فهرست مطالب

ادبیات دفاع مقدس - پیاپی 6 (بهار و تابستان 1399)

نشریه ادبیات دفاع مقدس
پیاپی 6 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدی دهرامی* صفحات 1-12
    مفاخره یکی از مضامین و موضوعات رایج و کهن شعر فارسی است که براساس آن شاعر با بیانی مبالغه آمیز به وصف امتیازها، ویژگی ها و افتخارات خود می پردازد. با آنکه گسترش فرهنگ ایثار و شهادت و آموزه های فروتنی و تواضع در شعر انقلاب بسامد فراوانی دارد و در نگاه نخست به نظر می رسد جایی برای مفاخره باقی نگذاشته، اما این موضوع شعری با اهداف تازه و رویکردهای جدید، در آن استمرار یافته است. هدف این مقاله مقایسه جلوه های مفاخره در شعر موسوی گرمارودی و قیصر امین پور و نشان دادن اهداف و کارکردها و وجوه مشترک و مختلف آن است. مفاخره در شعر آن ها در هر دو حوزه شخصی و جمعی جای می گیرد. گرمارودی در حوزه نخست، پیرامون جایگاه شعر خود، اعمال و رفتار خود و مواردی از این دست به اظهار برتری پرداخته، در حالی که امین پور در این حوزه لحنی بسیار فروتنانه برگزیده است. وجود مضامینی درباره فروتنی و تاکید بر آن نشان می دهد مفاخره در حوزه شخصی بیشتر از منظر موتیف و جزیی از سنت شعری، دست مایه سرایش شعر گرمارودی قرار گرفته است. در حوزه دوم هر دو شاعر با تاکید بر مفهوم وطن، ایران و عقاید و باورها، داشتن اسطوره ها و افتخارات گذشته و برخورداری از شخصیت های بزرگ مذهبی و سیاسی و اجتماعی، برتری ملی را گوشزد کرده اند که بیشتر در جهت کارکردهای تعلیمی، ایجاد وحدت و دعوت به ایستادگی و مقاومت مردم به کار گرفته شده و حال و هوای تازه ای به مفاخرات بخشیده است.
    کلیدواژگان: مفاخره، شعر انقلاب، موسوی گرمارودی، قیصر امین پور
  • مسعود باوان پوری*، محسن پیشوایی علوی صفحات 13-26
    شعر یکی از جایگاه های بارزی است که ادیب در آن احساسات ملت خویش را بیان می کند. شاعران در دوره های مختلف تاریخ بشر، در پی ترسیم چهره واقعی استعمارگران و مستبدان بوده اند. با ورود اسراییل به فلسطین، سختی های این کشور مسلمان بیشتر شد که این امر منجر به شکل گیری ادبیات پایداری در آن گشت. شاعران فلسطینی دوشادوش مردم به مبارزه علیه این رژیم غاصب پرداختند با دست و زبان خویش مردم را یاری دادند. صالح محمود هواری یکی از این شاعران است که با وجود دوری از کشورش، اوضاع مملکت خویش را مدنظر داشته، به بیان جنایت های رژیم اشغالگر پرداخته است. مقاله حاضر کوشیده است با بررسی سه دیوان شعری هواری، جلوه های ادبیات پایداری را در شعر وی تبیین نماید. با بررسی شعر صالح هواری مشخص شد؛ شاعر به جلوه های مختلفی از ادبیات پایداری مانند: وطن دوستی، اختناق و نبود آزادی، نکوهش ظلم و ستم و... اشاره کرد. وی در شعر خویش از اسلوب رمزگرایی برای بیان اهداف خویش استفاده نموده است. شاعر از نمادهایی مانند پشه، نگهبان و دزد دریایی برای اسراییل یاد نموده و از نمادهای دیگری مانند زیتون، انجیر و بادام و نخل و... برای فلسطین بهره برده است.
    کلیدواژگان: ادبیات پایداری، فلسطین، صالح محمود هواری، رمز، وطن
  • رحمان زارع*، غلامرضا کافی صفحات 27-36
    شعر پایداری هر تعریفی که داشته باشد، جان مایه خود را از جنبش های آزادی خواهانه مردمی دارد. نهضت سیاسی جنگل، به رهبری میرزا کوچک خان جنگلی، یکی از آن جنبش هاست که در اواخر قرن پیش، روی نموده است. این جنبش به دلیل بنیان مردمی و اهداف انسان دوستانه اش مورد ستایش اهل نظر و هنر قرار گرفته، به ساحت شعر راه یافته است. در این میان اسماعیل دهقان را، باید شاعر ویژه سرای این نهضت دانست که علاوه بر وابستگی سازمانی با نهضت جنگل، دلبستگی های عاطفی نمایانی نیز با آن داشته است. مقاله حاضر با روش تحلیلی- توصیفی و با هدف نشان دادن جایگاه نهضت جنگل در نظرگاه اهل ادب، چگونگی بازتاب این جنبش را در شعر اسماعیل دهقان بررسی کرده است. حسب یافته این پژوهش اصیل ترین و عمیق ترین مولفه های پایداری که منشور رفتاری نهضت جنگل به حساب می آیند، از طریق شعر اسماعیل دهقان قابل دریافت است. وانگهی او به عنوان دوستدار نهضت گاه توصیه ها و تحذیرهایی را به سران جنبش دارد، نظیر اینکه آن ها را به وحدت و همگرایی فرا می خواند و نسبت به حضور نفوذی ها هشدار می دهد.
    کلیدواژگان: نهضت جنگل، اسماعیل دهقان، شعر پایداری، عصر مشروطه
  • سیده شهربانو ابطحی، لاله افتخاری* صفحات 37-52

    تناسب آیات قرآن با یکدیگر، یکی از مباحث ارزشمند علوم قرآنی است که از دیرباز مطمح نظر اندیشمندان  جهان اسلام بوده است؛ در عصر حاضر نیز اصل ساختار هدف دار و مرتبط  مبتنی بر حکمت آیات موجود در سوره ها ، جای خود را در منظومه فکری بسیاری از مفسران مطرح معاصر همچون آیت الله جوادی آملی بازکرده است. موضوع حماسه و شهادت نیز از جمله موضوعات ضروری و ارزشمند نزد تمام جوامع است. بر این اساس مقاله حاضر با روش اسنادی-تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای در پی پاسخ به این سوال برآمده است  که تناسب و انواع آن در آیات مرتبط با شهادت و حماسه در تفسیر تسنیم چگونه است؟ و چنین نتیجه می گیرد که میان این آیات با وجود پراکندگی در سوره های گوناگون رابطه ای مستحکم وجود دارد و انواع تناسب در آن به چشم می خورد .با این حال تناسب میان آن ها در بیشتر موارد از نوع تناسب لفظی (پنهان) است.

    کلیدواژگان: تفسیر تسنیم، تناسب لفظی، شهادت، حماسه
  • مسلم نادعلی زاده*، حوا رحیمی صفحات 53-68

    تعلق خاطر به سرزمین مادری از مهم ترین موضوعاتی است که شاعران معاصر افغانستان به بهانه های گوناگون در مورد آن سخن سرایی کرده اند. خلیل الله خلیلی شاعر وطن دوست و سردمدار شعر مقاومت افغانستان در دوران معاصر است و مضامین وطن دوستانه بخش قابل توجهی از اشعار او را به خود اختصاص داده است. پژوهش های منتشرشده در خصوص اشعار میهنی خلیلی تاکنون، کافی به نظر نمی رسد؛ نوشتار حاضر پس از معرفی مختصر خلیل الله خلیلی و مروری کوتاه بر تاریخچه ادبیات مقاومت در افغانستان، با استفاده از روش تحلیلی توصیفی به بررسی مفاهیم وطن دوستی و مقاومت در دیوان خلیلی پرداخته است. در این بررسی مشخص شده است که مفاهیمی همچون عشق به وطن، بیداری، آزادی خواهی، استعمارستیزی، دعوت مسلمانان به اتحاد در برابر بیگانگان، نفی استبداد، ستایش مجاهدان و رزمندگان، شرح مصایب و مشکلات جامعه ناشی از جنگ، ترسیم آوارگی مردم و اوضاع نابسامان کشور، بیان دشواری های مهاجرت و رنج های غربت، مهم ترین مضامین شعر مقاومت خلیل الله خلیلی را تشکیل می دهند.

    کلیدواژگان: ادبیات پایداری، شعر معاصر افغانستان، خلیل الله خلیلی، وطن، وطن دوستی
  • سید اصغر موسوی*، اکبر شعبانی، بتول فخر اسلام، پروین دخت مشهور صفحات 69-84

    استعمارستیزی و مبارزه با سلطه گری یکی از مضامین مهم ادبیات جهان و نیز یکی از گفتمان های اصلی سیاسی معاصر است. متفکران جوامع تحت سلطه به عنوان قربانیان این پدیده شوم، ضمن درک ضرورت دفاع از هویت انسانی، ملی و دینی خود، با ابزار مختلف به مقابله با آن پرداخته اند. شعر از موثرترین ابزارهای این مبارزه بوده است. این پژوهش ضمن تشریح مبارزه با سلطه و بررسی این موضوع در آثار محمدکاظم کاظمی و عبدالقهار عاصی به عنوان یکی از اصولی ترین بن مایه های اعتراضی این دو شاعر و در پاسخ به این سوال که موضع این شاعران در مبارزه با  استعمار  چیست؟ به روش توصیفی- تحلیلی به این نتیجه رسیده است که این دو شاعر با تکیه بر ابژه آگاهی تلاش کرده اند که مرزهای فرهنگی جامعه ی اسلامی را با استعمار و سلطه تعریف و تفکیک کرده، با نگاهی فرا جغرافیایی، امت اسلامی را به مبارزه همه جانبه برای تحقق صلح و تشکیل امت واحده فرابخوانند.

    کلیدواژگان: کاظمی، قهار عاصی، سلطه، آگاهی، مبارزه
  • عاطفه زندی* صفحات 85-98
    بن مایه یکی از عناصر مهم ساختاری- معنایی در داستان است که به دلیل دارا بودن مشخصه تکرار در قالب (شخصیت، مضامین و مفاهیم، حوادث و...) می تواند رهنمودی برای خوانندگان باشد تا ضمن شناخت فضای داستان ها، به لحاظ موضوعی آن ها را تفکیک نماید و به اهداف مورد نظر نویسنده درباره چرایی کاربرد بن مایه ها دست یابند. با توجه به اینکه آثار ارایه شده در حوزه ادبیات دفاع مقدس به میزان گسترده ای دربردارنده بن مایه های مشترک هستند،کتاب دا را برای نمونه برگزیدیم تا بتوانیم این نوع عنصر داستانی را به طور ویژه با روش تحلیلی- توصیفی بررسی کنیم. برآیند تحقیق نشان از آن دارد که بن مایه مفاهیم و مضامین همکاری، خستگی و گرسنگی، جراحت و...- مهم ترین و بیشترین بن مایه کتاب دا را تشکیل می دهد و در کنار آن بن مایه های اشخاص شهدا، مجروحین، پاسدار و...- همراه با بن مایه حوادث، دفاع کردن، به شهادت رسیدن، دعوا کردن و... - در تکمیل و توسعه فضاسازی با محوریت جنگ و دفاع مردمی را بر عهده دارد. در حقیقت می توان گفت: بن مایه های کتاب دا، یاری دهنده ای مفید در انتقال معانی و مفاهیم ارزشمندی مانند ایثار، دفاع و ازخودگذشتگی هستند که در نوع خود موجب افزایش حس زیباشناختی و درک دو چندان معنایی توسط خوانندگان این کتاب می شوند.
    کلیدواژگان: بن مایه، ادبیات پایداری، دا، دفاع مقدس
  • فاروق نعمتی* صفحات 99-114

    یکی از شاعران متعهد فلسطینی که زمزمه های مقاومت را در لابه لای دیوان خود، به شیوه های متفاوتی سروده، «عبدالکریم الکرمی» مشهور به «ابوسلمی» است. این شاعر گمنام معاصر که زبان اشعارش را وقف آرمان های والای خود و سرزمینش نمود، در سروده های خویش، زیباترین نواها را در دفاع از وطن خویش نواخته است و عشق به فلسطین، تار و پود وجود شاعر را دربرگرفته است. در دکترین سیاسی «ابوسلمی»، مبارزه تنها راه رسیدن به پیروزی است و خون شهیدان فلسطینی، بهای رسیدن به آرمان های والای این ملت است. او شجاعانه بر علیه حکام سازش گر عرب حمله می کند و اشعارش را وسیله ای برای انتقاد شدید از آنان قرار می دهد. تشویق به مبارزه بی امان بر علیه دشمن، تمجید از جان فشانی ها، ستایش شهیدان مام میهن و امید به آینده روشن، از دیگر موتیف های غالب در سروده های این شاعر فلسطینی است. این پژوهش از گذر تحلیل متن محور، به بررسی مضمون های پایداری در اشعار «ابوسلمی» می پردازد.

    کلیدواژگان: شعر پایداری فلسطین، عبدالکریم کرمی (ابوسلمی)، بن مایه
  • لیلا عدل پرور*، زینب رحمانیان صفحات 115-128
    حضور کشورهای بیگانه در برخی از کشورهای شبه قاره هند و ایرانی موجب موضع گیری قشرهای مختلف مردم، مقابل رفتار ظالمانه آنان شد. شاعران ملتزم و متعهد نیز در اشعارشان با سلاح قلم به مبارزه علیه استعمارگران برخاستند. در این میان نقش شاعران آزاداندیشی چون اقبال لاهوری و فرخی یزدی چشم گیر بود، هر دو شاعر با تحولات سیاسی و اجتماعی در کشور خود مواجه بودند و در اشعارشان برای بیداری مردم از خواب غفلت فریاد اعتراض برآوردند. آن ها با استعانت از عواطف و احساسات ملی مردم، مبارزه ای سخت با استعمار را آغاز کرده، با سرودن اشعار انتقادی، تنفر خود را از دخالت و حضور بیگانگان نشان دادند. در این مقاله سعی بر این است با رویکردی توصیفی- تحلیلی به بررسی تطبیقی اشعار ضد استعماری اقبال لاهوری و فرخی یزدی پرداخته شود و دیدگاه های مشترک آن ها درباره استعمار گران بیان شود. دریافته های پژوهش بیانگر این است که هر دو شاعر از مضامین یکسانی برای بیان اوضاع سیاسی و اجتماعی عصر خود استفاده کرده اند.
    کلیدواژگان: اقبال لاهوری، فرخی یزدی، استعمار ستیزی، بازیابی هویت ملی
  • پیام زین العابدینی*، بهزاد هدهدی، عبدالله حمیدزاده صفحات 129-142
    جنگ هشت ساله ایران فرسایشی ترین جنگ قرن بیستم بود. ایران تا قبل از فیلم های روایت فتح هیچ تجربه ای در زمینه مستندهای جنگی نداشت. شهید آوینی نیز قبل از ساخت این مجموعه هیچ فیلمی را کارگردانی نکرده بود و هیچ گونه تجربه فیلم سازی نداشت. کارگردان که رهبری آثار را بر عهده دارد با آگاهی کامل از ویژگی های مدیریتی هوش معنوی خود در خلق فیلم بهره جسته، سازمان سینما را هدایت می نماید. شهید آوینی با اتکا به رهبری و هوش معنوی خود لحظات تکرار ناشدنی از تاریخ ایران را در قاب سینمای مستند ثبت نمود. امروزه نه تنها رسانه سینمای ایران بلکه تاریخ، فرهنگ و هویت جامعه ایرانی وام دار تجربه های اوست و این مجموعه می تواند به عنوان الگوی آموزشی در رفتارشناسی مدیریتی براساس هوش معنوی مورد توجه قرار بگیرد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر مولفه های هوش معنوی در کارگردانی فیلم به روش توصیفی می باشد. مساله اصلی پژوهش تاثیر مولفه های معنوی سال های حماسه و نقش رهبری معنوی شهید آوینی در فیلم های مستند روایت فتح می باشد. نتایج پژوهش حاکی از تایید رابطه معنادار بین مولفه های هوش معنوی و رهبری معنوی شهید آوینی است.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، رهبری معنوی، سینمای مستند، مستند روایت فتح، شهید آوینی
  • فرانک امیدیان*، غلامعباس آنسته صفحات 143-160
    هدف این پژوهش آسیب شناسی اردوهای راهیان نور در استان خوزستان به روش کمی و کیفی است. روش پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی است و رویکرد پژوهش ترکیبی (کمی و کیفی) می باشد. جامعه آماری پژوهش در مرحله کمی پژوهش شامل دانش آموزان و مربیان شرکت کننده در اردوها و مسیولان برگزاری اردوها در سه شهر اندیمشک، شوش و دزفول در سال 97- 95 به تعداد 1300 و 44 نفر بود. حجم نمونه دانش آموزان و مربیان به ترتیب 318 و 17 نفر در نظر گرفته شدند. در مرحله کیفی جامعه آماری شامل مسیولان و مربیان برگزارکننده اردوها می باشد. حجم نمونه در مرحله  کیفی شامل 10 دانش آموز و پنج نفر از مسیولان بودند. مسیولان نیز به روش هدفمند با توجه به تجارب بیشتر انتخاب شدند. روش نمونه گیری دانش آموزان و مربیان با توجه به تعداد آن ها در سه شهر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی بود. ابزار پژوهش شامل مصاحبه نیمه ساخت مند و دو پرسش نامه مربیان و دانش آموزان بود. نتایج حاصل از مطالعه کمی نشان داد؛ دانش آموزان از عوامل درون دادی اردوهای راهیان نور همچون کیفیت تجهیزات پزشکی، تغذیه، مکان، امکانات رفاهی و... رضایت پایینی داشتند. مربیان نیز همانند دانش آموزان از کیفیت مکان، تجهیزات پزشکی، بسته های فرهنگی، انتخاب مربیان براساس سن و جنسیت رضایت نسبی داشتند. براساس نتایج کیفی مهم ترین راهکارهای توسعه اردوهای راهیان نور شامل توجه به شاخص های شایستگی های ارزشی در جذب منابع انسانی، متناسب سازی طراحی ساختار سازمانی با ابعاد محتوایی، مدیریت مشارکتی، مدیریت خدمات و پشتیبانی و توجه همه جانبه به هدف های تربیتی بودند.
    کلیدواژگان: ارزیابی، اردوهای راهیان نور
  • محمدرضا یوسفی*، عاطفه خسروی زاده صفحات 161-184

    کاربرد سخنان شطح آمیز در شعر دفاع مقدس تداعی کننده فضای عرفانی حاکم بر جبهه ها و نشان دهنده معرفت و بصیرت رزمندگان است. شاعران برای ملموس نشان دادن حضور خدا در جبهه ها برای او قایل به رنگ، بو و نور شده اند و با هدف بیان نزدیک بودن خداوند به دلیرمردان عرصه های نبرد، برای حق تعالی مکان متصور شده اند. همچنین به منظور بیان محسوس در محضر خدا بودن رزمندگان از تعابیری که یادآور تجسیم خداوندست، بهره برده اند. آن ها برای بیان بهتر فانی شدن در خدا و تخلیه از صفات بشری و تحلیه به صفات الهی، رزمندگان اسلام را عین خدا گفته اند. روش پژوهش این مقاله توصیفی - تحلیلی است. داده ها به شیوه کتابخانه ای و سندکاوی با استفاده از روش تحلیل محتوا بررسی شده اند. نتیجه نشان می دهد غرض اصلی شاعران از کاربرد عبارات شطح گونه صرفا بیان الهی بودن رزمندگان، قداست ماهیت دفاع و پیوستن شهدا به حق تعالی، ملموس بودن خداوند در جبهه ها و نزدیکی او به رزمندگان است. آن ها برای نشان دادن محسوس بودن خدا در عرصه های نبرد مضامینی را مثل اناالحق گفتن، رویت خدا و قایل شدن افعال و صفات بشری را دستمایه ساخت تصاویر شعری خود قرار داده اند. به گونه ای که مخاطب می تواند حضور خدا را در صحنه های نبرد، مناجات ها و شهادت های آنان حس نماید.

    کلیدواژگان: عرفان، عبارات شطح گونه، شعر دفاع مقدس، تشبه به خدا یافتن
|
  • Mahdi Dehrami * Pages 1-12
    Self-glorification is a common and ancient theme and subject in Persian poetry in which the poet describes his advantages, characteristics and honors with an exaggerated expression. Although the spread of the culture of self-sacrifice and martyrdom and the teachings of humility and modesty has had a high frequency in the poetry of the Islamic Revolution and at first glance does not seem to leave any room for self-glorification, this poetic subject has shown itself in this poetry with new goals and new approaches. The aim of this article is to compare the manifestations of self-glorification in the poetry of Mousavi Garmaroodi and Qeysar Aminpour and to show its goals and functions as well as its common and diverse aspects. Self-glorification appears in their poetry in both personal and collective spheres. In the first place, Garmaroodi has expressed self-glorification in terms of the status of his poetry, his actions and behavior, and the like, while Aminpour has assumed a very humble tone in this area. The existence of and the emphasis on themes of humility and emphasis show that self-glorification has been the subject of Garmaroodi’s poetry in the personal sphere rather than a motif and a part of the poetic tradition. In the second place, both poets, emphasizing the concept of homeland, Iran and beliefs, have pointed out past myths and honors, great religious, political and social personalities, and national superiority, which are more applied for didactic functions, implementation of unity and invitation of people to resistance, giving a new atmosphere to self-glorifications.
    Keywords: self-glorification, the Islamic Revolution poetry, Mousavi Garmaroodi, Qeysar Aminpour
  • Masoud Bavanpouri *, Mohsen Pishvaii Alavi Pages 13-26
    Poetry is a prominent status in which the author expresses the feelings of his nation. Poets in different periods of human history have sought to portray the true faces of colonialists and tyrants. With the arrival of Israel in Palestine, the  difficulties of this Muslim country increased, leading to the formation of resistance literature in it. Palestinian poets fought side by side with people against this   usurping regime and helped the people with their hands and tongues. Saleh Mahmoud Howari is one of these poets who, despite being far from his country, has considered the situation of his country and has expressed the crimes of the occupying regime. The present article has tried to explain the manifestations of   resistance literature in his poetry by examining three Diwans of him. By examining Saleh Hawari's poems, it was determined that the poet pointed to various manifestations of resistance literature such as patriotism, oppression and lack of freedom, condemnation of oppression, etc. In his poetry, he has used the method of cryptography to express his goals. The poet mentions symbols such as mosquitoes, guards and pirates for Israel and also uses other symbols such as olives, figs,almonds, palms, etc.
    Keywords: Resistance Literature, Palestine, Saleh Mahmoud Howari, Symbol, Homeland
  • Rahman Zare *, Gholamreza Kafi Pages 27-36
    Despite any definition resistance poetry might have, its theme is influenced by   popular freedom movements. The Jungle Movement of Guilan led by Mirza Kuchak Khan Jangali is one of such movements that began at the end of the 20th century. Due to its popular foundation and humanitarian goals, the Jungle Movement has been praised by critics and artists and also found its way into the realm of poetry. Ismail Dehghan should be known as the poet of the Jungle Movement who, in addition to having organizational affiliation with this movement, had obvious emotional attachment to it. Using descriptive analytical method and aiming at  representing the place of the Jungle Movement from the outlook of men of letters, the present article seeks to study the reflection of this movement in the poetry of Ismail Dehghan. Based on the findings of this study, the noblest and deepest components of resistance that are considered as the charter of the Jungle Movement is detectable in Ismail Dehghan’s poetry. Furthermore, as a devotee of the movement, he occasionally advices and warns leaders of movements, in particular he invites them to unity and integrity and warns them against infiltrators.
    Keywords: Jungle movement, Ismail Dehghan, Resistance Poetry, Constitutional era
  • Seyyedeh Shahrbanou Abtahi, Lale Eftekhari * Pages 37-52

    The proportion of Quranic verses to each other is one of the most valuable topics in Quranic sciences that has long been considered by scholars of the Islamic world; In the modern era, the principle of purposeful and proportional structure based on the wisdom of the verses in the suras has found its place in the intellectual system of many prominent contemporary commentators such as Ayatollah Javadi Amoli. The subjects of epic and martyrdom are also among necessary and valuable topics for all societies. Accordingly, the present article, applying documentary-analytical method and using library resources, seeks to answer this question: “How is proportionality and its types in the verses related to martyrdom and epic in Tafsir Tasnim?” It is concluded that despite the dispersion of verses in different surahs, there is a strong relationship and one can see different types of proportions in it. However, the proportion among them is mostly verbal (hidden).

    Keywords: Tafsir Tasnim, verbal proportion, martyrdom, epic
  • Moslem Nad Alizadeh *, Hawa Rahimi Pages 53-68

    Patriotism is one of the most important issues that contemporary Afghan poets have spoken about on various pretexts. Khalilullah Khalili is a patriotic poet and the leader of contemporary resistance poetry in Afghanistan whose patriotic themes make up a significant portion of his poetry. The published researches on Khalili’s patriotic poetry so far do not seem sufficient; the present article,  following a brief introduction of Khalilullah Khalili and a brief review of the  history of resistance literature in Afghanistan, uses a descriptive-analytic method to examine the concepts of patriotism and resistance in Khalili’s Diwan. The present study identifies concepts such as love for the homeland, awakening, freedom seeking, colonialism, invitation of Muslims to unite against foreigners,  rejection of despotism, praise of the Mujahideen and warriors, description of the woes and problems of society caused by war, depiction of displacement of people and the country’s chaotic situation, expression of the difficulties of migration and the suffering of the diaspora are the most important themes of Khalilullah Khalili’s resistance poetry.

    Keywords: Resistance Literature, Contemporary Afghan Poetry, Khalilullah Khalili, Homeland, patriotisms
  • Seyyed Asghar Musavi *, Akbar Shabani, Batool Fakhreslam, Parvindokht Mashhoor Pages 69-84

    Anti-colonialism and the struggle against domination are one of the major themes of world literature and one of the major contemporary political discourses. Thinkers of colonized societies as victims of this ominous phenomenon, while understanding the necessity of defending their human, national and religious identity, have confronted it in various ways. Poetry has been one of the most effective tools of this struggle. This research, taking into account the discourse on the struggle against domination and examining this issue in the works of Mohammad Kazem Kazemi and Qahar Asi, investigates the most prominent elements of protest in the writings of these two poets and tries to answer the question of what the position of these poets is in the struggle against domination. Using descriptive-analytical method, this research has come to the conclusion that these poets relied on consciousness raising to define and distinguish the cultural boundaries of the Islamic society from colonialism and domination, and with a trans-geographical outlook, to invite the Islamic community to fight comprehensively for the realization of peace and the formation of Ummah.

    Keywords: Kazemi, Qahar Asi, domination, consciousness, struggle
  • Atefeh Zandi * Pages 85-98
    Motifs are among important structural-semantic elements in stories, which due to having the feature of repetition in types (characters, themes and concepts, events, etc.) can be a guide for readers to know the atmosphere of the stories and separate the motifs thematically in order to achieve the author’s intended goals as to why the motifs are applied. Given that the works of holy defense literature have a significant amount of common themes, we chose the memoir, Da as an example so that we can examine this type of narrative element specifically with an analytical-descriptive method. The results of the research show that such concepts and themes as cooperation, fatigue and hunger, injuries, etc. constitute the most important and most frequent motifs of Da. In addition, motifs of personages such as martyrs, the wounded, guards, etc. as well as the motifs of events such as defending, martyrdom, fighting, etc. are responsible for completing and developing the atmosphere centered on war and people’s defense. In fact, it can be argued that the motifs in Da are useful contributors to convey valuable meanings and concepts such as self-sacrifice, defense and altruism, which in their own way increase the reader’s sense of aestheticism and help them better understand the work.
    Keywords: Motif, Resistance Literature, da, Holy Defense
  • Faroogh Nemati * Pages 99-114

    Abdul Karim al-Karami, known as Abu Salmi, is one of the most committed Palestinian poets who has expressed whispers of resistance in various ways in his Diwan. This unknown contemporary poet, who dedicated the language of his poems to his lofty ideals and his country, has played the most beautiful songs in defense of his homeland in his poems. The love for Palestine is so ingrained in the poet’s existence that it makes him look like a lover. In Abu Salami’s political doctrine, struggle is the only way to victory, and the blood of the Palestinian martyrs is the price of the nation’s lofty ideals. He bravely attacks the compromising Arab rulers and uses his poems as a means of severely criticizing them. Encouragement to the relentless struggle against the enemy, praise for the  altruism, praise of the martyrs of the motherland and hope for a bright future are other dominant motifs in his poems. This research examines the themes of  resistance in the poems of Abu Salami through text-based analysis.

    Keywords: Palestinian resistance poetry, Abdul Karim al-Karami (Abu Salami), theme study
  • Leila Adlparvar *, Zeinab Rahmaneian Pages 115-128
    The presence of foreign countries in some countries of the Indo-Iranian continent made different strata of people take a stand against their oppressive behavior. Committed poets also fought against the colonialists in their poems with the   weapon of the pen. Meanwhile, the role of free-thinking poets such as Iqbal Lahori and Farrokhi Yazdi was remarkable. Both poets faced political and social changes in their country and protested in their poems to wake people up. Using people’s national emotions and feelings, they began a fierce struggle against colonialism and, by composing poems of protest, they showed their hatred of foreign  interference and presence. In this article, using a descriptive-analytical approach, an attempt is made to comparatively study the anti-colonial poems of Iqbal Lahori and Farrokhi Yazdi and to express their common views about colonialists. The findings of the research indicate that both poets have used similar themes to express the political and social situation of their time.
    Keywords: Iqbal Lahori, Farrokhi Yazdi, anti-colonialism, National Identity Restoration, Independence, Self-Sufficiency
  • Payam Zinalabedini *, Behzad Hodhodi, Abdollah Hamidzadeh Pages 129-142
    The Iranian eight-year war was the most erosive war of the twentieth century. Iranian film makers had no experience about the production of war documentary films before the Ravayat-e Fath documentary. Prior to this collection, Martyr Avini had not had any experience of filmmaking and had not directed any film. Directors, who are always responsible for the leadership of productions, may employ managerial characteristics of their own spiritual intelligence in producing films in order to guide the cinema. With reliance on his own spiritual leadership and intelligence, Martyr Avini recorded some unrepeatable moments of Iranian history within the frame of documentary cinematography. Today, not only Iranian cinema, but also history, culture, and identity of Iranian community owe to his experiences, and this collection may be used as an educational paradigm in praxeology based on spiritual intelligence. The present research aims to explore the effect of components of spiritual intelligence in film directing, using descriptive methodology. The main concern of this study is to consider the impact of spiritual components of years of warfare epics and the spiritual leadership of Martyr Avini in Ravayat-e Fath documentary. Results of the study indicate the confirmation of a significant relationship between the components of spiritual intelligence and the spiritual leadership of Martyr Avini.
    Keywords: Spiritual Intelligence (SI), Spiritual Leadership (SL), Documentary Cinematography, Ravayat-e Fath documentary, Martyr Avini
  • Faranak Omidian *, Gholam Abbas Anesteh Pages 143-160
    The aim of this study was to investigate the pathology of the camps of Rahian-e Noor province through a quantitative and qualitative methodology. Regarding the aim, the method of present research is practical with a combined research approach (quantitative and qualitative). In the quantitative stage, the statistical population of the research included students and instructors participating in the camps and those in charge of holding the camps in the three cities of Andimeshk, Shoush and Dezful in 95-97, numbering 1300 and 44 people. The sample size of students and teachers was 318 and 17 respectively. In the qualitative stage, the statistical population included the officials and trainers who organize the camps. The sample size in the qualitative stage included 10 students and five officials. Officials were purposefully selected according to the extent of their experiences. The sampling method of students and educators was proportional stratified random sampling according to their number in the three cities. The research tools included semi-structured interviews and two questionnaires for educators and students. The results of the quantitative study showed that students had relatively little satisfaction with the input factors of Rahian-e Noor such as the quality of medical equipment, nutrition, location, welfare facilities, and so on. Instructors, like students, were relatively satisfied with the quality of the venue, medical equipment, cultural packages, and the selection of instructors based on age and gender. Based on the qualitative results, the most important strategies for the development of Rahian-e Noor camps included paying attention to the indicators of value competencies in human resource employment, adapting organizational structure design to content dimensions, participatory management, service management and support, and comprehensive attention to educational goals.
    Keywords: Evaluation, Rahian-e Noor camps
  • Mohammad Reza Yousefi *, Atefeh Khosravizadeh Pages 161-184

    The use of ecstatic expressions (šaṭaḥāt) in the poetry of the Holy Defense evokes the mystical atmosphere that prevailed on the fronts and shows the knowledge and insight of the warriors. Poets, in order to make the presence of God on battlefields more palpable, have given him color, smell and light, and with the aim of expressing God's closeness to the brave men of the battlefields, they have imagined a place for God. They have also used expressions reminiscent of the incarnation of God in warriors in order to express the tangible presence of God. They have called the warriors of Islam the same as God in order to better express mortality in God and to evacuate human attributes and evoke divine attributes. The research methodology of the present article is descriptive-analytical. The data were analyzed by library and document analysis using content analysis method. The result shows that the main purpose of the poets in using ecstatic expressions is simply to express the divinity of the warriors, the sanctity of the nature of defense and martyrs’ association with the Almighty, the tangibility of God in the fronts and His closeness to the warriors. In order to show that God is perceptible in battlefields, they have used themes such as saying “I am the Truth,” seeing God, and believing in human actions and attributes as the basis for their poetic images, in such a way that the audience can feel the presence of God in the battle scenes and their prayers and testimonies.

    Keywords: Mysticism, ecstatic expressions, Holy Defense poetry, identification with God