فهرست مطالب

نشریه پژوهش های مشاوره
پیاپی 75 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • فاطمه خاکشورشاندیز*، شیوا سوداگر، غلامرضا عنانی، سعید ملیحی الذاکرینی، اصغر زربان صفحات 5-33
    هدف

    هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیکی و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر مولفه های شناختی (آمیختگی، اجتناب و انعطاف پذیری شناختی) و استرس اکسیداتیو زنان مبتلا به دیابت نوع دو بود.

    روش

    روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود که بر روی 60 بیمار زن مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به مراکز دولتی سلامت شهر بیرجند در سال 1395 با دو گروه آزمایش (40 نفر) و یک گروه کنترل (20 نفر) به صورت در دسترس و به طور تصادفی انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه آمیختگی شناختی گیلاندرز و همکاران (2014)، اجتناب شناختی سکستون و دوکاس (2008) و انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندروال (2010) بود. همچنین به گروه آزمایش پروتکل رفتاردرمانی دیالکتیکی فن دایک (1396)، رفتاردرمانی دیالکتیکی قهاری (1395) و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی سیگال، ویلیامز و تیزدل (2002) ارایه و به گروه کنترل درمانی ارایه نشد. تجزیه تحلیل داده ها با کمک تحلیل کوواریانس تک متغیره و چند متغیره انجام شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که رفتاردرمانی دیالکتیک در مقایسه با شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش مولفه های شناختی و استرس اکسیداتیو و شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر فرونشانی فکر و مولفه های هیجانی بیماران مبتلا به دیابت موثر است (05/0> P).

    نتیجه گیری: 

    با توجه به یافته ها می توان برای بهبود مولفه های هیجانی و شناختی بیماران دیابتی از رفتاردرمانی دیالکتیکی در مقایسه با شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بیشتر به عنوان درمان مکمل استفاده کرد.

    کلیدواژگان: رفتاردرمانی دیالکتیکی، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، مولفه های شناختی، مولفه های هیجانی، استرس اکسیداتیو، دیابت نوع دو
  • علی طاهری، غلامرضا منشئی*، احمد عابدی صفحات 34-64
    هدف

    هدف پژوهش مقایسه اثربخشی آموزش ذهن آگاهی نوجوان محور با آموزش هیجان محور بر عزت نفس و مشکلات خواب نوجوانان پسر بود.

    روش

    پژوهش حاضر شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری بود. جامعه آماری شامل نوجوانان داغ دیده مراجعه کننده به مراکز مشاوره آموزش وپرورش شهر شیراز در سال 97-1396 بودند. از میان آن ها 48 نفر به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل جای داده شدند. گروه آزمایشی ذهن آگاهی نوجوان محور در طی 10 جلسه 1 ساعته و گروه آزمایش هیجان محور در طی 8 جلسه 1 ساعته به صورت گروهی تحت آموزش قرار گرفتند. آزمودنی ها به کمک پرسشنامه عزت نفس کوپر اسمیت (1967) و کیفیت خواب پیتزبورگ (1998) پیش از آغاز درمان، پایان جلسات درمان و همچنین مرحله پیگیری 45 روزه پس از آموزش گروهی ارزیابی شدند. گروه گواه بدون هیچ آموزش گروهی بودند. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر استفاده شد.

     یافته ها:

    نتایج نشان داد به کارگیری ذهن آگاهی نوجوان محور و هیجان محور بر عزت نفس و مشکلات خواب نوجوانان داغ دیده موثر است (05/0< p) و گروه ذهن آگاهی نوجوان محور تاثیر بیشتری از هیجان محور داشته است و تغییرات در طول زمان پایدار بود.

    نتیجه گیری:

     بر این اساس می توان نتیجه گیری کرد که ذهن آگاهی نوجوان محور و هیجان محور بر عزت نفس و مشکلات خواب نوجوانان داغ دیده موثراست و ذهن آگاهی نوجوان محور بر افزایش عزت نفس و کاهش مشکلات خواب موثرتر بود.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی نوجوان محور، هیجان محور، عزت نفس، مشکلات خواب، داغ دیده
  • فاطمه تبریزی، محمد قمری*، کیومرث فرحبخش، سعیده بزازیان صفحات 65-87
    هدف

    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با تلفیق درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان شفقت محور بر بهزیستی روان شناختی زنان مطلقه انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون، باگروه کنترل و پیگیری بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان مطلقه ای (57 نفر) بودند که در سال 96-1395به مرکز مشاوره خانواده آمنه در منطقه 3، وابسته به بهزیستی استان تهران مراجعه کرده بودند. تعداد 36 نفر از زنان مطلقه به روش نمونه گیری در دسترس با در نظر گرفتن نمره پایین در بهزیستی روان شناختی، انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه 12 نفره (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل) گمارده شدند. سپس افراد گروه آزمایش اول تحت آموزش مبتنی بر پذیرش و تعهد و گروه آزمایش دوم تحت آموزش تلفیق پذیرش و تعهد با شفقت طی 10 جلسه 120 دقیقه ای هفتگی قرارگرفتند و گروه کنترل هیچ گونه آموزشی دریافت نکردند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف (1989) استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون اندازه گیری مکرر تحلیل شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که هر دو روش درمانی در افزایش بهزیستی روان شناختی زنان مطلقه تاثیر معنا داری داشت (05/0 <p). با این وجود، روش تلفیقی در مقایسه با پذیرش و تعهد موثرتر بود (05/0 <p). نتایج پیگیری نیز نشان داد روش های درمان اثر ماندگاری داشته اند.

    نتیجه گیری:

     با توجه به یافته های این پژوهش می توان از طریق آموزش مداخلات مبتنی بر پذیرش و تعهد و تلفیق آن با شفقت به افزایش بهزیستی روان شناختی زنان مطلقه کمک نمود.

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، درمان شفقت محور، بهزیستی روان شناختی، زنان مطلقه
  • هادی انصارالحسینی، محمدرضا عابدی*، پریسا نیلفروشان صفحات 88-114

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر مشاوره ی انطباق پذیری شغلی بر اشتیاق تحصیلی و عملکرد تحصیلی انجام شد. روش این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری همراه با گروه کنترل انجام گرفت. جامعه ی آماری پژوهش را کلیه ی دانش آموزان پسر متوسطه ی دوره ی اول شهر اصفهان در سال تحصیلی 97-1396 تشکیل می دادند. به منظور انتخاب آزمودنی ها 50 دانش آموز به صورت تصادفی انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (25 نفر) و گروه کنترل (25 نفر) قرار گرفتند. برای هر دو گروه، پیش آزمون اجرا شد. گروه آزمایش مدت 7 جلسه ی 75 دقیقه ای مشاوره ی گروهی انطباق پذیری شغلی اقتباس شده از روش مشاوره ی شغلی ساویکاس (هارتونگ و ویس، 2016) را دریافت کردند. در پایان دوره ی مشاوره، پس آزمون در هر دو گروه اجرا شد. سپس یک ماه بعد، آزمون پیگیری از هر دو گروه آزمایش گرفته شد. برای سنجش اشتیاق تحصیلی، از پرسشنامه ی اشتیاق تحصیلی آرشامبالت و همکاران (2009) استفاده شد. همچنین میانگین نمرات پایانی ترم اول و مستمر ترم دوم به عنوان پس آزمون و نمرات پایانی ترم دوم، به منظور پیگیری عملکرد تحصیلی دانش آموزان در نظر گرفته شد. نتایج حاصل از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد که روش مشاوره ی انطباق پذیری شغلی بر اشتیاق تحصیلی و عملکرد تحصیلی تاثیر داشته است و همچنین آزمون مقایسه های زوجی در سه مرحله ی پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری نشان داد که میانگین ها در پس آزمون افزایش یافته (01/0>p) و تا پیگیری ثبات داشته است. نتایج حاصل از پژوهش حاضر بیانگر این است که مشاوره ی انطباق پذیری شغلی بر اشتیاق تحصیلی و عملکرد تحصیلی تاثیر گذار است.

    کلیدواژگان: اشتیاق تحصیلی، عملکرد تحصیلی، انطباق پذیری مسیرشغلی
  • سلمان زارعی، نیاز یوسفی* صفحات 115-140
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه راهبردهای مقابله ای و سطوح سازش روان شناختی در زنان افسرده و غیر افسرده با تجربه مرگ داخل رحمی انجام شد.

    روش

    این مطالعه از نوع علی- مقایسه ای بود. جامعه پژوهش زنان دارای تجربه مرگ داخل رحمی افسرده و غیر افسرده بود که در سال 96 دارای پرونده فعال در مطب های تخصصی نازایی منطقه 3 شهر تهران بودند. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 30 نفر از زنان افسرده با تجربه مرگ داخل رحمی و 30 نفر از زنان غیر افسرده دارای تجربه مرگ داخل رحمی به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه مقابله با موقعیت های فشارزا، مقیاس سلامت روانی و پرسشنامه افسردگی بک استفاده شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس چندمتغیره تحلیل شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که زنان افسرده از راهبردهای مقابله ای هیجانی مدار و زنان غیر افسردهراهبردهای مقابله ای مسئله مدار به طور معناداری بیشتر استفاده می کنند (01/0>P). اما در راهبردهای مقابله ای اجتنابی بین زنان غیر افسرده و افسرده تفاوت معناداری مشاهده نشد (79/0=P). همچنین، نتایج نشان داد که درماندگی روان شناختی زنان غیر افسرده به طور معناداری از زنان افسرده پایین تر است و زنان غیرافسرده از بهزیستی روان شناختی بالاتری برخوردار می باشند (001/0>P).

    نتیجه گیری: 

    مطالعه حاضر نشان داد که راهبردهای مقابله ای و سازش روان شناختی متغیرهایی هستند که می توانند بر افسردگی زنان با تجربه مرگ داخل رحمی تاثیر داشته باشند. بنابراین برای درمان افسردگی این افراد، باید به این متغیرها توجه داشت.

    کلیدواژگان: افسردگی، راهبردهای مقابله ای، سازش روان شناختی، مرگ داخل رحمی
  • حسن بلند* صفحات 141-168
    هدف

    این پژوهش با هدف دست یابی به ابزاری روا و معتبر برای اندازه گیری میزان مشارکت افراد در شبکه های اجتماعی مجازی (SNS) انجام گرفت.

    روش

    روش این پژوهش به لحاظ هدف جزو پژوهش های تحقیق و توسعه و به لحاظ شیوه گردآوری داده ها (طرح پژوهش) از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانشجویان شاغل به تحصیل در سال 97-1396 دانشگاه گیلان بودند که با روش «نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای»، 979 نفر بعنوان نمونه انتخاب شدند. مجموعه ای از پرسشهای مرتبط، پس از تایید روایی صوری، در اختیار اعضای گروه نمونه قرار گرفت و داده های به دست آمده برای تعیین روایی سازه، با روش تحلیل عاملی به شیوه ی اکتشافی (بر مبنای داده های برآمده از 400 آزمودنی) و سپس به شیوه ی تاییدی (بر اساس داده های برآمده از 579 آزمودنی) مورد پردازش قرار گرفت.

    یافته ها:

     در نهایت مقیاسی با 34 گویه فراهم آمد که گویه ها در میان سه عامل «مبادله ی هیجان/شناخت» (20 گویه)، «شدت مشارکت» (7 گویه) و «مبادله فرهنگ» (7 گویه) توزیع شده بودند. این سه عامل، بر روی هم، 73/46 درصد از واریانس کل پرسشنامه را تبیین می کرد. بر مبنای نتایج بررسی پایایی (همسانی درونی) ضرایب به دست آمده برای مولفه‏های مقیاس بین 81/0 تا 90/0 بود که از میان آنها «مبادله هیجان/ شناخت» دارای بیشترین ضریب شاخص همسانی درونی بود و پس از آن به ترتیب؛ مبادله فرهنگ و شدت مشارکت قرار گرفتند؛ همسانی درونی کلی پرسشنامه نیز 92/0 به دست آمد.

    نتیجه

    «مقیاس مجازورزی شبکه ای» برای اندازه گیری میزان مشارکت در شبکه های اجتماعی مجازی از روایی، اعتبار و پایایی مناسبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: رسانه های اجتماعی، شبکه های اجتماعی مجازی، مقیاس مشارکت در شبکه های اجتماعی
  • منیره نسیمی*، فروغ جعفری، شکوه نوابی نژاد صفحات 169-191
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی مهرورزی به خود در رابطه بین طرحواره های شناختی والدین و شادی در فرزندان در دانش آموزان دوره متوسطه اول شهر تهران انجام شد.

    روش

    این پژوهش، از نوع همبستگی بود. به منظور جمع آوری داده ها از سه فرم کوتاه شادکامی آکسفورد (هیل و آرگایل، 2002)، پرسشنامه طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ (1990) و مقیاس مهرورزی به خود (نف، 2003) استفاده شد. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان متوسطه اول شهر تهران و والد مادر آنها بود که از این بین 384 نفر به روش تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. داده های این پژوهش با روش تحلیل معادلات ساختاری، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده حاکی از آن بود که طرحواره های شناختی والدین تاثیر مستقیم بر شادکامی فرزندان دارد. در میان 15 طرحواره ناسازگار در والدین، اثر طرحواره های احساس بی کفایتی، بی اعتمادی، انزوای اجتماعی، معیارهای سرسختانه، خویشتنداری ناکافی و نقص بر شادکامی معنادار بود. ضمن اینکه طرحواره های بی اعتمادی، انزوای اجتماعی، معیارهای سرسختانه و خویشتنداری ناکافی با میانجیگری مهرورزی به خود بر شادکامی فرزندان، تاثیر معنادار داشت.

    نتیجه گیری

    والدینی که تجارب زندگی آنها منجر به شکل گیری طرحواره های معیوب در آنها شده، بر تجربه هیجان مثبت در فرزندان خود اثر منفی دارند و با بروز رفتارهای اشتباه موجب کاهش شادی فرزندان خود می شوند.

    کلیدواژگان: طرحواره های شناختی، شادکامی، مهرورزی به خود
  • سعید پورعبدل، رسول روشن چسلی*، حمید یعقوبی، ناصر صبحی قراملکی، محمد غلامی فشارکی صفحات 192-213
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش انعطاف ناپذیری روان شناختی و بدتنظیمی هیجان در پیش بینی شدت خشم ورزشکاران رقابتی بود.

    روش

    این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. در این مطالعه، جامعه ی آماری را کلیه ی ورزشکاران فردی و گروهی شهر اردبیل در سال 1398 که در هر سطحی از مسابقات مشغول به ورزش رقابتی بودند تشکیل می دادند. از بین آنها 312 نفر از طریق نمونه گیری خوشه ای به عنوان نمونه پژوهش مورد مطالعه قرار گرفتند. برای جمع آوری داد ه ها از مقیاس خشم بالینی (اسنل و همکاران 1995)، انعطاف ناپذیری روان شناختی (فرانسیس و همکاران، 2016) و بدتنظیمی هیجان (گراتز و رویمر، 2004) استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش های آماری ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون چندگانه به روش همزمان استفاد شد.

    یافته ها: 

    نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که 41 درصد واریانس شدت خشم از طریق مولفه های متغیرهای انعطاف ناپذیری روان شناختی و بدتنظیمی هیجان تبیین می شود. همچنین بین انعطاف ناپذیری روان شناختی و بدتنظیمی هیجان با شدت خشم ارتباط مثبت معناداری به دست آمد (05/0<p).

    نتیجه گیری:

     بر مبنای یافته های به دست آمده، احتمالا بتوان گفت افراد ورزشکاری که قادر به تنظیم هیجانی نباشند و توان رفتارهای منعطف در موقعیت های رقابتی نداشته باشند، شدت خشم بیشتری تجربه می کنند.

    کلیدواژگان: شدت خشم، انعطاف ناپذیری روان شناختی، بدتنظیمی هیجان، ورزشکاران رقابتی
  • یاسر رضاپور میرصالح*، مهدی شمالی، عاطفه برخورداری، اعظم مندگاریان، رویا شفیع زاده صفحات 214-251
    هدف

    هدف اصلی مطالعه حاضر بررسی کیفی محتوای لازم برای دوره های آموزش کارآفرینی از نظر جوانان کارآفرین استان یزد به منظور ارایه آموزش های موثرتر بود.

    روش

    این مطالعه از نوع پژوهش های کیفی بود که با استفاده از نظریه زمینه ای انجام شد. جامعه ی آماری متشکل از زنان و مردانی بود که در دوره های کارآفرینی برگزار شده در استان یزد در سال های 97-1392 شرکت کرده بودند و در حال حاضر نیز به عنوان کارآفرین مشغول فعالیت بودند. نمونه گیری به صورت هدفمند و تا اشباع نظری مصاحبه ها انجام شد. در نهایت، 20 نفر (16 مرد و 4 زن) به شیوه نیمه ساختاریافته مورد مصاحبه قرار گرفتند و مصاحبه ها با استفاده از سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی، تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که برای بهبود اثربخشی آموزش های کارآفرینی باید در بعد درون فردی، مهارت هایی مانند مدیریت فردی، مهارت های اجتماعی، عوامل انگیزشی، استقلال طلبی، کنترل و جهت دهی مشکلات، ویژگی های شخصیتی کارآفرینی، خود نظم دهی عواطف و هیجان ها و شناسایی و اصلاح خطاهای شناختی مورد توجه قرار گیرد. در بعد بین فردی، ابعادی مانند مقابله با رفتارهای مخرب، روابط بین فردی کارآمد و انگیزاننده های اجتماعی و سازمانی دارای اهمیت بیشتری است. در بعد شغلی، اطلاعات و مهارت هایی مانند دانش قانونی، دانش اقتصادی، دانش تکنولوژی و شبکه سازی باید مد نظر قرار گیرد. در نهایت در بعد آموزشی محتوای آموزشی، پیش نیاز های آموزش و عوامل ساختاری و قانونی برای هرچه بهتر برگزار کردن دوره های آموزش کارآفرینی بایستی مورد توجه قرار گیرد. در پایان پژوهش نیز مدل پارادایمی محتوای دوره های آموزش کارآفرینی ارایه شد.

    نتیجه گیری: 

    براساس یافته ها می توان نتیجه گرفت که در محتوای آموزشی دوره های فعلی آموزش کارآفرینی بایستی تجدید نظر صورت گیرد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، دوره های آموزشی، جوانان
  • بیتا رحمتی، کیومرث فرحبخش*، عبدالله معتمدی، احمد برجعلی صفحات 252-289
    هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر ارایه مدلی جهت تبیین تحول مایی در زوج ها بود.

    روش

    به منظور نیل به این هدف با توجه به ویژگی های خاص سازه مایی، رویکرد پژوهش کیفی و روش نظریه زمینه ای بکار گرفته شد. جمعیت مورد مطالعه شامل کلیه زوج های ساکن شهر تهران بود که بنا به اظهار خودشان زندگی زناشویی موفقی داشتند.  روش نمونه گیری از نوع نمونه گیری هدفمند بود و تعداد شرکت کنندگان در این پژوهش بعد از رسیدن به نقطه اشباع نظری، 7 نفر از زوج ها موفق بود که با استفاده از  مصاحبه نیمه ساختاریافته مورد مصاحبه قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل اطلاعات بر اساس سه روش کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری گزینشی انجام شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از مصاحبه با زوج های موفق نشان داد که سازه مایی شامل دو دسته راهبرد های تعاملی درون زوجی و برون زوجی است. عوامل سوق دهنده مایی نیز شامل سه دسته سوق دهنده های شناختی، حمایتی و انگیزشی هستند.  پیامد مایی نیز در قالب دو مولفه محوری حفظ فردیت در هویت زوجی و منیت زدایی در هویت زوجی اتفاق می افتد.

    نتیجه گیری: 

    سه دسته عوامل شناختی، انگیزشی و حمایتی وجود دارند که زوج ها را به سمت ما شدن حرکت می دهند. همچنین زوج ها در فرایند ما شدن از دو دسته راهبردهای درون زوجی و برون زوجی استفاده می کنند. در صورت ترکیب و تعامل مناسب این عوامل، فرایند ما شدن در زوج ها محقق خواهد شد که به موجب آن منیت زدایی در هویت زوجی و حقظ فردیت در هویت زوجی را به عنوان پیامدهای ما شدن شاهد خواهیم بود.

    کلیدواژگان: تحول مایی، زوج های موفق، نظریه زمینه ای
  • کوثر دهدست*، معصومه اسمعیلی صفحات 290-326
    اهداف

    تخلق به اخلاقیات یعنی پایداری دایمی به صفات اخلاقی نیکو به صورت "منش" در انسان کاری است که در آموزش صرف اخلاق نمی توان به آن دست یافت. بنابراین دست یابی به تعریفی از تربیت اخلاق محور و مبانی و اصول مترتب بر آن به منظور کاربرد در عرصه فرزندپروری هدف این پژوهش است.

    روش

    بدین منظور با رویکرد تحقیق هرمنوتیک در مرحله اول به بررسی مبانی و اصول تربیت اخلاق محور مبتنی بر آرای علامه طباطبایی پرداخته شد و در گام بعدی ملاحظات کاربردی آن در فرایند فرزندپروری اخلاق محور تبیین گشت.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان داد مبانی تربیت اخلاق محور در 5 محور ایجابی شامل "ثبات اخلاقی" (با دو اصل ملکه ساختن صفات خلقی و ایجاد نگرش توحیدی)، "سرایت فعلی" (با اصل اعتدال)، "عالمیت" (با دو اصل علم تعقلی و علم توحیدی)، "عاملیت" (با دو اصل اراده و حقانیت) و "انگیزش" (با سه اصل برانگیختگی انسانی، توحیدی و حبی) و 2 محور زمینه ای شامل "وراثت اخلاق" (با دو اصل اصلاح زمینه های وراثتی و رعایت تفاوت های استعدادی) و "سرایت محیطی اخلاق" (با دو اصل اصلاح بستر محیطی و رعایت الگوی تربیتی) قابل تبیین هستند که مبتنی بر آن می توان در فرایند فرزند پروری با محوریت تربیت منش به کار بسته شود.

    نتیجه گیری:

     فرزندپروری اخلاق محور رویکردی نوین در عرصه آموزش والدین است که در آن از طریق تمرکز بر رشد مولفه های شناخت، عاطفه و اراده اخلاقی در کودکان، زمینه تحقق اهداف تربیتی انسان هایی با منش اخلاقی را فراهم می کند.

    کلیدواژگان: الگوی فرزند پروری اخلاق محور، مبانی و اصول تربیت اخلاق محور، علامه طباطبایی
|
  • Fateme Khakshoorshandiz*, Shiva Sodagar, Fgolamreza Anani, Saeid Malihiazkr, Asgar Zarban Pages 5-33
    Aim

    The aim of this study was to compare the effectiveness of dialectical behavior therapy and mindfulness-based cognitive therapy on cognitive components (fusion, avoidance and cognitive flexibility) and oxidative stress in women with type-2 diabetes.

    Methods

    The research method was quasi-experimental with pre-test/post-test design and control group on 60 female patients with type-2 diabetes referred to public health centers in Birjand (Iran) during 2016. Participants in the two experimental groups (40 subjects) and one control group (20 subjects) were recruited through convenient sampling and the tests administered randomly. Data collection tools included Gilander et al. (2014) Cognitive Integration Questionnaire, Sexton and Ducas (2008) Cognitive Avoidance Questionnaire, and Dennis and Vanderwall (2010) Cognitive Flexibility Questionnaire. Also, the experimental group was presented with Fendaic (2017) Dialectical Behavior Therapy protocol, Ghahari Dialectical Behavioral Therapy (2016) and cognitive therapy based on Seagal, Williams & Tizdell (2002) mindfulness, which was not presented to the control group. Data analysis was performed using univariate and multivariate analysis of covariance.

    Findings

    The results showed that dialectical behavior therapy, in comparison with mindfulness-based cognition therapy on reducing cognitive components, and oxidative stress and mindfulness-based cognitive therapy on thought-suppression and emotional components in patients with diabetes is effective (P <0.05).

    Conclusion

    According to the findings, dialectical behavior therapy can be used as a complementary therapy to improve the emotional and cognitive components of diabetic patients compared to mindfulness-based cognitive therapy.

    Keywords: Dialectical behavior therapy, mindfulness cognitive therapy, cognitive components, emotional components, oxidative stress, type-2 diabetes
  • Ali Taheri, GholamReza Manshaei*, Ahmad Abedi Pages 34-64
    Aim

    The aim of this study was to compare the effectiveness of adolescent-reasoned mindfulness (MBCT) and emotionally focused therapy (EFT) on self-esteem and sleep Disorder of bereaved adolescents.

    Methods

    The study had a quasi-experimental design, with a post-test, pretest design, control group, and follow- up phase. The statistical population of bereaved adolescents referred to the counseling clinics department of education in city of Shiraz during the year 2017-2018. From among this population, 48 were selected through available sampling and were randomly divided into two experimental groups, adolescent-centered mindfulness and, emotionally focused therapy, in addition to a control group. One experimental group received adolescent-centered mindfulness for 10 one-hour long sessions, while the second experimental group received emotionally-focused therapy for 8 one-hour long sessions. The subjects were evaluated with Self-Esteem Questionnaire (SEI , 1989) and Sleep Disorder Questionnaire (PSQI, 1967) before the initiation of treatment. Fourty-five days following the conclusion of group training, a follow-up was performed. The control group had no group education. Data were analyzed using repeated measures.

    Results

    Results showed that the use of adolescent-centered mindfulness and emotionally-focused therapy is effective on self-esteem and sleep disorder of bereaved adolescents (p<0/05). The effect of adolescent-centered mindfulness were greater than emotionally-focused therapy and the changes were stable through the time.

    Conclusions

    According to this study, it can be concluded that both adolescent-centered mindfulness training and emotionally-focused interventios are effective for self-esteem and sleeping problems in adolescents, and that adolescent-centered mindfulness was more effective in increasing self-esteem and reducing sleeping proglems.

    Keywords: Adolescent-centered mindfulness, emotionally focused therapy (EFT), self-esteem, sleep disorder, bereaved
  • Fatemeh Tabrizi, Mohammad Ghamari*, Kiumars Farahbakhsh, Saiedeh Bazzazian Pages 65-87

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of group therapy based on Acceptance and Commitment  with integrating Acceptance and Commitment therapy and compassion Focus Therapy on the psychological well-being of divorced women.The research method  was quasi-experimental based on a pre-test, post-test design and follow-up with control group. The statistical population were divorced women who were referred to Ameneh Family Counselling Center in Tehran, during of 2016-2017 years. The sample included 32 divorced women who were selected by available and purposive sampling method in three group (2 experimental groups and 1 control group) including12 persons in each group. The first experimental group was received 10 sessions of ACT techniques and second experimental group was received 10 sessions of CFACT techniques (weekly 120 minutes’ sessions), but the control group did not receive any intervention. The research instrument was Reyf’s Psychological well-being Scale (RSPWB). Data were analyzed by using analysis of variance with repeated measures. The results indicated that both Acceptance and Commitment therapy and integration  of ACT with CFT on psychological well-being of divorced women were significantly effective. Also efficacy of CFACT on increasing of psychological well-being divorced women was better than ACT. Regarding the findings, the use of Acceptance and Commitment Therapy And integration of ACT with CFT  is an effective treatment for  promoting of psychological well-being of divorced women.
    Keywords: Acceptance and commitment therapy, Compassion focus therapy, Psychological well-being, Divorced women

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Compassion focus therapy, Psychological well-being, Divorced women
  • Hadi Ansar Al Hossaini, MohammadReza Abedi*, Parisa Nilforooshan Pages 88-114
    Aim

    The purpose of this study was to investigate the effect of career adaptability counseling  on academic engagement  and performance.

    Methods

    The method of this study was quasi-experimental with pre-test, post-test and follow up design with a control group. The statistical population of the study consisted of all first-grade male students in Isfahan middle schools in the 2017-18 academic year. Fifty students were randomly selected and allocated randomly into two experimental (n=25) and control (n=25) groups. Pre-test was performed for both groups. The experimental group received seven 75-minute career adaptability counseling sessions using Savikas’s career counseling method (Hartong & Vess, 2016). The post-test was administered at the end of counseling sessions. Then the follow-up test was performed for both groups after one month. Academic engagement questionnaire (Arshambolt, et al., 2009) was used to measure the academic engagement. Also, the mean grades on final exam during the first semester  and on the midterm exam in the second semester were considered as post-test evaluation. Similarly, second semester final exam grades were used as follow up of studentschr('39') academic performance. The results of variance analysis with repeated measurement indicated that career adaptability counseling  had an impact on academic engagement and performance. Furthermore, paired comparison test in three stages of pre-test, post-test and follow-up showed that the mean scores increased in the post-test (p <0.01) and remained stable into the follow-up. The results of the present study indicate that career adaptability counseling is an effective method for increasing the impact of academic engagement and performance.

    Keywords: Academic engagement, Academic performance, Career adaptability
  • Salman Zarei, Niaz Yousefi* Pages 115-140
    Aim

    The present study was conducted with the aim of comparing the coping strategies and levels of psychological adjustment in depressed and non-depressed women experiencing intrauterine fetal death (IUFD).

    Methods

    This was a causal-comparative study. The research population includes all the depressed and non-depressed women experiencing intra-uterine fetal death who had active case file in specialized infertility clinics of district 5 of Tehran in 2017. Thirty depressed women experiencing intra-uterine fetal death and 30 non-depressed women experiencing intra-uterine fetal death (total 60 subjects) were selected through available sampling. For gathering the data, coping inventory for stressful situations (CISS), Veit and Ware’s mental health inventory, and Beck’s depression inventory were used. The data were analysed by statistical methods of multivariate analysis of variance.

    Findings

    Results suggested that there is a significant difference in problem-focused coping strategies and emotionally-focused coping strategies in depressed and non-depressed women (P<0.01), but no significant difference was observed in avoidance coping strategies among depressed and non-depressed women (P=0.79). Also, results indicated that psychological helplessness is significantly lower in non-depressed women compared to depressed women and non-depressed women enjoy higher psychological well-being (P<0.001).

    Conclusion

    The present study showed that coping strategies and psychological adjustment are variables that can affect the depression of women experiencing intrauterine fetal death. Therefore, these variables should be considered in order to treat the depression of these individuals.

    Keywords: Coping strategies, psychological adjustment, self-compassion, depression, intrauterine fetal death
  • Hassan Boland* Pages 141-168
    Aim

    The aim of this study was to develop a valid and reliable tool for measuring the level of peoplechr('39')s participation in social network sites (SNS).

    Method

    This research is in the R&D field in terms of purpose and is descriptive-survey type in terms of data collection method (research design). 979 students were selected out of all students studying in the University of Guilan in 2017-2018 using multi-stage random cluster sampling. A set of questions, after confirming their face validity, was given to the participants and all collected data was analyzed through heuristic method (based on data from 400 precipitants) and then by confirmatory method (using data from 579 participants) to determine the construct validity of the developing test.

    Results

    A scale containing 34 items was developed and the items were distributed among the three factors of "emotion / cognition exchange" (20 items), "engagement intensity" (7 items) and "culture exchange" (7 items). Taken together, these three factors accounted for 46.73% of the total variance of the questionnaire. Based on the results of the reliability analysis (internal consistency), the coefficients obtained for the factors were between 0.81 and 0.90, among which emotion / cognition exchange had the highest coefficient of internal consistency index, followed by cultural exchange and engagement intensity, respectively.; The overall internal consistency of the questionnaire was 0.92.

    Conclusion

    The Social Network Sites Engagement Scale (SNSES) has acceptable validity and reliability for measuring the level of participation in social network sites.

    Keywords: social media, social network sites, scales of social network sites engagement
  • Monireh Nasimi*, Forugh Jafary, Shokouh Navabinejad Pages 169-191
    Aim

    The aim of this research was to investigate the mediating role of self-compassion in relation between cognitive schemas of parents and happiness of children in students of first period of high school in Tehran.

    Methods

    This research was a correlational study. In order to gather the data, three questionnaires, including  Oxford Happiness Inventory (Hill and Argyle, 2002), Young Schema Questionnaire (Young, 1990) and Self-Compassion Scale (Neff, 2003) were used. Statistical population included middle school students and their mothers in Tehran. From among this population, 384 individuals were selected through random cluster sampling. Data was analyzed through analysis of structural equations.

    Findings

    data Obtained indicated that parents’ cognitive schemas have direct influence on children’s happiness. Among the 15 parents’ maladjustment schemas,   the incompetency incompetency, mistrust, social isolation, unrelenting standards, insufficient self-control, and defectiveness had significant effect on children’s happiness. Moreover, the mediating role of self-compassion and happiness in children was significantly influenced by mistrust, social isolation, unrelenting standards, and insufficient self- control schemas.

    Conclusion

    Parents whose life experiences have shaped maladaptive schemas in their life have negative effects on their children’s positive emotion, and decrease the happiness of their children through their wrong behaviors.

    Keywords: : Cognitive schemas, happiness, self-compassion
  • Saeed Pourabdol, Rasol Roshan*, Hamid Yaghubi, Nasser Sobhi Gharamaleki, Mohammad Gholami Fesharaki Pages 192-213
    Aim

    The purpose of this study was to investigate the role of psychological inflexibility and emotion dysregulation in predicting intensity of anger in competitive athletes.

    Methods

    This was a descriptive and correlational research. The statistical population of this study consisted of all competitive athletes (all athletes who participated in any level of competitive sport, either individual or collective) in city of Ardebil in 2019. From a total of participants, 312 were selected through cluster sampling to be included in the study. To collect data, the Clinical Anger Scale (Snell et al , 1995), Comprehensive assessment of Acceptance and Commitment Therapy (Comp ACT) Scale (Francis et al, 2016) and Emotion Dysregulation Scale (Gratz, & Roemer, 2004) were used. Data analysis was done through Pearson correlation and Multiple Linear regression formula.

    Results

    The results of multiple regression analysis also showed that 38% of variance of intensity of anger is explained by components of psychological inflexibility and emotion dysregulation variables. There was also a significant positive relationship between psychological inflexibility and emotion dysregulation with intensity of anger (P<0/05).

    Conclusion

    Based on the findings, it can probably be said that athletes who are not capable of emotion regulation and are not capable of flexible behaviors in competitive situations, experience more anger.

    Keywords: Intensity of anger, emotion dysregulation, psychological inflexibility, competitive athletes
  • Yasser Rezapour Mirsaleh*, Mahdi Shomali, Atefeh Barkhordari, Azam Mandegariyan, Roya Shafizadeh Pages 214-251
    Aim

    The purpose of present study was to qualitatively investigate the neccassary content for entrepreneurship training courses in the viewpoint of young entrepreneurs who lived in Yazd province, in order to providing more effective training courses.

    Method

    This study was a qualitative research that using grounded theory. The population of the study consisted of men and women who participated in entrepreneurship courses held in Yazd province during 2011-2017 and are currently known as entrepreneur. Purposeful sampling was performed until the theoretical saturation of the interviews. Finally, 20 individuals (16 males and 4 females) were interviewed in a semi-structured manner and then the interviews were analyzed using three phases of open, axial and selective coding.

    Results

    The results showed that in order to improve the effectiveness of entrepreneurship training courses, in intrapersonal dimension, several skills such as self-management, independence, social skills, motivational factors, control and orientation of problems, personality traits, emotional self-regulation and identifying and correcting of cognitive errors should be considered. In interpersonal dimension, coping with destructive behaviors, efficient interpersonal relationships, and social and organizational motivations are more important. In the occupational dimension, legal knowledge, economic, technology knowledge and networking knowledge should be considered. Finally, in the educational dimension, training prerequisites and structural and legal factors must be taken into account in order to have better entrepreneurship training courses. Finally, paradigm model of the content of entrepreneurship training courses was presented.

    Conclusion

    Based on the findings, it can be concluded that educational content of the current entrepreneurship training courses should be revised.

    Keywords: Entrepreneurship, Courses, Youth
  • Bita Rahmati, Kiumars Farahbakhsh*, Abdollah Motamedi, Ahmad Borjali Pages 252-289
    Aim

    The purpose of this study was to present a model to explain the evolution of Weness in couples.

    Method

    Hence, based on the specific characteristics of Weness structure, qualitative research approach and grounded theory method was applied. The population of this study consisted of all couples living in Tehran who, according to their own statements, had a successful married life. The method of sampling was purposeful sampling and The number of participants in this study, after theoretical saturation, was 7 successful couples who were interviewed using semi-structured interviews. Data analysis was performed based on three techniques of open coding, axial coding and selective coding.

    Findings

    The results showed that Weness structure includes two categories of intera- and extra-marital interaction strategies. Weness impelling factors also include three categories of cognitive, supportive and motivational impelling. The Weness consequence also occurs in the form of two central components of egocentrism in the couplechr('39')s identity and the preservation of individuality in the couplechr('39')s identity.

    Conclusion

    There are three categories of cognitive, motivational and supportive factors that move couples towards Weness. Couples also use two categories of intramarital and extramarital strategies in process of becoming We. If these factors are properly combined and interconnected, Weness process in couples will be fulfilled, according to which, prevention of egocentrism in the couplechr('39')s identity and the preservation of individuality in the couplechr('39')s identity will be seen as a result.

    Keywords: Weness evolution, successful couples, grounded theory
  • Kowsar Dehdast*, Masoomeh Esmaeily Pages 290-326
    Aim

    Ethics, that is, a permanent endurance of good moral qualities in the form of "Manesh" in human beings, which can not be achieved through mere moral education. Therefore, the purpose of this study is to obtain an ethics-based approach to parenting.

    Methods

    For this purpose, in the first part of the study, we examined and explained the definition and principles of ethics- based training from the perspective of Allameh Tabatabachr('39')i with hermeneutic research method and in the last part, practical paths for internalizing morality in children were presented.

    Results

    The findings showed that principles of ethics-based training contains of 5  affirmative axis : “Moral stability”, “communicability of action”, “awareness”, “ being Practical Man” , “ motivation” and 2 underlie axis include of: “inheritance of ethics” , “ peripheral communicability “.

    Conclusion

      This principles can be applied for presenting the Parenting model with the centrality of Manesh Training.

    Keywords: Ethics-Based Parenting Pattern, Ethics-Based Character Training, Allameh Tabatabai, Hermeneutics method