فهرست مطالب

نشریه حسابداری و منافع اجتماعی
سال دهم شماره 3 (پیاپی 38، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شکرالله خواجوی*، سارا اعتمادی عیدگاهی، محمدحسین قدیریان آرانی صفحات 1-29

    ارزش های اخلاقی، زیربنایی را فراهم می کند که یک جامعه بر آن بنا می شود. اخلاق سامان دهنده رفتار ارتباطی در مقیاس فرد، سازمان، جامعه و روابط جهانی است و غفلت از آن صدمات جبران ناپذیر زیادی را به دنبال دارد. ضوابط رفتاری و اخلاقی هر حرفه، مهمترین خط مشی های آن را مشخص می کند. این خط مشی ها، مواردی چون ویژگی های اصلی حرفه، روابط اعضای حرفه با جامعه، روابط اعضای حرفه با یکدیگر و در نهایت روابط هر عضو با جامعه حرفه ای را دربر می گیرد. با افزایش رسوایی های مالی مشخص شد که حسابداران باید علاوه بر رعایت استانداردها و ضوابط فنی به رعایت اخلاق حرفه ای نیز متعهد باشند. با توجه به اهمیت ارزش های اخلاقی در دین مبین اسلام، هدف مطالعه حاضر تبیین نقش اسلام و اصول اخلاقی آن در رفع مشکلات حرفه حسابداری و آیین اخلاق حرفه ای حسابداری مبتنی بر مفهوم عقل گرایی صرف در عصر حاضر است. در این پژوهش ضرورت و نیاز به مفاهیم ارزشی و اخلاقی اسلام جهت حراست و حفاظت از منافع عمومی تبیین و اصول اخلاقی اسلامی معرفی می گردند که می توان آنها را به عنوان مبنا و چارچوبی برای تدوین آیین رفتار اخلاق حرفه ای حسابداری مورد استفاده قرار داد. احترام و تکریم دیگران، آزادی، عدالت، امانت ورزی، صداقت، مسیولیتپذیری، مدارا و سعه صدر، نقادی و انتقادپذیری، اعتدال، فروتنی و مهربانی و رازداری مهمترین اصول اخلاقی هستند که از نهج البلاغه به عنوان یکی از مهترین منابع اسلامی قابل استخراج است و می توان از آنها برای تقویت آیین رفتار حرفه ای حسابداری موجود استفاده نمود.

    کلیدواژگان: آیین رفتار حرفه ای حسابداری، اصول اخلاق اسلامی، نهج البلاغه
  • قادر داداش زاده* صفحات 31-66
    صورت های مالی تهیه شده توسط یک واحد اقتصادی علاوه بر استانداردهای حسابداری، تحت تاثیر عوامل متنوعی قرار دارد. یکی از عوامل بااهمیت و قابل توجه، نفوذ سیاسی مدیران و مالکان بنگاه های اقتصادی در محافل سیاسی و روابط آنها با کانون های قدرت سیاسی است. روابط و نفوذ سیاسی نه تنها بر وضعیت مالی بنگاه های اقتصادی تاثیر می گذارد، بلکه انگیزه های مدیران را نیز در ارتباط با گزارشگری مالی و تهیه صورت های مالی تحت تاثیر قرار می دهد. بنابراین هدف از این مطالعه، بررسی ارتباط بین روابط سیاسی با پدیده مدیریت مصنوعی و واقعی سود تعدیل شده می باشد. برای این منظور، این پژوهش با استناد از پژوهش برام و همکاران (2015)، برای اندازه گیری روابط سیاسی از پنج شاخص (ارزش بازار سهام، ارزش دفتری دارایی، تعداد کارکنان، فروش صادراتی و بیمه پرداختی) بر اساس مدل فاسیو (2006)، استفاده نموده و برای سنجش مدیریت مصنوعی سود، از میانگین دو معیار اقلام تعهدی اختیاری بر اساس مدل تعدیل شده جونز که توسط دیچو و همکاران (1995) ارایه شده است و اقلام تعهدی جاری تعدیل شده بر حسب عملکرد (REDCA) بر اساس مدل آشبوق و همکاران (2003)، استفاده نموده است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، تعداد 130 شرکت طی سال های 1388 تا 1392 انتخاب گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد که از میان شاخص های روابط سیاسی، بین تعداد کارکنان و مدیریت سود مصنوعی ارتباط منفی و معنی دار وجود دارد و بین تعداد کارکنان و مدیریت سود واقعی ارتباط مثبت و معنی دار وجود دارد و بین سایر معیارهای روابط سیاسی با مدیریت واقعی و مصنوعی سود هیچ رابطه ای مشاهده نگردید. بنابراین، این موضوع بیانگر آن است که روابط سیاسی در رابطه با مدیریت واقعی و مصنوعی سود در بازار سرمایه ایران نقشی را ایفا نمی کند و به عنوان یک سازوکار کاملا بی اثر تلقی می شود.
    کلیدواژگان: اقلام تعهدی جاری تعدیل شده، روابط سیاسی، مدیریت مصنوعی و واقعی سود
  • زهره عارف منش*، طیبه زارع زردینی صفحات 57-73
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر اندازه شرکت بر رابطه بین دارایی های نامشهود و عملکرد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. دارایی های نامشهود مورد بررسی در این پژوهش شامل منابع انسانی، منابع مدیریتی، قابلیت نوآوری و دارایی نامشهود مبتنی بر بازار می باشد. همچنین، متغیر عملکرد بر مبنای معیارهای بازده دارایی، بازده فروش و نسبت کیوتوبین سنجیده می شود. برای آزمون فرضیه‏ها از آزمون مقایسه میانگین دو جامعه و مدل رگرسیون چند متغیره در قالب داده‏های ترکیبی استفاده شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان‏دهنده آن است که بین منابع انسانی، منابع مدیریتی در شرکت های کوچک و متوسط و شرکت های بزرگ تفاوت معنی داری وجود دارد. همچنین، نتایج حاکی از آن است که منابع انسانی بر عملکرد بر مبنای بازده فروش و بازده دارایی و منابع مدیریتی بر عملکرد بر مبنای بازده فروش، تاثیر معنی داری دارد. علاوه بر آن، اندازه شرکت بر رابطه بین قابلیت نوآوری و عملکرد بر مبنای کیوتوبین تاثیر معنی داری دارد.
    کلیدواژگان: دارایی های نامشهود، اندازه شرکت، عملکرد شرکت
  • عبدالرضا محسنی، لیدا صیادی* صفحات 75-92
    در انجام یک پژوهش علمی، از رویکردهای گوناگونی استفاده می شود. رویکرد مداخله ای یکی از نوظهورترین و درعین حال پرطرفدارترین روش های پژوهشی است که اخیرا موردتوجه پژوهشگران حوزه حسابداری قرارگرفته است. با این حال پژوهشگران حسابداری از دانش و شناخت کافی در خصوص این نوع رویکرد پژوهشی برخوردار نیستند. بر این اساس، در پژوهش حاضر سعی شده است تا ضمن مفهوم سازی "پژوهش مداخله ای" به این سوالات پاسخ داده شود: 1) پژوهشگر مداخله ای دقیقا در این حوزه چه کاری انجام می دهد؟ 2) نقش رویکرد مداخله ای در پژوهش های حسابداری چیست؟ 3) منظور از حوزه امیک و اتیک در این رویکرد چیست؟ و درنهایت آینده پژوهش های مداخله ای در حوزه حسابداری چگونه است؟ نتایج بررسی ها نشان داد که پژوهش مداخله ای یکی از دانش های کاربردی نوین را رقم زده است و هدف آن تولید دانش جدید است که از طریق ارتباط و همکاری بین پژوهشگران حسابداری و حسابداران (اعضای حرفه) به وجود می آید. به عبارت دیگر، در پژوهش مداخله ای، پژوهشگر باید مرز بین دیدگاه های بیرونی و درونی را شکسته و بین حوزه های امیک و اتیک در رفت وآمد باشد. ازاین رو انتظار می رود تا پژوهشگران حسابداری جهت به کارگیری رویکرد مداخله ای در پژوهش های خود از مهارت های علمی و درعین حال حرفه ای برخوردار باشند.
    کلیدواژگان: پژوهش مداخلهای، پژوهش غیر مداخلهای، رویکرد امیک و اتیک، دانش کاربردی
  • جاوید یاراحمدی*، عبدالله محمدی صفحات 93-115

    ارتباط بین مسئولیت اجتماعی و مدیریت سود از جمله موضوع های بحث انگیز در پژوهش های مالی و حسابداری است. با توجه به افزایش قابل توجه تعداد شرکت های خانوادگی در اقتصادهای نوظهور، پژوهش های زیادی در این زمینه انجام شده است. در ساختار مالکیتی شرکت های خانوادگی ویژگی های منحصر به فردی از قبیل شهرت، اعتبار خانوادگی، ثروت اجتماعی و احساسی، تمرکز مالکیت و افق سرمایه گذاری بلندمدت وجود دارد که رفتار و عملکرد این شرکت ها را تحت تاثیر قرار می دهد. بنابراین، هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر خانوادگی بودن شرکت ها بر رابطه بین مسئولیت اجتماعی و مدیریت سود می باشد. برای این منظور، داده ها و اطلاعات 119 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1390 تا 1396جمع آوری شد و فرضیه های پژوهش بر مبنای رگرسیون داده های ترکیبی آزمون شدند. نتایج پژوهش نشان می دهد بین مالکیت خانوادگی با مسئولیت اجتماعی و مدیریت سود به ترتیب رابطه مثبت و منفی معنی داری وجود دارد. همچنین، یافته اصلی پژوهش حاکی از آن است که در شرکت های خانوادگی، رابطه بین مسئولیت اجتماعی و مدیریت سود تضعیف می شود. در شرکت های خانوادگی عامل اصلی سرمایه گذاری در مسئولیت اجتماعی و اجتناب از مدیریت سود، توجه مالکان خانوادگی به شهرت، اعتبار و حفظ ثروت اجتماعی و احساسی خانواده می باشد.

    کلیدواژگان: شرکت های خانوادگی، مسئولیت اجتماعی، مدیریت سود
  • فرزانه نصیرزاده، مصطفی زنگی آبادی، وحید ملاایمنی* صفحات 117-134
    در این پژوهش عکس العمل فرد در مقابل نتیجه رفتارش یعنی سرمایه گذاری در بورس، در قالب تیوری استنباط متناظر (تیوری اسنادی) سنجیده شده است. به عبارت دیگر، افراد نتیجه عملکرد خود یعنی سرمایه گذاری در بورس را به چه عواملی نسبت می دهند. این ارزیابی در قالب پژوهش شبه تجربی بر روی افرادی که از نظر آگاهی نسبت به سرمایه گذاری در بورس در یک سطح بودند (دانشجویان رشته مدیریت صنعتی و حسابداری)، صورت گرفته است و نتایج نشان می دهد هنگامی که افراد از سرمایه گذاری خود بازده منفی کسب می کنند آن را به عوامل بیرونی نسبت می دهند؛ و در مقابل، زمانی که بازده مثبت بدست می آورند، آن را ناشی از ویژگی های درونی خود می دانند. این دو نتیجه با مفهوم تیوری استنباط متناظر (تیوری اسنادی) مطابقت دارد و آن را در عمل تایید می کند.
    کلیدواژگان: سرمایهگذاری، تئوری اسنادی، بورس مجازی، بازده، استنباط متناظر
  • محمدرضا حاجی قاسمی، مهدیه اژدری* صفحات 135-156

    الزامات قانونی وکمک به تصمیم گیری مدیریت درمانی، اهمیت استفاده از روش مناسب بهایابی در بیمارستآنهای دولتی را بیش از پیش نمایان ساخته است. پژوهش حاضر از نوع پژوهش های کاربردی توسعه ای است که به محاسبه بهای تمام شده خدمات ارایه شده به بیماران گوارش اطفال بیمارستان شهید صدوقی یزد در سال 1396 پرداخته است. نتایج پژوهش نشان داد که هزینه های سربار و هزینه ظرفیت بلااستفاده سربار به ترتیب 68/44% و 22/10% از کل هزینه های فرآیند درمان را به خود اختصاص داده است. ظرفیت عملی بلااستفاده رسته های شغلی درگیر در فرآیند درمان شامل پزشک، دستیار، کارورز، پرستار، منشی ، تکنسین تصویربرداری و آزمایشگاه به ترتیب معادل، 4283، 5134، 7239، 5904، 282، 580 و 440 دقیقه بود. یافته های پژوهش ضمن تایید معنی داری بهای تمام شده خدمات ارایه شده به هر دو روش بهایابی نشان داد، سیستم سنتی با نادرست نشان دادن برخی از خدمات ارایه شده به بیماران منجر به تصمیم گیری اشتباه مدیریت خواهد شد. همچنین، مدل زمان گرا، با استفاده از معادلات زمانی می تواند بهای تمام شده خدمات را به طور صحیح تری، گزارش نماید.

    کلیدواژگان: بهایابی بر مبنای فعالیت زمانگرا، خدمات درمانی، ظرفیت بلااستفاده، گوارش اطفال
  • محمد محمدی* صفحات 157-184

    نظریه نمایندگی، کیفیت گزارشگری مالی را به‎عنوان راه‏حلی برای کاهش چالش سرمایه‏ گذاری کم و افزایش سرمایه‏گذاری با کاهش اطلاعات نامتقارن در نظر می‏گیرد. در سرمایه‏ گذاری‏ های کارا، پیامدهای اقتصادی کیفیت گزارشگری مالی در مالکیت خانوادگی و غیرخانوادگی متفاوت هستند. این پژوهش، ارتباط مالکیت خانوادگی و کیفیت گزارش مالی بر کارایی سرمایه‏ گذاری را در طول دوره 1391 تا 1396 برای شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بررسی نموده است. همچنین، این پژوهش بر دو نظریه نمایندگی و رفتاری تاکید دارد. براین اساس، مدل های پژوهش تحت مدل های روش حداقل مربعات معمولی و رگرسیون چندمتغیره برآورد شد و نتایج برای هریک از مدل ها مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج این بررسی نشان می‏ دهد که شرکت ها با کیفیت گزارشگری مالی و مالکیت خانوادگی بالاتر، از کارایی سرمایه‏ گذاری بالاتری نیز برخوردار هستند. علاوه بر این، کیفیت گزارشگری مالی و مالکیت خانوادگی بالاتر، میزان سرمایه ‏گذاری را کاهش می‏دهند. در کسب و کارهایی که مالکیت خانوادگی دارند، تاثیر کیفیت گزارشگری مالی بر کارایی سرمایه‏ گذاری بیشتر است.

    کلیدواژگان: کیفیت گزارش مالی، مالکیت خانوادگی، کارایی سرمایه‏گذاری
|
  • Shokrollah Khajavi *, Sarah Etemadi Eidadi, MohammadHossein Ghadirian Arani Pages 1-29

    Ethical values  provide the basis for a society based on it. Ethics regulates communication behavior on a person, organization, society and global level and neglecting it has much irreparable harm. The behavioral and ethical codes of each profession determine its most important policies. These policies include some of the main features of the profession, the relationship of the members of the profession with the community, the relationships of the members of the profession with each other, and finally the relations of each member with the professional community. As financial scandals increased, it became clear that accountants should be committed to complying with professional ethics in addition to complying with technical standards and principles. Considering the importance of ethical values in the religion of Islam, the purpose of this study is to explain the role of Islam and its ethical principles in solving the problems of accounting profession of the present era and the ethics of professional accounting based on the concept of pure rationalism. In this research, the necessity and need for the Islamic values and ethics of accounting for the protection of public interests is explained and Islamic principles are introduced that can be used as the basis and framework for the formulation of the ethics of professional in accounting. Respect for others, freedom, justice, honesty, responsibility, tolerance and fortitude, criticism, moderation, modesty and kindness, and secrecy are the most important moral principles that can be extracted from Nahj al-Balagha as one of the most important Islamic sources.

    Keywords: code of ethic, Islamic ethics, Nahj al-Balagha, professional ethics
  • GHADER DADASHZADEH * Pages 31-66
    In addition to accounting standards, financial statements prepared by an entity, are affected by a variety of factors. One of the important and remarkable factors is political influence of managers and owners of enterprise in political circles and their relationships with centers of political power. Political relationships not only affect the financial condition of enterprises, but also affects the motivations of managers about financial reporting and preparation of financial statements. The purpose of this research is to investigate the relationship between political relationships and real and artificial modified earningsmanagement. In order to, this research used five index included: stock market value, book value of assets, number of employees, export sales and insurance payments for measuring political relationships based on Faccio (2006) study. Also, it was used two criteria included discretionary accruals based on Jones modifiedmodel by Dechow et al (1995) and current accruals adjusted performance (REDCA) based on Ashbaugh et al (2003) for measuring artificial earning management. In order to achieve goal research, 130 company listed in Tehran Stock Exchange during the 2009 to 2013 years were selected. The results show that there is a negative and significant relationship between number of employees and artificial earnings management and there is a positive and significant relationship between number of employees and real earnings management.  also there is not relationship between other political connections measures and real and artificial earningsmanagement. This finding suggest that political connections associated with real and artificial earningsmanagement does not play an important role in Iran Stock Exchange and it is considered as a completely ineffective mechanism.
    Keywords: Current adjusted accruals performance, Political Connections, Real, artificial earnings management
  • Zohreh Arefmanesh *, Tayyebeh Zare Zardeini Pages 57-73
    The purpose of this research is to investigate the effect of firm size on relationship between intangible resources and performance of firms listed in the Tehran stock exchange. The 5 types of intangibles are used in this research included human resources, management resources, innovation and intangible based on market. The performance was measured based on return on assets, return on sales and Q-Tobin ratio. In this study, the ordinary least squares regression on panel data and comparison between two communities was used to test the hypotheses. The results showed that there is a significant difference between human and management resources in SMEs and large enterprises. Also, results showed that human resources have a significant impact on ROA and ROS. Management resources has a significant impact on ROS. Also, firm size has a significant effect on the relationship between innovation resources and performance based on Q-Tobin.
    Keywords: Firm Performance, Firm Size, intangible assets
  • Abdolreza Mohseni, Lida Sayadi * Pages 75-92
    Various approaches are used in performing a scientific research. Interventionist approach is one of the most innovative and popular research methods that has recently been considered by accounting researchers. However, accounting researchers do not have enough knowledge and perception about this kind of research approach. Accordingly, in the present research as by conceptualizing " Interventionist research, we tried to answer the following questions ": 1) what does the Interventionist researcher do exactly in this field? What is the role of the Interventionist approach in accounting research? 3) What is the purpose of the Emic & Etic in this approach? And at the end, what is the future of Interventionist approach in accounting research? The results showed that the research has created a new application knowledge and its purpose is to generate new knowledge through communication and collaboration between accounting researchers and accountants (profession members); in other words, in an Interventionist research, the researcher needs to break the boundary between external and internal perspectives and move between the of emic and etic domains. It is therefore expected that accounting researchers will have professional skills to apply an intervention approach to their research.
    Keywords: applied knowledge, emic & etic approach, Interventionist research, non-intervention research
  • Javid Yarahmadi *, Abdullah Mohammadi Pages 93-115

    The relationship between corporate social responsibility and earnings management is one of the controversial issues in financial and accounting research. Due to significant increase in the number of family firms in emerging economies, many research has been done in this field. The unique characteristics of family firms’ ownership structure such as reputation, family credit, social-emotional wealth, ownership concentration and long-term investment horizon affect the behavior and performance of these companies. Thus, the main purpose of this study is to investigate the impact of family firms on the relationship between corporate social responsibility and earnings management. To achieve this purpose, it was collected data and information from a sample of 119 listed firms in Tehran Stock Exchange for the period of 2011-2017. A panel data approach was used to test the hypotheses of research. The results of the research indicate that family ownership has significant positive and negative relationship with corporate social responsibility and earnings management respectively. The main findings of the research also indicate that family firms weaken and limit the relationship between corporate social responsibility and earnings management. In family firms, the main factor of investing in social responsibility and avoiding earnings management is the attention of family owners to the family reputation, credit and preservation of family social-emotional wealth.

    Keywords: Corporate Social Responsibility, earnings management, Family Firms
  • Farzaneh Nasir Zadeh, Mostafa Zangi Abadi, Vahid Molla Imeny * Pages 117-134
    In this research, the individual's response to the outcome of his behavior (investment in the stock market) is measured in the form of the corresponding inference theory (Attribution theory), In fact, this theory considers that what factors do people attribute to the outcome of their behavior (investment in the virtual stock market). This assessment was carried out in a quasi-experimental way on a number of people who were alike in terms of knowledge of investing in the exchange, in three steps. The results indicate that when people get negative returns, they attribute it to external factors; and, conversely, when they achieve positive returns, they attribute the result to their intrinsic qualities. These two results are in fact consistent with the concept of the theory of the corresponding inference (Attribution theory), and in some way, confirm this theory in practice.
    Keywords: attribution theory, corresponding inference theory, investment, Return, virtual exchange
  • Mohammadreza Hajighasemi, Mahdieh Azhdari * Pages 135-156

    Legislative requirements and helping to make decision in health management, the importance of using the proper costing method in public hospitals has become increasingly evident. The present study is a kind of developmental applied research that has calculated the cost of services in pediatric gastrointestinal ward patients in Shahid Sadoughi Hospital of Yazd in 2017. The results showed that the overhead costs are 44.68% and the overhead idle capacity costs are 10.22% allocated total costs of the treatment process. The practical unused capacity of the relevant career involved in the treatment process are indicated respectively 4283, 5134, 7239, 5904, 282, 580 and 440 minutes, physician, assistant, intern, nurse, secretary, vector illustration technician and laboratory. The findings research by confirming the significant cost of services in these two costing methods, showed that the traditional system would lead to mistakes of management decisions as result of wrong cost indication. Therefore, the time driven model is more accurately reported the cost of services by using time equations.

    Keywords: Idle capacity, Healthcare, Pediatric gastroenterologist, Time-Driven Activity-Based Costing
  • Mohamad Mohamadi * Pages 157-184

    The agency theory considers higher financial reporting quality as a solution to reduce the challenge of low and high investment by reducing asymmetric information. In the case of investment efficiency, the economic implications of financial reporting quality in family and non-family ownership differ. This study examines the relationship between family ownership and the quality of financial reporting on investment performance during the period of 1396-1392 for listed companies in Tehran Stock Exchange. Research models were assessed based on ordinary least squares method and multiple regression.  The study emphasizes both agency and behavioral theories. The results show that firms with higher financial reporting quality and family ownership, have higher investment efficiency. In addition, the quality of financial reporting and higher family ownership reduce investment. The impact of the quality of financial reporting on investment efficiency is stronger for family-owned businesses.

    Keywords: Family ownership, financial reporting quality, Investment Efficiency