فهرست مطالب

نشریه پژوهش های حقوقی میان رشته ای
پیاپی 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جمال بیگی* صفحات 1-13
    زمینه و هدف

    این مقاله می کوشد مقررات ماده 381 قانون مجازات اسلامی 1392 را بر پایه مطالعات سیاست جنایی بررسی و به گفتمان سیاست جنایی مشارکتی و جلوه های آن در  اجرا و سقوط کیفر قتل عمدی در کتاب قصاص اشاره نماید.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق در این نوشتار، توصیفی-تحلیلی است.

    ملاحظات اخلاقی

    ملاحظات اخلاقی مربوط به نگارش متون و نیز ارجاع دهی به منابع رعایت گردید.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش حاکی از این است که تعقیب بزهکار و تعیین کیفر قصاص نفس در قتل عمدی، منوط به تقاضای ولی دم است که البته در صورت گذشت و مصالحه با بزهکار، پاسخ دهی از حیث جنبه عمومی به مراجع دولتی رسمی واگذارشده است. بدین ترتیب در سیاست جنایی ایران، اولیای دم نیز در کنار دولت، بیت المال و مقام رهبری در پاسخ به پدیده مجرمانه قتل عمدی مشارکت می نمایند.

    نتیجه گیری

    در پاسخ  به نقض هنجارهایی که در جامعه رخ می دهد، هرچند برابر مقررات قانون مجازات اسلامی، تعیین و  اعمال کیفر در  صلاحیت انحصاری دولت است، لیکن در تعیین، اجرا و سقوط کیفر قصاص نفس، با تاسی از آموزه های فقهی، به مقتول و ولی دم به عنوان بزه دیده اولیه و ثانویه قتل عمدی، نقش و جایگاه مهمی داده شده است تا جایی که از سیاست جنایی افتراقی در گفتمان ماده 381 قانون مجازات اسلامی می توان یاد کرد.

    کلیدواژگان: سیاست جنایی مشارکتی، ولی دم، مقام رهبری، بیت المال، قصاص نفس
  • سید محمد طباطبائی نژاد، محمدحسین عرفان منش* صفحات 15-31
    زمینه و هدف

    تجربه اغلب کشورها و بررسی کنوانسیون های بین المللی نشان می دهد که نسبت به گذشته یک حرکت فعال برای مقابله با رقابت مکارانه به وجود آمده است اما، تجارت الکترونیکی به عنوان یک پدیده نوظهور اقتضایات خاص خود را می طلبد.

    مواد و روش ها

    در این مقاله، با یک رویکرد تحلیلی و توصیفی قوانین جاری در نظام های حقوقی و نحوه اعمال آن در مراجع قانونی در ارتباط با این موضوع مورد بررسی قرار گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی

    ملاحظات اخلاقی مربوط به نگارش متون و نیز ارجاع دهی به منابع رعایت گردید.

    یافته ها

    جنبه های بروز رقابت مکارانه در تجارت الکترونیک، بررسی مواد قانونی لازم الاجرا در حقوق ایران و مقایسه تطبیقی با سایر کشورها و نحوه اعمال ضمانت اجراهای حقوقی برای حمایت از رقابت مشروع در تجارت الکترونیک مورد کنکاش این مقاله است.

    نتیجه گیری

    علی رغم وجود قوانین نسبتا مناسب در ایران، به واسطه عدم وجود ساختارها و زمینه سازی مناسب برای اجرایی کردن این قوانین، امکان مقابله موثر با رقابت مکارانه تاکنون میسر نشده است.

    کلیدواژگان: رقابت مکارانه، تجارت الکترونیک، نام تجاری، دامنه
  • سمیه رسول پور نالکیاشری، افشین جعفری*، عبدالکریم شاحیدر صفحات 33-48
    زمینه و هدف

    حقوق بین الملل دریاها بر شانه های استوار نظام قدرتمند عرف بین المللی که به دفعات مورد استناد مراجع قضایی و داوری بین المللی بوده، بنا شده است. لذا بسیار ضروری  بود که در یک تحقیق جامع قواعد عرفی تحدید حدود مناطق دریایی که در طی قرن های متمادی بارها دستخوش تغییر و دگرگونی بوده را مورد مطالعه قرار دهیم. نوشتار حاضر با نگاهی اجمالی به قواعد عرفی تحدید حدود مناطق دریایی به بررسی این روند می پردازد.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق در این نوشتار، توصیفی-تحلیلی است.

    ملاحظات اخلاقی

    ملاحظات اخلاقی مربوط به نگارش متون و نیز ارجاع دهی به منابع رعایت گردید.

    یافته ها

    حقوق بین الملل عرفی نقش مهمی در فرآیند تشکیل حقوق بین الملل دریاها و شکل دهی به معیارهای لازم برای ارزیابی قواعد آن داشته است. اصل مشترک بودن دریاها، اقتدار ملی بر دریاها، اصل آزادی دریاها در قرون وسطی، قضاوت محاکم دریایی و نظرات حقوقی مراجع حل اختلافات دریایی، شواهدی بر عرفی بودن قواعد حاکم بر دریاها است.

    نتیجه گیری

    حقوق عرفی روش خاصی را برای تحدید حدود که از نظر حقوقی لازم الاجراء و یا ایجادکننده وضعیت ممتاز نسبت به روش های دیگر باشد ارایه نکرده است.

    کلیدواژگان: تحدید حدود دریایی، خط میانه، دریای سرزمینی، حقوق دریاها، حقوق بین الملل عرفی
  • احد قلی زاده منقوطای، دینا توسلی نیا* صفحات 49-60
    زمینه و هدف

    موافقت نامه عمومی تجارت خدمات (گاتس) به عنوان یکی از سه موافقت نامه اصلی منضم به موافقت نامه سازمان تجارت جهانی حاوی دو دسته تعهدات عام و خاص می باشد. تعهدات عام، تعهداتی است که اعضا به صرف عضویت و الحاق به سازمان ملزم به آن هستند. تعهدات خاص شامل دسترسی به بازار، رفتار ملی و تعهدات اضافی است که از طریق جداول ملی متناسب با شرایط و سطح تعهدات هر عضو تعیین می شود و مورد مذاکره قرار می گیرد.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق در این نوشتار، توصیفی-تحلیلی است.

    ملاحظات اخلاقی

    ملاحظات اخلاقی مربوط به نگارش متون و نیز ارجاع دهی به منابع رعایت گردید.

    یافته ها

    اعضا سازمان تجارت جهانی ملزم به هماهنگ سازی قوانین داخلی خود با الزامات سازمان تجارت جهانی هستند. در قوانین ایران مواردی از تعارض با الزامات تعهدات خاص گاتس وجود دارد که ضروری است در جهت هماهنگی با قواعد سازمان این تعارضات برطرف گردند.

    نتیجه گیری

    اصول 81 و 82 قانون اساسی، مقررات سرمایه گذاری و مناقصات در قوانین ایران با تعهدات خاص سازمان تجارت جهانی در تعارض است.

    کلیدواژگان: تعهدات خاص، دسترسی به بازار، رفتار ملی، موافقت نامه عمومی تجارت خدمات
  • حمید عزیزی مرادپور، محمدرضا ایران نژاد* صفحات 61-75
    زمینه و هدف

    همواره از آغاز شناسایی اختراعات دارویی، چالشی هایی میان حق دسترسی به دارو و اختراعات دارویی، وجود داشته است. از یکسو منافع مخترعین و شرکت های دارویی و از سوی دیگر، حق دسترسی به دارو به خصوص برای مردم کشورهای کمتر توسعه یافته یا در حال توسعه، سازمان های جهانی را برای یافتن راه حل این معضل، تحت فشار گذاشته است. به این منظور، در موافقتنامه ها و کنوانسیون های بین المللی، راه حل هایی برای این موضوع پیشنهاد شده است که می تواند به کشورهای در حال توسعه در دسترسی به دارو، یاری رساند. هدف از انجام این تحقیق، بررسی چالش های موجود بین حق دسترسی به دارو و اختراعات دارویی و ارایه راهکارهای کاربردی برای ایجاد تعادل بین این حقوق است.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق در این نوشتار، توصیفی-تحلیلی است.

    ملاحظات اخلاقی

    ملاحظات اخلاقی مربوط به نگارش متون و نیز ارجاع دهی به منابع رعایت گردید.

    یافته ها

    بروز بیماری های همه گیر، بحرانی به همراه خواهد داشت. در این میان، اکثر نگاه ها متوجه تلاش دانشمندان برای کشف داروی موثر است. چالش های میان اختراعات دارویی و حق دسترسی به دارو به عنوان حقی بشری، همواره دغدغه ای برای منتقدین و کشورهای درحال توسعه بوده است؛ اما به دلیل اعتقاد به جایگاه قانونی هر دو، نمی توان یکی را بر دیگری ترجیح داد و یا به حذف یکی از این دوحق که یکی ناشی از مالکیت بر اموال فکری و دیگری نتیجه حق بر سلامت به عنوان یکی از مصادیق بارز حقوق بشر است، اقدام نمود.

    نتیجه گیری

    در تعارض میان حق بر سلامت و حق بر اختراع می توان به مواردی نظیر لیسانس اجباری، واردات موازی، استثناء بولار، تصمیم معاف سازی و تعدیل و کنترل قیمت اشاره نمود.

    کلیدواژگان: دسترسی به دارو، حق بر سلامت، حق اختراع، تریپس، لیسانس اجباری
  • حسین خلیلی بندلی، مصطفی السان، بابک رضاپور* صفحات 77-93
    زمینه و هدف

    عملیات دریافت و پرداخت، بخش عمده ای از فعالیت های بانکی را تشکیل می دهند. بانک ها به طور روزمره با اشخاص و مشتریان مختلف درگیر هستند. تنوع شیوه های پرداخت و کثرت انجام آن در طول شبانه روز گاه موجب اشتباه در پرداخت و دارا شدن ناروای پول توسط شخص ثالث می شود. این مقاله انواع اشتباه در پرداخت و شیوه جبران آن را مورد بحث قرار داده است.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق در این نوشتار، توصیفی-تحلیلی است.

    ملاحظات اخلاقی

    ملاحظات اخلاقی مربوط به نگارش متون و نیز ارجاع دهی به منابع رعایت گردید.

    یافته ها

    در جریان پرداخت های بانکی و بین بانکی در مواردی ممکن است، به جهت خطای نیروی انسانی یا اختلال در سیستم های رایانه ای پرداخت پول به ناروا صورت گیرد. در صورتی که بانک مسبب این پرداخت اشتباه باشد، رویه عملی بانک ها در چنین مواردی بدین گونه است که اگر دریافت کننده وجه ناروا نزد خود بانک، حساب و موجودی داشته باشد، بانک به استناد قراردادی که به هنگام افتتاح حساب با مشتری خود منعقده نموده و یکی از مواد قرارداد منعقده این بوده که چنانچه وجهی به اشتباه به حساب وی واریز شود بانک می تواند راسا وجه واریزی اشتباهی را مسترد نماید، وجه واریز شده را از حساب وی برداشت می نماید.

    نتیجه گیری

    پرداخت، اغلب با هدف ایفای تعهد انجام می گیرد. این تعهد ممکن است ناشی از قرارداد یا هر سبب تعهدآور دیگر باشد. در مفهوم عام، فرقی میان ایفای تعهد از طریق بانک یا غیر آن نیست فلذا تمامی پرداخت های اشتباه قابل بازگشت است.

    کلیدواژگان: بانک، پرداخت های بانکی، پرداخت به اشتباه، تعهد
|
  • Jamal Beigi* Pages 1-13
    Background and Aim

    This article tries to study the provisions of Article 381 of the Islamic Penal Code of 1392 based on the study of criminal policy and to point to the discourse of participatory criminal policy and its effects in the execution and fall of the sentence of premeditated murder in the book of retribution.

    Materials and Methods

    The research method in this paper is descriptive-analytical.
    Ethical Considerations: Ethical considerations regarding the writing of texts as well as references to sources were observed.

    Findings

    The findings of this study indicate that the prosecution of the offender and the punishment of retaliation in premeditated murder are subject to the request of the guardian, but in case of pardon and compromise with the offender, the responsibility in terms of public is left to official government authorities. Thus, in Iranchr('39')s criminal policy, the guardians of the tail, along with the government, the treasury and the Supreme Leader, participate in responding to the criminal phenomenon of premeditated murder.

    Conclusion

    In response to the violations of norms that occur in society, although in accordance with the provisions of the Islamic Penal Code, the determination and application of punishment is in the exclusive competence of the government. However, in determining, executing and dropping the punishment of retaliation, based on the teachings of jurisprudence, the victim and the guardian have been given an important role and position as the primary and secondary victims of premeditated murder. Islam can be mentioned.


    Keywords: Criminal Policy of Partnership, Avenger of Blood, Supreme Leader, Treasury, Retribution
  • Seyed Mohammad Tabatabaei Nejad, Mohammad Hossein Erfanmanesh* Pages 15-31
    Background and Aim

    This Article deals with the legal solutions to address dumping in electronic trade. The experiences of different countries as well as the review of the international conventions show that a new move has been emerged to counter dumping. However, electronic trade as a recent phenomenon has a particular nature.

    Materials and Methods

    The research method in this paper is descriptive-analytical.
    Ethical Considerations: Ethical considerations regarding the writing of texts as well as references to sources were observed.

    Findings

    This Article examines and analyzes the legal framework in the field of dumping in the context of electronic trade. In order to present a comprehensive study, this Article also considers comparative aspects of the subject. On this basis, situations where dumping may occur in electronic trade, the examination of legal provisions in Iran, the legal means to enforce sanctions to protect fair competition in the market, and their comparative study will be addressed.

    Conclusion

    This Article concludes that despite proper laws in Iran, due to the lack of an appropriate framework, effective enforcement of such laws is yet to be achieved.


    Keywords: Dumping, Electronic Trade, Tade Name, Domain
  • Somayeh Rasoulpour Nalkiashary, Afshin Jafari*, Abdolkarim Shaheydar Pages 33-48
    Background and Aim

    The international law of the seas is based on the strong shoulders of the powerful system of international custom that has been repeatedly cited by international judicial and arbitration authorities. Therefore, in a comprehensive study, it was necessary to study the customary rules of delimitation of maritime areas, which have undergone many changes and transformations over the centuries. The present article examines this trend with a brief look at the customary rules of delimitation of maritime areas.

    Materials and Methods

    The research method in this paper is descriptive-analytical.
    Ethical Considerations: Ethical considerations regarding the writing of texts as well as references to sources were observed.

    Findings

    Customary international law has played an important role in the process of forming the international law of the seas and shaping the necessary criteria to evaluate its rules. The principle of the commonality of the seas, the national authority over the seas, the principle of the freedom of the seas in the Middle Ages, the judgment of the maritime courts and the legal opinions of the maritime dispute resolution authorities are evidence of the customary rules governing the seas. If the customary rules are so effective in the formation of the rules of delimitation of maritime areas that need special attention, then the course of its evolution was examined and the impact of customary rules on the development of the law of the sea was examined.

    Conclusion

    This article emphasizes that customary law has not provided a specific method for delimitation that is legally binding or creates a privileged position over other methods.


    Keywords: Maritime Delimitation, Middle Lline, Territorial Sea, Maritime Law, Customary International Law
  • Ahad Gholizadeh Manghutay, Dina Tavasoli Nia* Pages 49-60
    Background and Aim

    The General Agreement on Trade in Services, as one of the three main agreements attached to the WTO Agreement, contains two categories of general and specific obligations. General obligations are obligations that members are required to comply with when joining the organization. Specific commitments include market access, national behavior, and additional commitments, which are determined and negotiated through national tables appropriate to the terms and level of each memberchr('39')s commitments.

    Materials and Methods

    The research method in this paper is descriptive-analytical.
    Ethical Considerations: Ethical considerations regarding the writing of texts as well as references to sources were observed.

    Findings

    WTO members are required to align their domestic laws with WTO requirements. In Iranian law, there are cases of conflict with the requirements of GATS specific obligations that need to be resolved in accordance with the rules of the organization.

    Conclusion

    Articles 81 and 82 of the Constitution, the rules of investment and tenders in Iranian law are in conflict with the specific obligations of the World Trade Organization.


    Keywords: Specific Commitment, Market Access, National Treatment, GATS
  • Hamid Azizi Moradpour, Mohammadreza Irannezhad* Pages 61-75
    Background and Aim

    Since pharmaceutical patents have been recognized, there have been challenges between them and the right of access to Medicine. From one hand, the interests of inventors and pharmaceutical firms, and from other hand, the right of access to medicine specially for the people who live in developing or law developed countries, has forced global Organizations to find a solution for this problem.  Because of this reason, international Conventions and Agreements have predicted solutions to help developing countries considering provisions for access to medicine. The aim of this research is a study of Challenges between Access to Medicine and Pharmaceutical Patents and offering solutions applied to make balance between these rights.

    Materials and Methods

    The research method in this paper is descriptive-analytical.
    Ethical Considerations: Ethical considerations regarding the writing of texts as well as references to sources were observed.

    Findings

    Pandemic diseases lead to a Crisis. People all over the world are anxiously following the efforts that are being exerted by scientists whose prime aim is to find (invent) a curative medicine. The challenges between pharmaceutical patents and the right of access to medicine as a human right, have been always a problem for Critics and developing Countries, but due to their legal status, it is impossible to prefer one which stems from Intellectual Property Right and omit another one which stems from human right.

    Conclusion

    In conflict between right to health and patent, compulsory License, parallel import, Bolar exception, Waiver Decision and adjust and control the price can be noted.


    Keywords: Access to Medicine, Right to Health, Patent, TRIPS, Compulsory License
  • Hossein Khalili Bandeli, Mostafa Elsan, Babak Rezapour* Pages 77-93
    Background and Aim

    Receiving and payment of money constitute a major part of banking activities. Banks are involved with different individuals and customers every day. The variety of payment methods and the plurality of it may cause a mistake in payment to a third party. This article discusses the types of mistakes in payment and its restitution practices.

    Materials and Methods

    The research method in this paper is descriptive-analytical.
    Ethical Considerations: Ethical considerations regarding the writing of texts as well as references to sources were observed.

    Findings

    In the course of bank and interbank payments, in some cases, due to human resource errors or disruption of computer systems, payment may be made inappropriately. If the bank is responsible for this wrong payment, the practical procedure of the banks in such cases is that if the recipient has an account in the bank, the bank, based on the contract he signed with his client at the time of opening the account and one of the articles of the contract, can withdraw the money from his account.

    Conclusion

    Payment is often done to fulfill the obligation. This obligation may result from binding contract or any other cause. There is no difference in payment between banks and others. If a person makes an undue payment, it could be refunded.


    Keywords: Bank, Bank Payments, Payment by Mistake, Obligation