، در حالی که متغیر تولید ناخالص داخلی و نرخ ارز دارای ریشه واحد است. د. نتایج پژوهش بیانگر این است که حکمرانی خوب می تواند بر رقابت پذیری تاثیر مثبت و معنی داری داشته باشد و این موضوع نشاندهنده این است که سیاست های اقتصادی می تواند اثر مثبتی روی بازدهی سهام بورس اوراق بهادار داشته باشد. در این پژوهش از متغیرهای دیگری مانند نرخ ارز، سرمایه کل، نرخ واقعی و تولید ناخالص داخلی استفاده کرده ایم که در نتیجه گیری به آن پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، رقابت پذیری، شاخص های تعیین مزیت رقابتی
  • زهرا عزیزی*، فاطمه دارایی، علیرضا ناصری بروجنی صفحات 201-219

    امروزه یکی از مهمترین چالش های پیش روی اقتصاد جهانی، آلودگی محیط زیست، گرمایش زمین و تغییرات آب و هوایی ناشی از آن است. بهبود دانش و تکنولوژی را می توان یکی از عوامل کنترل کننده انتشار آلایندگی معرفی نمود. یکی از جدیدترین شاخص هایی که منعکس کننده میزان دانش و تکنولوژی به کار رفته در ساختار تولید یک کشور است، شاخص پیچیدگی اقتصادی است. در این پژوهش با استفاده از داده های 99 کشور در دوره 2017-1992 به بررسی اثر پیچیدگی اقتصادی به عنوان معیار سطح تکنولوژی، دانش و مهارت یک اقتصاد، بر آلودگی محیط زیست در چارچوب فرضیه منحنی زیست محیطی کوزنتس پرداخته شده است. آلودگی محیط زیست با معیار میزان انتشار دی اکسید کربن سنجیده شده، زیرا حجم قابل توجهی از گازهای گلخانه ای مربوط به آن است. همچنین از مدل داده های تابلویی و روش حداقل مربعات معمولی پویا به منظور برآورد رابطه میان متغیرها استفاده شده است. نتایج این برآورد نشان می دهد که پیچیدگی اقتصادی اثر منفی و معنی داری بر آلودگی محیط زیست داشته و همچنین فرضیه منحنی زیست محیطی کوزنتس به صورت تجربی مورد تایید قرار گرفته است. این نتایج تجربی بیان می کند که با بهبود تکنولوژی، دانش و مهارت در اقتصاد، میزان انتشار دی اکسید کربن کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: فرضیه منحنی زیست محیطی کوزنتس، پیچیدگی اقتصادی، رشد اقتصادی، انتشار دی اکسید کربن
  • علی علی صوفی*، امیرمحمود رضایی صفحات 221-240

    با توجه به اینکه بیشتر کشورهای اسلامی، از جمله کشورهای در حال توسعه و یا کمتر توسعه یافته می باشند و با معضلاتی چون سطح پایین درآمد و نرخ های نازل رشد اقتصادی روبرو می باشند، لذا این کشورها برای رهایی از چنین مشکلاتی نیازمند رشد اقتصادی سریع و مستمر هستند؛ و ازآنجاکه صنعت گردشگری یکی از پردرآمدترین صنایع جهان می باشد بنابراین می تواند نقش قابل توجهی را در رشد اقتصادی کشورها از جمله کشورهای اسلامی ایفا کند؛ و با توجه به اینکه قبل از توسعه صنعت گردشگری باید بستر به کارگیری منابع طوری باشد که منابعی که در آینده وارد این بخش می گردد به هدر نرود و به صورت بهینه تخصیص یابد لذا در این مطالعه به ارزیابی کارایی صنعت گردشگری کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها در سال 2016 پرداخته شده است.. همچنین، برای تعیین کارایی کشورها از مدل نهاده محور CCR با فرض بازدهی ثابت نسبت به مقیاس تولید و همچنین روش تکمیلی BCC با فرض بازدهی متغیر نسبت به مقیاس تولید برای تفکیک کارایی فنی به کارایی‏های مدیریتی و کارایی مقیاس به کار گرفته شده است... یافته ها نشان داد که 32 درصد از کشورهای مورد بررسی، بر اساس مدل CCR و 48 درصد بر اساس مدل BCC، کارا و مابقی ناکارا هستند. همچنین با استفاده از مدل اندرسون-پیترسون (AP) کشورهای کارا نیز رتبه بندی شدند که بر اساس مدل CCR بحرین و بر اساس مدل BCC کشور ترکیه رتبه نخست را کسب کرد؛ و در نهایت کشورهای مرجع الگوی کشورهای ناکارا معرفی و پیشنهاد شدند.

    کلیدواژگان: صنعت گردشگری، کارایی، کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی، اندرسون-پیترسون، تحلیل پوششی داده ها
  • علی مریدیان*، ناصر یارمحمدیان، فاطمه هواس بیگی صفحات 241-268

    امروزه نقش و اهمیت مصرف انرژی در فرآیند توسعه اقتصادی و نقش بازارهای مالی در رشد اقتصادی با هدایت جریان های مالی از بخش-های غیرمولد به مولد ثابت شده است.با توجه به پیچیدگی سیستم های اقتصادی در کشورهای مختلف جهان این رابطه ممکن است به صورت نامتقارن باشد. با توجه به این که در ایران رشد اقتصادی با نوسانات زیادی مواجه بوده است، مطالعه وجود رابطه نامتقارن برای مصرف انرژی و توسعه مالی به عنوان دو عامل موثر بر توسعه پایدار و رشد اقتصادی می تواند به قرار گرفتن اقتصاد ایران در مسیر رشد و توسعه پایدار کمک زیادی کند.مطالعه حاضر رابطه نامتقارن و غیرخطی بین مصرف انرژی، توسعه مالی و رشد اقتصادی را با تاکید بر سرمایه و نیروی کار برای اقتصاد ایران طی دوره زمانی 1357تا 1395 بررسی می کند. برای بررسی همبستگی نامتقارن بین متغیرها،رویکرد خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی غیرخطی (NARDL) استفاده شده است. برای بررسی رابطه علی بین متغیرهای مورد بررسی، از آزمون علیت گرنجر غیرخطی رویکرد نا پارامتریک دیکس و پانچنکو، استفاده می شود. نتایج نشان می دهد که هم انباشتگی نامتقارن بین متغیرها به ویژه رشد اقتصادی و مصرف انرژی وجود دارد. نتایج علیت غیرخطی نشان می دهد که علیت یک طرفه از رشد اقتصادی به مصرف انرژی، سرمایه و نیروی کار وجود دارد، بنابراین اجرای سیاست های محافظه کارانه مصرف انرژی، استفاده کارا و بهینه از انرژی در بخش های تولیدی، هدایت سرمایه به بخش های مولد و دارای مزیت صادراتی، اعطای تسهیلات بیشتر به بخش خصوصی و ارایه آموزش هایی متناسب با نیازهای بازار کار ایران، نقش زیادی را در قرار گرفتن اقتصاد ایران در مسیر رشد و توسعه پایدار دارد.

    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، مصرف انرژی، رهیافت های غیرخطی، علیت غیرخطی
  • محمدقلی یوسفی* صفحات 269-293

    توسعه تحولی فرهنگی و مبتنی بر بنیان های نهادی تکاملی است.این تغییرات خودانگیخته،تدریجی،برهم فزاینده واجتناب ناپذیر هستند.آنهاخودجوش و تکاملی هستند و نیروی حرکتی خود را دارند .این تحولات تحت تاثیر نیروی خارجی به صورت مکانیکی حرکت نمی کنند. اگرچه آنها در خدمت مقاصد انسانی هستند،اما به صورت عمدی طراحی شده نیستندومحصول ابتکار و طرح شخص خاصی نیستند.بلکه در نتیجه عمل و کردار متقایل میلیونها انسان آزاد شکل گرفته اند، نه از طریق برنامه ریزی چند نفر. در نتیجه توسعه فرایندی تکاملی و خودانگیخته است که توسط مردم آزادانه صورت می گیرد. اما تلاشی جهت مهندسی کردن این تحولات به صورت مکانیکی ، توسعه را از مسیر تکاملی خود منحرف می سازد. توسعه تحولی فرهنگی و مبتنی بر بنیان های نهادی تکاملی است.این تغییرات خودانگیخته،تدریجی،برهم فزاینده واجتناب ناپذیر هستند.آنهاخودجوش و تکاملی هستند و نیروی حرکتی خود را دارند .این تحولات تحت تاثیر نیروی خارجی به صورت مکانیکی حرکت نمی کنند. اگرچه آنها در خدمت مقاصد انسانی هستند،اما به صورت عمدی طراحی شده نیستندومحصول ابتکار و طرح شخص خاصی نیستند.بلکه در نتیجه عمل و کردار متقایل میلیونها انسان آزاد شکل گرفته اند، نه از طریق برنامه ریزی چند نفر. در نتیجه توسعه فرایندی تکاملی و خودانگیخته است که توسط مردم آزادانه صورت می گیرد. اما تلاشی جهت مهندسی کردن این تحولات به صورت مکانیکی ، توسعه را از مسیر تکاملی خود منحرف می سازد.

    کلیدواژگان: توسعه، تکامل فرهنگی، نهادها و نظم خودانگیخته
|
  • Zahra Afshari *, Maede Siavoshi Pages 9-33

    Expanding exports through a diversified export basket can be effective in securing export earnings and long-term growth. In this study, the factors affecting the diversification of non-oil export in Iran with an emphasis on the real exchange rate misalignment during the period of 1981-2014 have been investigated. At First, the real exchange rate misalignment was measured by using a vector auto- regressive (VAR) model. Results show that there were two great misalignment in this years in Iran. Finaly, the effect of real exchange rate misalignment. on the volatility of non-oil exports in Iran was estimated by using a vector auto- regressive (VAR) model. The results indicate that the size of government, per capita GDP and openness have had a positive impact on the diversification of non-oil exports. While the real exchange rate misalignment and political instability have had a negative impact on the non-oil exports diversification. Hence, the implementation of appropriate foreign exchange policies, in the long run, by eliminating the exchange rate misalignmen increase the diversification of non-oil exports.

    Keywords: Exchange rate misalignment, export diversification, VAR
  • Fatemeh Bazzazan *, Shamsollah Shirinbakhsh, Parisa Shokati Tabrizi Pages 35-56

    In today’s world, tourism is the industry of the century and has a progressive perspective. An industry with high potential in creating new jobs which has a significant role in economic growth and reducing poverty and it is always pointed that tourism can generate income and save developing countries from having single product economy. Meanwhile the sustainability of the industry and its revenue and finding an appropriate model to represent the factors affecting the tourism income are of great concern. Among all the factors which have been considered in previous papers in this field, the innovation has been neglected while it is a key driver in all tourism-related sectors to survive and grow especially in the industries with the aspect of competitiveness. The innovation can increase the revenue by building competitive advantage and positively affecting the competitiveness and enhancing the productivity. So this study focuses on the effect of the innovation on tourism income in D8 Islamic countries in the period 2010 - 2017. The results confirm the positive and statistically significant effect of innovation on tourism income and considering it in the model, even the other factors such as governance index, real exchange rate and trade openness can be dropped out of the model and yet, keeping GDP and infrastructures in the equation, the final model to estimate the tourism income is obtained.

    Keywords: Tourism Income, Global Innovation Index, Panel Data, Developing-8 Group Countries
  • Mahdi Pedram *, Esmaeel Safarzade, Nastaran Bayani Pages 57-82

    The main objective of this study is to survey the effect of economic uncertainty on the effectiveness of outstanding bank’s credits in Iran. For this purpose, required quarterly data are collected for the period 1991 - 2017 from the Iran economy. Then, the economic uncertainty index has been estimated from the fluctuations of exchange rate, inflation rate, gold coin price, and total stock price index with ARCH and GARCH method. In the next step, a compound index extracted with the "Principal Components Analysis" method from these estimated indexes. Finally, with the use of the "SVAR" model, the effect of economic uncertainty on the effectiveness of monetary policies has been examined. The results of impulse response functions show that GDP growth has a negative relationship with the estimated uncertainty index and this means that the amount of GDP will reduce when uncertainty becomes higher. Generally, the results of this study implied that economic uncertainty has a negative and significant effect on the effectiveness of the monetary policy. Hence, one can conclude that, in a situation where economic uncertainty is high in the economy, the effectiveness of monetary policies is diminishing.

    Keywords: Economic Uncertainty, Monetary Policy, Effectiveness of Monetary Policy, Bank’s Credits, SVAR Model
  • Maryam Parvar Pages 83-107

    Low insurance penetration rate is one of the current problems of Iran's economy. According to the latest published statistics, Iran's insurance penetration rate in 2018 was equal to 2.01 percent, which is ranked 63rd among 147 countries in the world. The issue is the improvement of this index in various development programs. Therefore, in this study, using a dynamic econometric model, the effects of human capital and value added growth of the industrial sector along with other macroeconomic indicators on the penetration rate of Iranian insurance have been investigated. The results show that during the period 1391-1351, human capital has a direct positive and significant effect on insurance penetration coefficient, while the growth of value added in the industrial sector directly and indirectly affects the insurance penetration coefficient. Among other explanatory variables, inflation and unemployment have a significant negative effect on insurance penetration. In contrast, the growth of real per capita income has had a positive and significant effect on insurance penetration. Despite the fact that the insurance penetration rate is strongly affected by the macroeconomic conditions of the country, it is recommended that the expansion of premiums paid under the industrial sectors, especially in the oil and energy sectors, due to the positive impact of value added on the insurance penetration rate. , Be considered.

    Keywords: Insurance penetration growth rate, Human Capital .Value added growth of the industrial sector, Per capita income growth, General Method of Moments
  • Farhad Tarahomi *, Masoumeh Safari Pages 109-127

    One of the current problems of Iran's economy is the high unemployment rate. According to the latest report from the Statistics Center of Iran, the unemployment rate has been more than 10 percent. One way to create jobs is to export goods and services, which creates the need for labor in the export sector. However, it should be noted that exports also import goods and services in order to supply raw materials, intermediate goods and technology. Therefore, while exports lead to job creation, imports are lost. In this study, by using the input-output table of 1390, the Statistics Center of Iran, the employment amount of exports and also reduction of employment of imports for export 14 major economic sectors of Iran, is determined. In this regard, the model introduced by Tacero et al. (2017) is used. The results show that the amount of employment created by exports, with the deduction of intermediate imports for export, is 2,034,501 Person. totally, intermediate imports for export have lost 170,440 jobs. Among the economic sectors, the agricultural sector has lost the most jobs due to intermediate imports from exports. This amount is calculated as 58,504 people, which is 34% of the total lost employment due to intermediate imports for export.

    Keywords: Employment, Export, Import, Input-Output Table, Iranian Economy
  • Fatemeh Ashrafi, RAMEZAN HOSSEINZADEH * Pages 129-150

    Export is one of the variables affecting the growth of output and value added in the economy.Therefore, the purpose of this study is to investigate the effect of changes in export structure on value added and Compensation of Employees in different sectors of Iranian economy between 2001-2011 using SDA model. Input-output tables of Iran in 2001 and 2011 were used as statistical base for this study. The model results show that changes in export structure (with a constant volume of exports) has reduced the value added of the economy by 30384.7 Billion Rials. The change in the level of exports (with a constant structure of exports) has increased the value added of the economy by 10880412 Billion Rials. The three sectors including "Residential & Business Services", "Machinery" and "Chemicals, Rubber and Plastics" had highest increase in value added due to the change of export structure. Increase of value added in these sectors was 11303039.24, 99749.42 and 6674.78 Billion Rials respectively. Other results of the study showed that export restructuring has caused an increase of 1793.84 Billion Rials in employee compensation in economy.The three sectors, including "Chemicals, Rubber and Plastics", "Transport and Communications", and "Machinery" had the most positive effects from export restructuring. The increment of compensation of employees in these sectors was 1999.00, 1323.00 and 365.19 Billion Rials, respectively.

    Keywords: Changes in export structure, Employee compensation, Value added, input- output model
  • Hadi Rahmani Fazli * Pages 151-176

    The issue of inequality is a major challenge in development. Regional inequality usually occurs in resources, activities, population and production, so that each factor, in turn, strengthens other factors and expands the cycle of regional inequality and causes economic, social and political damage in the regions of the country. Because in the process of eliminating regional inequalities in the country, economic poles may be formed in the country and improve in terms of inequality indicators in the short term, but not paying attention to the polarization process and not overflowing growth to In the long run, less developed regions will exacerbate increasing regional inequalities in the future. For this reason, using Wolfson, Duclass, Stephen and rey polarization indices and Gini coefficient, Atkinson, logarithm -variance and variance-logarithm and income inequality dispersion indices in the Iranian economy during the years 1379 to 1395 And finally examined the relationship and causality between polarization and income inequality, which based on the results, the process of polarization in the Iranian economy reduces income inequality among the provinces, which is the case with the Duclass, Stephen and rey polarization index were more prominent than the Wolfson index. Therefore, growth poles should be formed in the provinces according to the talents and land management of each province, and in order to prevent the increase of regional inequality, using growth transfer mechanisms such as tax tools, the growth poles Moved the economy to other more deprived areas.

    Keywords: Inequality, Polarization, Wolf Son Index, Douglas- Stephen, Ray Index, Toda-Yamamoto Causality
  • Akbar Rahimi Poor * Pages 177-199

    Good governance is a new model for sustainable human development, with the interactive mechanism of the three sectors of government, the private sector, and civil society, so that countries can use all their capabilities in comprehensive development. Also, the economic performance of countries over time depends to a large extent on their political, institutional and legal environment. These institutions and policies characterize the quality of governance among countries. The purpose of this study was to measure the effect of good governance on competitiveness in Tehran Stock Exchange. The research sample consists of 11 companies listed in Tehran Stock Exchange during the period of 2012-2017.In this research, Levine-Lean and Chu tests and Kao's test to examine the coherent and long-run relationship between variables are used to conduct variables testing. Based on the results, the company's stock returns, governance index, real rate and total capital are mana, while the gross domestic product and exchange rate have a single root. Also, the results of the Cao test confirm the coherent relationship between the model variables. Therefore, there is a long-term equilibrium relationship between corporate corruption and independent variables. After analyzing the static and coherent relationship between the research variables, using the combined data and multiple regression analysis with E-Views software and the panel data technique, we examined the research hypothesis.The results of the research show that good governance can have a positive and significant impact on competitiveness,

    Keywords: Good Governance, Competitiveness, Indicators of competitive advantage
  • Zahra Azizi *, Fatemeh Daraei, Alireza Naseri Boroujeni Pages 201-219

    Today, one of the most important challenges facing the global economy is environmental pollution and climate changes. Improving knowledge and technology can be one of the factors controlling the emission of pollutants. One of the newest indicators that reflects the level of knowledge and technology used in the country's production structure is the economic complexity index. In this study, using data from 99 countries in the period of 1992-2017, the impact of economic complexity as a measure of the level of technology, knowledge and skills of an economy, on environmental pollution in the framework of Kuznets' environmental curve hypothesis has been investigated. Environmental pollution is measured by the carbon dioxide emission. A panel data model with Dynamic Ordinary Least Squares (DOLS) has been used to estimate the relationship between variables. The results of this estimation show that economic complexity has a negative and significant effect on environmental pollution, and also the Kuznets' environmental curve has been empirically confirmed. These results indicate that by improving technology, knowledge and skills in the economy, carbon dioxide emissions can be reduced.

    Keywords: Environmental Kuznets Curve, Economic Complexity, Economic Growth, CO2 Emissions
  • Ali Alisoofi *, AmirMahmoud Rezaei Pages 221-240

    Given that most Islamic countries are including developing or less developed countries, face problems such as low levels of income and low rates of economic growth, these countries need rapid economic growth to get rid of such problems. And since Tourism as a highest earning industry in the world, it can play a significant role in the economic growth of countries, including Islamic countries. And considering that before the development of the tourism industry, the use of resources should be such that the resources that will enter this sector in the future will not be wasted and will be optimally allocated. Therefore, this study evaluates the tourism industry efficiency in OIC Countries using data envelopment analysis method in 2016. Also, input-oriented BCC and CCR were used to assess the performance of countries. The findings showed that 32% of the countries under review, based on the CCR model and 48% based on the BCC model, are efficient and the rest are inefficient. Also, using the Anderson-Peterson model (AP), the countries of the efficient were ranked according to the CCR model in Bahrain and based on the BCC model, Turkey ranked first, and finally the reference countries of the pattern of inefficient countries were introduced and suggested.

    Keywords: tourism industry, Efficiency, OIC Countries, AP, DEA
  • Ali Moridian *, Naser Yarmohamadian, Fatemeh Havasbeigi Pages 241-268

    Today,the role and importance of energy consumption in the process of economic development and the role of financial markets in economic growth has been proven by guiding financial flows from unproductive to productive sectors.Due to the complexity of economic systems in different countries of the world,this relationship may be asymmetric.Given that economic growth in Iran has fluctuated greatly,the study of the asymmetric relationship between energy consumption and financial development as two factors affecting sustainable development and economic growth can be the path of Iran's economy to growth.And sustainable development will help a lot.The present study examines the asymmetric and nonlinear relationship between energy consumption,financial development and economic growth with emphasis on capital and labor for the Iranian economy during the period1978to2016.To investigate asymmetric correlation between variables,a NARDL self-regression approach has been used.To investigate the causal relationship between the variables under study,Nonlinear Grager Causality Test Diks & Panchenko nonparametric approach is Used.The results show that there is also asymmetric accumulation between variables, especially economic growth and energy consumption. The results of nonlinear causality show that there is a one-sided causality of economic growth to energy consumption, capital and labor, so implement conservative energy consumption policies, efficient and efficient use of energy in manufacturing sectors, direct capital to productive sectors. And having an export advantage, providing more facilities to the private sector and providing training tailored to the needs of the Iranian labor market, plays a major role in placing the Iranian economy on the path of sustainable growth and development.

    Keywords: Economic Growth, Energy Consumption, nonlinear approaches, nonlinear causality
  • Mohammadgholi Yousefi * Pages 269-293

    Development is a cultural evolutionary process which is neither natural, nor artificial, neither genetically transmitted nor rationally designed. These changes, however, are spontaneous, gradual, incremental and inexorable. They are self-generating and have their own course of action. They are neither exogenously determined nor are mechanically moved. Successful institutions, though they serve human purpose, are not deliberately designed but are developed through an evolutionary process. Thus, development is an evolutionary spontaneous process, emerges in an open and free environment. Any attempt to engineere these changes mechanically, however, would divert development process from its evolutionary pathDevelopment is a cultural evolutionary process which is neither natural, nor artificial, neither genetically transmitted nor rationally designed. These changes, however, are spontaneous, gradual, incremental and inexorable. They are self-generating and have their own course of action. They are neither exogenously determined nor are mechanically moved. Successful institutions, though they serve human purpose, are not deliberately designed but are developed through an evolutionary process. Thus, development is an evolutionary spontaneous process, emerges in an open and free environment. Any attempt to engineere these changes mechanically, however, would divert development process from its evolutionary path

    Keywords: : Evolutionary Rationality, Constructivist Rationality, Institutions, Development