فهرست مطالب

مجله تولیدات دامی
سال بیست و دوم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/07
  • تعداد عناوین: 14
|
  • رقیه محمودی، محمدحسین مرادی*، امیرحسین خلت آبادی فراهانی، محمدعثمان کریمی صفحات 501-513

    هدف از این تحقیق شناسایی تنوع تعداد کپی (CNV) در سطح ژنوم یکی از نژادهای گوسفند کشور افغانستان به نام نژاد عربی و بررسی ارتباط مناطق ژنومی حامل این نوع تنوع، با مسیرهای بیولوژیکی مختلف بود. برای این منظور 15 نمونه حیوان با سن های مختلف از محیط پرورش این دام ها در استان هرات افغانستان جمع آوری و سپس با استفاده از آرایه هایIllumina Ovine 50kSNP تعیین ژنوتیپ شدند. پس از اجرای مراحل مختلف کنترل کیفیت داده ها، شناسایی تنوع CNV در سطح ژنوم این حیوانات با استفاده از مدل Hidden Markov نرم افزار PennCNV (نسخه 1/0/3) انجام شد. نتایج حاصل نشان داد که تمام حیوانات مورد مطالعه دارای تغییر در تعداد کپی در سطح ژنوم بودند. در مجموع، 306 تنوع CNV در تمام کروموزوم های اتوزومی شناسایی شد. کل طول توالی این مناطق ژنومی معادل 128 مگاجفت باز و متوسط CNV به ازای هر گوسفند 20/4 مگا جفت باز بودند. پس از ادغام مناطق همپوشان در مجموع 286 ناحیه CNVR شناسایی شد. این مناطق ژنومی به منظور بررسی مسیرهای متابولیکی مرتبط با آن ها مورد ارزیابی های بیوانفورماتیکی قرار گرفت. نتایج مطالعه هستی شناسی، نشان داد که بسیاری از این مناطق با مسیرهای بیولوژیکی مختلفی مانند باروری و عملکرد تولیدمثلی، خصوصیات لاشه و وزن بدن، توسعه سیستم ایمنی و سیستم اسکلتی-ماهیچه ای در ارتباط هستند.

    کلیدواژگان: آنالیزهای هستی شناسی، تغیرات تعداد کپی (CNV)، تنوع ژنتیکی، شناسایی ژنومی، گوسفندان افغانی
  • بهروز محمدنظری، اردشیر نجاتی جوارمی*، محمد مرادی شهربابک، رستم عبدالهی آرپناهی صفحات 515-527
    به منظور بررسی صحت ارزیابی ژنومی صفات تولید شیر گاوهای هلشتاین ایران در حضور اثر متقابل ژنوتیپ و محیط، از تعداد 344170، 135000و 156840 رکورد روزانه به ترتیب برای مقدار شیر، چربی و پروتئین در دوره شیردهی اول از 34417، 13500 و 15684 راس گاو ماده و 1935 پدر ژنوتیپ شده بر اساس نشانگرهای SNP استفاده شد. این داده ها طی سال های 1392 لغایت 1397 از بانک اطلاعات مرکز اصلاح نژاد دام و بهبود تولیدات دامی کشور استخراج گردید. جهت در نظر گرفتن اثر متقابل ژنوتیپ و محیط از متوسط شاخص دما-رطوبت نسبی (THI) طی سه روز قبل از روز رکوردگیری، به عنوان عوامل محیطی با خصوصیت پیوسته، مربوط به 35 ایستگاه هواشناسی در مجاورت 139 گله گاو هلشتاین با رکورد روز آزمون از 13 استان استفاده شد. مولفه های (کو)واریانس از طریق مدل تابعیت تصادفی یک صفته با استفاده از نرم افزار AIREMLF90 و در تابع لژاندر مرتبه دو برای روزهای شیردهی و THI، برآورد گردید. نتایج نشان داد تغییر THI طی دوره شیردهی، منجر به تغییر مقدار واریانس ژنتیکی افزایشی می شود. تغییرات وراثت پذیری صفات تولید شیر در طول دوره شیردهی نیز مشابه واریانس ژنتیکی افزایشی بود. آنالیز اعتبار سنجی برای مقایسه صحت پیش بینی شده در مدل هایی با و بدون THI منجر به افزایش صحت با قراردادن اطلاعات ژنومی و بهبود نااریبی با وجود THI در مدل می شود. با توجه به تغییر عملکرد دختران گاوهای نر طی روزهای شیردهی و با مقادیر مختلف THI، برای انتخاب گاونر در شرایط مختلف باید اثر متقابل ژنوتیپ و محیط در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: ارزیابی ژنومی، اعتبارسنجی، شاخص دما-رطوبت، گاوشیری، مدل تابعیت تصادفی
  • گلناز تاسلی*، فرخ کفیل زاده، داراب قدیمی، وان لور، مایکل بالو صفحات 529-536
    هدف از این پژوهش مطالعه اثر جیره حاوی کربوهیدرات های غیرالیافی زیاد (40/7 درصد) بر بیان برخی از ژن های مرتبط با التهاب و سیستم ایمنی ذاتی در گاوهای شیرده جرسی بود. برای انجام آزمایش از هفت راس گاو چند شکم زا (0/5±2/5) جرسی با میانگین روزهای شیردهی 3±71 و میانگین تولید شیر 6/6 ± 28 کیلوگرم استفاده شد. گاو40/7 درصد کربوهیدراتهای غیرالیافی) دریافت کردند. نمونه های خون در روز صفر (انتهای روز 14، که گاوها جیره شاهد دریافت کرده بودند) و روزهای چهارم و هفتم (پس از تغییر جیره) تهیه شد. بیان نسبی هفت ژن مرتبط با سیستم ایمنی شامل ژن های TNF-α، IL1β،TLR2 ، SELL، CD74، MNDA و TGFβ اندازه گیری شد. بر اساس نتایج حاصل، مصرف جیره حاوی کربوهیدرات های غیرالیافی زیاد موجب القاء التهاب و تاثیر بر سیستم ایمنی ذاتی می شود.
    کلیدواژگان: التهاب، تغذیه، ژن، سایتوکاین، کربوهیدرات، گاو شیری
  • محمدجواد خلیفه، محسن ساری*، مهدی دهقان بنادکی صفحات 537-547

    این پژوهش به منظور بررسی اثر افزودن ساکارز به جیره با و بدون نمک کلسیمی اسیدهای چرب روغن ماهی بر عملکرد، قابلیت هضم و تخمیر شکمبه ای در گوساله های نر هلشتاین انجام شد. تعداد 36 راس گوساله با میانگین وزنی 57± 269 کیلوگرم در قالب طرح کاملا تصادفی با چینش فاکتوریل 2×2 به مدت 128 روز و با جیره های آزمایشی شامل 1) کنترل، 2) جیره حاوی 5/2 درصد نمک کلسیمی روغن ماهی، 3) جیره حاوی 5 درصد ساکارز و 4) جیره حاوی 5 درصد ساکارز و 5/2 درصد کلسیمی روغن ماهی تغذیه شدند. افزایش وزن روزانه تحت تاثیر افزودن ساکارز افزایش یافت (p<0/05). برهمکنش ساکارز و روغن ماهی بر ماده خشک مصرفی معنی دار بود (p<0/05)، بدین ترتیب که استفاده از روغن ماهی کاهش ماده خشک مصرفی روزانه را در پی داشت، در حالی که در جیره حاوی ساکارز، افزودن روغن ماهی مصرف خوراک را افزایش داد. هضم پذیری ماده آلی در جیره های حاوی چربی تمایل به افزایش داشت (p<0/05). افزودن روغن ماهی افزایش غلظت استات را در پی داشت (05/0=P)، در حالی که افزودن ساکارز موجب کاهش غلظت پروپیونات (01/0=P) و افزایش نسبت استات به پروپیونات (04/0=P) در مایع شکمبه شد. تیمارهای حاوی ساکارز pH شکمبه بالاتری نسبت به سایر تیمارها داشتند (p<0/05). افزودن نمک کلسیمی روغن ماهی سبب افزایش غلظت تری گلیسرید و کلسترول پلاسما را افزایش داد(p<0/05). براساس نتایج حاصل افزودن ساکارز به جیره های حاوی نمک کلسیمی روغن ماهی می تواند با تحریک مصرف خوراک افزایش وزن روزانه گوساله های پرواری را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: تخمیر شکمبه، ساکارز، عملکرد رشد گوساله پرواری :نمک کلسیمی روغن ماهی
  • حسین منافی راثی*، علی بیات، هرمز منصوری صفحات 549-558
    تاثیر ترکیب عصاره آبی گیاه آویشن و برگ اکالیپتوس بر عملکرد و سلامت گوساله های شیرخوار نژاد هلشتاین، با استفاده از 32 راس گوساله (16راس ماده و 16 راس نر) با سن3 ± 7 روز و میانگین وزن 3± 40/4 کیلوگرم در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار جیره آزمایشی و هشت تکرار به مدت 70 روز بررسی شد. جیره های آزمایشی شامل شاهد (بدون افزودنی)؛ و تیمارهای 10، 15 و 20 میلی لیتر عصاره در شیر مصرفی (50 درصد آویشن+50 درصد اکالیپتوس) بودند. به منظور سنجش تغییرات وزن بدن، اندازه دور سینه و قد، گوساله ها در روزهای هفت ، 28، 49، 70 ساعت 10 صبح وزن کشی و ابعاد بدن آنها اندازه گیری و ثبت شد. جهت تعیین فراسنجه های خونی در روز هفتاد نمونه های خون از ورید گردنی اخذ شد. گوساله های دریافت کننده جیره های حاوی 15 و 20 میلی لیتر عصاره نسبت به گروه شاهد میانگین افزایش وزن بالاتر و ابعاد بدنی بزرگ تری داشتند(0/05>P). افزودن عصاره های آویشن و اکالیپتوس به جیره اثری بر قابلیت هضم و میزان خوراک مصرفی نداشت ولی بازده مصرف خوراک در گوساله های دریافت کننده جیره حاوی 20 میلی گرم عصاره بهبود یافت (0/05>P). شاخص مدفوع و ترشح چشم در گوساله های دریافت کننده جیره های حاوی 15 و 20 میلی لیتر عصاره نسبت به گروه شاهد بهبود یافت (0/05>P). همچنین افزودن 20 میلی لیتر عصاره باعث کاهش میزان گلوکز و افزایش تعداد گلبول های قرمز و هماتوکریت در خون گوساله های دریافت کننده نسبت گروه های آزمایشی دیگر شد (0/05>P). بر اساس نتایج این تحقیق، افزودن 20 میلی لیتر عصاره برگ اکالیپتوس وآویشن به شیر مصرفی روزانه می تواند باعث بهبود عملکرد و سلامت گوساله های شیرخوار شود.
    کلیدواژگان: رشد، سلامت، عصاره آبی، گوساله شیرخوار:گیاهان دارویی
  • سید احمد حسینی، محمدحسن فتحی نسری*، همایون فرهنگ فر، مسعود دیدارخواه صفحات 560-569

    در این پژوهش، ارزش غذایی گونه های مرتعی مورد چرای شتر از چهار گونه خارشتر، زردتاغ، اشنان و سرخ گز در سه مرحله فنولوژیکی رویشی، گلدهی و بذردهی مراتع شهرستان بیرجند ارزیابی شد. از گونه های مذکور در مراحل مختلف رشد به صورت تصادفی نمونه برداری و ترکیب شیمیایی آن ها اندازه گیری شد. گوارش پذیری شکمبه ای ماده خشک با استفاده از یک شتر فیستوله گذاری شده بررسی شد. میزان پروتئین خام خارشتر و اشنان بالاتر از سایر گونه ها بود و پایین ترین میزان الیاف نامحلول در شوینده خنثی، الیاف نامحلول در شویند اسیدی و تانن در اشنان مشاهده شد (p<0/05). بخش کند تجزیه، ثابت نرخ تجزیه و تجزیه پذیری موثر ماده خشک اشنان بالاتر از سایر گونه ها بود(p<0/05). اشنان با بالاتر بودن پروتئین خام و تجزیه پذیری موثر ماده خشک و پایین تر بودن الیاف نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی نسبت به سایر گونه ها با ارزش تر بوده و جایگزین یونجه در سه سطح صفر، 50 و 100 درصد در جیره شترهای شیریشد. تغذیه اشنان سبب ایجاد تفاوت معنی دار در عملکرد تولید و ترکیب شیمیایی شیر نشد. مصرف ماده خشک با افزایش سطح جایگزینی اشنان کاهش ولی مقدار پروتئین و نیتروژن اوره ای شیر افزایش یافت(p<0/05). با توجه به نتایج این آزمایش جایگزینی یونجه با گونه مرتعی اشنان در تغذیه شترهای شیری با حفظ عملکرد تولیدی دام منجر به کاهش هزینه تغذیه شتر و اقتصادی تر شدن پرورش این دام با ارزش می شود.

    کلیدواژگان: ارزش غذایی، اشنان، تولید و ترکیب شیر، شتر، گیاهان مرتعی
  • امین سعید، محسن افشار منش*، محمد سالارمعینی صفحات 571-581
    تاثیر کیلات مس- متیونین و اسانس پونه کوهی در مقایسه با آنتی بیوتیک بر عملکرد، کیفیت گوشت، پاسخ ایمنی و فراسنجه های بیوشیمیایی خون با استفاده از 240 قطعه جوجه گوشتی راس 308 در یک آزمایش فاکتوریل 2×3 با سه سطح فزودنی (فاقد افزودنی، 500 میلی گرم در کیلوگرم آنتی بیوتیک فلاووفسفولیپول و 100 میلی گرم در کیلوگرم جیره اسانس پونه کوهی) و کیلات مس- متیونین (صفر و 118 میلی گرم در کیلوگرم جیره) در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تیمار و چهار تکرار و 10 پرنده در هر تکرار بررسی شد. در پایان دوره (42 روزگی) از هر تکرار یک پرنده نر برای انجام آزمایشات کیفیت گوشت، پاسخ ایمنی و فراسنجه های بیوشیمیایی خون نمونه گیری شد. پرندگانی که جیره حاوی کیلات مس- متیونین با فلاووفسفولیپول دریافت کردند وزن زنده بالاتری نشان دادند (0/05>P). پرندگانی که با جیره حاوی کیلات مس- متیونین تغذیه شدند، افزایش وزن بیشتر و ضریب تبدیل بهتری داشتند (0/05>P). همچنین پرندگان تغذیه شده با جیره های فاقد افزودنی و آنتی بیوتیک با و بدون کیلات مس- متیونین در مقایسه با سایر گروه ها اکسیداسیون اسید های چرب بیشتری داشتند (0/05>P). در سنین 28 و 42 روزگی بالاترین پاسخ ایمنی (تیتر آنتی بادی) در گروه کیلات مس- متیونین با اسانس پونه مشاهده شد (0/05>P). نشان داده شد، اسانس پونه به ترتیب سبب کاهش و افزایش LDL و HDL خون گردید (0/05>P). نتایج این پژوهش نشان داد، استفاده از کیلات مس- متیونین با آنتی بیوتیک، باعث بهبود بهره وری تولید و استفاده مکمل های کیلات مس- متیونین و اسانس پونه در جیره پرندگان سبب بهبود کیفیت گوشت و افزایش ایمنی گردید.
    کلیدواژگان: اکسیداسیون اسید چرب، تیتر آنتی بادی، جوجه گوشتی، فراسنجه های بیوشیمیایی خون، گیاه دارویی و مس آلی
  • زهرا محمدزاده، شعبان رحیمی*، محمدامیر کریمی ترشیزی، علیرضا بهنامی فر صفحات 583-593

    اثر پری بیوتیک و عصاره سه گیاه دارویی بابونه، پونه و مرزنجوش بر عملکرد، ریخت شناسی روده و برخی فراسنجه های خونی مرغ های تخم گذار در اواخر دوره تولید، با استفاده از 60 قطعه مرغ تخم گذار سویه تترا-اس ال قهوه ای با سن 80 هفتگی، در یک طرح کاملا تصادفی با پنج تیمار، چهار تکرار و تعداد سه قطعه پرنده در هر تکرار به مدت هشت هفته بررسی شد. پری بیوتیک به مقدار نیم گرم در هر کیلوگرم خوراک و عصاره های گیاهان دارویی به نسبت یک به 1000 به آب آشامیدنی پرندگان اضافه شدند. شاخص های کمی در پایان هر هفته و شاخص های کیفی در هفته آخر دوره آزمایش، اندازه گیری شدند. در پایان آزمایش در هر واحد آزمایشی، از یک پرنده خون گیری شد و به منظور بررسی جمعیت باکتریایی و ریخت شناسی روده، پرندگان کشتار شدند. اثر تیمارهای آزمایشی بر کمیت و کیفیت تخم های تولیدی معنی دار نبود. کلسترول خون و کلسترول زرده در پرندگانی که عصاره بابونه دریافت کردند کمتر از سایر گروه های آزمایشی بود (0/05>P). جمعیت ای کلای و کلی فرم ها در روده پرندگانی که عصاره مرزنجوش دریافت کردند از سایر تیمارها کمتر بود (0/05>P). تیمار پری بیوتیک موجب افزایش ارتفاع پرزها در دودنوم و ایلیوم شد و عصاره مرزنجوش ارتفاع پرزها را در ایلیوم افزایش داد (0/05>P). بر اساس نتایج حاصل، استفاده از عصاره گیاه بابونه می تواند میزان کلسترول زرده تخم مرغ را کاهش دهد، و مصرف پری بیوتیک و عصاره گیاه مرزنجوش موجب بهبود فلور میکروبی و ریخت شناسی روده در مرغ های تخم گذار می شود.

    کلیدواژگان: ارتفاع پرز، تترا-اس ال قهوه ای، دودنوم، فلور میکروبی، کلسترول زرده
  • صیفعلی ورمقانی*، منصور احمدی، جعفر پورمنصور، هوشنگ جعفری صفحات 595-607

    تاثیر روش های مختلف تغذیه در سه روز اول دوره پرورش بر صفات تولیدی و سیستم ایمنی جوجه های گوشتی در قالب طرح کاملا تصادفی با هشت تیمار، چهار تکرار و 15 قطعه جوجه یک روزه راس 308 در هرتکرار به مدت 49 روز بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1) آب معمولی و جیره آغازین 2) آب معمولی و پودر ذرت در 48 ساعت 3) آب حاوی پنج درصد شکر و پودر ذرت در 48 ساعت 4) آب حاوی پنج درصد شکر و پودر ذرت در 72 ساعت 5) آب حاوی پنج درصد شکر و جیره آغازین در 48 ساعت 6) آب حاوی پنج درصد شکر و جیره آغازین در 72 ساعت 7) آب حاوی گلوکوپلاس و پودر ذرت در 48 ساعت 8) آب حاوی گلوکوپلاس و جیره آغازین در 48ساعت بودند. افزایش وزن روزانه و وزن زنده 42 روزگی در پرندگانی که با تیمارهای یک و شش تغذیه شدند از سایر تیمارها (به جز تیمار شش) بیشتر بود (P<0/05). بالاترین مصرف خوراک روزانه مربوط به تیمار یک بود که با سایر تیمار ها (به جز شش و هشت) اختلاف معنی داری داشت (P<0/05). درصد تلفات بین تیمارهای مختلف در 42 و 49 روزگی تفاوت نداشت. شاخص کارایی تولید در 42 روزگی در جوجه های که با آب حاوی گلوکوپلاس و جیره آغازین در 48 ساعت دریافت کردند بالاتر از سایر تیمارها (به جز یک و 5) بود (P<0/05). تینارهای آزمایشی اثری بر وزن نسبی اندام های داخلی و قسمت های مختلف لاشه و هم چنین بر گلبول های سفید خون نداشتند. با توجه به نتایج حاصل و ملاحظات اقتصادی تغذیه اولیه با جیره آغازین و آب معمولی در مزارع برورش جوجه گوشتی قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: تغذیه اولیه، جوجه گوشتی، خصوصیات لاشه، سیستم ایمنی، عملکرد رشد
  • ملیحه نوری، حسن صالح*، محمدطاهر میرکزهی صفحات 619-631

    اثر سطوح مختلف کلسیم، عصاره هیدروالکلی گیاه دارویی پنیرباد، و روغن کتان بر عملکرد، ابقاء مواد معدنی و ریخت شناسی استخوان با استفاده از 480 قطعه جوجه نر گوشتی سویه راس 308 یک روزه در یک آزمایش فاکتوریل 2×3×2 با دو سطح کلسیم (کلسیم در سطح توصیه شده و کلسیم در حد 30 درصد کمتر از سطح توصیه شده)، سه سطح عصاره پنیرباد (صفر، 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم جیره غذایی) و دو سطح روغن کتان (صفر و دو درصد جیره) در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار و به مدت 24 روز بررسی شد. افزودن 100 میلی گرم در کیلوگرم عصاره پنیرباد به جیره، سبب افزایش مصرف خوراک و افزایش وزن شد (0/05>p). معدنی شدن صفحه رشد استخوان پرندگان تغذیه شده با مکمل عصاره پنیرباد، افزایش یافت (0/05>p).افزودن روغن کتان به جیره تاثیری بر عملکرد و فراسنجه های استخوانی نداشت. میزان خاکستر تحت تاثیر اثرات متقابل عصاره پنیرباد و روغن کتان قرار گرفت و میزان آن ها در جوجه های تغذیه شده با جیره های فاقد عصاره پنیرباد و روغن کتان کاهش نشان داد. در 24 روزگی میزان فسفر خون در جوجه های تغذیه شده با جیره حاوی کلسیم در حد نیاز و 200 میلی گرم عصاره پنیرباد افزایش یافت (0/05>p). براساس نتایج این تحقیق افزودن 100 و 200 میلی گرم در کیلوگرم عصاره هیدروالکلی میوه پنیرباد به جیره جوجه های گوشتی سبب بهبود عملکرد و برخی از شاخص های استخوانی می شود.

    کلیدواژگان: ابقاء کلسیم، استخوان، عصاره پنیرباد، کتان، جوجه های گوشتی
  • حمید مولایی مقبلی، مژگان مظهری*، امیدعلی اسماعیلی پور، حسین دوماری صفحات 633-644

    اثر منابع مختلف روغن گیاهی بر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه و شاخص های بیوشیمیایی خون جوجه های گوشتی، با استفاده از 160 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه سویه راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار، چهار تکرار و 10 پرنده در هر تکرار بررسی شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1-جیره پایه و روغن سویا، 2-جیره پایه و روغن آفتابگردان، 3-جیره پایه و روغن کانولا و 4- جیره پایه و روغن کنجد بودند. اثر منبع روغن بر مصرف خوراک در دوره های مختلف پرورش معنی دار نبود. در دوره رشد، پایانی و کل دوره پرورش، جوجه های تغذیه شده با روغن کنجد و کانولا افزایش وزن بالاتر و ضریب تبدیل خوراک کمتری را در مقایسه با جوجه های تغذیه شده با دیگر منابع روغن داشتند (p>0/05). هزینه خوراک مصرفی در جیره های حاوی روغن کنجد بالاتر از سایر جیره های آزمایشی بود و پرنده های تغذیه شده با جیره حاوی روغن کنجد سود کم تری در مقایسه با پرنده های تغذیه شده با روغن سویا و کانولا داشتند (p>0/05). وز ننسبی لاشه، سینه و ران در جوجه های تغذیه شده با روغن کنجد و کانولا بیشتر بود (p>0/05). کلسترول سرم خون جوجه های تغذیه شده با روغن کنجد کمتر از سایر تیمارها بود (p>0/05). باتوجه به مشاهده عملکرد بهتر در جوجه های تغذیه شده با روغن کنجد و کانولا با در نظر گرفتن هزینه پایین تر و سود بالاتر جیره حاوی روغن کانولا در مقایسه با روغن کنجد مصرف آن در جیره جوجه های گوشتی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: جوجه گوشتی، چربی بطنی، روغن کانولا، روغن کنجد، کلسترول
  • زهرا نوره، کامران طاهرپور*، محمد اکبری قرایی، حسن شیرزادی، حسینعلی قاسمی صفحات 645-657

    به منظور بررسی تاثیر عصاره هیدروالکلی گیاه چویر، آنتی بیوتیک، پروبیوتیک و مخلوط ویتامین-سلنیوم بر عملکرد رشد و پاسخ ایمنی جوجه های گوشتی تحت شرایط تنش گرمایی، آزمایشی با استفاده از 350 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه (راس 308) در قالب طرح کاملا تصادفی با هفت تیمار و پنج تکرار (10 جوجه در هر تکرار) انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار فاقد تنش و بدون افزودنی در جیره (شاهد منفی)، تیمار تحت تنش گرمایی و بدون افزودنی در جیره (شاهد مثبت)، شاهد مثبت + آنتی بیوتیک، شاهد مثبت + پروبیوتیک، شاهد مثبت + مخلوط ویتامین-سلنیوم، و شاهد مثبت + 200 یا 400 میلی گرم در کیلوگرم عصاره چویر. نتایج نشان داد همه مکمل های مورد مطالعه اثر منفی تنش گرمایی بر عملکرد را کاهش دادند (p>0/05). در مقایسه با گروه شاهد مثبت، همه تیمارهای آزمایشی به استثنای تیمار آنتی بیتیک، میزان لنفوسیت را افزایش ولی میزان هتروفیل و نسبت هتروفیل به لنفوسیت را کاهش داد(p>0/05). تیتر کلی و IgG ثانیوه برعلیه SRBC در جوجه هایی که مکمل دریافت کردند در شرایط تنش گرمایی بیش تر بود(p>0/05). سطح بالای عصاره چویر ایمنی سلولی در پاسخ به تزریق فیتوهماگلوتینین در پوست پرده پا را افزایش داد(p>0/05). براساس نتایج این آزمایش استفاده از 400 میلی گرم یر کیلوگرم عصاره چویر در جوجه های گوشتی عملکرد رشد و پاسخ ایمنی را در شرایط تنش گرمایی بهبود می بخشد و می تواند به عنوان ی جایگزین مناسب برای آنتی بیوتیک ها و مکمل های رایج در شرایط تنش گرمایی استفاده شود.

    کلیدواژگان: ایمنی سلولی، ایمنی همورال، سلول های خونی، عصاره هیدروالکلی، عملکرد
  • امیر کرم زاده دهاقانی، ارمین توحیدی*، مهدی ژندی، ناهید مژگانی صفحات 659-688

    به منظور بررسی اثر تغذیه آنتی بادی زرده تخم مرغ اختصاصی (IgY) علیه باکتری اشریشیاکلی انتروتوکسیینیک K99 بر عملکرد رشد، سلامت و شیوع اسهال گوساله های شیرخوار، آزمایشی با استفاده از 60 راس گوساله تازه متولد شده در قالب طرح کاملا تصادفی با دو تیمار انجام شد. گوساله ها در جایگاه های انفرادی با شرایط کاملا مشابه قرار داده شدند. گوساله های گروه کنترل به مدت 30 روز تنها شیر یا آغوز دریافت کردند و گوساله های گروه تیمار شیر یا آغوز به همراه IgY علیه باکتری K99 غیرفعال شده دریافت کردند. در طول انجام آزمایش فراسنجه های سلامتی و شیوع اسهال به صورت روزانه ثبت شد و عملکرد رشد به صورت هفتگی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که افزایش وزن روزانه، مقدار ماده خشک مصرفی خوراک آغازین و بازده خوراک و شیر مصرفی در گروه IgY بالاتر از گروه کنترل بود (0/05>P). امتیاز وضعیت سلامت در گروه IgY بالاتر از گروه کنترل بود و امتیاز مدفوع و امتیاز گوش در این گروه به-طور معنی داری پایین تر از گروه کنترل بود (0/05>P). شمار کلی فرم های مدفوع در گروه IgY نسبت به گروه کنترل کاهش یافت (0/05>P). نتایج مطالعه حاضر نشان داد که تغذیه IgY علیه اشریشیاکلی انتروتوکسیژنیک K99 اثرات مفیدی بر سلامت و افزایش وزن روزانه گوساله شیرخوار هلشتاین دارد و می تواند راهکار مناسبی جهت جایگزینی آنتی بیوتیک ها باشد.

    کلیدواژگان: اسهال گوساله، امتیاز مدفوع، ای کلای، ایمنوگلوبین زرده تخم مرغ، عملکرد
  • مرتضی کرمی*، محسن باقری صفحات 689-695

    هدف از این آزمایش بررسی مقایسه ای عملکرد پروار و خصوصیات کمی لاشه بره های لری بختیاری و آمیخته های رومانف Χ لری بختیاری بود. به همین منظور از 44 راس بره لری بختیاری 100 روزه  و 44 راس بره آمیخته رومانف با لری بختیاری 100 روزه در قالب طرح کاملا تصادفی به روش فاکتوریل 2Χ2Χ2 با دو گروه ژنتیکی (لری بختیاری و آمیخته رومانف Χلری بختیاری) جنس (نر و ماده) و سال (1395 و 1396) استفاده شد. افزایش وزن روزانه، جیره های مورد مصرف،، ضریب تبدیل خوراک و نیز ویژگی های کمی لاشه دام ها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که میانگین افزایش وزن روزانه قبل از شیرگیری و نیز وزن در سن 100 روزگی (پایان شیرگیری) در بره های آمیخته رومانف Χ لری بختیاری بیشتر از بره های لری بختیاری بود (p>0/05). اما میانگین افزایش وز نروزانه طی دوره پروار، وزن دوره پروار، مصرف خوراک، وزن لاشه و درصد دنبه بره های لری بختیاری بیشتر از آمیخته های رومانفΧلری بختیاری بود (p>0/05). بره های نر ، میانگین افزایش وزن روزانه دوره پروار بیشتر و ضریب تبدیل کمتری نسبت به بره های ماده داشتند (p>0/05). درصد دنبه و چربی لاشه بره های نربیشتز از ماده ها بود (p>0/05). نتایج این مطالعه نشان داد که عملکرد قبل از شیرگیری بره های آمیخته از بره های لری بختیاری بهتر ولی عملکرد دوره پروار آن ها کمتر است. لذا به نظر می رسد پروار بره های لری بختیاری مناسب تر از آمیخته ها در استان چهارمحال و بختیاری باشد.

    کلیدواژگان: جنس، خصوصیات لاشه، ژنوتیپ، سرعت رشد بدن، عملکرد پروار گوسفند
|
  • Roqiah Mahmodi, MohammadHossein Moradi *, AmirHossein Khaltabadi Farahani, MohammadOsman Karimi Pages 501-513

    The aim of this study was to identify the genome-wide copy number variations (CNV) in one of the sheep breeds in Afghanistan named Arabic breed, and to study the associations between these regions containing this kind of diversity with different biological pathways. For this purpose, 15 animal samples from different ages were collected from their natural rearing environment in Herat province of Afghanistan and then were genotyped using Illumina Ovine 50kSNP array. After various steps of the data quality control, the genome-wide detection of CNVs was carried out using Hidden Markov Model in PennCNV (version 1.0.3) software. The results showed that all animals used in this study have CNVs in their genome. In total, 306 CNVs were observed for autosomal chromosomes. The total genomic length of CNVs was 128 Mbp and the average CNV numbers per animal was 20.4. After merging overlapped regions, a total of 286 CNVR regions were identified. These genomic regions were then further evaluated using bioinformatics tools for identifying the metabolic pathways associated with them. The results of gene ontology study indicated that many of these regions are associated with different metabolic pathways such as fertility and reproductive performance, body weight and carcass characteristics, immune system development, and skeletal-muscular system.

    Keywords: Afghan sheep, Copy Number Variation (CNV), Gene ontology analysis, Genetic variation, Genome detection
  • Behrouz Mohammad Nazari, Ardeshir Nejati Javaremi *, Mohammad Moradi Shahre Babak, Rostam Abdolahiarpanahi Pages 515-527
    In order to evaluate the effect of genotype by environment interaction on production traits of Holstein cattle of Iran, first lactation test day records of 344170, 135000 and 156840 of milk, fat and protein yield on 34417, 13500 and 15684 cows and SNP markers of 1935 genotyped bulls were used. The production data were retrieved from the Animal Breeding Center and Productions Improvement of Iran’s database which were collected from 2013 to 2018. To consider the interaction of genotype and environment, mean of temperature-humidity index (THI) in three days before each test day records as continuous environmental effect were retrieved from the 35 closest meteorological stations in the vicinity of 139 Holstein herds from 13 provinces. Variance and covariance components were estimated through a single-trait random regression model with orthogonal Legendre polynomials of second order for days in milk and THI using AIREMLF90 software. The results showed that changes in THI across lactation led tofluctuations in additive genetic variance over time. The change in heritability of milk production traits over lactation followed the same trend as additive genetic variance. The results from cross-validation analysis showed that including genomic information into the predictive model, increased prediction accuracy and including THI information increased unbiasedness. Due to the changes in milk production of daughters of bulls across days and THI , genotype by environment interaction should be considered when selecting bulls under different conditions.
    Keywords: cross-validation, Dairy cattle, Genomic Evaluation, random regression model, Temperature-humidity index
  • Golnaz Taasoli *, Farrokh Kafilzadeh, Darab Ghadimi, Juan Loor, Micheal Ballou Pages 529-536
    This objective of this experiment was to study the effect of diet containing high (40.7 %) non fibrous carbohydrates on some inflammatory and native immunity related genes expression in lactating Jersey cows. Seven lactating multiparous (2.5 ± 0.5) Jersey cows with 71 ± 3 days in milk and 28 ± 6.6 kg of average milk production were used. All cows received a control diet containing low (34.3 percentage of dry matter) non fibrous carbohydrates content for the first 14 days and then were transfered to a diet containing high (40.7 percentage of dry matter) non fibrous carbohydrates content forone week. Blood samples were collected on day 0 (After 14 days of feeding control diet) and days 4 and 7 after feeding high NFC diet. Relative gene expression of seven genes (IL1-β, TNF-α, MNDA, CD74, TLR2, SELECTIN, TGF1-β) were measured. The results showed that gene expression of the pro-inflammatory cytokines (IL1-β and TNF-α) and anti-inflammatory proteins (MNDA, D74, TLR2, SELECTIN, TGF1-β) was down regulated during feeding of high NFC diet (P<0.05). These data indicated that feeding a high non-fibrous carbohydrates diet caused inflammation and affected immunity system in lactating Jersey cows.
    Keywords: Carbohydrates, cytokine, Dairy cow, Gene, Nutrition, inflammation
  • MohammadJavad Khalifeh, Mohsen Sari *, Mehdi Dehghan Banadaky Pages 537-547

    This experiment was conducted to study the effects of inclusion of sucrose with or without calcium salts of fish oil on growth performance, ruminal fermentation and blood metabolites of fattening Holstein steers. Thirty sixth Holstein bull calves (269±57 kg body weight and 7 months of age) were used in a completely randomized design with a 2×2 factorial arrangement for 128 days. Dietary treatments were 1- control, 2- calcium salts of fish oil (Ca-FO) (2.5 % DM), 3- sucrose (SU)(5% DM), 4- SU and Ca-FO. Average daily gain increased with added SU (P<0.05). Diets containing Ca-FOreduced dry matter intake (DMI) and using SU and Ca-FO together increased DMI in this group (P<0.05). A tendency for higher organic matter digestibility obsereved in bulls fed Ca-FO (P>0.05). An increase in ruminal acetate concentration observed using Ca-FO in the diet, although Lower propionate and higher acetate concentrations were observed in rumen fluid of SU provided bulls (P<0.05). Addition of SU increased ruminal fluid pH (P<0.05). Feeding steers with Ca-FO increased plasma concentration of triglyceride and cholesterol (P<0.05). The results of this study showed that replacing corn grain with sucrose could have stimulatory effect on dry matter intake in Ca-FO containing diet, which have positive effects on average daily gain of fattening steers.

    Keywords: Ca salts of fish oil, Fattening bulls, growth performance, rumen fermentation, Sucrose
  • Hossein Manafi Rasi *, Ali Bayat, Hormoz Mansouri Pages 549-558
    To determine the effect of mixed thyme and eucalyptus leaves aqueous’ extract on the performance and health of Holstein suckling calves, an experiment using 32 calves (16 females and 16 males) with 7±3 days old and an average weight of 40.4±3 kg was carried out in a completely randomized design with four treatments and 8 replicate for 70 days. The treatments were: diets with no extract (control); and diets containing10, 15, and 20 ml of extract (50 % thyme + 50% eucalyptus) in consumed milk. In order to evaluate changes in body weight, chest circumference and height, the data were measured and recorded on days 7, 28, 49, and 70 at 10 a.m. To determine the blood parameters, blood samples were taken from the jugular vein on the 70th days. It turned out that the extract can result in a higher mean body weight gain and larger body size (P <0.05). Moreover, thyme and eucalyptus extracts appeared not to have any effect on digestibility and feed intake, but feed efficiency improved with 20 ml (P <0.05). Fecal and eye secretion index in calves receiving diets containing 15 and 20 ml of extract improved compared to the control group (P <0.05). Also, adding 20 ml of the extract reduced the amount of glucose and increased the number of red blood cells and hematocrit in the blood of the receiving calves compared to other experimental groups. The findings indicated that adding 20 ml eucalyptus and thyme extracts in daily milk, can improve the performance and health of Holstein suckling calves
    Keywords: aqueous extract, Growth, Health, herbal plants, Suckling Calf
  • Seyyed Ahmad Hosseini, MohammadHassan Fathi Nasri *, Homayoon Farhangfar, Masood Didarkhah Pages 560-569

    In this study, the nutritional value of four camel rangeland plants, including Alhaghi Sp (AS), Haloxylon persicum (HP), Seidlitzia rosmarinous (SR)  and Tamarix Gallica (TG) in different phenological growth stages including vegetating, flowering and seeding were evaluated. Rangeland specieswere randomly sampled and their chemical composition were measured. Rumen digestibility of dry matter was assessed using a fistulated camel. The results showed that the amount of crude protein of AS and SR was higher than that of other species, Also, the lowest levels of natural detergent fibers, acid detergent fibers and tannins were observed in SR (P <0/05). Slowly degradable fraction, degradation rate and effective degradability of SR was significantly higher than other species (P <0/05). Results of this study showed that SR was better than other rangeland species due to its high crude protein content and lower acid detergent fiber and phenolic compounds, so it was used instead of alfalfa at three levels of zero, 50 and %100 in camel’s diet. Feeding SR did not affect milk yield and its components including fat, lactose and total solids. Dry matter intake of dairy camels decreased with increasing of SR in diet, but milk protein and urea nitrogen increased (P <0/05). The results of this study indicated that replacement of alfalfa hay with SR in feeding dairy camels while maintaining camel production performance, reduc the cost of feeding camel and made it more economical to rear this valuable livestock.

    Keywords: Camel, milk yield, composition, nutritional value, Rangelands plants, Seidlitzia rosmarinous
  • Amin Saeid, Mohsen Afsharmanesh *, Mohamad Salarmoini Pages 571-581
    The effect of copper-methionine chelate and oregano essential oil in comparison to antibiotics on performance, meat quality, immune response and blood biochemical parameters were evaluated using 240 Ross 308 broilers in a 2×2×2 factorial experiment in a completely randomized design with four replicates and 10 birds per replicate. The treatments included three incremental levels (No additives, 500 mg/kg flavofospholipol antibiotics and 100 mg/kg oregano essential oil of diet) and copper-methionine chelate (0 and 118 mg/kg diet). At the end of the period (42th day), one male bird was sampled from each replicate for exploring meat quality, immune response and blood biochemical parameters. Birds fed a diet containing coppermethionine chelate with flavophospholipol showed higher live weight (P<0.05). Birds fed a diet containing copper-methionine chelates had higher weight gain and better conversion ratio (P<0.05). Also, birds fed diets without additives and antibiotics with and without copper-methionine chelates had more fatty acid oxidation than other groups (P<0.05). At 28 and 42 days of age, the highest immune response (antibody titer) was observed in the copper-methionine chelate group with oregano essential oil (P<0.05). It was shown that oregano essential oil decreased and increased LDL and HDL in the blood (P <0.05), respectively. The results of this study showed that the use of copper-methionine chelate with antibiotics improved production efficiency and the use of copper-methionine chelate and oregano essential oil supplements in poultry diets improve meat quality and increased safety.
    Keywords: Antibody titer, Biochemical blood parameters, Broiler Chickens, Fatty acid oxidation, Herb, Organic copper
  • Zahra Mohamadzade, Shaban Rahimi *, MohammadAmir Karimi Torshizi, Alireza Behnamifar Pages 583-593

    Effect of prebiotic and extract of three medicinal plants: Chamomile, Oregano, and Marjoram on the performance, intestinal histomorphology, and blood parameters of laying hens in the late phase of production, by using 60 TETRA-SL brown-egg laying with 80-week-olds, in a completely randomizes design containing five treatments and four replicates with three birds in each experimental unit for eight weeks were investigated. Prebiotic was added at 0.5 g/kg of diet, and medicinal plant extracts in a ratio of 1:1000 were added to the drinking water of birds. Quantitative indicators at the end of each week and quality indexes at the last week of the experiment were measured. At the end of the experiment, blood was taken from one bird in each experimental unit, and the birds were slaughtered to study the intestinal bacterial population and histomorphology. The effect of experimental treatments on the quantity and quality of produced eggs was not significant (P<0.05). Blood cholesterol and yolk cholesterol were lower in the chamomile extract-receiving birds than in the other experimental groups (P<0.05). The population of E. coli and coliforms in the intestine of marjoram extract-receiving birds was lower than other treatments (P<0.05). Prebiotic treatment increased the villus height in the duodenum and ileum, and the marjoram extract increased the villus height in the ileum (P<0.05). According to the result, the use of chamomile extract can reduce the yolk cholesterol level, and the use of prebiotic and marjoram extract improves the microbial flora and intestinal histomorphology in laying hens.

    Keywords: duodenum, microbial flora, TETRA-SL brown, villus height, yolk cholesterol
  • Saifali Varmaghany *, Mansoor Ahmadi, Jafar Pormasoor, Hoshang Jafari Pages 595-607

    The effect of different feeding methods in the first three days of the rearing period on production traits and immune system of one-day-old chicken broilers (Ross 308) for 49 days was studied. The experiment was conducted in a completely randomized design with eight treatments / four replications and 15 chickens per replication The experimental treatments included: 1- water and starter diet, 2- water and corn powder for 48 hours, 3- water containing 5% sugar and corn powder for 48 hours, 4-water containing 5% sugar and corn powder for 72 hours, 5-water containing 5% sugar and starter diet for 48 hours, 6-water containing 5% sugar and starter diet for the 72 hours, 7 water containing glucoplus and corn powder for 48 hours and 8- water containing glucoplus and starter diet for 72 hours. Treatments of 1 and 8 had the highest live weight and body weight gain at d 42 in compare to the other treatments except treatment 6 (P<0.05). The greatest daily feed intake was observed in treatment 1 which had significant difference with others groups except treatments 6 and 8 (P<0.05). The mortality rate was not significant between treatments at 42 and 49 days. The greatest production efficiency factor was observed in treatment 8 at d 42, (P<0.05), which had significant difference with others groups ( excepttreatments 1 and 5). Experimental treatments had no effect on relative weight of internal organs, carcass components and white blood cells counts. According to the results and economic considerations, initial feeding with the starter diet and common water in broiler farms is recommended.

    Keywords: Broiler Chicken, Carcass characteristic, growth performance, Immune system, Initial nutrition
  • Maliheh Noori, Hassan Saleh *, Mohamadtaher Mirakzehi Pages 619-631

    Effect of different levels of calcium, hydroalcoholic extracts Withania coagulans, and flaxseed oil on performance, mineral retention and bone morphology using with four thousand and eighty male Ross 308 broiler chicks in a 2×3×2 factorial experiment with two calcium levels (Calcium at the recommended level and calcium 30% less than the recommended level), extract Withania coagulans (Zero, 100 and 200 mg / kg in diet) ) and flaxseed oil (0% and 2% diet) in a completely randomized design with four replications and 10 birds per treatment were evaluated for 24 days. Adding 100 mg/kg of extract Withania coagulans to the diet increased feed intake and weight gain. Mineralization of bone growth plate increased in birds fed the extract Withania coagulans supplement (P <0.05). Supplement flax oil in diet did not show a positive effect on performance and bone parameters. Physical properties and mineral retention of calcium and phosphorus were not affected by the supplements. However, the amount of bone ash was affected by the interactions of flaxseed oil and extract, and the amount of ash in chickens fed diets without extract and flaxseed oil decreased. At 24 days of age, blood phosphorus levels in chickens fed a diet containing calcium and 200 mg of extract Withania coagulans increased (P <0.05). Based on the results of this study, adding 100 and 200 ml/kg hydroalcoholic extract of Withania coagulans to the diet of calcium deficient broilers improves performance and some bone parameters.

    Keywords: Bone, Broilers, Calcium retention, Withania coagulans
  • Hamid Molaiee Moghbeli, Mozhgan Mazhari *, Omidali Esmaeilipour, Hossein Doomari Pages 633-644

    Effect of different oil sources on growth performance, carcass characteristics and blood metabolites of broilers was studied using 160 male Ross broiler chickens in a completely randomized design with 4 treatments, 4 replicates and 10 birds each. Treatments included: 1) basal diet plus soybean oil, 2) basal diet plus sunflower oil, 3) basal diet plus canola oil and 4) basal diet plus sesame oil. Effect of different oil sources on feed intake was not significant in different periods. In grower, finisher and whole periods, sesame and canola oil fed birds showed better weight gain and feed conversion ratio compared to other oil sources. The food cost was significantly higher for diets including sesame oil compared to others and birds fed sesame oil had lower profit than canola and soybean oil fed birds (P<0.05). The relative weight of carcass, breast and thigh was higher in broiler fed with sesame and canola oil (P<0.05). The blood cholesterol decreased significantly in sesame oil treatment (P<0.05). Considering the lower price and higher profit of canola oil containing diets compared to sesame oil and also better performance of birds fed sesame and canola oil, we would recommend using canola oil in broiler diets.

    Keywords: broiler, canola oil, cholesterol, sesame oil, ventral fat
  • Zahra Nooreh, Kamran Taherpour *, Mohammad Akbari Gharaei, Hassan Shirzadi, HosseinAli Ghasemi Pages 645-657

    This study was conducted to investigate the effects of hydro alcoholic extract of Ferulago angulata, antibiotic, probiotic, and vitamin-selenium mixture on growth performance and immune responses of broiler chickens under heat-stress conditions. A total of 350 day-old male broiler chickens (Ross 308) were used in a completely randomized design with 7 dietary treatments and 5 replicates (10 chicks/replicate). Experimental treatments were as follow: no heat stress, without any additive in the diet (negative control; NC); challenged with heat stress, without any additive in the diet (positive control; PC); PC + antibiotic; PC + probiotic; PC + vitamin and selenium mixture; and PC + 200 or 400 mg/kg of Ferulago angulata extract. The results showed that all dietary supplements decreased the negative effects of heat stress on growth performance (P<0.05). All experimental diets(except diet containing antibiotic ) increased the lymphocyte counts, but decreased hetrophil counts and heterophil: lymphocyte ratio compared with the PC group (P<0.05). Secondary total titer and IgG titer against SRBC were higher in broilers receiving dietary supplements under heat stress conditions (P<0.05). The 400 mg/kg of Ferulago angulata extract increased the cell-mediated immune response after an intradermal injection with phytohaemagglutinin-P in the toe web (P<0.05). According to the results of this experiment, the use of 400 mg/kg of Ferulago angulata extract in broiler diets improves growth performance and immune response under heat stress conditions, and can be used as a suitable alternative to antibiotics and common supplements under the heat stress conditions.

    Keywords: Blood cells, cell-mediated immunity, humoral immunity, hydroalcoholic extract, performance
  • Amir Karamzadeh Dehaghani, Armin Towhidi *, Mahdi Zhandi, Naheed Mojgani Pages 659-688

    To investigate the effect of oral administration of prepared specific egg yolk antibody (IgY) against enterotoxigenic Escherichia coli K99 on growth performance, health, the prevalence of diarrhea of neonatal calves, an experiment was conducted using 60 newborn calves in a completely randomized design with two treatments. Calves were kept individually. Calves in the control group received only milk or colostrum for 30 days and calves in the treatment group received milk or colostrum with IgY against inactivated K99. During the experiment, health parameters and the prevalence of diarrhea were recorded daily, and growth performance was evaluated weekly. The results showed that average daily gain, starter dry matter intake and feed and milk efficiency were higher in the IgY group than the control group (P<0.05). The general health score in the IgY group was higher than control group and fecal and ear scores in this group were significantly lower than the control group (P<0.05). The count of fecal coliforms in the IgY group was decreased by approximately one log compared to the control group (P<0.05). The results of the present study showed that oral administration of IgY against enterotoxigenic Escherichia coli K99 has beneficial effects on health and average daily gain of suckling Holstein calves and It can be a good way to replace antibiotics.

    Keywords: Calves’ diarrhea, E. coli, Egg yolk immunoglobulin, Fecal score, Performance
  • Morteza Karami *, Mohsen Bagheri Pages 689-695

    The aim of this experiment was to compare the feedlot performance and carcass characteristics of Lori Bakhtiari and Romanov×Lori-Bakhtiari crossbreed lambs. Forty-four Lori-Bakhtiari lamb and Forty-four Romanov×Lori-Bakhtiari lambs were used in a completely randomized design and using a factorial method (2×2) during two consecutive years. The average daily gain and daily feed intake were determined by individual weaning of each animal and then feed conversion ratio was calculated. Carcass characteristics of lambs were measured. The results showed that average daily gain during fattening period (212.1vs. 179.6 g), final fattening weight (52.12 vs. 48.26 kg), feed intake, carcass weight and fat tail percentage in Lori Bakhtiari lambs were greater than Romanov× Lori Bakhtiari crossbred lambs. The average daily gain before weaning (298.4 vs. 266.8 g), the average daily gain during fattening period (217.2 vs. 161.9 g), and feed conversion ratio (7.62 vs. 9.75) in male lambs was better than female lambs (p < 0.05). Fat tail percentage and total carcass fat content in male lambs were higher than that of female lambs (p < 0.05). It is concluded that, Romanov×Lori Bakhtiari crossbred lambs had higher performance than Lori Bakhtiari lambs before weaning. However, fattening period performance and carcass weight in Bakhtiari lambs were higher compared to Romanov×Lori Bakhtiari crossbred lambs. In addition, energy spent per kg of carcass and live weights in Bakhtiari lambs was lower than Romanov×Lori Bakhtiari crossbreds. Therefore, it can be concluded that the indigenous Bakhtiari sheep breed is more useful for fattening than that of Romanov×Lori Bakhtiari crossbreds in Chaharmahal and Bakhtiari province.

    Keywords: carcass characteristics, Feedlot, genotype, Sex, Sheep Growth performance