فهرست مطالب

پژوهشنامه تاریخ، سیاست و رسانه - سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، زمستان 1399)

پژوهشنامه تاریخ، سیاست و رسانه
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد کفاش، علی هاشم زاده صفحات 13-30

    ایالات متحده آمریکا برای حفظ هژمونی خود در منطقه ی خاورمیانه و جنوب غربی آسیا، جمهوری اسلامی ایران را بزرگ ترین مانع بر سر راه خود تشخیص می داد. آمریکا با مدیریت سازمان جاسوسی و اطلاعاتی خود موسوم به CIA و به وسیله ی مخالفان ارتشی و طاغوتی در داخل ایران قصد داشت با کودتای نظامی نقاب، جمهوری اسلامی را سرنگون کند. این تحقیق با پاسخ به این پرسش که راهبرد و عملکرد سازمان سیا در کودتای نقاب چه بوده است؟ یافته هایی را به دست می آورد که حکایت می کند شکل گیری  این کودتا، نشات گرفته از حضور فعال سازمان سیا بوده و این سازمان با توجه به تجربه ی کودتاهای گذشته در نقاط مختلف جهان، این طرح نظامی را علیه ایران مدیریت کرد و ابزارهای مختلفی را در جهت براندازی جمهوری اسلامی که دارای ایدیولوژی اسلامی و تمدن ساز است به کار گرفته و هنوز هم به کار می گیرد.

    کلیدواژگان: تاریخ معاصر، ایران، ایالات متحده امریکا، سازمان سیا، کودتای نقاب، کودتای نوژه
  • محمدعلی نظری صفحات 31-48

    انقلاب اسلامی تا کنون مراحل حساسی را پشت سرگذاشته است و در طی فرایندی تکاملی خود به برخی از اهداف مهم خودش نیز دست یافته است؛ اما تا رسیدن به هدف نهایی که همان پایه ریزی تمدن نوین اسلامی و تشکیل امت و دنیای اسلام است، هنوز فاصله ی دارد و برای رسیدن به آن پیش شرط ها و الزامات فراوانی بایستی برآورده گردند. از جمله پیش نیازهای اساسی تحقق اهداف نهایی انقلاب اسلامی، تربیت نخبگانی است که بتوانند در نقش «امام» و «راهبر»، امت را در جهت بسترسازی تشکیل تمدن اسلامی هدایت نمایند. جامعه المصطفیصلی الله علیه و آله العالمیه مهم ترین نهاد علمی و حوزوی کشور در سطح جهانی است که تربیت نخبگان طراز انقلاب اسلامی، رسالت و هدف بنیادی آن را شکل می دهد. در این نوشتار پس از تبیین نقش نخبگان در تحولات اجتماعی، ویژگی های اساسی نخبگان طراز انقلاب که ضروری است «جامعه المصطفیصلی الله علیه و آله» رشد و پرورش آن ها را در راهبردها و سیاست های تربیتی خود مورد اهتمام قرار دهد، تبیین گردیده اند و پس از آن برخی چالش های جدی جامعه در تربیت نخبگان مورد تحلیل قرار گرفته اند. روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی است.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، امت، جامعه المصطفیصلی الله علیه و آله، تمدن نوین اسلامی، نخبگان
  • یوسف عارفی صفحات 49-74

    پرسش از هویت و چرایی تولد گفتمان علمی فرهنگی المصطفیصلی الله علیه و آله، موجب تکوین این پژوهش شده است. اگر گفتمان‌ به معنای کلیت ساختاردهی‌شده از عمل مفصل‌بندی باشد که بر محور یک دال مرکزی و کانونی سازمان گرفته است و فهم انسان از واقعیت‌های جهان را تشکیل می‌دهد، در این صورت، می‌توان المصطفیصلی الله علیه و آله را به عنوان یک گفتمان معرفتی تصویر کرد که بر محور دال مرکزی اسلام شیعی مفصل‌بندی شده است و در صدد ارایه ی فهمی از واقعیت جهان است. این پژوهش، از منظر نظریه ی تحلیل گفتمان لاکلایو و موفه، به گفتمان علمی و فرهنگی المصطفیصلی الله علیه و آله نگریسته است؛ گفتمان علمی فرهنگی المصطفیصلی الله علیه و آله در ذیل گفتمان ولایت فقیه و در حاشیه ی هژمونی آن متولد شده است و از سیاست ها و سیاست گذاری فرهنگی گفتمان ولایت فقیه به حساب می آید. هویت هر گفتمانی از نسبتی که با دیگر گفتمان ها برقرار می کند احراز می شود. در این نوشته، هویت گفتمان علمی فرهنگی المصطفیصلی الله علیه و آله از نقطه نظر نسبت آن با گفتمان سلفی، بررسی شده است. نشانه ها و اصولی که نظام معنایی گفتمان المصطفیصلی الله علیه و آله را از نظام معنایی گفتمان سلفی متفاوت می سازد، در حد امکان، نشان داده شده است و برای تکمیل دایره ی این تفاوت ها و تمایزها، اهداف، مسایل و موضوعاتی که در گفتمان المصطفیصلی الله علیه و آله مطرح است نیز بررسی شده است.

    کلیدواژگان: گفتمان، تحلیل گفتمان، گفتمان سلفی، نظام معنایی، غیریت سازی و هژمونیک
  • حامد کاظمی، عابد اکبری، شهرام پیرانی صفحات 75-92

    جمهوری اسلامی ایران و ترکیه به عنوان دو قدرت منطقه ای، از دیرباز به عنوان دو رقیب اصلی در خاورمیانه شناخته شده اند. در طی سال های اخیر روابط ایران و ترکیه همواره آمیخته ای از تعامل و رقابت بوده است. در این میان، یکی از مسایلی که در سال های اخیر به نحوی نمایانگر بعد رقابتی میان جمهوری اسلامی ایران و ترکیه بود، عراق و تحولات سیاسی در این کشور است. در جریان تحولات سیاسی عراق، جمهوری اسلامی ایران و ترکیه در بسیاری از موارد رفتار متناقضی را در قبال تحولات سیاسی این کشور در پیش گرفتند. از همین رو، هدف این نوشتار حاضر، تبیین راهبردهای جمهوری اسلامی ایران و ترکیه در قبال کشور عراق و تحولات سیاسی این کشور در دوران پسا صدام می باشد. در این راستا، نویسنده با استفاده از روش توصیفی – تحلیلی و با رویکردی مقایسه ای، به دنبال پاسخ گویی به این پرسش اساسی بوده است که جمهوری اسلامی ایران و ترکیه چه رویکردی را در قبال تحولات سیاسی عراق اتخاذ کرده اند؟ فرصیه ای که در پاسخ به این پرسش مطرح می شود این است که ترکیه سعی کرده است تا با حمایت از گروه های عرب سنی و کرد، موازنه را به نفع خویش تغییر دهد. جمهوری اسلامی ایران نیز تلاش کرده است تا با حمایت از گروه های شیعی و کرد، موازنه را به نفع خویش حفظ کند.

    کلیدواژگان: عراق، سیاست خارجی، جمهوری اسلامی ایران، ترکیه، موازنه قوا
  • سامان زیتی صفحات 93-106

    از نظر مفهومی، میان مفاهیم «دین» و «سبک زندگی»، رابطه‌ای علی قابل فرض است؛ به‌گونه‌ای که برخی از صاحب‌نظران معتقدند دین در شکل‌دهی به سبک زندگی نقش بسزایی دارد. در میان ادیان مختلف، «دین اسلام» به دلیل تاثیر‌گذاری بر سبک زندگی پیروان خود، مقامی برجسته و ممتاز دارد، بنابراین، سبک زندگی‌ای که اسلام ارایه می‌دهد، طرح مهندسی ویژه‌ای را برای کاربرد در زندگی فردی و اجتماعی فراهم می‌کند. بررسی این موضوع از منظر شخصیت هایی که سبک ساز هستند زمینه وصول به حیات طیبه را هموار می سازد. آیت الله خامنه ای مد ظله العالی  به عنوان عنصری سبک ساز، توحید محوری را سرلوحه شیوه زندگی و مبنای اساسی آن قرار داده است. از دیدگاه معظم له مصرف، یکی از مولفه‌های مهم در سبک زندگی است چنان‌که اسلام نیز درباره آن دستورات بسیاری دارد. هدف از این نوشتار نشان دادن اهمیت فرهنگ الگوی مصرف و نقش سازنده آن در جامعه از دیدگاه اسلام و رهنمودهای مقام معظم رهبری می باشد. این مقاله به دنبال پاسخگویی به چرایی اصلاح الگوی مصرف و هم چنین راهکارهای ارایه شده در چارچوب مبانی دینی و منویات رهبر معظم انقلاب در این زمینه می باشد. روش تحقیق بر اساس مطالعه تحلیلی با تکیه بر منابع کتابخانه ای و اینترنتی می باشد.

    کلیدواژگان: مصرف گرایی، سبک زندگی، زندگی دینی، اسلام، آیت الله خامنه ایمد ظله العالی
  • سیده معصومه فهندژ سعدی صفحات 107-120

    هویت در معنای لغوی یعنی حقیقت و ماهیت چیزی؛ هویت، پاسخ به سیوال چه کسی بودن و چگونه بودن است. در تعریف دیگر، هویت عبارت است از مجموعه ی خصوصیات و مشخصات  اساسی اجتماعی، فرهنگی، روانی، زیستی و تاریخی همسان که به رسایی و روایی بر ماهیت یا ذات گروه به معنای یگانگی یا همانندی اعضای آن با یکدیگر دلالت کند و آنان را در یک ظرف زمانی و مکانی معین، به طور مشخص و قابل قبول و آگاهانه از سایر گروه ها و افراد متعلق به آن ها متمایز کند. حافظ دانشمندی اهل تحقیق و بحث و کشف بوده است. او در کنار همه علوم فلسفی، کلامی و فقهی، با روح تجسس و تحقیق و قریحه ی شاعری با تاریخ ایران و هویت ملی و ایرانی، اندیشه های ایرانی و با دیوان شاعران ایرانی، از گذشته تا زمان خودش آشنا بود. شعر حافظ نمادی بارز و شاخص از هویت ملی و ایرانی ایرانیان در عرصه ادبیات و شعر بوده است. حافظ به سه هویت عاشقانه، جبری و سرگشتگی هویتی اعتقاد داشت و این مقاله سعی دارد با روش توصیفی-تحلیلی و با کمک منابع کتابخانه ای، هویت را از دیدگاه حافظ بررسی کند.

    کلیدواژگان: هویت، هویت فردی، هویت ملی، هویت ملی-ایرانی، حافظ شیرازی
|
  • Mohammad Kafash, Ali Hashemzadeh Pages 13-30

    The United States saw the Islamic Republic of Iran as the biggest obstacle to maintaining its hegemony in the Middle East and Southwest Asia. The United States, with the management of its spy and intelligence organization called the CIA, and with the help of military and dictatorial opponents inside Iran, intended to overthrow the Islamic Republic with a military coup. This research answers the question of what was the strategy and action of the CIA in the Masked coup? Finds evidence that the formation of this coup originated from the active presence of the CIA, and the organization, based on the experience of previous coups in different parts of the world, opposed this military plan. Iran has managed and is still using various tools to overthrow the Islamic Republic, which has an Islamic ideology and civilization.

    Keywords: Contemporary History, Iran, USA, CIA, Masked Coup, Nojeh Coup
  • Mohammad Ali Nazari Pages 31-48

    The Islamic Revolution has gone through critical stages so far and has achieved some of its important goals during its evolutionary process; However, there is still a long way to go to reach the final goal, which is the foundation of the new Islamic civilization and the formation of the ummah and the Islamic world, and many preconditions and requirements must be met to achieve it. One of the basic prerequisites for achieving the ultimate goals of the Islamic Revolution is the training of elites who can lead the nation in the role of "Imam" and "leader" in order to lay the groundwork for the formation of Islamic civilization. The Al-Mustafa Society, (pbuh), is the most important scientific and theological institution of the country in the world, and the training of elites in the style of the Islamic Revolution forms its mission and fundamental goal. In this article, after explaining the role of elites in social developments, the basic characteristics of revolutionary-style elites that are essential to the "community of Mustafa (pbuh)" their growth and development in educational strategies and policies. Have taken care of themselves, have been explained, and since then some serious societal challenges in elite education have been analyzed. The method of this research is descriptiveanalytical.

    Keywords: Islamic Revolution, Ummah, Mustafa's Community(pbuh), New Islamic Civilization, Elites
  • Yousef Arefi Pages 49-74

    The question of the identity and why of the birth of the scientific and cultural discourse of Al-Mustafa, (pbuh), has led to the development of this research. If discourse means a structured whole of the act of articulation that is organized around a central and focal signifier and constitutes man's understanding of the realities of the world, then Al-Mustafa(pbuh) can be described as He portrayed an epistemological discourse that is articulated around the central signifier of Shiite Islam and seeks to provide an understanding of the reality of the world. This study has looked at AlMustafa's(pbuh) scientific and cultural discourse from the perspective of Laclau and Mouffeh's discourse analysis theory; The scientific and cultural discourse of Al-Mustafa, (pbuh), was born under the discourse of Velayat-eFaqih and in the margins of its hegemony, and is considered one of the policies and cultural policy-making of the discourse of Velayat-e-Faqih. The identity of each discourse is determined by the relationship it establishes with other discourses. In this article, the identity of Al-Mustafa's(pbuh) scientific and cultural discourse has been examined from the point of view of its relation to the Salafi discourse. The signs and principles that make the semantic system of Mustafa's discourse different from the semantic system of the Salafi discourse are shown as much as possible, and to complete the circle of these differences and distinctions. , The goals, issues and topics that are raised in the discourse of Mustafa (pbuh).

    Keywords: discourse, discourse analysis, Salafi discourse, semantic system, denationalization, hegemony
  • Hamed Kazemi, Abed Akbari, Shahram Pirani Pages 75-92

    The Islamic Republic of Iran and Turkey, as two regional powers, have long been recognized as the two main rivals in the Middle East. In recent years, Iran-Turkey relations have always been a mixture of interaction and competition. Meanwhile, one of the issues that in recent years has somehow reflected the competitive dimension between the Islamic Republic of Iran and Turkey is Iraq and the political developments in this country. During the political developments in Iraq, the Islamic Republic of Iran and Turkey in many cases took a contradictory approach to the political developments in this country. Therefore, the purpose of this article is to explain the strategies of the Islamic Republic of Iran and Turkey towards Iraq and its political developments in the post-Saddam era. In this regard, the author, using a descriptive-analytical method and a comparative approach, has sought to answer the fundamental question of what approach the Islamic Republic of Iran and Turkey have taken to the political developments in Iraq? The opportunity to answer this question is that Turkey has tried to shift the balance in its favor by supporting Sunni and Kurdish Arab groups. The Islamic Republic of Iran has also tried to maintain the balance in its favor by supporting Shiite and Kurdish groups.

    Keywords: Iraq, foreign policy, Islamic Republic of Iran, Turkey, balance of power
  • Saman Zeyti Pages 93-106

    Conceptually, a causal relationship can be assumed between the concepts of "religion" and "lifestyle"; As some experts believe, religion plays an important role in shaping the lifestyle. Among the various religions, the "religion of Islam" has a prominent position due to its influence on the lifestyle of its followers, therefore, the lifestyle offered by Islam provides a special engineering plan for application in individual and social life. Examining this issue from the perspective of characters who are stylists paves the way for reaching a good life. Ayatollah Khamenei, the supreme leader, as a stylistic element, has made central monotheism the headline of his way of life and its basic basis. From the point of view of the Supreme Leader, consumption is one of the most important components in the lifestyle, as Islam has many instructions about it. The purpose of this article is to show the importance of consumption pattern culture and its constructive role in society from the perspective of Islam and the guidelines of the Supreme Leader. This article seeks to answer why the consumption pattern is reformed as well as the solutions presented in the framework of religious principles and menus of the Supreme Leader of the Revolution in this regard. The research method is based on analytical study based on library and Internet resources.

    Keywords: Consumerism, Lifestyle, Religious Life, Islam, Ayatollah Khamenei, the Supreme Leader
  • Seyedeh Masoumeh Fahandaj Saadi Pages 107-120

    Identity in the literal sense means the truth and nature of something; Identity is the answer to the question of who and how to be. In another definition, identity is a set of basic social, cultural, psychological, biological and historical characteristics that identify the nature or essence of a group meaning the unity or similarity of its members with each other and Distinguish distinctly and acceptably from other groups and individuals belonging to a certain time and place. Hafez has been a scientist of research, discussion and discovery. Along with all philosophical, theological and jurisprudential sciences, he was familiar with the spirit of inquiry and poetic talent with the history of Iran and national and Iranian identity, Iranian ideas and with the Divan of Iranian poets, from the past to his own time. Hafez's poetry has been a clear and significant symbol of the national and Iranian identity of Iranians in the field of literature and poetry. Hafez believed in the three identities of love, algebra and confusion of identity, and this article tries to examine identity from Hafez's point of view with a descriptive-analytical method and with the help of library sources.

    Keywords: identity, individual identity, national identity, National-Iranian identity, Hafez Shirazi