فهرست مطالب

راهبرد اجتماعی فرهنگی - پیاپی 35 (تابستان 1399)

فصلنامه راهبرد اجتماعی فرهنگی
پیاپی 35 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد مجاورشیخان، صدیقه ببران*، علی اصغر کیا صفحات 5-24

    تنوع رسانه ها و شرایط جهانی شدن، سبب شده اند که ارتباطات میان فرهنگی دامنه گسترده تری پیدا کند. در ایران، رسانه های داخلی و برون مرزی متعددی توسعه پیدا کرده اند که یکی از کارکردهای اصلی آنها توسعه ارتباطات میان فرهنگی است. تحقیق حاضر با هدف رتبه بندی جایگاه رسانه های داخلی (تلویزیون و رادیو) و رسانه های خارجی (برون مرزی) درخصوص اثرگذاری بر توسعه ارتباطات میان فرهنگی انجام شده است. این پژوهش به روش تحلیل سلسله مراتبی فازی اجرا شده است. اطلاعات این تحقیق با استفاده از پرسشنامه تهیه شده توسط محقق بر اساس مقایسه دو بعدی نمونه های متشکل از 13 متخصص در زمینه مدیریت رسانه (گروه کیفی) و 66 کارشناس در مدیریت رسانه (گروه کمی) در سال 1399 جمع آوری شده است.نتایج این تحقیق نشان داده است که بیشترین تاثیر بر توسعه ارتباطات میان فرهنگی در ایران، متعلق به تلویزیون داخلی است. پس از تلویزیون داخلی، رادیو در رتبه بعدی عوامل موثر بر توسعه ارتباطات میان فرهنگی در ایران قرار دارد. لازم به ذکر است که رسانه های برون مرزی از منظر کارشناسان، در رتبه بندی مذکور، در جایگاه آخر قرار گرفته اند. براساس این یافته ها، پیشنهاداتی برای مدیران رسانه جهت افزایش اثرگذاری در حوزه ارتباطات میان فرهنگی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: توسعه ارتباطات میان فرهنگی، رسانه ملی، تلویزیون، رادیو، رسانه های برون مرزی
  • زهرا رشیدی * صفحات 25-50

    هدف پژوهش حاضر، تاملی بر سیاست کوچک سازی دانشگاه ها؛ راهبردی پیش برنده یا بازدارنده است. نوع پژوهش کاربردی است و از روش تحلیل محتوای کیفی از نوع تحلیل تماتیک(موضوعی) در دو سطح رسالت های مهم آموزش عالی و کشورهای منتخب که تجربه اجرای این سیاست را داشته اند، بهره برده است. ابزار جمع آوری اطلاعات، تحلیل محتوا، فیش برداری و چک لیست بوده است. تجزیه و تحلیل داده ها از روش توصیفی - تحلیلی به شیوه کدگذاری  انجام شده است. بر اساس یافته های پژوهش، استراتژی کوچک سازی در دانشگاه ها بیش از آن که برآمده از نگاه درون دانشگاه باشد، بیشتر مبتنی بر فشار های بیرونی دانشگاه است که اهداف اقتصادی، کاهش هزینه و تولید انبوه را به همراه دارد. درواقع این فشارهای بیرونی ناشی از آن است که تقاضا برای ورود به آموزش عالی همچنان رو به افزایش بوده و همچنین با مشکلات جدی ازیک سو در تامین بودجه جاری خود و ازسوی دیگر با نبود صلاحیت های لازم در دانش آموختگان خود مواجه است. کشورهای منتخب به لحاظ اجرای سیاست کوچک سازی در آموزش عالی موفق نبوده و در اجرای این سیاست ناکام بودند و سیاست برآمده از نگاه کوچک سازی این کشورها برای آموزش عالی همانا چابک سازی دانشگاه است. از جمله راهبردهای سیاستی برای چابک سازی آموزش عالی ایران می توان اشاره به نگاه به دانشگاه به مثابه نهادی خودتنظیم، لحاظ کردن سیستم ارزشیابی و اعتباربخشی قوی، بازنگری در اولویت ها و حذف انتخابی، صرف نظر از نگاه بنگاه اقتصادی زودبازده به آموزش عالی کرد. این همه رخ نمی دهد مگر، درازای پاسداشت استقلال دانشگاهی، کاهش تمرکز و مدیریت علمی منابع انسانی با تکیه بر رویکرد چابک سازی که بیش از همه چیز نیاز امروز نهادهای آموزش عالی است.

    کلیدواژگان: کوچک سازی دانشگاه، تجربه های جهانی، آموزش عالی ایران، چابک سازی
  • قباد میمنت آبادی، سمیه تاجیک اسماعیلی*، شهناز هاشمی صفحات 51-78

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش شبکه های اجتماعی مجازی در تحول هویت قومی، در کردستان ایران (شهر سنندج) صورت گرفته است. جامعه آماری ، شامل شهروندان بالای 15 سال شهرستان سنندج (388532 نفر) بوده و حجم نمونه براساس فرمول کوکران، 384 نفر از کاربران شبکه‏های اجتماعی مجازی در نظر گرفته شده است. نتایج آزمون نشان داد که بین هر پنج بعد هویت قومی و استفاده از شبکه‏های اجتماعی مجازی ارتباط آماری معنی دار و مثبت وجود دارد. میزان همبستگی بین هویت زبانی و مدت و زمان استفاده از سایت های شبکه اجتماعی به ترتیب 031/0 و 034/0؛ بین هویت اجتماعی و مدت و زمان استفاده از سایت های شبکه اجتماعی به ترتیب 019/0 و 065/0؛ بین هویت تاریخی و مدت و زمان استفاده از سایت های شبکه اجتماعی به ترتیب 05/0 و 085/0؛ بین هویت فرهنگی و مدت و زمان استفاده از سایت های شبکه اجتماعی به ترتیب 036/0 و 026/0 و بین هویت سیاسی و مدت و زمان استفاده از سایت های شبکه اجتماعی به ترتیب 022/0 و 053/0 است. همچنین طبق نتایج پژوهش حاضر،نوع استفاده ازسایت های شبکه اجتماعی بر هر پنج بعد هویت در بین قوم کرد اثرگذار است.

    کلیدواژگان: شبکه‏های اجتماعی مجازی، هویت، تحول، قومیت، قوم کرد
  • صمد فریدی، علی جعفری* صفحات 79-102

    تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر شبکه های ماهواره ای فارسی زبان بر ناهنجاری های اجتماعی در بین جوانان اردبیل و به روش پیمایشی انجام گرفته است. جامعه آماری شامل جوانان شهر اردبیل بوده اند که از ماهواره استفاده می کنند. برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شده و 371 نفر برآورد شده است. تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله آزمون پیرسون و تحلیل رگرسیون انجام شد. یافته های تحقیق نشان داد که بین میزان استفاده از شبکه های ماهواره ای فارسی زبان و ناهنجاری های اجتماعی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین بین خیانت، طلاق، اعتیاد به مشروبات الکلی و روابط جنسی با میزان استفاده از شبکه های ماهواره ای فارسی زبان رابطه معنادار و مثبتی وجود دارد. بنابراین پیشنهاد می شود که دوره های آموزش سواد رسانه ای پیرامون انواع رسانه ها، امکانات رسانه ای و همین طور دام های رسانه و طریق استفاده صحیح از رسانه برگزار شود. همچنین شیوه صحیح تربیت فرزندان و راه های همسرداری و ارایه برنامه های عملی برای افراد درراستای شاداب نگه داشتن فضای خانه و خانواده ازطریق ساخت برنامه های سرگرم کننده از جمله سریال های مناسب ارایه شود.

    کلیدواژگان: شبکه های ماهواره ای، ناهنجاری های اجتماعی، جوانان، اردبیل
  • محمد یوسفی، اسماعیل شیعه*، محمدرضا خطیبی، نوید سعیدی رضوانی صفحات 103-140

    امروزه آگاهی یکی از عوامل موثر در مشارکت شهروندان به حساب می آید. یادگیری همه جانبه، همگانی و مادام العمر مفاهیمی هستند که در مکانی تحقق می یابند که از آن به شهر یادگیرنده تعبیر می شود. در این پژوهش ابتدا ابعاد و مولفه های شهر یادگیرنده با استفاده از منابع اسنادی شناسایی و پس از بررسی تکمیل شده است. با جمع بندی نهایی، شهر یادگیرنده در سه بعد بستر ، فضا و دامنه یادگیری دسته بندی و با استفاده از روش آمیخته به صورت توصیفی -تحلیلی و نظرسنجی از نخبگان، مهم ترین مولفه های هر بعد شناسایی شد.در مرحله بعد با استفاده از پیمایش از بین 360 نفر نمونه مربوط به جامعه آماری شهر قزوین، ارتباط این مولفه ها با زمینه های مشارکت شهروندی (اجتماعی،اقتصادی و علمی) در شهر قزوین مورد بررسی قرار گرفت و با استفاده از آزمون همبستگی تایو بی کندال و نرم افزار SPSS، رابطه معنی داری میان این دو مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش بیانگر آن است که مشارکت اجتماعی با آموزش رسمی، بسترهای جسمی-روانی، سیاسی -نهادی، اقتصادی و حوزه یادگیری رابطه معنی دار و مشارکت اقتصادی با آموزش رسمی، بسترهای فرهنگی، سیاسی-نهادی،حوزه یادگیری و یادگیری مادام العمر رابطه معنی دار دارد و مشارکت علمی نیز تنها با آموزش رسمی، بسترهای فرهنگی، فناوری و جسمی-روانی رابطه معنی دار دارد.

    کلیدواژگان: شهر یادگیرنده، یادگیری مادام العمر، آزمون معنی داری، مشارکت شهروندی، قزوین
  • آرمان حیدری*، سیروس احمدی، سید عبدالهادی دانشی، عاطفه مدبرنژاد صفحات 141-167

    گسترش رسانه‏های نوین با انتشار و ترویج  نگرش و باورهای خاص در مورد رابطه دختر و پسر، زمینه بروز دغدغه‏ها و وقوع مسایل فردی، اجتماعی و فرهنگی درخصوص کمیت و کیفیت رابطه این دو جنس را فراهم کرده است. اما اینکه این رسانه ها واقعا تا چه اندازه بر نگرش جوانان از نظر رابطه با جنس مخالف موثرند به صورت تجربی بررسی نشده است. مقاله حاضر حاصل تحقیقی بود که در سال 1394 با روش کمی و تکنیک پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق ساخته با هدف بررسی تجربی این رابطه در نمونه ای 387 نفری از جوانان شهر بهبهان انجام شد. روش نمونه گیری تصادفی-طبقه ای متناسب با حجم به تفکیک جنسیت و ابزار تحلیل داده ها نرم افزار spss 22 برای انجام آزمون های تحلیل عامل اکتشافی، همبستگی و رگرسیون چندمتغیره بود. براساس یافته های تحقیق، دوست یابی اینترنتی، سرگرمی و استفاده تفریحی از ماهواره و استفاده تعاملی از موبایل همراه، بالاترین همبستگی مثبت و معنی‏دار را با ابعاد رفتاری، شناختی و احساسی گرایش به رابطه با جنس مخالف داشته اند. براساس نتایج تحقیق، نه اینترنت،بلکه نوع استفاده از آن تعیین کننده میزان گرایش به رابطه با جنس مخالف بود. همچنین بعد سرگرمی - تفریحی ماهواره و ابعاد انفرادی و تعاملی استفاده از موبایل بیشترین همبستگی مثبت و معنی‏دار را با گرایش به رابطه با جنس مخالف داشتند. درنهایت اینکه، میزان استفاده از رسانه‏های نوین متفاوت، تاثیر یکسانی بر ابعاد احساسی، شناختی و رفتاری پاسخگویان نسبت به گرایش به رابطه با جنس مخالف نداشتند.

    کلیدواژگان: رسانه‏ های نوین، گرایش به جنس مخالف، دوست یابی اینترنتی، مصرف خدمات اینترنت
|
  • Mohammad Mojaversheikhan, Sedigheh Babran *, Ali Asghar Kia Pages 5-24

    The diversity of media and the conditions of globalization have paved the way for intercultural communications to become more widespread. In Iran, several national (domestic) and foreign broadcasting media have been developed and one of the major functions of these media is to develop intercultural communications. The present study aims to rank the position of the national broadcasting media, television and radio exclusively, and that of foreign media, satellite channels, in terms of influencing the development of intercultural communications. This research has been carried out through fuzzy hierarchical analysis (FAHP) in 2019. The necessary data were collected by means of a researcher-made questionnaire based on pair wise comparisons from a sample consisting of 13 experts in the field of media management (qualitative section) and 66 media management experts (quantitative section). The findings showed that the domestic TV broadcasting had the greatest influence on the development of intercultural communications in Iran and the domestic radio broadcasting stood after it. It should be noted that the foreign media, according to the experts, stood in the last place. On the basis of these findings, some helpful suggestions were made to the media managers to improve the effectiveness of the domestic broadcasting media in the field of intercultural communications.

    Keywords: development of intercultural communications, national, domestic broadcasting media, foreign broadcasting media
  • Zahra Rashidi * Pages 25-50

    This study aims at examining the university downsizing policy and whether it is a leading or deterring strategy. It is an applied research using qualitative content analysis and thematic analysis methods to study two levels of important higher education missions and the selected countries that have experienced implementing this policy. Data collecting tools were content analysis, taking note, and checklist. The data were analyzed through descriptive-analytical method using an encoding system. According to the findings, the strategy of downsizing universities is mostly based on the external pressures focusing on economic goals, lower costs, and mass production, rather than coming from within the universities. In fact, these pressures are due to the increasing demand for entry into higher education institutes as well as the serious problems with their current funding in one hand and insufficient qualifications of those graduated from these institutes on the other hand. Furthermore, the selected countries have barely achieved considerable success in downsizing the higher education and most of their efforts were doomed to failure.  Thus, considering the policy of downsizing the higher education, the appropriate strategy stemming from this policy in these countries is promoting the agility of the universities. Regarding the agility of the higher education in Iran, this study offers 4 strategies: (1) looking at universities as some self-regulating institutions, (2) implementing an effective comprehensive evaluation and accreditation system to carefully monitor the activities, (3) reviewing and modifying the priorities and selective omissions, and (4) expecting long term returns in higher education instead of looking at universities as some economic corporations with short term returns. Obviously, the success of these strategies calls for the  academic autonomy of universities, decentralization, and scientific management of human resources on the basis of agility in university  which is essential for today`s higher education institutions.

    Keywords: University Downsizing, Higher education, University Agility
  • Ghobad Maimanatabad, Somayeh Tajik Esmaeili *, Shanaz Hashemi Pages 51-78

    This study aims at investigating the effect of virtual social networks on the transformation of ethnic identity of the Kurd citizens  of Sanandaj, Iran. Our statistical population were selected from over fifteen-year-old citizens of Sanandaj (388532) and the sample size was based on Morgan table and Cochran formula and consisted of 384 users of the virtual social networks. The findings showed that there was a positive and significant relationship between the five dimensions of ethnic identity and the use of virtual social networks. The correlation between lingual identity and the duration and time of using social networks was between 0.031 and 0.034, respectively; between social identity and the duration and time of using social networks between 0.019 and 0.065, respectively; between historical identity and the duration and time of using social networks between 0.05 and 0.85 respectively; between cultural identity and the duration and time of using social networks between 0.036 and 0.026, respectively, and between political identity and the duration and time of using social networks between 0.022 and 0.053, respectively. Also, according to the results of the study, the type of virtual social networks commonly used significantly affects all the five dimensions of identity among the Kurds of the studied city.

    Keywords: virtual social networks, transformation of ethnic identity, lingual identity, Social Identity, Historical Identity, Cultural Identity, Political Identity
  • Samad Faridi, Ali Jafari * Pages 79-102

    This study aims at investigating the effects of watching the Persian channels of satellite networks on social anomalies among the youths of Ardabil the city. The statistical population was randomly selected from those youths of Ardabil who watched these channels. Then Cochran's formula was used to determine the sample size consisting of 371 young boys and girls. Then, the collected data were analyzed through Pearson test and regression analysis. Findings showed that there was a positive and significant relationship between these youths' watching Persian channels of satellite networks and their social anomalies. These findings also showed that there was a significantly positive relationship between marital infidelities, divorce, alcohol addiction, and sexual relations with watching these satellite channels. Therefore, it is suggested that some media literacy training courses, including the types of media, media facilities, potential media traps, and the proper use of media be developed. Also, some other courses such as the correct methods of keeping connubial and family relations and raising children and practical ways of keeping the home and family atmosphere fresh have to be offered.

    Keywords: Watching Persian Channels, Satellite networks, social anomalies, youths of Ardabil
  • Mohammad Yousefi, Esmaeil Shieh *, Mohammadreza Khatibi, Navid Saeidi Rezvani Pages 103-140

    Today, level of knowledge and awareness is one of the most effective factors in promoting the level of citizens' participation in different activities. Comprehensive, universal, and lifelong learning are concepts to be realized in a place that is commonly interpreted as a learning city. In this study, the dimensions and components of a learning city were firstly identified through examining the documentary sources and subsequently these dimensions and components were completed. Accordingly, three dimensions of the learning city, namely the context, space, and domain of learning, were worked out and through descriptive-analytic method and elite survey, the most important elements of each dimension were identified. In the next step, using a survey of 360 persons from the statistical population selected from the citizens of Qazvin the city, the relationship between these components and these citizens' social, economic, and scientific participation was examined. Using the Tao B. Kendall correlation test and SPSS software, our findings showed that there is a significant relationship between the two variables. These findings also indicated that social participation has a significant relationship with formal education, physical-psychological and political-institutional and economic contexts and learning contexts while economic participation has such a relationship with formal education, cultural and political-institutional contexts and lifelong learning. Also, scientific participation is significantly associated only with formal education and cultural, technological, and physical-psychological contexts.

    Keywords: Learning City, citizens' participation, life-long learning, Qazvin
  • Arman Heidari *, Sirous Ahmadi, Seyedabdolhadi Daneshi, Atefeh Modabernezhad Pages 141-167

    The spread of modern broadcasting and communicating media encouraging specific attitudes and beliefs about the relationship between boys and girls has provided the basis for concerns and has raised some individual, social, and cultural issues regarding the quantity and quality of the relationship between the two sexes. But the extent to which these media really influence young people's heterosexual orientation has not yet been empirically examined. This paper is the result of a research carried out in 2015 using a quantitative method and survey technique through a researcher-made questionnaire to experimentally investigate the relationship between consuming new communication media and heterosexual orientation in a sample of 387 youths in Behbahan, Iran. The method of stratified random sampling was proportional to volume by gender and data analysis tool was SPSS 22 software for heuristic, correlation, and multivariate regression analysis. Our research findings showed that the boys' and girls' internet dating, watching satellite channels, and interactive use of mobile phones had the highest positive and significant correlation with the behavioral, cognitive, and emotional dimensions of their tendency to have relationship with the opposite sex. According to these findings, it was not the internet service consumption in general, but the type of the service consumed, that determined their heterosexual orientation. Also, the entertainment aspects of watching satellite channels and the individual and interactive dimensions of using mobile phones had the highest positive and significant correlation with their tendency to have such a relationship. Finally, the findings showed that using different new communication media did not equally affect the emotional, cognitive, and behavioral dimensions of the respondents' heterosexual orientation.

    Keywords: new communication media, heterosexual orientation, internet dating, internet service consumption