فهرست مطالب

آینده پژوهی دفاعی - پیاپی 17 (تابستان 1399)

نشریه آینده پژوهی دفاعی
پیاپی 17 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی مرادی، علیرضا ایرج پور*، مرتضی موسی خانی، محمود شیخ حسنی صفحات 7-37
    صنایع دفاعی به دلیل محدودیت های به وجود آمده که مانع از اجرای ماموریت های ذاتی آنها می شود ضروری است به دنبال یک تغییر رویه برای حفظ سطح تولیدات در تامین نیازمندی مشتریان خود باشند. یکی از این راهکارها استفاده از راهبرد شبکه سازی است. این پژوهش با استفاده از یک مدل پایه ای و در نظر گرفتن مفاهیم زنجیره تامین و نظریه نمایندگی ها، در نظر دارد با استفاده از ظرفیت های فراتر از مرز سازمانی و شبکه نمایندگان، محصول مدنظر مشتریان را تولید نماید. در این رویکرد، هدف کاهش هزینه ها نبوده و به دنبال افزایش مطلوبیت در رابطه میان نماینده، مالک و مشتری است. مدل ارایه شده از انواع مدل های تصمیم گیری چندهدفه است و هدف بیشینه سازی همزمان جواب بهینه پارتو(کارا)، مطلوبیت مالک و متوسط مطلوبیت نمایندگی ها است. مدل مذکور با استفاده از توابع هدف وزن دار حل و یک مجموعه جواب بهینه پارتو احصاء شد؛ سپس با استفاده از روش های آینده پژوهی، متغیر اثرگذار بر سازمان و حالات عدم قعطیت هر متغیر شناسایی شده است. این متغیرها عبارتند از میزان سرمایه گذاری بخش خصوصی، رونق و رکود اقتصادی، رواج برون سپاری فعالیت ها، تورم و تحریم اقتصادی، بر اساس نظرسنجی انجام شده بیشترین اهمیت در سیاست گذاری آینده مربوط به دو متغیر رواج برون سپاری فعالیت ها و میزان سرمایه گذاری بخش خصوصی می باشد. بر همین اساس از میان مجموعه جواب پارتو، جوابی به عنوان جواب نهایی انتخاب شد که بتواند با افزایش حجم برون سپاری ها در آینده ساختار قدرتمندی برای مدیریت فعالیت های برون سپاری شده و نظارت بر پیمانکاران را ایجاد و از طرف دیگر با توجه به افزایش سرمایه گذاری بخش خصوصی در صنایع دفاعی، نیاز سازمان به نظارت مناسب بر عملکرد این بخش را مرتفع نماید.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، صنایع دفاعی، نظریه نمایندگی ها، تصمیم گیری چند هدفه، آینده پژوهی
  • ابوذر سیفی کلستان، عبدالرحیم پدرام* صفحات 39-61
    پیش گیری از غافل گیری یکی از کارکردهای اساسی و حیاتی آینده پژوهی تلقی می شود و تمرکز بر شناسایی و تحلیل نشانه های ضعیف می تواند این هدف مهم را به طور موثرتری محقق نماید. این در حالی است که با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی داخلی ازجمله اس. آی. دی، ایرانداک و پایگاه خارجی ساینس دایرکت و بررسی نتایج جستجو با واژه ی نشانه های ضعیف و عبارات هم راستا به وضوح پیداست که در پروژه ها و فعالیت های اجرا شده ی پژوهشی و دانشگاهی آینده پژوهی، توجه چندانی به این مفهوم حیاتی نشده و ابعاد مفهومی و ساختاری، اهمیت، جایگاه و کارکردهای آن توسط پژوهشگران ایرانی و حتی آینده پژوهان بصورت جدی مورد مطالعه قرار نگرفته است. لذا این مقاله ضمن بررسی گستره ی مفهومی عبارت نشانه های ضعیف به تبیین وجوه مفهومی و کارکردی، اهمیت و جایگاه نشانه های ضعیف می پردازد. این پژوهش مبتنی بر روش پژوهش اسنادی و با استناد به پژوهش ها و مطالعات اجرا شده در زمینه ی نشانه های ضعیف، به بررسی مفهوم نشانه های ضعیف در حوزه ی آینده پژوهی می پردازد و با استفاده از روش تحلیل علم سنجی جایگاه نشانه های ضعیف را در پروژه ها و فعالیت های پژوهشی این حوزه ی تحقیقاتی جدید تبیین می کند. همچنین در این مقاله گریزی هم به اشکالات رایج در پژوهش های آینده پژوهی از حیث فرآیندی و روش شناسی زده می شود. این پژوهش به طور موجز به برخی نکات فنی در چگونگی پیش برد یک فعالیت آینده پژوهی با تمرکز بر رویکرد فرآیندی و بکارگیری مفهوم نشانه های ضعیف می پردازد.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، آینده نگری، نشانه(های) ضعیف، پویش، دیدبانی
  • علی مبینی دهکردی*، جهانگیر یدالهی فارسی، ابوالقاسم عربیون، مصطفی کشاورزترک صفحات 63-92

    فرآیند کارآفرینی با شناسایی فرصت شروع می شود. شناخت مراحل شناسایی فرصت های آینده با کمک آینده نگاری برای کسب وکارهای فعال در حوزه فناوری اطلاعات دارای اهمیت خاصی است. این پژوهش به روش آمیخته اکتشافی متوالی (کمی-کیفی) صورت گرفت. بخش اول پژوهش با مرور سیستماتیک مقالات مرتبط با شناسایی فرصت ها و مصاحبه با خبرگان کارآفرینی و آینده پژوهی انجام شد و مشخص گردید، گام های شناسایی فرصت ها شامل 17 روش در سه بعد ادراک، پیش بینی، بسط می باشد. سپس با استفاده از نرم افزار SPSS24 و تحلیل پرسشنامه های جمع آوری شده ابعاد چارچوب مورد تایید کمی قرار گرفت. نتایج تحلیل عاملی مشخص کرد که مراحل آینده نگاری (ورودی-تحلیل- خروجی)، با مراحل شناسایی فرصت همتراز هستند. در بخش دوم تحقیق باهدف پیاده سازی مرحله اول چارچوب (تحلیل محیطی) ابتدا بامطالعه گزارش های درباره روندهای فناوری حوزه سلامت دیجیتال برای نیروهای نظامی شناسایی و اصلی ترین آن هابا به کارگیری آزمون فریدمن رتبه بندی شدند که مشخص شد، سه روند فناوری تله مدیسین، مراقبت های بیمار محور و فناوری های پوشیدنی مهم ترین روندها در طی 5 سال آینده خواهند بود.

    کلیدواژگان: شناسایی فرصت های کارآفرینی، آینده نگاری، سلامت دیجیتال، فناوری اطلاعات، نیروهای نظامی
  • عباس سلیمانی، علی اصغر پور عزت*، محمد رضا اسماعیلی گیوی صفحات 93-117
    امنیت کشورها به شدت به مراتب تامین رفاه عمومی وابسته است و حتی می توان گفت که در نگاهی خردمندانه به پدافند غیر عامل، نقش تامین اجتماعی برای ایجاد امنیت معطوف به آینده، بسیار حایز اهمیت است. از طرفی دستیابی به این آینده بدون داشتن سناریو و تصویر مطلوب اگر غیر ممکن نباشد امری دشوار است. به همین منظور در این پژوهش با هدف تبیین سناریو های پیش روی سازمان تامین اجتماعی ایران از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته با خبرگان و تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده با تکنیک تحلیل تم 12 عامل کلیدی تاثیر گذار در آینده این سازمان شناسایی شد. سپس در پاسخ به این سوال که سناریو های آینده سازمان تامین اجتماعی ایران کدامند با استفاده از مدل پیتر شوارتز و بر اساس رتبه بندی عوامل کلیدی و پیشران های شناسایی شده بر اساس اهمیت و عدم قطعیت توسط خبرگان در نهایت دو عامل میزان توجه و استفاده از سبک های مدیریتی و میزان سیاست زدگی سازمان تامین اجتماعی رتبه بالاتری بدست آوردند که با قرارگیری در محور های یک ماتریس (دو محور) مبنای شکل گیری چهار سناریو سازمان تامین اجتماعی هوشمند، پویا، قهقرا گرا و شکننده شدند. که در این میان تنها سناریو سازمان هوشمند است که با پرهیز از سیاست زدگی سازمان و خط مشی ها و بهره گیری از نظام های مدیریت می تواند همانند دو بال باعث جهش رو به جلو سازمان تامین اجتماعی شود. در مقابل سناریو سازمان پویا تا حدودی و دو سناریو قهقرا گرا و شکننده به میزان بالایی می توانند نظام تامین اجتماعی را با چالش جدی مواجه سازند.
    کلیدواژگان: تامین اجتماعی، سناریو پردازی، تصویر پردازی
  • احسان کیانی*، ابراهیم حاجیانی صفحات 119-142
    اهمیت نقش آفرینی آمریکا در پرونده هسته ای ایران از ابتدا، باعث شد که طرف اصلی در برابر ایران، دولت ایالات متحده باشد. پس از خروج آمریکا از برجام، طرف های دیگر نیز تعهدات شان را به طور کامل انجام ندادند. بنابراین آینده توافق هسته ای ایران به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در نوامبر 2020 بستگی دارد. با توجه به تفاوت مواضع ترامپ و بایدن، ارزیابی آینده توافق هسته ای ایران ضروری است. هر بازیگری نسبت به این توافق می تواند سه نوع کنش شامل پایبندی کامل، کاهش تعهدات یا خروج از توافق را برگزیند. در این مقاله از روش آینده پژوهی لمپ، منتسب به دکتر لاکوود استفاده شد. این روش احتمال آینده های جایگزین و چگونگی رصد آن ها در هر سناریوی احتمالی را مورد ارزیابی قرار می دهد. استفاده از نظرات جمعی از نخبگان دارای دانش یا تجربه در حوزه سیاست خارجی نشان داد که فرضیه محتمل در صورت پیروزی ترامپ، تداوم وضعیت کنونی است. در صورت پیروزی بایدن نیز فرض محتمل تر، بازگشت محدود و موقت آمریکا به توافق هسته ای برای وادارسازی ایران آغاز مذاکرات منطقه ای است.
    کلیدواژگان: ایران، آمریکا، توافق هسته ای، روش لمپ، لاکوود
  • اصغر محمدی فاتح*، سید عباس ابراهیمی صفحات 143-171
    در چند سال اخیر یک نیاز جدی برای فهم اثرات فناوری های اطلاعاتی نوظهور با محوریت هوش مصنوعی و اینترنت اشیاء در سازمان ها بوجود آمده است. در این راستا، هدف تحقیق حاضر، شناسایی و رتبه بندی فناوری های اطلاعاتی نوظهور در عرصه دفاعی- نظامی است. این پژوهش با بهره گیری از روش کیفی صورت پذیرفته است، مطالعه اسناد کتابخانه ای و مصاحبه با 9 نفر از کارشناسان و صاحب نظران خبره فناوری اطلاعات با طراحی پرسش نامه دلفی انجام شده است، در این زمینه اتفاق نظر استادان، صاحب نظران و کارشناسان با استفاده از روش دلفی گرفته شد، بدین طریق در جمع بندی مقوله ها یک اجماع نظری از نقطه نظرهای کارشناسان حاصل گردید. یافته های تحقیق حاکی از این است که تعداد 23 فناوری اطلاعاتی نوظهور در بخش دفاعی موثر است که رتبه آن ها از طریق آزمون کندال تعیین شد. همچنین بر اساس میانگین نمره خبرگان به ترتیب برای تقلید، تطبیق  و تسلط نسبت به این فناوری ها، 4، 7، و 13 سال زمان نیاز است. بالاخره بر اساس نظر خبرگان، این فناوری ها از نظر کاربرد در سه مقوله تکنیکی، تاکتیکی و راهبردی طبقه بندی شدند. مساعدت نظری مقاله، شناسایی و طبقه بندی تعداد 23 فناوری اطلاعاتی نوظهور در دو بعد تملک فناوری و نوع کاربرد فناوری در بخش دفاعی است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، هوش مصنوعی، کلان داده ها، اینترنت اشیاء
|
  • Mahdi Moradi, Alireza Iradjpour *, Morteza Musakhani, Mahmood Sheykhhassani Pages 7-37
    Due to the constraints that impede their inherent missions, the defense industry needs to seek a change of procedure to maintain the level of their products to meet their customers' needs One of these is to use a networking strategy.This study uses a basic model to consider supply chain concepts and dealership theory It intends to produce the product that customers want by using capabilities beyond the organizational boundary and representative network In this approach, the goal is not to reduce costs, but to increase the utility of the agent-owner-customer relationship.The proposed model is one of a variety of multi-purpose decision making models and aims to achieve optimal response, owner desirability and average agency desirability.The model is solved using weighted objective functions and a Pareto solution set. Then, using future research techniques, the variables affecting the organization and states of uncertainty of each variable are identified These variables include the amount of private equity investment, boom and bust, the prevalence of outsourcing, inflation and economic sanctions.According to the survey, the most important in future policy making are two variables of outsourcing activities and amount of private sector investment from the Pareto Answer Set, the answer is chosen as the final answer, which, by increasing the volume of outsourcing in the future, will create a powerful structure for managing outsourced activities and oversight of contractors and on the other hand, given the increased private sector investment in industries. Defensively,organization eliminates the need for proper oversight of the performance of this departmen
    Keywords: supply chain, defense industry, Agent Theory, Multi-objective Decision Making, Future research
  • Abouzar Seifi Kalestan, Abdurrahim Pedram * Pages 39-61
    Surprise prevention is one of the essential and critical functions of the Future Studies and focusing on the detection and analysis of Weak Signal(s) can effectively help us reach this important goal. Search results in Iranian databases SID and Irandoc by use of weak signal(s) and related terms, clearly show that weak signals and it's conceptual-structural aspects and importance, position and functions have been seriously neglected by Iranian futurists and researchers. Therefore, this paper, parallel to examining the conceptual scope of the weak signals term, explains the conceptual and functional aspects, importance and position of weak Signals. Based on the documentary research method and referring to researches and studies conducted in the futures research field, this study examines the conceptual aspects of weak signals. It uses the Scientometrics analysis method and based on search results in Sciencedirect database try to clarify and define the position of weak signals concept in the recent research projects and activities in futures research area. In this paper, some common ambiguities in the futures research works in terms of process approach and methodology have been discussed. Some technical points on how to advance a futures research by focusing on the process approach and applying the concept of weak signals, have also been summarized.
    Keywords: Futures studies, foresight, Weak Signal(s), Scanning, Watching
  • Ali Mobini Dehkordi *, Jahangir Yadollahi, Abolghasem Arabiun, Mustafa Keshavarz Turk Pages 63-92

    The entrepreneurship process begins with identifying opportunities. Understanding the process of identifying future opportunities with the help of foresight is especially important for IT businesses. The sequential exploratory mixed method research (quantitative-qualitative) took place. The first part of the research is a systematic review of articles related to identifying opportunities and interviewing entrepreneurship and futures studies experts. Opportunity identification steps use 17 methods in three dimensions: perception, prediction, and expansion. Then, by using the SPSS24 software and analyzing the collected questionnaires, the dimensions of the framework were confirmed. The results of factor analysis revealed that the steps of foresight (input-analysis-output) are equal to the steps of opportunity identification. Finally, using the first phase of the framework (environmental analysis), they were initially identified by rating the reports on digital health technology trends for the military and their main ones were ranked so the three trends in telemedicine, patient-centered care and wearable technologies will be the most important trends over the next five years.

    Keywords: Entrepreneurial Opportunity Identification, foresight, Digital Health, Information Technology, Military forces
  • Abbas Soleimany, Aliasgar Pourezzat *, Mohammadreza Esmaeili Givi Pages 93-117
    The security of countries is heavily dependent on public welfare provision. The role of social security is very important in providing the future-centered security given a wise view of passive defense. In other words, the achievement of this future without a desired scenario and imagination is almost impossible. The purpose of this research was to explain the scenarios onward the Social Security Organization of Iran through semi-structured interviews with experts and analyze the collected data using a 12-key factor thematic analysis technique affecting the future of this organization. The Peter Schwartz model was used to determine the future scenarios of the Social Security Organization of Iran based on the ranking of key factors. Then, the drivers were identified based on the importance and the uncertainty was set by the experts. Finally, the two factors of the degree of attention and use of management styles, and Apoliticism of the Social Security Organization gained higher ranks. The four scenarios of the Social Security Organization were set as an intelligent, dynamic, recoiled-oriented, and fragile organization being placed in the axes of formation basis (dual-axis) matrix. Meanwhile, the only scenario of the organization is the intelligent organization, which can, like two wings, cause mutation in the Social Security Organization by avoiding the Apoliticism of the organization, policies, and using management systems. In contrast, the scenario of a dynamic organization, to some extent, and the two scenarios of a recoiled-oriented and a fragile organization can cause a serious challenge towards the social security system.
    Keywords: Social Security, Scenario Planning, Image formation
  • Ehsan Kiani *, Ebrahim Hajiani Pages 119-142
    The importance of the US role in the Iranian nuclear case from the beginning made the United States the main party against Iran. the other parties did not completely their obligations After the US withdrew from the nuclear deal. So the future of the Iran nuclear deal depends on the outcome of the US presidential election in November 2020. by given to The difference of Trump and Biden's positions, it is necessary to evaluate the future of Iran nuclear deal. Each actor can choose from three types of action in relation to the nuclear deal, including full compliance, reduction of commitments or withdrawal. In this article, the lamp method attributed to Dr. Lockwood was used. This method evaluates the possibility of alternative futures. Using the views of numbers of elites with knowledge or experience in the field of foreign policy showed that probable hypothesis if Trump wins, is that current situation will continue. If Biden wins, the probable hypothesis is a limited and temporary return of the US to the nuclear deal to force Iran to start regional negotiations.
    Keywords: Iran, America, nuclear deal, LAMP method, Lockwood
  • Asghar Mohammadi Fateh *, Syed Abbas Ebrahimi Pages 143-171
    I In recent years, there has been a serious need to understand the effects of emerging information technologies with a focus on artificial intelligence and the Internet in organizations. Therefore, the aim of this research is to identify and rank the various components of these emerging information technologies in the defense-military field. The research method is qualitative and based on Delphi. Initially, with the exploratory study of the new literature of the world's information technology in the military field, 23 emerging information technologies were provided to 9 members of the Delphi panel of AJA experts as the primary questionnaire. At this stage, 4 new technologies were introduced and one technology was eliminated. In the second phase of Delphi and Consensus of Experts, 26 effective emerging information technologies in the defense sector were identified and ranked through the Kendall test. In the third stage, experts were asked to determine the future ownership of these technologies by the Iranian defense sector in three periods: imitation of technology, adaptation to technology, and mastery of technology. According to the research findings, it takes 4, 7, and 13 years to imitate, adapt, and master technology, respectively. In the final stage, according to experts, these technologies were classified in terms of application in three categories: technical, tactical and strategic. Theoretical assistance of the article is the identification and classification of 26 emerging information technologies in two dimensions of technology acquisition and the type of application of technology in the defense sector.
    Keywords: Information Technology, artificial intelligence, Big Data, the Internet of Things