فهرست مطالب

نشریه حقوق اداری
پیاپی 24 (پاییز 1399)

  • بهای روی جلد: 550,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1399/09/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • احسان آقاشاهی*، مهدی هداوند، حسین منوری صفحات 9-27

    اصول چهارم و یکصد و هفتادم قانون اساسی، فقهای شورای نگهبان و دیوان عدالت اداری را به عنوان مرجع نظارت بر جنبه شرعی مقررات اداری پیش بینی کرده است؛ اما درخصوص نظارت بر جنبه شرعی تصمیمات و اقدامات موردی واحدهای دولتی و مامورین آنها،  حکم خاصی را مقرر نکرده است. در این میان، هرچند برمبنای ماده 122 قانون دیوان عدالت اداری، موارد سکوت در این قانون، به قانون آیین دادرسی مدنی و قانون اجرای احکام مدنی ارجاع شده است؛ ولی مشخص نیست که در صورت سکوت قوانین بالا، آیا قاضی دیوان عدالت اداری می تواند همچون دعاوی جزایی (موضوع اصل 167 قانون اساسی) و دعاوی مدنی (موضوع ماده 3 ق.آ.د.م) در فرض کامل یا صریح نبودن قوانین موضوعه یا تعارض آنها با یکدیگر و یا عدم وجود قانون در قضیه مطرح شده، با استناد به منابع معتبر اسلامی یا فتاوی معتبر و اصول حقوقی که مغایر با موازین شرعی نباشند، حکم قضیه را صادر کند؟ و یا آنکه می بایست در صورت مغایرت تصمیم موردی مقام اداری با قواعد شرعی، موضوع را از فقهای شورای نگهبان استعلام نماید؟ در راستای تحلیل فرض های بالا و با تکیه بر روش توصیفی - تحلیلی و با بررسی موردی رویه قضایی شعب دیوان عدالت اداری، در این نوشتار به این رهیافت کلی دست یافته ایم که برخلاف وجود خلاهای قانونی مهم در این موضوع، امکان استناد به قواعد شرعی و فقهی در جریان رسیدگی به دعاوی مطرح شده در شعب دیوان عدالت اداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: دیوان عدالت اداری، دادرسی شرعی، شرعیت، تصمیمات موردی، شورای نگهبان
  • خیرالله پروین، حسین آیینه نگینی* صفحات 29-47

    مستند به بند 2 ماده 10 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری در نظم حقوقی ایران، نظارت قضایی بر آرای صادره از مراجع شبه قضایی در صلاحیت دیوان عدالت اداری قرار گرفته است. سوالی که راجع به این صلاحیت دیوان عدالت اداری در این مقاله بررسی شد، این بود که باتوجه به اشکال مختلف مراجع شبه قضایی از بعد تشکیلاتی - سازمانی، حدود و قلمروی صلاحیت دیوان عدالت اداری در رسیدگی به اعتراض از آرای این مراجع چگونه تبیین می شود؟ بررسی های انجام شده حاکی از این نکته بود که نظارت قضایی بر آرا و تصمیمات مراجع شبه قضایی، فارغ از اینکه این مراجع با عضویت قاضی تشکیل شوند یا بدون عضویت قاضی، در صلاحیت دیوان عدالت اداری قرار دارد؛ مگر آنکه این صلاحیت دیوان، مستند به قانون، تحدید شده باشد. بر این مبنا، رای وحدت رویه شماره 170 هیات عمومی دیوان عدالت اداری که رسیدگی به شکایت از آرای هیات های مستشاری دیوان محاسبات و محکمه تجدیدنظر این نهاد را خارج از صلاحیت دیوان عدالت اداری دانسته، مغایر با قانون است.

    کلیدواژگان: مراجع شبه قضایی، دیوان عدالت اداری، صلاحیت شعب دیوان عدالت اداری، هیات های مستشاری دیوان محاسبات، محکمه تجدیدنظر
  • محمد جلالی*، صادق سازگاری صفحات 49-72

    قدرت عمومی در ایران علاوه بر توزیع میان نهادهای موجود در قوانین اساسی و عادی، به نهادهای بدیعی که به موجب سایر هنجارها ایجاد شده اند از جمله شوراهای عالی انقلاب فرهنگی و فضای مجازی واگذار شده است. این نهادها در مبانی تاسیس خود دارای وظایف تقریبا مشخصی هستند. عموما این وظایف به مفهوم سیاست گذاری باز می گردد. با توجه به ایجاد هنجار توسط این نهادها، نظارت بر آنها جهت تضمین سلسله مراتب قواعد حقوقی اجتناب ناپذیر است. در ایران پس از گذر از پیچ و خم های فراوان، طرح اصلاح قانون دیوان تحت شرایطی نظارت بر این مصوبات را برای تضمین قرار داشتن در حدود مفهوم سیاست گذاری به رسمیت شناخته است. در این تحقیق  به واکاوی مفهوم، ویژگی ها و سطوح سیاست پرداخته ایم و حدود سیاست گذاری این شوراها را به صورت منجز روشن ساخته ایم تا از این رهگذر، حدود نظارت قضایی دیوان بر مصوبات این نهادها شفاف گردد. از سویی، با ذکر مواردی چند از عملکرد این شوراها و ارزیابی آن دریافتیم که در موارد متعدد، این شوراها به سیاست گذاری پایبند نمانده اند و به حدود قانون یا مقرره ورود کرده اند. گزاره اخیر لزوم وجود نظارت قضایی را بر این نهادها بیش از پیش آشکار می نماید.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری، شورای عالی انقلاب فرهنگی، شورای عالی فضای مجازی، نظارت قضایی بر اداره، خروج از صلاحیت
  • حسن خسروی*، حسن طیبی توکل صفحات 73-92

    شناسایی و مستندسازی اموال غیرمنقول علاوه بر حفظ و حراست در نگهداری، امکان نظارت پذیری، توزیع عادلانه، استفاده مطلوب و مصونیت از تعدی و تعرض به آنها را در پی دارد. مساله مورد مطالعه این است که دولت در شناسایی، تثبیت مالکیت و صدور اسناد مالکیت این اموال با وجود تکالیف قانونی، ناموفق بوده است. امروزه اثر ملموس عدم شناسایی اموال دولتی، فراتر از بستر حقوق اداری، به حوزه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی نیز تسری یافته است و شاید بنای آن در همین بستر باشد. هدف مقاله، بررسی علل عدم شناسایی و مستندسازی اموال غیرمنقول دولتی و ارایه راهکار سازنده و موثر برای ارتقای وضع موجود به شکل مطلوب است. مقاله با رویکرد توصیفی-تحلیلی، آثار قوانین و مقررات، نقش ساختارها و سایر عوامل دخیل در شناسایی و مستندسازی اموال غیرمنقول را تبیین می کند. یافته های پژوهش نشان می دهد که دستگاه های بهره بردار یا نمایندگان دولت (اشخاص عمومی) برای استیفای حقوق و اعمال مالکیت دولت بر اموال دولتی باید اقدام مجدانه نمایند و نسبت به اصلاح برخی قوانین و مقررات موضوعه و در مواردی، اصلاح ساختارها و فرآیندها، گام اساسی بردارند تا اموال دولت به طور کامل شناسایی، ثبت و مستندسازی گردد.

    کلیدواژگان: اموال غیرمنقول، اموال دولتی، حقوق اداری، عدم شناسایی، مستندسازی
  • قدرت الله رحمانی* صفحات 93-113

    پژوهش حاضر می کوشد با بررسی سیرتحول مفهوم حقوقی رسانه و مصادیق آن در ایران، طی30ساله بعد از وقوع انقلاب دیجیتال تا اکنون، این پرسش مهم درحوزه حقوق رسانه را پاسخ دهد که آیا قوانین موضوعه، به ویژه اصلاحیه های مکرر قانون مطبوعات (به مثابه مهم ترین منبع حقوق رسانه در ایران) و مقررات پایین دستی آن، توانسته است نظام حقوقی را همپای تحولات سریع فناوری ارتباطات و رسانه، به روزرسانی کند و از قانون جامع رسانه در ایران، کفایت کند یا خیر. این تحقیق، از رهگذر مطالعه در سیر تحولات تقنینی دو دهه اخیر، بر امکان و مطلوبیت قانون یگانه و جامع برای تمهید حقوقی و کیفری انواع رسانه های سنتی و جدید گواهی می دهد؛ اگرچه آخرین ابتکاردولت در تدارک «لایحه قانون جدید مطبوعات و خبرگزاری ها»-  که در مهرماه 1397 به تصویب هیات وزیران رسیده و آماده تقدیم به مجلس شورای اسلامی شده است - از نوعی عقبگرد در طراحی نظام حقوق رسانه حکایت دارد که درصورت تصویب نهایی، به سبب خارج ساختن برخی رسانه های مجازی از شمول قانون؛ یکپارچگی قواعد حاکم بر رسانه ها را برهم خواهد زد.

    کلیدواژگان: حقوق رسانه های الکترونیکی، قانون مطبوعات، نظام جامع رسانه های همگانی، لایحه انتشار رسانه، لایحه مطبوعات و خبرگزاری ها
  • محمدرضا عباسی*، غلام نبی فیضی چکاب صفحات 115-134

    گاهی میان پزشک، سردفتر و یا دیگر افرادی که دارای مجوز تخصصی و اختصاصی هستند، با دیگران قراردادی مبنی بر استفاده هر یک از طرفین از حصه معینی از سود منعقد می شود، به این نحو که طرف دیگر پول خرید و یا اجاره حداقل قسمتی از محل کار را پرداخت می نماید و در عوض نسبت به درآمد شریک می شود، شورای عالی مالیاتی طی نظریه ای این نوع قرارداد ها را مشارکت مدنی تلقی ننموده و آنها را مشمول معافیت تبصره(1) ماده (101) ندانسته است. مطالعه ای که در این مقاله با استفاده از روش کتابخانه ای و شیوه توصیفی- تحلیلی صورت گرفت، معلوم گردید که قراردادهای مذکور به موجب ماده(571) قانون مدنی مشارکت مدنی محسوب می شوند و اشخاص مذکور مشمول معافیت تبصره (1) ماده (101) می گردند. نباید از تعریف ماده(571) این استنباط را داشت که در موارد مشابه «اشاعه ای» حاصل نمی شود. از طرف دیگر تبصره یک ماده «101» استثناء بر اصل ذیل است؛  «درآمد مودیان فصل درآمد بر مشاغل تا میزان معافیت ماده 84 از پرداخت مالیات معاف می باشد. » این اصل در ماده مذکور بیان شده است لذا برفرض اگر فعالیت فوق مشارکت مدنی تلقی نشود، باید مطابق اصل فوق به تمام مودیان معافیت اعطا شود، نه اینکه فقط یکی از آنها مشمول معافیت گردد.

    کلیدواژگان: مشارکت مدنی، شرکت تجاری، معافیت ماده 101، اشاعه، مشاغل حرفه ای
  • رحمه الله قلی پور سوته*، هاتف حمداللهی، سیدرضا سیدجوادین، وجه الله قربانی زاده صفحات 135-160

    حکمرانی خوب به عنوان یک عنصر مهم در گفتمان توسعه، با فراهم آوردن شرایطی موجب تقویت پایه های نظام سیاسی و بالابردن مشروعیت و سلامتی نظام سیاسی می شود. شاخص های حکمرانی خوب، امروزه به مثابه یک دستگاه سنجش وضعیت حکمرانی در کشورهای مختلف دنیا به کار می رود. بر اساس آمار منتشر شده بانک جهانی در سال 2019، حکمرانی خوب در ایران در وضعیت خوبی قرار ندارد؛ در حالی که خط مشی ها و شیوه های مدیریت منابع انسانی دولتی برای تاثیرگذاری بر شاخص های حکمرانی خوب از پتانسیل و فرصت بیشتری برخوردار هستند. بررسی انتقادی مدیریت منابع انسانی دولتی ایران، حاکی از این است که به خدمات این بخش نیاز شدیدی وجود دارد. بر این اساس، سوال اصلی این پژوهش عبارت است از اینکه: مدل مدیریت منابع انسانی دولتی ایران در راستای بهبود شاخص های حکمرانی خوب چیست؟
    این پژوهش در جهت افزایش مشارکت خط مشی ها و شیوه های مدیریت منابع انسانی برای ایفای نقش تقویت موسسات دولتی و عملکردشان در ساخت بخش عمومی، تقویت کننده وضعیت حکمرانی خوب و توسعه ادبیات موجود در حوزه منابع انسانی بخش دولتی است. طراحی مدل بر اساس نظریه حکمرانی خوب با رویکرد نظریه چند زمینه ای و با استفاده از ابزار مصاحبه نیمه ساختار یافته صورت گرفته است و اعتبارسنجی تجربی نیز به روش های کیفی بررسی عضو و تکثرگرایی نظری و مشارکت کنندگان انجام شده است. مشارکت کنندگان در این پژوهش شامل خبرگان اجرایی و علمی حوزه حکمرانی خوب و مدیریت منابع انسانی بخش دولتی ایران هست و از نمونه گیری نظری (هدفمند) استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که در راستای بهبود شاخص های حکمرانی خوب، در مدیریت منابع انسانی بخش دولتی ایران بایستی به پنج عامل اساسی: ساختار حمایتی، توسعه، کنترل و نظارت، مدیریت اخلاق و شایسته سالاری در فرآیندهای مدیریت منابع انسانی بخش دولتی ایران توجه نمود.

    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، مدیریت منابع انسانی دولتی، رویکرد نظریه چندزمینه ای
  • اسماعیل قمری، اکبر وروایی*، مسعود قاسمی صفحات 161-186

    در دادرسی اداری؛ مشابه دادرسی های کیفری و مدنی، بحث تحصیل دلیل از سوی دادگاه مطرح می شود؛ ولی بحث تحصیل دلیل از سوی دادگاه با اصل بی طرفی قاضی مغایرت دارد؛ از این رو، تجزیه و تحلیل آن  بحث در دادرسی اداری، مشابه سایر دادرسی ها دارای اهمیت است و این سوالات مهم مطرح می گردد: آیا تحصیل دلیل در همه مراجع دادرسی اداری وجود دارد و چنانچه دلیل به طریق نامشروع به دست آید، چه تضمین اجرایی در دادرسی اداری دارد؟ نتیجه تحقیق حاکی از این است که در دادرسی اداری ترافعی مانند دادرسی کار، اصل بر عدم جواز تحصیل دلیل از سوی قاضی اداری است؛ ولی در دادرسی اداری، جهت رسیدگی به تخلفات، مانند هیات های رسیدگی به تخلفات اداری، قاضی نقش کارآمدی در تحصیل دلیل دارد. در رویه قضایی دیوان عدالت اداری و قوانین و مقررات مرتبط با دادرسی اداری، اصل عدم اعتبار دلیل که به طریق نامشروع تحصیل شده است به طور پراکنده مطرح شده است. این مقاله با روش تحلیلی و توصیفی، اصل مشروعیت تحصیل دلیل در دادرسی اداری را با هدف ترسیم نظام مشروع تحصیل دلیل در این نوع از دادرسی، تجزیه و تحلیل و بررسی کرده است.

    کلیدواژگان: تحصیل دلیل، دادرسی اداری، عدم اعتبار دلیل، دادرسی کیفری، دادرسی مدنی
  • فردین مرادخانی*، جواد محمودی صفحات 187-207

    دادگاه های اختصاصی اداری یا مراجع شبه قضایی نوعی از مراجع به رسمیت شناخته در ایران هستند. برخلاف اینکه، تعداد زیادی از این دادگاه های تخصصی در ایران وجود دارد؛ هنوز نظام منسجم حقوقی برای آن ها به وجود نیامده است. کمیته های انضباطی دانشجویان، یکی از این دادگاه ها هستند که در دانشگاه ها تشکیل شده اند و به تخلفات دانشجویان رسیدگی می کنند. در سال 1398، شیوه نامه ای برای این کمیته ها به امضا و تایید وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و وزیر بهداشت، درمان و آموزش عالی رسید که در آن کوشش شد آنها دارای نظام دادرسی منسجمی شوند. این مقاله با روش توصیفی و تحلیلی به دنبال بررسی این پرسش بوده که مهم ترین ایرادات وارده بر این شیوه نامه چه مواردی هستند. تعرض به حق تحصیل، عدم تناسب بین تنبیه و تخلف، درهم آمیزی حقوق کیفری و حقوق اداری و عدم رعایت برخی از اصول دادرسی منصفانه از مهم ترین ایرادات این شیوه نامه هستند.

    کلیدواژگان: دانشگاه، دادگاه اختصاصی اداری، تخلف، دادرسی منصفانه، کمیته انضباطی
  • آیت مولایی*، مریم وهیبی فخر صفحات 209-230

    ایجاد نظام برنامه ریزی برای تحقق بخشیدن به اهداف تعریف شده دولت و محاسبه دخل و خرج مملکت، یکی از مسایل مهم در هر نظام سیاسی، حقوقی و اداری است. با ایجاد برنامه های کلان مملکتی می توان به یکی از اصلی ترین اهداف دولت های مدرن یعنی توسعه، دست یافت. کشور ایران دارای سابقه نزدیک به نیم قرن برنامه ریزی است و اولین زمینه های آن را می توان دوره پهلوی اول دانست؛ اما شخصی که نظام برنامه ریزی در ایران را به مرحله جدیدی وارد کرد؛ ابوالحسن ابتهاج بود که نام وی با سازمان برنامه عجین شده است و اقدامات وی از زوایای گوناگون از جمله مسایل حقوقی قابلیت تحلیل دارد. سخن اصلی مقاله این است که از دیدگاه حقوق اداری، مهم ترین اقدامات ابتهاج در ساختار نظام برنامه ریزی ایران چه بوده است؟ اقدامات وی چه آثار حقوقی داشت؟ سازمان برنامه و بودجه در دوران وی چه تحولاتی را پشت سر گذاشت؟ در این مقاله، سعی شده است به روش توصیفی-تحلیلی و با بهره گیری از شواهد تاریخی، اقدامات وی مورد تحلیل حقوقی قرار گیرد. مهم ترین یافته های تحقیق آن است که نخست؛ وی اداره را نهادی مدرن و متکی بر ارزش های اداره مدرن می دانست. دوم؛ اقدامات وی، زمینه ساز شناسایی اصول حقوق اداری، به ویژه اصل برابری، تخصص و شفافیت بوده است. سوم؛ نظام دیوان سالاری و تغییرات ساختاری که در سازمان برنامه و بودجه ایجاد کرد، منجر به نتایج عملی شد که در متن مورد کاوش قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: ابوالحسن ابتهاج، سازمان برنامه، تحلیل حقوق اداری، دیوان سالاری
  • اسدالله یاوری*، یوسف باقری صفحات 231-251

    تشریفات اصل 139 قانون اساسی در مورد ارجاع دعاوی اموال عمومی و دولتی به داوری با نیت و هدف پاسداری از منافع و مصالح عمومی مقرر شده است؛ اما در عمل و نیز تغییر شرایط حاکم بر سرمایه گذاری و دگرگونی اقتصادی به مرور فهمیده شد که این تشریفات همچون کفش تنگی بر پای لنگان اقتصاد و سرمایه گذاری و نظم در داوری به ویژه داوری بین المللی است؛ از همین رو، در غیاب نظر تفسیری شورای نگهبان، دکترین و رویه قضایی، تلاش گسترده ای جهت همسویی اصل 139 ق.ا با نیازها و ضرورت های عملی داشته اند. یکی از این مساله های قابل طرح این است که «اصل حسن نیت» در تفسیر ارجاع اموال عمومی و دولتی به داوری، چه جایگاه و آثاری دارد؟ و اینکه، آیا اصل حسن نیت می تواند به صورت دیالکتیکی، تعادلی میان لزوم رعایت تشریفات اصل 139 و پایبندی دولت به تعهدات بین المللی و داخلی در زمینه موافقت نامه های داوری ایجاد نماید؟

    کلیدواژگان: حسن نیت، اصل 139 قانون اساسی، رویه قضایی
|
  • Ehsan Aghashahi, Mahdi Hadavand, Hossein Munawari Pages 9-27

    Fourth and one hundred and seventy-seventh principles of the constitution have considered the guardian council and the administrative justice court as the authority to monitor the legal aspect of administrative regulations. However, there is no specific provision regarding the supervision of the legal aspect of the decisions and case actions of government units and their agents.
    Meanwhile, although according to Article 122 of the law of the Administrative Justice Court, cases of silence in this law have been referred to the Code of Civil Procedure and the Law on Enforcement of Civil Judgments, it is not clear, in the case of silence of above laws, whether the judge of the Administrative Justice Court can issue a verdict based on credible Islamic sources or credible technology and legal principles that are not contrary to Islamic law such as criminal cases (subject to Article 167 of the Constitution) and civil lawsuits (subject to Article 3 of the Code of Civil Procedure) assuming that the relevant laws are not complete or explicit, or that there is no law in the cited case. Or, in case of a discrepancy between the case decision of the administrative official and the legal provisions, should the judge inquire the matter from the jurists of the Guardian Council? In order to analyze above hypotheses by relying on the descriptive-analytical method and by examining the cases of the judgment procedure in the branches of the Administrative Justice Court, in this article we have reached the general approach that despite important legal gaps in this issue, it is possible to cite legal provisions and Jurisprudential rules during the investigation of lawsuits cited in the branches of the Court of Administrative Justice.

    Keywords: Administrative Justice Court, Legal Proceedings, Religious Law, Case Decision, Guardian Council
  • Kheyrolah Parvin, Hossein Ayeneh Negini Pages 29-47

    According to section 2 of the 10th article Law on the Organization and Procedure of the  Administrative Justice Court the judicial supervision on the verdicts of quasi-judicial courts is delegated to Administrative Justice Court  . In this article, this question has been addressed that, considering the variety of the organizational structure of the quasi-judicial institutions, how would analyse the limitations and the scope of jurisdiction of Administrative Justice Court In proceeding the appealing of the votes of these authorities ? The considerations revealed that, regardless of the presence of a judge in the quasi-judicial court, supervision on the quasi-judicial institutions is delegated to The Court, unless The Court is restricted by the law. Therefore, the uniformity decision No. 170 of the general committee of The Court that dismises The Court of processing the complaints on the verdicts of the board of directors of The Court of Audit and its appeal court, is in contradiction with rules

    Keywords: Quasi-judicial courts, Administrative Justice Court, jurisdiction of the The Court branches, the board of directors of The Court of Audit, appeal court
  • Mohammad Jalali, Sadegh Sazgari Pages 49-72

    Public power in Iran has been entrusted to those institutions which are exist in constitution and laws. Moreover the other exquisite ones that are established by other norms, enjoy public power too, such as Supreme Councils of the Cultural Revolution and the cyberspace. These institutions have almost certain tasks in their establishing foundation. Generally these tasks come from the concept of policy-making. Given the creating norms by these institutions, oversighting them to ensure the norms hierarchy is inevitable.  In Iran after a lot of arches, the bill of amendment of administrative justice court has recognized, under certain circumstances, the oversight on these enactments to ensure that they are within the policy-making framework. In this research, we have explored the concept, features, and levels of policy, and We have made clear the limits of the policy-making of these councils until the limitation of judicial review on the enactments of these institutions will be clear. On the one hand, we have mentioned some of the cases of these councils and realized from their evaluation that in many cases, these councils have not been committed to policy-making framework and have entered the limits of law or regulation. The latter proposition further reveals the need for judicial review on these councils.

    Keywords: Policy-making, Supreme council of cultural revolution, Supreme council of cyber-space, judicial review, ultra vires
  • Hassan Khosravi, Hassan Tayebi Pages 73-92

    Identification and documentation of immovable properties provide ability to monitor, distribution, appropriate use immunity in addition of maintaining. The case study is government unsuccessful in identifying and issued these properties’ deed despite legal obligation. Today, the tangible effect of not identifying government property beyond the realm of administrative rights has spread to the economic, social, and cultural spheres, and perhaps its construction is in the context of administrative law. The purpose of this article is finding the reasons of non-recognition and non documentation of government properties assets and provide a constructive and effective solution for increase current situation to eligible situation. Article explain the influence of laws and regulation an role of structure and other factors involved in identification and documentation of immovable properties with descriptive and analytical tendency. Findings indicated that for adjudication and acts of ownership on asset properties, government should correct some rules, structures, and process to identify and operators or representatives of the government must take decisive action to enforce the rights and exercise of state ownership of state property and take a fundamental step towards proposing amendments to certain laws and regulations and, in some cases, reforming structures and processes be recorded and documented.

    Keywords: Immovable Properties, Govermental Properties, Administarative Law, Non-Identification, Documentation
  • Ghodratolah Rahmani Pages 93-113

    The present study attempts to examine the evolution of the legal concept of media to answer this important question in the field of media law. The Press Law  and its downstream regulations have been able to update the legal system in line with the rapid developments in ICT and the comprehensive media law in Iran, the adequacy of this research. Recent, testifies to the feasibility of a single and community law for the legal and penal provision of traditional and new media, although the latest initiative in the preparation of the "New Press and News Law Bill" - approved by the Council of Ministers and ready to submit. Parliament has become - of a kind of rollback media rights system suggests that if final approval, because  virtual remove from the law, the rules governing the media

    Keywords: Electronic media law, press law, comprehensive mass media system, media publishing bill, press bill, news agencies
  • Mohammadreza Abasi, Gholam nabi Feyzi Chekab Pages 115-134

    Often an agreement is contracted between a physician, notary or other individuals in possession of a professional and exclusive license, and another party, based on each of the parties benefitting from a specific share of the profits, such that the other individual pays the purchasing or renting expenses of at least a portion of the workplace, and is compensated by partaking in the revenues. In a theory by the High Council of Taxation, these types of contracts are not regarded as civil partnership and not liable for the article (101) sub-clause (1) exemption. Based on studies conducted for the present article using the library approach and an analytical-descriptive method, it was found that according to article (571) of the civil law, the mentioned contracts are considered civil partnership, thus the aforementioned individuals are liable for the article (101) sub-clause (1) exemption. It should not be inferred from the definition of article (571) that "common ownership" is not achieved in similar cases. On the other hand, the sub-clause 1 of article "101" is an exception of the principle below, which has been specified in the mentioned article; "Payerchr('39')s income obtained from a section of the revenues of occupations is exempt from payment of taxes to the extent of article 84 exemption. " Therefore, assuming that the aforementioned activity is not considered civil partnership, according to the principle mentioned above, all payers should be granted exemption, and not just one party be liable for exemption.

    Keywords: civil partnership, business company, article 101 exemption, common ownership, professional occupations
  • Rahmatolah Qalipur Sooteh, Hatef Hamdolahi, Seyedreza Seyed Javadin, Vajholah Ghorbani Zadeh Pages 135-160

    Good governance, as an important element in the development discourse, strengthens the legitimacy and health of the political system by providing conditions. Indicators of good governance are used today as a measure of governance in different countries of the world. According to statistics published by the World Bank in 2019, good governance in Iran is not in a good status; while public human resource management policies and practices have more potential to influence the indicators of good governance. A critical review of Iranchr('39')s public human resource management indicates that there is a strong need for services in this sector. Accordingly, the main question of this research is: What is the model of Iran’s public human resource management in order to improve the indicators of good governance? This study aims to increase the participation of human resource management policies and practices to play a role in strengthening public institutions and their performance, improve the good governance and develop existing literature in the field of public human resources management. The model is designed based on good governance model with a multi-grounded theory approach, using semi-structured interview tools. Experimental validation has been done by qualitative methods of member analysis and theoretical pluralism of participants. Participants in this study include executive and scientific experts in the field of good governance and human resource management in the public sector of Iran and theoretical (purposeful) sampling has been used. Findings show that in order to improve the indicators of good governance through human resource management in the Iranian public sector, should insist on five basic factors: supportive structure, development, control and supervision, ethics management and meritocracy in human resource management processes.

    Keywords: good governance, public human resource management, multi-grounded theory approach
  • Esmaeel Ghamari, Akbar Varvayee, Masoud Ghasemi Pages 161-186

    In administrative proceedings similar to criminal and civil proceedings, the issue of obtaining evidence is raised by the court. But the courtchr('39')s argument is contrary to the principle of impartiality of the judge. Therefore, the analysis of that debate is as important in administrative proceedings as in other proceedings, and these important questions are raised.
    is there evidence in all administrative proceedings and if the reason is obtained illegally. What is the enforcement guarantee in administrative proceedings? The result of the research indicates that in administrative administrative proceedings such as labor proceedings, the principle is that the administrative judge is not allowed to study the reason. However, in administrative proceedings to investigate violations, such as administrative violation review boards, the judge has an efficient role in obtaining evidence. In the jurisprudence of the Court of Administrative Justice and the laws and regulations related to administrative proceedings, the principle of invalidity of reason that has been obtained through illegality has been dispersed. This article uses analytical and descriptive methods to analyze the principle of legitimacy of evidence in administrative proceedings with the aim of drawing a legitimate system of evidence in this type of proceedings.

    Keywords: Study the reason’ Administrative proceedings’ Invalidity of reason’ Criminal proceedings’ Civil proceedings
  • Fardin Moradkhani, Javad Mahmoodi Pages 187-207

    Special administrative courts or quasi-judicial authorities are one of the recognized courts in Iran. Despite the large number of these specialized courts in Iran, a coherent legal system has not yet been established for them. Student Disciplinary Committees are one of these courts set up in universities to deal with student misconduct. In 1398, a procedure for these committees was signed and approved by the Minister of Science, Research and Technology and the Minister of Health, Treatment and Higher Education, in which an attempt was made to have a coherent judicial system. This article seeks to investigate the question of what are the most important drawbacks of this method by descriptive-analytical method. Violation of the right to education, disproportion between punishment and misconduct, integration of criminal law and administrative law, non-observance of some principles of fair trial are the most important drawbacks of this procedure.

    Keywords: University, Special Administrative Court, Violation, Fair Trial, Disciplinary Committee
  • Ayet Mulaee, Maryam Vahibi Fakhr Pages 209-230

    One of the most important problems in every political, administrative and legal system is to creative planning system in order to accomplish defined objectives of government and calculate income and expenditure of that country. One of  the most important objectives of modern governments that is to say development can be achieved by creating enormous plans for that country. Iran has nearly a half century planning record and its first backgrounds date back to the first Pahavi era. Abolhassan Ebtehaj was the person who entered planning system into a new stage in Iran and his name has been blended with plan organization and his measures can be analyzed from different view points including legal. The main question of this paper is that: what are the most important Ebtehaj’s measures in the structure of Iran planning system from the view point of administrative law? What kind of legal effects did his measures have? What changes did planning and budget organization face during his period? In this paper has been tried to study his measures through judicial analysis by using historical and analytical-descriptive was used. The most important research finding include: firstly, he knows office as a modern institution, based on the values of modern office. Secondly, his measures plan to recognize principles of administrative law, especially principle of equality, expertise and transparency. Thirdly, bureaucracy and structural changes that made in planning and budget organization led to practical results which studied in the text.

    Keywords: Abolhassan Ebtehaj, Plan Organization, Analysis of Administrative Law, Bureaucracy
  • Asadollah Yavari, Yusof Baqeri Pages 231-251

    Article 139 of the Constitution on the referral of public and state disputes to arbitration has been provided for with the intention and purpose of protecting public interests and interests. But in practice, as well as because of changing conditions governing investment and economic transformation, it was understood, over time, that the he procedure is hindrance to economy and investment and order in arbitration, especially international arbitration. Therefore, in the absence of a commentary by the Guardian Council, the doctrine and jurisprudence have made extensive efforts to align Article 139 of the Covenant with practical needs and circumstances. One question is what is the place of "good faith principle" in the interpretation of the referral of public and state property to arbitration? And whether the principle of good faith can make a dialectical balance between the need to comply with Article 139 and the governmentchr('39')s compliance with international and national obligations in arbitration agreements?

    Keywords: Article 139 of the Constitution, public, state property, arbitration, good faith principle, public order