فهرست مطالب

تاریخ - پیاپی 57 (تابستان 1399)

فصلنامه تاریخ
پیاپی 57 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • تحولات اقتصادی (ارضی) دوره ی آق قویونلو (908-857 ق.)
    رضا طاهرخانی *، محمد سپهری صفحه 1

    به رغم اهمیت تحولات سیاسی و فرهنگی ایران در دوره فرمانروایی آق قویونلوها در نیمه دوم سده 9 ق، تحولات اقتصادی این دوره نیز حایز اهمیت بسیار است. سیاست های اقتصادی این دوره عمدتا بر پایه نظام زمینداری و دامپروری بنا شده بود. اوزون حسن بنیانگذار این سلسله، قانون نامه ای تدوین کرد که در نوع خود کم نظیر بود؛ بیشتر مطالب این قانون نامه در خصوص میزان و نوع مالیاتی است که کشاورزان و دامپروران کوچ نشین به دولت پرداخت می کردند. او با این کار بازنگری در مالیات بندی اراضی و اصلاح مباحث مالیاتی را خواستار شد. تا از فشار فزاینده مالیاتی بر توده مردم بکاهد. برخی دیگر از سلاطین آق قویونلو نیز به پیروی از اوزون حسن اقداماتی را در جهت رفع مظالم مالیاتی، حذف مالیات های غیر اسلامی و پیشگیری از هرج و مرج در مالیات گیری انجام دادند. به ویژه سلطان یعقوب که بیشتر اهتمامش را در جهت اصلاحات در حوزه سیورغال ها معطوف داشت. اما رستم بیگ با خط بطلانی بر اصلاحات انجام شده در گذشته، بار دیگر واگذاری در امر سیورغال ها4 را افزایش داد به گونه ای که هیچ یک از سلاطین آق قویونلو تا آن زمان به اندازه او سیورغال واگذار نکرده بودند. احمد پادشاه نیز تحت تاثیر عثمانی ها، اصلاحاتی را در جهت حذف مالیات های غیر شرعی و کاهش نفوذ زمینداران انجام داد. به نظر می رسد این پژوهش توانسته، تحولات و اصلاحات اقتصادی دوره آق قویونلو را تبیین کند.

    کلیدواژگان: آق قویونلو، اوزون حسن، سلطان یعقوب، رستم بیگ، احمد پادشاه
  • عباسعلی محمدی، محمد سپهری* صفحات 7-25

    فرهنگ شیعه از ادعیه و زیارت بسیار غنی برخوردار است، به طوری که هیچ یک از فرق اسلامی از این مقدار ادعیه و زیارات بهره مند نیستند ، این نشان از چهره معنوی و عرفانی شیعه است که خلوص دینی و تزکیه نفس را در جامعه شیعیان قوت می بخشد امام هادی (ع) به پیروی از دیگر ایمه اطهار (ع) به ویژه امام زین العابدین (ع) که از طریق دعا به آموزش شیعیان و دیگر مسلمانان پرداخت، علاوه بر دعا، فرهنگ زیارت و زیارت نامه را وسیله تعلیم معارف والای مکتب اهل بیت (ع) قرار داد. از آن بزرگوار زیارت نامه هایی چون زیارت جامعه کبیره، زیارت امیرالمومنین علی (ع)، زیارت حضرت زهرا (س) و زیارت غدیریه به دست ما رسیده است. از میان زیارت نامه های منقول از آن حضرت (ع)، دو زیارت نامه جامعه کبیره و غدیریه از نظر حجم و محتوا اهمیت بیشتری دارد. ازاین رو در این مقاله به بررسی سندی و محتوایی زیارت نامه جامعه کبیره پرداخته شده و صحت انتساب آن ها به امام هادی (ع) اثبات شده است.واژگان کلیدی: امام هادی (ع)، خفقان سیاسی، زیارت جامعه کبیره، شیعه

    کلیدواژگان: امام هادی (ع)، خفقان سیاسی، زیارت جامعه کبیره، شیعه
  • ندا کعبه، حسین خسروی*، سهراب اسلامی صفحات 27-45
    بررسی نقش زن در چرخه تولید منسوجات، که بطور اعم ذیل فعالیتهای اقتصادی قرار می گیرد، در دوره صفوی تصویری کاملتر از چگونگی شکوفایی تمدن اسلامی در این عصر می دهد. مساله تحقیق چگونگی نگرش اسلامی-شیعی عصر صفوی در مهیا کردن بسترهای لازم دینی، اجتماعی و اقتصادی برای فعالیت های اقتصادی زنان در عرصه تولید منسوجات می باشد که این امر موجب مشارکت آنها در شکوفایی اقتصادی تمدن عصر صفوی شده است. نتایجی که در این تحقیق بدست آمدند نشان دادند که زنان در پرتو شرایط پدید آمده از قوانین اسلامی-شیعی توانستند تا از زمینه های مذهبی نظیر تفکیک زنان از مردان در اجتماع در حرفه های مرتبط با زنان نظیر مشارکت در تولید مواد خام مورد نیاز بازرگانی منسوجات نظیر ابریشم خام، پشم ریسی و مشارکت در تولید منسوجات و صنایع دستی نظیر پارچه، زری دوزی، فرش بافی سود برند. همچنین زنان با استفاده از آموزه های نظیر وقف توانستند با ساختن کاروانسراها و راه ها به رونق اقتصادی برای بازرگانی این منسوجات در عصر صفوی یاری رسانند.
    کلیدواژگان: صفویه، زنان، منسوجات، ابریشم، اقتصاد
  • لیلا سرویاس، سینا فروزش*، رضا شعبانی صمغ آبادی، غلامحسین زرگری نژاد صفحات 47-77
    پژوهش حاضر درصدد بررسی دلایل ناکارامدی بازار و اصناف در تحولات دوران پهلوی اول (1320) است. از این منظر پس از بسط فضای مفهومی موضوع، به بررسی نقش و کارکرد اصناف خواهد پرداخت. مطابق با مستندات موضوعی ارایه شده در این پژوهش، روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات در این پژوهش، کتابخانه ای می باشد یافته های تحقیق حکایت از آن دارند که بازاریان و اصناف در اثر نفوذ خارجی، گسترش و چاپ روزنامه نقش و کارکرد آنها از حوزه صرف اقتصادی و تجاری خارج شده و جنبه سیاسی و اجتماعی به خود گرفته است که این موضوع ساختار و ماهیت اصناف و بازاریان را دچار دگرگونی اساسی نموده و از حالت طبقه در خود خارج کرده و به طبقه ی برای خود تبدیل نمود است این موضوع سبب تاثیر گذاری بازاریان و اصناف بر تحولاتی از جمله شکل گیری نهضت تنباکو،مجلس وکلای تجار، انقلاب مشروطیت، مجلس ملی و شکل گیری بانک ملی شده به گونه ای که بازاریان دارای تاثیر گذاری مثبتی بر روند حوادث و تحولات تا این بازه زمانی بوده اند اما بعد از مشروطیت تا 1320 به علت فقدان اتحاد درون گروهی ، ضعف آگاهی صنفی و طبقاتی و روی کار آمدن رضا شاه و تشکیل دولت و عدم تعادل طبقاتی و گرایش به زمین داری، بازاریان و اصناف دچار ناکارامد ی شده و نتوانستند بر تحولات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی تاثیرات مثبتی بگذارند.
    کلیدواژگان: ایران، قاجار و پهلوی، بازار و اصناف، انقلاب مشروطه
  • امیرحسین سلطانی، بهمن فیروزمندی*، رضا شعبانی صمغ آبادی، هایده خمسه صفحات 79-94

    تخت جمشید از جمله بناهای تاریخی بسیار ارزشمند در ایران و جهان است که به خاطر جایگاه سیاسی، فرمانروایی، موقعیت جغرافیایی، معماری ساخت و نقش آن در تحولات تاریخ باستان ایران بسیار حایز اهمیت می باشد که توسط داریوش ساخت آن شروع شد و در دوران اردشیر اول ادامه پیدا کرد. از این رو مقاله حاضر که در صدد بررسی به تخت نشستن داریوش بزرگ و اردشیر اول و نقش آنها در توسعه عمرانی تخت جمشید است پس از بسط فضای مفهومی موضوع تحقیق، به بررسی نقش داریوش بزرگ و اردشیر اول در توسعه عمرانی تخت جمشید خواهد پرداخت. مطابق با مستندات موضوعی ارایه شده در این پژوهش، روش تحقیق، توصیفی-تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات در این پژوهش، کتابخانه ای می باشد. یافته های این مطالعه، حاکی از آن است که سرزمین ایران از دیرباز خاستگاه تمدن های بزرگ و کهن بوده است که پادشاهی هخامنشی ها یکی از آنها محسوب می شود که از تمدن های میان رودان، مصر، یونان و روم آگاهی داشته و بطبع از این تمدن ها الهام گرفته و بر آنها نیز تاثیر گذاشته اند، این موضوع در شکل گیری و ساخت تخت جمشید تاثیر گذاشته است، ثانیا؛ بسیاری ساخت تخت جمشید را از زمان داریوش کبیر می دانند که توسط پادشاهان بعد مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت و در زمان اردشیر یکم نیز بر عمران و آبادانی آن افزوده شد.

    کلیدواژگان: ایران، سلسله هخامنشی، داریوش بزرگ، اردشیر اول
  • خدیجه نقی پورفر، ناصر جدیدی* صفحات 95-120
    آب همواره در شکل گیری تمدن های بزرگ بشری نقشی مهم و تعیین کننده داشته است که تمدن ایلام نیز از آن جمله است و از آن جا که بشر اولیه برای هر پدیده ای که برایش از اهمیت برخوردار بوده، نماد هایی ایزدی تعریف نموده است، برای آب نیز در تمامی تمدن ها ایزدی تعریف شده است که در تمدن ایلام نیز از کهن ترین دوران تمدنی آن، همواره ایزد آب و مخلوقاتش از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده اند، که ازجمله این مخلوقات می توان به زن ماهیان اشاره نمود. آنان که از ایزدبانوان همکار و مخلوق ایا/ انکی ایزد آب به شمار می رفتند، از دوران کهن ایلامی، در میان نقوش و آثار ایلامی دیده می شوند. البته باید توجه نمود با توجه به محدودیت منابع موجود از تمدن ایلام، و نیز تاثیر پذیری و تاثیرگذاری متقابل دو تمدن ایلام و میانرودان از یکدیگر، و تنوع بیشتر منابع میانرودانی، نقش و جایگاه زن ماهیان را باید با توجه به پیشینه آنان در تمدن میانرودان بررسی نمود، که البته این به دلیل انطباق کامل این مفاهیم در این دو تمدن نمی باشد اما، بدلیل قلت منابع ایلامی در این رابطه، نزدیکترین مفاهیم به مفاهیم ایلامی را می توان در میان منابع موجود در میان مفاهیم میانرودانی یافت. این مقاله بر آنست که با توجه به منابع موجود و به روش کتابخانه ای به بررسی نقش زن ماهی در تمدن ایلام بپردازد.
    کلیدواژگان: زن ماهی، ائا، ایزد آب، ایلام، میانرودان
  • محمدکاظم متین، محمدحسن رازنهان* صفحات 121-143

    تقی زاده ازرهبران مشروطیت ایران و ازرجال سیاسی ، علمی بحث انگیزودرعین حال ازناشناخته ترین بازیگران سیاسی تاریخ معاصر است.او در زمره کسانی است که جمعی به شدت موافق و جمعی به غایت مخالف دارد و هر یک نیز برای اثبات نظرات خود دلایلی ارایه می کنند. یکی از کسانی که بیشترین نقد و توهین را در نوشته های خود برایشان وارد کرده است مرحوم آدمیت است. او نه تنها تقی زاده را در آثارش سخت مورد حمله قرار داده است بلکه هر کس را که به نوعی درصدد دفاع و تعریف و تمجید از او برآمده باشد. از ایرج افشار گرفته تا مینوی و از خانم لمبتون گرفته تا نیکی کدی. ما در این تحقیق به دنبال آن هستیم که دیدگاه های آدمیت درباره تقی زاده را مورد بررسی قرار دهیم و علل و نادرستی آن باز شناسیم. در تاریخ نگاری معاصردر حق تقی زاده ناروایی هایی صورت گرفته است .شاید اینک زمان آن فرارسیده باشد که رها از حب وبغض شخصی ، پست وبلند کارنامه سیاسی او بدون پیش داوری و توطیه پنداری مرسوم وطنی مورد نقد وبررسی قرار گیرد.دراین تحقیق از روش کتابخانه ای، استفاده از آرشیو اسناد و مجلات ، کتابهای آدمیت و تقی زاده و مقالات مختلف ایرانی، خارجی و صورت مذاکرات مجلس استفاده شده است .

    کلیدواژگان: فریدون آدمیت، تقی زاده، اتابک، انقلاب مشروطیت ایران، مجلس اول ودوم
  • مهرداد نوری مجیری، مهرناز بهروزی*، میرزا محمد حسنی صفحات 145-170

    صحنه های شکار و ترسیم تسلط انسان بر جانوران از جمله نقوش محبوب و مطرح دوران باستان است که بر مهرهای ایلامی حک شده اند. تحلیل و تفسیر این تصاویر بازگوکننده پیام های نمادینی است که اندیشه و باورهای مردم این دوره را آشکار می کند. هدف این پژوهش بررسی و تحلیل نقوش صحنه های شکار در آثار مهرهای ایلامی از 3000 تا 700 ق.م. باتوجه به امر مقدس است. برای تحلیل و تفسیر اثر مهرها از روش آیکونوگرافی استفاده شد. برای بررسی صحنه های شکار تعداد 34 اثر مهر به صورت هدفمند گزینش شد که با روش آماری و ثبت اطلاعات در نمودار فراوانی مورد بررسی قرار گرفت. پس از تجزیه و تحلیل اطلاعات این نتیجه به دست آمد: نقوش صحنه های شکار در اثر مهرهای ایلامی دارای مفاهیمی چون شکار برای خوراک و پوشاک، شجاعت در میدان نبرد، دفاع از مالکیت انسان بر گله ها، بازگوکننده بروج فلکی، تسلط بر آن حیوان در دنیای واقعی، دریافت قدرت های آن جانور و انتقال آن به انسان، نمادهایی از خدایان و حیوانات متعلق به آنهاست. این صحنه ها، صحنه هایی از امر قدسی را می نمایند. زیرا عمل شکار، امری مقدس، و میدان شکار، کارزاری الوهی است.

    کلیدواژگان: صحنه شکار، ایلام، اثر مهر، نماد
  • محراب حاتمی، منیژه صدری*، سیمین فصیحی، نازلی اسکندری نژاد صفحات 171-192

    چکیدهروشنفکران از جمله طبقات اجتماعی هستند که عامل بوجود آورنده اشکال جدیدی از الگوهای اجتماعی، سیاسی و فرهنگی می باشند و نمی توان منکر قدرت تحول آنها در جامعه بود. مهمترین مولفه ی روشنفکر روحیه نقادی و پرسشگری او می باشد و همچنین گرایشی که به مبارزه علیه قدرت های مستقر از خود نشان می دهد. نیروهای شکل دهنده ی آن، می توانند روحانیان، روزنامه نگاران، معلمان، اساتید، فعالان حزبی و هنرمندان باشند. تقاضای عمده ی این روشنفکران، وضع نظام قانون جدید به شیوه ی اروپا، تجدید هویت و سنت های ملی ایران، منع دخالت روحانیون در سیاست و تاسیس نهادهای سیاسی جدید براساس حاکمیت ملی و ایجاد دولت ملی مدرن بود. در بررسی موقعیت و جایگاه این نیروها در عصر رضاشاه، به طور عمده نیروهای منتقد حاکمیت و بیرون از دستگاه سیاسی رضاخانی، منظور نظر بوده اند. دوره ی رضاشاه، دوره ای است که تحولات مهمی در بسط و توسعه ی آموزش عمومی و عالی، نیز حرکت های در مدرن سازی نظام آموزشی و تحصیلات عالی در ایران رخ می دهد. در نتیجه، پدیده ی روشن فکری در مقیاس بزرگتری، خود را می نمایاند. رفتارهای انتقادی این قشر از حکومت سرانجام باعث واکنش شدید رضاشاه با انها گردید تا جایی که روشنفکران یا زندانی شدند یا جذب دستگاه رضاشاه شدند و به دلیل نداشتن پایگاه مردمی نتوانستند تاثیر مهمی در تحولات به وجود بیاوردند. بعلاوه رضاشاه به فعالیت های روشنفکری خوش بین نبود و این باعث شد روشنفکران را که به صورت انفرادی، چه به صورت تشکیلاتی و گروهی، از سر راه بر دارد.

    کلیدواژگان: رضاشاه، روشنفکران، روزنامه نویسان، آزادی مطبوعات، ملک الشعرا بهار
  • ملیحه قنادیان، محبوبه اسماعیلی*، میرزا محمد حسنی صفحات 195-208

    سلفیه افرادی هستند که با افترا بستن به شیعیان کوشیده اند سایرمسلمانان را به شیعه بد بین کنند. آنها نه تنها شیعیان را خارج ازدین مبین اسلام می دانند بلکه آنان شیعیان را به تحریف قرآن کریم و کتاب خداوند متهم می کنند. مورخان و علمای مسلمان واندیشمندان اسلامی دررد سخنان و گفته های سلفیه، مخصوصا ابن تیمیه و شاگردان او کتابها ،مقالات وآثار بسیار زیادی برجای گذاشتند. دراین مقاله سعی برآن است تا اتهامات سلفیان برشیعه آشکارو بیان شده .و نیز به بررسی دیدگاه های مورخان و اندیشمندان ودانشمندان اسلامی وعلمای مسلمان (شیعه وسنی) در رویکرد سلفیه به سه اصل اصول دین،توحید،نبوت وامامت پرداخته شود.مسئله اصلی این است که آرا و اندیشه های علما و اندیشمندان مسلمان نسبت به اصول دین توحید،نبوت و امامت با رویکرد سلفیه چگونه است؟این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی می باشد.اما آنچه مد نظر نویسنده است با تکیه بر آرا و اندیشه های مورخان مسلمان شیعه وسنی در رویکرد سلفیه به توحید و نبوت و امامت می باشد

    کلیدواژگان: سلفیه، توحید، نبوت، امامت، علمای مسلمان
  • جعفر ناصری*، محمدحسین ناظمی اشنی، علیرضا سلیمی، سید علیرضا حسینی صفحات 209-236

    بغی یکی از مباحث مهم فقه سیاسی در تاریخ اسلام است که منشا آن آیه نهم سوره حجرات است. هرگاه دو گروه از مسلمانان با یکدیگر به جنگ بپردازند، باید بین آن ها صلح و آشتی برقرار کرد و اگر گروهی بر دیگری تجاوز و ستم کند، باید با ستمگر به قتال برخاست، تا به امر خداوند درآیند. اما بیشتر فقها با استناد به این آیه شریفه بغی را خروج از اطاعت امام عادل تعریف کرده اند. بر اساس ادله و قراین در عصر غیبت بغی شامل خروج کنندگان علیه جانشین امام علیه السلام که همان ولی فقیه جامع الشرایط است نیز می شود. به عبارت دیگر بغی شورش و قیام مسلحانه و برانداز و... علیه حاکم یا حکومت اسلامی است، که نوعی جنگ داخلی محسوب و مقابله با شورشیان و باغیان با امر ولی فقیه و حاکم اسلامی انجام می گیرد. ازآنجایی که جرم بغی به عصر مولای متقیان حضرت علی علیه السلام بازمی گردد، احکام و قواعد مربوط به بغات بر مبنای کتاب و سیره علوی است و حکومت اسلامی به دلیل اهمیت و موقعیت از ابتدا به ویژه در زمان حکومت امیرالمومنین علیه السلام با بغات مواجه و در زمان حاضر نیز حکومت اسلامی با محور ولایت فقیه با چنین رفتارهایی مواجه است. لذا برای هرگونه برخورد با باغیان باید به عملکرد حضرت تمسک جست و پیش از هرگونه اقدام قهرآمیز ضد بغات، آنان را ارشاد و راهنمایی و به شبهات احتمالی آنان پاسخ داد. لذا هدف اصلی در این نوشتار بررسی موضوع بغی به صورت تاریخی و فقهی و با استفاده از ابزار مطالعات کتابخانه ای و با روش توصیفی تحلیلی است.

    کلیدواژگان: بغی، بغات، امام عادل، حکومت اسلامی، پیشینه بغی
  • الهه رضانژاد یزدی*، عالیه جهانیان صفحات 237-258

    گسترش سرزمین های اسلامی و نیازهای مسلمانان شرایطی را فراهم می کرد که این سرزمین ها باهم ارتباط برقرار کنند به طورقطع راه و رباط و کاروانسرا یکی از مسایلی بود که می توانست بخشی از این مهم را برآورده سازد. در سرزمین های اسلامی راه ابریشم، به عنوان شاهراه نقشی حیاتی بین شرق و غرب داشت و در کنار این شاهراه، راه های فرعی فراوانی صورت گرفت و همچنین شهرهای مهمی که بر سر این راه ها قرار گرفتند، به طورقطع یکی از این شهرها نیشابور بود که در شرق ابر شهرش نامیدند. موقعیت جغرافیایی و آب و هوایی نیشابور کمک کرد که این راه ها در شرق به نیشابور ختم شوند و ازآنجا به دیگر مناطق تا حمله مغول تداوم یابد و به نوعی پس از حمله مغول تا دوران قاجار. مقاله حاضر باهدف آشنایی با راه و رباط های نیشابور به روش توصیفی-تحلیلی و بر اساس مطالعات کتابخانه ای تدوین شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد راه ها پیش از شکل گیری نیشابور چه در پیش از اسلام و چه در دوره اسلامی در مسیر مبادلات تجاری و مراودات انسانی مورداستفاده قرار می گرفتند اما مراکز جمعیتی همچون نیشابور نیز بر رونق و اهمیت این راه ها و به خصوص راه ابریشم افزوده است.

    کلیدواژگان: نیشابور، راه، دوره ی اسلامی، سفرنامه نویسان، رباط
  • آرش زگنه، امیر تیمور رفیعی*، کیوان لولوئی، بشری دلریش صفحات 259-272
    در سال 1315 ق انجمنی با هدف تاسیس مدارس جدید و توسعه معارف در تهران تشکیل شد که به نام انجمن معارف مشهور گردید. این انجمن با جمع آوری اعانات و کمک های مردمی، به روند مدرسه سازی کمک کرده و در مدت شش ماه مدارسی مانند افتتاحیه ، ابتداییه ، علمیه و مظفریه را تاسیس نموده و سه هزار دانش آموز را در این مدارس گرد آورد. علاوه بر آن انجمن در زمینه چاپ کتاب و ترجمه و انتشار روزنامه معارف و تشکیل کلاس های بزرگ سالان اقدام کرد. اما غرض شخصی برخی از اعضاء و اختلاف موجود میان آنان نگذاشت این انجمن به اهداف فرهنگی خود دست یابد. با برکناری امین الدوله انجمن دچار مشکلات فراوانی شد. در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به بحث و بررسی این موضوع پرداخته و علل و عوامل عدم موفقیت آن بررسی خواهد شد.
|
  • Economical evolutions of AqQoyunlu era(857-908 Iunar)
    Reza Taherkhani *, mohammad sepehri Page 1

    Economical evolution is too important in the era of AqQoyunlu despite of the importance of the cultural and political evolutions of Iran in second half of century 9. Economical policies had been based on landed property and breeding system ozoun Hasan, the founder of this dynasty, has been provided a legislation which was great. Most parts of the legislation was about the rate and kinds of Taxes which farmers and paul terers must obey and pay it to the government. He made equalities all arounnd the country about land taxes. He wrote a legislation about determining of people complaint , punishment , and fine. Then sent it to all around the country for obeying. He wanted them to obey, revise, and reform it dueto decreasing of the taxes pressure on people. Some of the other kings decided to follow him and made equalities among their government to prevent of taxes increasing and removing non slamic taxes and its anarchy. Especially king Yaaghoub tried his best about suyurgal, But Roustam Beig destroyed it and increased suyurgal trans fering and allotting.

    Keywords: AqQoyunlu, ozoun Hasan, king Yaaghoub, Roustam Beig, king Ahmed
  • Neda Kabeh, Hossein Khosravi *, Sohrab Eslami Pages 27-45
    The study of the role of woman in textile production cycle , which includes economic activities , in safavid period provides a more complete picture of how islamic civilization flourished in this era . the research question is how islamic - shiite approach of safavid era in preparing the essential Religioussubstrates , social and economic contexts for women economic activities in the field of textile production . the results obtained in this study showed that women in light of conditions emerged from islamic - shia laws could benefit from religious backgrounds like women 's separation from men in society in women related professions such as raw silk , Wool spinning and participation in producing textiles and handicrafts such as textiles , carpets and Embroidered gold. in addition , women by means of teaching such as endowment were able to create inns and roads to economic prosperity for commerce in safavid era
    Keywords: Safavid, Women, textiles, Silk, Economy
  • Lila Sarveyas, Sina Froozesh *, Reaz Shabanisamghabadi, Gholamhossein Zargarinejad Pages 47-77
    The present study seeks to investigate the reasons for the inefficiency of the market and guilds in the developments of the first Pahlavi period (1320). From this perspective, after expanding the conceptual space the subject, it will examine role and function guilds. According to the thematic documents presented in this research, the research method is descriptive-analytical data collection method in this research is a library. The findings of the research indicate that the markets and guilds, due to foreign influence, the expansion and publication of newspapers, their role and function has gone beyond the purely economic and commercial spheres has taken on a political and social aspect.This issue has fundamentally changed the structure and nature of guilds and bazaars and has taken them out of the status of a class and turned it into a class for itself. This issue has affected the bazaars and guilds on developments formation of the tobacco movement, the Chamber of Commerce, the Constitutional Revolution, the National Assembly and the formation of the National Bank so that the bazaars have a positive impact on the course of events and developments up to this time. But after the constitution until 1320, due the lack of unity within the group, the weakness of trade union and class consciousness and the coming to power of Reza Shah and the formation of government and class imbalance and tendency to land ownership, bazaars and guilds became inefficient and could not cope with political developments. Have positive social and economic effects.
    Keywords: Iran, Qajar, Pahlavi, Bazaar, Guilds, constitutional revolution
  • AmirHossein Soltani, Bahman Firuz Mandy *, Reza Shabani, Hayedeh Khamseh Pages 79-94

    Persepolis is one of the most valuable historical monuments in Iran and the world, which is very important because of its political position, sovereignty, geographical location, architecture and its role in the developments of ancient Iranian history.It was started by Darius and continued during the reign of Ardashir I. Therefore, the present article seeks to examine the kingdom of Darius the Great and Ardashir I and their role in the development of Persepolis. After expanding the conceptual space of the research topic, he will examine the role of Dariush the Great and Ardeshir I in the development of Persepolis. According to the thematic documents presented in this study, the research method is descriptive-analytical and the method of data collection in this research is library. The findings of this study indicate that the land of Iran has long been the origin of great and ancient civilizations, the Achaemenid kingdom is one of them that is aware of the civilizations of Mesopotamia, Egypt, Greece and Rome and of course from These civilizations have inspired and influenced them, this has influenced the formation and construction of Persepolis.Secondly, many consider the construction of Persepolis to be from the time of Darius the Great, which was later restored by the kings, and during the reign of Ardashir I, its construction and development were added.

    Keywords: Iran, Achaemenid dynasty, Darius the Great, Ardeshir I
  • Khadije Naghipourfar, Naser Jadidi * Pages 95-120
    Water has always played an important and decisive role in the formation of the human civilizations, including the Elamite civilization. Since the early human had defined god symbols for every phenomenon important to him, he also defined the gods of water in all civilizations. It is also known that in the Elamite civilization, since its earliest civilization, water gods and their creatures have always had a special place, including creatures. Those who were associated with the gods of water and the creatures of the gods Ea/Enki waters' deities have been seen among the Elamite motifs and works since ancient Elam. Of course, given the limited resources available to Elamite civilization, as well as the interplay between the two Elamite and Mesopotamian civilizations, and the greater diversity of interpersonal resources, the role, and status of fish-women should be examined in light of their background in Mesopotamian civilization. This is not, of course, due to the complete conformity of these concepts in these two civilizations, but, due to the lack of Elamite resources in this respect, the closest concepts to Elamite concepts can be found among the sources available among the interpersonal concepts. This article is based on the library study method on the existing evidence and it seeks to study the role of the fish-women in the Elam civilization.
    Keywords: fish, Ea, Water's deity, Elam, mesopotamia
  • Mohammadkazem Matin, Mohammadhasan Raznahan * Pages 121-143

    Hassan Taghizade is a leader of Iran constitutional Revolution and also he is a political cultural and scientific person , he is so controversial and the most unknown political actor in Iran contemporary history. He was a person who had a lot of fan and also a lot of against and both of these groups had their reasons and their opinions . Fereydoon Adamiyat was one of the person who had a lot of criticism and insult about him in his writings . He not only criticized Taghizade severally in his writings but also he criticized and insulted everyone who protected and complimented and made him the most important person in constitutional Revolution . As far as Iraj Afshar and Mojtaba Minavi to Mrs . Lambton and Niki Kedi. In this research we follow the investigations of Adamiyat's opinions about Taghizade and understand its reasons sif they're true or false. Printed sources in libraries, documents and magazines archives, books written by Admit and Taghizadeh , different Iranian and foreign articles and the parliament’s minutes of meeting have been used to conduct the present research.

    Keywords: Fereydoon Adamit, Taghizadeh, Atabak, Iranian Constitutional Revolution, First, Second Majles
  • Mehrdad Noori Mojiri, Mehrnaz Behroozi *, Mirza Mohammad Hasani Pages 145-170

    Scenes of hunting and drawing human domination over animals are engraved on Elamite seals; those are among the popular motifs of ancient ear. The analysis and interpretation of these images reflect the symbolic messages that reveal the thoughts and beliefs of the people of this period. The purpose of this study is to investigate and analyze the patterns of hunting scenes in the impress of Elamite seals from 3000 to 700 BC according to the sacred. Iconography method is used to analyze and interpret the impress of seals. A total of 34 the impress of seals were selected among hunting scenes which was examined by statistical method and recording information in many diagrams. This result was obtained after analyzing the information: The motifs of hunting scenes by Elamite seals have the following meanings: Hunting for food and clothing, bravery on the battlefield, human defense of herd ownership, recounting the constellation, dominating that animal in the real world, receiving the animal's powers and transmitting it to humans, symbols of the gods and animals belonging to them. These scenes show scenes of the sacred. Because the act of hunting is sacred, and the hunting ground is a divine battlefield.

    Keywords: hunting scene, Elam, the impress of seal, symbol
  • Mehrab Hatami, Manizheh Sadri *, Simin Fasihi, Nazli Eskandari Nezhad Pages 171-192

    Intellectuals are among the social classes that create new forms of social, political, and cultural patterns and there is no denying the power of their transformation in society. The most important of an intellectual is their critical and questioning spirit and they also show a tendency to fight against the established powers. Its constituent forces can be clerics, journalists, teachers, professors, party activists, and artists. The main demand of these intellectuals was the establishment of a new European-style law system, the re-identification and national traditions of Iran, prohibiting clerics from interfering in politics and establishing new political institutions based on national sovereignty, and creating a modern national government. In examining the position of these forces in the era of Reza Shah, mostly the forces critical of the government and outside Reza Khani's political apparatus have intended to comment. Reza Shah's period is one in which important developments in the public and higher education, as well as movements in the modernization of the education system and higher education occurred in Iran. As a result, the enlightenment phenomenon manifests itself on a larger scale. The government's critical behavior eventually led to Reza Shah's strong reaction to them till the intellectuals were either imprisoned or attracted to Reza Shah's apparatus and due to the lack of public base, they were unable to make a significant impact on developments. In addition, Reza Shah was not optimistic about intellectual activities and that got the intellectuals out of the way individually, either organizationally or in groups

    Keywords: Reza Shah, Intellectuals, journalists, Freedom of the Press, Melek o Sho'arā Bahār
  • Malihe Ghanadian, Mahboobeh Esmaeili *, Mirza Mohammad Hassani Pages 195-208

    Salafis are people who have tried to make other Muslims look down on the Shiites by slandering the Shiites.Not only do they consider the Shiites outside the religion of Islam, but they also accuse the Shiites of distorting the Holy Quran and the Book of God. Muslim historians, scholars, and Islamic thinkers have left many books, articles, and works in the words of the Salafis, especially Ibn Taymiyyah and his students.This article tries to expose the accusations of Salafis against Shiism and also examines the views of historians, thinkers, Islamic scholars and Muslim scholars (Shia and Sunni) in the Salafi approach to the three principles of religion, monotheism, prophecy and imamate.The main issue is what are the opinions and thoughts of Muslim scholars and thinkers on the principles of monotheism, prophethood and Imamate with a Salafi approach? This research is a descriptive-analytical method.But what the author intends is to rely on the views and ideas of Shiite and Sunni Muslim historians in the Salafi approach to monotheism, prophecy and Imamate.

    Keywords: Salafism, monotheism, prophethood, Imamate, Muslim scholars
  • Jafar Nasseri *, MohammadHosein Nazemi Ashani, Alireza Salimi, Seyed Alireza Hosseini Pages 209-236

    Rebellion is one of the most important topics of political and governmental jurisprudence in the history of Islam, the origin of which is verse 9 of surah hojorut. If two groups of Muslims fight and fight against each other, peace and reconciliation must be established between them, and if one group overcomes and oppresses the other, they must rise up against the oppressor to fight the cause of God. But most jurists refer to this verse as the exclusion of obedience from the righteous Imam. According to the arguments and evidences in the era of rebellion absenteeism, there are also exiles against the Imam's successor, who is also the universal supreme leader, in other words a rebellion and an uprising and uprising, etc. Confrontation with the insurgents and the rebels is carried out by the Supreme Leader and the Islamic ruler. Based on the Alawite Book and Sire, and the Islamic state due to its importance and position from the beginning, especially during the reign of Imam Ali and the Prophet. Islam is confronted with such behaviors with the axis of the jurisdiction. Therefore, for any kind of treatment with the Outlaws, one should turn to the Prophet's function and, before taking any violent action against the Outlaws, give them guidance and guidance and answer any possible doubts. The main purpose of this article is to study the subject of rhetoric in historical and jurisprudential manner, using descriptive analytical method and library study tools.

    Keywords: rebellion, Outlaws, righteous imam, Islamic State, rebellious history
  • Elahe Rezanejad Yazdi *, Aliye Jahanian Pages 237-258

    The expansion of Islamic lands and the needs of Muslims provided the conditions for these lands to come together. Certainly the road and the caravanserai were one of the issues that could fulfill some of this. In the Islamic lands, the Silk Road was a vital part of the highway between East and West. There were numerous subways along this highway, and the important cities on the roads were definitely one of these Neyshabur. Called the east of the metropolis. The geographical and climatic conditions of Neyshabur helped to extend these routes east to Neyshabur, and from there to other areas, until the Mongol invasion and somehow after the Mongol invasion until the Qajar era. The purpose of this article is to describe the ways and ligaments of Neyshabur in a descriptive-analytical way based on library studies. The results show that roads were used for trade and human trade before Neyshabur, both before and during the Islamic period, but population centers such as Neyshabur also emphasized the prosperity and importance of these roads, especially Silk way has added.

    Keywords: Neyshabur, Road, Islamic period, Travel Writers, Robat
  • Arash Zangeneh, Amirteymour Rafiei *, Keyvan Loloei, Boshra Delrish Pages 259-272
    In 1315 AD, an association was formed with the aim of establishing new schools and developing education in Tehran, which became known as the Education Association. This association helped the process of building schools by collecting donations and donations from the people, and within six months, it established schools such as opening, elementary, religious, and mozaffariyya, and gathered three thousand students in these schools. In addition to that, the association took action in the field of book printing, translation and publication of Maarif newspaper and formation of classes for adults. But the personal interest of some members and the differences between them did not allow this association to achieve its cultural goals. With the dismissal of Amin-doleh, the association faced many problems. In this research, using the descriptive-analytical method, this issue will be discussed and the causes and factors of its failure will be investigated.