فهرست مطالب

دانش سرمایه گذاری - پیاپی 36 (زمستان 1399)

فصلنامه دانش سرمایه گذاری
پیاپی 36 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/15
  • تعداد عناوین: 23
|
  • مصطفی رهگذر، محسن قدمی*، سید رضا صالحی امیری صفحات 1-16
    هدف تحقیق حاضر، روش شناسی میزان ارتباط بین مدیریت استراتژیک فرهنگی با مولفه های هفت گانه سرمایه گذاری و اقتصاد نوآوری بر اساس نظریه داونپورت بوده است. تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر نوع داده ها کمی است. جامعه آماری شامل کلیه صاحب نظران و اساتید حوزه مدیریت فرهنگی و علوم اقتصادی دانشگاه های شهر تهران بودند. 34 نفر از اعضای جامعه به عنوان نمونه پژوهش به صورت هدفمند انتخاب شده اند. در تحقیق حاضر به روش کتابخانه ای و میدانی به جمع آوری اطلاعات پرداخته شده است. روش گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود. برای تعیین روایی پرسشنامه از روایی صوری، محتوا و سازه استفاده شده است. برای سنجش پایایی ابزار نیز پرسشنامه پس از توزیع آزمایشی، از طریق آلفای کرونباخ مورد سنجش قرار گرفت که ضریب 83/0 به دست آمد. پس از اطمینان از نرمال بودن داده ها، با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون به سوالات تحقیق پاسخ داده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد مولفه سازماندهی بر اساس محتوا با ضریب 0.86 بیشترین همبستگی را با مدیریت استراتژیک فرهنگی دارد. سپس مولفه انتخاب های زیاد با ضریب 0.80، حداکثر برون سپاری با ضریب 0.79 ، زیربناهای بازار با ضریب 0.74 ، تمرکز بر منابع ناملموس با ضریب 0.70، سینرژی فزاینده با ضریب 0.69 و ارایه خدمات جایگزین بر اساس نیاز مشتری با ضریب 0.67 قرار دارند.
    کلیدواژگان: مدیریت استراتژیک فرهنگی، اقتصاد نوآوری، داونپورت
  • سمیرا متقی* صفحات 17-35

    تحقیق حاضر بر آن است تا، با رویکردی تحلیلی و بااستفاده از روش های تحلیل سلسله مراتبی، رویکرد فازی و اقتصاد سنجی، به بررسی عوامل موثر بر بهره وری پرداخته و ضمن تحلیل تاثیر سرمایه گذاری و بهره وری نیروی کار در بخش صنعتی بر بهره وری کل عوامل تولید در این بخش (در سطح کلان) با رویکرد پانل دیتا، شاخص های بهره وری فردی کارکنان بخش صنعتی را با تحلیل پاسخ های 130 نفر از کارکنان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران منطقه تهران به عنوان نمونه موردی در سطح خرد (با استفاده از روش AHP و فازی)، مورد تحلیل قرار دهد. نتایج حاصل از تحقیق، نشان می دهد که: شاخص های سرمایه گذاری فیزیکی و انسانی، R&D و نرخ ارز واقعی، از عوامل موثر بر بهره وری کل عوامل تولید در صنعت محسوب می شوند؛ دراین میان، شاخص R&D نسبت به شاخص های دیگر، از تاثیرگذاری بلندمدت تری بر بهره وری کل عوامل تولید، برخوردار می باشد، بعلاوه، تاثیر گذاری مستقیم، سرمایه گذاری فیزیکی در بخش صنعت در ایران، نسبت به R&D با دو وقفه، به مفهوم تخلیه سریع تراین متغیر بر بهره وری،حتی در کوتاه مدت، می باشد. همچنین، اثرگذاری شاخص بهره وری نیروی کار فردی بر بهره وری کل عوامل تولید،

    کلیدواژگان: بهره وری، سرمایه گذاری، AHP، منطق فازی
  • مهران اعرابی، قاسم بولو*، علی ثقفی، جعفر باباجانی صفحات 37-59
    بانک ها به واسطه نوع فعالیت خود در معرض مخاطرات گوناگونی از جمله درخواست سپرده گذاران برای خروج یکباره تمامی سپرده ها قرار دارند. قانون گذاردرماده 95 قانون برنامه پنج ساله چهارم موضوع را مد نظر قرار داده و به طور مستقیم بر لزوم توجه به امنیت و همچنین بازپرداخت سرمایه های سپرده گذاران تاکید نموده است. متعاقب این قانون صندوق ضمانت سپرده ها تشکیل و آیین نامه ای با عنوان " آیین نامه میزان و نحوه دریافت حق عضویت در صندوق ضمانت سپرده ها " در تاریخ 3/5/1392 توسط هیات وزیران مصوب شد. در این آیین نامه و اصلاحیه های بعدی، سه نوع حق عضویت با نام های حق عضویت اولیه، سالانه و خاص نام برده شده ومبنای مشخصی برای حق عضویت اولیه و سالانه در نظر گرفته شده در حالی که برای حق عضویت خاص که صندوق می تواند متناسب با ریسک هر بانک حداکثر دو بار در هر سال دریافت کند هیچ گونه معیار مشخصی مد نظر قرار نگرفته است. بر این اساس در این تحقیق طراحی الگوی محاسباتی برای حق عضویت خاص بر مبنای ویژگی های متمایز گروه های مختلف بانکی مد نظر قرار گرفته است. بدین منظور در این تحقیق با استفاده از پژوهش های قبلی، 33 شاخص موثر بر ریسک شناسایی شده و با روش دلفی فازی از 74 خبره در 4 گروه نظر سنجی شده است. نتایج حاصله از این رویکرد با استفاده از اعداد فازی ذوزنقه ای حاکی از آن است که 22 شاخص از نظر خبرگان با اهمیت تلقی شده و 10 شاخص دارای اهمیت نسبی کمتری می باشند.
    کلیدواژگان: ریسک جامع، روش دلفی فازی، تحلیل سلسله مراتبی فازی، حق عضویت خاص صندوق ضمانت سپرده ها، ارزش در معرض خطر
  • محمد حسنی*، سعید اسدیان فیلی صفحات 61-82
    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین محافظه کاری و سرمایه گذاری جدید است؛ در ضمن تاثیر تصمیمات ناکارای سرمایه گذاری بر رابطه بین محافظه کاری و سرمایه گذاری جدید مورد ارزیابی قرار گرفته است. محافظه کاری بر مبنای الگوی گیولی و هاین (2000) اندازه گیری شده است. همچنین بیش سرمایه گذاری به عنوان نماینده ناکارآیی سرمایه گذاری طبق الگوی مطرح شده توسط بیدل و همکاران (2009) در نظر گرفته شده است. برای این منظور، تعداد 216 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی سال های 1390 تا 1395 به روش حذفی سیستماتیک به عنوان جامعه آماری غربال شده پژوهش بررسی شدند. از مدل های رگرسیونی چند متغیره مبتنی بر داده های پانل و روش اثرات ثابت جهت آزمون فرضیه ها استفاده شده است. نتایج بیانگر آن است که محافظه کاری حسابداری تاثیر معنی دار و منفی بر میزان سرمایه گذاری جدید شرکت ها دارد. همچنین، بیش سرمایه گذاری به عنوان نماینده ناکارایی سرمایه گذاری تاثیر معنی دار و مثبتی بر میزان سرمایه گذاری جدید شرکت ها دارد. در عین حال، یافته ها نشان دادند محافظه کاری حسابداری بر رابطه بین بیش سرمایه گذاری قبلی و سرمایه گذاری جدید تاثیر معنی داری ندارد.
    کلیدواژگان: محافظه کاری، سرمایه گذاری، ناکارایی سرمایه گذاری، بیش سرمایه گذاری
  • سعید فتحی*، فریده توکلی، ایمان استاد صفحات 83-97
    مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای الگویی تعادلی برای نشان دادن رابطه ریسک و بازده دارایی های سرمایه ای است و نشان می دهد دارایی ها چگونه با توجه به ریسکی که دارند قیمت گذاری می شوند. به خاطر اهمیت CAPM در پیش بینی بازده دارایی های مالی روی این مدل و نسخه های توسعه یافته آن تاکنون آزمون های تجربی زیادی انجام شده است. اما رویکرد فراتحلیلی این پژوهش با استفاده از آزمون های آماری تحلیل واریانس، همبستگی و تفاوت میانگین دو جامعه شناخت متفاوتی نسبت به این حوزه در علوم مالی ایجاد می کند. به این منظور از نتایج تحلیل آماری 814 آزمون CAPM طی سالهای 1972 تا 2016 استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد، دوره زمانی آزمون، نوع سبدبندی، درجه توسعه یافتگی کشور مورد مطالعه، نوع ریسک سیستماتیک و نوع مدل CAPM آزمون شده بر قیمت بتای CAPM در فراتحلیل مطالعات قبلی تاثیر معناداری داشته است.
    کلیدواژگان: مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای، آزمون مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای، فراتحلیل
  • ابراهیم عباسی*، حسین دیده خانی، پرویز سعیدی، مصطفی باقری صفحات 99-119
    هدف پژوهش حاضر طراحی یک سیستم معاملاتی هوشمند با استفاده از تکنیک های هوش مصنوعی به منظور کشف و طبقه بندی صحیح پیوت های قیمتی می باشد. منظور از پیوت قیمتی نقاط برگشت قیمت است که موجب تغییر روند قیمت سهام می شود. در این بین نیز از دو تکنیک مربعی گن و الگوهای کندلستیک در کنار سایر متغیرها استفاده شده است. داده های مورد استفاده در این پژوهش مربوط به 12 شرکت فعال در گروه بیمه و صندوق بازنشستگی طی 5سال شهریور 1391 الی شهریور 1396 می باشد. پیوت های قیمتی شرکت های مورد بررسی با الگوبرداری از اندیکاتور ZigZag و با کدنویسی در SQLServer شناسایی شده اند. نتیجه پژوهش نشان از توانمندی بالای سیستم طراحی شده برای کشف و طبقه بندی پیوت های قیمتی با محوریت دو الگوی کندلستیک و تکنیک مربعی گن دارد. در این بین، سطح اهمیت الگوهای کندلستیک و سطوح مربعی گن در کشف و طبقه بندی صحیح پیوت های قیمتی بالاتر از سایر متغیرها بوده است .
    کلیدواژگان: الگوهای کندلستیک، اندیکاتور ZigZag، پیوت قیمتی، سطوح مربعی گن
  • الله کرم صالحی* صفحات 121-141

    تحقیقات قبلی نشان دادند که کیفیت افشای بالای اطلاعات مالی شرکت ها می تواند کارایی سرمایه گذاری را افزایش دهد. علاوه بر این مکانیزم مربوط به افشای اطلاعات مالی و کارایی سرمایه گذاری نوعی کاهش عدم تقارن اطلاعاتی محسوب می شود که مانع از کارایی سرمایه گذاری می شود. برخلاف اطلاعات مالی که عمدتا درباره عملکرد گذشته شرکت ها می باشد، اطلاعات غیرمالی بخصوص اطلاعات غیرمالی آینده نگر (FNFI) درباره روند توسعه آینده شرکت است که می تواند اطلاعات مربوط تری جهت تصمیم گیری برای سرمایه گذاران فراهم کند. بنابراین FNFI می تواند عدم تقارن اطلاعاتی بین شرکت ها و تامین کنندگان منابع مالی خارجی را کاهش دهد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر اطلاعات غیرمالی آینده نگر بر کارایی سرمایه گذاری شرکتی و محدودیت تامین مالی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. بدین منظور، نمونه ای مشتمل بر 150 شرکت طی سال های 1389 الی 1395 به روش نمونه گیری حذف سیستماتیک انتخاب گردید. روش تحقیق کتابخانه ای و همبستگی می باشد. اطلاعات غیرمالی آینده نگر این پژوهش شامل هفت شاخص غیرمالی و برای بررسی روابط بین متغیرهای پژوهش از مدل رگرسیونی ارایه شده توسط تان و لیو(2017) با رویکرد داده های تلفیقی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که اطلاعات غیرمالی آینده نگر می تواند محدودیت تامین مالی را کاهش دهد و کیفیت افشای بالای اطلاعات، رابطه بین این دو متغیر را تشدید می کند. همچنین اطلاعات غیرمالی آینده نگر می تواند ناکارایی سرمایه گذاری را کاهش دهد و کیفیت افشای بالای اطلاعات، رابطه بین این دو متغیر را تشدید و باعث کاهش کم سرمایه گذاری و همزمان بهبود بیش سرمایه گذاری می شود.

    کلیدواژگان: اطلاعات غیرمالی آینده نگر، محدودیت تامین مالی، کیفیت افشای اطلاعات، ناکارایی سرمایه گذاری
  • حسین اسلامی مفیدآبادی، حمیدرضا وکیلی فرد*، هاشم نیکومرام، سید جمال الدین طبیبی صفحات 143-179

    هدف اصلی این پژوهش طراحی الگوی تصمیمات مالی مشارکت کنندگان خرد و کلان نظام مالی در راستای توضیح دهندگی توسعه بازارهای مالی ایران می باشد. روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی پیمایشی و از نظر هدف نیز کاربردی است. برای رسیدن به این هدف، ابتدا، بر اساس مطالعه و مرور مبانی نظری موجود، متغیرهای مستقل پژوهش یعنی آمیخته های تصمیمات مالی دولت، شرکت ها و خانوارها، به عنوان عامل توضیح دهندگی توسعه بازارهای مالی (متغیر وابسته) معرفی شدند. سپس، با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعداد (384) نفر نمونه تعیین و با توزیع پرسشنامه در بین آنها داده های پژوهش نیز گردآوری شد. همچنین، برای تحلیل داده ها و تخمین الگوی های تجربی پژوهش از الگوسازی معادلات ساختاری (SEM) استفاده شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که هرکدام از آمیخته های تصمیمات مالی دولت، شرکت ها و خانوارها تاثیر معناداری بر توسعه بازارهای مالی ایران دارد. از اینرو، این نتایج، بیانگر آن است که مدیریت صحیح و همزمان تعاملات اقتصادی و مالی بین دولت، شرکت ها و خانوارها با توجه به آمیخته تصمیمات مالی که هرکدام در اختیار دارند، می توانند نقش بسزایی بر جریان افزایش مشارکت بازارهای مالی ایران داشته باشد؛ به طوری که این امر در نهایت به سهم خود می تواند منجر به توسعه بازارهای مالی و باعث رشد اقتصادی ایران گردد.

    کلیدواژگان: بازارهای مالی، تصمیمات مالی، مشارکت کنندگان خرد و کلان نظام مالی، توسعه مالی، بازارهای مالی ایران
  • فرزانه هاشم لو، هاشم نیکومرام*، تقی ترابی صفحات 181-195
    هدف اصلی این تحقیق، استفاده از روش ترکیبی Factor Analysis-Taxonomy‏ برای انتخاب سهام برتر، از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. انتخاب سهام، از دیرباز یکی از مسایل مهم حوزه مالی بوده و با تحقیقاتی که در این زمینه صورت گرفته، الگوهایی نیز برای انتخاب بهینه ارایه شده است. از جمله مشکلات الگوهای ارایه شده، نادیده گرفتن شاخص ها و ابعاد چندگانه و عدم شناسایی دلایل رد یا پذیرفته شده یک سهم میباشد. در این پژوهش برای رفع این کاستی ها، از روش تاکسونومی که از جمله روش های تصمیم گیری چند معیاره است، استفاده می شود. نتایج نشان داد، 6% از شرکت های منتخب، سهام با اولویت اول، 68% سهام با اولویت دوم و 16% سهام با اولویت سوم و در نهایت 10% سهام با اولویت چهارم تلقی می شوند. در نهایت، تجزیه و تحلیل یافته ها نشان داد، اولویت های بالاتر ارایه شده توسط مدل تنها در برخی سال ها عملکرد بهتری داشتند.
    کلیدواژگان: تحلیل عاملی، تاکسونومی، انتخاب سهام
  • فاطمه دادبه، مریم خلیلی عراقی* صفحات 197-210

    ارزیابی عملکرد انتخاب پرتفویی مطلوب و بهینه به عنوان مساله ای مهم برای سرمایه گذاران حقیقی و حقوقی شامل ایجاد سبد سهامی برای حداکثرسازی مطلوبیت سرمایه گذار می شود. تعیین رویکردی مناسب برای ارزیابی عملکرد کارایی پرتفویی سهام یکی از مهم ترین مباحث امروزین در دانش مدیریت سرمایه گذاری است. روش ارزیابی چنین سبد سهامی همواره ذهن محققان و تحلیل گران مالی را به خود معطوف ساخته است. بطوری در انتخاب معیارهای ارزیابی نمی توان یک پروژه ی سرمایه گذاری را تنها بر اساس بازدهی بالا آن انتخاب کرد. مدل هایی برای ارزیابی عملکرد پرتفوی با توجه توامان به ریسک و بازده ارایه شده مبتنی بر رویکرد بنیادین عناصر مالی نیستند. لذا در این تحقیق بررسی عمکرد کارایی پرتفویی بر اساس رویکرد تلفیقی(اقتصادی-حسابداری) بر اساس روش تحلیل ‏پوششی که جز مدل سازی چند هدفه پرداخته شده است استفاده شده است. از نتایج به دست آمده استنتاج می شود، رویکرد حسابداری نسبت به رویکرد اقتصادی و رویکرد ترکیبی کاراتر می باشد.

    کلیدواژگان: کارایی پرتفویی، رویکرد تلفیقی(اقتصادی-حسابداری)، تحلیل ‏پوششی
  • علی فرهادیان* صفحات 211-231
    در چند سال گذشته شرکت های هلدینگ تاثیر فزاینده ای بر بازار سرمایه کشور گذاشته اند که علت آن، رشد بالای آنها در بورس، چه از نظر تعداد و چه از نظر میزان سرمایه بوده است و تنوع بخشی یکی از استراتژی های مهمی است که شرکت های هلدینگ برای افزایش کارایی و مصون ماندن در مقابل ریسک مورد توجه قرار داده اند؛ اما محققان در این زمینه اجماع نظر ندارند بدین منظور با استفاده از داده های آماری 51 شرکت هلدینگ سهامی عام فعال در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1390 تا 1396 تاثیر تنوع بخشی پرتفوی بر عملکرد بر اساس نظریه های مدرن و فرامدرن پرتفوی بررسی شده است. برای این منظور، ابتدا متغیر های پژوهش از لحاظ مانایی بررسی شدند، سپس از روش حداقل مربعات برای تجزیه و تحلیل داده و (GMM) و گشتاور تعمیم یافته (EGLS) تعمیم یافته برآوردی جهت آزمون فرضیه ها استفاده شد. یافته ها نشان می دهد تنوع بخشی در شرکت های هلدینگ بر معیارهای عملکرد شرکت هم بر اساس نظریه های مدرن و هم بر اساس نظریه های فرامدرن پرتفوی (جنسن، شارپ، ترینر، سورتینو، پتانسیل مطلوب، امگا و ترینر تعدیل شده و جنسن تعدیل) اثر مثبت و معناداری دارد.
    کلیدواژگان: شرکت های مادر، متنوع سازی، ارزیابی عملکرد، سبد سرمایه گذاری، ریسک نامطلوب
  • رضا آقاجان نشتایی، ابراهیم چیرانی*، مهرداد گودرزوند چگینی صفحات 232-249
    تحقیق حاضر با هدف شناسایی تاثیراستراتژی های مالی بر عملکرد مالی در شرکت های تولیدی شیمیایی، لاستیک و پلاستیک در مقایسه با کل شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران صورت گرفته است. در این راستا استراتژی های مالی شامل استراتژی های سرمایه گذاری، سرمایه در گردش، تامین مالی و تقسیم سود در نظر گرفته شده اند و متغیر عملکرد مالی از طریق بازده دارایی، بازده حقوق صاحبان سهام و کیو-توبین سنجیده می شود. نمونه مورد بررسی شامل 124 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1386-1395 می باشد که تعداد شرکت های شیمیایی، لاستیک و پلاستیک 11شرکت می باشند. برای آزمون فرضیه ها از تحلیل رگرسیونی داده های ترکیبی بهره گرفته شده است. نتایج بدست آمده نشان داد که بین استراتژی های سرمایه در گردش، تامین مالی خارجی با بازده دارایی؛ بین استراتژی تامین مالی داخلی با بازده حقوق صاحبان سهام؛ بین استراتژی های سرمایه گذاری، سرمایه در گردش، تامین مالی داخلی و کیو-توبین رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین در شرکت های شیمیایی، لاستیک و پلاستیک بین استراتژی های سرمایه گذاری، سرمایه در گردش، تقسیم سود با بازده دارایی؛ بین استراتژی های سرمایه گذاری، سرمایه در گردش، تقسیم سود با بازده حقوق صاحبان سهام ؛ بین استراتژی های سرمایه در گردش با کیو-توبین رابطه معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: استراتژی های مالی، عملکرد مالی، بازده دارایی، بازده حقوق صاحبان سهام، کیو-توبین
  • عسگر نوربخش*، شهرام ایرانی جانیارلو صفحات 251-269
    بازده سهام یکی از مفاهیم اساسی در پارادایم مالی شرکتی است که کاربردهای متعددی در مالی شرکتی دارد، یکی از این کاربردها نقش بازده سهام در انگیزش سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در سهام شرکت ها می باشد. در این پژوهش توان توضیح دهندگی بازده سهام توسط مدل سه عاملی فاما و فرنچ و مدل پنج عاملی فاما و فرنچ و مقایسه این دو مدل در قدرت تبیین و پیش بینی بازده سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی بازه زمانی 1398- 1391 مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش با استفاده از تکنیک داده های پنل با مدل اثرات ثابت (FEM) و با روش حداقل مربعات تعمیم یافته (EGLS)، مشتمل بر 2960 مشاهده (شرکت/ فصل) انجام شده است. طبق نتایج این پژوهش، قدرت تبیین بازده سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران توسط مدل پنج عاملی فاما فرنچ در مقایسه با مدل سه عاملی فاما فرنچ بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: بازده سهام، صرف ریسک سهام، مدل سه عاملی فاما و فرنچ، مدل پنج عاملی فاما و فرنچ
  • فرزین خوش کار حسن کیاده، سید علی نبوی چاشمی*، ایمان داداشی، کاوه آذین فر صفحات 271-291

    ضرورت پژوهش های مربوط به پیش بینی بازده سرمایه گذاری و ارایه مدل های موثر تبیین آن و مقایسه کارآمدترین آنها، بر گسترش سرمایه گذاری در بازار مالی و ایجاد شرایط مطمین تر برای تصمیم گیری و تشکیل پورتفوی مناسب اثرگذار است. آزمون تجربی برخی از الگوها نشان می دهد که اختیارات سرمایه گذاری به عنوان راهی برای ایجاد گزینه های بیشتر به مثابه یکی از متداول ترین انواع انتخاب واقعی بر مبنای فرصت های سرمایه گذاری قابل سنجش بوده و می تواند در تبیین بازده سهام موثر باشد. هدف این پژوهش تبیین عوامل موثر بر بازده سهام مبتنی بر رویکرد اختیارات سرمایه گذاری می باشد. اطلاعات این پژوهش برگرفته از صورت های مالی 146 شرکت در بازه زمانی 1397-1390 می باشد. پژوهش حاضر، ازنظر هدف کاربردی؛ و ازنظر ماهیت و محتوا از نوع همبستگی است. برای آزمون وجود رابطه بین متغیرها و معنادار بودن مدل برآورده شده از روش رگرسیون چندگانه مبتنی بر تحلیل داده های تابلویی (پانل دیتا) استفاده شد. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان داد که اختیارات سرمایه گذاری بر اساس مدل چهار عاملی گرولون بر بازدهی سهام تاثیرگذار می باشد. ضمن این که شرکت هایی که اختیارات سرمایه گذاری تجمیع شده (از طریق رتبه بندی هر یک از عوامل) بر اساس مدل چهار عاملی گرولون بیشتری دارند، بازدهی سهام بیشتری خواهند داشت. علاوه بر این نتیجه بررسی های بیشتر نشان داد بین توان توضیحی مدل پنج عاملی فاما و فرنچ با مدل اختیارات سرمایه گذاری بر اساس مدل چهار عاملی گرولون در تبیین بازده سهام تفاوت معنی داری وجود دارد و توان توضیحی مدل چهار عاملی گرولون در تبیین بازده سهام بیشتر از مدل پنج عاملی فاما و فرنچ می باشد.

    کلیدواژگان: اختیارات سرمایه گذاری، اختیارات سرمایه گذاری تجمیع شده، مدل چهار عاملی گرولون، مدل پنج عاملی فاما فرنچ، بازده سهام
  • علی شیدائی نرمیقی، فریدون رهنمای رودپشتی*، رضا رادفر صفحات 293-315
    چندین سال است که پژوهشگران به بررسی و تحقیق درباره مسایل مربوط به بهینه سازی سبد سرمایه گذاری پرداخته اند . یکی از موضوعات اصلی مشخص کردن روش بهینه سازی است که به تشکیل سبد سرمایه گذاری بهینه یعنی حداقل نمودن ریسک سرمایه گذاری و حداکثر کردن سود سرمایه گذاری می باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی قابلیت راهبرد ماتریس شبکه و مدل فازی عصبی ژنتیک (ANFIS) در بهینه سازی سبد سرمایه گذاری از بین شرکت های بورس اوراق بهادار تهران است. گروه بندی سهام بوسیله ماتریس شبکه مبتنی بر متغیرهای نوین شامل سهام تهاجمی ، بی تفاوت و تدافعی که توسط رهنمای رودپشتی (1388) ارایه شده و متغیرهای سنتی شامل سهام رشدی ، رشدی -ارزشی و ارزشی و دسته بندی شرکت ها براساس ارزش بازار آنها و استفاده از قانون چارک ها و در نهایت وزن دهی آنها متناسب با بازدهی آن سهم در نظرگرفته می شود. نسبت به طراحی و ارایه یک مدل بهینه سازی سبد سرمایه گذاری سهام با استفاده از سیستم استنتاج عصبی فازی انطباقی و ترکیب آن با الگوریتم ژنتیک (ANFIS) پرداخته شده است که در آن از دو دسته مختلف متغیرهای فنی و بنیادی به عنوان ورودی های مدل استفاده می شود. خروجی های تحقیق نشان می دهد این سیستم ها از توانایی لازم برای بهینه سازی سبد سهام برخوردار می باشند. بنابراین یک مدل ترکیبی شبکه های عصبی و تیوری استدلال فازی همراه با الگوریتم ژنتیک به منظور وزن دهی عامل های موثر در بهینه سازی سبد سهام در 7 سال منتهی به سال 1398 بکار گرفته شده است.
    کلیدواژگان: بهینه سازی سبد سهام، شبکه های عصبی مصنوعی، منطق فازی، الگوریتم ژنتیک، سیستم استنتاج عصبی فازی انطباقی
  • میثم فدائی واحد، محمدعلی دهقان دهنوی*، علی دیواندری، میثم امیری صفحات 317-334

    ریسک سیستمی به عنوان یکی از مفاهیم جدید در حوزه مالی از سال 2008 بسیار موردتوجه قرار گرفت و این ریسک در صنعت بانکداری به دلیل رابطه تنگاتنگ بانک ها در عملیات روزانه خود بیشتر مدنظر قرار دارد. ازاین رو شناسایی عوامل موثر بر این ریسک در صنعت بانکداری هدف اصلی پژوهش حاضر است. در این پژوهش رابطه شاخص های اقتصاد کلان (نرخ بهره، نرخ رشد اقتصادی و تورم)، ریسک (ریسک نقدینگی و نکول) و رقابتی (شاخص هرفیندال-هیرشمن و اندازه دارایی ها) بانک ها با استفاده از داده های بانک ها از سال 1388 تاکنون و با استفاده از روش پنل دیتا GMM مورد آزمون قرار گرفت. نتایج حاصل از مدل سازی نشان می دهد بین شاخص ریسک نکول (اعتباری) با ریسک سیستمی صنعت بانکداری رابطه معنادار و مستقیم وجود دارد. همچنین در تمامی شاخص های رقابت شامل شاخص هرفیندال-هیرشمن و اندازه بانک ها نیز رابطه مستقیم وجود داشته و در شاخص های کلان اقتصادی نیز رابطه نرخ بهره و تورم با ریسک سیستمی بانک ها مستقیم و معنادار است.

    کلیدواژگان: ریسک سیستمی، نرخ رشد اقتصادی، تورم، شاخص هرفیندال- هیرشمن، ریسک نکول
  • علیرضا بادکوبه هزاوه، علی اسماعیل زاده مقری* صفحات 335-352
    صندوق های سرمایه گذاری مشترک، نهادهای مالی تخصصی هستند که با وجوه سرمایه گذاران در سبد متنوعی از اوراق بهادار سرمایه گذاری کرده و سرمایه گذاران را از مزیت مدیریت حرفه ای و نیز کاهش ریسک غیر سیستماتیک بهره مند می سازند. در این میان سرمایه گذاران نیازمند ابزارهایی جهت ارزیابی عملکرد صندوق های سرمایه گذاری مشترک می باشند. از جمله این ابزارها می توان به روش تحلیل پوششی داده ها که از جمله روش های تصمیم گیری چند معیاره است، اشاره نمود. با استفاده از این روش، می توان شرکت های کارا و ناکارا را مشخص کرد. دوره زمانی تحقیق از ابتدای سال 1397 تا پایان فصل بهار سال 1399 می باشد و جامعه آماری آن را کلیه صندوق های سرمایه گذاری مشترک در سهام تشکیل می‏دهد. همچنین نمونه آماری تحقیق شامل 35 صندوق سرمایه گذاری می‏باشد. نتایج نشان می دهد که نسبت کارایی بدست آمده از روش تحلیل پوششی داده ها ارتباط معنی داری با بازدهی واقعی صندوق ها دارد، لذا روش تحلیل پوششی داده ها روش مناسبی جهت ارزیابی کارایی صندوق های سرمایه گذاری مشترک می باشد. همچنین یافته ها گویای آن است که با افزایش مجموع دارایی های صندوق های سرمایه گذاری مشترک بر کارایی آن ها افزوده می شود اما سن صندوق های سرمایه گذاری مشترک بر کارایی آن ها تاثیر ندارد.
    کلیدواژگان: صندوق های سرمایه گذاری مشترک، کارایی، روش تحلیل پوششی داده ها
  • عارفه محقق، محسن حمیدیان*، سید علی حسینی اسفیدواجانی، غلامرضا جعفری صفحات 353-369

    تمرکز مطالعه حاضر بر روی بازار مالی بورس ایران است. در واقع، هدف مطالعه حاضر، بررسی میزان انتقال اطلاعات در شرتهای عضو بورس با استفاده از ماتریس آنتروپی انتقال است. سرمایه گذاری در بازار سرمایه و خرید سهام شرکت هایی که دارای آنتروپی زیاد می باشند با ریسک زیادی همراه است به دلیل بالا بودن ریسک و احتمال ورشکستگی ممکن است اصل و سود سرمایه از بین برود. داده های مربوط به حجم معاملات- کیفیت افشا- شاخص ماهیانه- حاکمیت شرکتی و کیفت سود برای 27شرکت از بازار بورس ایران و قیمت ماهیانه نفت اوپک- نرخ تورم ماهیانه- نرخ ازر -قیمت اونس طلا در بازه ی زمانی سال های 1388تا 1396دریافت کردیم. اهمیت ویژه بازار سرمایه در توسعه اقتصاد از طریق هدایت موثر سرمایه ها و تخصیص بهینه منابع غیرقابل انکار است . سرمایه گذاری در بازار سرمایه مستلزم تصمیم گیری می باشد که این خود نیازمند دستیابی به اطلاعات در خصوص وضعیت آینده قیمت بازار سهام می باشد . بعد از یک سری تغییرات شدید که پشت سرهم شکل گرفته ، روند تغییرات داده ها به سمت منفی شدن حرکت میکند به عبارتی در یک سیکل امتدادی و پیوسته هر چه درجه تغییرات بیشتر باشد احتمال نزدیک شدن به یک حالت سکون بیشتر می شود.

    کلیدواژگان: بر هم کنش اطلاعات، ماتریس آنتروپی انتقال، بازارسرمایه ایران
  • عین الله زمانی اسکندری، محمدرضا مهربان پور*، آزیتا جهانشاد صفحات 371-395

    هدف از این پژوهش، شناسایی و ارزیابی پیشران های استراتژیک و آینده ساز حوزه آموزش و پژوهش در نظام مالیاتی کشور با رویکرد اقتصادی است. این پژوهش با رویکرد آینده پژوهی با روش دلفی فازی و تحلیل ماتریس اثرات متقابل بر اساس مصاحبه با خبرگان مالیاتی انجام شده است. روش پژوهش مورد استفاده از منظر روش شناختی، تحقیق پیمایشی (زمینه یابی)؛ از منظر ماهیت، توصیفی تحلیلی و از منظر روش شناسی، مبتنی بر روش آمیخته (ترکیبی از کمی و کیفی) است. پس از شناسایی 21 پیشران نخست در مراحل سوال، مصاحبه و پرسش نامه دلفی فازی، جهت نهایی کردن و ارزیابی پیشران های موثر و آینده ساز، همه پیشران های شناسایی شده بر اساس میانگین فازی مثلثی مورد تجزیه و تحلیل و جهت تحلیل اثرات متقابل میان پیشران ها، از نرم افزار میک مک استفاده شده است. براساس نتایج پژوهش تعداد 7 پیشران در مرحله دلفی فازی تعیین که مجددا جهت تعیین تحلیل اثرات متقاطع به خبرگان ارسال شد که در نهایت 2 پیشران به عنوان تاثیرگذار، 1 پیشران به عنوان تاثیرپذیر و مابقی پیشران ها به عنوان پیشران های دووجهی و تنظیمی به عنوان پیشران های استراتژیک و آینده ساز تایید گردیدند.

    کلیدواژگان: آینده نگاری، پیشران، آموزش، پژوهش، نظام مالیاتی
  • نسرین رنجبرشمسی، زهرا پورزمانی *، فرزانه حیدر پور، افسانه توانگر صفحات 397-414

    سرمایه‌گذاران خواهان آگاهی از عملکرد شرکت‌های سرمایه‌گذاری می‌باشند. هر چه اطلاعات بیشتری در دسترس باشد و هر چه مهارت بیشتری در استفاده از اطلاعات موجود وجود داشته باشد، ارزیابی صحیح‌تری از عملکرد شرکت صورت خواهد گرفت. هدف این پژوهش تحلیل ارتباط معیار‌های ریسک و عملکرد با تاکید بر نقش اثربخشی مدیریت ریسک در شرکت‌های پذیرفته‌شده بورس اوراق بهادار تهران می‌باشد. بدین‌جهت از اطلاعات مالی 132 شرکت بین دوره زمانی 1390 الی و 1397 به‌عنوان نمونه آماری استفاده شد. در این پژوهش از روش تحلیل ساختار که آزمون مدل خاصی از رابطه بین متغیرهاست استفاده‌شده زیرا این مدل یک رویکرد جامع برای آزمون فرضیات درباره روابط متغیرهای مشاهده‌شده و مکنون می‌باشد نتایج آزمون فرضیه‌ها و برازش مدل نشان داد معیار‌های ریسک بر وضعیت عملکرد شرکت‌ها تاثیر معناداری دارد و اثربخشی مدیریت ریسک به‌عنوان متغیر مداخله‌گر این ارتباط را تعدیل می‌کند.

    کلیدواژگان: معیار های عملکرد، معیار های ریسک، اثربخشی مدیریت ریسک، معادلات ساختاری
  • شهرزاد کاشانی تبار، میر فیض فلاح شمس *، ابراهیم چیرانی، غلامرضا زمردیان صفحات 415-433

    سازمان بورس و اوراق بهادار به عنوان بخشی از بازار سرمایه،نقش بسیار مهمی در هدایت پس انداز به بخش تولید در همه کشورها ایفا می نماید. امروزه در اقتصاد بسیاری از کشورهای درحال توسعه وضعیت متغیرهای کلان اقتصادی با صعود شاخصهای بورس همخوانی ندارد و در واقع رابطه اقتصاد و بورس قطع شده است. یکی از عوامل به وجود آورنده این مسایل نوسانات قیمت دارایی و به خصوص،تشکیل حباب قیمت سهام است. در پژوهش حاضر،برای پیش بینی حباب قیمتی،داده های روزانه 144 شرکت در مرکز بورس و اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1388-1396 توسط مدل‌ خودرگرسیونی مشروط بر ناهمسانی واریانس تعمیم‌یافته(GARCH) مورد تحلیل قرار گرفته است. بر اساس نتایج به دست امده از تحلیل داده ها،شرکت های عضو در مرکز بورس و اوراق بهادار در ی سال های مورد نظر دچار حباب قیمتی بوده اند که این حباب ها در 6 ماه اول سال بیشتر بودند. در بین عوامل ایجاد کننده حباب قیمتی به ترتیب شوک های سیاسی،بازدهی در بازرهای موازی نظیر نفت،ارز و طلا تاثیر داشته اند.

    کلیدواژگان: حباب قیمتی، سهام، بورس و اوراق بهادار، رویکرد تلاطم شرطی
  • میر سید محمدمحسن امامت*، پیام حنفی زاده صفحات 435-450

    هدف این پژوهش بهینه‌سازی پرتفوی سهام با در نظر گرفتن بازده احتمالی و تابع مطلوبیت سرمایه‌گذار در بورس اوراق بهادار تهران می‌باشد. بدین منظور از یک الگوریتم بازگشتی و دو مرحله‌ای استفاده شده است و یک تابع مطلوبیت به عنوان تابع عمومی الگوریتم احتمالی در نظر گرفته شده است. در این پژوهش با توجه به لیست 50 شرکت فعال که بطور فصلی توسط سازمان بورس اوراق بهادار اعلام و در طی بازه زمانی سال 1390 تا 1394 منتشر شده است، شرکت‌های برتر انتخاب شدند. با در نظر گرفتن بازدهی شرکت‌ها در دوره زمانی پنج ساله، بردار بازده و ماتریس کوواریانس تعیین و پس از حل الگوریتم پیشنهادی، پرتفوی بهینه ارایه شد. این پرتفوی، شامل سهام هفت شرکت ایران ترانسفو با وزن 15/0، بانک اقتصاد نوین با وزن 1/0، سایپا با وزن 15/0، سرمایه‌گذاری غدیر با وزن 15/0، فولاد مبارکه اصفهان با وزن 15/0، مخابرات ایران با وزن 15/0 و ملی صنایع مس ایران با وزن 15/0 می‌باشد. در این پژوهش کیفیت جواب الگوریتم پیشنهادی با داده‌های واقعی دوره بعد مورد مقایسه قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان از قدرت بالای الگوریتم دارد و روش ارایه شده تخصیص سرمایه را به شکل مناسبی انجام می‌دهد.

    کلیدواژگان: بهینه سازی احتمالی، برنامه ریزی غیر خطی، پرتفوی سهام، سرمایه گذاری
  • روح الله نجفی، مهدی معدنچی زاج *، میر فیض فلاح شمس، علی سعیدی صفحات 451-488

    پس از بحران مالی سال 2007-2009، تنظیم و نظارت بر بخش‌ مالی، در ابعاد مختلف دستخوش تغییرات گسترده قرار گرفته و سختگیرانه‌تر شده است. موسسات مالی که تا زمان بحران مالی تحت نظارت نبودند، اکنون تحت تنظیم و نظارت قرار دارند و آنهایی که تحت نظارت بودند، ملزم به تطابق با قوانین و مقررات سختگیرانه‌تری شده‌اند. باتوجه به نقش مهم نهادهای مالی در بازار سرمایه کشور و ضرورت نظارت کارا و اثربخش بر این نهادها، در مقاله حاضر سعی شده به بررسی ویژگی‌ها، فرایندها، ابعاد و ساختارهای مطلوب نظارت بر نهادهای مالی در بازار سرمایه با استفاده از مطالعه تطبیقی کشورهای توسعه یافته پرداخته ‌شود. نتایج نشان می‌دهد که اکثر کشورهای جهان از الگوی نظارت مبتنی بر مقررات، که عمدتا به بررسی عملکرد تاریخی نهادهای مالی در مقطعی از زمان پرداخته و مبتنی بر معاملات بوده به سمت الگوی نظارت مبتنی بر ریسک که تمرکز آن نظارت مستمر و فرایند محور است، سوق یافته‌اند. در این تحقیق علاوه بر بررسی ساختار کلان نظارتی بازارهای مالی کشورهای دنیا در مقایسه با کشور ایران، ساختار، ابعاد، ویژگی‌ها و ابزارهای مورد استفاده در الگوی نظارت مبتنی بر ریسک مورد بررسی قرار گرفته است و ضمن ارایه یافته‌های حاصل از مطالعه تطبیقی در جدول مقایسه‌ای، الگوی پیشنهادی محقق با هدف بهینه‌سازی ساختار موجود نظارت بر نهادهای مالی در بازار سرمایه ایران به صورت مدل مفهومی در انتهای مقاله ارایه شده است.

    کلیدواژگان: نظارت مبتنی بر ریسک، نظارت مبتنی بر مقررات، نهادهای مالی
|
  • Mostafa Rahgozar, Mohsen Ghadami *, Seyed Reza Salehi Amiri Pages 1-16
    The purpose of this study was to determine the relationship between cultural strategic management with the seven components of innovation economics based on the theory of Davenport.The research is applied in terms of purpose and in terms of data type is quantitative. The statistical population consisted of all the experts and professors in the field of cultural management and economic sciences of the universities of Tehran. 34 members of the community were chosen as a sample of the research purposefully. In the present study, the library and field method has been used to collect information. The data collection method was a researcher-made questionnaire. For determining the validity of the questionnaire, formal validity, content and structure have been used. To measure the reliability of the instruments, the questionnaire after the distribution of the test was measured through Cronbach's alpha, which was 0.83. After assuring the normality of the data, Pearson's correlation coefficient was answered to the research questions. The results of the research show that the content-based organizing component with the coefficient of 0.86 has the highest correlation with strategic cultural management. Then, the component of many choices is 0.80, the maximum outsourcing is 0.79, the market infrastructure is 0.74, the focus is on intangible resources with a coefficient of 0.70, increasing synergy with a coefficient of 0.69, and the provision of alternative services based on customer needs with a coefficient of 0.67.
    Keywords: Strategic Cultural Management, Innovation Economy, Davenport
  • Samira Motaghi * Pages 17-35

    The present study aims to investigate effective factors on productivity through analytical approach and using AHP method, fuzzy approach and econometric analysis. Paper Analyses the effect of investment and industrial labor productivity on the total factor productivity in this sector (at macro level) with the panel data approach, and it examines the individual productivity indicators of the industrial labor by analyzing the responses of 130 employees of the company National Distribution of Iranian Oil Products in Tehran Region as a Case Study at Micro Level (Using AHP and Fuzzy Method). The result show that: The indicators of physical and human investment, R & D and real exchange rate are factors influencing the total productivity of the factors of production in the industry; among other things, the R & D index, as compared to other indicators, has a longer-term impact on total factor productivity In addition, direct impact of physical investment in the industrial sector in Iran, is the concept of a faster evaporation of the variable on productivity, even in the short term. Also, the effectiveness of individual labor productivity index on total factors productivity emphasize on factors affecting on the productivity of individual labor, and shows that monthly salary indices, reward system, education, promotion of job satisfaction and system Meritocracy (from the perspective of employees), respectively, has the greatest effect on the productivity of industrial labor and consequently, the total efficiency of the production factors of this sector. .

    Keywords: Productivity, investment, AHP, Fuzzy Logic
  • Mehran Aarabi, Ghasem Aarabi *, Ali Saghafi, Jafar Babajani Pages 37-59
  • Mohammad Hassani *, Saeid Asadian Feyli Pages 61-82
    The purpose of this research is investigation the relationship between conservatism and new investment; In addition, this research assessed the impact of investment inefficiency on the relationship between conservatism and new investment. Conservatism is measured based on the pattern presented by Givoly and Hayn (2000). Also, over investment is considered as a proxy of investment inefficiency which is measured based on the model proposed by Biddle et al (2009). So, research population includes 216 firms listed in Tehran Securities & Exchange over the period 2012-2017 which selected through filtering method. The hypotheses analyzed through multivariable regression models based on panel data and fixed effect method. The results showed that conservatism had significant and negative impact on new investment. Also, over investment as a proxy of investment inefficiency had significant and positive impact on new investment. However, conservatism had no significant impact on the relationship between prior over investment and new investment.
    Keywords: Conservatism, investment, Investment Inefficiency, Over Investment
  • Saeed Fathi *, Farideh Tavakoli, Iman Ostad Pages 83-97
    Capital asset pricing model is an equilibrium model to show the relationship between systematic risk and return of capital assets and indicate the pricing of assets due to their systematic risk. Abundance of empirical studies in testing standard and developed CAPM shows the importance of CAPM in estimating the price of financial assets. The meta-analytic approach of this paper creates a distinct realization to this context of finance by using of variance analysis, correlation test and means difference. So we use the statistical results of 418 CAPM tests during 1972 to 2016. The results show that time period of the test, type of portfolio ranking, country development grade, type of systematic risk and the type of CAPM test have a significant effect on the price of beta.
    Keywords: Capital Asset Pricing Model, CAPM Test, meta-analysis
  • Ebrahim Abbasi *, Hosein Didekhani, Parviz Saeidi, Mostafa Bagheri Pages 99-119
    The purpose of this study is design of Intelligent System with using of artificial intelligence techniques to discover and classified the pivot price. The pivot price is a point of price that changes the stock price trend. Use of gann-square and candlestick patterns In this research with other variables. The number of data firm used in this study is related to Insurance Industry and Pension Fund during five years from September 2012 to September 2017. Pivot price is recognized with ZigZag indicator and coded in SQLServer. The result of the research indicates the high ability of the system designed to discover and classify pivot price with a focus on the gann-square and candlestick patterns. the significance of the variables gann-square and candlestick patterns in correct classify pivot price was grater than of other variabls. Finally, the future researchers can use new approaches to analysis, including the concept of canslim and commodity markets for discovery of price pivot.
    Keywords: Candlestick Patterns, Gann-Square, Pivot Price, ZigZag Indicator
  • Allah Karam Salehi * Pages 121-141

    Previous research has shown that the high disclosure of corporate financial information can increase the efficiency of the investment. In addition, the mechanism of financial information disclosure and investment efficiency is a kind of reduction of information asymmetry that prevents investment efficiency. Unlike financial information, which is mainly about the past performance of companies, non-financial information, in particular forward-looking non-financial information (FNFI), is about the future development of the company, which can provide information that is more relevant for decision makers. Therefore, the FNFI can reduce information asymmetry between companies and external sources of funding. The purpose of this study was to investigate the effect of forward-looking non-financial information on corporate investment efficiency & financing constraint in listed companies on Tehran Stock Exchange. To this porpuse, a sample of 150 companies during 2010-2016 was selected by systematic elimination sampling. The research method is library and correlation. Forward-looking non-financial information the study consists of seven non-financial indicators and the relationship between research variables by the regression model presented by Tan and Liu (2017) with the pooled data approach have been used. The results show that forward-looking non-financial information can reduce financing constraints and high disclosure quality will intensify the relationship between these two variables. Forward-looking non-financial information can also reduce the inefficiency of investment, and the high disclosure quality will intensify the relationship between these two variables, then alleviate the underinvestment effectively and meanwhile leavelittle opportunity for overinvestment.

    Keywords: Forward-looking non-financial information, Financing constraint, Disclosure Quality, Inefficiency of investment
  • Hossein Eslami Mofid Abadi, Hamidreza Vakilifard *, Hashem Nikoomaram, Seyed Jamaledin Tabibi Pages 143-179

    The main purpose of this research was designing a model of financial recisions of micro and macro financial participations of financial system to explain of the development financial mrkets in Iran. This research was conducted as descriptive - survey and also from of the target perspective was the kind of applied research. Therefore, in order to achieve this goal, firstly, based on the study and existing literature review, the independent research variables, that's mean, the mix financial decisions making of government (MDFG), the mix financial decision making of corporation (MDFC), the mix financial decision making of household (MDFH), were introduced as an explanatory factor for the development of financial markets (dependent variables). Then, by using of the Krejci & Morgan method, was determined the 384 person as statistic sample, and the gathering the research data from of the questionnaires that distributed in among of this sample. Moreover, to analyze of the data and estimating empirical modeling of research has been used to structural equation model (SEM). The findings of this research show that each of the mix financial decisions making of government (MDFG), the mix financial decision making of corporation (MDFC), the mix financial decision making of household (MDFH), was a significant effect on the development of financial markets in Iran.

    Keywords: Financial Market, Financial Decision-Making, Micro, Macro Participations of Financial System, Financial Development (FD), Financial Market of Iran
  • Farzaneh Hashemloo, Hashem Nikoumaram *, Taghi Torabi Pages 181-195
    The main purpose of this research is to use the Factor Analysis-Taxonomy method to select the best stock from listed companies in Tehran Stock Exchange. Portfolio Selection is one of the most important issues in the field of finance and there are some models for optimal selection. One of the problems of the presented models is to ignore the multiple indexes and dimensions, and to not identify the reasons for the rejection or acceptance of a company in the selection of stocks. In this research, to solve these shortcomings, a taxonomy method, which is a multi-criteria decision-making method, is used. The results showed that 6% of the selected companies, the first priority shares, 68% of the shares with the second priority and 16% of the shares with the third priority and ultimately 10% of the shares with the fourth priority are considered. Finally, the analysis of the findings showed that the stocks with the higher priorities presented by the model only in some years had better performance.
    Keywords: Factor analysis, taxonomy, Stock Selection
  • Fatemeh Dadbeh, Maryam Khalili Araghi * Pages 197-210

    The performance evaluation of optimal portfolio selection as an important matter for all investors involves creating portfolios that maximize investor utility. Determining an appropriate approach to performance evaluation of portfolio efficiency is one of the most important current issues in the field of investment management. Several portfolio assessment techniques have always been concerned by researchers and financial analysts. Therefore, in selecting the evaluation criteria, one cannot select an investment project solely on the basis of its high returns. Portfolio performance evaluation models presented by focusing upon both risk and return are not based on the fundamental approach to financial elements. Therefore, this study addresses the portfolio performance assessment based on a mixed (economic-accounting) approach and using data envelopment analysis (DEA) as the multipurpose modeling. The results show that the accounting approach is more efficient than the economic approach and the combined approach.

    Keywords: Portfolio Efficiency, Mixed (Economic-Accounting) Approach, Data envelopment analysis (DEA)
  • Ali Farhadian * Pages 211-231
    Over the last few years, holding companies have had an increasing impact on the country's capital market, due to their high growth in stock exchanges, both in terms of number and size of capital And diversification is one of the key strategies that hiding companies have been focusing on to increase efficiency and to stay safe from risks; However, the researchers do not agree on this issue. To this end, by using the statistical data of 51 holding companies in the Tehran Stock Exchange (TSE) during 2011-2017, the impact of portfolio diversification on performance based on modern and modernized theories of portfolios investigated. For this purpose, firstly, the variables of the study were examined in terms of their status, Then the least squares method was used for analyzing data and (GMM) and generalized generalized (EGLS) torque (EGLS) for estimating hypotheses.The findings show that diversification in holding companies on performance criteria is based on modern theories and based on modernist theories of portfolios (Jensen, Sharp, Triner, Sortino, Desirability Potential, Omega and Trener, and Jensen Adjustment) has a positive and significant effect.
    Keywords: parent companies, diversification, Performance evaluation, investment portfolio, undesirable risk
  • Reza Aghajan Nashtaei, Ebrahim Chirani *, Mehrdad Goudarzvand Chegini Pages 232-249
    The purpose of this study was to determine the effect of effective strategies on financial performance in chemical, rubber and plastic manufacturing companies in comparison with the total companies accepted in Tehran Stock Exchange. In this regard, financial strategies are considered including investment strategies, working capital, financing and profit sharing, and the variable of financial performance is measured by ROA, ROE and Q_TOBIN. The sample includes 124 companies listed in Tehran Stock Exchange during the period of 1386-1395. The number of chemical, rubber and plastic companies is 11 companies. To test the hypotheses, regression analysis of combined data has been used. The results showed that between working capital strategies, external financing with ROA; between internal financing strategy with ROE; between investment strategies, working capital, internal financing, and Q_TOBIN, the meaningful relationship of existence has it. Also, in chemical, rubber and plastic companies, between investment strategies, working capital, profit sharing with ROA; between investment strategies, working capital, profit sharing with ROE; between capital strategies There is a meaningful relationship with Q_TOBIN.
    Keywords: Financial Strategies, Financial Performance, ROA, ROE, Q, TOBIN
  • Asgar Noorbakhsh *, Shahram Irani Janyarlou Pages 251-269
    Stock return is one of the basic concepts in the corporate finance paradigm that has several applications in corporate finance, one of these applications is the role of stock return in motivating investors to invest in corporate stocks. In this research the explanatory power of stock returns by Fama & French three-factor model and five factor model and comparison of these two models in explanatory and predictive power Stock returns of companies listed on the Tehran Stock Exchange during the period 2012-2019 were examined. This research in class of the field study and using techniques of panel data with fixed effects model and the generalized least squares method including the 2960 observations (Company / season) is done. According to the findings, explaining power of stock returns of companies listed on the Tehran Stock Exchange by the five-factor model of Fama & French is more than compared with three-factor model of Fama & French. Key words: Stock returns, Equity risk premium, Three-factor model of Fama & French, Five-factor model of Fama & French.
    Keywords: Stock Return, Premium risk, Three-factor model, Five-factor model
  • Farzin Khoshkar Hassankiadeh, Seyed Ali Nabavi Chashmi *, Iman Dadashi, Kaveh Azinfar Pages 271-291

    The necessity of research on predicting investment returns and presenting effective models of its explaining and compare the most efficient ones, affects both the expansion of investment in the financial market and the creation of more confident conditions for decision making and portfolio formation. Experimental testing of some models has shown that investment options are measurable as a way to create more options as one of the most common types of real options based on investment options and can be effective in explaining stock returns. The purpose of study is to explain the factors affecting equity returns using the investment options approach. The information from this study is taken from the financial statements of 146 companies during the period 1390-1397. The research is applied in terms of purpose; in terms of nature and content it is a correlation type. Multiple regression based on panel data analysis was used to test the relationship between variables and the significance of the model. The results of the hypotheses test showed that investment options based on Grullon's four-factor model affect stock returns and firms with more aggregated investment options based on Grullon's model have higher stock returns. In addition, the results showed that there is a significant difference between the explanatory power of Fama and French's five-factor asset pricing model and the investment options model based on Grullon's model in explaining stock returns. And the explanatory power of the Grullon's model in explaining stock returns is more than the Fama and French five-factor model.

    Keywords: Investment Options, real option, Grullon's Four-Factor Model, Fama, French's Five-Factor Model, Stock Returns
  • ALI Sheidaeinarmigi, Fraydoon Rahnamay Roodposhti *, Reza Radfar Pages 293-315
    Researchers have been researching portfolio optimization issues for several years. One of the main issues is to determine the optimization method, which is to form an optimal investment portfolio, ie to minimize investment risk and maximize investment profit. The aim of this study is to investigate the strategic capability of network matrix and fuzzy genetic neural model (ANFIS) in optimizing the investment portfolio among companies on the Tehran Stock Exchange. Grouping stocks by network matrix based on new variables including aggressive, indifferent and defensive stocks provided by Roodpashti (2009) and traditional variables including growth, growth-value and value stocks and classification of companies based on their market value and use. From the law of quarters and finally their weighting is considered in proportion to the return of that share. The design and presentation of a stock portfolio optimization model using adaptive fuzzy neural inference system and its combination with genetic algorithm (ANFIS) in which two different categories of technical and fundamental variables are used as model inputs. Research outputs show that these systems have the necessary ability to optimize the stock portfolio. Therefore, a combined model of neural networks and fuzzy reasoning theory with genetic algorithm has been used to weight the factors affecting stock portfolio optimization in the 7 years leading up to 1398.
    Keywords: Stock portfolio optimization, Artificial Neural Networks, Fuzzy Logic, Genetic algorithm, adaptive fuzzy neural inference system
  • Meysam Fadaee Vahed, MohammadAli Dehghan Dehnavi*, Ali Divandari, Meysam Amiry Pages 317-334

    Systemic risk has been considered as one of the new concepts in the field of finance since 2008 and this risk is more considered in the banking industry due to the close relationship between banks in their daily operations. Therefore, identifying the factors affecting this risk in the banking industry is the main purpose of this study. In this study, the relationship between macroeconomic indicators (interest rate, economic growth rate and inflation), risk (liquidity and default risk) and competitiveness (Herfindahl-Hirschman index and asset size) using banks' data from 2009 to date and with The GMM data panel method was tested. The results of modeling show that there is a significant and direct relationship between default risk index (credit) and systemic risk of the banking industry. Also, in all competition indicators, including Herfindahl-Hirschman index and the size of banks, there is a direct relationship, and in macroeconomic indicators, the relationship between interest rates and inflation with the systemic risk of banks is direct and significant.

    Keywords: systemic risk, Economic growth rate, Inflation, Herfindahl-Hirschman index, credit risk
  • Alireza Badkoobeh Hezaveh, Ali Esmaeilzadeh Maghari * Pages 335-352
    Mutual funds are professional finance institutions which have invested in securities, by investors’ payments, while enjoying the professional management as well as decrease in non-systemic risk. On the other hand, investors require some approaches to evaluate the performance of mutual funds including, data envelopment analysis as a multi-purpose decision making method. Efficient and inefficient companies may be specified by this method, as well as a reference to achieve the efficiency limit for inefficient companies. This research aims to evaluate efficiency of mutual funds by the method of data envelopment analysis. The interval is begun from 2018 until the end of the spring of 2020 and all stock mutual funds form the statistical society. Also 35 mutual funds is a statistical sample. The results show meaningful correlation between obtained efficiency by the method of data envelopment analysis and the real output of mutual funds. So data envelopment analysis is a suitable method to evaluate efficiency of mutual funds. The results indicate that increase in total assets of mutual funds enhance their efficiency. But the age of mutual funds does not affect their efficiency.
    Keywords: Mutual Funds, Efficiency, Data Envelopment Analysis Approach
  • Arefeh Mohaghegh, Mohsen Hamidian *, Sayed Ali Hoseyni Esfyadvajany, GholamReza Jafari Pages 353-369

    The focus of this study is on the Iranian stock market financial market. In fact, the aim of this study is to investigate market modeling using entropy transfer matrix. Investing in the capital market and buying stocks of companies that have a lot of entropy is associated with a lot of risk, and due to the high risk and the possibility of bankruptcy, the principal and profit of capital may be lost. We received data on trading volume, disclosure quality, monthly index, corporate governance, and 12-month profit quality for 27 companies from the Iranian stock market and OPEC's monthly oil price, monthly inflation rate, ozone rate, and the price of an ounce of gold between 2009 and 2017. The special importance of the capital market in the development of the economy is through the efficient management of capital and the optimal allocation of undeniable resources. Investing in the capital market requires a decision that requires information about the future state of the stock market price. After a series of drastic changes that have taken place in a row, the trend of data changes is moving towards negative. In other words, in a continuous cycle, the higher the degree of change, the closer the probability of approaching a state of stillness

    Keywords: market modeling, entropy transfer matrix, financial markets
  • Einollah Zamani Eskandari, Mohammadreza Mehrabanpour *, Azita Jahanshad Pages 371-395

    The purpose of this study is to identify and evaluate the strategic and future drivers of education and research in the country's tax system with an economic approach. This research has been done with the approach of futures studies with Delphi-fuzzy method and analysis of matrix of interactions based on interviews with tax experts. Research method used from methodological perspective, survey research (field research); From the point of view of nature, it is descriptive-analytical and from the methodological point of view, it is based on the mixed method (a combination of quantitative and qualitative). After identifying the first 21 drivers in the stages of questioning, interviewing and fuzzy Delphi questionnaire, in order to finalize and evaluate the effective and future-making drives, all the identified drives are analyzed based on the fuzzy triangular mean and for analysis. Interactions between propellants Mick Mac software is used. Based on the results of the study, 7 propellants in the fuzzy Delphi stage were determined, which were again sent to experts to determine the analysis of cross-effects. The title of Strategic and Futuristic Propulsion was approved.

    Keywords: Foresight, Drivers, Education, Research, Tax system
  • Nasrin Ranjbar Shamsi, Zahra Pourzamani*, Farzaneh heidarpoor, Afsaneh Tavangar. Pages 397-414

    Investors want to be aware of the performance of investment companies. The more information available and the more skillful the use of available information, the more accurate the performance of the company will be.The purpose of this study is to analyze the relationship between risk criteria and performance with emphasis on the effective role of risk management in companies listed on the Tehran Stock Exchange. Therefore, the financial information of 132 companies between 1390 and 1397 was used as a statistical sample. In this research, the structure analysis method is used, which is a test of a special model of the relationship between variables, because this model is a comprehensive approach to test hypotheses about the relationships of observed and hidden variables. It has a significant effect and the effectiveness of risk management as an intervening variable modulates this relationship.

    Keywords: Performance Criteria, Risk Criteria, Risk Management Effectiveness, structural equations
  • shahrzad kashanitabar, Miffeiz Fallahshams*, Ebrahim Chirani, gholMREZA ZOMORODIAN Pages 415-433

    Stock market as a part of the capital market plays a very important role in directing savings to the manufacturing sector in all countries. Today, in the economy of many developing countries, the situation of macroeconomic variables is not consistent with the ascension of stock indices, and in fact the relationship between the economy and the stock has been discontinued. Today, in the economy of many developing countries, the situation of macroeconomic variables is not consistent with the increase in stock indices, and in fact the relationship between the economy and the stock has been discontinued. In the present study, for the prediction of price bubbles, the daily data of 144 companies in the Tehran Stock Center during the period of 1389 (1396) has been analyzed by the generalized autoregressive conditional heteroscedasticity (GARCH). Based on the results of the data analysis, member firms in the stock center in the years under consideration have been priced bubbles that were higher in the first six months of the year. The factors that triggered price bubbles include political shocks, returns in parallel bubbles, such as oil, currency and gold.

    Keywords: Price Bubbles, Stock, Securities, generalized autoregressive conditional heteroscedasticity
  • Mir Seyed Mohammad Mohsen Emamat*, Payam Hanafizadeh Pages 435-450

    The aim of this study is to optimize stock portfolios by considering uncertain returns and the investment’s utility function in the Tehran Stock Exchange. For this purpose, a two-stage recursive algorithm and a utility function have been used. Securities are selected according to the list of 50 most active companies that was published by the Securities and Exchange Organization per season between the years 1390 to 1394. Considering the returns in this five-year period, the returns vector and covariance matrix are determined and after modeling the optimal portfolio is presented. The results show that the optimal portfolio includes: Iran Transfo (0.15), Eghtesad Novin Bank (0.1), Saipa (0.15), Ghadir Investment Company (0.15), Foolad Mobarakeh Esfahan (0.15), Mokhaberat Iran (0.15) and Meli Sanaye Mess Iran (0.15). The quality of the results is compared with real returns in the following year (1395). The results show the high accuracy of the algorithm.

    Keywords: Stochastic Optimization, Nonlinear Programming, Stock Portfolio, investment
  • Rohollah Najafi, Mahdi Madanchi Zaj*, Mirfeyz Fallahshams, Ali Saeedi Pages 451-488

    After the financial crisis of 2007-2009, regulation and supervision of the financial sector have undergone extensive changes in different sizes and are stricter. Financial institutions that were not under surveillance until the financial crisis are now being supervised and regulated, and those under supervised have been required to comply with the rules and regulations. Regarding the important role of financial institutions in the capital market and the necessity of efficient and effective supervision on these institutions, the present paper tries to investigate the features, processes, dimensions and desired structures of financial institutions in capital market using comparative study of developed countries. the results show that most of the countries of the world are driven from the rule-based supervision pattern, which is mainly investigating the historical performance of financial institutions at a time of time and is based on transaction- to risk-based supervision pattern, focusing on continuous and process-based supervision. in this study, in addition to investigating the macro structure of world financial markets compared to iran, structure, dimensions, features and tools used in the risk- based supervision pattern are investigated. in addition, the results of adaptive study are presented in the comparison table and the proposed model with the aim of optimizing the existing structure of supervision of financial institutions in the capital market is presented as conceptual model at the end of the paper.