فهرست مطالب

پژوهش نامه کتابداری و اطلاع رسانی - سال دهم شماره 1 (پیاپی 19، بهار و تابستان 1399)

پژوهش نامه کتابداری و اطلاع رسانی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 19، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد حسن زاده*، بهروز رسولی، المیرا کریمی صفحات 5-34
    مقدمه

    نظریه پردازی از کلیدی ترین بنیان های علمی است و دانشمندان و کشورهایی به این مقام نایل می شوند که به لحاظ علمی پیشرفته باشند. به نظر می رسد هنوز این پدیده آن گونه که باید در ایران رشد نکرده است و کماکان دانشگاه های ایرانی در این زمینه ضعیف هستند. هدف این پژوهش واکاوی موانع کلیدی رشد ظرفیت نظریه پردازی در کشور است.

    روش شناسی

    رویکرد این پژوهش کیفی و جهان بینی آن در فلسفه تفسیرگرایی با آمیزه ای از عمل گرایی تعریف می شود. به این دلیل که پژوهش حاضر با هدف اصلی شناسایی موانع رشد نظریه پردازی در دانشگاه تربیت مدرس و ارایه راهکارهایی برای گسترش ظرفیت نظریه پردازی انجام شده است، پژوهشگران با عوامل انسانی مواجه هستند که کنش گران اصلی نظریه پردازی به شمار می آیند. از منطق استقرایی برای شناسایی موانع و راهکارها و دسته بندی آنها استفاده شد. پس رویکرد کیفی برای پاسخ گویی به اهداف پژوهش به رویکرد کمی ترجیح داده شد. نوآوری کلیدی پژوهش حاضر که آن را از دیگر پژوهش ها متمایز می کند در روش شناسی است. از آنجا که این مطالعه با روش کیفی انجام شده دید بهتری از بافت واقعی به دست می دهد. با تکنیک «نمونه گیری متخصص» 12 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس از حوزه های گوناگون علمی گزینش شدند و با آنها به شکل حضوری مصاحبه شد.

    یافته ها

    موانع بسیاری هستند که می توانند سر راه پیشرفت نظریه پردازی قرار گیرند. در یک نگاه کلی می توان این موانع را به دو گروه کلی موانع فراگیر و برون سازمان و موانع سازمانی دسته بندی کرد. موانع سازمانی ریشه در سازوکارها و مدیریت دانشگاه تربیت مدرس دارند و شاید در موسسه های دیگر به چشم نخورند. این موانع را می توان در هفت دسته کلی شامل کمبود پیوند نهادی، محدودیت منابع سازمانی، نظام نادرست ارزشیابی، ضعف ارتباط علمی، آموزش ناکارآمد دانشگاهی، کیفیت پایین علمی دانشجویان، و بی مسیولیتی پژوهشگران سازماندهی کرد.

    نتیجه گیری

    نظریه پردازی از کلیدی ترین پدیده های علمی است که باید با جدیت در فضای علمی ایران دنبال شود و نخستین گام برای تحقق این پدیده شناسایی موانعی است که رشد آن را کند می سازند. پژوهش حاضر با رویکرد کیفی انجام شده که دیدی ژرف از موانع نظریه پردازی به دست می دهد و دسته بندی تازه ای مطرح می کند که تصمیم گیری و سیاست گذاری را در این زمینه عملی می سازد. کلیدی ترین کارکرد این پژوهش برای سیاست گذاری و گسترش ظرفیت نظریه پردازی در دانشگاه تربیت مدرس است. با توجه به یافته های این پژوهش می توان تصمیم هایی کلیدی طرح کرد که در نهایت به حذف موانع بیانجامد و این ظرفیت را در دانشگاه به وجود آورد. اگرچه، شاید سیاست گذاران آموزش عالی در کشور نیز می توانند چنین مدلی را در دیگر دانشگاه ها و موسسه های پژوهشی کشور پیاده سازی کنند.

    کلیدواژگان: نظریه پردازی، نظریه، دانشگاه تربیت مدرس، موانع و مشکلات، آموزش عالی
  • محمد بهرامی، صالح رحیمی*، امین زارع صفحات 35-54
    مقدمه

    خلق دانش در کتابخانه ها می تواند با یکپارچه سازی سرمایه های دانشی کتابخانه ها و تاثیرگذاری مستقیم بر مفاهیم سازمانی همچون مشتری مداری، اعتلای فرهنگ سازمانی منجر به ایجاد دانش جدید شود. با توجه ویژه به کتابداران به عنوان ارکان اصلی کتابخانه ها فضای خلق دانش و خلاقیت بهبود می یابد و موجب ارایه خدمات بهتر به کاربران و بهبود کارایی و اثربخشی خدمات می گردد. هدف این پژوهش تعیین رابطه عوامل توانمندساز دانش با خلق دانش در کتابخانه های عمومی استان کردستان بوده است.

    روش ‏شناسی

    پژوهش از نوع کاربردی و به روش پیمایشی است. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه کولونیاری، ورایماکی و فاسولیس استفاده شد. جامعه آماری پژوهش کلیه کتابداران کتابخانه های عمومی استان کردستان در سال 1397 بود که تعداد آنان 120 نفر بودند. برای تجزیه وتحلیل آماری داده ها از شاخص های آماری فراوانی، میانگین، واریانس، انحراف معیار، چولگی، رگرسیون، آزمون های کولموگروف-اسمیرنوف و شاپیرو-ویلک و آزمون دوربین واتسون، استفاده شد.

    یافته ‏ها

    در میان مولفه های مربوط به عوامل توانمندساز خلق دانش در کتابخانه های عمومی، به ترتیب پیاده سازی راهبرد دانش، فرهنگ سازمانی و فناوری اطلاعات با میانگین (98/2)، ساختار سازمانی با میانگین (87/2) و اقدامات مدیریت منابع انسانی با میانگین (2/2) تاثیرگذار بودند. همچنین ارتباط معنی داری بین پیاده سازی راهبرد دانش، فرهنگ سازمانی، ساختار سازمانی، مدیریت منابع انسانی و فناوری اطلاعات با خلق دانش وجود داشت.

    نتیجه‏ گیری

    با توجه به رقابت روزافزون سازمان ها با یکدیگر ضروری است مدیران و مسیولان کتابخانه های عمومی به عنوان برنامه ریزان، فرآیند خلق دانش را موردتوجه قرار دهند؛ زیرا اگر خلق و به کارگیری دانش با سرعت و کیفیت بیشتری صورت پذیرد، مزیت رقابتی سازمان در سطح بالاتری شکل خواهد گرفت. با توجه به چهار نوع راهبرد خلق و تبدیل دانش (اجتماعی سازی، برونی سازی، ترکیب و درونی سازی) تشکیل جلسات منظم و به‏روز برای کتابداران ضروری است و نیز بازآموزی دانش و شرکت در سمینارها به منظور آشنایی با دانش نوین دارای اهمیت است.

    کلیدواژگان: خلق دانش، توانمندسازهای دانش، راهبرد دانش، کتابخانه های عمومی استان کردستان
  • فاطمه تقی پناهی ‍‍‍‍‍، محسن نوکاریزی*، محمدحسین دیانی صفحات 55-79
    مقدمه

    شبکه اجتماعی اینستاگرام، به دلیل ماهیت کاربردپذیری، مبتنی بودن بر موبایل، سادگی، و کاربرپسندی بستر مهمی برای اشتراک اطلاعات شده است. افراد به دلایل متعددی مانند ارتباطات، سرگرمی و فعالیت های علمی و حرفه ای؛ حفظ رابطه با دوستان، و اشتراک اطلاعات از این شبکه اجتماعی استفاده می کنند. همچنین ممکن است اهداف اشتراک اطلاعات افراد در این نوع شبکه های اجتماعی؛ فرار از واقعیات، تعامل اجتماعی، و صرف زمان به صورت عادت نیز باشد. پژوهش حاضر با هدف کشف انگیزه های اشتراک اطلاعات در صفحه های آموزشی موفق در رویت پذیری در بستر این شبکه، با بهره گیری از روش تحلیل مضمون و بر پایه نظریه استفاده و رضامندی انجام شده است. این نظریه به چگونگی و چرایی استفاده و اشتراک اطلاعات کاربران در رسانه ها می پردازد.

    روش‎ شناسی

    به منظور کشف و بررسی اهداف اشتراک اطلاعات در صفحه هایی که در بافت یادگیری الکترونیکی فعالیت دارند، 30 صفحه آموزشی اینستاگرام به روش پژوهش کیفی و رویکرد اکتشافی مورد بررسی قرار گرفتند. بدین ترتیب اطلاعات موجود در این صفحه ها اعم از قسمت شرح حال، محتوا، رفتار برچسب گذاری اجتماعی، مورد مشاهده و بررسی قرار گرفت. این اطلاعات بر اساس نظریه استفاده و رضامندی کدگذاری شدند و داده های به دست آمده، با نرم افزار مکس کیودا 12.3 که نرم افزاری برای تحلیل داده های کیفی است تحلیل شدند. لازم به ذکر است که صفحه های مورد بررسی، بر اساس افزارسنجی رقابتی و به صورت نمونه هدفمند گزینش شدند. شرط انتخاب نمونه این بود که دنبال کننده های صفحه ها بیش از 20 هزار حساب کاربری (از سنجه های اثربخشی تولید و اشتراک محتوا در این شبکه) باشند و در آن ها به آموزش در موضوع خاصی شامل مهارت، دانش و یا اطلاعات خاصی پرداخته شده باشد.

    یافته ها

    نتایج بررسی نشان داد اهداف و انگیزه های اشتراک اطلاعات در این صفحه ها، متنوع بوده ولی اهداف اقتصادی، فرصت شغلی، بهره شخصی، بین فردی، منزلت و تعامل اجتماعی در کنار اطلاع رسانی و آگاهی بخشی از عمده اهداف نسبتا مشترکی بود که عاملان اشتراک اطلاعات در این صفحه ها دنبال می کردند. به این ترتیب، به نظر می رسد که افراد از اشتراک اطلاعات در بافت آموزشی، اهداف متفاوت و متنوعی را در نظر گرفته اند. این اهداف، علاوه بر هدف اصلی آنها که آموزش از طریق اشتراک اطلاعات بوده است، ناظر بر هدف های با بهره اقتصادی و برند سازی شخصی نیز بوده است.

    نتیجه گیری

    گرچه صفحه های مورد بررسی در بافت یادگیری الکترونیک فعالیت می کردند؛ اما به دلیل ماهیت بستر اشاعه اطلاعات در این پژوهش، یعنی شبکه اجتماعی اینستاگرام، اهداف اقتصادی و بهره شغلی و فردی مورد توجه این صفحه ها نیز قرار گرفته است. به این صورت که عاملان تهیه و اشتراک محتوا و اطلاعات در این شبکه، گرچه هدفی آموزشی را دنبال می کنند، بلکه به مسایل اقتصادی و بهره برداری های شغلی و برند سازی شخصی نیز توجه دارند. پژوهش چنین برداشت می کند که احتمالا دلیل این امر آن باشد که بسیاری از افراد به اشتراک اطلاعات در اینستاگرام به عنوان نوعی کسب و کار نیز می نگرند. این امر، می تواند ناشی از آن باشد که این شبکه، مورد توجه کسب و کارهای بسیاری در دنیا قرار گرفته است. بنابراین به نظر می رسد اهداف اشتراک اطلاعات می تواند بر اساس شبکه اجتماعی و بستر انتشار و اشتراک اطلاعات نیز متفاوت باشد.

    کلیدواژگان: انگیزه، اشتراک اطلاعات، استفاده و رضامندی، اینستاگرام، رویت پذیری
  • هادی هراتی*، نجلا حریری، علیرضا اسفندیاری مقدم صفحات 80-102
    مقدمه

    یکی از مسایل مهم در حوزه رفتار مراجعان به کتابخانه ها، رفتار برنامه ریزی نشده آن ها است که می تواند نقش تعیین کننده ای در توسعه میزان استفاده از منابع و خدمات و یا افزایش فرهنگ استفاده از کتابخانه ها در درون جوامع ایفا کند. ازاین رو، پژوهش حاضر، با هدف شناسایی عوامل موثر بر رفتار برنامه ریزی نشده کاربران در استفاده از منابع و خدمات کتابخانه های دانشگاهی به منظور ارایه الگوی پیشنهادی انجام شده است.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف از نوع کاربردی است که با رویکرد ترکیبی (کیفی- کمی) و با استفاده از روش نظریه پردازی زمینه ای در بخش کیفی و روش پیمایشی- تحلیلی در بخش کمی انجام شده است. ابزار گردآوری داده های بخش کیفی مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته و بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بود. جامعه پژوهش در بخش کیفی را اعضای هییت علمی و صاحب نظران سه حوزه موضوعی کتابداری و اطلاع رسانی، مدیریت و روانشناسی تشکیل دادند که با روش نمونه گیری هدفمند ترکیبی (هدفمند و سپس گلوله برفی) تعداد 12 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. جامعه پژوهش در بخش کمی دانشجویان عضو کتابخانه های مرکزی دانشگاه های فردوسی مشهد، شهید چمران اهواز، تبریز، شیراز و پردیس دانشگاه تهران بودند و حجم نمونه 600 نفر تعیین گردید. تجزیه وتحلیل و کدگذاری داده های مصاحبه ها با استفاده از نرم افزار تحلیل داده های کیفی MAXQDA 10 انجام شد و در بخش کمی برای تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته های بخش کیفی پژوهش، عوامل محیطی، منابع و خدمات اطلاعاتی، منابع انسانی، ویژگی های فردی، عامل موقعیتی زمان و عوامل فرهنگی و اجتماعی به عنوان عوامل موثر بر رفتار برنامه ریزی نشده ی کاربران در استفاده از منابع و خدمات کتابخانه های دانشگاهی شناسایی شدند و بر این پایه مدل عملیاتی این نوع از رفتارها طراحی گردید. بر پایه مدل عملیاتی، نتایج بخش کمی نشان داد عوامل محیطی از طریق عامل موقعیتی زمان و همچنین عوامل فرهنگی و اجتماعی از طریق ویژگی های فردی کاربران بر بروز رفتار برنامه ریزی نشده آن ها در استفاده از منابع و خدمات کتابخانه های دانشگاهی تاثیرگذار هستند؛ درصورتی که منابع و خدمات اطلاعاتی و منابع انسانی تاثیر معناداری بر بروز این نوع از رفتارها ندارند. درنهایت الگوی پیشنهادی عوامل موثر بر رفتار برنامه ریزی نشده مراجعان در استفاده از منابع و خدمات کتابخانه های دانشگاهی بر اساس نتایج بخش کیفی و کمی پژوهش، طراحی گردید.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش، به نظر می رسد، کتابخانه های دانشگاهی باید به منظور استفاده بهینه و موثر از منابع و خدمات، جذب مخاطب و افزایش سطح آگاهی و اطلاعات عمومی مراجعان، به عوامل موثر بر رفتار برنامه ریزی نشده مراجعان در استفاده از منابع و خدمات کتابخانه ها توجه ویژه ای داشته باشند. 

    کلیدواژگان: رفتار اطلاع یابی، رفتار برنامه ریزی نشده، نظریه پردازی زمینه ای، کتابخانه های دانشگاهی
  • فاطمه پازوکی*، معصومه کربلایی آقا کامران، امیر غائبی صفحات 103-127
    مقدمه

    نسب شناسی به عنوان یکی از قدیمی ترین علوم، به مطالعه رابطه خویشاوندی افراد بشر و توالی و تناسب نسل آنها می پردازد و کارکردی مشابه در فضای علمی دانشگاهی با عنوان «نسب شناسی علمی» به کار می رود. روابط در یک خاندان و تبار علمی شامل روابط نسبی و روابط غیرنسبی است. غنی سازی پیشینه های کتابشناختی از طریق شناسایی و افزودن حداکثر روابط میان موجودیت ها برای ساختن سوپر رکورد (فراپیشینه) حایز اهمیت است و سازماندهی دانش به دنبال رفع این مسئله برای نیل به وب معنایی است. هدف از این پژوهشی بررسی این رابطه و شناخت ابعاد و ویژگی ‎های آن به منظور بازتعریف در فهرست های رایانه ای است.

    روش شناسی

    پژوهش حاضر با رویکرد ترکیبی و با استفاده از روش های تحلیل استنادی و پیمایشی و با ابزارهای سیاهه وارسی، مصاحبه و پرسشنامه انجام شده است. جامعه آماری پژوهش را کتاب های درسی رشته علم اطلاعات و دانش شناسی به تعداد 30 عنوان کتاب و 1452 رکورد استنادی تشکیل می دهند. تمامی رکوردها در قالب شناسنامه استناد مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. در مرحله بعد، شناسنامه هر کتاب، شامل تحلیل استنادها و روابط نویسندگان، طی مصاحبه نیمه ساختاریافته، مورد تایید نویسندگان قرار گرفت.

    یافته ها

    میزان تاثیرپذیری هر یک از نویسندگان از افراد مورد استناد مشخص شد. سپس بر اساس یافته های مصاحبه و همچنین تحلیل رزومه نویسندگان، انواع روابط نسبی و غیرنسبی پدیدآور با افراد تحلیل شد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که روابط علمی در خاندان علمی نویسندگان کتاب های درسی به روشنی قابل ردیابی است؛ دانشجویان برای تبیین و توضیح و توجیه و اعتباربخشی به اساتید خود استناد می دهند. بیشترین استناد در مقام تکریم و قدردانی به اساتید است درحالی که بیشترین استناد به دانشجویان در مرور پیشینه ها است. با پیوند این یافته ها به یافته های اثرگذاری، می توان به شبکه دلایل استناددهی افراد با توجه به نقش آنها در یک خاندان و تبار علمی پی برد. چنان که رابطه روابط تبار علمی با دلایل استناددهی نیز معنادار شده است. استنادها بیشتر در بخش مقدمات و تعاریف و بحث استفاده شده که بیانگر اتکا به دیگران برای توجیه و ارایه تعاریف به کاررفته است. یافته ها در بررسی وضعیت نویسندگان نشان داد که گستره نفوذ اندیشه افراد صاحب نام در حوزه علوم اطلاعات و دانش شناسی از جایگاه و مقبولیت علمی و همچنین در برخی موارد جایگاه های اداری آنها نشیت می گیرد. همچنین مشخص شد که روابط نسبی جایگاه مهمی در ظهور و بروز اندیشه این افراد در کتاب های درسی داشته است. یافته ها در بخش اثرگذاری از روابط نسبی نشان داد که استناد دهندگان دارای روابط نسبی تحت تاثیر خاندان علمی خود قرار دارند.

    کلیدواژگان: نسب شناسی علمی، روابط نسبی، تبارشناسی علمی، پیشینه های کتابشناختی، فهرست های رایانه ای
  • معصومه یگانه فر*، عاطفه زارعی صفحات 128-151
    مقدمه

    به منظور تحلیل کیفی و کمی محتوای متون مجموعه سازی علم اطلاعات و دانش شناسی در ایران، منابع موجود از آغاز پیدایش متون مجموعه سازی تا ابتدای دهه 90، شناسایی، مقوله بندی و مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش شناسی

    مقاله مروری تحلیلی حاضر، به روش کتابخانه ای و با استفاده از تحلیل محتوای متون، انجام گرفته است. به این منظور، عبارت ها و کلیدواژه هایی همچون «مجموعه سازی در کتابخانه ها»، «انتخاب و تهیه مجموعه کتابخانه»، «مجموعه گستری»، «تهیه و سفارش کتاب»، «گزینش کتاب»، «خط مشی کتابخانه»، و «مجموعه سازی در کتابخانه های ایران»، در تمامی پایگاه های علمی ایران در حوزه علم اطلاعات و دانش شناسی، مورد جست وجو قرار گرفت و در نهایت، بر اساس متون بازیابی شده، سه دسته عمده، یعنی کتاب ها، مقاله ها و پایان نامه های این حوزه در طی 5 دهه، 40، 50، 60، 70، و 80، مقوله بندی و در هر دهه با توجه به مولفه های موضوعی موردنظر در این پژوهش، تحلیل محتوا شد.

    یافته ها

    در مجموع بیش تر آثار منتشرشده (58/40)، به موضوع نیازسنجی اختصاص دارد. پس از آن به ترتیب موضوعات فناوری ها (66/26 درصد)، ابزارهای انتخاب (20/18 درصد) و خط مشی ها (61/14 درصد) مورد توجه نویسندگان حوزه مجموعه سازی بوده است. حدود نیمی از کل آثار منتشرشده در حوزه مجموعه سازی در 5 دهه اخیر، مربوط به مقاله هاست (195 اثر). 119 اثر (52/30 درصد) مربوط به پایان نامه هاست و 76 اثر (48/19 درصد) نیز کتاب های منتشرشده در این حوزه را شامل می شود. بیش تر کتاب های انتشاریافته در حوزه مجموعه سازی تالیفی هستند و مقاله های انجام شده در این حوزه، بیش تر به نیازسنجی و ارزیابی منابع و مجموعه های کتابخانه های مختلف اختصاص دارد. به نظر می رسد نتایج تمامی پایان نامه های انجام شده در این حوزه، به صورت مقاله علمی منتشر نشده است.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش که منتج به اطلاع از چگونگی انجام پژوهش ها و آثار منتشرشده در این حوزه خواهد شد، ضمن پی بردن به فرصت ها و پر نمودن شکاف های موجود در حوزه مجموعه سازی، می تواند همچون نقشه راه پژوهشگران، مولفان و ناشران عمل کند. هم چنین، بازخورد این تحلیل ها و ارزیابی ها، با نشان دادن نقاط قوت و ضعف وضعیت موجود، موجب ارتقاء کمی و کیفی مطالعات و نیز انتشارات و تناسب آن ها با نیازهای آموزشی و پژوهشی در این حوزه خواهد شد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: تهیه و سفارش کتاب، خط مشیء کتابخانه، گزینش کتاب، مجموعه سازی، مجموعه گستری
  • طیبه حاج باقریان*، مصطفی محفوظی صفحات 152-184

    کتاب «رده BP: گسترش رده اسلام براساس نظام رده بندی کنگره» تدوین احمد طاهری عراقی، حدود نیم قرن است که برای طبقه بندی منابع کتابخانه ای به عنوان ابزار کار و راهنما کنار دست فهرستنویسان قرار دارد. ویراستاران سوم این اثر زهره علوی، زهرا سادات مدرسی، محبوبه قربانی می باشند. در حوزه کتابداری دشواری تدوین و تهیه گسترش ها بر کسی پوشیده نیست، اما نارسایی و کمبودهای این گونه آثار در کتابخانه هایی مشخص می شود که به طور تخصصی آن را به کار گرفته اند. نوشتار حاضر بر پایه تجربه و به کارگیری گسترش «رده اسلام» در کتابخانه ها، همچنین آشنایی و تسلط بر علوم اسلامی، پس از معرفی مختصر کتاب، به افزوده ها و کاستی های ویرایش جدید می پردازد. برای برطرف کردن کاستی ها و کاربرد جامع و صحیح این اثر پیشنهادهایی مطرح شده که در پنج گروه دسته بندی شده اند: اول: اصلاحاتی که در راهنمایی و آموزش فهرستنویس موثرند؛ دوم: افزودن شماره ها برای سر عنوان های مناسبی که پشتوانه انتشاراتی دارند؛ سوم: مثال های مناسب برای برخی شماره ها؛ چهارم: اصلاحاتی برای کنار هم قرار دادن موضوعات مناسب؛ پنجم: توجه به اصلاحاتی که در آن به سیاست کتابخانه ای توجه شود، تا این گسترش در تمام کتابخانه های تخصصی و غیره کاربرد بیشتر و بهتری داشته باشد.

    کلیدواژگان: رده اسلام، گسترش رده BP، نظام رده بندی، رده بندی کتابخانه کنگره، رده بندی کتابخانه های اسلامی
  • شهناز خادمی زاده*، عبدالحسین فرج پهلو، معصومه بادنوروز صفحات 185-204
    مقدمه

    با ظهور قرن بیست و یکم، مراکز آموزشی در حال گذر از فرایند آموزشی به فرایند یاددهی-یادگیری هستند که در این فرایند، هر شهروندی باید در هر شرایطی به طور آزادانه در معرض یادگیری، آموزش و پرورش خود قرار گیرد.  لذا توجه به آموزش مهارت های سواد اطلاعاتی از عناصر کلیدی در پیشبرد یادگیری مادام العمر و نظام آموزشی نوین محسوب می شود. هدف اصلی این پژوهش، بررسی دیدگاه دانشجویان تحصیلات تکمیلی نسبت به عوامل اثرگذار بر وضعیت سواد اطلاعاتی در دانشگاه شهید چمران اهواز است.

    روش شناسی

    این پژوهش از نوع کاربردی است که با روش پیمایشی انجام می شود. جامعه پژوهش شامل تمام دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شهید چمران اهواز است، که تا نیمسال دوم سال 98-1397 حداقل دو نیمسال از تحصیل خود گذرانده اند. به دلیل بزرگ بودن جامعه پژوهش، نمونه گیری انجام شد. بر اساس جدول تعیین حجم نمونه کرجسی- مورگان نمونه گیری انجام شد و اندازه نمونه، 380 نفر در نظر گرفته شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته سواد اطلاعاتی است که، روایی آن را اساتید گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز تایید کرده و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ، معادل 82% برآورده شد که نمره مطلوبی برای سنجش پایایی است.

    یافته ها

    بر اساس داده های بدست آمده، از نظر جامعه پژوهش حاضر ویژگی های زمینه ای و آموخته های پیشین در سطوح زیاد و متوسط، اعضای هیات علمی در سطح متوسط و امکانات فناوری اطلاعات و ارتباطات و کتابخانه های دانشگاه در سطوح متوسط و کم بر وضعیت سواد اطلاعاتی پاسخگویان تاثیرگذار بوده است. این چهار عامل بر اساس میانگین رتبه ای که کسب کرده اند به ترتیب، شامل ویژگی های زمینه ای، سپس اعضای هیات علمی، پس از آن امکانات فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه و در انتها کتابخانه های دانشگاهی بر وضعیت سواد اطلاعاتی جامعه تحت مطالعه موثر بوده اند.

    بحث و نتیجه گیری

    با در نظر داشتن این که آموزش مهارت های سواد اطلاعاتی و توجه به روش های فناورانه، اولین اولویت کتابخانه های دانشگاهی توسط انجمن کتابخانه های دانشکده ای و پژوهشی در سال 2018 تعیین گردید، و همچنین با دقت در چارچوب 2016 سواد اطلاعاتی در توجه به نقش دانشجو به عنوان یادگیرنده و کتابدار به عنوان واسطه یادگیری مهارت های لازم، کتابخانه های دانشگاهی باید خدمات خود را به گونه ای ارایه دهندکه دانشجویان به طور مستقل از اساتید و کتابداران مهارت های سواد اطلاعاتی خود را ارتقاء دهند و نیازهای اطلاعاتی خود را مرتفع سازند . پیشنهاد می شود بر اساس مواارد مطرح شده در  چارچوب 2016، دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی به سمت استفاده بیشتر از فضای مجازی مانند وب 2 و استفاده از امکاناتی چون وب سایت های کتابخانه ای و میز مرجع مجازی و گفتگوی پیوسته سوق داده می شوند.

    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، کتابخانه های دانشگاهی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، چارچوب سواد 2016، دانشگاه شهید چمران اهواز
  • بهار بینشیان، محمد زره ساز*، نسرین محمدحسنی صفحات 205-223
    مقدمه

    با توجه به اهمیت سبک ها و رویکردهای تدریس در آموزش دانش آموزان ابتدایی، در این پژوهش نقش سواد اطلاعاتی در انتخاب و استفاده از رویکردهای متنوع تدریس مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش‏ شناسی

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و با روش پیمایشی انجام شده است. جامعه این پژوهش معلمان مقطع ابتدایی پایه ششم شهر سمنان هستند. از بین 110 نفر از معلمان پایه ششم ابتدایی شهر سمنان در سال‏ تحصیلی 97-1396، 86 نفر به روش نمونه‏ گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. جهت گردآوری داده‏ ها، از دو پرسشنامه محقق ساخته برای سنجش وضعیت سواد اطلاعاتی معلمان و همچنین برای مشخص کردن رویکردهای تدریس آن‏ها استفاده شده است.

    یافته ‏ها

    بر مبنای یافته ‏های این پژوهش، وضعیت سواد اطلاعاتی معلمان مورد بررسی در سطحی بالاتر از متوسط قرار دارد. از میان رویکردهای مختلف تدریس، رویکرد تعاملی دارای بزرگ ترین میانگین در بین رویکردهای تدریس معلمان است. همچنین یافته ها نشان داد که این معلمان به میزانی کم تر از سطح متوسط از رویکرد تدریس مستقیم و به میزان بالاتر از سطح متوسط از سه رویکرد تدریس دیگر استفاده می‏ کنند. یافته ‏های مرتبط با فرضیه‏‏ های پژوهش نیز نشان داد بین رویکرد تدریس مستقیم و سواد اطلاعاتی معلمان دوره ابتدایی شهر سمنان رابطه معنادار معکوس و بین رویکردهای غیرمستقیم و مسئله ‏محور و تعاملی با سواد اطلاعاتی رابطه معنادار و هم‏افزا وجود دارد. همچنین معلمان با سواد اطلاعاتی بیشتر از تعداد رویکردهای متنوع ‏تری (2 و 3 و 4 رویکرد) در تدریس خود استفاده کرده اند.

    نتیجه ‏گیری

    یافته های این پژوهش نشان داد که معلمان مورد بررسی تحت تاثیر سواد اطلاعاتی از رویکرد‏های متنوع تر و همچنین کارآمدتری برای تدریس خود بهره می‏ گیرند. بدین ترتیب، مجهز بودن به مهارت ‏های سواد اطلاعاتی می‏ تواند در انتخاب رویکرد‏های تدریس متنوع‏ تر و بهبود رویکرد‏های آموزشی معلمان مقطع ابتدایی نقش موثری داشته باشد.

    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، رویکردهای تدریس، معلمان شهرستان سمنان، معلمان
  • ناصر نیکوبخت، سید محسن اصغری نکاح، سمیه رضایی*، جعفر فسائی صفحات 224-253
    مقدمه

    قصه ها و داستان ها و به صورت مشخص آفرینش های ادبی حوزه کودک واجد این قابلیت بسیار مهم است که می تواند در راستای تربیت و اصلاح برخی از ناهنجاری های رفتاری و شخصیتی و نیز تقویت پاره ای از توانمندی ها در کودکان به کار گرفته شود.

    روش شناسی

    تحلیل میزان و ضریب تاثیرگذاری داستان های مزبور مستلزم به کارگیری شاخه ای از نقد ادبی است که در حوزه نقد روان شناختی قرار دارد. در این میان، آرا و نظریات ویلیام گلاسر به عنوان یکی از روان شناسان مثبت نگر، ابزار مناسبی جهت تحلیل این گونه متون می باشد. نیاز به آزادی یکی از نیازهای اساسی آدمی است که در نظریه گلاسر نیز به آن پرداخته شده است؛ بنابراین پژوهش حاضر، به بررسی 145 کتاب برگزیده کودک (تالیف و ترجمه) در سال های 1300-1390 و تحلیل روان شناختی 30 داستان که نیاز به آزادی در شخصیت های آنها برجسته تر است، به روش تحلیل محتوای کیفی- قیاسی پرداخته است. داده ها به روش اسنادی جمع آوری و برای انتخاب نمونه پژوهش از شیوه نمونه گیری هدفمند استفاده شده است.

    یافته ها

    در این پژوهش، آزادی به دو بخش آزادی مثبت و منفی تقسیم شده است. آزادی مثبت به شخصیت هایی مربوط می شود که در پی ارضای یک نیاز طبیعی و سالم، اغلب رفتار درست را انتخاب می کنند. شخصیت های دارای آزادی منفی شخصیت هایی هستند که برای رسیدن به اهداف خود، حقوق افراد را زیر پا می گذارند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاکی از این حقیقت است که شخصیت هایی که با آزادی مثبت برانگیخته می شوند و برای ارضای نیاز مزبور رفتار درست را انتخاب می کنند، در پایان داستان، دستاوردهای مطلوبی دارند و شخصیت هایی که یا با آزادی منفی برانگیخته می شوند یا برای ارضای نیاز به آزادی رفتار نادرست را انتخاب می کنند، در پایان داستان شکست می خورند. در پایان به نویسندگان و منتقدان ادبیات کودک و نوجوان توصیه می شود، با مطالعه روان شناسی کودکان، به خلق و گزینش آثار مناسب برای آنها بپردازند. پژوهشگران ادبیات کودک و نوجوان نیز با همراهی متخصصان روان شناسی به نقد روان شناسانه همه آثار مربوط به این مخاطبان کوچک براساس نظریه گلاسر و دیگر نظریات عمده مشاوره و روان درمانی، متناسب با موضوع داستان ها همت گمارند.

    کلیدواژگان: شخصیت های داستانی، کتاب های داستانی کودک و نوجوان، نیاز به آزادی، نظریه انتخاب، ویلیام گلاسر
  • نجمه رحیمی سه گنبد*، مهری پریرخ، علی مشهدی صفحات 254-281
    مقدمه

    اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی، یک اختلال شایع عصب تحولی است که در بیشتر مواقع در دوره کودکی تشخیص داده می شود. به اعتقاد بارکلی ریشه اختلال، نقص در عملکردهای اجرایی می باشد. نظریه بازداری رفتار بارکلی و داستان هایی که عناصر این نظریه را در برداشته باشند می توانند با کمک داستان های مناسب در رویکرد کتاب درمانی به کاهش نشانه های این اختلال کمک کنند. هدف این پژوهش شناسایی میزان هم خوانی محتوای داستان های مناسب گروه سنی «الف»، «ب» و «الف/ ب» منتشر شده در سال های 1385 تا 1395 با مولفه های عناصر نظریه گسترش یافته بازداری رفتار بارکلی است.

    روش شناسی

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی است که با روش پیمایشی و تحلیل محتوای کیفی انجام گرفت. برای گردآوری اطلاعات از دو سیاهه استفاده شد. یکی به ثبت اطلاعات کتابشناختی داستان ها اختصاص داشت و دیگری شامل مولفه های عناصر نظریه گسترش یافته بازداری رفتار بارکلی بود. از 382 داستان جامعه پژوهش، 70 داستان که حداقل دارای عناصر نظریه بارکلی و یا عدم بازداری رفتار داشتند، برای بررسی در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    از میان داستان های بررسی شده، در 53 داستان ، مولفه های کنش های اجرایی نظریه بارکلی شناسایی شد و در 17 داستان شخصیت داستان در برابر یک رویداد، عدم بازداری رفتار نشان می دهد و به پیامد نامطلوب می رسد. تحلیل و بررسی داستان ها نشان داد میزان حضور هر یک از کنش های اجرایی نظریه بارکلی در داستان ها متفاوت است. همچنین در میان داستان هایی که مولفه های کنش های اجرایی شناسایی شد، 3 الگو برای بهبود کنش های اجرایی وجود دارد. الگوی اول شامل داستان هایی است که شخصیت داستان در مقابل رویداد آنی ابتدا عدم بازداری رفتار دارد ولی بعد متوجه اشتباه خود می شود و با انجام کنش های اجرایی به پیامد مطلوب می رسد. در داستان های الگوی دوم، شخصیت داستان در مقابل رویداد آنی از همان ابتدا کنش های اجرایی را انجام می دهد و به پیامد مطلوب می رسد. الگوی سوم نیز شامل داستان هایی است که شخصیت (های) داستان در مقابل رویداد آنی عدم بازداری رفتار را نشان می دهد ولی از طرف دیگر، شخصیت (های) دیگر داستان کنش های اجرایی دارند و پیامد مطلوبی را تجربه می کنند.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که این داستان ها، با نشان دادن کنش های اجرایی می توانند ابزار توانمندی برای کتاب درمانی و بهبود کنش های اجرایی به کودکان ADHD در نظر گرفته شوند. ناشران، نویسندگان، روان شناسان، کتابداران و والدین می توانند از پیشنهادهای کاربردی این پژوهش بهره گیرند.

    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه، فزون کنشی (ADHD)، نظریه گسترش یافته بازداری رفتاری بارکلی، کنش های اجرایی، کتاب درمانی، تحلیل داستان، گروه سنی «الف» و «ب» و «الف، ب»
  • علی جلالی دیزجی، حمدالله خادمی حسن پور، گلنسا گلینی مقدم* صفحات 282-307
    هدف

    هدف این پژوهش تبیین گرایش موضوعی مطالعه غیردرسی کاربران عضو کتابخانه های عمومی منطقه 18 و 19 شهر تهران است.

    روش/رویکرد

    این پژوهش، توصیفی بوده و با رویکرد کمی و با تحلیل داده های ثبت شده در بخش امانت کتابخانه انجام شده و از داده های نرم افزارکتابخانه ای سامان و پرونده کتاب های امانت رفته استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش را کاربران عضو کتابخانه های عمومی مناطق 18 و 19 تهران و همچنین کتاب های امانت رفته توسط آنان تشکیل می دهند. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد کتاب های رده ادبیات (شعر و داستان) با فراوانی 5532 مورد، و رده زبان با 507 مورد امانت، به ترتیب بیشترین و کمترین مقدار امانت را در کتابخانه عمومی منطقه 18 داشته است. همچنین در کتابخانه های عمومی منطقه 19 رده ادبیات (شعر و داستان) با فراوانی 7740 مورد امانت، بیشترین و رده زبان با 472 مورد، کمترین امانت را به خود اختصاص داده اند. علاوه بر این، در هر دو منطقه 18 و 19 دختران کتاب های با ژانر موضوعی عاشقانه، علمی، طنز و سرگرمی، و مذهبی را بیشتر مطالعه می کنند و پسران به ترتیب کتاب های علمی، طنز و سرگرمی و شعر، ماجراجویانه و جنایی می خوانند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد بین گرایش های مطالعه کاربران عضو کتابخانه های عمومی منطقه 18 و 19 تهران با توزیع موضوعی کتاب های موجود در همان کتابخانه ها تناسبی وجود ندارد که نیازمند توجه جدی از سوی متولیان کتابخانه است.  همچنین، بین گرایش های مطالعه در بین کاربران دختر و پسر عضو کتابخانه های عمومی منطقه 18 و 19 تهران تفاوت معنی داری وجود دارد و می بایست در سیاست های مجموعه سازی این نکته مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: گرایش موضوعی، مطالعه غیردرسی، کاربران، امانت کتاب، کتابخانه های عمومی منطقه 18 و 19تهران
|
  • Mohammad Hassanzadeh *, Behruz Rasooli, Elmira Karimi Pages 5-34
    Introduction

    Theorizing is one of the key scientific foundations and most scientists and countries are at the same levels of science that are highly advanced. That is why the upstream documents related to science, technology and innovation in Iran have also paid particular attention to this issue. However, it seems that this phenomenon has not yet made significant progress in Iran. The purpose of this study is to explore the main obstacles to the growth of theoretical capacity in the country.

    Methodology

    The worldview of this research is defined in the philosophy of interpretiveism with a mixture of the pragmatism. A methodology for answering selected research questions is ethnography with a mixture of the grounded theory. Interviewed with 12 experts from Tarbiat Modares University, interviews data were coded and analyzed in Maxqda.

    Findings

    There are many obstacles that can prevent leading to theorizing. In a general view, these barriers can be categorized into two broad categories of general non-organizational barriers and organizational barriers. Since the focus of this study is on organizational barriers, these barriers can be organized into seven general categories, including the lack of institutional linkages, organizational resource constraints, incorrect evaluation systems, poor academic communications, inadequate university education, students' poor academic quality and the inertia of scholars. .

    Conclusion

    Theorizing is one of the key scientific phenomena that must be pursued with seriousness in the scientific field of Iran and the first step towards realizing this phenomenon is identifying obstacles that slow it down. The present study is conducted with a qualitative approach, which provides a deep overview of the theoretical barriers and introduces a new categorization that makes decision making and policy making possible in this field.

    Keywords: Theory building, Theory, Tarbiat Modares University, barriers, Higher Education
  • Mohammad Bahrami, Saleh Rahimi *, Amin Zare Pages 35-54
    Introduction

    Knowledge creation in libraries with integrating knowledge capital and directly influencing organizational concepts, like customer care and organizational culture promotion can lead to the new knowledge. With particular attention to librarians as key pillars of libraries, the atmosphere of knowledge and creativity improves and it provides better services to users and improves services efficiency and effectiveness. The purpose of this study was to investigate the factors enabling knowledge and knowledge creation among librarians in public libraries of Kurdistan province.

    Methodology

    The research is an applied survey. Koloniari, Vraimaki and Fassoulis questionnaire was used to collect data. The statistical population consisted of all 120 public librarians of Kurdistan province in 2018.  Data were analyzed by statistical frequency, mean, variance, standard deviation, skewness, Kolmogorov-Smirnov and Shapiro-Wilk tests and the Durbin Watson test. 

    Findings

    Among the factors related to knowledge creation in public libraries, the implementation of knowledge strategy, organizational culture and information technology (with mean rate of 2.98), organizational structure (with mean rate of 2.87) and HRM (with mean rate of 2.2) are effective. In addition, there is a significant relationship between the implementation of knowledge strategy, organizational culture, organizational structure, human resource management and information technology with knowledge creation.

    Conclusion

    Due to an increasing competition among organizations, it is necessary for public library managers to consider the process of creating knowledge. The more creation and use of knowledge done at a faster pace and quality, the competitive advantage of the organization will be formed more than ever. Regarding the four types of knowledge creation and strategies, it is essential for librarians to convene regular meetings and it is also important to retrain knowledge and participate in seminars in order to be acquainted with modern knowledge.

    Keywords: Knowledge creation, Knowledge Empowerment, Knowledge Strategy, Public Libraries of Kurdistan Province
  • Fatemeh Taghipanahi, Mohsen Nowkarizi *, Mohammad Hossein Dayyani Pages 55-79
    Introduction

    Instragram has become an important platform for Information sharing due to its usability, mobile-based, simplicity and user-friendly interface. Those who using this social network, have a variety of reasons and goals, such as communication, entertainment, or professional and business activities, keep update to their friends, and Information sharing. Also, some of them, share information on this social network to escape from the reality, social interaction, and spending time as a habit. The aim of this study, was to study and explorethe goal and motivations of Information sharing, onits educational pages which performanced successfully in visibility. This study was done based on use and gratification theory. This theory involves to how and why users use the media.

    Methodology

    In order to explore and evaluate the goals and motivations of Information sharing on these pages, which share information in e-learning context, 30 Instagram educational pages were investigated using qualitative research method, the thematic analysis with exploratory approach. The information available on these pages, including Bio, content, social tagging behavior was observed and analyzed by Maxqda 12.3 software, that used for qualitative data analysis. The sample of this study selected based on competitive benchmarking. So, the targeted sample for this study was selected on the condition that investigated accounts should have more than 20 thousand followers and share information on a specific topic content such as skills, knowledge, or information. These accounts should have educational approach.  

    Findings

    The findings indicated that the goals and motivations of information sharing on these pages were various and different, but economic goals, job opportunities, personal and interpersonal interests, status, and social interaction along with informing goal were the main goals that who people sharing information on these pages had. Therefore, It seems that people that share educational information on this platform have different and various goal and motivations in their information sharing activity. These goals and motivations include economic benefits and personal branding.

    Conclusion

    Although the investigated pages were sharing Informationin the e-learning context, but they had other goals too. This finding, having the economic goals and the personal and job interests maybe due to the nature of the information sharing platform in the research, that is, Instagram. So, these account owners, although have an educational goal, but also had other goals and motivations. They pay attention to this fact that people look at information sharing on Instagram as a business, regardless the subject or theme of content. This could be for a reason that many businesses across the world has attracted to Instagram for its capabilities for build and grow different their businesses. It seems that the goals and motivations of Information sharing could be varied by platform publishing content and information.

    Keywords: Information Sharing, motivations, Instagram, use, gratification theory, Visibility
  • Hadi Harati*, Nadjla Hariri, Alireza Esfandiari Moghdam Pages 80-102
    Introduction

     One of the important issues in the scope of user behavior in libraries is users' unplanned behavior, which can play a decisive role in developing the use of resources and services or in increasing the culture of using libraries within communities. Therefore, the present study aimed at identifying the factors affecting the unplanned behavior of library users in using the resources and services of academic libraries and presenting a proposed pattern.

    Methodology

     The present research was applied in terms of purpose that was conducted based on a quantitative-qualitative approach using the grounded theory at the qualitative part and survey-analytical method at the quantitative part. The data collection tool for the qualitative part was a deep and semi-structured interview and for the quantitative part, it was a researcher-made questionnaire. The research population at the qualitative part included the faculty members and experts in three fields of knowledge and information science, management, and psychology. 12 subjects were selected as the sample by combined purposeful sampling (first purposeful and then snowball). The research population at the quantitative part included the student members of the central libraries of the universities Ferdowsi University of Mashhad, Shahid Chamran of Ahvaz, Tehran, Tabriz and Shiraz. The sample size was 600 people. Analyzing and coding interview data were performed with using MAXQDA 10 qualitative analysis software. At the quantitative part, the structural equation method and LISREL software were used to analyze the data.

    Findings

     Based on the findings of the qualitative part, the factors related to technology, environment, information resources, information services, human resources, individual characteristics, time position, cultural factors and social factors were identified as the factors affecting the unplanned behavior of users in using the resources and services of academic libraries. Accordingly, the operational model of this type of behavior was designed. Based on the operational model, the results of the quantitative part showed that environmental and technological factors affect the unplanned behavior of users in using the resources and services of academic libraries through the time position factor, while cultural and social factors affect this through the individual characteristics of users. Information resources, information services and human resources had no significant effect on the incidence of unplanned behaviors in the use of library resources and services. Finally, the proposed pattern of factors affecting the unplanned behavior of users in using the resources and services of academic libraries was designed based on the results of quantitative and qualitative research part.

    Conclusion

     According to the findings of the research, it seems that in order to optimize the use of resources and services, attract audiences and increase the level of awareness and information of users, academic libraries should pay special attention to the effective factors in the unplanned behavior of users in using libraries resources and services.

    Keywords: Information seeking behavior, Unplanned behavior, Grounded theory, Academiclibraries
  • Fatemeh Pazooki *, Masumeh Karbala Aghaei Kamran, Amir Ghaebi Pages 103-127
    Introduction

    As one of the oldest sciences, genealogy studies the family relationship of human beings and their generation sequences, and with a similar function in the scientific-academic environment, used as "scientific genealogy". Relationships in a dynasty include relative and non-relative relations. This research aims to investigate such relationship and identify its dimensions and features in order to redefine it in computerized lists.

    Methodology

    The present study was conducted using a mixed approach, citation and survey analysis methods and the study instruments were checklist, interview, and questionnaire. The statistical population of the study consisted of 30 textbooks in the field of Knowledge and Information Science and 1452 citation records. All of the records were analyzed in the form of citation identification. Subsequently, the book identifications were confirmed by the authors during a semi-structured interview. In addition, the impact factor of each author from the cited records was determined. Then, based on the findings of the interview as well as the authors' resume analysis, various types of relative and non-relative relationships of the author with individuals were analyzed.

    Findings

    The results of the study demonstrated that the scientific relationships in the scientific family of authors’ textbooks are clearly detectable; the students rely on their professors for explanation and justification. Most citations are for the respect and appreciation of the professors, while most citations to students are for the background review. By linking these findings to the findings of impact factor, the reasons of citation due to individuals’ role in a scientific family can be understood. Similarly, the relationship of scientific family with the reasons of citation has also been significant. The citations have been mostly used in the introductions, definitions, and discussions that indicate the reliance on others to justify and provide the definitions and information. Study on the authors' status showed that the influence of famous people’s thoughts in the field of knowledge and information sciences is driven from their scientific position and acceptability, as well as their administrative positions in some cases.

    Conclusion

    The relative relationship had a significant role in the emergence of their ideas in textbooks. The findings of the impact factors indicated that the citation providers with the relative relationships were influenced by their scientific family.

    Keywords: Scientific Genealogy, Relative Relationships, Scientific Family, Bibliographic Records, Computerized Catalogs
  • Masumeh Yeganehfar *, Atefe Zarei Pages 128-151
    Introduction

    In order to analyze the qualitative and quantitative content of acquisition literature on knowledge and information science in Iran, resources until the early 90s were identified, classified, and studied.

    Methodology

    This review - analysis study is applied using the content analysis of texts. Phrases and Keywords such as "Acquisition in the Libraries", "Selecting and Preparing of Library Collection", "Collection Development", "Preparing and Ordering Books", "Book Selection", " Library Policy" and "Acquisition in Iran Libraries" were searched in all Iranian scientific databases in the field of Knowledge and information science. Finally, based on the retrieved documents, existing works in this field during 5 decades were classified and in every decade, according to the component under consideration in this study went under a content analysis.

    Findings

    In general, most of the published works (40.58) are allocated to the subject of need assessment. Subjects of technologies (26.66%), selection tools (18.20%) and Acquisition Policies (14.61%) were heavily considered. About half of all publications on acquisition area in the last 5 decades related to articles (195 works). 119 works (30.52%) related to theses and 76 ones (19.48%) included published books in this area. Most of the published books were authored in the area and articles done in the area, were allocated to need assessment and evaluation of resources and collections of various libraries. It seems that not all these conducted in this field have been published as a scientific paper.

    Conclusion

    The results will be led to knowledge of how to carry out research and publish works in this area, also explore the opportunities and fill the gaps in the acquisition area, and can design a practical map for researchers, authors and publishers.

    Keywords: Preparing, Ordering books, Library Policy, Book Selection, Acquisition, Collection development
  • Tayebe Hajbaqeriyan *, Mostafa Mahfoozi Pages 152-184

    A book titled as Class BP: Extended Classification BP of Islam in Library of Congress Classification, written by Ahmad Taheri Iraqi has been used more than 50 years to classify the library resources and also as a tool and guide for catalogers. The editors of the third edition of this book are Zohre Alavi, Zahra Sadat Modaresi and Mahboobeh Qorbani. It is obvious that writing and providing the extensions to classifications is so difficult, though there are shortages and insufficiencies in such works that become clear when they are used professionally at the libraries or special institutes. The present work is going to introduce the book briefly and then discuss the redundancies and insufficiencies based on experiencing and using the extension of it at libraries and also knowing and mastering in the area of Islamic science. We suggested some solutions for rectifying the insufficiencies of this book in order to make general usage. These suggestions are categorizing in 5 groups: first, the corrections that are effective in teaching cataloging; second, adding numbers for the appropriate headings which have bibliographic warrant; third, appropriate examples for some numbers; fourth, doing reformations for categorizing suitable subjects: and fifth, reformations that are meeting the politics of the libraries with the extensions that can be used in all of the special and public libraries.

    Keywords: Category Islam, Library of Congress classification, Classification Islamic libraries
  • shahnaz khademizadeh*, Abdolhossein Farajpahlou, Masoumeh Badnorooz Pages 185-204
    Introduction

    With the advent of the twenty-first century, the educational centers are in transition from the educational process to the teaching-learning process. In this process change, every citizen must be freely exposed to learning, education and research under any circumstances. Therefore, attention to training information literacy skills is one of the key elements in the advancement of lifelong learning and modern education system. The main purpose of this study is to investigate the viewpoint of graduate students about the factors affecting the status of information literacy in Shahid Chamran University of Ahvaz.  

    Methodology

    This study is an applied research carried out through a survey method. The study population consisted of all postgraduate students of Shahid Chamran University of Ahvaz who have completed at least two semesters of academic study before the second semester of 2019-2020. Because of the large size of the research population, sampling was done. The sample size has been determined as 380 subjects through Krejcie-Morgan formula. The data collection tool was a researcher-made information literacy questionnaire that its validity was confirmed by the faculty members of the Knowledge and Information Department of Shahid Chamran University of Ahvaz and its reliability amounted to.82.

    Findings

    The features of the context and previous learning affected the information literacy status of respondents at high and medium levels, the faculty members at the moderate level and IT facilities and libraries at the moderate and low levels. Based on the mean score rate, these four factors are contextual features, faculty members, the facilities of the university's information and communication technology and, finally, academic libraries, respectively.

    Conclusion

    As far as teaching information literacy skills and attention to technological methods are the first priorities of academic libraries as determined by Association of College and Research Libraries (ACRL) in 2018 and concerning information literacy framework (2016), regarding the role of students as learners and librarians as intermediates in learning the required skills, academic libraries should provide their services so that students independently improve their literacy skills and meet their information needs. Based on the instructions of 2016 framework, it is suggested that universities and higher education institutions move towards greater use of cyberspace, such as Web 2 and use facilities such as library websites and a virtual reference desk and an ongoing dialogue.

    Keywords: Information literacy, Academic libraries, Information, Communication Technology, Framework 2016, Shahid Chamran University of Ahvaz
  • Bahar Bineshian, Mohammad Zerehsaz *, Nasrin Mohammadhassani Pages 205-223
    Introduction

    Considering the importance of teaching styles and approaches in teaching elementary students, the role of information literacy in choosing and using different teaching approaches has been studied in this research.

    Methodology

    This research is carried out by survey method. The research population were the elementary school teachers of the sixth grade from the city of Semnan city. Out of 110 teachers of the sixth elementary school grade from Semnan city in the academic year of 2012-2012, 86 teachers were selected by the stratified random sampling method. To collect data, two researcher-made questionnaires were used to measure the teachers' information literacy status and identify their teaching approaches.

    Findings

    According to the results, teachers` points in information literacy (with the mean of 76.1) were more than the average. The interactive style has the largest mean rate among teaching styles. It also showed that the teachers use the direct teaching style less than the average level and use the other styles higher than the average level. Findings of the research hypotheses showed that there is an inverse relationship between direct teaching style and information literacy and a direct relationship between indirect, problem-oriented and interactive teaching styles and information literacy. Teachers with more information literacy use more teaching styles (two, three and four styles).

    Conclusion

    The results of the research indicated that the teachers with information literacy skills use different approaches in their teaching process. Therefore, having information literacy skills can play a more effective role in choosing more diverse teaching styles and improving them.

    Keywords: Information literacy, Teaching styles, Elementary school, Teachers, Information Literacy Skills, Semnan city
  • Naser Nikoobakht, Mohsen Asghari Nekah, Somaye Rezaee *, Jafar Fasaei Pages 224-253
    Introduction

    Romances and stories and in particular, children's literary creations have a significant potential to be utilized as a solution for children's behavioral and personality disorders as well as enhancing some of their abilities.

    Methodology

    Investigating the effect and impact of these stories requires the use of a branch of literary criticism which is within the scope of psychological criticism. In this matter, the theories of William Glasser, as one of the most positive psychologists in the field provide some useful theories to analyze these texts and concepts. It should be noted that one of the basic needs of human is his/her need for freedom that has been addressed in the Glasser's theory. As such, the current research evaluates 145 children's favorite books translated or written during 1921-2011. Moreover, this research conducts a psychological analysis using a qualitative-deductive content analysis approach for about 30 stories that freedom is an outstanding issue in their characters. The required data was gathered by a documentary method in which the purposeful sampling method was carried out to choose the sample of the study.

    Findings

    In this paper, the freedom is divided into two parts of positive and negative liberties. The positive liberty is related to those characters that often choose the right behavior after satisfying a natural and healthy need. On the other hand, the characters via negative liberty are those characters that violate people's rights to accomplish their goals.

    Conclusion

    The obtained results of the paper revealed that those characters that are motivated by positive liberty and choose the right behavior to satisfy their needs can achieve good results at the end of the story. Conversely, those characters that are motivated by negative liberty or choose to incorrect behavior to satisfy their needs for freedom may fail at the end of the story. Finally, it is worthwhile to suggest to all writers and critics of child and adolescent books that by studying children's psychology, they can better choose those studies that are appropriate for them. Furthermore, with the help of psychologists, both child and adolescent literature researchers will psychologically review all studies related to these young audiences. For this purpose, they can rely on Glasser's theory and other general theories of counseling and psychotherapy that are appropriate for the subject matter of the stories.

    Keywords: Children, adolescent's story books, Fictional characters, Need for freedom, Theory of choice, William Glasser
  • Najmeh Rahimi *, Mehri Parirokh, Ali Mashhadi Pages 254-281
    Introduction

    Attention-deficit hyperactivity disorder (ADHD) is a common neurological disorder that is most often diagnosed during childhood. According to Barkley, the root of this disorder is a deficiency in the executive functions. Barklay 's Executive functioning (EF) theory and stories that incorporate the relevant components and attributes of EF with bibliotherapy approach can help reduce the symptoms of this disorder. The purpose of this research is to identify the relevance of the content of the stories of the age group "A", "B" and "A / B" published in the years 1385 to 1395 with components of the extended theory of inhibition behavior of Barklay.

    Methodology of the research

    This research is an applied research which was carried out by survey method and qualitative content analysis. To collect information two checklists were prepared. One consists of the bibliographic information of stories and the other incorporates the components and related features in the extended theory of inhibition behavior of Barklay. Of the 382 stories in the research community, 70 stories, which had the minimum executive functions of Barklay 's theory, were considered for this research.

    Findings

    Among the stories which were analyzed, the components of the executive functions of Barklay 's theory were identified in 75.71% of them, and in 24.28% of stories, the main character  represents mal-function against an event and experiences its undesirable consequences. Among the stories identified in the first group, 3 patterns were identified for teaching executive functions to children. The first pattern consists of stories in which the personality of the story showed inhibitation behavior against an immediate event. But then, he realizes his mistake, changes his behavior and achieves the desired result by performing executive functions. In stories of the second pattern, the character of the story performs the executive functions against the immediate event from the very beginning and comes to a good result. The third pattern also includes stories in which the first character has non-inhibition behavior against an incident, but, the other person of the story performs the executive functions and experience the desired outcome. Also, the analysis of stories indicates that the presence of each executive functions of Barklay 's theory varies in stories analysed in this research.  

    Results

    The results of this study show that the stories in which executive functions elements were identified, could be considered as suitable tools for teaching self-regulation to ADHD children through bibliotherapy. Publishers, writers, psychologists, librarians and parents can also take advantage of the suggestions of this research.

    Keywords: Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD), Executive behavioral function theory of Barkely, Executive functions, Bibliotherapy, Content analysis of stories, Age group of A, and A, B
  • Ali Jalali Dizaji, Hamdolla Khademi Hassanpour, Golnessa Galyani-Maghaddam * Pages 282-307
    Introduction

    This study investigated the reading preferences of users of the public libraries located in 18 and 19 Districts of Tehran.

    Methodology

    The research was both descriptive and exploratory and carried out through an analysis of the circulation data recorded in the libraries’ circulation departments. The statistical population of the study was comprised of the users of the public libraries of 18 and 19 Districts of Tehran during the investigation period lasted from 2012 through 2015, as well as the books they borrowed. Data analysis was performed using SPSS software.

    Findings

    The results showed that in the 18th District public libraries, the category of literature (poetry and fiction) had the highest frequency, with 5532 titles (38.25 percent) and the category of languages, with 507 titles (3.56 percent), ranked the lowest. Similar results were found in the 19th District, where literature (poetry and fiction) ranked the highest with 7740 titles (41.5 percent) and languages as the lowest, with 472 titles (2.53 percent). In addition, in both districts, girls mostly preferred amorous, scientific, comedic, entertainment, and religious books, while boys mostly preferred scientific, comedic, entertainment, poetry, adventurous, and criminal books.

    Conclusion

    A significant difference was found between the reading tendencies of the female and male users of the public libraries under investigation. Based on the findings, it can be concluded that the current method of collection of the selected libraries does not meet the needs of their members. The libraries’ authorities need to pay much attention to these issues at the time of collection developments for their libraries.