فهرست مطالب

آینده پژوهی ایران - سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

نشریه آینده پژوهی ایران
سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سوما رحمانی*، هادی نیلفروشان صفحات 1-23
    هدف

    یکی از پیامدهای جهانی شدن، ظهور اقتصادهای منطقه ای قدرتمندی است که به لحاظ اقتصادی، تولید ناخالص آنها از کشورهای دیگر بیشتر است. ازاین رو مفهوم اقتصاد منطقه ای، به مفهوم مهمی تبدیل شده است تا کشورها از طریق آن به برنامه ریزی برای توسعه مناطق خود بپردازند. لذا پژوهش حاضر به دنبال معرفی نقشه راه به عنوان روشی مناسب برای برنامه ریزی و توسعه منطقه ای است.

    روش

    مطالعه حاضر از نوع کیفی و مبتنی بر روش مطالعه موردی و تحلیل محتوای کیفی براساس تجربه منطقه ایلینوی در ایالت متحده آمریکا در ترسیم نقشه راه علم و فناوری به منظور برنامه ریزی منطقه ای و استفاده از روش الگوبرداری برای ارایه روش پژوهشی مناسب در راستای آمایش مناسب علم و فناوری در سطح منطقه است.

    یافته ها

    مهم ترین یافته پژوهش، ارایه نقشه راه مناسب برای آمایش علم و فناوری منطقه ای به منظور تدوین برنامه های توسعه ای منطقه ای مناسب است.

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر با در نظر داشتن نبود روش مناسب برای اولویت گذاری علم و فناوری در منطقه در ایران، به دنبال ارایه و معرفی روش مناسب است؛ ازاین رو در وهله اول با بررسی تجربه ایالت ایلینوی در اولویت گذاری علم و فناوری منطقه ای بر مبنای نقشه راه، به معرفی نقشه راه به مثابه ابزاری برای اولویت گذاری علم و فناوری و سیاست گذاری منطقه ای پرداخته است تا با توجه به آن در مطالعات بعدی، بخش های دولتی بتوانند به تدوین برنامه های توسعه ای منطقه ای مناسب و اجرایی همت گمارند.

    کلیدواژگان: نقشه راه، برنامه ریزی منطقه ای، اولویت های علم و فناوری
  • مریم صنیع اجلال*، محمد حسینی مقدم صفحات 25-48
    هدف

    گسترش داد و ستدهای بین المللی و مشارکت در تسهیم داده ها، یافته ها و دستاوردهای علمی در عرصه بین المللی نقش تعیین کننده ای در توسعه علم و فناوری کشور ها دارد. طی چند دهه گذشته سرمایه گذاری در حوزه توسعه فناوری های نوین به یکی از اولویت های سیاست گذاری علم و فناوری در ایران تبدیل و در اسناد ملی همچون «نقشه جامع علمی کشور» بر آن تاکید شده است. توسعه فناوری نانو از جمله حوزه های نوینی است که در پانزده سال اخیر به شدت مورد توجه نظام حکمرانی علم و فناوری قرار گرفته و سرمایه گذاری قابل توجهی در این حوزه صورت گرفته است. در سند راهبردی نانو «تصویر بزرگ» سیاست گذاران در توسعه این فناوری عبارت است از: دستیابی به جایگاه پانزدهم جهان در توسعه فناوری نانو، تولید ثروت و رفاه اجتماعی شهروندان. بررسی نقادانه وضعیت توسعه فناوری نانو در کشور در مسیر دستیابی به تصویر بزرگ مذکور است. پرسش اصلی این مقاله آن است که بین المللی شدن دانش کشور در حوزه نانوفناوری چه نقشی در شکل دهی به وضعیت کنونی و آینده های بدیل این فناوری در ایران دارد؟ فرضیه مقاله آن است که: بین المللی شدن دانش و فناوری نانو نقش تعیین کننده و اصلی در توسعه این فناوری دارد و عامل هویت بخش به آن در کشور بوده است. این فرضیه بر پایه این مفروض استوار است که بین المللی شدن و همکاری های علمی بین المللی شرط لازم برای توسعه علم و فناوری است.

    روش

    روش مورد استفاده در این مقاله: مطالعات اسنادی، تحلیل روند و سناریوپردازی است.

    یافته ها

    احصای چهار سناریوی پیش روی توسعه فناوری نانو در ایران مشتمل بر: ادامه وضع موجود، بازگشت به گذشته، فروپاشی حمایت دولتی از توسعه فناوری نانو و تحول بنیادین.

    نتیجه گیری

    تبدیل شدن شاخص انتشار مقالات در مجلات علمی بین المللی به عامل هویت بخش فناوری نانو در ایران، محدود شدن ارزیابی بین المللی شدن نانو براساس تعداد مقالات بین المللی، لزوم تغییر نقش دولت و ستاد نانو از تولی گری و تصدی گری به نقش تسهیل گری و پرورش گری، تقویت فرایند مشارکت جامعه علمی در تعیین سیاست ها و راهبردهای توسعه نانو در کشور از مهم ترین نتایج این مقاله است.

    کلیدواژگان: انتشارات بین المللی، علم و فناوری نانو، تصویر آینده، تصدی گری دولت
  • زهره هادیانی*، سید علی حسینی صفحات 49-79
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی و تحلیل مهم ترین عوامل موثر بر عدم موفقیت شهرهای جدید در ایران با تاکید بر شهر صدرا و با رویکرد آینده پژوهی انجام شده است.

    روش

    نوع تحقیق براساس هدف، کاربردی و ازحیث روش، ترکیبی از روش های اسنادی و پیمایشی در سطح اکتشافی و مبتنی بر رویکرد آینده پژوهی و سناریو نگاری است که با به کارگیری ترکیبی از مدل های کمی و کیفی صورت گرفته است. روش جمع آوری اطلاعات، مطالعات کتابخانه ای و میدانی است. در این پژوهش از مدل تحلیل ساختاری، سناریو نگاری و تکنیک دلفی استفاده شده است. نرم افزارهای مورد استفاده در این پژوهش، نرم افزار سناریو ویزاردو  میک مک است.

    یافته ها

    براساس نتایج مدل تحلیل ساختاری از میان 22 شاخص مورد بررسی، 10 شاخص به عنوان مهم ترین شاخص های تاثیرگذار بر عدم موفقیت شهر جدید صدرا انتخاب شد. از میان 10 شاخص کلیدی اثرگذار بر سیستم، چهار شاخص از گروه متغیر فنی مهندسی، سه شاخص از گروه متغیر اجتماعی، دو شاخص از گروه متغیر مدیریتی و یک شاخص هم از گروه متغیر اقتصادی است. نتایج نشان از تفاوت معنادار متغیر فنی مهندسی و اجتماعی با دو متغیر دیگر دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج نهایی پژوهش نشان داد که 3 گروه سناریو شامل سناریوهای دارای شرایط مطلوب با رویکردهای مبتنی بر رقابت پذیری وبرنامه محوری، سناریوی حفظ وضع موجود و سناریو شرایط بحرانی و نامطلوب پیش روی شهرهای جدید مانند شهر صدرا موثر بوده اند.

    کلیدواژگان: شهرهای جدید، رویکرد آینده پژوهی، سناریونگاری، شهر صدرا، کشور ایران
  • اسماعیل احمدی، محمدحسن ملکی*، رسول ثانوی فرد، محمدرضا فتحی صفحات 81-104
    هدف

    زنجیره تامین اثربخش نقش قابل ملاحظه ای در تولید و پخش محصولات و فراورده های نفتی و پتروشیمی در کشور دارد. پژوهش حاضر به دنبال شناسایی عوامل کلیدی و سناریوهای باورپذیر و محتمل زنجیره تامین صنعت نفت در آینده است.

    روش

    تحقیق حاضر از منظر جهت گیری، کاربردی، از جهت مبنای فلسفی اثباتی و از بعد روش شناسی چندگانه است. بدین منظور ابتدا با بررسی مبانی نظری و مصاحبه با کارشناسان متخصص، عوامل کلیدی موثر روی آینده زنجیره تامین صنعت نفت شناسایی و سپس با به کارگیری آزمون بینم این عوامل غربال شدند. برای انتخاب پیشران های نهایی، دو تکنیک عدم قطعیت بحرانی و دیمتل مورد استفاده قرار گرفت. سناریو محتمل هم با یکی از تکنیک های تصمیم گیری انتخاب شد.

    یافته ها

    با به کارگیری تکنیک عدم قطعیت بحرانی و دیمتل، دو پیشران تحریم های خارجی و سیاست های کلان اقتصادی در رابطه با مقاوم سازی برای نگاشت سناریوها انتخاب شدند. با توجه به این دو پیشران چهار سناریوی زنجیره تامین بسته، زنجیره تامین شکننده، زنجیره تامین مقاوم و زنجیره تامین پویا توسعه داده شدند. هر یک از این سناریوها بیانگر وضعیتی برای زنجیره تامین صنعت نفت در آینده اند. با توجه به معیارهای همخوانی با روندهای داخلی، همخوانی با روندهای بین المللی، محتمل بودن بر مبنای واقعیت و همخوانی با داده های فعلی سناریوی زنجیره تامین بسته به عنوان محتمل ترین سناریو انتخاب شد.

    نتیجه گیری

    زنجیره تامین پویا بهترین وضعیت را از نظر کاهش تحریم های خارجی و سیاست های مناسب مقاوم سازی در برابر تکانه های خارجی نشان می دهد و در سوی دیگر زنجیره تامین بسته یک سیستم منزوی و آسیب پذیر را در مقابل تهدیدات توصیف می کند.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، سناریوهای باورپذیر، رویکرد عدم قطعیت بحرانی، سناریو محتمل
  • علیرضا فریدونی*، مرتضی موسی خانی، کمال سخدری، محمد عطایی صفحات 105-138
    هدف

    کارآفرینانی که با شکست مواجه می شوند، عملکردهای متفاوتی دارند؛ برخی از غم و اندوه و عواقب آن رهایی یافته و اقدام مجدد کارآفرینانه می کنند، برخی دیگر در غم فرو رفته و مسیر دیگری را برمی گزینند. چه اتفاقی برای کارآفرینان، پس از شکست می افتد؟ در این پژوهش تلاش نموده ایم تا اتفاقاتی که کارآفرینان، پس از شکست تجربه می کنند را شناسایی و مدل بازیابی، یادگیری و اقدام مجدد را به منظور نگاشت آینده تدوین نماییم.

    روش

    در این پژوهش از روش فراترکیب به عنوان رویکردی نو در مطالعات کیفی، برای یکپارچه سازی مطالعات درخصوص شکست کسب و کاربه منظور ایجاد یافته های جامع و تفسیری استفاده کرده ایم. ابتدا آینده های ممکن و محتمل پیش روی فرد کارآفرین دارای تجربه شکست را ارایه داده، سپس تصویر آینده مطلوب فرد کارآفرین را پس از شکست ترسیم و مدل آن را نگاشته ایم.

    یافته ها

    چهار حوزه مرتبط با هم در حیات پس از شکست شامل عواقب، یادگیری، بازیابی و اقدام مجدد کارآفرینانه شناسایی و منجر به تدوین مدل حیات پس از شکست شد. یافته ها حاکی از اثرگذاری عوامل فردی و محیطی در سرعت بازیابی و کیفیت یادگیری است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج تحقیق شایسته است آموزش های لازم به کارآفرینان در مقاطع مختلف داده شود تا درک مفهوم شکست و شناخت آن به عنوان رخدادی قابل پذیرش همراه کارآفرینی در ایشان تقویت شود. همچنین توسعه مهارت های لازم فردی برای یادگیری از پدیده ها و بازیابی از رخداد ها در دستور کار متولیان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: شکست کارآفرینی، حیات پس از شکست، تصویرپردازی و شکل بخشی آینده، آینده پژوهی، آینده مطلوب
  • احمد کاظمی*، محمدعلی کفائی فر صفحات 139-162
    هدف

    از نخستین بار که «اقلیت» مذهبی در قالب معاهده اوگسبورگ (1555) مطرح شد، مفهوم آن تاکنون بارها از بعد شکلی و محتوایی تطور یافته است. پس از «اقلیت مذهبی»، به ترتیب، «اقلیت قومی» با سند کنگره وین (1815)، «اقلیت زبانی» با رای مشورتی دیوان دایمی دادگستری بین المللی (1935) و همچنین با تصویب ماده 27 میثاق حقوق مدنی و سیاسی (1966)، و «اقلیت ملی» با «اعلامیه حقوق افراد متعلق به اقلیت های ملی یا قومی، مذهبی و زبانی» (1992) وارد حقوق بین الملل شدند. در این فرایند اقلیت از منظر مفهومی نیز به ویژه از بعد لغو شرط تابعیت دچار تطور شد. هدف این نوشتار، آینده پژوهی تطور مفهوم اقلیت در حقوق بین الملل است.

    روش

    این پژوهش با پذیرش اصول شیوه توصیفی و تحلیلی، از راهبرد استفهامی و روش «امتداد حال به آینده» که یکی از روش های آینده پژوهی است، استفاده می کند.

    یافته ها

    با اتکاء به نظریه چندفرهنگ گرایی، محور آینده های محتمل در تداوم تطور شکلی و محتوایی مفهوم اقلیت، کاهش نقش عناصر چهارگانه عرفی مذهب، قومیت، زبان و منشا ملی در شناسایی اقلیت ها و افزایش نقش مولفه «تمایز در عادات، باورها و رفتارها» است.

    نتیجه گیری

    بررسی پیشران ها نشان می دهد که در «آینده محتمل»، کنش گری کشورهای غربی برای ورود گروه های جدید، نظیر فرق غیر رسمی و همجنس گراها، به دایره حقوقی اقلیت ها وجود دارد. برای جلوگیری از این روند مغایر با «نظم عمومی»، همکاری حقوقی دول عضو سازمان همکاری اسلامی به ویژه در «کمیته حقوق بشر» و «مجمع مربوط به امور اقلیت» ضروری است.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، اقلیت، حقوق بین الملل، تطور شکلی و محتوایی
  • محمدرضا دهشیری*، سید مهدی میرکاظمی صفحات 163-187
    هدف

    هدف اصلی مقاله حاضر بررسی سناریوهای پیش روی جمهوری اسلامی ایران در قبال خروج آمریکا از برجام در چارچوب نظریه های روابط بین الملل است. نگارندگان با بهره گیری از رویکردهای نظری در روابط بین الملل ضمن تحلیل سناریوهای احتمالی، در صددند تا سناریوهای فراروی برجام را بررسی نمایند.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر آینده پژوهی براساس سناریوپردازی است که از مطالعات تحلیلی و شبه تجربی به شمار می رود. سوال اصلی پژوهش این است که از میان سناریوهای بعد از خروج آمریکا از برجام، مذاکره با آمریکا برای تجدید نظر در برجام، ماندن در برجام و یا بازگشت آمریکا به برجام کدام یک ممکن، محتمل، موجه و مطلوب است؟

    یافته های پژوهش

    یافته های این پژوهش بیانگر آن است که سناریوی ممکن: مذاکره با آمریکا در مورد تجدید نظر در برجام براساس دیدگاه گروسیوسی، سناریوی محتمل: ماندن در برجام براساس دیدگاه کانتی، سناریوی موجه: خروج تدریجی از برجام براساس نگاه هابزی و سناریوی مطلوب: بازگشت آمریکا به برجام و ایفای تعهدات اقتصادی و بانکی اروپا براساس دیدگاه نوکارکردگرایی است.

    نتیجه گیری

    درنهایت چنین نتیجه گیری می شود که در زمان خروج آمریکا از برجام سناریوی موجه از مطلوبیت بیشتری برخوردار است، زیرا جمهوری اسلامی ایران می تواند با خروج تدریجی از برجام از یکسو به اتحادیه اروپا و آمریکا فرصت دهد تا به ایفای تعهدات خود نسبت به برجام بازگردند، و از سوی دیگر با کمترین فشار، فناوری هسته ای خود را مجددا ارتقا بخشد.

    کلیدواژگان: برجام، سناریوها، ایران، آینده پژوهی، آمریکا، اتحادیه اروپا
  • شیوا پورقربان*، احمد پوراحمد، علیرضا دربان آستانه، سعید زنگنه شهرکی صفحات 189-217
    هدف

    هدف این پژوهش، شناسایی شاخص های تاثیرگذار حکمرانی خوب شهری، قابل زندگی بودن، بانکی بودن و رقابتی بودن در استراتژی توسعه شهری و افزایش تاب آوری جزیره کیش با رویکرد توانمندسازی است، که بر این اساس کدام یک از زیرساخت های اقتصادی، اجتماعی، مدیریتی و کالبدی احتیاج به افزایش تاب آوری و دستیابی به توانمندسازی مدیران و شهروندان در مواجهه با بحران های اقتصادی، اجتماعی و محیطی را دارد.

    روش

    روش پژوهش بر مبنای روش های توصیفی - تحلیلی و از نظر نوع هدف کاربردی است و نتایج به دست آمده از پرسش نامه ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون کای اسکویر و T تک نمونه ای محاسبه شده است. به منظور بررسی و مقایسه تاب آوری شاخص های استراتژی توسعه شهری در ابعاد حکمرانی خوب شهری، بانکی بودن، قابل زندگی بودن و رقابتی بودن از آزمون ANOVA و مدل سازی معادلات ساختاری از نرم افزار PLS و Micmac استفاده شده است. ازمدل استراتژیک SOAR برای تدوین استراتژی توسعه و تشریح قوت ها، فرصت ها، آرمان ها و نتایج در توانمندسازی استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد شاخص های استراتژی توسعه شهری جزیره کیش در ابعاد قابل زندگی بودن دارای وضعیت مناسب تری نسبت به سایر شاخص ها است و شاخص های حکمرانی خوب شهری، بانکی بودن و رقابتی بودن در وضعیت مطلوبی قرار ندارند.

    نتیجه گیری

    می توان گفت به اعتقاد پاسخگویان کلیه شاخص های استراتژی توسعه شهری جزیره کیش در سطح مطلوبی نیستند،  به عبارتی کیش هنوز قابل زندگی است ولی از لحاظ مدیریتی و اقتصادی وضعیت مناسبی ندارد.

    کلیدواژگان: استراتژی توسعه شهری، تاب آوری، توانمندسازی، جزیره کیش
  • ابوالفضل یاری، بیت الله اکبری مقدم* صفحات 219-239
    هدف

    هدف ما این است که نشان دهیم با استفاده از فرآیند تحلیل سلسه مراتبی (AHP) می توان با نظرسنجی از خبرگان، تخمینی از ضرایب فنی رشته فعالیت ها برای تحقیقات آینده نگاری در حوزه توسعه اقتصادی استان قزوین به دست آورد. آینده نگاری اقتصادی منطقه ای نیازمند بررسی کلیه شاخص های توسعه است. توسعه هدفمند بدون در اختیار داشتن اطلاعات و ابزار لازم در شرایط پیچیده کنونی امری ناممکن است. در شرایطی که در زمان های کوتاه تغییرات شدیدی در ساختار سیاسی و اقتصادی و اجتماعی مناطق ایجاد می شود تکیه بر ابزارهای گذشته نگر و ایستا خطای زیادی در آینده نگاری ایجاد خواهد کرد.

    روش

    رویکرد این پژوهش از نوع ترکیبی کیفی و کمی است. برای این منظور با همکاری نهادها و سازمان های ذی نفع در جلساتی منظم و استفاده از اطلاعات کشوری و استانی جدول ضرایب فنی برای استان قزوین تهیه شده است.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق نشان می دهد که از روش معرفی شده می توان اطلاعات مورد نیاز آینده پژوهان منطقه ای را با هزینه زمانی و پولی کمتری نسبت به روش های مرسوم استخراج نمود.

    نتیجه گیری

    تحلیل های اقتصادی براساس جدول داده ستانده دارای مزایای متعددی است و محققین اقتصادی تمایل زیادی به استفاده از این اطلاعات به ویژه در مدل های تعادل عمومی دارند. اما تهیه اطلاعات این جدول هزینه بر و زمان بر است و معمولا به همین دلیل در سطح منطقه ای (استانی) تهیه نمی شود یا با تاخیر زمانی زیاد که استفاده از آن را کمرنگ می کند ارایه می شود. روش استفاده شده در پژوهش حاضر مشکلات مذکور را رفع نموده است.

    کلیدواژگان: آینده نگاری، جدول داده ستانده، تحلیل سلسه مراتبی، آینده نگری اقتصادی
  • ابراهیم صحرائی، ناصر پورصادق*، ناصر حمیدی، علی محتشمی صفحات 241-269
    هدف

    هدف مقاله تعیین، شناسایی و بازتعریف محرک های پیچیدگی سازمان های دولتی درقالب مدل محرک های پیچیدگی سازمان های دولتی است.

    روش

    از حیث روش شناسی در این پژوهش از نظریه داده بنیاد کلاسیک (GT)، بهره گرفته شده است. این روش، روشی کیفی در تحقیق است که با طی مراحل سه گانه کدگذاری باز، محوری و انتخابی به دسته بندی داده ها برای دستیابی به مدل پارادایمی می پردازد. برای اعتباربخشی به مدل اولیه نیز از روش کمی «ارزیابی روایی محتوایی(CVR)» استفاده شده است.

    یافته ها

    پس از انجام کدگذاری محوری، تعداد 68 خرده مقوله از محرک های پیچیدگی سازمان های دولتی شناسایی و احصا شد که پس از انجام اعتبارسنجی با توجه به نظر خبرگان، این تعداد به 52 محرک پیچیدگی سازمانی تعدیل و نهایی شد.

    نتیجه گیری

    برمبنای یافته های پژوهش حاضر، مدل محرک های پیچیدگی سازمانی در بخش دولتی ایران با نگاه بر بازتعریف پیچیدگی های سازمانی که از مقوله های اصلی و زیرمقوله های کانونی تشکل شده است، شامل 11 مقوله اصلی و 52 زیرمقوله است. سهم ارزش افزایی پژوهش : این پژوهش با افزودن بعد جدید محرک های پیچیدگی قانونی بر ابعاد پیچیدگی سازمان های دولتی که ریشه در نوع خط مشی گذاری و اجرای آنها در ایران دارد، رویکرد نوینی در ادبیات و علم پیچیدگی باز کرده است.

    کلیدواژگان: سازمان های آینده، پیچیدگی سازمانی، محرک های پیچیدگی، نظریه داده بنیاد
  • مظفر ناصری طاهری، سید عباس ابراهیمی*، حسین دامغانیان، عظیم الله زارعی صفحات 271-303
    هدف

    ارزیابی آینده نگاری وظیفه ای چالش برانگیز است. درواقع پرسش اصلی این پژوهش این است که چگونه می توان با رویکردی سیستماتیک به ترسیم مدلی پویا و یکپارچه از ارزیابی آینده نگاری اقدام نمود.

    روش

    این پژوهش از نوع کیفی است. در این مقاله با استفاده از روش فراترکیب (مدل ساندلوسکی و براسو) صرفا مقالاتی که در مجلات علمی پژوهشی و کنفرانس های بین المللی داخلی (طی سال های96-1385) و خارجی (طی سال های  2017-2000) در حوزه ارزیابی آینده نگاری نوشته شده اند، مورد بررسی قرار گرفته است. نهایتا (37) مقاله با مقیاس «برنامه مهارت های ارزیابی حیاتی» برای تدوین مدل انتخاب شدند. شاخص کاپای مدل کوچکتر از 05/0 است، بنابراین در سطح معناداری قرار دارد. ازاین رو فرض استقلال کدهای استخراجی رد و وابستگی کدهای استخراجی به یکدیگر تایید می شود. مقدار شاخص کاپا برابر با 7477/0 محاسبه شد که در سطح توافق معتبر قرار گرفته است.

    یافته ها

    مدل ارایه شده در قالب الگوی پویای ارزیابی یکپارچه آینده نگاری از دو سطح تشکیل شده است. سطح اول که بخش اصلی مدل را تشکیل می دهد به تبین مکانیزم یکپارچگی و پویایی در ارزیابی اهداف، نتایج و اثرات آینده نگاری می پردازد. سطح دوم با رویکردی سیستمی چرخه ارزیابی آینده نگاری را به سه مرحله مجزای: 1. پیش ارزیابی (ورودی) 2. ارزیابی (پردازش) 3. پساارزیابی (خروجی) تقسیم می کند.

    نتیجه گیری

    با مرور ادبیات ارزیابی آینده نگاری تاکنون مطالعه جامع و یکپارچه ای درخصوص ارزیابی آینده نگاری انجام نشده است. مدل پیشنهادی نخستین مدل جامع ارزیابی آینده نگاری است که با رویکردی سیستمی یک ارزیابی پویا و یکپارچه از آینده نگاری ارایه می کند.

    کلیدواژگان: ارزیابی آینده نگاری، روش فراترکیب، ارزیابی پویا، مدل ارزیابی یکپارچه آینده نگاری
  • فهیمه لسان طوسی، امیر مانیان*، مصطفی تقوی، محمد مهدی ذوالفقارزاده صفحات 305-329
    هدف

    هدف از این تحقیق آن است که شاخص های تبیین‎ کننده هویت ملی در برابر شاخص های متضاد هویت ملی در فضای سایبر تعیین شده و تصویر کلان هویت ملی از سطح مسئله تا سطوح عمیق مشخص شود.

    روش

    این مطالعه با استفاده از جمع آوری مصاحبه و کدگذاری و مقوله بندی و سپس قرار دادن داده های حاصل شده در تحلیل لایه ای علت ها، به توصیف علل و عوامل تهدیدات امنیتی فضای سایبر برای هویت ملی جمهوری اسلامی در سطوح مختلف می پردازد.

    یافته ها

    هویت ملی مردم ایران در سطوح مختلف مورد تهدید قرار گرفته است. اگرچه این تهدید تا حدی ناشی از ضعف سیستم های سیاسی و اقتصادی است، اما به دلیل به کار گرفته شدن قدرت نرم غرب علیه ایران، این تهدید در لایه های جهان بینی و استعاره ها تشدید می شود، تا حدی که منجر به تحقیر کشور و انکار پیشرفت ها توسط کاربران داخلی و باورپذیری افکار ترویج شده از سوی غرب می شود.

    نتیجه گیری

    هویت ملی جمهوری اسلامی در فضای سایبر با 11 شاخص معرف و 15 شاخص متضاد تعریف می شود. تعداد شاخص های متضاد در لایه علل سیستمی بیشتر از لایه های دیگر بوده و لازم است هنگام تدوین راهبرد برای انسجام بخشی به هویت ملی، این لایه مورد توجه فوری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: هویت ملی، امنیت ملی، فضای سایبر، تحلیل لایه ای علی
|
  • Soma Rahmani *, Hadi Nilforoushan Pages 1-23
    Purpose

    One of the consequences of globalization is the emergence of powerful regional economies, some of which have greater regional GDP than most countries. Therefore, the concept of regional competitiveness has become an important concept through which countries have a clear set of policies to support the development of their regions. Therefore, the present study seeks to introduce Roadmap as a suitable method for setting regional planning in order to regional development.

    Method

    A case study strategy has been used in this paper. The case for analysis is Illinois in the United States which delineating a science and technology roadmap for its regional planning. Based on benchmarking, the paper provides an appropriate research approach to set science and technology planning at the regional level in Iran.

    Findings

    The most important finding of the study is to provide a suitable roadmap for regional science and technology preparation in order to formulate appropriate regional development plans.

    Conclusion

    Considering the lack of a suitable method for prioritizing science and technology issues at the regional level in Iran, this study seeks to present and propose a suitable method, therefore, by examining the Illinois prioritization experience at first, Regional Roadmap based on science and technology has introduced as a tool for prioritizing regional science and technology. Then in future studies, government departments will be able to formulate effective regional programs in order to help to develop regions in terms of technological, innovational and economic views.

    Keywords: Roadmap, Regional planning, Science, Technology Priorities
  • Maryam Saniejlal *, Mohammad Hoseini Moghadam Pages 25-48
    The purpose

     Expansion of the internationalexchange and sharing knowledge and scientific achievements has a determinantrole in science and technology(S&T) development in the world. During lasttwo decades investment in high technology has turned into one of the mainS&T policy priorities in Iran national scientific blueprints. Nano-technologydevelopment is one of the priorities that government concentrates on it andmakes a lot of investment in this field. In national strategy plan achievingworld 15th place in nano-technology has been set as a big picture. The purpose ofthis paper is critical analysis of nanotechnology development in Iran incompliance with the big picture. The main question is how internationalizationis shaping current situation and alternative futures for nanotechnology inIran? The paper’s hypothesis: internationalization of knowledge and technologyhas critical and decisive role in nanotechnology development and itsdistinction inside the country. Assumption of this paper is: internationalization and international scientific collaboration is intrinsiccondition for science and technology development.

    Methods

    Documentary research, trendanalysis and scenario planning are used in this paper.

    Findings

    The findings are extraction of four scenarios beforeNano-technology development in Iran including continued as usual, collapse, revival, and transformation.

    Conclusion

    Publishing internationaljournal paper in field of nanoscience and technology converts into national distinction of nanotechnologydevelopment in Iran; circumscribing of internationalization of nano-technologyto international journal paper; necessity of changing the role of state fromcustodian and demiurge to facilitator and husbandry role; enhancingparticipation of scientific community in determining strategies and policiesfor nano-technology development in country are among the important results ofthe research.

    Keywords: International Publications, Nano Science, Technology, Big Picture, Demiurge Role of State
  • Zohreh Hadyani *, Sayed Ali Hosseini Pages 49-79
    Purpose

    The purpose of this study was to investigate and analyze the most important factors affecting the failure of new cities in Iran with emphasis on the Sadra City and with a foresight approach.

    Method

    The type of research is based on the purpose of applying a combination of documentary and survey methods in the exploration and based on a Foresight approach and scenario that has been implemented using a combination of quantitative and qualitative models. The method of data collection is library and field studies. Structural analysis, scenario analysis and Delphi technique have been used in this research. The software used in this study is the Scenario Wizard and Mic Mac software.

    Findings

    Based on structural analysis results, among the 22 indicators studied, 10 indicators were selected as the most important indicators affecting the failure of new cities in Iran.Among the 10 key indicators affecting the system, four indicators are from the group of technical-engineering variables, three indicators from the group of social variables, two indicators from the group of managerial variables and one index from the group of economic variables, the results show a significant difference between technical-engineering variables. And it has a social with two other variables.

    Conclusion

    The final results also identified three scenario groups including scenarios with favorable conditions, based on competitiveness and program orientation, maintaining the status quo and critical and unfavorable conditions in improving the situation of new towns.

    Keywords: New Cities, Foresight Approach, Scenario, Sadra City, Iran
  • Esmaeil Ahmadi, Mohammad Hasan Maleki *, Rasoul Sanavi Fard, Mohammad Reza Fathi Pages 81-104
    Purpose

    Effective supply chain plays a significant role in the production and distribution of petroleum and petrochemical products in the country. This study seeks to identify key factors and plausible scenarios for the future supply chain of the oil industry.

    Method

    This research is applied from the point of view of orientation and it is positivist from philosophical point of view and it is a multiple research.For this purpose, the key factors affecting the future of the oil supply chain were identified by reviewing the literature and interviewing the experts and then using these binomial tests were screened. Two GBN and Dematel techniques were used to select the final key forces. The probable scenario was chosen with one of the decision making techniques.

    Findings

    Using GBN and DEMATEL techniques, two key forces of external sanctions and macroeconomic policies related to strengthening were selected for mapping the scenarios. Based on these two key forces, the four scenarios of closed supply chain, fragile supply chain, robust supply chain and dynamic supply chain were developed. Each of these scenarios represents a situation for the future of oil supply chain. According to the criteria of conformity with internal trends, conformity with international trends, probability based on reality, and consistency with current data, closed supply chain scenario was selected as the most probable scenario.

    Conclusion

    Dynamic supply chain shows the best situation in terms of reducing external sanctions and appropriate reinforcement policies and on the other hand, the closed supply chain describes an isolated and vulnerable system to threats.

    Keywords: Futures Studies, Plausible Scenarios, Global Business Network Method, probable scenarios
  • Alireza Freidooni *, Morteza Mousakhani, Kamal Sakhdari, Mohamad Ataee Pages 105-138
    Purpose

    Entrepreneurs who fail have different functions. Some grieve and its aftermath is liberated and entrepreneurial re- emergence, others plunge into their grief and choose another path. What happens to these entrepreneurs after they fail? Why some of them can recover and some cannot? This study attempts to refine the studies and develop a deep understanding of what entrepreneurs experience after failure and analyze the post-failure model for future mapping.

    Method

    In this research, we used a meta-synthesis as a new approach in qualitative studies in order to integrate studies on business failure to generate comprehensive and interpretive findings. First, we present the possible and probable future prospects for the entrepreneur after experiencing failure. Then, the desired future image of the entrepreneur after the failure is drawn and its model is written.

    Findings

    Four related areas in post-failure life including consequences, learning, recovery and entrepreneurial re-emergence were identified and led to the development of a post-failure life model. Findings indicate the influence of individual and environmental factors on the celerity of recovery and quality of learning.

    Conclusion

    According to the research results, it is necessary to provide the obligatory training for entrepreneurs in different periods to strengthen the sense-making of the concept of failure and its recognition as an acceptable event with entrepreneurship, as well as the development of necessary individual skills to learn about phenomena and recover from events should be on the agenda of trustees.

    Keywords: Entrepreneurial Failure, Life after Failure, Future Imaging, Shaping, Futures Studies, Desirable Future
  • Ahmad Kazemi *, Mohammad Ali Kafaeifar Pages 139-162
    Purpose

    The "minority" has evolved in form and content since it was first introduced in the Treaty of Augsburg in 1555. After the "religious minority", the "ethnic minority" entered international law with the Vienna Document of 1815, the "linguistic minority" with the decision of the Permanent Court of 1935 and with the ratification of Article 27 of the 1966 Covenant and the "national minority" with the 1992 Declaration. The minority has evolved conceptually and formally, especially the condition of citizenship.The purpose of this paper is to study the future evolution of the concept of minority in international law.

    Method

    By accepting the principles of descriptive and analytical methods, the research uses the interrogative strategy and the method of "extension of the present to the future", which is one of the methods of futures studies.

    Findings

    Relying on the theory of multiculturalism, the possible futures of minority evolution are to reduce the role of the four traditional elements of religion, ethnicity, language, and national origin in identifying minorities and to increase the role of "distinction in habits, beliefs, and behaviors."

    Conclusion

    The study of the Propellants shows that in the "probable future", there is activism in Western countries for the entry of new groups such as misguided sects and homosexuals into the legal circle of minorities. To prevent this process contrary to "public order", the legal cooperation of the member states of the Organization of Islamic Cooperation, especially in the "Human Rights Committee" and the "Forum on Minority Issues" is necessary.

    Keywords: Futures Studies, Minority, International Law, Formal, Content Evolution
  • Mohammad Reza Dehshiri *, Seyed Mehdi Mirkazemi Pages 163-187
    Purpose

     The main purpose of this article is to examine the scenarios facing the Islamic Republic of Iran regarding the withdrawal of the United States from JCPOA. The authors try to analyze each of the scenarios using theoretical approaches in international relations in order to examine the best scenario for the future of JCPOA.

    Method

    The present research method is futuristic scenario-making, which is in the line with analytical and quasi-experimental studies. The main question of the present study is that among the scenarios of leaving JCPOA, negotiating with the United States to reconsider nuclear agreement, staying or returning the United States to JCPOA, which is possible, probable, justified and desirable?

    Findings

    The findings of this study include: negotiations with the United States on the revision of the JCPOA based on the Grossian view as the possible scenario; staying in JCPOA based on Kant's view as the probable scenario; gradual exit from JCPOA based on Hobbes's view as the justified scenario; and the return of the United States to the JCPOA and the fulfillment of Europe's economic and banking obligations based on the perspective of neo-functionalism as the desired scenario.   

    Results

    Finally, it can be concluded that, given the US withdrawal, the justified scenario enjoys more utility; Going through gradual exit from JCPOA, I.R. Iran can give the European Union and the United States the opportunity to fulfill their obligations and return to JCPOA, on the one hand, and can restart its nuclear facilities with the least pressure, on the other hand.

    Keywords: JCPOA, Scenarios, Iran, Futures Studies, US, EU
  • Shiva Pourghorban *, Ahmad Pourahmad, Alireza Darban Astaneh, Saeed Zanganeh Shahraki Pages 189-217
    Purpose

    The purpose of this study is to identify the effective indicators of good urban governance, livability, banking and competitiveness in urban development strategy and increase the resilience of Kish Island with empowerment approach, based on which one of the economic infrastructure, social, managerial, physical needs to increase resilience and achieve empowerment of managers and citizens in the face of economic, social and environmental crises.

    Method

    The research method is based on descriptive-analytical methods and is applied in terms of the purpose. The results obtained from the questionnaires were calculated using SPSS software and Chi-square test and T-sample. In order to evaluate and compare the resilience of urban development strategy indicators in the dimensions of good urban governance, banking, viability and competitiveness, ANOVA test and structural equation modeling were performed with PLS and Micmac software and SOAR strategic model for development strategy and describes the strengths, opportunities, ideals, and outcomes used in empowerment.

    Findings

    The results show that the indicators of Kish Island urban development strategy in terms of viability are in a better position than other indicators and the indicators of good urban governance, banking and competitiveness are not in a favorable position.

    Conclusion

    Therefore, it can be said that the respondents believe that all indicators of Kish Island urban development strategy are not at the desired level, in other words, Kish is still livable, but not in a good managerial and economic situation.

    Keywords: City Development Strategy, Resilience, Empowerment, Kish Island
  • Abolfazl Yari, Bytollah Akbari Mogadam * Pages 219-239
    Purpose

    The purpose of this study is applying Analytic Hierarchy Process (AHP) to estimate technical coefficients of activities, which is suitable for foresight regional economy index by employing experts’ opinion. Regional economic foresight requires appraising all dimensions of development indices. World complex conditions demand adequate information and tools to rational development planning. In situation that rapid changes in political and social economic structure happen in short term, applying retrospective and static tools create enormous error on foresight.

    Method

    This research has applied mixed (qualitative and quantitative) method. In this regards, technical coefficient table for Qazvin was developed through regular meeting with related administrations and stakeholder organizations in combination with country and provincial data.

    Findings

    The research outcomes pointed out that applying AHP will reduce costs and time in compare with existing methods.

    Conclusion

    Economic analyses based on input- output table have many benefits which make attraction for researchers, especially on general equilibrium model. In the other hand, those table will not afford in provincial level as preparing data and information for them is cost and time consuming. This research has been solve that problem

    Keywords: Foresight, Input-Output Table, Analytic Hierarchy Process, Economic Foresight
  • Ebrahim Sahraee, Naser Poursadegh *, Naser Hamidi, Ali Mohtashami Pages 241-269
    Purpose

    The purpose of this paper is to identify and redefine the complexity drivers of state organizations and in the form of model of the complexity drivers of governmental organizations.

    Method

      In this study, Grounded Theory Method (GT), which emphasizes the use of data analysis steps through open coding, axial coding and selective coding is used. The Grounded Theory Method is a method of qualitative research in which the theory of development is developed using a class of data. Also to validate the original model, the Content Validity Ratio (CVR) method was used.

    Findings

    After the axial coding, the number of 68 categories of the complexity drivers of governmental organizations were identified and extracted; After the validation of the survey, this number was reduced to 54 drivers to organizational complexity.

    Conclusion

    Based on the findings of the present study, the model of organizational complexity drivers in the Iranian public sector is characterized by looking at redefining of organizational complexity that is formed by core theories and focal categories, including 11 main categories and 54 categories.

    Keywords: Future organizations, organizational complexity, Organizational drivers, Grounded Theory Method(GT)
  • Mozaffar Naseri Taheri, Seyyed Abbas Ebrahimi *, Hossin Damghanian, Azimolah Zarei Pages 271-303
    Purpose

    Foresight evaluation is a challenging task. In fact, this essay is mainly focused on "how to sketch out a dynamic and integration model of foresight by using a systematic approach".

    Method

    This study is a qualitative research and uses the Meta-synthesis method (Sandelowski & Barroso model); Articles published in the field of foresight evaluation in journals and international conferences held in Iran (1385-1396 Persian calendar) and in other countries (2000-2017 A.D.) are reviewed. In order to formulate the model 37 articles were selected by using Critical Appraisal Skills Program (CASP) scale. Finally, to measure the validity of the model Kappa index was calculated by using the SPPSS software. Since the Kapa index is less than 0.05, it is a significance level. Taking this into account, the assumption reflecting the independence hypothesis of the extracted codes is rejected and the correlation is proved. The calculated value for Kapa index is tantamount to 0.7477 which doesn’t vary from the internationally recognized value.

    Findings

    The model is presented in the format of a dynamic model of integrated evaluation of foresight which consists of two levels: The first level which shapes the main part of the model, explains the mechanism of integration and dynamics in the evaluation of objectives, outcomes and impacts of foresight. The second level, putting a systematic approach into work, dividers the foresight evaluation into three distinct stages: (1) Pre-evaluation (input),(2)Evaluation(process) and(3)Post- evaluation(output).

    Conclusion

    According to the literature review, no comprehensive and integrated study has been done so far on the Foresight evaluation. The proposed model is the first foresight evaluation comprehensive model. Having applied a systematic approach, this model provides a dynamic and integrated evaluation of foresight.

    Keywords: Foresight Evaluation, Meta-Synthesis Method, Dynamic Evaluation, Integrated, Foresight Evaluation Model (IFEM)
  • Fahimeh Lesantoosi, Amir Manian *, Mostafa Taghavi, Mohamad Mahdi Zolfagharzadeh Pages 305-329
    Purpose

    The present study aims to clarify the indices of Iranian national identity as well as the indices in contrast with them in order to define the big picture of Iranian future national identity from the surface level to the deepest levels.

    Method

    Having conducted interview and coding and using them as the input for causal layered analysis, the present study seeks to describe the reasons and factors of cyber security threats for national Identity of Islamic Republic of Iran from surface to deep layers.

    Findings

    Iranians’ national identity has been threatened in different layers. Although that threat is to some degree caused by weak political and economic systems, the west taking advantage of its soft power against Iran has strengthened that threat at the level of worldview and metaphor leading the users to contempt their country and underestimating its success and development as well as believing whatever content produced and released by the west.

    Conclusion

    Iranian national identity in cyberspace is presented by 11 defining indices and 15 contradictory indices. The contradictory ones in systems layer outnumber the defining ones which means critical attention when formulating strategies to strengthen Iranian national identity in cyberspace.

    Keywords: National Identity, national security, cyberspace, Causal Layered Analysis