فهرست مطالب

نشریه روانشناسی خانواده
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدعلی بشارت* صفحات 1-18

    زوج درمانی به‌عنوان درمان ترجیحی آشفتگی ها و مشکلات متداول در روابط بین زوجین، شناخته شده است. مدل های مختلف زوج درمانی با هدف مشترک درمان آشفتگی های ارتباطی زوجین پا به عرصه گذاشته اند، گرچه همچنان با رویکردی جامع و کارآمد فاصله دارند. این مقاله دو هدف اصلی دارد: هدف اول، معرفی اصول و فنون یک مدل جدید زوج درمانی، موسوم به زوج درمانی پارادوکسی یا زوج درمانی به روش PTC است؛ هدف دوم، سنجش اثربخشی مدل زوج درمانی به روش PTC بر مشکلات زناشویی است. در این پژوهش، یک زن و شوهر در یک دوره زوج درمانی به روش PTC شرکت کردند. ارزیابی شاخص های بالینی و نتایج درمان بر اساس مقیاس سلامت روانی (MHI-28)، پرسشنامه وضعیت زناشویی گلومبوک- راست (GRIMS) و مقیاس درجه‌بندی ذهنی نتایج درمان (TOSRS) قبل از شروع درمان، در انتهای جلسات درمان و در مراحل پیگیری 2 و 4 ساله صورت گرفت. نتایج نشان داد که نمره بهزیستی روانشناختی زوجین افزایش و نمره درماندگی روانشناختی و مشکلات ارتباطی آنها کاهش قابل‌ملاحظه داشته است. ارزشیابی نتایج درمان نیز نشان داد که درمان کاملا موفقیت‌آمیز بوده است. بر اساس ارزیابی های زوجین، میزان پیشرفت و بهبودی حاصل از زوج درمانی به روش PTC در پایان درمان برای زن 90% و برای شوهر 95% برآورد شد. نتایج پیگیری مرحله اول و دوم، به ترتیب پس از دو سال و چهار سال نشان داد که تغییرات رضایت‌بخش درمانی در حد 90% برای زوجین از ثبات و استمرار برخوردار بوده و بازگشتی هم گزارش نشد. این نتایج، تاثیرات درمانی عمیق و پایدار مدل زوج درمانی به روش PTC را در کوتاه ترین زمان ممکن تایید می کند. مکانیسم های تاثیرگذاری "برنامه زمانی مدیریت نوبتی" و "برنامه گفتگوی دوجانبه پارادوکسی"، به عنوان دو فن اصلی زوج درمانی به روش PTC، و انطباق آنها با نتایج درمان زوجین در این مقاله شرح داده شده است. مدل زوج درمانی به روش PTC، به‌عنوان رویکردی بسیار کوتاه مدت، ساده، تاثیرگذار و کارآمد و در عین‌حال اقتصادی برای درمان آشفتگی ها و مشکلات زوجین معرفی و پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: زوج درمانی، پارادوکس، برنامه زمانی، گفتگوی دوجانبه، PTC
  • معصومه یوسفی*، مونا چراغی، لیلی پناغی صفحات 19-38

    خانواده در جوامع مختلف از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مدل سه گانه خانواده، یک مدل جامع خانواده متناسب با فرهنگ ایران است که از طریق مولفه های مابودن، مرزهای منعطف و پیوستن به ایجاد انسجام در خانواده کمک می کند. این پژوهش با هدف پیش بینی اضلاع مدل سه گانه خانواده  براساس طرحواره های ناسازگار اولیه همسران انجام شد. پژوهش حاضر از نوع همبستگی و جامعه آماری آن متشکل از کلیه زوج های ساکن شهر تهران بود. 151 زوج شرکت کننده در پژوهش حاضر به مقیاس سه گانه خانواده (FTM Scale) و فرم کوتاه پرسشنامه طرحواره یانگ (YSQ-SF) پاسخ دادند. براساس تجزیه و تحلیل داده ها، طرحواره ها بر اساس شدت تاثیر براضلاع مدل سه گانه خانواده در سه دسته طبقه بندی شدند. دسته اول، طرحواره‌های کم اثر همسران بر اضلاع مدل سه گانه خانواده است. در این طرحواره ها، در صورت ابتلای هر یک از همسران اغلب اضلاع مدل تاثیر منفی نمی پذیرند. دسته دوم، طرحواره های بسیار موثر همسران بر اضلاع مدل سه گانه خانواده است. طرحواره‌های این دسته در صورت ابتلای هر کدام از همسران تقریبا همه اضلاع را تحت تاثیر منفی قرار می دهند. دسته سوم، طرحواره های با تاثیر متفاوت در همسران بر اضلاع مدل سه گانه خانواده است. طرحواره های این دسته در صورت ابتلای زن یا شوهر به‌صورت متفاوتی بر مدل سه گانه خانواده اثرگذار هستند. نتایج پژوهش نشان داد وجود طرحواره در شوهران اثر مخرب تری بر مدل سه گانه خانواده دارد. نتایج پژوهش حاضر، برای کیفیت روابط زناشویی و کیفیت روابط همسران با خانواده های اصلی و سببی جنبه پیش بینی کنندگی دارد. لذا می توان از این نتایج در مشاوره های خانواده و زوجین استفاده نمود.

    کلیدواژگان: مدل سه گانه خانواده، طرحواره های ناسازگار اولیه، همسران، رابطه زناشویی
  • احمد عرب زاده*، منصور سودانی، مسعود شهبازی صفحات 39-54

    میزان پایین تاب‌آوری و بهزیستی روانی از عوامل مخرب زندگی زناشویی است و آثار زیانباری بر سلامت فیزیکی و هیجانی زوج‌ها دارد. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی رویکرد تلفیقی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) و رفتاردرمانی دیالکتیکی (DBT) بر تاب‌آوری و بهزیستی روان‌شناختی زوج‌های ناسازگار بود. بدین منظور از بین زوج‌هایی که سال 1398 به مراکز مشاوره شهر بوشهر مراجعه کرده بودند، 3 زوج (6 نفر – 3 زن  و 3 مرد-) ناسازگار انتخاب شدند. در این پژوهش، از طرح تک آزمودنی از نوع خط پایه چندگانه هم‌زمان استفاده شد. پروتکل درمانی رویکرد تلفیقی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و رفتاردرمانی دیالکتیکی در دو تا چهار مرحله خط پایه، ده جلسه مداخله و سه مرحله پیگیری اجرا شد و زوج‌ها با استفاده از مقیاس تاب‌آوری کانر و دیویدسون (CD-RISC) و بهزیستی روان‌شناختی ریف (RSPWB)  در مراحل خط پایه، درمان و پیگیری مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد میزان بهبودی در متغیر تاب‌آوری در مرحله پس از درمان و پیگیری، 26/65 و 79/68 درصد و میزان بهبودی در مرحله پس از درمان در متغیر بهزیستی روان‌شناختی 56 و 76/85 درصد بود. بر این اساس این رویکرد بر هدف درمان تاثیر داشته است؛ بنابراین نتیجه گرفته می‌شود که برای افزایش تاب‌آوری و بهزیستی روان‌شناختی زوج‌های ناسازگار می‌توان از رویکرد تلفیقی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و رفتاردرمانی دیالکتیکی در جلسات درمانی و مشاوره‌ای استفاده نمود.

    کلیدواژگان: رویکرد تلفیقی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و رفتاردرمانی دیالکتیکی، تاب آوری، بهزیستی روان شناختی
  • احمد موحد*، زهره عباسی، فائزه جهانی، فاطمه سادات حسینی، زهرا اسلامی پور صفحات 55-68

    نهاد خانواده، مولد نیروی انسانی و معبر سایر نهادهای اجتماعی و رکن اصلی هر جامعه به‌شمار می‌رود و معنویت از بسترهایی است که نقش اساسی و مهم در سلامت همه‌جانبه اعضای خانواده ایفا می‌کند. هدف پژوهش حاضر، بررسی نقش ابعاد نگرش و التزام عملی به نماز در پیش‌بینی کارآمدی خانواده و رضایت از والد بودن کارمندان ادارات دولتی شهر قاین بود. این پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه کارمندهای اداره‌های دولتی شهر قاین بودند که از میان آنها 250 کارمند (57 نفر زن و 193 نفر مرد) انتخاب شدند. با استفاده از پرسشنامه‌ نگرش و التزام عملی به نماز، پرسشنامه کارآمدی خانواده (s.feqi) و رضایت والدینی کانزاس (KPSS) اطلاعات لازم جمع‌آوری شد. یافته‌های پژوهش نشان داد بین ابعاد نگرش و التزام عملی به نماز (اثربخشی نماز در زندگی فردی و اجتماعی، توجه و عمل به مستحبات، التزام و اهتمام جدی برای انجام نماز، مراقبت و حضور قلب در نماز) با کارآمدی خانواده و رضایت از والد بودن رابطه وجود دارد. علاوه بر این تحلیل رگرسیون نشان داد، از بین ابعاد نگرش به نماز، بعد مراقبت و حضور قلب در نماز، توان پیش‌بینی کارآمدی خانواده و رضایت از والد بودن را دارد.  بنابراین اجرای احکام الهی با حضور قلب با کارآمدی خانواده و رضایت از والد بودن مرتبط بوده و این تاکیدی بر اهمیت نماز در زندگی انسان‌ها و توجیه شناختی و علمی قوی برای نگرش مثبت نسبت به نماز و لزوم انجام این فریضه پربرکت برای افراد است. با توجه به نتایج پژوهش، پیشنهاد می‌شود با تاکید بیشتر بر سبک زندگی اسلامی، بحث و تبادل‌نظر در مورد ارایه و کاربرد آن و تقویت مولفه‌هایی همچون اعتقادهای مذهبی، جهت داشتن زندگی بهتر و رضایت‌بخش اقدام شود.

    کلیدواژگان: نگرش به نماز، التزام عملی به نماز، کارآمدی خانواده، رضایت از والد بودن، کارمندان
  • فاطمه علی دوستی*، فاطمه جنگی، شیرین شجاعی فر صفحات 69-80

    داشتن کودک کم‌توان ذهنی بر بهداشت روان خانواده، اثر بسزایی دارد و منجربه نگرانی و ایجاد مشکلات روانشناختی می‌شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش تنظیم هیجان مبتنی بر مدل (گراس) بر تنظیم هیجان، اضطراب و افسردگی در مادران دارای فرزند کم‌توان ذهنی انجام گرفت. روش پژوهش نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون – پس‌آزمون با گروه کنترل بود.  30 مادر دارای فرزند پسر کم‌توان ذهنی شهر مشهد به‌صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) منتسب شدند. مادران گروه آزمایش طی 8 جلسه 2 ساعتی تحت آموزش تنظیم هیجانی مبتنی بر مدل گراس قرار گرفتند و افراد گروه کنترل طی این مدت هیچگونه مداخله‌ای را دریافت نکردند. همه آزمودنی‌ها قبل و بعد از آموزش به پرسشنامه تنظیم هیجانی (ERQ)، پرسشنامه اضطراب بک (BAI) و  پرسشنامه افسردگی BDI-II)) بک پاسخ دادند. نتایج پژوهش نشان داد که نمرات تنظیم هیجانی، اضطراب و افسردگی آزمودنی‌های گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل در مرحله پس‌آزمون به‌طور معناداری پایین‌تر بود. از این یافته‌ها استنباط می‌شود که آموزش تنظیم هیجان، شیوه مناسبی برای بهبود تنظیم هیجانی و کاهش اضطراب و افسردگی در مادران دارای فرزند کم‌توان ذهنی است و این آموزش‌ها می‌تواند به‌عنوان مداخله‌ای مبتنی بر شواهد تجربی در کلینک‌های روانشناختی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کم توانی ذهنی، آموزش تنظیم هیجان، اضطراب، افسردگی
  • ویدا آذری*، کبری کاظمیان مقدم، مهناز مهرابی زاده هنرمند صفحات 81-92

    طلاق، عاملی خطرساز در بسیاری از اشکال ناکارآمدی و آسیب‌شناسی روانی در خانواده‌ها است. خود سرکوبگری و ناتوانی در برقراری صمیمیت هیجانی زوج‌ها می تواند زمینه ساز بروز مشکلات و تقاضا برای طلاق شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت (CFT) بر خود سرکوبگری و صمیمیت هیجانی زنان متقاضی طلاق انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون پس‌آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش کلیه زنان متقاضی طلاق شهر بهبهان در سال 1398 بودند. حجم نمونه پژوهش حاضر شامل 30 نفر (15 نفر در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه کنترل) بود که با توجه به ملاک‌های ورود به مطالعه انتخاب شدند. گروه آزمایش مداخله آموزشی را طی دو ماه و نیم در 8 جلسه 90 دقیقه‌ای دریافت نمودند. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه‌ ارزیابی شخصی صمیمیت در روابط ((PAIR و مقیاس خود سرکوبگری (STSS) استفاده شد. یافته‌ها نشان داد که بین گروه‌های آزمایش و کنترل از نظر خود سرکوبگری و صمیمیت هیجانی تفاوت معنا‌داری وجود داشت. به عبارت دیگر درمان مبتنی بر شفقت باعث افزایش صمیمیت هیجانی و کاهش خودسرکوبگری شد. منطبق با یافته‌های پژوهش حاضر می‌توان درمان مبتنی بر شفقت را به‌عنوان یک روش کارآمد جهت افزایش صمیمیت هیجانی و کاهش خودسرکوبگری زنان متقاضی طلاق پیشنهاد داد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر شفقت، صمیمیت هیجانی، خودسرکوبگری، طلاق
  • ساناز عینی*، سیران امینی، زهره صفدریان، متینه عبادی کسبخی صفحات 93-106

    تعارض زناشویی پدیده رو به رشدی است که آسیب فراوانی به جوامع وارد می‌کند. پژوهش حاضر، با هدف مدل‏یابی تعارض‌های زناشویی بر اساس پذیرش و عمل و باورها و اعتقادات زوجین با میانجی‌گری ذهن‌آگاهی انجام شد. پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی و از نوع مدل‏یابی معادلات ساختاری بود. تعداد 270 نفر زن متاهل مراجعه‌کننده به مراکز مشاوره شهر اردبیل به روش نمونه‌گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و از آنها درخواست شد به پرسشنامه‌ تعارض‌های زناشویی (MCQ)، پرسشنامه پذیرش و عمل-نسخه دوم ((AAQ-II، مقیاس باورها و اعتقادات زوجین (CBT) و پرسشنامه پنج‌وجهی ذهن‌آگاهی  FFMQ)) پاسخ دهند. داده‌های جمع‌آوری‌شده با استفاده از روش مدل‌یابی معادلات ساختاری مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان دادند که متغیرهای پذیرش و عمل و باورها و اعتقادات زوجین  بر تعارض‌های زناشویی اثر مستقیم منفی و معنادار دارند. ذهن‌آگاهی اثر مستقیم منفی و معنادار بر تعارض‌های زناشویی دارد. همچنین پذیرش و عمل و باورها و اعتقادات زوجین علاوه بر تاثیر مستقیم، از طریق ذهن‌آگاهی بر تعارض‌های زناشویی اثر غیرمستقیم منفی و معنادار نیز دارند که با توجه به میزان به‌دست‌آمده برای آماره VAF مشاهده شد که 4/37 درصد تاثیر باورها و اعتقادات زوجین بر تعارض زناشویی و 29 درصد تاثیر پذیرش و عمل بر تعارض زناشویی از طریق ذهن‌آگاهی می‌تواند تبیین شود. یافته‌های این پژوهش نشان داد که ذهن‌آگاهی به‌عنوان یک متغیر میانجی توانست رابطه میان تعارض‌های زناشویی، پذیرش و عمل و باورها و اعتقادات زوجین را تبیین نماید و پذیرش و عمل و باورها و اعتقادات زوجین موجب کاهش تعارض‌های زناشویی می‌شوند. با توجه به نتایج به‌دست‌آمده، متخصصین حوزه خانواده می‌توانند با تاکید برافزایش توانمندی‌های مرتبط با پذیرش و عمل، باورهای زوجین و ذهن‌آگاهی، میزان تعارض‌های زناشویی را کاهش و به دنبال آن موجب تداوم پایدار زندگی زوجین شوند.

    کلیدواژگان: تعارض زناشویی، پذیرش و عمل، باور زوجین، ذهن آگاهی
  • سید محمدحسین خاتمی*، فاطمه بیان فر، سید موسی طباطبایی صفحات 107-120

    طلاق عاطفی از مهم‌ترین آسیب‌ها  و عوامل از هم گسیختگی خانواده است که بسیاری از خانواده‌ها با آن مواجه‌اند. شناخت متغیرهای تاثیرگذار بر پدیدآیی طلاق عاطفی اهمیت بسزایی دارد. آگاهی از شیوه عملکرد و رابطه این متغیرها با یکدیگر در حوزه پیشگیری از طلاق عاطفی می‌تواند روابط عاطفی زوجین را بهبود بخشد و زوجین را از  اقدام به طلاق قانونی باز دارد. هدف پژوهش حاضر  بررسی نقش واسطه‌ای قاطعیت جنسی در رابطه بین خودکارآمدی جنسی و طلاق عاطفی بود. 295 نفر از زنان متاهل شهرهای گناباد، سبزوار و نیشابور در این پژوهش شرکت کردند. شرکت‌کنندگان  شاخص احقاق جنسی هالبرت (HISA)، پرسشنامه خودکارآمدی جنسی (SSQ) و مقیاس طلاق عاطفی (EDS)  را تکمیل کردند. یافته‌های پژوهش نشان داد که متغیر خودکارآمدی جنسی  به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم تاثیر دارد. همچنین نتایج نشان داد مسیر خودکارآمدی جنسی به طلاق عاطفی منفی و معنادار و مسیر خودکارآمدی جنسی به قاطعیت جنسی مثبت و معنادار است. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که قاطعیت جنسی در رابطه بین خودکارآمدی جنسی و طلاق عاطفی نقش واسطه‌ای دارد. بر اساس یافته‌های پژوهش می‌توان نقش قاطعیت جنسی و خودکارآمدی جنسی را در بروز و تداوم طلاق عاطفی تایید کرد. درنتیجه می‌توان بیان کرد که با ارایه آموزش‌های لازم به خانواده‌ها در جهت بهبود رفتارهای جنسی در زوجینی که مشکل طلاق عاطفی دارند می‌توان  تا حدودی طلاق عاطفی را کاهش داد.

    کلیدواژگان: قاطعیت جنسی، خودکارآمدی جنسی، طلاق عاطفی
  • وحیده باباخانی* صفحات 121-132

    خیانت زناشویی به‌عنوان یکی از مهم‌ترین عوامل آسیب‌رسان برای زوج ها و خانواده ها و هم‌چنین پدیده ای رایج برای درمانگران حوزه خانواده و ازدواج مطرح است و تاثیر بسزایی بر همسر آسیب‌دیده از خیانت می گذارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تحمل پریشانی و خودکنترلی زنان خیانت‌دیده انجام شد. پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون-پس‌آزمون با گروه کنترل بود. از تمامی زنان خیانت‌دیده که در 6 ماه اول سال 1398به دفتر مشاوره خانواده در منطقه 3 شهر تهران مراجعه کردند، 34 زن به‌صورت دردسترس انتخاب و به‌طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. سپس گروه آزمایش طی 8 جلسه تحت تاثیر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفتند. از شرکت‌کنندگان پژوهش درخواست شد ابزار جمع‌آوری داده‌ها شامل مقیاس های تحمل پریشانی (DTS) و خودکنترلی (CSC) را در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون تکمیل کنند. نتایج پژوهش حاضر  نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افزایش تحمل پریشانی و خودکنترلی زنان خیانت‌دیده تاثیر معناداری  (0001/0 =p) دارد. با توجه به یافته های به‌دست‌آمده در این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) می تواند به‌عنوان یک روش مداخله ای برای خیانت زناشویی به‌عنوان یکی از روش های مداخله در جلسات درمانی و مشاوره ای مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، تحمل پریشانی، خودکنترلی، خیانت زناشویی
  • حبیب جوکار*، زهرا یوسفی، هاجر ترکان صفحات 133-146

    یکی از مشکلات قابل‌توجه در بین جوانان ایرانی چه پسر و چه دختر تاخیر در ازدواج است که به‌نوبه خود منشا آسیب های اجتماعی بسیاری است و باعث نگرانی خانواده ها و متولیان امور جوانان شده است. ازاین‌رو شناسایی ریشه های این مشکل به‌طور عمیق می تواند راهگشا باشد. بنابراین هدف این مطالعه شناسایی مولفه های موثر بر ازدواج های نابه هنگام در بین پسران مجرد ایرانی بود که به روش تحلیل محتوای هدایت‌شده انجام شد. در این مطالعه 14 نفر از پسران 30 تا 38 ساله تحصیل‌کرده و مجرد در شهر بوشهر که هنوز مجرد بودند، به شکل هدفمند انتخاب شدند و در این زمینه مورد مصاحبه قرار گرفتند. تحلیل داده های حاصل از مصاحبه ها به روش تحلیل مضمون انجام شد که منجربه شناسایی سه مضمون فراگیر شد که عبارت بودند از: داشتن خانواده بی توجه به زوجیت فرزند، داشتن شخصیت فردیت‌طلب و زندگی در جامعه مشوق تجرد. با توجه به این یافته ها می توان گفت در شکل گیری تجرد نابه هنگام سه مولفه مهم شخصیت، خانواده و جامعه مشوق تجرد نیاز است؛ بنابراین بهبود آن نیز در گرو اصلاحات چندبعدی با توجه به موارد اشاره است. پیشنهاد می شود که با استفاده از الگوی مستخرج از این پژوهش بسته‌های آموزشی پیشگیری از تجرد نابه هنگام  برای جوانان در شرف ازدواج تهیه و به آنها ارایه شود.

    کلیدواژگان: تجرد نابه هنگام، تحقیق کیفی، روش تحلیل مضمون
  • صغری استوار*، چنگیز رحیمی، محبوبه فولاد چنگ صفحات 147-156

    امروزه برای اکثر افراد در جوامع مختلف فرایند انتخاب همسر مسئله ای مهم و مشکل است. انتخاب فرد مناسب برای ازدواج یکی از پراسترس ترین تصمیمات فرد در طول زندگی می باشد. افراد برای یافتن فرد مناسب ازدواج به شدت تلاش و سعی می کنند پیش از ازدواج دریابند آیا انتخاب صحیحی کرده اند؟ اما متاسفانه زیربنای اساسی تلاش افراد در انتخاب فرد مناسب از باورها یا انتظارات غیر واقعی نشات می گیرد. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش پیش از ازدواج بر اساس مدل لارسون بر باورهای محدودکننده نسبت به انتخاب همسر در دانشجویان بود. این تحقیق از نوع آزمایشی و طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گر وه کنترل بود. بدین منظور از بین دانشجویان دختر و پسر دانشگاه شیراز از طریق فراخوان جهت شرکت در کارگاه آموزش پیش از ازدواج دعوت به عمل آمد. از بین افراد ثبت نام کننده 60 نفر جهت نمونه، انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. پس از انتخاب تصادفی گروه های آزمایش و کنترل، ابتدا بر روی هر دو گروه پیش آزمون اجرا گردید. سپس مداخله آزمایشی بر روی گروه آزمایش اعمال گردید و پس از اتمام آن، از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش عبارت بود از مقیاس نگرش به نحوه انتخاب همسر  .(ARMS) یافته ها نشان داد که بین آزمودنی های گروه آزمایش و گروه کنترل از نظر زیر مقیاس های عشق باوری، تجربه محوری، ایده آل گرایی، آسان بینی و خوش باوری تفاوت معنی داری وجود دارد ولی در زیر مقیاس متضادجویی تفاوت معناداری بین دو گروه مشاهده نشد. با توجه به یافته های پژوهش و اهمیت باورهای منطقی و کارآمد در استحکام خانواده، آموزش هایی در زمینه نحوه  انتخاب  همسر ضروری به نظر می رسد. بر اساس نتایج این پژوهش پیشنهاد می شود که نتایج این گونه تحقیقات در اختیار مراکز و سازمان های مختلف مربوطه قرار گیرد تا آنها بتوانند بر اساس نتایج پژوهش، برنامه ریزی مناسبی داشته باشند.

    کلیدواژگان: آموزش پیش از ازدواج، تغییر نگرش نسبت به انتخاب همسر، ملاک های انتخاب همسر
  • اصغر دادخواه*، فاطمه شعاعی، ستوده افروز، فاطمه فرید صفحات 157-168

    شیوه ازدواج و نسبت خانوادگی زوجین و خانواده های آنان از جمله مواردی است که می تواند با شناخت اولیه آنان از یکدیگر و سازگاری و رضایت زناشویی مرتبط باشد. پژوهش حاضر به مقایسه رضایت مندی زوجیت در افراد با ازدواج های خویشاوندی و غیرخویشاوند می پردازد. بدین منظور 120 آزمودنی (در هر گروه 60 نفر) انتخاب شد و با استفاده از مقیاس رضایت مندی زوجیت افروز (AMSS)  مورد آزمون قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد، هرچند میان نمره کل رضایت مندی زوجیت در افراد با ازدواج های خویشاوندی در مقایسه با افراد با ازدواج غیرخویشاوندی اختلاف معناداری وجود ندارد، اما در سطح زیر مقیاس ها، میان نمرات افراد با ازدواج های غیرخویشاوندی در زیر مقیاس حل مساله، رضایت مندی، مطلوب اندیشی و مهارت های ارتباطی میان زوجین با ازدواج های خویشاوندی و غیرخویشاوندی اختلاف معناداری دیده شد. با در نظر گرفتن این موضوع به نظر می رسد ارایه آموزش ها و مشاوره های خانوادگی در راستای بهبود مهارت های ارتباطی و مهارت های حل مساله در میان افراد با ازدواج های خویشاوندی بیش از پیش باید مورد توجه قرار گیرد. بویژه آنکه، روابط خانوادگی بیشتر در بین این زوجین در برخی موارد می تواند در صورت عدم مدیریت صحیح موجب سوتفاهم ها و اختلافاتی شود که سبب تضعیف تعاملات زوجین می شود. از جمله دلایل ضعف در مهارت های ارتباطی به نوبه خود می تواند ناتوانی در بکارگیری روش های حل مساله درست است که از طریق آموزش و مشاوره می توان تا حدود زیادی آنها را کنترل و مدیریت نمود.

    کلیدواژگان: ازدواج خویشاوندی، ازدواج غیرخویشاوندی و رضایت مندی زوجیت
|
  • Mohammad Ali Besharat Pages 1-18

    Couple therapy is considered as the treatment of choice for common distresses and problems within couples' relationships. Different models of couple therapy have been developed with the shared aim of treating the couples' distressed relationship. The present article has two purposes. Firstly, this article introduces the principles and techniques of a new couple therapy model named paradoxical couple therapy or PTC-based couple therapy. Secondly, this article evaluates the effectiveness of PTC-based couple therapy for the treatment of couples' distressed relationship. A husband and wife participated in the present study to receive a PTC-based couple therapy.  Evaluation of clinical indices as well as treatment outcomes were performed based on Mental Health Inventory (MHI-28), Golombok Rust Inventory of Marital State Questionnaire (GRIMS), and the Treatment Outcome Subjective Rating Scale (TOSRS) at intake, the end of treatment sessions, and in a 2 and 4 years follow-up. The results indicated a considerable increase in the couples' score of psychological well-being as well as a considerable decrease in their score of psychological distress and relationship problems. Evaluation of the treatment outcomes also revealed that the treatment was completely successful. The couple rated their progress and improvement at the end of the treatment 90% for the wife and 95% for the husband. Evaluation of the treatment outcomes in a 2 and then 4 years follow-up showed that the treatment changes were satisfactory, stable and permanent, during which no relapse was happened. These results corroborate the deep and permanent effects of the PTC-based couple therapy in the shortest possible time. The influential mechanisms of “timetable for periodical management” and "timetable for paradoxical reciprocity negotiation", as the two main PTC-based couple therapy techniques, and their adjustment to the treatment outcomes are explained in the present article. The PTC-based couple therapy, as a very short-term, effective, efficient and yet economical approach is introduced and suggested for the treatment of couples' distresses and problems.

    Keywords: Couple therapy, paradox, timetable, dyadic conversation, PTC
  • Masoome Yousefi, Mona Cheraghi, Leili Panaghi Pages 19-38

    The family is of particular importance in different societies. Family Triad Model is a comprehensive model by Iranian culture. It helps to create a coherent family through three components, we-ness, flexible boundaries, and joining. This study was conducted to predict the sides of the family triad model based on the couple’s early maladaptive schemas. This research was a correlation study and the statistical population consisted of all couples living in Tehran. 151 couples responded to the Family Triad Model Scale (FTMS) and short form of Young’s schema questionnaire (YSQ-SF). According to analyzed data, Schemas are classified into three categories based on the intensity of impact on the Family Triad Model. The first category is the spouses' ineffective schemas on the sides of the family triad model. In this category, if there is a schema in each of the spouses, the sides of the model are not negatively affected. The second category is the very effective schemas of spouses on the sides of the family and model. In the presence of these schemas in each of the spouses, almost all sides are negatively affected. The third category is schemas with different effects on the sides of the family and model. If schemas in this category are in each of the spouses, the family triad model is affected differently. The results showed that the existence of schema in husbands has a more destructive effect on the family triad model. The results of the study are predictive for the quality of marital relations and the quality of spouses' relations with main and in-law families. Therefore, these results are useful in family and couple counseling.

    Keywords: Family Triad Model (FTM), early maladaptive schemas, couple, marital relationship, relationship with in-laws
  • Ahmad Arabzadeh, Mansour Sodani, Masoud Shahbazi Pages 39-54

    Low levels of resilience and psychological well-being are destructive factors in married life and have detrimental effects on the physical and emotional health of couples. The aim of this study was to determine the effectiveness of the combined approach of acceptance and commitment therapy (ACT) and dialectical behavior therapy (DBT) on resilience and psychological well-being of maladapted couples. For this purpose, among the couples who referred to the counseling centers of Bushehr in 1398, 3 incompatible couples (6 people - 3 women and 3 men -) were selected. In this study, a single-subject design of multiple simultaneous baseline was used. Therapeutic protocol Integrated approach based on acceptance, commitment and dialectical behavior therapy was performed in two to four baseline stages, ten intervention sessions and three follow-up stages. Subjects were assessed using the Connor & Davidson Resilience Scale (CD-RISC) and Reef Psychological Well-Being (RSPWB) at baseline, treatment, and follow-up stages. The results showed that the rate of improvement in the resilience variable in the post-treatment and follow-up stages was 65.26 and 68.79% and the rate of improvement in the post-treatment stage was variable Psychological well-being was 56% and 85.76%, respectively. Based on this approach, this approach has affected the goal of treatment. Therefore, it is concluded that to increase resilience and psychological well-being of maladapted couples, the integrated approach of treatment based on acceptance, commitment and dialectical behavior therapy can be used in therapeutic sessions and counseling.

    Keywords: Integrative approach based on acceptance, commitment, dialectical behavior therapy, resilience, psychological well-being
  • Ahmad Movahhed, Zohreh Abbasi, Faezeh Jahani, Fatemeh Sadat Hosseini, Zahra Eslamipoor Pages 55-68

    The family is a human-producing organization, the origin of other social institutions, and the basic pillar of every Society. Spirituality is one of the factors that play a vital and important role in the multilateral health of family members. this study aimed to investigate the role of the dimensions of attitude and practical commitment to prayer in predicting the family efficiency and the satisfaction of being a parent in the staff of Quyen. This research is a descriptive-correlative study. The statistical population of this study was the staff of Qayen, among which 250 (57 women and 193 men) employees were selected by random sampling. The measurements were Questionnaire of Attitude and Practical Commitment to Prayer, Questionnaire of Family Efficiency(S.FEQI), and Kansas Parental Satisfaction Scale(KPSS). The results showed that there is a positive and significant relationship between the dimensions of attitude and practical commitment to prayer whit family efficiency and satisfaction of being a parent. The results of the regression analysis showed that among the dimensions of attitude to prayer, the dimension of "the presence of heart while praying" can predict family efficiency and satisfaction of being a parent. It can be concluded that the implementation of divine precepts whit the presence of heart is associated with family efficiency and the satisfaction of being a parent. This emphasizes the importance of prayer in human life and this is a strong cognitive and scientific justification for individuals to have a positive attitude towards prayer and to need to perform it. According to the results of this study, it is suggested that with more attention to the Islamic lifestyle and the strengthening of religious beliefs attempts to have a better and more satisfying life.

    Keywords: Attitude to prayer, practical commitment to prayer, family efficiency, parental satisfaction
  • Fatemeh Alidoosti, Fatemeh Jangi, Shirin Shojaeifar Pages 69-80

    Having a mentally retarded child has a significant effect on family mental health and leads to anxiety and psychological problems. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of emotion regulation training based on Gross Model on anxiety, depression and emotion regulation in mothers of children with intellectual disability. The research method was quasi-experimental with pretest-posttest design and control group. 30 mothers of boys with intellectual disability were randomly divided into two experimental groups (15 people) and control group (15 people). The experimental group received emotional training based on Gross model in 8 sessions that were 2 hours; While the control group did not receive any intervention. All subjects answered Emotion Regulation Questionnaire (ERQ) Beck anxiety inventory (BAI), and Beck Depression Inventory (BDI-II) before and after the training. The results of these analyzes showed that the scores of emotional regulation, anxiety and depression of the subjects in the experimental group were significantly lower compared to the control group in the post-test stage. These findings suggest that emotion regulation training is a good way to improve emotion regulation and reduce anxiety and depression in mothers of children with intellectual disability and can be used as an intervention with empirical evidence in psychological clinics.

    Keywords: Intellectual disability, emotion regulation training, anxiety, depression
  • Vida Azari, Kobra Kazemian Moghadam, Mahnaz Mehrabizadeh Honarmand Pages 81-92

    Divorce is a risk factor for many forms of dysfunction and psychological pathology in families. Silencing Self and the inability to establish emotional intimacy between couples can lead to problems and the demand for divorce. The present study was conducted to investigate the effectiveness of compassion-focused therapy on silencing the self-repression and emotional intimacy in divorce seeking women. It was a quasi-experimental study with a pretest, posttest, and control group design. The statistical population of the study included all seeking  divorce women in Behbahan in 2020. The samples of this study consisted of 30 divorce seeking women (15 experimental and 15 control groups) who were selected through available sampling and according to inclusion criteria. The experimental group received eight ninety-minute sessions during two months while the control group didn’t receive this intervention during conducting the study. The questionnaires in the study included The Silencing the Self Scale (STSS) and the Personal Assessment of Intimacy in Relationships (PAIR). The results showed that compassion-focused therapy has been effective in Silencing the self and emotional intimacy. According to the findings of the present study, compassion-focused therapy can be suggested as an efficient method to increase emotional intimacy and decrease Silencing the self in divorce seeking women.

    Keywords: Compassion-Focused Therapy, divorce, emotional Intimacy, self-repression
  • Sanaz Eyni, Sayran Amini, Zohreh Safdarian, Matineh Ebadi Pages 93-106

    Marital conflict is a growing phenomenon that causes great harm to societies. This study aimed to model marital conflicts based on the acceptance and action and beliefs and thoughts of couples mediated by mindfulness. The present study was descriptive-correlational and structural equation modeling. A total of 270 married women referring to counseling centers in Ardabil were selected by simple random sampling method and were asked to use the Marital Conflict Questionnaire (MCQ), Acceptance and Action Questionnaire - Second Edition (AAQ-II), Couples Beliefs Scale (CBT), and Five-Dimensional Mindfulness Questionnaire (FFMQ). The collected data were analyzed using structural equation modeling. The results showed that the variables of acceptance and action and beliefs and thoughts of couples have a negative and significant direct effect on marital conflicts. Mindfulness has a direct negative and significant effect on marital conflicts. Also, acceptance and action and beliefs and thoughts of couples in addition to direct impact, have a negative and significant indirect effect on marital conflicts through mindfulness which was observed according to the obtained result for VAF statistics. 37.4% of the effect of couples' beliefs and thoughts on marital conflict and 29% of the effect of acceptance and action on marital conflict can be explained through mindfulness. The findings of this study showed that mindfulness as a mediating variable can explain the relationship between marital conflicts, acceptance and action, and the beliefs and thoughts of couples, and acceptance and action, beliefs and thoughts of couples reduce marital conflicts. According to the obtained results, family experts can reduce the rate of marital conflicts by emphasizing the increase of competencies related to acceptance and practice, couples 'beliefs, and mindfulness, and consequently lead to a sustainable continuation of couples' lives.

    Keywords: Marital Conflict, Acceptance, Action, Couples' Beliefs, Mindfulness
  • Seyed Mohammad Hossein Khatami, Fatemeh Bayanfar, Seyed Mosa Tabatabee Pages 107-120

    Emotional divorce is one of the most important traumas and causes of family breakdown in most families. The recognition of the variables affecting emotional divorce is considered as important. Knowing how the variables operate and relate in the field of preventing emotional divorce can improve the emotional relationships between couples and prevent legal divorce. The present study aimed to examine the mediating role of sexual assertiveness in the relationship between sexual self-efficacy and emotional divorce. The participants included 295 married women from Gonabad, Sabzevar and Neyshabur, all of whom completed the Hulbert index of sexual assertiveness (HISA), as well as sexual self-efficacy questionnaire (SSQ), and emotional divorce scale (EDS). The results indicated the direct and indirect effectiveness of sexual self-efficacy. In addition, a negative path was obtained between sexual self-efficacy and emotional divorce, while there was a positive path between sexual self-efficacy and sexual assertiveness. Further, the results of path analysis demonstrated the mediating role of sexual assertiveness in the relationship between sexual self-efficacy and emotional divorce. In general, the results confirmed the role of sexual assertiveness and self-efficacy in the occurrence and continuation of emotional divorce. Finally, emotional divorce can partly decrease by providing the necessary training to families for enhancing sexual behaviors among the couples with emotional divorce.

    Keywords: Emotional divorce, sexual assertiveness, sexual self-efficacy
  • Vahideh Babakhani Pages 121-132

    Marital infidelity is one of the most important traumatic factors for couples and families, and is a common phenomenon for family and marriage therapists. It has a significant impact on the betrayed spouse. The present study aimed to determine the effectiveness of acceptance and commitment therapy on enduring the distress and self-control of betrayed women. The present study was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group. Of all the betrayed women who referred to the Family Counseling Office in District 3 of Tehran in the first 6 months of 2019, 34 women were selected based on their availability and randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group then experienced acceptance and commitment therapy in 8 sessions. Participants in the present study were asked to complete data collection tools including Distress Tolerance Scale (DTS) and Self-Control Scale (SCS) in both pre-test and post-test stages. The results of the present study showed that acceptance and commitment therapy has a significant effect on increasing the tolerance of distress and self-control of betrayed women (P = 0.0001). According to the findings of this study, it can be concluded that acceptance and commitment therapy (ACT) can be used as an intervention method for marital infidelity and as one of the methods of intervention in treatment and counseling sessions.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy (ACT), enduring distress, self-control, marital infidelit
  • Habib Jokar, Zahra Yousefi, Hajar Torkan Pages 133-146

    One of the most important problems among Iranian adults is the delay in marriage among girls and boys. It can cause social harm; therefore the deep identification of its roots can be a facilitator. Therefore, this study aimed to identify the components affecting untimely marriages among single Iranian boys, which was done by guided content analysis the research aims to identify the components of delay in marriage among single and educated Iranian men. In this study, 14 single men aged 30 to 38 years old in the city of Bushehr who was still single were selected and interviewed. The data obtained from the interviews were analyzed by content analysis method, which led to the identification of three pervasive themes, which were: Analysis of the data obtained from the interviews led to the identification of three pervasive themes, which were: having a family regardless of child marriage, having an individualistic personality, and living in a society that encourages celibacy. Based on findings it can be said that in the formation of untimely singleness, three important components of personality, family, and society encourages is necessary. Therefore, its improvement also depends on multidimensional corrections according to the points mentioned. Therefore, it is suggested that using the model extracted from this research, educational packages for preventing untimely celibacy be prepared and presented to young people about to get married.

    Keywords: Untimely celibacy, qualitative research, thematic analysis method
  • Soghra Ostovar, Changiz Rahimi, Mahboobeh Fooladchang Pages 147-156

    The mate selection process is an important and difficult issue for many in different societies. The selection of the appropriate person to marry is one of the most stressful decisions in life. People ambitiously try to find the appropriate person to marry and understand if they are having the right choice or not before marriage. Unfortunately, the basics of the people who are trying to choose the appropriate individual come from unrealistic beliefs or expectations. The purpose of the present study was to examine the effectiveness of a pre-marriage training program based on the Larson model on restrictive beliefs about choosing a spouse in students. For this purpose, male and female students in Shiraz University were invited by summoning to participate in the pre-marriage training workshop. From the registered students, 60 subjects were selected randomly and placed in experimental and control groups. Then a pre-test was taken of both groups. The experimental group took part in a pre-marriage course. Both groups then took the post-test. The instrument used in this study was a scale to measure the spouse-selection attitudes. The data obtained were analyzed using SPSS by utilizing, MANCOVA and covariance analysis. The results showed that the experimental and control groups performed significantly differently in the subscales of love-belief, pivotal experience, idealism, easy-taking, optimism, but not in the subscale opposite seeking. According to the research findings and the importance of rational and efficient beliefs in family strength, it seems that couples should learn more about them. The based on the results of this research, it is suggested that results of such research available to different centers and organizations so that they can plan well based on the results of the research.

    Keywords: Pre-marriage training, restrictive beliefs, choosing a spouse
  • Asghar Dadkhah, Fatemeh Shoai, Sotoudeh Afrooz, Family Counseling Pages 157-168

    The way of marriage and family relationship the couple and their families can be effected  on their primitive cognition of each other and their  adaptability and marital satisfaction. So, the present study was conducted to compare marital satisfaction in individuals with kinship and non-kinship marriage. For this purpose, 210 subjects (30 people in each group) were selected by available sampling method and tested by Afrooz couple satisfaction scale. Data analysis showed, there was no significant difference between the overall score of marital satisfaction in individuals with kinship and non-kinship marriage. But at the subscale level, there was a significant difference between two groups on the problem-solving, Ideal thinking and communication skills. therefore, it seems that the provision of family education and counseling in order to improve communication skills and problem-solving skills among couple with -kinship marriage. Especially, more family relationships between kinship couples in some cases can lead to misunderstandings and differences if not properly managed, which weakens the couple's interactions. Of course, one of the reasons for the weakness in communication skills between kinship couples, in turn, can be the inability to use the right problem-solving methods, which can be controlled and managed to a large extent through training and counseling.

    Keywords: Marital satisfaction, kinship, non-kinship marriage