فهرست مطالب

مجله مطالعات مدیریت راهبردی دفاع ملی
پیاپی 14 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید شمس الدین حسینی، امیر میمنت آبادی*، صادق خلیلیان صفحات 7-30

    دستیابی به یک مدل مطلوب نظام اقتصادی، همواره یکی از آرمان‏های بشر بوده است. تجربیات دو سده گذشته نشان می دهد که نه کاپیتالیست به عنوان نماد سرمایه داری و مالکیت خصوصی و نه سوسیالیسم که ریشه نابسامانی‏های اجتماعی را مالکیت خصوصی می‏داند، هیچ کدام در عرصه عدالت اجتماعی و اقتصادی ره به جایی نبرده اند. از این رو، زمینه شکل گیری و طرح اندیشه های اولیه تعاون به عنوان راهی جهت برون‏رفت از نظام غیرعادلانه سرمایه‏داری فراهم شد. از آن جایی که مفهوم نظام اقتصادی تعاونی دلالت بر کار اقتصادی گروهی و مشارکت جمعی دارد، بررسی عوامل دخیل در اقتصاد تعاونی ها یک ضرورت است. هدف از این پژوهش، شناسایی عوامل موثر بر اقتصاد تعاونی ها با دید کل نگر و طراحی مدل در خصوص روابط میان آنهاست. برای نیل به این مهم، پژوهش حاضر با تاکتیک آمیخته اکتشافی انجام شده است. در بخش کیفی، با روش مطالعه نظام مند فراترکیب، 37 کد اولیه شناسایی شد. در مرحله کمی، با استفاده از تکنیک دلفی فازی  و تحلیلی مدل سازی ساختاری- تفسیری، شاخص های شناسایی شده، فازی سازی شد و پس از تعیین روابط بین آن ها به صورت یکپارچه تحلیل شد. برای مدل سازی، از پرسشنامه ای به منظور استفاده از دیدگاه 15 تن از خبرگان حوزه اقتصاد تعاونی ها با روش نمونه گیری هدف مند گلوله برفی، بهره بردیم. نتایج حاصل از این پژوهش، منجر به دسته بندی عوامل موثر بر اقتصاد تعاونی ها و طراحی مدل بر این اساس در شش سطح شد. در نهایت، به تفسیر مدل و تجزیه و تحلیل سطوح مدل و ارتباطات میان ابعاد آن پرداخته شد و راهکارهایی جهت پایداری عوامل اثرگذار بر اقتصاد تعاونی ها ارایه شد.

    کلیدواژگان: عوامل موثر، اقتصاد تعاونی ها، فراترکیب و مدل سازی ساختاری - تفسیری
  • الله مراد سیف، محمدرضا فرزین، محمود رشیدی اقدم * صفحات 31-54

    تحقیق حاضر با هدف دستیابی به راهبردهای بهبود محیط کسب و کار موثر بر توسعه سرمایه گذاری با تاکید بر اقتصاد مقاومتی انجام شد و برمبنای هدف از نوع تحقیقات کاربردی- توسعه ای و از حیث رویکرد در زمره تحقیقات آمیخته اکتشافی می باشد. جامعه آماری تحقیق دو دسته است: جامعه آماری کیفی، مشتمل بر کلیه اسناد و مدارک بالادستی، و جامعه آماری کمی را 30 نفر از خبرگان با استفاده روش خبرگی، تشکیل می دهند. جهت شناسایی عوامل راهبردی تاثیرگذار بر بهبود فضای کسب و کار ، از روش های تحلیل کیفی (خلاصه برداری و جدول سازی) و روش های آمار کمی (نظیر آمار توصیفی) استفاده شد. همچنین جهت تعیین نقاط قوت، ضعف و فرصت، تهدید موثر بر بهبود فضای کسب و کار، از تحلیل محتوای مصاحبه ها و آمار توصیفی استفاده گردید. ارزیابی محیط داخلی و محیط خارجی به کمک تکنیک ماتریس ارزیابی عوامل داخلی (IFE) و ماتریس ارزیابی عوامل خارجی (EFE) انجام پذیرفت. تدوین راهبردهای تاثیرگذار بر بهبود فضای کسب و کار با استفاده از روش های کیفی نظیر ماتریس نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها (SWOT)، تحلیل خبرگی انجام گرفت و اولویت راهبردها به روش استفاده از میانگین نظرات تعیین گردید. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد، با اولویت ترین راهبرد عبارتست از: اصلاح ساختار اداری متناسب با تغییرات محیط کسب و کار در راستای بهبود فضای کسب و کار و رفع فساد و رانت. همچنین 9 راهبرد کلان و تعدادی اقدام اجرایی متناظر با هر راهبرد، ارایه شد.

    کلیدواژگان: راهبرد، فضای کسب و کار، توسعه سرمایه گذاری، اقتصاد مقاومتی
  • پیمان اخوان، سید عزت الله فاطمی نسب * صفحات 55-90

    مدیریت دانش و شبکه سازی دانش در سطح ملی یکی از مسئولیت ها و چالش های اصلی همه ی سازمان ها به خصوص سازمان های دانش پایه در کشور است. شبکه های دانش با قابلیت هایی که دارند می توانند با سرعت و دقت بسیار بالا تمام افراد و بخش های مربوط را از طریق شبکه ای کردن پایگا ه های دانشی، هر کدام از آنها را به یکدیگر متصل کنند تا در تمام مسایل خود بتوانند از دانش ها و تجربیات یکدیگر استفاده نمایند. از زمانی که شبکه ها، سازمان هایی با قابلیت دسترسی به دانش، منابع و فناوری را فراهم ساختند، به عنوان منبع کلیدی رسیدن به دستاورردهای رقابتی شناخته شده اند. هدف این پژوهش طراحی شبکه ملی دانش در بین نیروهای مسلح با استفاده از روش تیوری داده بنیاد و دیمتل فازی است. براساس مطالعه انجام شده، طراحی شبکه ملی دانش در بین نیروهای مسلح، دارای سه بعد پیش نیازها، توانمندسازها و دستاوردهاست که بعد پیش نیازها شامل: چشم انداز، اخلاق و فرهنگ سازمانی است . بعد توانمندسازها شامل: ساختار، زیرساخت، حمایت مدیر عالی سازمان و نیروی انسانی بوده و بعد دستاوردها شامل: فرآیندها، ارتباطات علمی و پایگاه دانش است. نتایج به دست آمده از دیمتل فازی نشان می دهد که «فرهنگ» مولفه ای با بیشترین نفوذگذاری و «فرآیندها» مولفه ای با بیشترین نفوذ پذیری و با اهمیت ترین مولفه در مدل است. همچنین مولفه های «فرهنگ سازمانی»، «اخلاق (خداباوری و خدامحوری)»، «چشم انداز»، «حمایت و تعهد مدیریت عالی»، «سرمایه های انسانی»، «زیرساخت ها» و «ساختار» در گروه مولفه های علت و مولفه های «ارتباطات علمی»، «فرآیندها (مدیریت دانش، عرضه و تقاضای دانش)»، «پایگاه دانش»، در دسته مولفه های معلول قرار گرفتند و در نهایت با استفاده از ماتریس روابط کامل دیفازی شده، نمودار شبکه ای ارتباطات بین مولفه ها نیز رسم شد.

    کلیدواژگان: دانش، مدیریت دانش، شبکه ملی دانش، تئوری سازی داده بنیاد، دیمتل فازی
  • عباس چهاردلی، نبی الله دهقان، عظیم علیزاده * صفحات 91-124

    حوزه دفاعی، علاوه بر توانایی مدیریت تغییرات تدریجی، باید بتواند گسستگی ها [1] را به سرعت تشخیص دهد و تغییرات جهشی را با توسل به راهبرد دفاعی، مدیریت کند. تحولات حوزه دفاع در سال های گذشته در شناسایی تحولات و تهدیدات محیطی اعم از تحریم ها، ایجاد و رشد جریان تروریستی و تکفیری، تهدید های ترکیبی و پیچیده دشمن و غیره نمایانگر نیازمندی های بیش از پیش این حوزه به آینده نگاری راهبردی است، تا اطمینان حاصل شود که کلیه اقداماتی که برای تعیین اهداف و راه کارهای دستیابی به آنها با توجه به منابع و مقدورات، لازم است صورت پذیرفته است و از اعتبار لازم برخوردار باشد. در این پژوهش از روش های کمی و کیفی (آمیخته اکتشافی [2]) جهت تحقق اهداف پژوهش، با مرور نظام مند منابع [3] آینده نگاری راهبردی دفاعی و انجام مصاحبه های عمیق با 12نفر از صاحب نظران و خبرگان، ابعاد و مولفه ها و زیرمولفه های الگو استخراج شد. در مرحله بعد، به بررسی میانگین رتبه ای و تبیین میزان همبستگی ابعاد و مولفه ها، زیر مولفه ها و رصد اهمیت و روابط آنها به کمک تحلیل های آماری K-S، t یک نمونه ای و تحلیل کمترین مربعات جزیی با معادلات ساختاری تاییدی (PLS[4]) با اخذ نظرات 31 نفر از خبرگان مجرب پرداخته شده است. میزان آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تحقیق به ترتیب معادل 796/. و 798/. می باشد. در یافته های تحقیق ابعاد، مولفه ها و زیرمولفه های الگوی آینده نگاری راهبردی دفاعی، از دیدگاه خبرگان مقدارt و ضرایب مسیر، بارهای عاملی و واریانس تبیین شده، ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، آینده نگاری راهبردی دفاعی، الگو
  • حسن سبحانی، ناصر پورصادق، محمد عباسی، پیمان باباخانلو * صفحات 125-158

    اگرچه تعاون از دیرباز در فرهنگ ایرانی و آموزه های اسلامی مورد توجه و تاکید بوده است، اما فعالیت اقتصادی در قالب تشکل های تعاونی، قدمتی حدود 80 ساله داشته و در عمر نسبتا کوتاه خود، شاهد فراز و نشیب های فراوانی در سه حوزه اصلی شامل قوانین ومقررات، ساختار و اجرا بوده است. این مسیر پر فراز و فرود، حاصل فقدان الگویی منسجم برای ساماندهی، اداره و توسعه بخش تعاونی کشور از ابتدا تاکنون است. به طوری که مدیریت در این حوزه، بعضا سلیقه ای، اقتضایی و با نگاه ابزاری بوده است. جایگاه رفیع اقتصاد تعاونی در قانون اساسی، تاکید امام راحل(ره) بر مشارکت آحاد مردم در اداره امور کشور و توجه ویژه مقام معظم رهبری (مدظله العالی) به پیشرفت اقتصادی توام با عدالت، دغدغه اصلی این تحقیق است که در پی دستیابی به دکترین، اهداف و سیاست های مدنظر ولایت فقیه می باشد. برای تدوین این تحقیق، از روش های متنوع تحقیق کیفی، شامل: تحلیل محتوا و تحلیل گفتمان براساس روش نظریه مبنایی (داده بنیاد) استفاده شده است. براساس نتایج تحقیق، در دکترین امام و رهبری، فقرزدایی، عدالت محوری، استقلال اقتصادی، پیشرفت اقتصادی مبتنی بر عدالت و محور بودن ارزش های اسلامی در اداره امور مورد تاکید بوده و در زمینه اهداف، تحقق اقتصاد اسلامی، بسط عدالت اجتماعی، افزایش مشارکت عمومی در اقتصاد، ایجاد اشتغال و افزایش سهم بخش تعاون مورد توجه است. سیاست ها نیز شامل: توانمندسازی، فرهنگ سازی، مبارزه با رانت و فساد، دانش بنیان کردن اقتصاد ملی، به کارگیری منابع انسانی متعهد و متخصص و مردمی کردن اقتصاد می شود.

    کلیدواژگان: اقتصاد بخش تعاونی، دکترین، اهداف، سیاست ها
  • ابراهیم محمدی صفحات 159-182

    بر اساس مواد 25 و 26 ابلاغی برنامه ششم توسعه توسط مقام معظم رهبری، بندهای 9، 10 و 11 سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی [1] در راستای توسعه ترانزیت و زیرساخت های مربوطه و همچنین سیاست های کلی نظام در چشم انداز 1404 در دستیابی به سهم بیشتر از بازار حمل و نقل بین المللی از یک سو و اقدامات لازم جهت کاهش اتکا به درآمدهای نفتی از سوی دیگر توسعه ترانزیت جهت افزایش درآمدهای ارزی برای دستگاه های متولی ازجمله راه آهن جمهوری اسلامی ایران الزامی است. نگاهی به آمار عملکرد ده سال گذشته در جاده و ریل باوجود تمام تلاش های صورت گرفته، بیانگر فراز و فرود اما با رگرسیون کاهشی است. اشراف اطلاعاتی بر وضعیت راه‎گذرها، رصد برنامه های کشورهای عضو راه‎گذر، اطلاع از اقدامات و برنامه های آتی رقبا، استفاده از روش های آینده پژوهی در ساماندهی وضعیت اشاره شده، خصوصا دیدبانی را تاکید می کند. طراحی و به کارگیری سامانه دید بانی می تواند بدون گسست در اقدامات و ساختار موجود با جمع آوری و تجزیه وتحلیل داده ها شکل و نوع اقدامات موردنیاز را تعیین نماید. پژوهش حاضر ازنظر هدف توسعه ای و کاربردی، به لحاظ روش کیفی است و تلاش می کند با استفاده از روش داده بنیاد با اتکا به مبنای حقایق و واقعیات موجود و از طریق جمع آوری نظام مند داده‎ها، به تحقیق بپردازد و در ادامه با تولید داده های موردنیاز به اجزاء، شکل ارتباطات، گردش اطلاعات، ساختار و معماری سامانه دست یابد.

    کلیدواژگان: ترانزیت، راه‎گذر، سامانه، آینده پژوهی، دیدبانی
  • عبدالرحیم پدرام، مصطفی برهانی صفحات 183-216

    به کارگیری دستاوردهای دانش آینده پژوهی در حوزه مطالعات راهبردی یکی از عوامل اصلی موفقیت طرح های کلان و بلندمدت هر کشور و یا سازمان به شمار می رود. هدف این تحقیق ارایه الگویی برای به کارگیری آینده پژوهی در مطالعات راهبردی است. پس سوال این مقاله این است که الگوی مناسب جهت به کارگیری آینده پژوهی در مطالعات راهبردی کدام است؟ این پژوهش از نوع کاربردی - توسعه ایی است. رویکرد این پژوهش، روش پژوهش آمیخته بوده و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش داده بنیاد استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق در بخش کیفی تعداد 15 نفر از خبرگان، اندیشمندان، پژوهشگران و اساتید آینده پژوهی و مدیریت راهبردی کشور می باشند که مورد مصاحبه قرار گرفته اند. در بخش کمی نیز به تعداد 80 پرسشنامه بین جامعه آماری توزیع و از آنان در خصوص الگوی مورد نظر و روابط بین متغیرها، نظرخواهی به عمل آمده است. در نهایت الگوی ارایه شده برای به کارگیری آینده پژوهی در مطالعات راهبردی شامل سه بعد (ادراکی یا نهادی، نگاشت آینده و ستاده راهبردی)، شش مولفه (تعیین قلمرو، گردآوری اطلاعات، تعیین عناصر آینده، فرآیند تدوین آینده، نگرش راهبردی و مدیریت راهبردی آینده) و بیست و سه شاخص است که توسط خبرگان جامعه آماری مورد تایید قرار گرفته و روابط بین آنها نیز از طریق نرم افزار اسمارت پی ال اس تایید شده است.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، مطالعات راهبردی، داده بنیاد، آینده، نگاشت آینده
  • عنایت الله ملکی تبار صفحات 217-238

    اقتصاد یکی از مهم ترین مولفه های قدرت و توانمندی هر کشور است و شاخص های اقتصادی معیاری برای سنجش قدرت ملی کشورها به‎شمار می رود. از مهم ترین عوامل موثر در قدرت اقتصادی یک کشور میزان تولید آن است. جمهوری اسلامی ایران که از منابع سرشار تولید بهره مند است می تواند با استفاده صحیح و مدیریت شده از این منابع، قدرت اقتصادی خود را در حد مطلوب افزایش دهد. از مهم ترین عوامل رونق تولید در جمهوری اسلامی (به مانند هر کشور دیگری) تولیدات صنعتی کشور است که نقش عمده ای در تولید ملی ایفا می کند. هدف اصلی این مقاله تببین دکترین، اهداف و سیاست های رونق تولید در گفتمان امام خمینی (قدس سره) و حضرت امام خامنه ای (مدظله العالی) با رویکردی تحلیلی و توصیفی است. روش تحقیق این مقاله مبتنی بر نظریه مبنایی (داده بنیاد) به منظور استخراج مفاهیم گفتمان امامین انقلاب و اسناد بالادستی، مانند قانون اساسی و سیاست های کلی ابلاغی است. استخراج مفاهیم گفتمانی این پژوه منجر به تعیین اصول، اهداف و سیاست ها، چارچوب ارکان جهت‎ساز و راهبردی تولید در قالب 3 اصل، 8 هدف و 14 سیاست شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که نقطه مرکزی در رونق تولید «عزت اقتصادی» در معنای اقتدار، استقلال و خوداتکایی به عنوان دال مرکزی است که به عنوان یک مفهوم پایه ای به دیگر مفاهیم متصل می شود.

    کلیدواژگان: گفتمان ولی فقیه، دکترین، تولید ملی، عزت اقتصادی
  • مهدی ناظمی اردکانی، حشمت الله یزدانی صفحات 239-268

    سپاه پاسداران انقلاب ‎اسلامی حافظ دستاوردهای نظام مقدس جمهوری اسلامی است. برهمین اساس ماموریت‏های محوله این نهاد نیز بسیار متنوع است. یکی از ماموریت‏های اساسی و تاثیرگذار سپاه، ماموریت نرم و به عبارتی ماموریت مقابله با تهاجم فرهنگی دشمنان می باشد؛ اما با توجه به اهمیت این ماموریت و وجود سازمان ها و تشکیلات گوناگون فعال در عرصه اجرای این ماموریت، متاسفانه به لحاظ نبود یک نظام جامع فرهنگی در سپاه، اهمیت پرداختن به این مهم را دوچندان می کند. با طراحی الگوی نظام فرهنگی سپاه بخشی از دغدغه‏های مقام‎معظم رهبری در خصوص مسایل فرهنگی کشور مرتفع می‏گردد؛ چرا که در صورت تحقق این امر مراکز و رده‏های فرهنگی سپاه ساماندهی شده و وظایف و مسئولیت‏ها و کارکردهای هریک از زیرنظام ها تعیین شده و وظایف هر یک از رده های فرهنگی سپاه دقیقا تعیین می شود تا بتوانند وظایفشان را با جدیدیت و حساسیت بهتری انجام دهند. تعیین و تبیین «کارکردهای نظام فرهنگی سپاه پاسداران انقلاب‎اسلامی» موضوع این تحقیق است. تحقیق حاضر، از نوع توصیفی وتحلیلی و با روش کتابخانه ای انجام پذیرفته است. ابزار تحقیق، پرسشنامه محقق ساخته است که با حجم نمونه تمام شمار n=86و درقالب سه خوشه مدیران سطح راهبردی و عملیاتی سپاه و در نهایت اساتید و نخبگان دانشگاهی مرتبط با موضوع تحقیق، انجام شده است. نتایج بدست آمده تحقیق نشان می دهد که کارکردهای نظام فرهنگی سپاه، مشتمل است بر سه زیرنظام اصلی: آموزش فرهنگی، پژوهش فرهنگی، تبیین و تبلیغ فرهنگی و چهار زیرنظام فرعی: مهندسی فرهنگی سایر نظامات ، آموزش و تربیت مدیران فرهنگی، تایید و انتصابات مدیران و پیوست نگاری فرهنگی

    کلیدواژگان: نظام فرهنگی، مهندسی فرهنگی، مدیریت فرهنگی، پژوهش فرهنگی، آموزش فرهنگی، تبلیغ فرهنگی
  • ابوطالب شفقت*، سید جواد رضایی، پری خسروان، رضا عابدی صفحات 269-294

    شناخت و مدیریت صحیح نیازمندی های دانشی یکی از الزامات سازمان های رقابت پذیری است. وجود نهاد مدیریت دانش در سازمان، تاکیدی بر اهمیت آن در دستیابی به مزیت رقابتی پایدار می باشد. در این پژوهش در راستای تحقق اهداف سازمانی شرکت بهره برداری نیروگاه طرشت، با مراجعه به مطالعات مشابه داخلی و خارجی، شاخص های موثر و کلیدی جهت بهبود راهبرد مدیریت دانش در سازمان مورد تحقیق شناسایی و سپس با به کارگیری روش کارآمد دیمتل، چارچوبی از عوامل به همراه روابط تاثیرگذاری و تاثیرپذیری متقابل تعیین شد. در پایان عوامل مهم و تاثیرگذار جهت بهبود راهبرد مدیریت دانش در شرکت مورد تحقیق استخراج گردید. جامعه آماری این پژوهش، کارکنان خبره حوزه مدیریت دانش سازمان مورد تحقیق است. ابزار اصلی گردآوری داده ها در پژوهش حاضر پرسشنامه است. در همین راستا پس از شناسایی معیارهای موضوع، روابط علی آنها توسط خبرگان بررسی شد. برای تحلیل داده ها از روش دیمتل بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که عوامل آموزش و یادگیری، مشارکت کارکنان و توانمندی نیروی انسانی، بیشترین اهمیت را دارا است. شاخص های حمایت مدیریت عالی، زیرساخت های ساختاری سازمانی، زیرساخت فناوری اطلاعات و فرهنگ سازمانی جزو عوامل تاثیرگذار هستند. سایر عوامل، همچون: آموزش و یادگیری، مشارکت کارکنان، اهداف و راهبردها، عوامل تاثیرپذیر در راستای تقویت و بهبود راهبرد مدیریت دانش هستند.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، راهبرد مدیریت دانش، خلق دانش، تصمیم گیری چند معیاره، روش دیمتل
|
  • Seyed Shamsoddin Hosseini, Amir Meymanatabadi*, Sadgh Khliyan Pages 7-30

    Human has always been looking for an ideal economic system. The experiences of the  two past centuries well reveal that neither capitalism as the symbol of private capital and ownership nor socialism that considers private ownership as the root cause of social disorders, have proved success in social and economic justice or equality. As a result, the initial ideas for formation of cooperative was promoted to get rid of the existing unjust capital system. Since cooperative economic system bears by itself the notion of collective participation and group economic activity, it is imperative to analyze the factors involved in the cooperative economy. Accordingly, the aim of the present research is to determine the factors that affect cooperative economy and thus provide a model to show how these factors interrelate. To do this, an exploratory mixed research design was employed. In qualitative part, using meta-synthesis purposive method, 37 initial codes were identified. In quantitative part, the identified indices were fuzzified. Using fuzzy Delphi technique and structural- interpretive modeling analysis, the identified interrelationships were then analyzed on an integrated basis. For modeling, a researcher-made questionnaire was administered to extract the ideas of the concerned experts through purposive snowball sampling until the theoretical saturation point. The research findings resulted in a six-level grouping of the factors that affect cooperatives economy. The model was interpreted and analyzed to deal with the identified levels and their interrelationships. Finally, some solutions were provided for sustainability of the factors that affect cooperatives economy.

    Keywords: Affecting Factors, Cooperatives Economy, Meta-synthesis, Structural- Interpretive Modeling
  • Allahmorad Seif, MohamadReza Farzin, Mahmoud Rashidi Aghdam* Pages 31-54

    The purpose of this study was to find strategies for improving the business environment affecting investment development with an emphasis on resistive economics and based on the purpose of applied-developmental research and exploratory mixed approaches. The statistical population is divided into two groups: the qualitative statistical population consisting of all upstream documents, and the quantitative statistical population is composed of 30 experts using expert method. Qualitative analysis (summarization and tabulation) and quantitative statistics (such as descriptive statistics) were used to identify the strategic factors affecting the improvement of business environment. Also, content analysis of interviews and descriptive statistics were used to determine the strengths, weaknesses and opportunities, effective threats to improve the business environment. Indoor and outdoor environments were assessed using the Internal Factor Evaluation (IFE) and External Factor Evaluation (EFE) techniques. Effective strategies for improving the business environment were formulated using qualitative methods such as Matrix of Strengths, Weaknesses, Opportunities and Threats (SWOT), expert analysis and strategies were prioritized by using average opinions. The results of the study showed that the most priority strategy is: reforming the administrative structure in line with changes in the business environment to improve the business environment and eliminating corruption and rent, rather than a large strategy and a number of executive actions corresponding to each strategy

    Keywords: strategy, business environment, Investment Development, Resistance Economic
  • Peiman Akhavan, Seydezatolh Fateminasab* Pages 55-90

    Knowledge networks with their capabilities can quickly and accurately connect all relevant individuals and departments by networking knowledge bases so that they can use each other's knowledge and experience in all their issues. According to existing definitions, knowledge networks rather than knowledge creation emphasize the sharing of knowledge within the organization and the integration of external resources. The purpose of this study is to design a national knowledge network among the Armed Forces using fuzzy dimensional data base Grounded Theory. According to the study, the design of the National Knowledge Network of the Armed Forces has three dimensions of prerequisites, enablers, and achievements that include prerequisites: vision, ethics, and organizational culture. The enablers dimension includes: structure, infrastructure, support of the senior manager of the organization and human resources and the achievements include processes, scientific communication and knowledge base. The results from the fuzzy DEMATEL show that the "culture" is the most influential component and the "processes" are the most impressilbe component and the most important component in the model, as well as the components of "organizational culture", "ethics" ( Theism, "vision", "supreme management support and commitment", "human capital", "infrastructure" and "structure" in the components of cause and "scientific communication", "processes (knowledge management, supply and Demand for Knowledge), "Knowledge Base", were grouped in the Disabled Components group, and finally, using the full-fuzzy Relationship Matrix, a grid diagram of inter-component communication was also drawn.

    Keywords: knowledge, Knowledge management, national Knowledge network, grounded theory, Fuzzy Dematel
  • Abbas Chahardoli, Nabiollah Dehghan, Azim Alizadeh* Pages 91-124

    The defensive area, in addition to the ability to manage gradual changes, must be able to quickly diagnose the discontinuity[1] and manage a mutation shift by resorting to a defensive strategy. In the study, qualitative and qualitative methods (mixed-discovery) are used to realize the objectives of the research. In the qualitative part, based on the systematic literature review[2] of strategic-defensive foresight have been used, as well as profound interviews with 12 competents and experts, have been extracted all dimensions and components, and sub-components of strategic-defensive foresight. In the next level, in order to explain the validity and explanation of correlation dimensions and components, sub-components and observing its importance and relations by aid of K-S statistical analysis and partial least squares analysis with confirmatory structural equation (PLS) analysis has been made to confirm the views of 31 experienced experts in the confirmation of the validity and explanation of the relationship between variables. Cronbach Alpha and composite reliability of the research are equivalent to 0/796 and 0/798 respectively. The findings of the research, T level and line coefficient, factorial loads and explained variances, in the viewpoints of the experts for the three dimensions, sub-components including environment polarizing, universal trends, benefits and the power of universal actors, states strategy, military strategy and doctrine of minatories and etc.; and avoiding from undesirable prospect, flexible and case strategy, roadmap formulating, and feedback have been given.

    Keywords: The Armed forces of Islamic Republic of Iran, Strategic-Defensive Foresight, pattern
  • Hasan Sobhani, Naser Pour Sadegh, Mohammad Abbasi, Peyman Babakhanlou* Pages 125-158

    The historical evolution of co-operation, in the late eighteenth century, led the communities to cooperate and cooperate in economic affairs, seeking to reduce their incomes, expand poverty and unemployment, and deepen the class divide caused by the industrial revolution. Although the cooperative has long been considered and emphasized in Iranian culture and Islamic teachings, but economic activity in the form of cooperative organizations is about 80 years old and in its relatively short period of time, witnessed many ups and downs in three areas; the original contains rules and regulations, structure and execution. This upward and downward path is the result of the lack of a coherent model for organizing, managing and developing the cooperative sector of the country from the beginning. As management in this area is sometimes tangible, relevant and instrumental. The high status of the cooperative economy in the constitution, the emphasis of the late Imam Khomeini on the participation of all people in the administration of the country and the special attention of the leader to economic progress with justice, the main concern of this research is the pursuit of doctrine Goals and policies of the Supreme Leader. To formulate this research, various methods of qualitative research including content analysis and the analysis of the discourse of the late Imam Khomeini and Supreme Leader have been used based on the fundamental theory method (Grounded theory). According to the results of the research, emphasis is placed on Imam Khomeini and Leadership doctrine, poverty eradication, pivotal justice, economic independence, economic development based on justice, and the centrality of Islamic values ​​in the administration of affairs. In terms of goals, the realization of Islamic economics, the development of social justice, increasing public participation in the economy, creating employment and increasing the share of the cooperative sector. Policies include empowerment, culture making, anti-renegade and corruption, knowledge-based economy, the use of committed and expert human resources and the popularization of economics.

    Keywords: Cooperative, Discourse of Velayat-e-Faqih, Doctrine, Goals, Policies
  • Ebrahim Mohammadi Pages 159-182

    ccording to Articles 25 and 26 of the Sixth Development Plan, announced by the Supreme Leader, clauses 9, 10 and 11 of the general policies of the resistance economy4 is directing to expand foreign trade services, transit development, based on the general policies of the government in the scope of year of 1404 and achieving a greater share of the international transportation market and taking necessary steps to reduce reliability of national budget on oil sales revenue, the expansion of international transit to earning foreign exchange for custodian sectors including I.R.I Railways is mandatory. A glance at the performance statistics of the last ten years on the road and rail, despite all the efforts made, shows the ups and downs, but with a decrease in regression. Supervision on situations of our international corridors and programs of countries which are sharing these corridors and having information on plans and programs of competitors countries emphasize on the use of futures research methods especially monitoring in organizing the mentioned situation.Designing and using a monitoring system can determine the shape and type of required actions without interruption in the existing measures and structure by collecting and analyzing the data. The present study is qualitative in terms of developmental purpose and application and tries to use the foundation data method by relying on the basis of existing facts and facts through systematic data collection. In addition with the collection of the required data, components, structure and architecture of the system has been achieved.

    Keywords: Transit, Corridors, System, Future studies, Setting up a Scanning
  • Abdol Rahime Pedram, Mostafa Borhani Pages 183-216

    Using achievments of Futures studies in strategic studies, is one of the main sucssess of strategic and long term plans of each country or organization. The goal of this research is to provide a pattern for using Futures studies in strategic studies. So the main question of this article is what is the proper pattern of Futures studing for using in strategic studies. This is an applied- developmental research. The approach of this research is a mixed research method. Grounded theory method was used for data analysis. The statical population of this research is 15 person of Experts, scholars, researchers of Futures studies and strategic studies professors who have been interviewed. In quantitive part of this research, 80 questionaire was distributed beetwen statical community which was asked about the relationship among variables. Finally the provided pattern consists of 3 Dimensions, 6 components and 23 indicators  which is confirmed by the ststical community and relationship between variables approved through the Smart PLS software

    Keywords: Futures Studies, strategic studies, grounded theory, Future, future mapping
  • Enayatallah Malekitabar Pages 217-238

    Economics is one of the most important components of the power and capability of any country, and economic indicators are considered as a criterion for measuring the national power of countries. One of most important factors in a country's economic power is its production. The Islamic Republic of Iran, which has rich production resources, can increase its economic power to the desired level by using these resources properly and managed. One of most important factors in the prosperity of production in the Islamic Republic, like any other country, is industrial production, which plays a major role in national production. The main purpose of this article is to explain the doctrine, goals and policies of production boom in the discourse of Imam Khomeini and Imam Khamenei with an analytical and descriptive approach. The research method of this article is based on the basic theory (foundation data) in order to extract the concepts of the discourse of the Imams of the Revolution and the relevant upstream documents such as the constitution and general communication policies. The extraction of discourse concepts of this researcher has led to the determination of principles, goals and policies, the framework of orienting and strategic elements of production in the form of 3 principles, 8 goals and 14 policies. The results of this study show that the central point in the prosperity of "economic dignity" production in the sense of authority, independence and self-reliance is the central signifier that is connected to other concepts as a basic concept.

    Keywords: Conversation of the Supreme Leader, Doctrine, National Production, economic dignity
  • Mahdi Nazemi Ardakani, Heshmatollah Yazdani Pages 239-268

    IRGC (Iran Republic Guard's Corps) is preserver of IRI outputs, so its missions is very different. One of the essential & effective missions of IRGC is soft mission, in other word this mission is against cultural attacks from contrary. Despite of importance of this mission and existence of different & active organizations in doing the delegated mission, unfortunately in spite of lack of general cultural systems in IRGC, importance of it becomes double. With planning pattern of IRGC cultural systems, part of leadership stressful about cultural subjects in country remove. In such way centers & cultural echelons of IRGC organize and the tasks, functions, responsibilities of each echelons is determined, so the condition and course of action in cultural subjects facilitate and the tasks is done with serious & sensitive manner.      As regard to importance of cultural matters, the researcher determines functions of IRGC ' cultural systems at this article. The present research is descriptive & analytic with library method and its tools is questionnaire with sample volume, n=86 in three branches, namely managers at strategic or operation levels and finally at faculty professors and university elites in relation with the subject of this article. Achieved results of this research indicates that the functions of cultural systems of IRGC and four subsystem bellow them, including cultural engineering subsystem, other systems, training, developing cultural managers, confirm and appointments.

    Keywords: Cultural System, Cultural Engineering, Cultural Management, Cultural research, Cultural training, Cultural propaganda
  • Abotaleb Shafaghat*, Seyad Javad Rezayee, Pari Khosrovan, Reza Abedi Pages 269-294

    Accurate understanding of knowledge requirements is one of the features of competitiveness mechanisms in the Organization. The existence of knowledge management entity in an organization emphasizes its importance on achieving sustainable competitive advantage. In this study, effective and key indicators to improve knowledge management strategy in the Tarasht power plant to achieve the organizational goals, by referring to similar internal and external studies, were identified. Then, by using efficient DEMATEL method, a framework of factors was identified along with the relationships of affectivity and cross-effectiveness. Finally, important and effective factors to improve the knowledge management strategy in the case study firm were identified. The statistical population of this study is the expert staff in the field of knowledge management in the organization. The main tool for data collection in this study is questionnaire. In this regard, after identifying the criteria of the subject, their causal relationships by experts were examined. Data by using DEMATEL method were analyzed. The results showed that most important factors are: teaching and learning, staff participation and human resource empowerment. Indicators of top management support, organizational structural infrastructure, information technology infrastructure and organizational culture are among the influential factors; and other factors such as education and learning, employee engagement, and goals and strategies are influential factors. The purpose of these factors is to enhance and improve the knowledge management strategy in the organization

    Keywords: Knowledge management, Knowledge Management Strategy, Knowledge Creation, Multi Criteria Decision Making, DEMETEL Method