فهرست مطالب

سراج منیر - پیاپی 32 (پاییز 1397)

فصلنامه سراج منیر
پیاپی 32 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا مرادی سحر*، زهره اخوان مقدم، سید مجید نبوی صفحات 7-35

    فرهنگ، مجموعه پیچیده ای شامل معارف، معتقدات، هنرها، صنایع، فنون، اخلاق، قوانین، سنن وخلاصه، همه عادات، رفتار و ضوابطی است که فرد به عنوان عضو جامعه، از اجتماع خود فرامی گیرد. در مفهوم شناسی جاهلیت در قرآن</em> و نهج البلاغه</em>، به تقابل جهل با عقل و حلم رهنمون می شویم. عقل مفهوم جامعی است که شامل علم و دانش، فهم و تعقل امور و عمل به اوامر الهی، حسنات و نیکی ها می شود. در مقابل، جهل صفت فضیلت سوزی است که علم و دانش، فهم و عمل به دستورهای الهی را یکسره نابود می کند. جاهلیت محدود به برهه ای از زمان نیست و به همین دلیل، قرآن آن را به «اولی» و «اخری» تقسیم نموده است. امیر مومنان(ع)</sup> نکات متعددی را درباره ویژگی های عصر جاهلی فرموده اند که می توان آن ها را به دو محور کلی تقسیم نمود: نکاتی درباره فرهنگ دینی آن عصر، و نکاتی درباره فرهنگ اجتماعی آن. مقاله حاضر با روش تحلیلی توصیفی هر یک از دو قسم فوق را با شش مولفه به بحث می نشیند.

    کلیدواژگان: امیرالمومنین(ع)، نهج البلاغه، فرهنگ، جاهلیت، اجتماع، قرآن
  • سعیده مطیعیان نجار *، فتحیه فتاحی زاده صفحات 37-61

    بهره برداری از آموزه های اهل بیت، مسیر رشد و سعادت آحاد جامعه را هموار می سازد. دعای بیست وششم صحیفه سجادیه با محوریت دعا در حق همسایگان و شیعیان، یکی از آموزه هایی است که می تواند در شناخت وظایف متقابل امام و امت موثر باشد. در این پژوهش، روش تحلیل محتوا به منظور کشف زوایای پنهان کلام امام سجاد(ع)</sup> و کاربردی کردن آن به کار گرفته شده است. ضمن تحلیل کمی وکیفی دعای مذکور، وظایف امام و امت در سه بخش وظایف اختصاصی امام، وظایف اختصاصی امت ودر پایان، وظایف متقابل آن دو شناسایی شد. در راستای تحقق وظایف یادشده، به دو جنبه اعتقادی و اخلاقی توجه شده است، البته بعد اخلاقی آن بسامد بالاتری دارد. تاکید بر شناخت امام در بخش اعتقادی وتوجه به تحکیم روابط عاطفی آحاد امت، یاری رساندن به یکدیگر و نیز تنظیم رفتار و نوع تعامل هریک با دیگران از مولفه های اخلاقی است که در دعای حضرت بدان پرداخته شده است. دستاورد کاربردی کردن آموزه های اسلامی، گام برداشتن در مسیر سلامت زیست اجتماعی و بهره مندی از جامعه ای ایده آل خواهد بود.

    کلیدواژگان: دعای 26 صحیفه سجادیه، تحلیل محتوا، امام سجاد(ع)، دعا در حق همسایگان و شیعیان
  • زهره بابااحمدی میلانی * صفحات 63-88

    با ظهور اسلام، هر روز که بر شکوه اسلام و قدرت مسلمانان افزوده می شد، یهودیان عصر پیامبر(ص)</sup> که وجود دین آسمانی جدید را برنمی تافتند، از روش های خاصی برای رویارویی و مقابله با پیامبر(ص)</sup> بهره می جستند. از این رو، شروع به شبهه پراکنی و معارضات زبانی کردند. «معارضات زبانی» تمام رویارویی های غیرنظامی پیامبر(ص)</sup>، یعنی تمام شبهه پراکنی ها، جوسازی و طرح اتهامات را در بر می گیرد. در قرآن</em> کریم، برخی معارضات به طور مستقیم (همراه با پاسخ های آن ها) و برخی معارضات به طور غیر مستقیم ذکر شده است. همچنین، گاه از شان نزول ها و گاهی از پاسخ های قرآنی</em> پی به معارضه یهود برده می شود. در این پژوهش، به بررسی هر دو نوع شبهه خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: معارضات زبانی، یهود، قرآن، پیامبر، مومنان
  • حسن رضایی هفتادر *، صفر نصیریان، حسین علوی مهر صفحات 89-120

    آغاز تفسیر از جمله مباحث مهمی است که در تاریخ تفسیر بدان توجه شده است. خاورپژوهان هم توجه ویژه ای به این مسئله دارند. قسمتی از مقاله «تفسیر در دوران صدر اسلام و سده های میانه» اثر ژیلیو، خاورپژوه معاصر، درباره آغاز تفسیر و اعتبارسنجی آن است. در این اثر، ژیلیو پیشینه تفسیر روایی دوره نخستین را به طور ویژه بررسی کرده است. از دیدگاه او، دوران نخستین تفسیر روایی به صورت شفاهی و مکتوب عبارتند از: 1 تفسیر پیامبر(ص)</sup> که نقطه عزیمت است. 2 تفسیر صحابه که ده تن از آنان جزو مفسران مشهور هستند. 3 تفسیر تابعان که مثل دوره صحابه، ده تن از آنان جزو مفسران مشهورند. 4 آغاز نگارش تفسیر که متاخر از سه دوره پیشین است. ژیلیو معتقد است تفسیر سه دوره اول، دوره شفاهی تفسیر بوده که مصادف با سده نخست هجری است و از نظر کمیت روایات تفسیری و کیفیت طرق آن ها اعتبار چندانی ندارد. همچنین، از دیدگاه او، تفسیر دوره چهارم، یعنی دوره کتابت تفسیر روایی، از سده دوم آغاز می شود. از این رو، اعتبار تفسیر روایی از نظر مکتوب بودن نیز ضعیف است. اما بر اساس منابع اسلامی، تفسیر روایی دوران نخستین، برخلاف دیدگاه ژیلیو ویژگی های زیر را دارد: 1 تفسیر شفاهی که شامل سه دوره اول است، از نظر کمیت روایات، تعداد راویان و طرق روایات، وسیع تر و موثق تر از آن چیزی است که ژیلیو ادعا میکند. 2 زمان شروع تفسیر مکتوب روایی به قبل از سده دوم، یعنی سده نخست بازمی گردد.

    کلیدواژگان: تفسیر روایی، سده نخست، اعتبارسنجی، شفاهی، مکتوب، ژیلیو
  • هاشم اندیشه*، احمد عابدی صفحات 121-145

    واژه «تولی» مصدر باب تفعل و از ریشه «ولی» مشتق شده‌است. این کلمه حدود هشتاد بار به همراه مشتقات خود و بیش از چهار بار در زیارت عاشورا آمده‌است. تولی به معنای حب ودوستی اولیای الهی است و آن کششی در درون انسان است که وی را به سوی محبوب سوق می‌دهد. با جستجو در آیات و بررسی روایات می‌توان دریافت که «تولی» عامل جدایی مومنان از کفار، موجب رحمت خدا، محکم‌ترین دستگیره ایمان، پایه اسلام، نشانه خیر و نیکی، برترین و بالاترین اعمال است. تولی در زیارت عاشورا به معنای رسیدن به امام حسین(ع) و رسیدن به خدای حسین(ع) است و با دوستی آن امام و اهل بیت(ع) می‌توان به مقربان الهی دست یافت. در این مقاله، بحث «جایگاه و ارزش تولی، در آیات و روایات و زیارت عاشورا» را بررسی می‌شود و در ابتدای مقاله به تعریف کلمه «تولی» در لغت و اصطلاح می‌پردازیم، سپس به تولی از دید قرآن و روایات و نیز آثار و موانع تولی در قرآن اشاره می‌کنیم. در پایان، از تجلی «تولی» در زیارت عاشورا و کسانی که باید نسبت به آن‌ها تولی داشته باشیم، سخن به میان می‌آوریم.

    کلیدواژگان: قرآن، روایات، زیارت عاشورا، تولی، حب، دوستی
  • حمزه علی بهرامی * صفحات 147-171

    در منابع دینی شیعه و سنی، سفارش های فراوانی برای قرایت قرآن</em> با ترتیل و صدای بلند وارد شده است. پیرو همین توصیه ها در جوامع اسلامی، قرایت های فردی و دسته جمعی مرسوم بود و هست. قرایت فردی قرآن به اجماع مسلمانان جایز و سنت است. اما در این میان، سلفیان تکفیری به عنوان فرقه ای از فرق اسلامی، راهی متفاوت تر از دیگر فرق امت در پیش گرفته اند. این جریان فکری افزون بر اینکه جمع خوانی قرآن</em> را جایز و مباح نمی دانند، بلکه آن را بدعت می انگارند. در این میان، سوالی که به ذهن متبادر می شود، این است که آیا واقعا چنین سبکی از قرایت قرآن</em> بدعت است؟ پژوهش پیش رو در راستای پاسخگویی به این سوال با روشی اسنادی و تحلیلی با نظر در منابع اهل سنت و سلفیان، ابتدا حکم جمع خوانی قرآن</em> را در دیدگاه علمای اهل سنت مطالعه می کند و آنگاه به تبیین و تحلیل دیدگاه سلفیان می پردازد و در انتها به این نتیجه می رسد که دیدگاه سلفیان در بدعت انگاری قرایت جمعی قرآن فاقد مستند شرعی و عقلی و نیز خلاف اجماع مسلمان شیعه و سنی است. از دیگر یافته های نوشتار حاضر این است که قرایت جمعی قرآن</em> جایز و مشروع و دلایلی از قرآن و سنت و سیره صحابه و مسلمین، این عمل را تایید می کند.

    کلیدواژگان: قرآن، قرائت جمعی، سلفیان، بدعت
|
  • Reza Moradi Sahar *, Zohreh Akhavan Moghaddam, Seyyed Majid Nabavi Pages 7-35

    Traditions and so all the habits, behavior and rules that a person learns from the community, as a member of the community. By understanding the concept of Jahiliyat (ignorance) in the Quran and Nahjolbalagha, we lead to the contrast of ignorance with wisdom and forbearance. Wisdom Is a comprehensive concept that includes knowledge, understanding, and intellection of affairs and obedience of God's commands and practicing deeds and righteousness. On the contrary, ignorance is a virtue burner attribute that destroys knowledge, understanding, and obedience to God's commands. Jahiliyat (Ignorance) is not limited to a period of time and therefore Quran has divided it into the "first" and "last". Imam Ali (AS) has enumerated several tips about the features of the pre-Islamic era (Jahiliyat). These features can be divided into two main aspects: Tips about the Religious culture of that age, and tips about its social culture. The present article argues each of the two types discussed above with six components, with an Analytic-descriptive method.

    Keywords: Ali (AS), Nahjolbalaghe, Culture, Jahiliyat (Ignorance), Community
  • Saideh Motieyan Najjar *, Fathiye Fattahizadeh Pages 37-61

    Access to the high goals of the Imams and the use of their teachings in life will greatly contribute to spiritual growth and will have a great effect on human access to prosperity. One of these applied teachings is the prayers of twenty-six Sahifeh Sajjadiyah, "Praying to the Neighbors and Shiites," and during the prayer, we will meet with the duties of the Shiites and Imams. The method used in the study of prayer is a method of "content analysis". This method helps us to carry out a deep, qualitative and quantitative analysis of information, and then prepare tables and, according to the tables and charts we compile, analyze the contents of the prayers that this analysis is conducted with the help of this method in a new and scientific way. By analyzing the speeches of Imam Sajjad, we can achieve a comprehensive understanding of Imam's view and ideas through their understanding of their speeches and the logical arrangement of words together. Imam Sajjad in this prayer identifies three groups of tasks; Functions for the Imam, the Shiites' duties towards the Imam and the mutual duties of these two groups and they are discussing ideas and ethics. The reflection and attention of Imam to the essential elements required by the Shiites for communicating positively is indicative of their supreme science and the supra-righteousness of seeing things from their point of view.

    Keywords: Prayer 26 Sahife Sajjadiyeh, content analysis, Imam Sajjad, Prayer for the Neighbors, Shiites
  • Zohreh Babaahmadi Milani* Pages 63-88

    With the advent of Islam, every day that the glory of Islam and the power of Muslims increased, the Jews of the time of the Prophet (pbuh), who did not embrace the existence of a new heavenly religion, used special methods to confront and confront the Prophet (pbuh); Hence, they began to spread suspicion and linguistic contradictions; "Language contradictions " include all of the Prophet's (pbuh) civilian confrontations, that is, all suspicions of spying, espionage, and accusations. Some of the contradictions are mentioned directly in the Holy Quran along with their answers, ie their doubts and answers are mentioned together and some of the contradictions are indirectly mentioned; sometimes the revelations and sometimes the Qur'anic answers reveal the Jewish opposition.   In this study, we will examine both types of suspicions.

    Keywords: Linguistic contradictions, Judaism, Quran, Prophet, believers
  • Hassan Rezaei Haftader *, Safar Nasirian, Hosein Alavimehr Pages 89-120

    The beginning of interpretation is among the important topics that have been attended in the history of interpretation. Accordingly, the orientalists also have paid special attention to this issue. Part of the article "Interpretation in the early days of Islam and the middle ages" by Gilliot, a contemporary orientalist, is about the interpretation in the early era of Islam and its validation. Gilliot has in particular examined the previous works on the narrative interpretation in the early era of Islam. His main opinions about the narrative interpretation in the early era of Islam are as follows: (1) the Prophet's (s) era is the starting point of the interpretation; (2) during the Companions' era, ten of the Companions were among the famous interpreters; (3) during the Companions of the Companions' era, ten Companions of the Companions were among the famous interpreters; and (4) the writing of the interpretation starts after the three foregoing stages. He deems the first three stages of interpretation – that coincide with the first century AH – as the oral interpretation era, and the fourth stage – that coincides with the second century AH – as the written interpretation era. However, based on the Islamic sources, despite Gilliot's ideas, the early era of narrative interpretation has the following features: (1) the oral interpretation that entails the first three stages is wider than what has been claimed by Gilliot concerning the number of narrations, the number of narrators, and the validity of the narrations and (2) the beginning of the written narrative interpretation goes back to the time before the second century AH, i.e. the first century AH.

    Keywords: Narrative Interpretation, Early era, Validation, Oral, Written, Gilliot
  • Hashem Andisheh*, Ahmad Abedi Pages 121-145

    The word "Tully" has been derived from the verb "tali" and is derived from the root "Wali". This word has been used about eighty times, with its derivatives (Abdulbaqi, 1995, under the word "Tuli"), and four times in the Ashura pilgrimage. Friendship is the divine authority and it is the attraction within man that leads him to the beloved. Searching the verses and examining the narrations reveals that Tawli is the cause of the separation of believers from the atonement of God's mercy, and the strongest grasp of faith - the basis of Islam - the sign of goodness and goodness - is the highest and most rewarding acts.Tuli in the Ashura pilgrimage means reaching the Imam Hussein (AS) and reaching the God of Hussein (AS), and with the friendship of Imam Hussein (AS) and the Wahh Beit (AS) one can attain divine closeness. This article examines the discussion of the place and value of Tawali, in the verses, narrations and pilgrimage of Ashura. At the beginning of this article we will define the word "Tulsi" in the so-called word and then refer to Tulsi from the perspective of the Qur'an and its narratives and effects in the Qur'an. Finally, we talk about the manifestation of "Tully" in the pilgrimage to Ashura and to whom we must regard Tully.

    Keywords: Qur'an, narrations, Ashura Pilgrimage, Tavalla, love, Friendship
  • Hamzeh Ali Bahrami* Pages 147-171

    In Shiite and Sunni religious sources, many orders have been made to read the Qur’an in Tartīl and with a loud voice. Following these recommendations, the individual and collective Tilāwa have been customary in Islamic societies. Due to Muslim consensus, individual Tilāwa of the Qur'an is permissible and a tradition. But in the meantime, the Takfiri Salafists, as a sect of the Islamic sects, have taken a different path than the other sects of Ummah. This thinking path, in addition to not permitting the collective Tartīl of the Qur'an, but also considers it a bidʻah . In the meantime, the question that comes to mind is that is this style of recitation of the Qur'an really a bidʻah? The research to answer this question through a documentary and analytical method based on Sunni and Salafi sources, first studies the collective Tilāwa of Qur’an in the view of Sunni scholars and then explains and analyzes the Salafist view and finally concludes that the Salafists' view lacks religious and rational documentation in considering the collective Tilāwa of the Qur'an as a bidʻah, contrary to the Sunni and Shiite Muslim consensus. Another finding of the present paper is that the collective Tilāwa of the Quran is permissible and legitimate and some reasons in the Qur’an and the tradition and the life of Ṣaḥābah and Muslims confirms it.

    Keywords: Qur’an, Collective Reading, Salafis, heresy