فهرست مطالب

نشریه قرآن و طب
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/10
  • تعداد عناوین: 18
|
  • سید عابدین خدادادی سنگتراشانی، سید احمد میریان*، حمید محمد قاسمی صفحات 1-10

    با وجود پیشرفت دانش بشری، تامین سلامت روانی و روحی و کسب آرامش و اطمینان، همچنان به عنوان مقوله ای پیچیده در محافل روانشناسی مطرح و پیگیری می گردد. فشار روانی حاصل از سبک زندگی عصر حاضر، توجه پژوهشگران مختلف را به حوزه سلامت روان جلب نموده ایشان درصدد بوده اند تا فرمول ها و فن هایی در جهت رفع استرس و اضطراب ناشی از فشارهای روانی ارایه و بدین شکل سلامت روانی فرد و اجتماع را تامین نمایند. یکی از مهم ترین ابعاد این مسیله، نقش های موثر حیطه عاطفی است که دارای فن عملیاتی بوده و تضمینی واقعی در حوزه سلامت روان ارایه می دهد. این مقاله، با روش توصیفی_تحلیلی به بررسی مهم ترین مولفه های حیطه عاطفی سلامت روان پرداخته و مصادیق گفتاری و عملی آن را در سیره معصومین(ع) شناسایی می نماید.  در پایان این نتیجه حاصل می آید که از مهم ترین مولفه های موثر در حیطه عاطفی می توان به مهربانی و نوع دوستی، شادی و نشاط فردی، همکاری و تعاون اجتماعی، عدم وابستگی به امور دنیوی، مدیریت هیجاناتی چون خشم، تقویت حب بنده و پروردگار اشاره نمود.

    کلیدواژگان: مولفه، سلامت روانی، حیطه عاطفی، سیره معصومین(ع)، حب و دوستی
  • فاطمه فیاض، مریم سلگی*، زهره سادات نبوی صفحات 11-19

    افسردگی از شایع ترین اختلالات روانی است که مدل های نظری و درمانی متعددی را در ادبیات روانشناسی به خود اختصاص داده است. هر یک از این روش های درمانی، بر اساس رویکرد نظری ویژه ای از سبب شناسی اختلال و معیارهای بهنجاری پیشنهاد شده اند. امروزه مطالعات روانشناسی دینی، به اختصاصات ویژه هر دین در موضوع رفتار و فرایندهای روانی انسان بهنجار می پردازد. تدوین مدل های درمانی برای انواع اختلالات بر اساس رویکرد اسلامی می تواند زمینه ساز اثربخشی بیشتر و کاهش عود در جامعه ایرانی باشد. مطالعه هدف مطالعه حاضر، بررسی اثربخشی مداخله درمانی مبتنی بر قرآن برای اختلال افسردگی اساسی بود. این پژوهش، برمبنای طرح مطالعه تجربی تک موردی با استفاده خطوط پایه چندگانه انجام شده است. دو مقیاس سنجش افسردگی شامل مقیاس تشخیصی افسردگی مبتنی بر قرآن و مقیاس افسردگی بک (BDI)، ابزارهای مورد استفاده در این مطالعه بودند که پیش از مداخله، پس از مداخله و در بازه سه ماهه پیگیری بر روی آزمودنی اجرا شدند. نتایج این مطالعه بر روی یک بیمار افسرده، نشان داد، بسته درمانی مبتنی بر قرآن می تواند موجب کاهش قابل توجه نشانه های اختلال افسردگی شود . این بسته درمانی هم چنین توانست اثرات مثبت درمان را حداقل تا سه ماه پس از اتمام مداخله حفظ کند. مداخلاتی که بر لزوم رفع ریشه های علی اختلال تاکید می کنند، دارای اثرات پایدارتری نسبت به دیگر مداخلات متمرکز بر نشانه ها هستند. کوتاه مدت بودن، اختصاصی بودن و اثربخش بودن این بسته درمانی برای اختلال افسردگی از نقاط قوت آن درمقایسه با دیگر مداخلات محسوب می شود

    کلیدواژگان: افسردگی بالینی، افسردگی ناشی از حقارت، بسته درمانی قرآنی، مداخله، اثربخشی
  • احمد علیپور، فاطمه عیسی زاده* صفحات 20-28

    هدف پژوهش حاضر بررسی مروری تاثیر معنویت و مذهب  بر سیستم ایمنی بدن می باشد. پس از جست وجو در پایگاه های داده در دسترس، با استفاده از کلیدواژه های مناسب فارسی و انگلیسی، تعداد 109 مقاله که به زبان فارسی و انگلیسی بود جمع آوری شد؛ از میان این تعداد، 31 مقاله که دارای بیشترین ارتباط با موضوع پژوهش بودند مورد بررسی قرار گرفتند. منابع جمع آوری شده مربوط به سال های 2000 تا 2020 میلادی می باشد. با توجه به مطالعات انجام شده، تاثیر مثبت معنویت و مذهب بر سیستم ایمنی بدن انکارناپذیر می باشد. باتوجه به نتایج پژوهش حاضر توصیه می گردد از اثرات مثبت معنویت درمانی و رویکرد های مبتنی بر مذهب، دین و باورهای مذهبی در بخش های بالینی استفاده شود تا متخصصان روانشناسی سلامت و کادر درمان بیمارستان ها با بهره گیری هرچه بیشتر از تاثیر معنویت و مذهب بر سیستم ایمنی و سلامت جسمانی گامی مثبت در راستای پیشگیری از ابتلای افراد به بیماری های گوناگون و در نهایت بهبودی هر چه زودتر بیماران و کاهش هزینه های درمان بردارند.

    کلیدواژگان: معنویت، مذهب، سیستم ایمنی
  • محبوبه چمی، مهدی زارع بهرام آبادی*، علی اصغر اصغرنژادفرید، شهره شیرودی صفحات 29-41
    اهداف

    هدف پژوهش تعیین اثربخشی الگوی تاب آوری خانواده مبتنی بر آموزه های قرآنی در رضایت زناشویی و صمیمیت زوجین بود.

    روش ها:

    روش پژوهش شبه آزمایشی با گروه گواه، پیش آزمون، پس آزمون، پیگیری 2 ماهه و جامعه آماری 100 زوج مراجعه کننده به مرکز مشاوره نگاه نو در تهران بود. 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در گروه های 15 نفره آزمایش و گواه جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه های صمیمیت زوجین بروک و همکاران (1995) و رضایت زناشویی انریچ فرم کوتاه اولسون و همکاران (1989) و برنامه الگوی تاب آوری خانواده مبتنی بر آموزه های قرآنی چمی (1399) بودند. مداخلات در 10 جلسه هفتگی90 دقیقه ای برای گروه آزمایش اجرا و داده ها با استفاده از تحلیل واریانس مختلط با اندازه گیری مکرر تحلیل شد.

    یافته ها:

    نتایج نشان داد که الگوی تاب آوری خانواده مبتنی بر آموزه های قرآنی بر رضایت زناشویی و صمیمیت زوجین و خرده مقیاس های آنها تاثیر داشته (001/0P<) و این تاثیر در مرحله پیگیری پایدار بود.

    نتیجه گیری:

    از آن جایی که برنامه تاب آوری خانوادگی مبتنی بر آموزه های قرآنی احتمالا منجر به افزایش توانایی زوجین در تجربه جنبه های مثبت و خوشایند زندگی زناشویی و ابراز آنها در روابط زناشویی می شود بر رضایت زناشویی و صمیمیت زوجین از تاثیر می گذارد. بنابراین می توان از این روش مشاوره ای که کم هزینه و کارآمد است، برای بهبود روابط زناشویی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، آموزه های قرآنی، رضایت زناشویی، صمیمیت زوجین
  • رضا فراشبندی، زهره سعادتمند*، مریم براتعلی، سید ابراهیم میرشاه جعفری صفحات 42-58
    هدف

    این پژوهش درصدد واکاوی مفهوم مثبت اندیشی در آموزه های حضرت علی (ع) به منظور ارایه ی دلالت های تربیتی و اعتباربخشی آن است.

    روش

    پژوهش حاضر در زمره پژوهش های کیفی بوده که با استفاده از روش تحلیل مضمون و بر مبنای رویکرد استقرایی انجام شده است. حوزه پژوهش شامل کلیه متون و اسناد مکتوب و دیجیتال مرتبط با آموزه های حضرت علی (ع) با استفاده از رویکرد هدفمند بود. در تجزیه و تحلیل داده ها از روش کدگذاری موضوعی استفاده شد که کدهای اضافی و مشترک حذف و سه ستون تحت عناوین مضامین پایه که شامل (کدها و نکات کلیدی متن)، مضامین سازمان دهنده که شامل (مضامین به دست آمده از ترکیب و تلخیص مضامین پایه) و مضامین فراگیر (مضامین عالی در برگیرنده اصول حاکم بر متن به مثابه کل) دسته بندی شد. سپس این مضامین به صورت نقشه های شبکه تارنما رسم و مضامین برجسته هر یک از این سطوح و روابط میان آن ها نشان داده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان دهنده 350 کدمضمون پایه، 4 مضامین سازمان دهنده و 3 مضمون فراگیر بود. بر اساس نتایج به دست آمده عمده ترین مفاهیم مثبت اندیشی در آموزه های حضرت علی (ع) شامل تفسیر منطقی (مشکلات و سختی ها، انتساب کارها به خداوند، خود و دیگران و موقت بودن حوادث مثبت و منفی)، انتظار مثبت (انتظار کمک از سوی خداوند و دیگران، انتظار وقوع رویدادهای خوشایند)، نقش خدا، خود و دیگران در وقوع رویدادها (توجه مثبت به خداوند و توجه مثبت به ویژگی های خداوند) و توجه به ویژگی ها و افکار مثبت خود (توجه مثبت به نتایج کارها و توجه مثبت به اعمال) بود.

    کلیدواژگان: مفهوم مثبت اندیشی، آموزه های حضرت علی (ع)، دلالت های تربیتی، اعتباربخشی
  • غلامرضا نورمحمدی*، عباس عمادی صفحات 59-69
    مقدمه و هدف

    بر مبنای حکم برخی فقها که الکل خالص از مصادیق مسکرات(مستی آورها) محسوب نمی شود و اگر برگرفته از خمر یا سایر نجاسات نباشد، می توان از آن در فرایند تولید فراورده های خوراکی استفاده نمود، لازم است مقدار مجاز استفاده از الکل در تولید فراورده های خوراکی مشخص گردد تا دانست وجود چه درصد یا چه مقداری از الکل در فراورده های خوراکی می تواند آن ها را به مسکر(مستی آور) تبدیل کند. پژوهش حاضر با هدف تبیین مقدار مجاز استفاده از الکل در فراورده های خوراکی انجام شده است تا با محاسبه غلظت الکل در خون(BAC) و رابطه آن با مقدار الکل مصرف شده، بتواند کمترین حجم الکل را که موجب بروز مستی می گردد مشخص نماید.

    مواد و روش ها:

     این پژوهش با روش مطالعات کتابخانه ای و به شیوه توصیفی تحلیلی انجام شده است که با مراجعه به متون دینی و علمی اطلاعات لازم به دست آمده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها:

    یافته های تحقیق نشان می دهد هر گاه سطح غلظت الکل در خون(BAC) به 02/0٪ برسد اولین نشانه های مستی به صورت خفیف آشکار می گردد. کمترین مقدار الکلی که در مورد ضعیف ترین افراد نسبت به تاثیرات الکل، می تواند موجب چنین سطحی از مستی شود، مصرف 8 میلی لیتر الکل در طول کمتر از یک ساعت است. کمتر از این مقدار نمی تواند عامل مستی باشد، بنابراین می توان آن را به عنوان مقدار مجاز الکل در فراورده های خوراکی در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: الکل، فراورده های الکلی، مسکر، غذای حلال، مقدار مجاز
  • محمود شیرافکن، محمدعلی حیدری*، احسان علی اکبری صفحات 70-76
    هدف

    مساله ناباروری یکی از پدیده هایی است که برای برخی از خانواده ها به عنوان معضل اساسی مطرح شده است؛ اما علم پزشکی برای رفع این مشکل چاره اندیشی هایی کرده است که با توجه به پیروی عموم مردم از احکام اسلامی، مشروعیت داشتن این اعمال ضروری است. فقها در این باره نظرات گوناگونی بیان کرده اند اما در این میان آنچه که مورد بحث قرار نگرفته است، جایگاه و تاثیر مقاصد شریعت و آیات مبین مقاصد در مشروعیت باروری های پزشکی است. بر این اساس پرسش اصلی پژوهش عبارت است از اینکه «مقاصد شریعت چه تاثیری در مشروعیت باروری های پزشکی دارد؟». هدف پژوهش تحلیل جایگاه مقاصد شریعت در مشروعیت باروری پزشکی می باشد.

    مواد و روش ها:

    این پژوهش با روش مطالعات کتابخانه ای و به شیوه توصیفی تحلیلی انجام شده است که با مراجعه به متون قرآنی و روایی و علمی اطلاعات لازم به دست آمده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها:

    یافته های تحقیق نشان می دهد که آیات شریفه ای همچون «ومن آیاته ان خلق لکم من انفسکم ازواجا لتسکنوا إلیها وجعل بینکم موده ورحمه...»(روم: 21) و سایر ادله مبین مقاصد شریعت این مهم را به خوبی بیان می نمایند که حفظ کانون خانواده و پیوستگی و محبت بین زوجین از مقاصد اصلی تشریع ازدواج در نظر شارع مقدس بوده است لذا افعال و رفتارهایی همچون باروری های پزشکی که همسو با این مقصد شریعت قرار گیرد دارای مشروعیت است.

    نتیجه گیری

    بر پایه آنچه تاکنون آوردیم، فرزندی که از راه باروری مصنوعی پدید می آید، در همه صورتهای یاد شده، پاک است و صاحبان آن دو جز نخستین، یعنی اسپرم و اوول، پدر و مادر او هستند و او دارای همه حقوق و تکالیفی است که هر فرزند دیگر دارد، خواه یکی از دو صاحب آن اجزای نخستین یا هر دو، شناخته و معین باشند و خواه ناشناخته و نامعین.

    کلیدواژگان: آیات مبین مقاصد شریعت، مقاصد شریعت، باروری پزشکی، تلقیح مصنوعی، روشهای پیشرفته کمکی تولید مثل
  • صدیقه سلیمانی*، منصور پهلوان، محسن ایمانی نائینی، محمود عبائی کوپایی صفحات 77-87

    هدف این مقاله، یافتن شاخصه ی اصلی سلامت معنوی و اصول روان درمانی مبتنی بر معنویت در قرآن مجید است. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی به روش استقرایی و بر اساس دیدگاه کل نگر با گردآوری کتابخانه ای و استفاده از سیصد آیه قرآنی می باشد. بر اساس یافته های این پژوهش ایمان در چهار ساحت هویتی، شناختی، عاطفی و رفتاری به عنوان رکن اساسی سلامت روان و شالوده اصلی معنویت درمانی می تواند نقش سازنده در رشد و تعالی روحی و روانی انسان ایفا کند و به عنوان نیروی عظیم معنوی در انسان، نوع برداشت وی را از خدا، خود، مردم، زندگی و کل هستی تصحیح کند. بر اساس نتایج به دست آمده برخی از اصول معنویت درمانی مبتنی بر آیات قرآن کریم عبارت اند از: «فطرت»، «کرامت انسانی»، «عقلانیت»، «تقوا»، «محبت» و «عزم و نظم» که لازم است در فرآیند درمان مورد توجه قرار گیرند و الگویی برای ایجاد تعادل روانی، به زیستی معنوی (پیشگیری) و مقابله با تنیدگی (درمان) گردند. در سایه سار معنویت ایمان ایجاد می شود، رشد می کند و پرورش می یابد و الگویی می شود که زمینه های به زیستی معنوی و روش های مقابله با تنیدگی ها را در زندگی فراهم آورد.

    کلیدواژگان: معنویت، معنویت درمانی، ایمان، قرآن کریم
  • حفظ آرامش و مدیریت اضطراب در قصه های قرآنی
    مجید تقی پور گلسفیدی، ارسطو میرانی* صفحات 88-98

    آرامش روانی، در زندگی پر اضطراب امروز، آرزوی بشر قرن بیست و یکمی بوده و کمبود آن، درصدقابل ملاحظه ای از افراد جامعه را در مرحله یا مراحلی از زندگی دچار چالش می نماید. روانشناسی نوین که نگاهی تجربی به انسان دارد به این موضوع پرداخته، اما عوامل و موانع آرامش روانی در قرآن به معنای حقیقی آن بسیار موشکافانه تر و جامع تر لحاظ گردیده است. داستان زندگی پرنشیب و فراز پیامبران و اولیای الهی، سرشار از لحظات سخت و استرس آفرین بوده و در موقعیت های مختلف و پیچیده ای قرار داشتند و کنترل اضطراب و حفظ آرامش ایشان، می تواند الگویی برای بشر امروز باشد. و می توان رفتار آنان را در آیات و در حیطه های سه گانه شناختی، عاطفی و رفتاری تعریف و تبیین نمود. مهم ترین حیطه در کنترل اضطراب و استرس، حیطه شناختی است که با ایمان و شناخت و معرفت او حاصل می گردد و این که چگونه این حیطه بر عاطفه و رفتار او تاثیر می گذارد. این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی-تطبیقی به موقعیت های متعدد استرس زا و اضطراب آفرین در قصص قرآنی اشاره نموده و  بیان می دارد که شخصیت های قرآنی، چگونه این شرایط را مدیریت نموده اند.

    کلیدواژگان: آرامش، اضطراب، حیطه شناختی، حیطه عاطفی، حیطه رفتاری، قصص قرآن
  • سید کریم موسوی، قدسی احقر*، زهرا طالب صفحات 99-108
    هدف

    هدف از این پژوهش واکاوی و شناسایی ابعاد و مولفه های اخلاق حرفه ای اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی با الگو گرفتن از مبانی قرآنی در استان تهران بود.

    مواد و روش ها

    روش انجام پژوهش آمیخته (کیفی-کمی) است. برای انجام این پژوهش علاوه بر مطالعه اسنادی مروری بر مبانی قرآنی، از تکنیک تحلیل مضمون با نرم افزار MAXQDA12، برای شناسایی ابعاد و مولفه ها استفاده شد. جامعه آماری در این پژوهش تمام خبرگان در حوزه اخلاق حرفه ای بودند که بعد از انجام مصاحبه 17 اشباع نظری صورت گرفت. روایی از طریق 4 خبره و توسط دو همکار و پایایی از فرمول کوپای (533/0) بدست آمد.

    یافته ها

    در نتیجه 5 بعد، 20 مولفه و 186 شاخص شناسایی شد. بعد آموزشی، سازمانی، فردی، رفتاری و اجتماعی- فرهنگی به عنوان ابعاد اصلی اخلاق حرفه ای شناسایی شد و همچنین در 3 راند اول دلفی 106شاخص با نظر 30 خبره حذف گردید و در نهایت در راند چهارم 80 شاخص با ضریب کندال 768/0 مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش نتایج نشان داد اخلاق حرفه ای دارای 5 بعد کلی 1- آموزش 2-سازمان 3- فردی 4- رفتاری 5- اجتماعی فرهنگی است.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، اعضای هیات علمی، تحلیل مضمون، مبانی قرآنی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • ابوطالب عوض زاده، آیت الله کریمی باغملک*، صادق رضایی صفحات 109-121
    هدف

    هدف این تحقیق آسیب‌شناسی تربیت دینی با رویکرد دین‌گریزی و تدوین الگوی دین‌پذیری مشتاقانه در دانش‌آموزان متوسطه دوره دوم استان کهگیلویه و بویراحمد بود.

    مواد و روش ها

    به این منظور از جامعه آماری معلمان و مدیران آموزش و پرورش استان با انجام تحقیق کیفی، 18 نفر به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و دیدگاه آنان با رویکرد مبتنی بر روش داده بنیاد (کدگذاری باز، کد گذاری محوری و کد گذاری انتخابی)، مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با روش مصاحبه با هدایت کلیات و به صورت نیمه ساختار یافته گرد آوری شد. برای به دست آوردن اعتبار و روایی داده ها از دو روش بازبینی مشارکت کنندگان و مرور خبرگان غیر شرکت کننده در پژوهش استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های به دست آمده نشان می دهد که پدیده محوری مقاله حاضر "غفلت از پدیده دین گریزی و آسیب های تربیت دینی" می باشد که با توجه به شرایط علی" عوامل درونی و عوامل بیرونی"، شرایط زمینه‌ای "ویژگی های سنی و جنسیت ، ویژگی های اقتصادی و ویژگی های فرهنگی-اجتماعی" و شرایط میانجی " سخت گیری های بی مورد و فقدان برنامه ریزی مناسب"، راهبردهایی تدوین و مدل نهایی بر اساس آن ارایه شده است.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج، آسیب های موجود و علل دین گریزی در هر کدام از حوزه های مورد بحث، نشان دهنده عدم انتخاب رویکرد عقلانی به دین بوده، و بیشتر ناشی از برداشت های نادرست افراد از تربیت دینی است که در نهایت به عمل نایواب ونادرست منجر می شود.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، تربیت دینی، دین پذیری مشتاقانه، دانش آموزان متوسطه دوره دوم، رویکرد مبتنی بر روش داده بنیاد
  • محبوب شریعتی، مجید قدمی*، ابوطالب سعادتی شامیر، صادق رضایی صفحات 122-129
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل مسئولیت‌پذیری برای مدیران مبتنی بر اندیشه های امام علی (ع) در نهج البلاغه  انجام شد.

    مواد و روش ها

     پژوهش از لحاظ روش در زمره پژوهش‌های آمیخته (کمی– کیفی) از نوع اکتشافی بود. در مرحله کیفی اطلاعات از طریق بررسی متون و مصاحبه نیمه‌ساختارمند عمیق و هدفمند، مسئولیت‌پذیری مبتنی بر نهج البلاغه در چهارچوب سند تحول بنیادین، استخراج شد. جامعه آماری در بخش کیفی، شامل 15 نفر از متخصصین  جامعه دانشگاهی و متخصصان آموزش و پرورش بود و به‌صورت هدفمند در فرآیند مصاحبه با استفاده از روش دلفی شرکت کردند. جامعه آماری در بخش کمی مدیران آموزش و پرورش شهر تهران بودند که 350 نفر از طریق جدول کرجسی و مورگان و توسط روش نمونه‌گیری خوشه‌ای مرحله‌ای انتخاب شدند. ابزار گرداوری داده‌ها در بخش کیفی شامل پرسشنامه محقق ساخته بود و در بخش کمی، پرسشنامه مسئولیت‌پذیری (گاف و همکاران، 2001) بود. مراحل کدگذاری تحقیق، شامل کدگذاری باز، محتوایی و محوری بود. در بخش کمی برای تحلیل داده‌ها، از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی انجام شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که مولفه‌های شجاعت، توکل، تقدیر، ارزش‌ها، وقت‌شناسی، مشارکت و سلامت نفس مولفه‌های مسئولیت‌پذیری مدیران بودند که به‌ترتیب بالاترین بار عاملی و وزن عاملی را بر روی عامل مرتبه دوم مدل هفت عاملی مسئولیت‌پذیری مدیران داشتند.

    نتیجه گیری

     مدیران مسئولیت پذیر، شجاع، وقت شناس و دارای روحیه معنوی تسهیل بیشتری در فرآیندهای سازمانی انجام می‌دهند و بار مالی سازمان را کاهش می‌دهند و فضای روانی اثربخشی ایجاد می‌کنند.

    کلیدواژگان: الگوی مسئولیت پذیری مبتنی بر نهج البلاغه، سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، مدیران مدارس متوسطه دوم، اعتبار بخشی الگو
  • مهدی محمدی نوآبادی، محمدعلی حیدری*، محسن فهیم صفحات 130-138
    هدف

      پژوهش حاضر تلاش می‌‌کند ادله قرآنی و قواعد فقهی اقدامات پیش دستانه در مقابله با جنگ بیولوژیک  را مورد بررسی و تحلیل قرار دهد تا از رهگذر این بررسی های حکم قرآنی و فقهی این مساله مبرهن گردد.

    مواد و روش‌‌ها:

     این پژوهش با روش مطالعات کتابخانه‌ای و به شیوه توصیفی تحلیلی انجام شده است که با مراجعه به متون قرآنی و روایی و علمی اطلاعات لازم به‌‌دست آمده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    یافته‌‌ ها:  

    در گذشته بدون بدون داشتن علم و دانش کافی در حوزه پزشکی از عوامل بیولوژیک در برخی جنگ ها استفاده می شد. با پیشرفت علم پزشکی سلاح های نوین و پیشرفته تری ساخته شده است و علیرغم ادعای حمایت از حقوق بشر برخی کشورها از این سلاح ها استفاده می کنند. هرچند انجمن بین المللی سلاحهای میکروبی در سال 1972، معاهده ای را درباره ممنوعیت این سلاح ها به تصویب رساند لکن از جمله نقاط ضعف این معاهده آن است که فقط تولید و نگهداری این سلاح ها را ممنوع کرده است ولی درباره به کارگیری این سلاح ها سخنی به میان نیاورده است. ضعف دیگر آن است که توسعه علوم بیولوژیکی از یک سو منجر به تامین سلامتی و بهداشت بشر می گردد و از سوی دیگر، خود میتواند به ابزاری برای بهره گیری از آن به عنوان جنگ افزار بیولوژیک تبدیل شود. از طرفی تنها یک سوم از کشورهای مورد معاهده نسبت به درخواست بازرسی اعلام موافقت کردند. مجموعه این کاستی ها و عدم تبیین مبانی وادله قرآنی و فقهی اقدامات پیش دستانه در مقابله با جنگ بیولوژیک ضرورت انجام پژوهش حاضر را اقتضاء می نماید. از این رو پرسش فراروی پژوهش حاضر این است که «ادله و مبانی قرآنی و فقهی درباره اقدامات پیش دستانه در مقابله با جنگ بیولوژیک چه اقتضایی دارد؟ فرضیه پژوهش آن است که آیات قرآن کریم از جمله آیه 60 سوره انفال که خداوند متعال می فرماید: « و اعدوا لهم ما استطعتم من قوه و من رباط الخیل ترهبون به عدو الله و عدوکم و آخرین من دونهم لا تعلمونهم الله یعلمهم و ما تنفقوا من شی‏ء فی‏ سبیل الله یوف إلیکم و انتم لا تظلمون » و آیه شریفه 190 سوره بقره که خداوند متعال می فرماید: «و قاتلوا فی‏ سبیل الله الذین یقاتلونکم و لا تعتدوا إن الله لا یحب المعتدین‏ » و « و إذا تولی سعی فی الارض لیفسد فیها و یهلک الحرث و النسل و الله لا یحب الفساد»(بقره:205) و «یا ایها الذین آمنوا خذوا حذرکم فانفروا ثبات او انفروا جمیعا»(نساء:71) و قواعد فقهی همچون حفظ کیان اسلام، قطع ریشه کفر، نفی سبیل، مقابله به مثل، مصلحت و نظریات کارشناسان و پزشکان متخصص مبنی بر آسیب های بی شمار به کارگیری این سلاح ها و لزوم مقابله با آنها و دیگر اصول و ضوابط قرآنی و فقهی مشروعیت اقدامات پیش دستانه در مقابله با جنگ بیولوژیک را به اثبات می رساند.

    نتیجه‌‌گیری:

     با استناد به آیات شریفه قرآن کریم و اصول و قواعد فقهی و نظریات کارشناسان و پزشکان متخصص که دارای حجیت شرعی است، وجوب و لزوم طراحی، برنامه ریزی و اقدامات عملیاتی پیش دستانه در مقابله با جنگ بیولوژیک استفاده می شود. در این زمینه پزشکان، متخصصان، کارشناسان و دولت اسلامی وظایف و مسئولیت هایی بر عهده دارند.

    کلیدواژگان: ادله قرآنی، ادله فقهی، اقدامات پیش دستانه، جنگ بیولوژیک
  • محمدحسین باقری، ابوالقاسم عاصی مذنب*، اعظم اعتمادی فرد صفحات 139-154

    جهاد در ادبیات دینی ما مفهومی شناخته شده و دارای تقدس بوده و از ابواب مهم کتب فقهی می‌باشد. یکی از انواع جهاد، جهاد کبیر است که زیر مجموعه‌ی جهاد اصغر قرار می‌گیرد. جهاد کبیر دارای ماهیتی کاملا قرآنی بوده و آیه 52 سوره‌ی فرقان مبین این امر است. این جهاد یعنی اطاعت نکردن از دشمن در میدان‌های مختلف سیاست، فرهنگ، اجتماع و از جمله در میدان اقتصاد. هدف از تحقیق حاضر، بررسی ماهیت جهاد کبیر در قرآن و روایات و احصاء شیوه‌های عملکرد دشمن جهت یافتن راهکارهایی برای مقابله با آن در عرصه‌ی اقتصاد می‌باشد. نوع روش این تحقیق، توصیفی‌ ‌تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات آن کتابخانه‌ای، و ابزارهای گردآوری اطلاعات، فیش‌برداری از کتب، مقالات و نرم‌افزارها است. یافته‌های حاصل از این تحقیق حکایت از ضرورت مصونیت کشور از گزند آسیب‌ها و دشمنی‌های دشمنان دیرینه و کینه‌توز دارد و لازم است، ما همه عرصه‌های چهارگانه جهاد کبیر را مورد عنایت قرار داده و تمام توانمان را در پیشبرد اهداف این عرصه‌ها به کار بندیم. از آن‌جایی که دشمن برای فروپاشی اقتصاد جوامع هدف، از دو شیوه نفوذ و تحریم بهره می‌برد، لذا راه‌کار جهاد کبیر در عرصه‌ی اقتصاد، هضم نشدن در هاضمه‌ی اقتصاد جامعه‌ی جهانی و اجرای اقتصاد مقاومتی می‌باشد.

    کلیدواژگان: جهاد کبیر، شناخت دشمن، شیوه های عملکرد، راه کارهای مقابله، اقتصاد
  • فاطمه شوری، عباس کلانتری خلیل آباد*، نفیسه متولی زاده نائینی، سید کاظم کاظمینی صفحات 155-164

    تعیین مجازات عادلانه، مستلزم در نظر گرفتن تمام عوامل تاثیرگذار بر ارادهی بزهکار است. یکی از این عوامل، ممکن است سوءمزاج حاد باشد، زیرا احتمال دارد به تزلزل اراده منجر شود و بیمار را به سمت ارتکاب جرم سوق دهد. در مقاله پیشرو که به روش توصیفی تحلیلی تدوین شدهاست با بررسی آیات نورانی قرآن این نتیجه حاصل میشود که خداوند صرفا به تشریع میزان کیفر نپرداخته است بلکه در بسیاری از موارد با توجه به ملاکهای عقلایی، کمیت و کیفیت مجازات را به صورت کلی بیان نموده است تا بر حسب شرایط، اوضاع و احوال مجرمین در زمانهای مختلف بتوان مجازات متناسب را تعیین کرد. از این رو میتوان گفت توجه به مزاج مجرمین در تعیین و اجرای مجازات، در نزدیک شدن جامعهی اسلامی به عدالت کیفری و بازگشت مجرم به ذات و فطرت حقیقی خود تاثیر بسزایی دارد.

    کلیدواژگان: سوء مزاج، بزهکار، مجازات، آیات قرآن
  • افسانه مرادی، مهدی تبریزی*، افسون کرمی، نازنین عظیم زاده بالانچی صفحات 165-174
    هدف

     هدف پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی آموزش هیجان مدار بر طلاقعاطفی و سردمزاجی زنان شهر اصفهان با رویکرد اسلامی   بود.

    مواد و روش ها

     جامعه آماری شامل تمامی زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اصفهان در سال 1398 بود. تعداد 30 نفر به صورت در دسترس از بین مراجعه کنندگان زن به مراکز مشاوره شهر اصفهان انتخاب و در دو گروه (15 نفر آزمایش و 15 نفر کنترل) گمارش شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه طلاقعاطفی گاتمن (2008)، شاخص عملکرد جنسی زنان (FSFI) روزن و همکاران (2000) و  پروتکل آموزش هیجان مدار بوده است که طی 9 جلسه بر روی آزمودنی های گروه آزمایش اجرا شد. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (تحلیل کواریانس) توسط نرم‌افزار SPSS نسخه 23 انجام شد.

    یافته ها

     یافته ها نشان داد آموزش هیجان مدار بر طلاقعاطفی زنان شهر اصفهان تاثیر مثبت و معنی داری دارد و فرضیه فرعی اول تایید شد (P<0.05). همچنین آموزش هیجان مدار بر سردمزاجی زنان شهر اصفهان تاثیر دارد و فرضیه فرعی دوم نیز تایید شد (P<0.05).

    نتیجه گیری

     نتیجه گیری می شود که آموزش هیجان مدار باعث کاهش طلاقعاطفی و سردمزاجی زنان می شود و اگر مشاوران خانواده این روش درمانی را بکار بگیرند می‌توانند به کاهش طلاق عاطفی و کاهش سردمزاجی زنان کمک کنند.

    کلیدواژگان: آموزش هیجان مدار، طلاق عاطفی، سردمزاجی، زنان شهر اصفهان، رویکرد اسلامی
  • فرهاد افشارنیا، علی انصاری*، عبدالله کیایی صفحات 175-185
    مقدمه

    شناسایی و اجرای احکام صادره در خصوص دعاوی خانوادگی، به لحاظ ارتباط بسیاری از آنها با نظم عمومی و اخلاق حسنه داخلی، از اهمیت بسیار برخوردار است.

    مواد و روش ها

     این تحقیق یک روش کتابخانه ای است.

    یافته ها

     در شناسایی و اجرای احکام خانوادگی علاوه بر شرایط مقرر در قانون مدنی و قانون اجرای احکام مدنی، عناصری مانند تابعیت، اقامتگاه زوجین، رابطه‌ی زوجیت و ابوینی و دین طرفین دعوی نقش بسزایی دارد. تحلیل ها حاکی از آن است که قانونگذار با واگذاری اجرای این دسته از احکام به عمومات اجرای احکام مدنی، و همچنین لزوم کاوش مقام قضایی در قواعد حل تعارض، ابهامات قابل توجهی را در این خصوص باقی گذاشته است. در حالی که قانون حمایت از خانواده 1390، صرفا به جرم ارتکابی توسط سردفتر بدون وجود احکام تفیذی، تنها بعد بسیار کوچکی از شناسایی و اجرای این احکام را مدنظر قرار داده است.

    نتیجه گیری

     در برخورد با احکام صادره در دعاوی خانوادگی قضات، باید افزون بر به کارگیری نظام کنترل محدود، عناصری چون تابعیت هر یک از اصحاب دعوا، رابطه ی زوجیتی و یا ابوینی آنها را نیز لحاظ کنند. از این رو، رفع ابهام از قوانین موجود و افزایش سطح آگاهی قضات، نسبت به چگونگی برخورد با اینگونه احکام ضروری است

    کلیدواژگان: اجرای احکام خانواده، شناسایی احکام خارجی، دعاوی خانوادگی
  • نسرین توکلی* صفحات 186-196

    طبق تعالیم اسلام ذات انسان حقیقتی یگانه ولی دارای مراتب است . جسم و نفس و روح همگی جلوه های این حقیقت واحد هستند . نفس در پایین ترین مرتبه اش، فقط یک مرتبه از بدن و از جسم بالاتر و متکفل امور جسمانی است، ولی در بالاترین مراتب آن، حتی از اعظم ملایک نیز برتر می باشد. قرآن مراتب نفس را در صورت های کلی اماره ، لوامه و مطمینه بیان نموده است و ضمنا به روح اشاراتی دارد نهج البلاغه نیز مراتب نفس را با جزییات و بصورت تفصیلی و البته در مطابقت و راستای آموزه های قرآنی بر می شمارد و موانع ، مشکلات و منافع هر مرتبه را با دیدی الهی ذکر می کند و طریقت و سیر و سلوک و تکامل و رسیدن به حق را طی کردن این مراحل می داند . بنابر این انسان یک حقیقت ذو مراتب است که جلوه مادی آن بدن و جلوه های مجرد آن نفس است ومعرفت نفس یعنی شناخت خود حقیقی انسان. این پژوهش توصیفی –تحلیلی بوده و با روش کتابخانه ای دیدگاه قرآن و امام علی (ع) در نهج البلاغه را بیان نموده و بر هماهنگی آنها اشاره دارد.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، نهج البلاغه، حقیقت انسان، مراتب وجودی انسان، مراتب نفس
|
  • Seyed Abedin Khodadadi Sangtarshani, Seyed Ahmad Mirian*, Hamid Mohammad Ghasemi Pages 1-10

    Despite the advancement of human knowledge, the provision of mental and emotional health, and the attainment of peace and security, it is still considered and pursued as a complex category in psychological circles. The psychological pressures of todaychr('39')s lifestyle have attracted the attention of various researchers in the field of mental health. They have sought to provide formulas and techniques to relieve stress and anxiety caused by stress and thus ensure the mental health of the individual and society. One of the most important aspects of this issue is the effective maps of the emotional field, which has an operational technique and offers a real guarantee in the field of mental health. In this descriptive-analytical method, this article examines the most important components of the emotional realm of mental health and identifies its spoken and practical examples in the life of the Infallibles. In conclusion, the most important components of emotional well-being are kindness and altruism, individual happiness and vitality, cooperation and social cooperation, non-dependence on worldly affairs, managing emotions such as anger, strengthening the love of the servant and God.

    Keywords: Component, Mental Health, Emotional Scope, Sira of the Infallibles (AS), Love, Friendship
  • Fatemeh Fayaz* Pages 11-19

    Depression is from the most prevalent disorders which devotes many theories and therapeutic models to itself in psychology literature. Each kinds of these therapeutic methods are proposed due to their specific theory from disorders causality and normality criteria. Today religious psychology dedicates its research to subjects in a religion which devotes to behaviour and mental changes. Explaining therapeutic models based on Islamic approach can be antecedent for effective and less relapse in Iranian population. The goal of this study was to assess the effectiveness of Quranic intervention for major depression. This research was based on Single case experimental plan with multiple baselines design. Two scales of depression were used in this research; the first was diagnostic depression inventory based on Quran and the second was 21-items Beck depression inventory (BDI-II) which have conducted before and after intervention and also after 3 months follow up. This Quranic therapy was effective in reducing depression causes and symptoms in both scales. The results from follow-up also showed the positive changes continued in 3 months after intervention finished. The results proved the effectiveness of the Quranic package for humility depression and also clinical depression. The brevity, the specificity and the effectivity are the strength of this Quranic package for depression and differentiates it from other kinds of psychotherapies.

    Keywords: Clinical depression, Humility depression, Quranic therapeutic package, intervention, efficacy
  • Ahmad Alipour Pages 20-28

    The purpose of this study is to review the effect of spirituality and religion on the immune system. After searching the available databases, using appropriate Persian and English keywords, 109 articles in Persian and English were collected; Among these, 31 articles that had the most relevance to the research topic were reviewed.
    The collected sources are related to the years 2000 to 2020. According to studies, the positive effect of spirituality and religion on the immune system is undeniable. According to the results of the present study, it is recommended to use the positive effects of spirituality therapy and approaches based on religion, religion and religious beliefs in clinical wards so that health psychologists and hospital staff can make the most of the impact of spirituality and religion on Immune system and physical health should take a positive step in order to prevent people from getting various diseases and ultimately cure patients as soon as possible and reduce treatment costs.

    Keywords: spirituality, religion, immune system
  • Pages 29-41
    Aims

    The purpose of the present study was to determine the effectiveness of family resilience model based on Quranic teachings on marital satisfaction and intimacy of couples.

    Methods

    A quasi-experimental design with pre-test, post-test and a two months follow- up with control group was used. The statistical population included 100 women referring the counselling center of  Negha e no in Tehran in Iran. Through purposeful sampling method, 30 participants who met the inclusion criteria were selected and randomly assigned to two groups of excremental or control, n1=n2=15. Research tools were Broucke & et al’s intimacy 1995, Olson’s marital satisfaction questionnaire 1989, which were administered in three stages for two groups and Chami’s family resilience model based on Quranic teachings (2008) to the experimental group during ten weekly, 90- minute sessions and data were analyzed using mixed model repeated measures analysis variance.

    Results

    Finding showed that family resilience model based on Quranic teachings had a significant effect on marital satisfaction and intimacy of couples and their subscales (P<0.001), and this effect remained stable at follow- up.

    Conclusion

    Since family resilience model based on Quranic teachings likely leads to increase the ability of couples in experiencing positive and pleasure dimensions of marital live and expressing it in marital relationships. effect on marital satisfaction and intimacy of couples. Hence, it can be used as a low- cost and effective counseling method for improving marital relationships

    Keywords: resiliency, Quranic teachings, marital satisfaction, intimacy
  • Reza Farashbandi, Zohreh Saadatmand*, Maryam Baratali, Seyed Ebrahim Mirshah Jafar Pages 42-58
    Purpose

    This study seeks to investigate the concept of positive thinking in the teachings of Imam Ali (as) in order to provide educational implications and its validation.

    Method

    The present study is a qualitative research that has been done using thematic analysis method and based on inductive approach. The field of research included all written and digital texts and documents related to the teachings of Imam Ali (as) using a purposeful approach. In data analysis, thematic coding method was used to remove additional and common codes and three columns under the headings of basic themes that include (codes and key points of the text), organizing themes that include (themes obtained from combining and summarizing themes). Basic) and all-encompassing themes (excellent themes containing the principles governing the text as a whole) were categorized. Then these themes were drawn in the form of website network maps and the prominent themes of each of these levels and the relationships between them were shown.

    Results

    The results showed 350 basic themes, 4 organizing themes and 3 general themes. According to the results, the main concepts of positive thinking in the teachings of Imam Ali (as) include logical interpretation (problems and difficulties, attribution of work to God, oneself and others and the temporary nature of positive and negative events), positive expectation (waiting for help From God and others, expecting pleasant events to occur), the role of God, oneself and others in the occurrence of events (positive attention to God and positive attention to Godchr('39')s attributes) and attention to onechr('39')s positive characteristics and thoughts (positive attention to the results of deeds and Positive attention to actions).

    Keywords: The concept of positive thinking, Imam Ali (AS) teachings, educational implications, accreditation
  • Gholamreza Nourmohammadi*, Abbas Emadi Pages 59-69
    Background and aim

    According to the decree of some jurists, pure alcohol is not considered an example of intoxicants and if it is not derived from alcohol or other impurities, it can be used in the production process of food products. It is necessary to determine the allowable amount of alcohol used in the production of food products to know what percentage or amount of alcohol in food products can turn them intoxicating. The aim of this study was to explain the permissible amount of alcohol consumption in food products to calculate the Blood Alcohol Concentration (BAC) and its relationship with the amount of alcohol consumed, to determine the minimum volume of alcohol that causes drunkenness.

    Methods

    This research has been done with the method of library studies and in a descriptive-analytical way, which has obtained the necessary information by referring to religious and scientific texts and has been analyzed.

    Findings

    Findings show that whenever the level of Blood Alcohol Concentration (BAC) reaches 0.02%, the first signs of drunkenness become mildly apparent. The lowest amount of alcohol that can cause such a level of drunkenness in the case of the weakest people in relation to the effects of alcohol is the consumption of 8 ml of alcohol in less than an hour. Less than this amount cannot cause drunkenness, so it can be considered as the allowable amount of alcohol in food products.

    Keywords: Alcohol, Alcoholic Products, Intoxicants, Halal food, Allowable Amount
  • Mahmoud Shirafkan, Mohammad Ali Heidari*, Ehsan Ali Akbari Pages 70-76
    Purpose

    Infertility is one of the phenomena that has been raised as a major problem for some families. However, medical science has taken measures to solve this problem, which is necessary for the legitimacy of these practices, considering the public following the Islamic rules. The jurists have expressed various opinions in this regard, but in the meantime, what has not been discussed is the position and influence of the purposes of the Sharichr('39')a and the verses expressing the purposes in the legitimacy of medical fertility. Accordingly, the main question of the research is "What effect do the purposes of Sharia have on the legitimacy of medical fertility?" The purpose of this study is to analyze the position of Sharia intentions in the legitimacy of medical fertility.

    Methods

    This research has been carried out by the method of library studies and in a descriptive-analytical manner, which has been obtained and analyzed by referring to Quranic, narrative and scientific texts.

    Findings

    The results show that verses such as "I created you to fast Yath I Zvaja Nfskm Ltsknva Lyha Vjl Bynkm love mercy ..." (I: 21) and other evidence suggest great religious purposes, itchr('39')s important to say that Preservation of the family unit and cohesion and love between couples have been the main purposes of marriage legislation in the view of the holy sharichr('39')a, so actions and behaviors such as medical fertility that are in line with this purpose of the law have legitimacy.

    Conclusion

    Based on what we have brought so far, a child born through artificial insemination is pure in all the above cases, and its owners are the first two, namely the sperm and the first, his parents, and he has all the rights and It is the duties that every other child has, whether one of the two owners of those first components or both are known and definite or unknown and indefinite.

    Keywords: Verses Indicating the Purposes of Sharia, the Purposes of Sharia, Medical Fertility, Artificial Insemination, Advanced Methods of Assisted Reproduction
  • Sedigheh Soleimani*, Mansour Pahlevan, Mohsen Imani, Mahmoud Abaei Koupaei Pages 77-87

    The purpose of this article is to find the main characteristics of spiritual health and the principles of psychotherapy based on spirituality in the Holy Quran. The research method is descriptiveanalytical by inductive method and based on Klanger's view by compiling a library and using three hundred Quranic verses. According to the findings of this study, faith in four areas of identity, cognitive, emotional and behavioral as a basic pillar of mental health and the main foundation of spiritual therapy can play a constructive role in spiritual growth and excellence and as a great spiritual force in man, type Correct his perception of God, himself, people, life and the whole universe. According to the results, some of the principles of spiritual therapy based on the verses of the Holy Quran are: "nature", "human dignity", "rationality", "piety", "love" and "determination" which is necessary in The treatment process should be considered and become a model for mental balance, spiritual well-being (prevention) and coping with stress (treatment). In the shadow of spirituality, faith is created, grows and nurtures, and becomes a model that provides the grounds for spiritual well-being and ways of coping with stress in life.

    Keywords: Spirituality, Spiritual Therapy, Faith, Holy Quran
  • Keep calm and manage anxiety in Quranic stories
    Pages 88-98

    Peace of mind, in todaychr('39')s anxious life, is the human desire of the twenty-first century, and its deficiency challenges a significant percentage of people in society at one or some stages of life. Modern psychology, which has an empirical view to the human, has addressed this issue, but the factors and obstacles of peace of mind in the Qurchr('39')an in its true sense have been considered much more meticulously and comprehensively. The story of the ups and downs of the lives of the prophets and saints is full of difficult and stressful moments and they were in different and complicated situations, and controlling their anxiety and keeping calm can be a model for todaychr('39')s human beings. And their behavior can be defined and explained in the verses and in the three areas of cognition, emotion and behavior. The most important area in controlling anxiety and stress is the area of cognition that is achieved through faith, cognition, and knowledge, and how that area affects his emotions and behavior. This descriptive-analytical-comparative article refers to the numerous stressful and anxious situations in the Qurchr('39')anic stories and describes how the Qurchr('39')anic characters managed these situations

    Keywords: Peace, Anxiety, Cognitive domain, Emotional domain, Behavioral domain, Quran stories
  • Seyed Karim Mousavi, Ghodsi Ahghar *, Zahra Taleb Pages 99-108
    Purpose

    The purpose of this study was to investigate and identify the dimensions and components of professional ethics of faculty members of Islamic Azad University by modeling on Quranic principles in Tehran province.

    Materials and Methods

    The method of conducting research is mixed (qualitative-quantitative). In order to conduct this research, in addition to studying the review documents based on Quranic principles, the content analysis technique with MAXQDA12 software was used to identify the dimensions and components. The statistical population in this study were all experts in the field of professional ethics, which was conducted after an interview with 17 theoretical saturations. Validity was obtained through 4 experts and by two colleagues and reliability of the Copa formula (0.533).

    Findings

    As a result, 5 dimensions, 20 components and 186 indicators were identified. Educational, organizational, personal, behavioral and socio-cultural dimensions were identified as the main dimensions of professional ethics and also in the first 3 rounds of Delphi 106 indicators were removed with 30 experts and finally in the fourth round 80 indicators with a Kendall coefficient of 0.768 it placed.

    Conclusion

    Based on the research findings, the results showed that professional ethics has 5 general dimensions: 1- education 2- organization 3- individual 4- behavioral 5- socio-cultural.

    Keywords: Professional ethics, Faculty members, Content analysis, Quranic principles Islamic Azad University
  • Aboutaleb Awadzadeh, Ayatollah Karimi Baghmalek *, Sadegh Rezaei Pages 109-121
    Purpose

    The aim of this study was the pathology of religious education with the approach of apostasy and the development of a model of enthusiastic religiosity in high school students in the second year of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad provinces.

    Materials and Methods

    For this purpose, from the statistical population of teachers and education directors of the province by conducting qualitative research, 18 people were selected by purposive sampling and their views with an approach based on the data foundation method (open coding, axial coding and Selective coding) was examined. Data were collected by general guidance interview in a semi-structured manner. To obtain data validity and validity, two methods of reviewing participants and reviewing nonparticipating experts in the research were used.

    Findings

    The obtained results show that the central phenomenon of the present article is "neglect of the phenomenon of apostasy and harms of religious education" which according to the causal conditions of "internal and external factors", the background conditions of "age characteristics" And gender, economic characteristics and socio-cultural characteristics "and the mediating conditions of" unnecessary strictures and lack of proper planning ", strategies have been formulated and the final model has been presented based on it.

    Conclusion

    Based on the results, the existing harms and causes of apostasy in each of the areas under discussion, indicate a lack of rational approach to religion, and is mostly due to misconceptions about religious education that ultimately practice. Incorrect and incorrect leads.

    Keywords: Pathology, Religious Education, Eager Religiosity, SecondYear High School Students, Data-Based Approach
  • Mahboob Shariati, Majid Ghadami *, Aboutaleb Saadati Shamir, Sadegh Rezaei Pages 122-129
    Purpose

    The aim of this study was to develop a model of responsibility for managers based on the ideas of Imam Ali (AS) in Nahj al-Balagheh.

    Materials and Methods

    In terms of method, the research was among the mixed (quantitative-qualitative) exploratory research. In the qualitative stage of information, through review of texts and in-depth and purposeful semi-structured interviews, responsibility based on Nahj al-Balaghah in the framework of the document of fundamental change was extracted. The statistical population in the qualitative section consisted of 15 academics and education specialists and purposefully participated in the interview process using the Delphi method. The statistical population in the quantitative part was the directors of education in Tehran that 350 people were selected through Krejcie and Morgan table using stepwise cluster sampling method. The data collection tool in the qualitative part included a researcher-made questionnaire and in the quantitative part was the responsibility questionnaire (Goff et al., 2001). The coding stages of the research included open, content and pivotal coding. In the quantitative part for data analysis, exploratory and confirmatory factor analysis was performed.

    Findings

    The results showed that the components of courage, trust, appreciation, values, punctuality, participation and selfhealth were the components of managers 'responsibility, which respectively had the highest factor load and factor weight on the second factor of the seven-factor model of managers' responsibility.

    Conclusion

    Responsible, courageous, punctual and spiritually motivated managers further facilitate organizational processes and reduce the financial burden of the organization and create an effective psychological atmosphere

    Keywords: Responsibility model based on Nahjul Balagha, Documentof fundamental change in education, Principals of theoretical highschools, Validation of the model
  • Mehdi Mohammadi Noabadi, MohammadAli Heydari *, Mohsen Fahim Pages 130-138
    Purpose

    The present study tries to study and analyze the Quranic arguments and jurisprudential rules of precautionary measures against biological warfare in order to clarify this issue through these studies of Quranic and jurisprudential rulings.

    Materials and Methods

    This research has been carried out by the method of library studies and in a descriptive-analytical manner, which has been obtained and analyzed by referring to Quranic, narrative and scientific texts.

    Findings

    In the past, without sufficient knowledge in the field of medicine, biological agents were used in some wars. With the advancement of medical science, newer and more advanced weapons have been developed, and despite the claims of human rights protection, some countries use these weapons. Although the International Microbial Weapons Association passed a treaty banning these weapons in 1972, one of the weaknesses of the treaty is that it only prohibits the production and possession of these weapons, but does not mention the use of these weapons. Has not brought. Another weakness is that the development of biological sciences, on the one hand, leads to the provision of human health and hygiene, and on the other hand, can itself become a tool to use it as a biological weapon. On the other hand, only one third of the treaty countries agreed to the inspection request. The combination of these shortcomings and the lack of explanation of the principles of the Qur'anic and jurisprudential arguments for precautionary measures against biological warfare necessitate the need for the present study. Therefore, the question before the present study is: "What is the need for Quranic and jurisprudential arguments and principles regarding precautionary measures against biological warfare?" Our main hypothesis is that the Quranic verses such as verse 60 of Surah Al-Anfal that Allah Almighty says: و اعدوا لهم ما استطعتم من قوه و من رباط الخیل ترهبون به عدو الله و عدوکم و خ رین من دونهم ال تعلمونهم الله یعلمهم " Allah Baqara Sura of 190 verse and "و ما تنفقوا من شیء فی سبیل الله یوف إلیکم و انتم ال تظلمون و قاتلوا فی سبیل الله الذین یقاتلونکم و ال تعتدوا إن الله ال یحب المعتدین « و » و إذا تولی سعی فی الارض لیفسد ":says یا ایها الذین خمنوا ذوا حذرکم "and) 205: Baqarah-Al"(فیها و یهلک الحرث و النسل و الله ال یحب الفساد the protecting as such rules legal the and) 71 ': Nisa-An "(فانفروا ثبات او انفروا جمیعا Islamic territory, cut off the roots Infidelity, denial of mustache, retaliation, expediency and theories of experts and physicians based on the numerous harms of using these weapons and the need to deal with them and other principles and rules Immediate and jurisprudential proof of the legitimacy of preemptive action against biological warfare.

    Conclusion

    With reference to the holy verses of the Holy Quran and the principles and rules of jurisprudence and the opinions of experts and specialized physicians who have legal authority, the necessity of planning, planning and preemptive operational measures against biological warfare is used. In this regard, doctors, specialists, experts and the Islamic government have duties and responsibilities.

    Keywords: Quranic Arguments, Jurisprudential Arguments, PrecautionaryMeasures, Biological Warfare
  • MohammadHossein Bagheri, Abualqasem Asi Mozneb *, Azam Etemadi Fard Pages 139-154

    Jihad is a well-known and holy concept in our religious literature and is one of the important chapters of Islamic jurisprudential books. One of the types of jihad is the great jihad, which falls under the category of minor jihad. The Great Jihad has a completely Quranic nature and verse 52 of Surah Al-Furqan indicates this. This jihad means disobeying the enemy in various fields of politics, culture, society, and the field of economy. The purpose of this study is to examine the nature of the Great Jihad in the Quran and hadiths and to count the ways in which the enemy operates in order to find solutions to cope with it in the field of economics. The methodology of this research is descriptive-analytical and the method of data collection is through the library. The data collection tools include taking notes from books, articles and software. The findings of this study indicate the need for the country's immunity from the harms and enmities of long-standing and vindictive enemies, and it is necessary for us to consider all four areas of the Great Jihad and do our best to advance the goals of these areas. Since the enemy uses the two methods of infiltration and sanctions to destroy the economy of the target societies, so the solution of the great jihad in the field of economy is not to be digested in the economy of the world community and to implement the resistance economy

    Keywords: Great Jihad, Recognizing the Enemy, Methods of Action, CopingStrategies, Economics
  • Fatemeh Shouri, Abbas Kalantari Khalilabad *, Nafiseh Motolizadeh Naeini, Seyed Kazem Kazemini Pages 155-164

    Determining a just punishment requires taking into account all the factors that affect the will of the offender. One of these factors may be acute malaise, as it is likely to cause willpower to falter and lead the patient to commit a crime. In the present article, which has been compiled in a descriptive-analytical method, by examining the luminous verses of the Qur'an, it is concluded that God has not only legislated the amount of punishment, but in many cases, according to rational criteria, the quantity and quality of punishment in general. Has been done to determine the appropriate punishment according to the circumstances, circumstances and circumstances of the perpetrators at different times. Therefore, it can be said that paying attention to the temperament of criminals in determining and executing punishment has a great effect on the approach of Islamic society to criminal justice and the return of criminals to their true nature.

    Keywords: Bad Temper, Delinquent, Punishment, Quranic Verses
  • Afsaneh Moradi, Mehdi Tabrizi*, Afsoon Karami, Nazanin Azimzadeh Balanchi Pages 165-174
    Purpose

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of emotion-oriented education on emotional divorce and coldtempered women in Isfahan with an Islamic approach.

    Materials and Methods

    The statistical population included all women who referred to counseling centers in Isfahan in 2019. A total of 30 people were selected from among the female patients referred to counseling centers in Isfahan and were assigned to two groups (15 experimental and 15 control). The research instruments included Guttman (2008) Emotional Divorce Questionnaire, Women's Sexual Performance Index (FSFI), Rosen et al. (2000) and Emotional Education Protocol, which were administered to the experimental group in 9 sessions. Data analysis was performed at two levels of descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (analysis of covariance) by SPSS software version 23.

    Findings

    The results showed that emotion-oriented education has a positive and significant effect on emotional divorce of women in Isfahan and the first sub-hypothesis was confirmed (P <0.05). Also, emotion-oriented training has an effect on cold-tempered women in Isfahan and the second sub-hypothesis was confirmed (P <0.05).

    Conclusion

    It is concluded that emotion-oriented education reduces women's emotional divorce and coldness, and if family counselors use this treatment, they can help reduce emotional divorce and reduce women's coldness.

    Keywords: Emotion-Oriented Education, Emotional Divorce, ColdTemper, Women in Isfahan, Islamic Approach
  • Farhad Afsharnia, Ali Ansari *, Abdullah Kiai Pages 175-185
    Purpose

    Identifying and enforcing the rulings on family lawsuits is very important in terms of the relationship of many of them to public order and good domestic morality.

    Materials and Methods

    This research is a library method.

    Finding

    In identifying and enforcing family judgments, in addition to the conditions set forth in the Civil Code and the Civil Judgments Enforcement Law, elements such as citizenship, the couple's residence, the marital-parental relationship, and the religion of the parties to the lawsuit play an important role. Analyzes indicate that the legislature has left significant ambiguities in this regard by delegating the enforcement of this category of judgments to the general enforcement of civil judgments, as well as the need for the judiciary to explore conflict resolution rules. However, the Family Protection Act of 2011, only for the crime committed by the notary public without the existence of enforceable sentences, has considered only a very small dimension of identification and implementation of these sentences.

    Conclusion

    In dealing with rulings in family litigation, judges should consider elements such as the nationality of each of the litigants, their marital or parental relationship, in addition to applying a limited control system; This has been challenging in some cases; Therefore, it is necessary to remove the ambiguity of the existing laws and increase the level of awareness of judges on how to deal with such rulings.

    Keywords: Enforcing Family Sentences, Identifying Foreign Sentences, Family Claims
  • Nasrin Tavakoli* Pages 186-196
    Purpose

    According to the verses of the Holy Qur'an and the words of Imam Ali (peace be upon him) in Nahj al-Balagha, human nature is a single reality but it has levels. Body, soul and soul are all manifestations of this one truth. At its lowest level, the soul is only one level higher than the body and is responsible for physical affairs, but at its highest level, it is superior even to the highest angels. The important goal of this research is to know the self as the truth of man and its levels from the perspective of the Holy Quran and Nahj al-Balagha as one of the important Islamic sources and their application.

    Materials and methods

    This research was done using the library method. Knowing the truth and the dimensions of human existence is equivalent to the knowledge of the self, because according to the teachings of the Qur'an and Nahj al-Balaghah, the whole truth of man is the self, and this knowledge, according to the honorable hadith, "I have lost my self, lost my Lord's knowledge", and on the other hand, This knowledge can show the path of inner evolution and be a motivation for humans to follow the path of spiritual evolution because the path of religion and religious life is to go through the steps and levels of the soul from the lower to the higher.

    Findings

    The result is that man is a multi-layered reality whose material manifestation is the body and abstract manifestations of the soul, and knowledge of the soul is the knowledge of the true self of man.

    Conclusion

    By comparing the truth and existential dimensions of man from the perspective of the Holy Quran and Hajj al-Balaghah, it was found that there is harmony between them.

    Keywords: Holy Qur'an, Nahj Al-Balagheh, Human Truth, Existential, Dimensions Of Man, Levels Of Self