فهرست مطالب

نشریه پژوهش های جغرافیای اقتصادی
پیاپی 1 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کریم حسین زاده دلیر*، زهرا رسول زاده، هادی محمدخانلی صفحات 1-15

    در دهه های اخیر موضوع کیفیت محیط شهری به یک بحث تخصصی و عمومی در جامعه تبدیل شده است و توجه مردم از اهداف مادی، به ماهیت زندگی در مجموعه های ناکارآمد شهری معطوف شده است آنچه در این میان واضح است، آن است که تمام مشکلات شهری یک مولفه کیفیت محیطی دارند، به عبارت دیگر بسیاری از مشکلات محیطی به سرعت به مشکلات شهری تبدیل خواهد شد. به همین دلیل در سال های اخیر توجه به ایجاد پایداری محیطی و کیفیت محیط شهری مطلوب، کیفیت زندگی و اجتماعات سالم باعث توجه بیشتر به ابعاد کیفیتی در محیط های شهری شده است. در این تحقیق کیفیت محیط شهری منطقه 5 شهرداری تبریز مورد سنجش قرار گرفته است. رویکرد پژوهش حاضر اکتشافی (در دو سطح توصیفی و تحلیلی) و تکنیک پیمایشی بوده است. با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه محله های مورد مطالعه 380 نفر در نظر گرفته شد. با استفاده از آزمون T تک نمونه ای کیفیت محیط شهری مورد سنجش قرار گرفت و در مرحله بعد با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی رگرسیون چندگانه، شاخص های تاثیرگذار بر کیفیت محیط شهری منطقه مورد شناسایی قرار گرفت. نتایج آزمون T تک نمونه ای نشان داد که از نظر ساکنان، کیفیت محیط شهری منطقه 5 شهردار تبریز در سطح بالایی قرار ندارد و رضایت بالایی از کیفیت محیط شهری منطقه در میان ساکنان وجود ندارد. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که در سطح ویژگی های کالبدی- فضایی، در منطقه 5 شهرداری تبریز زیر شاخص سازمان دسترسی و راه ها دارای بیشترین تاثیر (0.518=B) را بر میزان رضایت شهروندان دارا می باشد. در سطح ویژگی های کارکردی - خدماتی، زیر شاخص خدمات رفاه اجتماعی (0.531=B) دارای بیشترین تاثیر می باشند. در سطح ویژگی های محتوایی، زیر شاخص سلامت محیطی (0.680=B) و (0.627=B) بیشترین تاثیر را دارند.

    کلیدواژگان: کیفیت محیط شهری، رضایت مندی، رگرسیون چند متغیره، منطقه 5 شهرداری تبریز
  • علی شماعی*، محمدتقی حیدری، حسین طهماسبی مقدم صفحات 16-32

    ساخت فضایی شهرها به مثابه‏ی یک پیاز؛ اگر چه از بیرون ساده به نظر می رسد، اما در حقیقت به خاطر داشتن لایه های زیاد، فریبنده است. اگر هر لایه به طور جداگانه بررسی شود، یک کل را از دست داده ‏ایم. در مطالعه ‏ی ساخت فضایی بافت‏ های فرسوده و محتوای آن(وضعیت پایداری) نیز ، علل و عوامل موجده آن نبایستی فقط از یک زاویه نگاه شود. پژوهش حاضر می کوشد پالیسی های کلان موثر بر وضعیت ساخت موجود بافت فرسوده‏ ی شهر زنجان را درک و میزان اثرات آن بر وضعیت را، مورد واکاوی قرار دهد. برای دست‏یابی به هدف فوق به طرق بانک‏ کاوی منابع کتابخانه ‏ای و مشاهده ‏ی میدانی(مصاحبه با سرپرستان خانوار ساکن بافت"491" نفر و خبرگان و متخصصین امر"30 نفر") مواد مورد نیاز تحقیق جمع آوری و با استفاده از از نرم افزارهای« ArcGis, lisrel » فراوری می‏گردد. نتایج تحلیل نشان داد عوامل ساختاری کلان اقتصادی با ضریب معنی داری 9.99 وضریب تاثیر 0.92 به میزان بیش‏تری ساخت فضایی بافت فرسوده شهر زنجان را تبیین می نماید. به‏ عبارتی؛ ساختار اقتصادی متمرکز و دولت ‏گرا اقتصاد نفت و تاثیر آن بر تحولات فضایی شهر و تخصیص فضایی منابع مالی به صورت یکپارچه، توانسته بیش‏ترین ضریب تاثیر را در ساخت فضایی موجود بافت فرسوده شهر زنجان داشته باشد. همچنین عوامل کلان کالبدی در مرحله‏ی بعدی تاثیر قرار داشته و ساخت فضایی چند لایه ‏ی بافت فرسوده‏ی زنجان را تبیین می نمایند. نوسازی پوسته ‏ی اول بلوک‏ه ای ساختمانی در حاشیه ‏ی معابر اصلی با تکیه بر فضاهای تجاری ختم می‏گردد. عرض معابر و مصوبات تشویقی نوسازی بافت قدیم؛ امکان بلندمرتبه سازی و گسترش ارتفاعی واحدهای ساختمانی را فراهم نموده و نتیجه ‏ی امر، ایجاد لفافه ‏های فضایی جدید و کاملا متضاد با پوسته ‏های دوم و سوم بافت می باشد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، رویکرد زیست پذیری، ساختارهای کلان، شهر زنجان
  • اکبر کیانی*، فرضعلی سالاری سردری صفحات 33-46
    امروزه با توجه به رشد جمعیت و توسعه‏ی فیزیکی- کالبدی شهرها، ساختار و فرم فضایی توسعه‏ی شهری از اهمیت فراوانی برخوردار است و شهر فشرده، الگوی مدیریت و توسعه‏ی شهری شهرهای فردا و رشد هوشمند می باشد. یکی از عوامل پایداری شهرها، ارتباط بین شکل و فرم فیزیکی شهر (ساختار فضایی- کالبدی) می باشد. این مقاله به بررسی وضعیت و شاخص های عمده در فرم شهر پایدار و عوامل موثر و متاثر آن می پردازد و محاسن و معایب فرم پراکنده شهر لامرد (ساختار، فرم و توسعه فضایی شهر) مورد بررسی قرار خواهد داد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و تطبیقی بوده و روش گردآوری داده ها به صورت کتابخانه ای می باشد و جمع آوری اطلاعات شاخص های پراکنده رویی از طریق اطلاعات شناختی - عملکردی و مطالعه طرح جامع و تفصیلی شهر استخراج شده است. برای نیل به اهداف تحقیق، با بررسی مطالعات گذشته و با بهره گیری از پارامترهای لازم و تاثیرگذار با تحلیل تراکم شهری شهر لامرد و چگونگی و علل توسعه شهری پراکنده و گسترده شهر را تبیین نمایم. در پایان به ارزیابی عینی و کیفی، تحلیل و مقایسه ی نظریه های مرتبط با فرم های پایدار شهری و تفاوت ها و اشتراک های آن ها و در نهایت جنبه های عملکردی و نتایج و پیامدهای عملی و واقعی نظریه ها با وضعیت شهر می پردازد و در انتها راهکارهایی ارایه خواهد گردید. بر اساس بررسی ها و تحلیل های صورت گرفته در سال های 1345-85، مساحت شهر لامرد، حدود  6 برابر و جمعیت آن 5 برابر افزایش یافته است. طی این سال ها، تراکم ناخالص جمعیتی شهر، از 3/131 نفر به 1/30 نفر در هکتار کاهش یافته است. عدم کاهش شدید تراکم ناخالص جمعیتی در سال های متفاوت، بیان‏گر گستردگی بیش از حد شهر و خالی ماندن فضاهای زیاد و غیرفعال سطوح شهری در محدوده‏ی شهر لامرد و در نهایت توسعه افقی و گسترده -پراکنده محلات شهر لامرد می باشد که این امر باعث ناپایداری شهری در توزیع بهینه خدمات و دسترسی به امکانات برای ساکنان شهر و افزایش هزینه های زیرساختی و اتلاف انرژی شده است. تراکم خالص مسکونی در سال85 برابر با 85/85 نفر در هکتار و در سال 95 برابر با 73 نفر در هکتار و تراکم جمعیتی برابر با 29 نفر در هکتار می باشد.
    کلیدواژگان: پراکنده رویی شهری، شهرگسترده، توسعه پایدار، الگوی رشد شهر، لامرد
  • مجید یاسوری*، مریم سجودی صفحات 47-60

    شهر رشت به ‏عنوان یکی از مراکز قوی برای حوزه‏ های پیرامونی و بلافصل خود نقش ویژه‏ای در توسعه‏ ی اقتصاد روستایی استان گیلان و حتی استان‏ های هم‏جوار داشته است. این پژوهش با ارایه ‏ی فرضیه ‏هایی و باتوجه به شاخص‏ه ای موثر در تعیین تعامل کارامد مابین نقاط روستایی- شهری، سعی در تعیین سهم و نقش شهر رشت در توسعه ‏ی اقتصاد روستایی و تقویت روابط شهر و روستا استان دارد. جهت تعیین تکرار مداوم عرضه و فروش محصولات از سوی روستاییان و واسطه‏ گران همچنین تقویت اقتصاد خانوار روستایی با استفاده از «روش آزمون T» استفاده شده است؛ همچنین با استفاده از معادله ‏ی «رگرسیون» و بررسی معناداری شیب رگرسیونی رضایت‏مندی از نگاه فروشندگان و یا عرضه کنندگان محصولات و در نهایت از روش «رگرسیون» خطی چندگانه برای بررسی ابعادکالبدی-فضایی واجتماعی شهر رشت بر متغیر ملاک رضایت دست‏فروشان محلی استفاده شده است. یافته ‏های پژوهش نشان می ‏دهد شهر رشت به دلایلی چون فاصله‏ ی نزدیک و امکان برقراری ارتباط سهل با روستاها و حوزه‏ه ای جدانشدنی خود، وجود محصول مازاد در روستاهای استان، نیاز به درآمد و نداشتن شغل دیگر توسط بسیاری از روستاییان، انگیزه‏ هایی چون دست‏یابی به سود بیش‏تر، تمایل و رغبت مردم شهر رشت به استفاده از محصولات کشاورزی، دامی و لبنی با کیفیت و... مورد توجه بسیاری از روستاییان بوده است. مقایسه‏ ی دو گروه (دست‏فروشان دایمی و متناوب و دوره‏ای) توسط آماره آزمون T برابر 46/8 شده و اختلاف معناداری بین گروه‏ ها از لحاظ رونق اقتصادی برحسب میزان دست‏فروشی محصولات کشاورزی در شهر رشت مشاهده می ‏شود. همچنین میزان ضریب هم‏بستگی بین رضایت و رونق اقتصادی دست‏فروشان محصولات کشاورزی در رشت برابر 425/0 شده که با ضریب اطمینان 95درصد این فاکتورها با هم ارتباط معنادار دارند و میزان ضریب هم‏بستگی بین رضایت دست‏فروشان محصولات کشاورزی و ابعاد کالبدی فضایی و اجتماعی شهر رشت برابر584/0 شده نتیجه می‏گیریم فاکتورها با هم ارتباط معنادار دارند.

    کلیدواژگان: تعاملات متقابل، اقتصاد روستایی، محصولات مازاد، بازار، شهر رشت
  • حجت ارژنگی مستعلی بیگلو، علیرضا محمدی* صفحات 61-75
    سکونت‏گاه های غیررسمی، ناحیه‏ های نابسامانی هستند که در اغلب شهرهای بزرگ و میانی کشور از جمله شهر اردبیل شکل گرفته و گسترش یافته اند. در ایران در مواجهه با این نواحی، تاکنون راهکارهای مختلفی امتحان شده است؛ تخریب، جابجایی، مکان و خدمات، بهسازی، توانمندسازی از جمله ی این راهکارها بوده اند. اما ، هیچ‏کدام از راهکارهای ذکر شده، نتوانسته اند منجر به سامان‏دهی پایدار این محله‏ها شوند. پژوهش حاضر به دنبال انتخاب راهکار مناسبی برای سامان‏دهی محله‏ ی ایران آباد شهر اردبیل می باشد. این پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی است و از روش پیمایشی برای گردآوری داده ها استفاده می کند. از بین راهکارهای مختلف 4 راهکار شامل مکان و خدمات، توانمندسازی، بهسازی و بهسازی اجتماع محور از طریق 11 معیار مورد توسط 45 خبره ، مورد ارزیابی قرار گرفته اند. از نرم افزارهای «DEMATEl وSuper Decision» در تجزیه و تحلیل داده ها و انتخاب گزینه های مناسب استفاده شده است. از روش DEMATEL» برای تعیین روابط بین معیارها و از روش فرآیند تحلیل شبکه ای(ANP) برای وزن‏دهی به معیارها و انتخاب گزینه ی نهایی استفاده شده است. رویکرد بهسازی اجتماع مبنا با مقدار ضریب (0/104)، راهکار توانمندسازی با ضریب (0/084)، راهکار بهسازی با ضریب (0/036) و راهکار تامین زمین خدمات با ضریب (0/008) به ترتیب اولویت به عنوان گزینه های سامان‏دهی محله ی ایران آباد محسوب می شوند. همچنین از بین 11 معیار، 3 معیار بهبود کیفیت مساکن و معابر با ضریب (286/0)، عملیاتی بودن با ضریب (0/112) و مشارکت مالک با شهرداری با ضریب (0/10561/0) از بیش ترین اهمیت و تاثیر در انتخاب مناسب ترین راهکار برای سامان‏دهی محله ی ایران آباد برخوردار بوده اند. از بین رویکردهای مختلف سامان‏دهی سکونت‏گاه‏های غیررسمی، رویکرد برنامه ریزی اجتماع مبنا بهترین گزینه سامان‏دهی محله‏ی ایران آباد می باشد.
    کلیدواژگان: اسکان غیررسمی، برنامه ریزی اجتماع مبنا، تصمیم گیری چندمعیاره، شهر اردبیل، محله ایران آباد
  • کرامت الله زیاری*، رامین قربانی، فاطمه سادات کهکی، کیوان جمالی صفحات 76-91
    در دنیای امروز اکثر برنامه ریزان و صاحب ‏نظران شهری در تلاش هستند تا با بکارگیری راهبردهای مناسب، مشکل‏ هایی نظیر تمرکزگرایی شدید، نابرابری‏ های منطقه ای و.. را در حوزه‏ های شهری حل کنند که در این میان توجه به توسعه و تقویت شهرهای میانی و شناخت توان‏ ها و قابلیت‏ های این شهرها می‏تواند گره ‏گشای بسیاری از مسایل و مشکل ‏ها باشد. در همین راستا این پژوهش با شناخت توان ها و قابلیت های شهرهای میانی و تدوین اهداف و برنامه ‏ریزی‏ ها در راستای آن سعی دارد ضرورت توجه جدی و اساسی به این شهرها به منظور ساماندهی حوزه‏ه ای شهری را مشخص سازد. این نوشته از نظر هدف، کاربردی توسعه‏ ای و با روش توصیفی تحلیلی انجام گرفته است که پس از تشریح نقش و اهمیت شهرهای میانی در شبکه ‏ی شهری با کمک روش کتابخانه ای و اسنادی، به بررسی توان‏ ها و چالش‏ های حال و پیش روی شهرستان شهریار به‏ عنوان یک شهر میانی و ترسیم هدف ‏ها و راه‏ه ای رسیدن به آن، با استفاده از نظر متخصصان و صاحب نظران می پردازد. بدین منظور برای بررسی موضوع از مدل Meta SWOT استفاده شده است. با بررسی شرایط پس از شناخت و تعیین توان‏ه ا و قابلیت ‏های شهرستان شهریار و رقبای منطقه ‏ای آن، بر اساس یافته های پژوهش، مولفه‏ ی فاصله‏ ی مناسب نسبت به دو کلان‏شهر تهران و البرز، مهم‏ترین مزیت شهریار معرفی شد؛ همچنین زیرساخت‏ های مناسب ارتباطاتی و مسکن مناسب، بالاترین تناسب استراتژیک را دارا هستند. از طرف دیگر مولفه های بهبود و هماهنگی طرح‏ های بالادستی و افزایش سرمایه‏ گذاری بخش خصوصی دارای بالاترین قدرت تاثیرگذاری بوده و مولفه های فاصله‏ی مناسب نسبت به تهران و البرز و ایجاد محیط کسب و کار در سطح شهرستان دارای بالاترین درجه‏ی ضرورت می‏ باشند.
    کلیدواژگان: شبکه شهری، منابع و قابلیت، Meta- SWOT، توسعه منطقه ای، شهریار
|
  • Karim Hosseinzadeh Dalir *, Zahra Rassoulzade, Hadi Mohammad Khanly Pages 1-15

    In recent decades, the issue of the quality of the urban environment has become a specialized and public issue in societies, and people's attention has shifted from material goals to the nature of life in dysfunctional urban complexes. What is clear is that all urban problems are of an environmental quality component. In other words, many environmental problems will quickly turn into urban problems. For this reason, in recent years, environmental sustainability, quality of desired urban environment, quality of life, and healthy communities have paid more attention to the quality dimensions in urban environments. In this research, the quality of the urban environment in District 5 of Tabriz Municipality is assessed. The approach of the present study is exploratory (at both descriptive and analytical levels) and it avails of survey method of research. Using Cochran's formula, the sample size of the studied neighborhoods was calculated to be 380 people. Using one-sample t-test, the quality of the urban environment was measured and in the next step, using the hierarchical analysis method of multiple regression, the indicators affecting the quality of the urban environment were identified. The results of one-sample t-test showed that from the residents' point of view, the quality of the urban environment of District 5 of Tabriz Municipality is not at a high level and there is no high satisfaction with the quality of the urban environment of the region among the residents. The results of multiple regression analysis showed that at the level of physical-spatial characteristics, the indices of Access and Roads Organization have the greatest impact (B= 0.518) on the level of citizens' satisfaction. At the level of functional-service characteristics, the sub-index of social welfare services (B= 0.531) have the most impact on the citizens satisfaction. At the level of content characteristics, sub-indices of environmental health (B= 0.680) and (B = 0.627) have the greatest impact on their satisfaction.

    Keywords: Urban environment quality, Satisfaction, Multivariate regression, District 5 of Tabriz Municipality
  • Ali Shamai *, MohamadTaghi Heydari, Hossein Tahmasebi Moghadm Pages 16-32

    Spatial construction of cities as an onion; although looks simple from outside, is literally beguiling because it is of many layers; if each layer is examined separately, we would lose the whole in entirety. In the study of the spatial construction of worn-out fabric and its content (sustainability status), its causes and factors should not be viewed only from one angle. Viewed hence, the present study is an attempt to understand the macro driving forces rhythms affecting the present construction of worn out fabric of Zanjan city, and to examine the degree to which such rhythms have an effect on the current status of the same area. To these ends, using library study and field observation (interview with heads of households  residing the fabric (491 people) and experts (30 people)), the data were collected and then analyzed using ArcGIS and LISREL software. The results showed that macroeconomic structural factors with a significance coefficient of 9.99 and an impact factor of 0.92explain, to a greater extent, the spatial construction of the worn-out fabric of Zanjan. In other words, a centralized and state-oriented economic structure, oil economy and its impact on the spatial transformations of the city, and spatial allocation of financial resources in a homogeneous manner have managed to exert the greatest impact factor on the spatial construction of the present worn-out fabric of Zanjan city. Also, macro-physical factors occupy the second level of influence and explain the multi-layered spatial construction of Zanjan’s worn-out urban fabric. Renovation of the first shell of the building blocks at the edge of the main thoroughfares has ended in relying on commercial spaces. Width of passages and incentive approvals for renovation of old fabric have provided the possibility of high-rise construction and an increase in buildings’ height, culminating in the development of new "spatial envelopes" in stark contrast to the second and third layers of the fabric.

    Keywords: Sustainable development, livability approach, macro structures, Zanjan City
  • Akbar Kiani *, Farzali Salari Sardari Pages 33-46
    Today, due to population growth and physical-structural development of cities, the structure and spatial form of urban development is of great importance and the compact city serves as a model for urban management and development of tomorrow's cities and smart growth. One of the factors of urban sustainability is the relationship between the shape and physical form of the city (spatial-physical structure). This article examines the situation and major indicators of sustainable city form and its dialectical relationship with other factors, and sheds some light on pros and cons of  urban sprawl of Lamerd city (including its morphology, i.e. structure, form and spatial development of the city). This study, employing library study method of research, adopts descriptive-analytical and comparative approach to data collection. The data of the urban sprawl indicators are collected through cognitive, functional information and studying comprehensive and detailed plans of the city.. By reviewing the literature and using the necessary and effective parameters obtained through analyzing the urban density of Lamerd city, an attempt is made to explain the reasons behind the sprawl and extensive urban development of the city. In the end,  the theories related to sustainable urban forms and morphology, their convergences and divergences, and finally the functional aspects and the implications of the theories in question for the city status are touched upon, concluding by making some suggestions. According to the studies and analyses conducted in 1345-85, the surface area and population of Lamerd city has increased about six and five times, respectively. During these years, the gross population density of the city has decreased from 131.3 people to 30.1 people per hectare. The lack of a sharp decrease in gross population density in different years indicates the excessive expansion of the city and the vacancy of many spaces and inactive urban areas and finally the horizontal, expanded, sprawl  development of neighborhoods in Lamerd, bringing about urban unsustainability in optimal distribution of services and access to facilities for the city residents, and in a rise in infrastructural costs and energy waste. The net residential density in 1985 is 85.85 people per hectare and in 1995 the net residential density and population density are  73  and 29 people per hectare, respectively.
    Keywords: Urban sprawl, spatial development pattern, Sustainable development, urban growth pattern, Lamerd
  • Majid Yasoori *, Maryam Sejoodi Pages 47-60

    The city of Rasht, as one of the strong centers for its peripheral and immediate areas, has played a special role in the development of rural economy in Gilan province and even neighboring provinces. Objectives This study tries to determine the share and role of Rasht city in the development of rural economy and strengthen the urban-rural relations of the province by presenting hypotheses and considering the effective indicators in determining the efficient interaction between rural-urban areas. It has been used to determine the continuous repetition of supply and sale of products by villagers and intermediaries and strengthen the rural household economy using the T test method; Also, by using the regression equation and examining the significance of the regression slopesatisfaction from the point of view of sellers or suppliers of products and finally the multiple linear regression method to examine the physical-spatial and social dimensions of Rasht on the criterion of local vendors satisfaction criterion. Findings show that the city of Rasht for reasons such as close distance and the possibility of easy communication with villages and their immediate areas, the existence of surplus product in the villages of the province, the need for income and no other job by many villagers, incentives such as achieving More profit, the desire of the people of Rasht to use quality agricultural, livestock and dairy products, etc. have been considered by many villagers. The comparison of the two groups (permanent, intermittent and periodic vendors) by t-test statistics is equal to 8.46 and there is a significant difference between the groups in terms of economic prosperity in terms of the volume of agricultural products in Rasht. Also, the correlation coefficient between satisfaction and economic prosperity of agricultural vendors in Rasht is 0.425 which is significantly related to the 95% confidence factor and the correlation coefficient between agricultural vendors satisfaction and the physical and spatial and social dimensions of Rasht is 0.584. We conclude that the factors are significantly related to each other

    Keywords: Mutual Interactions, Rural Economy, Excess Products, market, Rasht City
  • Hojat Arzhangi, Alireza Mohammadi * Pages 61-75
    Informal settlements are areas shaped and expanded in almost all major and middle cities of the Iran cities including the city of Ardabil. In the face of areas as such, as of today various ways have been put into test. A number of these ways include demolition, relocation, site and services, upgrading, and enablement of poor communities. However, none of these approaches have managed to bring about sustainable regularization of informal settlements. Therefore, the present study is aimed at selecting an appropriate approach to regularizing these neighborhoods. The study is a descriptive and analytical one that uses the survey method to collect data. Four approaches, among many others, including site and services, enablement, upgrading, and community-based upgrading were assessed by 45 experts, drawing on 11 criteria. DEMATEl and Super Decision software programs are used to analyze the data and select appropriate approaches. DEMATEL method is used to determin the relationship between the criteria and the Analytic Network Process (ANP) to give weight to the criteria and acheive the ultimate option. The approaches community-based upgrading with a coefficient of 0.104358, enablement 0.084083, upgrading  0.036029, and finally site and services 0.008924 are identified, in order of priority, as regularizing approach to r Iran Abad informal settlement. In addition, among 11 criteria, three criteria including improving the quality of housing and roads with a coefficient  0.286799, operationalizability  0.112727, and the owner partnership with the municipality 0.105613 are of the utmost importance and influence  in selecting the most appropriate approach to regularizing the neighborhood. Among the various approaches to regularizing informal settlements, the community-based planning approach serves the best option for regularizing the Iran Abad neighborhood
    Keywords: informal settlements, enablement, regularizing, community-based upgrading, Ardabil City
  • Keramatullah Ziiary *, Ramin Ghorbani, Fatemeh Kahaki, Keivan Jamali Pages 76-91
    In today's world, most urban planners and experts are trying to, employing appropriate strategies, resolve such problems as extreme centralization and regional disparities. Paying  attention to the development and strengthening of central cities and recognizing their capabilities and potential could solve many problems. Viewed hence, cognizant of the central cities capabilities and potential and formulating the corollary objectives and planning, this study is an attempt to  highlight the necessity of calling attention to these cities in order to regularize urban areas in question. As an applied, developmental study, the method is descriptive. Elaborating on  the role and importance of central cities in urban network, library and archival study is drawn on to investigate the current potential of and challenges to Shahriar Country as a middle city, and to outline, referring to expert view, its goals and ways to achieve them. To examine the subject in question, Meta- SWOT software program  is used. Examining the situation and identifying and designating the city capabilities and potential and its regional competitors as well, it was found that Shahriar of more proper distance than metropolises of Tehran and Alborz is the most important advantage of the city; appropriate communication infrastructures and affordable housing are also of the highest strategic fit. On the other hand, the parameters including improvement and coordination of higher order projects and an increase of private sector investment have the highest influence, and more proper distance than Tehran and Alborz and the business environment development in the county are of the highest degree of necessity.
    Keywords: urban network, resources, capabilities, Meta-SWOT, Regional Development, Shahriar