فهرست مطالب

اطلاع رسانی پزشکی نوین - سال ششم شماره 3 (پیاپی 13، پاییز 1399)

مجله اطلاع رسانی پزشکی نوین
سال ششم شماره 3 (پیاپی 13، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسین حیوی حقیقی، جهان پور علیپور* صفحات 1-7
    هدف

    مدل استفاده از فناوری اطلاعات برای تعیین میزان پذیرش کاربران و رضایت از سیستم اطلاعات بیمارستان استفاده می شود. هدف این پژوهش، تعیین میزان پذیرش سیستم اطلاعات بیمارستان توسط کاربران براساس مدل استفاده از فناوری اطلاعات در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان است.

    روش ها

    مطالعه حاضر از نوع کاربردی است که به روش توصیفی- تحلیلی در فصل بهار 1399 انجام شد. جامعه آماری این پژوهش کاربران سیستم اطلاعات بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان بودند و طبق فرمول کوکراین حجم نمونه 277 کاربر تعیین گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود. تحلیل داده با آمار توصیفی و آمار تحلیلی (ضریب همبستگی پیرسون) و با استفاده از نرم افزار  SPSS صورت گرفت.

    نتایج

    میانگین متغیرهای پذیرش سیستم اطلاعات بیمارستاتی از جمله رضایت مندی کاربران از نظر پشتیبانی سیستم از وظایف، رابط کاربری، سازگاری با وظایف، حمایت از همکاری بین بخشی، قابلیت یادگیری، قابلیت دسترسی و خدمات پشتیبانی از سیستم به ترتیب 3/78، 3/65، 3/34، 3/60، 3/21، 3/30 و 3/50 بدست آمد که نشان دهنده وضعیت مطلوب برای بعد اول و نسبتا مطلوب برای سایر ابعاد است.

    نتیجه گیری

    میزان پذیرش سیستم اطلاعات بیمارستان از طرف کاربران در اکثر ابعاد مورد پژوهش در سطح نسبتا مطلوب است اما ارتباط مناسب بین کاربران و مالکان سیستم، استفاده از پشتیبان سیستم و اتخاذ تاکتیک های مناسب مدیریتی می تواند به پذیرش و رضایت بیشتر کاربران کمک نماید.

    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات بیمارستان، مدل استفاده از فناوری، پذیرش سیستم، ارزیابی کمی
  • آناهیتا گیتی*، بهروز بیات، عاطفه زارعی صفحات 8-15
    هدف

    حقوق مالکیت فکری امتیازی معنوی و مادی  است که در مجامع بین المللی سازمان ها، قوانین و استانداردهای زیادی به وجود آمده است. این پژوهش با هدف علم سنجی و ترسیم نقشه علمی حقوق مالکیت فکری در پایگاه اطلاع رسانی Web of Science از سال 1899 تا 2020 انجام شد.

    روش ها

    پژوهش کاربردی حاضر از نوع کمی است که با روش علم سنجی انجام شده است. ابزار گرد آوری داده ها پایگاه اطلاع رسانی Web of Science و جامعه آماری آن کلیه مدارک موجود در زمینه حقوق مالکیت فکری از 2019-1899 است. با استفاده از کلیدواژه های مرتبط، 425876 مدرک تا پایان سال 2019 میلادی، استخراج و تحلیل های علم سنجی و مصورسازی با استفاده از نرم افزارهای Excel و  VOS Viewer  انجام شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که انتشار مقالات و مدارک مرتبط با حقوق مالکیت فکری دارای روندی صعودی است.  بطوری که از 4 مدرک در سال 1899 به 425876 مدرک در سال 2019 رسیده است. مقالات در صدر بیشترین نوع مدارک هستند، بیشترین تعداد مدارک  به زبان انگلیسی و کشور آمریکا بزرگ ترین تولیدکننده مدارک است. پرکارترین نویسنده در این زمینه، Anonymous با دارا بودن 4370 تالیف می باشد، مجله BMJ Open با چاپ 4478 عنوان مدرک، مجله هسته  و اصلی در مالکیت فکری می باشد.

    نتیجه گیری

    این مطالعه یک چشم انداز کلی از حقوق مالکیت فکری در پایگاه Web of Science ارایه نموده است که می تواند برای مخاطبان و پژوهشگران راهنما و یک نقشه راه باشد.

    کلیدواژگان: علم سنجی، پایگاه Web of Science، حقوق مالکیت فکری
  • عباس شیخ طاهری، یدالله رفعتی فرد*، عزیز اقبالی صفحات 16-24
    هدف

    برنامه های کاربردی موبایل راه کار نوینی برای آموزش به والدین کودکان سرطانی است. هدف مطالعه حاضر به شناسایی نیازهای آموزشی جهت طراحی برنامه کاربردی برای والدین کودکان مبتلا به لوسمی لنفوبلاستیک حاد بود.

    روش ها

    این پژوهش توصیفی است. اطلاعات از طریق پرسشنامه محقق ساخته که روایی و پایایی آن مورد ارزیابی قرار گرفت، جمع آوری شده است. جامعه پژوهش کلیه پزشکان انکولوژیست کودکان در دانشگاه های علوم پزشکی ایران، تهران و شهید بهشتی (16 نفر) که به روش سرشماری انتخاب شدند. داده ها با نرم افزار SPSS تحلیل شد

    نتایج

    نتایج نشان داد در بین مفاهیم اصلی بیماری فقط روش های پیشگیری از سرطان خون ضروری تشخیص داده نشد. ملاحظات و نکات شیمی درمانی، همه موارد مرتبط با مدیریت تغذیه و رژیم غذایی، گروه مثبت گرایی، پیوند مغزاستخوان و مدیریت فعالیت های بدنی ضروری تشخیص داده شدند.

    نتیجه گیری

    از آن جا که الزامات مورد نیاز برای طراحی نرم افزار آموزشی برای آموزش والدین دارای کودک سرطانی به صورت پایه ای بدست آمد، با تعیین قابلیت های فنی نرم افزار آموزشی می توان به آموزش خودمراقبتی والدین این کودکان کمک کرد و از مشکلات این والدین کاست.

    کلیدواژگان: برنامه کاربردی، آموزش، خودمراقبتی، لوسمی لنفوبلاستیک حاد
  • فریده حسینی، مریم دلفی*، مریم دستورپور، عبدالحسین نیسی صفحات 25-33
    هدف

    مهارت شنودموثر،سلامت سازمانی ورضایت شغلی سه عامل تاثیرگذار بر روی کیفیت ارایه خدمات از  سوی شاغلین بیمارستان می باشند،که بنظر می رسد باهم ارتباط داشته باشند، از این رو پژوهشی با هدف تعیین ارتباط  بین مهارت شنود مو ثر ، سلامت سازمانی و رضایت شغلی در کارکنان بیمارستان تامین اجتماعی اهواز  انجام شد.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی تحلیلی بود و در اواخر 1398 انجام شد . جامعه آماری شامل کارکنان بیمارستان تامین اجتماعی اهواز مشتمل بر 750 نفر بودند و نمونه پژوهش 230 نفر از جامعه آماری بود که به شیوه تصادفی انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از سه پرسشنامه مهارت شنود موثر گلن و پود ، سلامت سازمانی هووی و فیلدمن و رضایت شغلی مینه سوتا، و از نرم افزار SPSS روش های آماری توصیفی نظیر فراوانی، درصد، میانگین و  آمار استنباطی نظیر آزمون ضریب همبستگی پیرسون، تی تک نمونه ای و تی مستقل استفاده شد.

    نتایج

    بین مهارت شنود موثر و رضایت شغلی ، بین مهارت شنود موثر و سلامت سازمانی و نیز بین سلامت سازمانی و رضایت شغلی همبستگی نسبتا قوی و معنادار بود . کلیه ضرایب همبستگی بین مهارت شنود موثر و ابعاد رضایت شغلی و بین مهارت شنود موثر و ابعاد سلامت سازمانی و بین سلامت سازمانی و ابعاد رضایت شغلی مثبت و معنادار بودند . بین رضایت شغلی و تمامی ابعاد سلامت سازمانی ، بیشترین میزان ضریب همبستگی (0/51>r>0/31) ، مشاهده شد . فقط در بعد یکپارچگی نهادی ، همبستگی ضعیف، معنادار و منفی بود .

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این مطالعه به مدیران پیشنهاد می شود تا با ایجاد تمهیدات لازم برای آموزش کارکنان و مدیران در زمینه شنود موثر به افزایش سلامت سازمانی بیمارستان و افزایش رضایت شغلی کارکنان کمک نمایند.

    کلیدواژگان: مهارت شنود موثر، سلامت سازمانی، رضایت شغلی
  • بهناز ایمانی، سمیه نصیری، فرحناز صدوقی* صفحات 34-43
    هدف

    برای شناسایی علل اصلی سوءتغذیه در کودکان نیاز به جمع آوری داده های باکیفیت و یکپارچه در سطح ملی می باشد که این امر ضرورت ایجاد مجموعه حداقل داده را می طلبد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف طراحی مجموعه حداقل داده سوءتغذیه کودکان زیر پنج سال انجام شده است.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و به روش کمی در سال 1398 در دو مرحله انجام شد. در مرحله اول با روش توصیفی- تطبیقی، عناصر داده مورد نیاز در سامانه های ملی و بین المللی مربوط به سوءتغذیه کودکان مقایسه شد.  در مرحله دوم MDS اولیه طراحی و سپس با روش دلفی در دو راند توسط خبرگان اعتبارسنجی شد. جامعه پژوهش 30 نفر از افراد خبره با تخصص تغذیه و کودکان بود که به صورت غیرتصادفی هدفمند مبتنی بر معیار انتخاب شدند. در نهایت، مواردی که توافق جمعی بالای 75 درصد را کسب نمودند در MDS منظور شدند. داده با استفاده از آمار توصیفی و نرم افزار Excel تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    MDS تایید شده برای سوءتغذیه کودکان زیر پنج سال دارای 56 عنصر داده و 7 زیرمجموعه شامل رشد کودک، جمعیت شناختی و مدیریتی، معاینات بالینی، تشخیصی، وضعیت تغذیه، تاریخچه پزشکی و آزمایش ها بود.

    نتیجه گیری

    ایجاد MDS نقش مهمی در بهبود کیفیت مدیریت اطلاعات و تشخیص به موقع سوءتغذیه کودکان دارد. به منظور گردآوری داده یکسان، دستیابی به  سیستم اطلاعات یکپارچه و تسهیل تبادل داده سوءتغذیه، پیشنهاد می شود که از این MDS استفاده شود.

    کلیدواژگان: مجموعه حداقل داده، سیستم های اطلاعات سلامت، سوءتغذیه، کودکان
  • علیرضا یوسفی، پیوند باستانی*، محمد خمرنیا، عبدالواحد خدامرادی صفحات 44-51
    هدف

    با توجه به تاثیر منفی پرداخت غیررسمی بر کارایی و عدالت نظام سلامت و ایجاد هزینه های کمرشکن درمانی در اقشار آسیب پذیر، این مطالعه با هدف بررسی پرداخت های غیررسمی و عوامل موثر بر آن در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شد.

    روش ها

    جامعه آماری پژوهش توصیفی- تحلیلی حاضر تمامی بیمارانی بودند که در یک ماه از سال 1397 (خرداد ماه) از بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شیراز (10 بیمارستان) مرخص شده بودند. روش نمونه گیری، تصادفی طبقه ای بود که 336 نفر انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه و مصاحبه تلفنی با بیمار یا خانواده بیمار بود. پرسشنامه شامل 40 سوال، که در 6 بخش تهیه و تنظیم شده بود.. داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و بهره گیری از آزمون های تی تست، ANOVA و ضریب همبستگی پیرسون مورد تحلیل قرار گرفتند..

    نتایج

    یافته های حاضر نشان داد که بیشترین پرداخت غیررسمی به پزشکان و سپس پرستاران اتفاق افتاده بود. در میان پزشکان، به ترتیب جراحان عمومی (با میانگین 236/12±1241)، پزشکان ارتوپد (با میانگین 193/64±1014) و متخصصان کلیه و مجاری ادرای (با میانگین 89/59±561) بیشترین مبلغ را دریافت کرده بودند. همچنین یافته ها نشان داد که متغیرهای سطح درآمد خانوار، محل سکونت و تخصص پزشک به طور معناداری بر حجم پرداخت های غیررسمی به پزشکان تاثیرگذار بوده اند (0/05<P-Value).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه حاضر و به منظور مدیریت پرداخت های غیررسمی، مدیران و سیاست گذاران سلامت، می بایست در جهت آسیب شناسی علل پرداخت غیررسمی و طراحی مداخلات موثر در این حوزه برنامه ریزی کنند

    کلیدواژگان: پرداخت زیرمیزی، پرداخت غیررسمی، بیمارستان آموزشی درمانی، بیمار
  • زینب محمدزاده، الهام مسرت*، سمیه داودی، سیمین طیاری، ندا شایان، نیلوفر ولی زاده صفحات 52-59
    هدف

    آموزش مبتنی بر شواهد به کارگیری بهترین شواهد علمی در کلیه ابعاد آموزش می باشد. به دلایلی نظیر عدم دسترسی به منابع علمی معتبر و کمبود وقت تمایل کمی به استفاده از شواهد الکترونیکی در آموزش وجود دارد. این مطالعه با هدف طراحی چارچوبی برای معیارهای ارزیابی منابع الکترونیکی آموزش مبتنی بر شواهد انجام گردیده است.

    روش ها

    مطالعه توصیفی کاربردی حاضر به روش دلفی انجام شد. جامعه آماری را 12 نفر از متخصصان و خبرگان گروه پزشکی مبتنی بر شواهد، آموزش پزشکی، پزشکی اجتماعی، کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی، انفورماتیک پزشکی و مدیریت اطلاعات سلامت دانشگاه علوم پزشکی تبریز و برخی دانشگاه های دیگر کشور  تشکیل دادند. ابزار گردآوری داده چک لیست محقق ساخته بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار Excel استفاده شد و برای تک تک داده ها شاخص CVR و CVI محاسبه شد و براساس جمع بندی نظرات حاصل معیارهای غیرضروری حذف گردید.

    نتایج

    براساس یافته ها از بین 182 معیاری که در چک لیست اولیه بود در نهایت 60 معیار مورد تایید متخصصین قرار گرفته و وارد چارچوب شدند. معیارهای مربوط به گروه بازیابی و خدمات وب سایت بیشتر مورد توجه قرار گرفتند و معیارهای گروه های پوشش، کارایی، ارزیابی پیوند و ارزیابی راهنما به دلیل عدم کسب نمره لازم از چارچوب نهایی حذف گردیدند

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر منتج به تدوین چارچوب معیارهای ارزیابی منابع الکترونیکی آموزش مبتنی بر شواهد با 60 معیار شد تا به عنوان یک ابزار در جهت ارزیابی منابع الکترونیکی آموزش مبتنی بر شواهد مورد استفاده قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: آموزش الکترونیک، مبتنی بر شواهد، آموزش پزشکی
  • نسیبه روزبه* صفحات 60-62

    نسخه نویسی یکی از اصلی ترین مراحل استفاده از دارو می باشد. اشتباه در نسخه نویسی عبارت است از هرگونه اشتباه که منجر به کاهش اثربخشی درمان یا افزایش صدمه به بیمار می شود. بنابراین هدف از تولید نرم افزار نسخه نویسی در زنان و مامایی افزایش مهارت دانشجویان رشته مامایی در نسخه نویسی و همچنین استفاده آسان و راحت برای کاربران بود. این مطالعه یک مطالعه پایلوت بود که بر روی 23 دانشجویان مامایی ترم 6 انجام شد. تولید و پیاده سازی نرم افزار در 4 مرحله انجام شد. دانش و مهارت دانشجویان، رضایت و خطای نسخه نویسی با استفاده از نمره پره تست و پست تست، چک لیست رضایت و خطای نسخه نویسی جمع آوری شد. نتایج وارد نرم افزار SPSS شد و داده ها با استفاده از آزمون تی تست ارزیابی شدند. میانگین نمره پیش آزمون در بیماری های زنان قبل از مداخله 15/48 و میانگین نمره پس آزمون پس از مداخله 18/96 بود. میانگین نمره پیش آزمون ها در بیماری های بارداری قبل از مداخله 14/29 و میانگین نمره پس آزمون پس از مداخله 18/10 بود. همه اساتید از این نرم افزار بسیار راضی بودند. 91 درصد دانشجویان نمره رضایت بسیار بالا را از نرم افزار اعلام کردند. این نرم افزار می تواند به عنوان یک روش آموزش نوین در بالین کیفیت زندگی زنان را ارتقا دهد و از خطاهای پزشکی پیشگیری کند.

    کلیدواژگان: مامایی، دانشجو، نرم افزار
|
  • Mohammad Hosein Hayavi Haghighi, Jahanpour Alipour* Pages 1-7
    Aim

    The information technology model is used to determine user acceptance and satisfaction with the hospital information system. The purpose of this study was to determine the acceptance rate of hospital information system (HIS) by users based on the model of using information technology in teaching hospitals of Zahedan University of Medical Sciences.

    Methods

    This analytical cross-sectional study was conducted in May 2020. The statistical population of this study was users of the information system of educational hospitals of Zahedan University of Medical Sciences and according to the Cochran formula, 277 users were determined as the sample size.chr('39') Data were collected using a researcher-made questionnaire whose validity was confirmed by content validity and its reliability was measured by Test-Retest (r=0/86). Data were analyzed by SPSS software version 22, descriptive (frequency and percentage) and analytical (Pearsonchr('39')s correlation coefficient) statistics.

    Results

    The average of HIS acceptance variables, including user satisfaction in terms of system support for tasks, user interface, compatibility with tasks, support for cross-sectoral collaboration, learning ability, accessibility and system support services, were 3.78, 3.65, 3.34, 3.60, 3.21, 3.30 and 3.50 respectively. This indicates a favorable situation for the first dimension and relatively favorable for other dimensions.

    Conclusion

    The userschr('39') acceptance rate is represented relatively desirable. But proper communication between users and system owners, using system support, and adopting appropriate management tactics can help increase user acceptance and satisfaction.

    Keywords: Hospital Information System, USE Information Technology Model, System Acceptance, Qualitative Evaluation
  • Anahita Giti*, Behroz Bayat, Atefe Aare Pages 8-15
    Aim

    Intellectual property rights refer to the material and intellectual privileges that create many laws and standards in the international assemblies of many organizations. The present study aims to scientifically evaluate intellectual property rights in the Web of Science information database from its beginning until now.

    Methods

    This study was conducted by the scientometric method and analysis of documents published in the field of intellectual property in 2019. For this purpose, using related keywords, through advanced search in the Web of Science information database, 425,876 documents were extracted. Scientometric analysis and illustration were performed using Excel and VOS viewer software.

    Results

    The results showed that the publication of articles and documents related to intellectual property rights has an upward trend. This publication has increased from 4 documents in 1899 to 425876 documents in 2019. The largest number of documents were published in English and the United States was the largest producer of these documents. The most prolific author named ANONYMOUS with 4370 writings in this field, BMJ OPEN magazine with 4478 titles, is the core and prominent journal in intellectual property.

    Conclusion

    This study provides an overview of intellectual property rights in the Web of Science, which can be a guidanc and a roadmap for the audiences.

    Keywords: Scientometrics, Web of Science Database, Intellectual Property Rights
  • Abbas Sheikh Taheri, Yadolah Rafati Fard*, Azizi Eghbali Pages 16-24
    Aim

    Mobile applications are a new method to educate parents of children with cancer. The aim of this study was to identify the educational needs for designing an application for parents of children with acute Lymphoblastic Leukemia.

    Methods

    In this descriptive study, the information was collected through a researcher-made questionnaire whose validity and reliability were evaluated. The study population was all pediatric oncologists in Iran, Tehran and Shahid Beheshti Universities (16 people) who were selected by census method. The data were analyzed using SPSS software.

    Results

    According to the result, among the main concepts of the disease, only the methods of preventing leukemia were not identified. Chemotherapy considerations, nutrition and diet management, positiveness, bone marrow transplantation and physical activity management were identified as essential.

    Conclusion

    Since the requirements for designing educational software for educating parents of children with cancer were met basically, by determining the technical capabilities of educational software, it is possible to help educate the self-care of parents and reduce their problems.

    Keywords: Application, Education, Self-care, Acute Lymphoblastic Leukemia
  • Farideh Hosseini, Maryam Delphi*, Maryam Dastoorpoor, Abdul Hossein Nisi Pages 25-33
    Aim

    Effective listening skills, organizational health, and job satisfaction are three factors that affect the quality of service provided by hospital staff, which seem to be related to each other. Therefore, a study was conducted to determine the relationship between effective listening skills, organizational health, and job satisfaction among employees of Ahwaz Social Security Hospital.

    Methods

    The statistical population of this descriptive-analytical study consisted of 750 employees of Ahwaz social security hospital. This study included 230 samples who were randomly selected. Glenn and Poodchr('39')s effective listening skills questionnaire, Hoy and Feldmanchr('39')s organizational health inventory (OHI), and Minnesota job satisfaction questionnaire (MSQ) were used to collect data. Data analysis was performed through SPSS version 23. Descriptive statistics such as frequency, percent, mean as well as analytic statistics like Pearson correlation coefficient, one-sample, and independent t-test were used.

    Results

    There was a relatively strong significant correlation between effective listening skills with job satisfaction, effective listening skills with organizational health, and between organizational health with job satisfaction. Effective listening skills with job satisfaction, (effective listening skills with organizational health,,and organizational health with job satisfaction dimensions were positively correlated and statistically significant. The highest correlation coefficient (0.31<r

    Conclusion

    According to the findings, managers are suggested to help increase the organizational health of the hospital and job satisfaction of the employees by making the necessary arrangements to train staff and managers in the field of effective listening skills.</r

    Keywords: Effective Listening Skills, Organizational Health, Job Satisfaction
  • Behnaz Imani, Somayeh Nasiri, Farahnaz Sadoughi* Pages 34-43
    Aim

    To identify the main causes of malnutrition in childhood, it is necessary to collect quality and coherent data at the national level, which requires the creation of a minimum data set. Therefore, the present study aimed to design a minimum set of malnutrition data for children under five years of age.

    Methods

    This quantitative applied study was conducted in two stages in 2019. In the first step, the descriptive-comparative method was used to compare the data elements needed for malnutrition in children under five at the national and international levels. In the second stage, the initial MDS was designed and then validated by experts in two rounds using the Delphi method. The study population was composed of 30 experts in nutritionists and pediatrics who were selected by non-random purposive sampling (criterion Sampling) finally, the cases reached a collective agreement of more than 75% were included in the MDS. The items with a score below 50% were excluded from the proposed MDS. The collected data were analyzed by using descriptive statistics and Excel software.

    Results

    Approved MDS for malnutrition in children under five had 56 data elements and seven subsets, including child development, demographic and management, clinical and diagnostic examinations, nutritional status, medical history, and tests.

    Conclusion

    The development of MDS plays an important role in improving the quality of information management and early detection of childhood malnutrition. In order to gather uniform data, achieve an integrated information system, and facilitate the sharing of malnutrition data, it is recommended to use this MDS.

    Keywords: Minimum Data Set, Health Information Systems, Malnutrition, Children
  • Alireza Yosefi, Peivand Bastani*, Mohhamad Khamarnia, Abdolvahed Khodamoradi Pages 44-51
    Aim

    According to the negative impact of informal payment on the efficiency and equity of the health care system and considering the catastrophic expenditures made for poor and vulnerable groups, this study was conducted to investigate informal payments and the associated factors in the educational hospitals affiliated with Shiraz University of Medical Sciences.

    Methods

    The statistical population of the present descriptive-analytical study was all patients who were discharged from the teaching hospitals of Shiraz University of Medical Sciences (10 hospitals) in a specific month of the year 2018 (June). The sampling method was stratified random and 336 people were selected. Data collection tools were a questionnaire and a telephone interview with the patient or the patientchr('39')s family. The questionnaire consisted of 40 questions in 6 sections. Data were analyzed by using SPSS software version 23, the T-test, ANOVA, and Pearson correlation coefficient.

    Results

    The present findings show that the most informal payments were payed to the physicians and then the nurses. Among the physicians, general surgeons (1241+236.12) orthopedic specialists (1041+193.64), and urologists (561+89.59) have received the highest amount, respectively. Other findings indicate that the variables of household income level, place of residence and physicianchr('39')s specialty significantly affected the amount of informal payment (P<0.05).

    Conclusion

    According to the results of the present study and in order to manage informal payments, health managers and policymakers should plan for identifying the causes of informal payment and designing effective interventions.

    Keywords: Informal Payment, Educational Hospital, Under the Table Payment, Patient
  • Zeinab Mohammadzadeh, Elham Maserat*, Somayeh Davoodi, Simin Tayari, Neda Shayan, Niloofar Valizadeh Pages 52-59
    Aim

    Evidence-based education is the use of the best scientific evidence in all aspects of education and integration of professional knowledge with empirical evidence in education. There is little desire to use electronic evidence in education for reasons such as lack of access to credible scientific resources and lack of time. The purpose of this study was to design an electronic resources evaluation framework for evidence-based education in medical sciences.

    Methods

    This applied descriptive study was performed by Delphi method. The statistical population consisted of 12 specialists in evidence-based medicine, medical education, social medicine, medical librarianship and information, medical informatics and health information management of Tabriz University of Medical Sciences and some other universities. The data collection tool was a researcher-made checklist. The Excel software was used for analyzing the data and CVR and CVI indices were calculated for each data set.

    Results

    Finally, of 182 criteria in the initial checklist, 60 criteria were approved by experts and entered the framework. The criteria related to the recovery and website services received the highest score by the specialists. The criteria of coverage, efficiency, hyperlink and guideline were omitted from the final framework due to not obtaining the required score.

    Conclusion

    The present study resulted in developing a framework of criteria for evaluating electronic resources of evidence-based education with 60 criteria for evaluating electronic resources of evidence-based education in medical sciences.

    Keywords: Electronic Education, Evidence-Based, Medical Education
  • Nasibeh Roozbeh* Pages 60-62

    Prescribing is one of the main steps in using medicine. Mistakes in prescription can reduce the effectiveness of treatment or increase harm to the patient. Therefore, the aim of producing a prescription software in obstetrics and gynecology was to increase the skills of midwifery students in prescribing as well as convenient of using the medicine for users. This study was a pilot study performed on 23 midwifery students in the 6th semester. Production and implementation of the software was done in 4 stages Studentschr('39') knowledge and skills, satisfaction and transcription error were collected by sing the pre-test, post-test, and satisfaction and medication error checklist. The data were analyzed y SPSS software version 21 and independent t-test. The mean pre-test score in gynecological diseases before the intervention was 15.48 and the mean post-test score after the intervention was 18.96. The mean pre-test score in pregnancy diseases before the intervention was 14.29 and the mean post-test score after the intervention was 18.10. All of the professors were very satisfied with the software. Ninty one percent of the students rep [orted a very high satisfaction score and nine percent reported a high satisfaction score for the educational package. This software can improve the women’s quality of life as a new method in clinical education and prevent medical errors in gynecological and obstetric fields as much as possible.

    Keywords: Midwifery, Students, Software