فهرست مطالب

نشریه گلجام
پیاپی 35 (بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/08
  • تعداد عناوین: 12
|
  • اشکان رحمانی*، مجیدرضا مقنی پور صفحات 5-23

    فرش دستباف به عنوان  یکی از مهم ترین صنایع اشتغالزا در حوزه های عشایری و روستایی ایران، فراز و نشیب های بسیاری را در دهه های اخیر تجربه نموده است. لازمه برنامه ریزی مناسب و پایدار برای حفظ و توسعه این هنر صنعت، ارایه تصویری شفاف و همه جانبه از وضعیت قالی بافی و فراز و نشیب های آن در هر یک از این حوزه ها می باشد و مسئله اصلی در این مقاله نیز بر همین اساس تعریف می شود؛ به بیان دیگر این پژوهش با هدف ارایه تصویری شفاف و کامل از وضعیت فرشبافی عشایر قشقایی ساکن شده در منطقه فیروزآباد فارس در یک دهه گذشته انجام گرفته است و درصدد پاسخ به سوال چگونگی فرآیند تولید و چیستی محصول تولیدی در دوره زمانی مذکور بوده است.این مقاله نتایج تحقیقاتی میدانی است که بین سالهای 1386 تا 1396 در 10 روستای فرش باف منطقه فیروزآباد که غالب جمعیت آنها را طوایف مختلف ایل قشقایی تشکیل می دهند، انجام شده است. قالی های مورد بررسی در این پژوهش حداکثر عمر 40 ساله داشته اند.قالی این مناطق در دهه مورد مطالعه به خاطر اسکان طوایف مختلف ایل قشقایی، نزدیکی روستاها با شهرستان فیروزآباد و ارتباط نزدیک خریداران و تولید کنندگان با بافندگان، از رونق خاصی برخوردار بوده اند و در این میان روستاهای جایدشت و بایگان از نظر کمی بیشترین و با کیفیت ترین قالی ها را تولید می کنند.  بته قبادخانی، ماهی درهم، یک سر ناظم، محرمات، یازده ترنج و لچک ترنج  از طرحهای رایج این منطقه می باشد. همچنین در این دوره، در روستاهای یاد شده حفظی بافی و ذهنی بافی جای خود را به نقشه داده است که البته نقشه های مورد استفاده با کارگاه های شهری متفاوت است، به طوریکه بافنده نقش اصلی را در شکل دادن طرح ها و نقوش بافته ها ایفا می کند.

    کلیدواژگان: فیروزآباد، ایل قشقایی، قالی قشقایی، جایدشت، ذهنی بافت
  • احسان حمیدی، حمید فرهمند بروجنی*، مهدی ابراهیمی علویجه صفحات 25-44

    با ورود اسلام و هم زمان با ایجاد محدودیت هایی در به کار بردن نقش جانوران و انسان، هنرمندان جهان اسلام به ابداع نقش ها و شیوه های مختلف تزیین در هنرهای مختلف دست زدند، از جمله این عناصر استفاده از اقلام مختلف خوشنویسی در تزیین آثار بود و قالی نیز چنان که شواهد نشان می دهد از همان ابتدا از این عنصر تزیینی بهره فراوان برده است. پژوهش حاضر با بررسی نمونه های جمع آوری شده به صورت میدانی و کتابخانه ای و به شیوه توصیفی- تحلیلی به بررسی جایگاه اقلام مختلف خوشنویسی در قالی و همچنین، عوامل تاثیرگذار بر میزان کیفیت و اجرای دقیق هندسه خط انجام پذیرفته است. ازآنجا که قالی در مقایسه با هنرهای دیگر دارای محدودیت های تکنیکی و اجرایی بیشتری به خصوص در ارایه طرح می باشد، این پژوهش با فرض بر تاثیر محدودیت های تکنیکی، به عنوان عامل اصلی و مانع، در اجرای حروف در نهایت کمال و زیبایی، و همچنین استفاده از خط به عنوان عنصری فرعی، که خود باعث عدم توجه کافی به اجرای درست آن می شود، به بررسی نمونه های مختلف در طول تاریخ قالی بافی تا دوران قاجار پرداخته است. آنچه که در نهایت مشخص گردید علاوه بر محدو دیت های تکنیکی در برخی موارد خطاهای انسانی و بی توجهی و کم دقتی عوامل دخیل در اجرای طرح قالی، از طراحی گرفته تا بافت، جزو عوامل موثر در به وجود آمدن بی نظمی و عدم زیبایی خطوط و کتیبه های به کار رفته در قالی بوده اند. از میان اقلام مختلف، خط نستعلیق تنها خطی بود که هندسه و زیبایی آن در قالی، چه از نظر محدودیت های تکنیکی و چه از نظر کوچک ترین بذل توجه در اجرای درست حروف، بیشترین آسیب را دیده است.

    کلیدواژگان: قالی، فرش، خوشنویسی، کتیبه، نستعلیق
  • سید محمد مهدی میرزاامینی، ایمان زکریایی کرمانی*، محمدرضا نیلی احمد آبادی صفحات 45-70

    آموزش دانشگاهی فرش با توجه به جایگاه فرش دستباف در ایران و جهان از نیازهایی بود که نهایتا سال 1374 با طرح و تصویب اولین برنامه درسی رسمی کارشناسی شروع شد و در سال 1389 تا مقطع کارشناسی ارشد توسعه یافت. یکی از نگرانی های ذینفعان فرش در خصوص ایجاد و توسعه فرش در دانشگاه ها دروندادهای این رشته شامل برنامه درسی، اساتید، دانشجویان و امکانات و منابع بوده و هست. این تحقیق با هدف ارزشیابی کیفیت دروندادهای کارشناسی ارشد فرش بر مبنای الگوی سیپ[1] به روش ترکیبی (کمی و کیفی) با ابزار پرسشنامه محقق ساخته و مصاحبه نیمه ساخت دار انجام شده است. جامعه آماری تحقیق در بخش کمی، دانشجویان، دانش آموختگان و استادان دانشگاه های مجری کارشناسی ارشد فرش بود که به روش نمونه گیری احتمالی طبقه بندی شده 264 نمونه انتخاب شد. در بخش کیفی از جامعه تحقیق شامل خبرگان فرش دستباف 46 نمونه به روش افزایشی انتخاب شد. تجزیه و تحلیل داده های کیفی به روش تحلیل مضمون و داده های کمی در سطح توصیفی و استنباطی و آزمون های آماری انجام شد. نتایج تحقیق نشان می دهد دروندادهای کارشناسی ارشد فرش در سطح مطلوبی نیستند (کمتر از حد متوسط) و ضرورت بازنگری در بعد دروندادهای این مقطع بسیار احساس می شود. در بین متغیرهای درونداد متغیر امکانات در رتبه اول و متغیر استاد در رتبه چهارم قرار دارد. ارزشیابی و بازنگری مستمر برنامه درسی متناسب با تغییرات و نیازهای جامعه و دانشجویان، توجه به الگوهای نوین آموزشی مثل الگوی برنامه درسی معکوس در تدوین دروس، ارایه ممیزی ها در جذب دانشجو، تمدید و اعطا مجوز پذیرش دانشجو بر اساس حداقل استانداردهای آموزشی و پژوهشی، همراهی با دانشگاه های مجری برای جذب اعضای هییت علمی متخصص با پایه فرش از جمله پیشنهاداتی است که بر روند کیفی سازی دروندادهای کارشناسی ارشد فرش موثر است.

    کلیدواژگان: رشته فرش، کارشناسی ارشد، ارزشیابی درونداد، الگو سیپ (CIPP)
  • شهدخت رحیم پور، سید عبدالجابر قدرتیان کاشان*، امیرحسین چیت سازیان صفحات 71-96

    نقش منابع انسانی و مدیریت موثر آن در رشد و توسعه کشورها امری شناخته شده است. در هنر- صنعت فرش دستباف توجه به منابع انسانی بافت به عنوان پویاترین عنصر چرخه تولیدی رونق فرش دستباف از کارآمدی مطلوبی برخوردار نیست. از این رو، این پژوهش با هدف آسیب‎شناسی عوامل تاثیرگذار بر حفظ و افزایش نیروی انسانی بافنده فرش دستباف در سه سطح عوامل محیطی، محیط خرد و عوامل درون سازمانی در شهرستان شیراز به روش پیمایشی انجام شده است. در مجموع پس از بررسی پیشینه تحقیق 83 متغیر در 3 بعد عوامل محیطی، محیط خرد یا صنعت و درون سازمانی شناسایی شد. روش جمع آوری داده ها با استفاده از منابع کتابخانه ای و میدانی بوده است. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه است. تجزیه و تحلیل داده ها به شیوه توصیفی و استنباطی با استفاده از آزمون تی استیودنت تک نمونه ای و فریدمن صورت گرفته است. نتایجحقیق حاکی از آن است که از مجموع 83 متغیر، 60 متغیر تاثیر مثبت، 4 متغیر تاثیر خنثی و 19 متغیر تاثیر منفی داشته اند. از این 19 متغیر منفی، 11 متغیر مربوط به عوامل محیط کلان، 3 متغیر مربوط به محیط صنعت و 5 متغیر مربوط به بعد درون سازمانی است. بنابراین می توان گفت این عوامل محیط کلان هستند که بیشترین تاثیر منفی را بر رکود یا رونق صنعت فرش و بالتبع افزایش یا کاهش نیروی بافنده در شهرستان شیراز دارند.

    کلیدواژگان: نیروی انسانی بافت، آسیب شناسی، حفظ و افزایش، شهرستان شیراز، فرش دستباف
  • رضا صحت منش* صفحات 97-116

    فرش بافی مهمترین صنعت کرمان در اواخر دوره قاجار بود. این صنعت بیشترین نیروی کار را جذب کرد و بالاترین رقم صادرات کرمان را به خود اختصاص داد. عوامل متعددی در رونق فرش باشی کرمان موثر بودند. موثرترین عامل در رشد صنعت فرش بافی تقاضا و سرمایه گذاری خارجی بود. در پژوهش پیش رو با مراجعه به اسناد و منابع اصلی تاریخی، فرش بافی کرمان با ابزار تاریخی و روش توصیفی - تحلیلی به بحث گذاشته شده و در صدد است به این پرسش پاسخ دهد: چه ارتباطی میان نظام سرمایه داری و بازار جهانی با صنعت فرش بافی کرمان در دوره قاجار برقرار بود؟ یافته های پژوهش نشان داد که رشد فرش بافی ناشی از نوعی نظام تقسیم کار جهانی بود و بر اساس آن ایران در حاشیه نظام بازار جهانی قرار گرفت. تمرکز بر فرش بافی تا حدودی موجب رکود سایر صنایع شد و نیروی کار سایر صنایع جذب فرش بافی شدند.  بنابراین فرش بافی در صدر صنایع ایران و کرمان قرار گرفت. میزان تجارت فرش کرمان در سال 1907-1906م/1325-1324ق، 21/53 درصد کل رقم صادرات کرمان را به خود اختصاص داد. این رقم در سال 1910-1909م/1328-1327ق به بیش از 5/99 درصد از رقم کل صادرات کرمان افزایش یافت. در سال منتهی به جنگ جهانی اول 1914-1913م/1332-1331ق صادرات فرش و شال کرمان به اروپا و امریکا از طریق بندرعباس 78/97 درصد صادرات کرمان بود.

    کلیدواژگان: سرمایه داری، فرش بافی، صادرات فرش، کرمان، قاجار
  • سمیه صالحی*، حجت الله رشادی، حسین نوروزی قره قشلاق صفحات 117-128

    در تعریف و شناخت اصالت فرش، اکتفا به ویژگی های ظاهری از جمله رنگ و طرح و نقش و مشخصات فنی بافت مانند نوع گره و چله کشی و... و غافل ماندن از ویژگی های ناملموسی مانند آداب و سنن جامعه بافت و وضعیت تاریخی، اجتماعی و اقتصادی آن جامعه، موجب عدم شناخت کامل و جامع آن فرش و شاخصه های اصالت آن می گردد.در این پژوهش با هدف یافتن تعریفی کامل تر از شاخصه های اصالت در فرش که علاوه بر ویژگی های کالبدی آن بستر شکل گیری فرش را هم در بر بگیرد، مفهوم اصالت در حفاظت از میراث فرهنگی و تاریخی که هم به شاخصه های ملموس و هم ناملموس اثر توجه دارد مبنای پژوهش قرار گرفته و با استفاده از روش تحقیق کیفی و راهبرد تحلیل محتوا و استنتاج منطقی به تحلیل مفاهیم اصالت در میراث فرهنگی طبق کنوانسیون های بین المللی پرداخته و سپس با بسط دادن آن به ویژگی های فرش در نهایت به استخراج شاخصه های اصالت فرش در دو قالب ملموس و ناملموس پرداخته شده است.در نهایت چنین نتیجه شده است که فرش می تواند در جستجوی اصالت خود به مانند آثار میراث فرهنگی و تاریخی طبق آراء کنوانسیون های بین المللی حفاظت از میراث فرهنگی در بستر شکل گیری خود و در ابعاد گوناگون منطقه بافت مورد تحلیل قرار گرفته و شاخصه های ناملموس آن هم مورد کنکاش قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اصالت، اصالت فرش، حفاظت آثار تاریخی، میراث فرهنگی
  • مهدی کاظم پور* صفحات 129-157

    یکی از مشاغل مهم روستایی و عشایری در ایران، از همان دوران باستان، دست بافت هایی از قبیل؛ گلیم، جاجیم و ورنی بافی است که به دلیل نوع مواد اولیه آنها اطلاعات بسیار اندکی در مورد آنها، برجای مانده است. در این میان، داده های باستانی که بتوانند اطلاعاتی را در خصوص دست بافته های ایران در اختیار قرار بدهند بسیار اندک هستند. روستای آس با گورستانی مملو از سنگ مزارات با نقوش مرتبط با ورنی بافی، از جمله یافته های ارزشمند در این زمینه به حساب می آید. این گورستان نقشی اساسی را در تکمیل اطلاعات محققان در خصوص پیشینه ورنی بافی و همچنین تجهیزات مرتبط با آن، در دوره صفویه را ایفا می نماید.  حال این مقاله در نظر دارد با روش مطالعات توصیفی-تحلیلی و براساس مطالعات میدانی و کتابخانه ای ابزارالات مرتبط با ورنی بافی را در گورستان آس کلیبر مورد مطالعه قرار دهد. این پژوهش درصدد پاسخگویی به طوال زیر است: سنگ مزارات روستای آس می توانند شواهدی از ورنی بافی روستایی دوره صفویه و تجهیزات مرتبط با آن را ارایه نمایند؟ براساس این پژوهش مشخص گردید که ایجاد نقوش مرتبط با شغل متوفی در گورستان مذکور از سنت رایج بوده و دست بافته هایی از قبیل ورنی که از حرفه های مرتبط با مشاغل این روستا بوده است در سنگ مزارات نمود یافته است و ابزارآلات بافندگی از قبیل دار ورنی، دفتین، قیچی، شانه و چاقو بر روی قبر متوفی نقش شده است.

    کلیدواژگان: ورنی بافی، سنگ مزارات، ابزارآلات بافندگی، روستای آس، آذربایجان شرقی
  • هدا جعفری* صفحات 159-176

    رش بیجار(فرش آهنین) یا فرش گروس یکی از مشهورترین فرش های ایرانی در جهان است. شهرت و محبوبیت آن در جهان همواره این پرسش را مطرح می نماید که قدمت این اثر هنری در بیجار متعلق به چه دوره تاریخی است؟ نویسنده مقاله تلاش کرده است که برای پاسخگویی به این پرسش ابتدا جایگاه طرح نگاره های اسطوره ای را در هنر فرش بیجار، سپس فرش های باغی و چهار باغی کردستان و سرانجام قالی های شناسه دار بافت بیجار را مورد بررسی قرار دهد. هدف از نگارش این مقاله تعیین نسبی قدمت هنر فرش بافی در شهرستان گروس می باشد. روش پژوهش به صورت مصاحبه، مطالعه کتب، نشریات، مقالات و بازدید از موزه ها جهت بررسی بر روی طرح نگاره های قالی های باغی و قالی های شناسه دار بافت بیجار انجام گرفته است. با استناد به پژوهش های انجام شده می توان اینگونه بیان نمود، طرح نگاره های اسطوره ای منقوش بر فرش بیجار متاثر از تمدن های غرب فلات ایران بوده، که در نماد رمزهای اسطوره ای در اشکال جانوری و گیاهی متجلی شده  که  قدمت هنر فرش بافی در این منطقه  را به هزاره پیش از میلاد می رساند. همچنین وجود فرش های بافت بیجار متعلق به دوره های صفویه، قاجار و پهلوی حاکی از رونق این هنر و شهرت آن در ایران و جهان است.

    کلیدواژگان: فرشبافی، تاریخ، بیجار، هنر، دوره تاریخی
  • مسعود رحیمی صادق، زهرا حسین آبادی*، نظر دهمرده صفحات 177-193

    امروزه جایگاه تجارت الکترونیک در مبادلات آثار هنری، موضوع مورد مطالعه و بررسی صاحب نظران گستره اقتصاد هنر است. با توجه به اهمیت این موضوع، شناسایی عوامل کارآمد در پذیرش تجارت الکترونیکی در این بخش از اقتصاد امری ناگریز است. ازاین رو با بهره گیری از این فناوری در بخش هنر، به ویژه مبادلات فرش دستباف می توان به مشکلات موجود در اقتصاد مبتنی بر فرش دستباف چیره شد و با حمایت از فرش دستباف با توجه به نقش کارآمد آن در اقتصاد کشور نتایج مثبتی در زمینه ی اقتصادی حاصل گردد. پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به این پرسش ها است که: 1- تجارت الکترونیک چگونه می تواند به توسعه ی اقتصاد بر پایه فرش دستباف یاری برساند؟ 2 -چه زیرساخت هایی جهت نفوذ و بهره مندی از تجارت الکترونیکی جهت توسعه ی اقتصاد بر پایه فرش دستباف لازم و ضروری می باشد؟ بدین سبب هدف پژوهش بررسی مزایای استفاده از تجارت الکترونیکی جهت توسعه اقتصاد مبتنی بر فرش دستباف در کشور و شناسایی زیرساخت های موثر در پذیرش تجارت الکترونیکی و بهره گیری در جهت توسعه اقتصاد مبتنی بر فرش دستباف است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- پیمایشی است؛ جهت گردآوری اطلاعات از منابع کتابخانه ای، سایت های معتبر اینترنتی و پرسشنامه استفاده شده است. در این پژوهش نخست به مطالعه تجارت الکترونیکی، اقتصاد خلاق و فرش دستباف پرداخته شده و سپس با تجزیه و تحلیل داده ها، نتایج حاصل از پژوهش بیان شده است. در پایان نیز پیشنهاد هایی جهت دستیابی به اهداف پژوهش و انجام تحقیقات آتی ارایه شده است. با توجه به یافته های حاصل از تحقیق، ایجاد بستر فرهنگی و آموزشی برای دست اندرکاران بخش فرش دستباف و ایجاد زیرساخت های موردنیاز جهت پذیرش تجارت الکترونیکی می تواند کمک شایان توجهی در توسعه مبادلات فرش دستباف داشته باشد.

    کلیدواژگان: تجارت الکترونیکی، توسعه اقتصاد، فرش دستباف
  • فاطمه السادات اعتضاد، محمدشاکر اردکانی*، حمید کارگر صفحات 195-216

    شیوه های جدید بازاریابی در دنیا، تجارت را به سمتی پیش برده که مشتریان در نقش هدایت کنندگان بازار هستند. پس لازم است که شیوه های جدید بازاریابی در تجارت کالاهای سنتی اما ارزشمند ایرانی به کار گرفته شود. در تجارت جهانی فرش دستباف از واژه فروش نباید استفاده کرد. فرش دستباف را باید بازاریابی نمود، یعنی یک ارتباط دایمی به نفع مشتریان ایجاد کرد. لذا در این راستا با توجه به اهمیت مدیریت ارتباط با مشتریان و توسعه برند برای صادرات فرش دستباف، هدف این پژوهش بررسی تاثیر مدیریت ارتباط با مشتریان بر توسعه برند با تمرکز بر نقش میانجی ارزش ویژه برند در هنر- صنعت فرش دستباف ایران (مورد مطالعه استان های تهران و اصفهان) است. این مطالعه از نظر هدف، کاربردی و بر حسب ماهیت و روش توصیفی - علی از شاخه پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش کلیه مصرف کنندگان و خریداران فرش دستباف بوده و با توجه به حجم جامعه نامحدود، از روش نمونه گیری در دسترس غیرتصادفی استفاده شده است که تعداد پرسشنامه های پخش شده 215  عدد بوده است که مبنای تحلیل های آماری پژوهش قرارگرفته است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه مدیریت ارتباط با مشتری (لیو و همکاران، 2005)، ارزش ویژه برند (بیلی و همکاران، 2013) و توسعه برند (پنا و گارسیا، 2017) است. تجزیه و تحلیل داده ها به روش مدل سازی معادلات ساختاری با نرم افزار Smart PLS2 انجام شده است. نتایج پژوهش نشان داد که اکثر مسیرها تایید گردید ولی مسیرهای آگاهی از برند، کیفیت درک شده و وفاداری به برند به توسعه برند رد شدند؛ و بیش ترین تاثیر را مدیریت ارتباط با مشتری بر ارزش ویژه برند با میزان تاثیر 47 درصد و همچنین ارزش ویژه برند بر توسعه برند به میزان تاثیر 89 درصد داشته است. در بین مسیرهای دیگر این پژوهش مدیریت ارتباط با مشتری بیشترین تاثیر را بر کیفیت درک شده از مولفه های ارزش ویژه برند با میزان تاثیر 60 درصد داشته است. از طرفی از بین مولفه های ارزش ویژه برند مولفه تداعی برند با ضریب مسیر 73/0 و آماره t (931/7) تاثیری معناداری بر توسعه برند داشته است. همچنین ارزش ویژه برند نیز نقش میانجی در تاثیر مدیریت ارتباط با مشتری بر توسعه برند داشته است که به میزان 47 درصد توسعه برند را تبیین می کند. از بین مولفه های ارزش ویژه برند تنها مولفه تداعی برند با میزان 66 درصد نقش میانجی بین مسیر ارتباط با مشتری و توسعه برند داشته است.

    کلیدواژگان: مدیریت ارتباط با مشتری، برند، توسعه برند، ارزش برند، فرش دستباف
  • کریم میرزایی، علی اصغر شیرازی*، محمدعلی رجبی صفحات 217-237

    قالی هر چند در ایران پیشینه بسیار بلندی دارد ولی هدف این مقاله بررسی یکی از ادوار مهم تاریخ هنر ایران پیش از دوره صفوی، یعنی دوره ترکمانی است. یکی از مهم ترین راه هایی که می تواند به شناخت قالی این دوران کمک کند گزارش سیاحان اروپایی به ویژه بازرگانان ونیزی از ایران و مشخصا از شهر تبریز است که به قالی های زیبای مسجد کبود و قالی های ابریشمین تالارهای دربار اوزون حسن اشاره دارند. در کنار این گزارش ها می توان به تصاویر قالی های موجود در نگارگری های آن دوره پرداخت که نمونه بارز آن ها شاهنامه سر بزرگ، خمسه نظامی و خاوران نامه متعلق به دوره ترکمانی است و از آنجا که دوره ترکمانی، پیش درآمدی بر یکی از مهم ترین دوران حکومتی ایران یعنی صفویان است، لذا تاکید پژوهش بر نقوش قالی ترکمانی می تواند راه گشای ابهام های بسیاری در قالی های دوره بعدتر باشد. از این رو یکی از دلایل انجام این پژوهش، عدم توجه ویژه به قالی های ترکمانی از طرف پژوهندگان بوده است. گرچه مطالعه قالی های پیشاصفوی مشکلات خاص خود را در بر دارد، کمبود مستندات قالی و عدم توجه متخصصان این حوزه به قالی های ترکمانی از جمله معضلات پژوهشی این مقطع محسوب می شود.با وجود این مشکلات، مقاله حاضر می تواند به شناخت قالی های این دوره گذار و مهم، بیانجامد. هم چنین از اهداف دیگر این پژوهش، استخراج نقش و نگاره های کلانی است که ماهیت قالی ترکمانی دارد و سرآغازی برای قالی های صفویه قلمداد می گردند. در این راستا پرسش هایی سرلوحه پژوهش قرار داشته اند که از جمله آن ها می توان به این سوال ها اشاره کرد: مشخصه نقوش قالی های ترکمانی چیست؟ و چه تاثیری بر قالی‎های صفویه داشته اند؟ روش تحقیق: تاریخی-توصیفی-تحلیلی بوده و در جستجوی کشف حقایق و واقعیت ها بوده و گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای است

    کلیدواژگان: قالی ترکمانی، قالی صفویه، ترنج هشت بر، نقوش ترکمانی
  • ساسان سامانیان*، ساره بهمنی صفحات 239-256

    بزرگترین شهرت قالی دستباف ایران بعد از زیبایی طرح و درخشندگی رنگ، دوام و طول عمر آن است، تعدادی از این قالی ها که گنجینه ای ارزشمند از هنر این مرز و بوم هستند در موزه ها و کلکسیون ها نگهداری می شوند که محیط هایی با شرایط غیر اصولی باعث ایجاد آسیب های جدی و گاه حتی از بین رفتن آنها می شود.آلاینده های هوا از نظر منشا و اثرات بهداشتی بسیار متعدد بوده و بررسی تمامی آنها عملا غیر ممکن است. بنابراین عموما گروهی از آلاینده های هوا به نام آلاینده های معیار شامل منواکسیدکربن، ازن، ذرات معلق، دی اکسید نیتروژن و دی اکسید گوگرد مورد مطالعه قرار می گیرند. لذا با توجه به اهمیت و ضرورت کنترل آلاینده ها و نقش اساسی و مهم آنها در مدیریت شرایط محیطی؛ لازم است آلاینده های عمده و اصلی در موزه شناسایی و در مورد نحوه ی کنترل موثر آنها در محیط که هدف اصلی این پژوهش است؛ اقدام شود. عوامل مهمی نظیر گرد و غبار، اکسیدهای کربن، اکسیدهای گوگرد، اکسیدهای نیتروژن باید به طور لحظه ای و دایم تجزیه و تحلیل شوند تا در صورت نداشتن انطباق با میزان استاندارد در محیط موزه فرش کنترل شوند.این پژوهش که از نوع توصیفی مقطعی است و با بررسی های محیطی، روش آماری و نمونه برداری و همچنین مطالعات کتابخانه ای و آزمایشگاهی صورت پذیرفته است؛ به شناخت و معرفی آلودگیهای جوی و بررسی، سنجش و پایش این عوامل در موزه برای شناسایی کاربردی ترین و مناسبترین روش نگهداری فرش و قالی پرداخته شده است. بنابراین برای اجرای این روش ها موزه فرش در تهران انتخاب گردیده است. در نهایت با بررسی های صورت پذیرفته مشخص گردید آلاینده های موجود در محیط موزه فرش ایران در سال 1395؛ در فصل تابستان بیشتر از فصل زمستان بوده است. که مرداد ماه (به علت بیشترین میزان وقوع پدیده گرد و غبار) و دی ماه (به علت بیشترین میزان وقوع پدیده وارونگی) آلوده ترین ماه های سال بوده اند. فروردین ماه به دلیل افزایش شرایط ناپایدار جوی و کاهش حجم ترافیک شهری، مطلوب ترین ماه سال بوده است.

    کلیدواژگان: آلاینده های جوی، پایش، حفاظت، سنجش، موزه فرش ایران
|
  • ASHKAN RAHMANI*, Majid Reza Moghanipour Pages 5-23

    Handmade carpet as one of the most important employment industries in nomadic and rural areas of Iran has experienced many ups and downs in recent decades. A proper and sustainable planning for the preservation and development of this art-industry is to provide a clear and comprehensive picture of the status of carpet weaving and its ups and downs in each of these areas. The main question in this article is also based on this issue. In other words, the study was aimed at providing a clear and complete picture of the carpet condition of Qashqai tribes inhabited in the Firouzabad region of Fars in the past decade and seeks to answer the question of how the process of production and what product have been during the mentioned period. This paper presents the results of research conducted in 10 villages of Firoozabad district in the period from 2007 to 2017, the majority of villages’ population is from different tribes of Qashqai. These villages including Jaidasht, Moushgan, Jahad Abad, Mord Shahrak, Baygan, Deh Bram, Nouderan, Najaf Abad, Atashkadeh and Ruzbedan, also, the carpets in this study have a maximum 40 years old. The carpets of this region in last decades have enjoyed a special boom because of the settlement of various tribes of Qashqai, the proximity of villages to Firoozabad, and the close association between buyers and producers with weavers. Among these villages, Jaidasht and Baygan produce the most quality carpets and they are the highest in terms of quantity. The common designs of this region are Botte, Herati, stripe design, medallion, prayer design. In the mentioned villages, weaver use cartoon to weave carpets but used cartons are different from urban workshops. In this type of cartoon, the composition of the design and color is the responsibility of the weaver.

    Keywords: Firouzabad, Qashqai tribe, Qashqai carpet, Jaidasht, mentally weaving
  • Ehsan Hamidi, Hamid Farahmand Boroojeni*, Mahdi Ebrahimi Alavije Pages 25-44

    After the arrival of Islam and the prohibition of the use of animals and human figures, the Islamic artists invented new and different manners to decorate various art forms; one of this way was applying different calligraphy styles in their pieces. The carpet was one those which got influenced by calligraphyThis investigation will study the importance of writing and calligraphy; and the factors, which influence on the quality and execution of rules and geometry of writing in carpet through analyzing the collected samples and a descriptive-analytical manner. It is well known that the carpet, in comparison with the other branches of art, has a limitation in execution and techniques especially in design. This investigation has analyzed the samples up to Qajar period while considering the technical limitations as the main obstacle for the lack of executing the letters in calligraphy although with utmost beauty and maturity, and also taking into consideration that the use of writing as a subsidiary factor, leads to less attention to its execution. Eventually, it is concluded that the technical limitation, in some cases human mistakes, neglect and imprecision were factors, which had influence on execution of the carpet.  Between different types of writing, Nastaliq was the only script, which has received most infliction in both execution form and technical points.

    Keywords: Rug, Carpet, Calligraphy, inscription, nastaliqh
  • Seyed MohammadMehdi Mirzaaamini, Iman Zakariaee Kermani*, MohammadReza Nili Ahmadabadi Pages 45-70

    Handmade Carpet education at the university was based on the requirements for bachelor in 1996 and was approved the master course in 2010. One of the Carpet supporters concerns about creating and development this course, was curriculum, faculty, students and resources science. This research is aimed at studying the inputs of the carpet master according to the CIPP model, quantitative and qualitative method with researcher and interview. Also, statistical society in quantitative section is students, graduations and professors at universities. This section possible sampling method was 264 selected. Also quantitative section statistical experience carpet 46 sampling. Incremental analysis the result of qualitative used by thematic analysis and results of qualitative used by descriptive, inferential and statistical. This results show this inputs master if the carpet is low level and needs are review this fields in the meantime, the variable is in four the ranking. Evaluation and review curriculum on based with changes in society and students. Also, attraction of a specialist carpet expert is on of the research propose.

    Keywords: carpet course, carpet graduate, evaluate of inputs, CIPP model
  • Shahdokht Rahimpour, Abdoaljaber Ghodratiyan*, Amirhossien Chitsazyan Pages 71-96

    The role of human resources and its effective management in the development and development of countries is known. In handmade carpet industry, attention to human tissue is not considered as the most dynamic element of the cycle of production of handmade carpet booms. Therefore, this research was conducted with the aim of pathology of factors influencing the preservation and increase of manpower of handmade carpet weavers in three levels of environmental factors, micro-environment and internal factors in Shiraz. In total, after reviewing the research background, 83 variables were identified in 3 dimensions of environmental factors, micro, or industry and in-organization environment. The method of data collection was using library and field resources. Questionnaire data collection tool. Data analysis was done descriptively and inferential using Testifodent and Friedman test. The results of the research indicate that out of a total of 83 variables, 60 positive, 4 negative and 19 variables have been negatively affected. Of these 19 negative variables, 11 variables are related to macro environment factors, 3 variables related to the industrial environment, and 5 variables related to the internal dimension of the organization. Therefore, it can be said that these factors are the environments that have the most negative effect on the stagnation or flourishing of the carpet industry and, consequently, the increase or decrease of weavers in Shiraz.

    Keywords: human tissue, pathology, preservation, enhancement, Shiraz city, handmade carpet
  • Reza Sehhat Manesh* Pages 97-116

    Carpet weaving constituted the most important industry of Kerman province in the end of Qajars period. This industry attracted a large number of manpower and allotted itself the highest digit of export. There were many factories in flourishing carpet weaving of Kerman. The most effective factor in the prosperous of the industry was outer investing and foreign demand. In this investigation, the author on the bases of historical documents, texts and using descriptive-analytical method set out to discuss about weaving of carpet in Kerman and want to response to the question; What was the association between the capitalist system and the global market with carpet industry of Kerman during the Qajar period? Findings of the study shows growth of carpet weaving ensued by a type of global division of labor and on the bases of it, Iran had placed on the edge of international business system. Concentration in carpet weaving declined partly the other industries and attracted manpower of other manufacturing. Therefore carpet weaving was placed in the pinnacle industries of Kerman and even Iran. Rate of carpet trade between years of 1906-1907/1324-1325 embraced 53/21 percent of the whole of Kerman’s export. This digit in the years 1909-1910 increased to over 99/5 percent and on the eve of WWI, in 1913-1914 export of Iranian carpet and shawl to Europe and America by Bander Abbas outlet elevated to 97/78 percent of Kerman’s trade.

    Keywords: : Capitalist, Carpet weaving, Carpet exportation, Kerman, Qajar
  • Somayeh Salehi*, Hosein Nourozi Ghareh Gheshlagh Pages 117-128

    in defining and recognizing the originality of the carpet, it is necessary to adhere to the features of the appearance, including the color, design and function of the texture, such as the type of knot and tufts, and ... neglecting the intangible features such as the traditions of the tissue community and  The historical, social and economic status of that society leads to a complete lack of comprehension of the carpet and its characteristics.In this study, in order to find a more complete definition of the originality indices in the carpet, in addition to its physical features, it also embraces the carpet forming concept, the notion of authenticity in the protection of cultural heritage and history, which is also characteristic  Tangible and intangible effects of the work have been considered. Based on the qualitative research method and the content analysis strategy and logical deduction, the analysis of the concepts of authenticity in the cultural heritage has been studied in accordance with the international conventions, and then by expanding it to the characteristic  In the end, the carpet has been extracted the features of carpet authenticity in two intangible and intangible forms.Finally, it is concluded that the carpet can be analyzed in search of its authenticity, such as the cultural and historical heritage, according to the opinions of the International Cultural Heritage Conservation Convention in its formation platform, and its intangible features  Also to be investigated.

    Keywords: Authenticity, Originality of the carpet, Preservation of historical monuments, Cultural Heritage
  • Mehdi Kazempour* Pages 129-157

    One of the important rural and nomadic occupations in Iran, from ancient times, is the hand of tissues such as Glimm, Jajim and Varni weaving, which has very little information about them due to their raw materials. Meanwhile, there are very few ancient data that can provide information about Iranchr('39')s hand-woven items. The village of Ace, with its cemetery full of gravestones, is one of the most valuable findings in this area. This cemetery plays an essential role in completing researcherschr('39') information about the warp weaving history and its related equipment during the Safavid period. Now, this paper intends to study the instruments of the wool weaving in the graveyard of Ace Kalibar using descriptive-analytical studies and based on field and library studies. This research seeks to answer the following long-term: Aucanian stone fields can provide evidence of rural walnut in the Safavid period and its related equipment? According to this research, it was found that the creation of motifs related to the deceasedchr('39')s occupation was commonplace in the cemetery, and handicrafts such as worn-out professions related to the occupations of this village were found in stone fields, and knitting tools such as Carpet equipment, Duffin, scissors, shoulder and knife on the deceased grave.

    Keywords: Varni Weaving, Gravestone, Weaving tools, Ass Village, Eastern Azerbaijan
  • Hoda Jafari* Pages 159-176

    Bijar Rug (Iron Rug) or Garous Rug is one of the most famous Iranian rugs in the world. Its world-wide reputation raises the question that to which historical period, does this artwork of Bijar belong? In the present study, to answer this question, the researcher has endeavored to investigate the position of mythical images and patterns in Bijar rug art, and then the mentioned images and concepts were studied in rugs with Kurdistan Baghi and Charbagh Patterns; finally codified rugs and carpets woven in Bijar were taken into consideration. The purpose of the present study was to estimate how old rug-weaving art in Garous Province is. The methodology of the research consisted of interviews, studying books, journals, and articles, and visiting the museums in order to investigate the images of Bijar Baghi, Charbagh and codified rugs. According to the researcher’s investigations, it can be stated that mythical images drawn on Bijar rug are influenced by the western civilizations of Iran Plateau appearing in the form of mythical symbols such as animals and plants; thus this rug-weaving art dates back to millenniums B.C. Also the existence of rugs woven in Safavieh, Qajar, and Pahlavi periods is the indication of prevalence and fame of this art in Iran and all over the world.

    Keywords: Pinning carpet, date, Bijar, art, historical age
  • Masoud Rahimi Sadegh, Zahra Hossein Abadi*, Nazar Dahmardeh Pages 177-193

    Nowadays, the status of e-commerce in the exchange of art works is the subject of study experts in the field of art economics. Considering the importance of this issue, identifying the effective factors in accepting e-commerce in this sector of the economy is essential.  Hence, using this technology in the art sector, especially the handmade carpet exchanges, we can overcome the problems in the handmade carpet economy and achieve the positive outcomes in the field of economy with the support of handmade carpets, owing to its effective role in the Iranchr('39')s economy.The present research aims to find an answer for the following questions: 1. How can e-commerce contribute in development of the economy based on handmade carpets and related factors? 2. What infrastructures are needed to use e-commerce for the development of the economy based on handmade carpets?Thus, the objective of the present study is to evaluate the benefits of using e-commerce to develop the handmade carpet economy in Iran and identify the effective infrastructures in accepting e-commerce and exploiting it in the development of the economy based on handmade carpets. The research method in this study is descriptive-survey. Library resources, valid internet websites and questionnaires were used to collect the data. This research investigates e-commerce, art economics and handmade carpets. Then, research results are presented by analyzing the data. Finally, some recommendations are presented to achieve the research goals and future research.  Based on the results of this study, creating a cultural and educational context for handmade carpet authorities and creating the necessary infrastructure for accepting e-commerce would be of great contribution in the development of handmade carpet exchanges.

    Keywords: e-commerce, economic development, handmade carpet
  • Fatemeh Sadat Etezad, MohammadShaker Ardakani*, Hamid Kargar Pages 195-216

    New ways of marketing in world trade led to a position that customers are the market drivers. So it is necessary that new ways of marketing to be used in the trade of traditional and valuable Iranian goods. In the world of handmade carpet business, the word sale should not be used. Handmade carpets should be marketed, meaning a permanent relationship in the interest of customers. In this regard, due to the importance of customer relationship management (CRM) and brand extension (BE) for handmade carpet export, the purpose of this study is to investigate the effect of CRM on BE with an emphasis on the mediating role of brand equity in the handmade carpet industry of Iran (studied in Tehran and Isfahan provinces). This study is practical in term of purpose and based on the nature and method is descriptive-causal from the survey branch. Statistical population of the survey are all consumers and buyers of handmade carpets; given the unlimited size of the population, non-random in access sampling method was used. The number of questionnaires distributed was 215, of which 204 responded to the questionnaires.The data collecting tool is a combination of three questionnaires: customer relationship management (Leo et al., 2005), brand equity (Baily et al., 2013) and brand development (Pena & Garcia, 2017). Data analysis was done by Structural Equation Modeling (SEM) with Smart PLS2 software. The results showed that most of the paths and hypotheses were confirmed, but the effect of brand awareness, brand perceived quality and brand loyalty on BE were rejected; the highest effect was the effect of CRM on brand equity (47%) as well as brand equity on BE (89%). Among other paths, CRM has the most effect on the brand perceived quality (brand equity dimension) with an effect level of 60%.On the other hand, the brand association brand has a positive and significant effect on BE among brand equity components with a coefficient of 0.73 and t-value of 7.931. Brand equity also has a mediating role in the effect of CRM on BE, which explains brand development by as much as 47%. On the other hand, among the components of brand equity, only brand association with 66 percent has a mediating role between CRM and BE. According to research findings, CRM, along with brand equity, has played an important role in enhancing the BE of the handmade carpet industry; Therefore, the results of this research can be useful for companies and brands of handmade carpets in order to be able to communicate effectively with customers and ultimately brand development.

    Keywords: Customer Relationship Management, Brand, Brand Development, Brand Equity, Handmade Carpet
  • Karim Mirzaqee, AliAsghar Shirazi*, MohammadAli Rajabi Pages 217-237

    Although carpet has a very long history in Iran, the purpose of this article is to study one of the most important periods of Persian art history before the Safavid, Turkomani Period; and one of the most important ways to know these period carpets is the reports of European tourists, especially the Venetian merchantschr('39') from Tabriz, pointing to the beautiful rugs of the Blue Mosque and the silk-woven rugs of the Uzun Hasan courts. In addition to these reports, the pictures of carpets can be seen in the paintings of that period, a typical examples of which are Big Head Shahname, Khamse Nizami and Khavaran Neme belonging to the Turkomani period. And since the Turkmen era, is a prelude to one of the most important periods of the Iranian regime, the Safavids. Therefore, the emphasis on conducting research on Turkmen carpet can be the source of many ambiguities in the carpet of the later period. Therefore, one of the reasons for this research was the lack of special attention to the Turkish carpets by the researchers. Although the study of pre Safavid carpets has its own problems, the lack of carpet documentation and the lack of attention of experts in the field to Turkmen carpets are among the research problems of this section. Despite these problems, the present article can lead to the recognition of the carpets of this period of transition and important. Other goal of this research is extraction of roles and drawings that have the essence of Turkomani carpet and are considered to be the starting of Safavid carpets. In this regard, there have been some research questions, including: What are the characteristic of Turkomani carpetschr('39') motifs? and what effects do it have on Safavid carpets? Research method is historical- analytical-descriptive in the search for fact; the collection of information is a library.

    Keywords: Safavid Carpet, Octagon Medallion, Turkmani Patterns., Turkomani- Safavid Carpet- Octagon Medallion- Turkomani Motifs
  • Sasan Samanian*, Sareh Bahmani Pages 239-256

    The greatest reputation of Iranian handmade carpets is after the beauty of its design, its brightness, its durability and its longevity. Some of these carpets, which are a valuable treasure of the art of this border, are kept in museums and collections that are surrounded by conditions Non-normative acts cause serious damage, and sometimes even damage to them.Air pollutants are very numerous in terms of their origin and health effects, and it is virtually impossible to check all of them. Therefore, a group of air pollutants, called carbon monoxide, ozone, particulate matter, nitrogen dioxide and sulfur dioxide, are commonly studied. Therefore, considering the importance and necessity of controlling pollutants and their essential role in managing environmental conditions, it is necessary to identify major pollutants in the museum and how their effective control in the environment is the main objective of this research. . Important factors such as dust, carbon oxides, sulfur oxides, nitrogen oxides should be analyzed instantaneously and permanently in order to control compliance with standard standards in the carpet museum environment.This research is a descriptive cross-sectional study carried out with environmental studies, statistical and sampling methods as well as library and laboratory studies. To identify and introduce atmospheric contaminants and to study, measure and monitor these factors in the museum to identify the most practical And the most appropriate carpet and carpet maintenance method. Therefore, the carpet museum in Tehran has been selected to implement these methods. Finally, it was determined that the pollutants in the Persian carpet museum were in the year 1395; in the summer, it was more than the winter season. Which was the most infected months of the year in the summer of August (due to the highest occurrence of dust phenomena) and January-December (due to the most invasive phenomenon). March was the most desirable month of the year due to the increasing volatility of atmospheric conditions and the reduction of urban traffic volumes.

    Keywords: Atmospheric pollutants, Protection, Measurement, Carpet Museum of Iran, Monitoring