فهرست مطالب

راهبرد - پیاپی 95 (تابستان 1399)

فصلنامه راهبرد
پیاپی 95 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابراهیم بهمنی، هادی تیموری*، محمدحسین مشرف جوادی، علی ربانی خوراسگانی صفحات 5-29

    رهبری اثربخش از مهم‏ترین عوامل تعیین ‏کننده‏ ی موفقیت سازمان‏های نظامی است. در این پژوهش مولفه ‏های کلیدی رهبری اثربخش یک سازمان نظامی با استفاده از روش پژوهش کیفی داده بنیاد و با انجام 18 مصاحبه عمیق با فرماندهان یکی از یگان‏های ارتش جمهوری اسلامی ایران معرفی و تبیین شده است. مشارکت ‏کنندگان در پژوهش که مسئولیت فرماندهی سطوح عملیاتی یگان خود را در دوران دفاع مقدس برعهده داشته ‏اند، به شکل هدفمند و با روش نمونه ‏گیری نظری انتخاب شده ‏اند. نتایج این پژوهش حاکی از آن است؛ رهبران اثربخش نظامی، از بعد فردی دارای شخصیتی معنویت‏ محور، توسعه ‏یافته و هوشمند بوده ‏اند. این رهبران نظامی، بعد از تاثیرپذیری از عوامل فردی، سازمانی و اجتماعی، باور و اعتقاد درونی به ایثار داشته ‏اند. آن‏ها در ادامه، راهبردهای رفتاری خاصی مانند اصول‏گرایی، اعتمادسازی، ایجاد فضای تعاملی سازنده، توانمند‏سازی و متقاعدسازی پیروان و اعمال نفوذ کارکردی را در تعامل با نیروهای خود به ‏کار گرفته‏ اند. اتخاذ راهبردهای رفتاری ذکرشده توسط رهبران نظامی، باعث تحقق پیامدهای فردی و سازمانی در ابعاد نگرشی، رفتاری و عملکردی، مانند تعهد و رضایت شغلی و سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی و درنهایت انجام موفقی ت‏آمیز ماموریت و پیروزی نظامی شده است. یافته‏ های این پژوهش قابل استفاده ‏‏ی سازمان‏های نظامی و غیرنظامی در تدوین طرح های جذب، پرورش و توسعه رهبری است.

    کلیدواژگان: رهبری نظامی اثربخش، دفاع مقدس، جهان بینی ایثار، نظریه داده بنیاد
  • یاسر برخورداری صفحات 31-55

    انقلابیون در سال های آغازین قیام مردمی در ایران علیه نظام شاهنشاهی با تاکید و اصرار بر مولفه های سلب مشروعیت از سلسله ی پهلوی، جریان مبارزه را سامان دادند. براین اساس نخبگان انقلابی در طیف مسلمانان پیرو روحانیت مبارز، بدون معرفی اجزای نظام سیاسی جایگزین، کلیت نظام مطلوب را با محوریت ولایت فقیه وارد سپهر سیاسی کشور کردند. شتاب و شدت فرایند فروپاشی رژیم محمدرضا پهلوی، پرسش های متعددی را در ترسیم مولفه های نظام سیاسی موردنظر رهبران انقلاب اسلامی متوجه آنان کرد که پاسخ گویی به آن ها به منظور همراهی ثمربخش و نتیجه ی نهایی نهضت مردمی، ضرورتی انکارناپذیر می نمود. استاد شهید مطهری به عنوان یکی از برجسته ترین شاگردان امام خمینی (ره) و مطرح ترین رهبران فکری انقلاب اسلامی، سعی کرد با مساعی مسیولانه و بهره گیری از اصول اساسی دین اسلام به همراه مقتضیات بومی و ملی ایران، چارچوب مشخصی را برای استقرار الگوی حکمرانی و نظم جایگزین حل مساله و غلبه بر چالش های پیش رو ارایه کند. یکی از مسایل اساسی نظام سیاسی از ابتدای تاسیس تاکنون، وضعیت و شرایط خاص جمهوری اسلامی ایران برای مواجهه و تعامل با مخالفان در بحران های داخلی و دخالت های خارجی بوده که حاکمیت را همواره درمعرض دیدگاه های متناقض از همدلانه تا مغرضانه قرار داده است. این مقاله با درنظرگرفتن نقش بی بدیل اندیشه و سیره ی علمی و عملی استاد شهید مطهری در تکوین فرآیند مبارزه و استمرار تاثیر آن در سال های پس از پیروزی انقلاب اسلامی؛ درصدد پاسخ به این سوال است: «از دیدگاه شهید مطهری، در الگوی حکمرانی نظام جمهوری اسلامی ایران، چرا و چگونه بایستی مدارای سیاسی اعمال شود؟» در ادامه با بهره گیری از روش داده بنیاد و محوریت مفهوم سازی، ضمن تعریف مدارا در اندیشه ی غرب و اسلام و تبیین جایگاه مولفه ی مدارای سیاسی در منظومه ی فکری استاد شهید، کاربست مدارای سیاسی در نظام جمهوری اسلامی ایران از دیدگاه ایشان در حوزه های سه گانه ی بینش، گرایش و کنش مورد بازخوانی و بازاندیشی قرار گرفته و تجویزهای راهبردی در مواجهه با چالش های موجود در این حوزه ارایه شده است.

    کلیدواژگان: مدارای سیاسی، الگوی حکمرانی، اندیشه ی سیاسی، شهید مطهری، مخالفان سیاسی
  • فاطمه ثقفی*، علی محقر، منیره کاشیها، نسرین دسترنج صفحات 57-85

    این پژوهش با بهره بردن از تجارب کشورهای در مسیر توسعه یا توسعه یافته و با استفاده از نظرات خبرگان دانشگاهی، صنعتی و سیاست گذاری، مدلی مفهومی و بومی برای پساهمپایی فناورانه ارایه خواهد داد. ابتدا با ترکیبی از روش فراترکیب و تحلیل داده بنیاد، مدلی با استفاده از مقالات موجود در زمینه پساهمپایی در مجلات معتبر بین المللی استخراج شد. سپس برای تکمیل مدل، از مصاحبه های عمقی براساس نمونه‏گیری نظری خبرگان شرکت توربو کمپرسور نفت استفاده شد. این مدل پارادایمی دارای 95 کد اولیه و 21 مقوله محوری است. بدین ترتیب که برای شرایط علی، دو بعد عوامل داخلی و عوامل خارجی؛ برای شرایط مداخله گر، سه دسته عوامل سازمانی، مهارت‏های مدیریتی و قابلیت‏های فناورانه؛ برای شرایط زمینه‏ای‏، شش دسته عوامل سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فناورانه، محیطی و قانونی؛ برای پدیده، بعد الگوها؛ برای استراتژی‏ها، شش دسته استراتژی‏ شامل فناورانه، بازاریابی، تولید، نوآوری، توسعه، مدیریت دانش و پژوهش و درنهایت برای بعد پیامدها، دو بعد پیامدهای داخلی و خارجی شناسایی شد. مدل پارادایمی براساس نظرات خبرگان دانشگاهی اعتبارسنجی شده و براساس نظرات خبرگان شرکت توربو کمپرسور نفت، بومی سازی شد. این مدل، بیانگر الزامات و جنبه های تعیین کننده ورود این صنعت به مرحله پساهمپایی فناورانه است و برای الگوگیری در صنایع پیچیده مشابه در شرایط تحریم مفید خواهد بود.

    کلیدواژگان: همپایی، پساهمپایی، فراترکیب، تحلیل داده بنیاد
  • محمدباقر بهرامی، فریدون اکبرزاده*، روح الله شهابی، شیوا جلال پور صفحات 87-111

    شفافیت در آشکارشدن چگونگی تصمیم گیری حاکمان در عرصه قدرت به عنوان شاخصی از کیفیت سیاست و حکمرانی، یکی از پایه های اصلی دموکراسی و جمهوریت و از عوامل ارزیابی اجتماعی در ایجاد حکمرانی مطلوب است. شفافیت به عنوان یکی از ابزارهای نظارت مردمی بر پارلمان و تاثیرگذار بر فرایند تصمیم گیری در کشورهاست و می تواند بستر تحول در عرصه قانون گذاری را آماده کرده و فرصتی برای آغاز اصلاحات ساختاری در بخش های مختلف جامعه باشد. مجلس شورای اسلامی به عنوان یکی از قوای اساسی نظام جمهوری اسلامی ایران، در فرایند تصمیم گیری های کشور، نقشی اساسی را به عهده دارد که این مهم در کلیه اصول فصل ششم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران آمده است. از آنجا که شفافیت آرای نمایندگان از عوامل تعیین کننده در فرایند تصمیم گیری مجلس شورای اسلامی است، در این تحقیق، به بررسی ابعاد مختلف شفافیت و نقش آن در کارآمدی مجلس شورای اسلامی از طریق آرای نمایندگان، در چارچوب نظریه حکمرانی مطلوب پرداخته می شود. در این مقاله این پرسش را مطرح کرده ایم که: شفافیت آرای نمایندگان چه نقشی در کارآمدی مجلس شورای اسلامی از منظر حکمرانی مطلوب دارد؟ در پاسخ به پرسش فوق این فرضیه را مطرح کرده ایم که به نظر می رسد شفافیت آرای نمایندگان مجلس علاوه بر تحقق حق ذاتی مردم در آگاهی داشتن و نظارت بر وکلای خود، امکان اطلاع همه مردم از فرایند قانون گذاری و نظارت بر آن را فراهم می آورد و سلامتی و کارایی مجلس را تضمین می کند. در این پژوهش از روش توصیفی-تحلیلی بهره گرفته شده است.

    کلیدواژگان: شفافیت، آرای نمایندگان، مجلس شورای اسلامی، حکمرانی خوب، کارآمدی
  • فربد دیبا*، آرین قلی پور، علی اصغر پورعزت صفحات 113-137

    جامعه مهاجرین ایرانی در خارج از کشور از نظر میزان تحصیلات، یکی از باکیفیت‏ترین جوامع دور از وطن را تشکیل داده است. بسیاری از این افراد، پس از مهاجرت به کشورهای پیشرفته به تحصیلات تکمیلی می‏پردازند. بازگشت این افراد به ایران از طریق بالا بردن سرمایه انسانی کشور، راه توسعه را هموارتر خواهد کرد. هدف پژوهش حاضر، تحلیل آینده‏نگرانه مهاجرت معکوس نخبگان دانشگاهی است. مهاجرت معکوس نخبگان دانشگاهی ناظر به پدیده‏ ی بازگشت افراد پس از اخذ مدرک دکتری در خارج از کشور است. در این پژوهش با روش تحلیل لایه‏ای علت‏ها و با استفاده از ابزار مصاحبه‏ ی نیمه‏ ساختاریافته به بررسی استعاره/اسطوره ‏ها، گفتمان/جهان‏بینی و علل کلان اجتماعی مهاجرت معکوس نخبگان دانشگاهی در ذهن اعضای هییت علمی دانشگاه‏های وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری که در خارج از کشور تحصیل کرده‏اند؛ می‏پردازیم. با توجه به حقوق دریافتی پایین اعضای هییت علمی دانشگاه‏ ها در مقایسه با سایر کشورها، عدم امکان جذب در دانشگاه‏ها، دوگانگی بین زندگی خصوصی و زندگی اجتماعی افراد در ایران، نگرانی نسبت به آینده فرزندان، پیچیدگی و عدم شفافیت، ناپایداری اقتصادی و سیاسی کشور، بوروکراسی فرایند جذب در دانشگاه‏ها و عدم امکان فعالیت در بخش صنعت کشور، روند مهاجرت معکوس نخبگان دانشگاهی به کشور، در ذهن مصاحبه‏ شوندگان از چشم ‏انداز روشنی برخوردار نیست. همچنین در تلاش برای به تصویر کشیدن آینده‏های بدیل، مصاحبه‏شوندگان بر عواملی مانند رونق اقتصادی، امنیت سیاسی، برگرداندن اعتماد از دست‏رفته در عوامل اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی، تعامل با سایر کشورها، پذیرش و سازگاری با واقعیت‏های جدید جامعه، بهبود و تقویت ارتباط دانشگاه و صنعت و به ‏روزرسانی شرایط استخدام و به‏کارگیری اعضای هییت علمی تاکید داشتند.

    کلیدواژگان: مهاجرت، مهاجرت معکوس، نخبگان دانشگاهی، آینده پژوهی، تحلیل لایه ای علت ها
  • سید جلال الدین فرجی، سید جواد امینی*، مرجان جعفری نوذر، مجید آرش صفحات 139-165

    کلان شهرهای ایران به رغم مزیت های نسبی فراوان به علت فقدان رویکرد راهبردی و نگاه به آینده در حوزه مدیریت شهری و بی توجهی به نقش حکومت های محلی در ارتقای توان رقابتی، ضعف قابل توجهی درروند بین المللی شدن دارند. هرچند این روند به ساختار نهادی، اقتصادی و موقعیت ژیوپلیتیکی آنها بستگی دارد، اما بستر اصلی موفقیت و کارآمدی تا حد زیادی به سبک حکمرانی، میزان آزادی عمل، اختیارات و رقابت پذیری حکومت های محلی وابسته است. تدوین استراتژی های بین المللی سازی کلانشهرهای ایران هدف اصلی تحقیق است. روش تحقیق موردی- زمینه ای با رویکرد آمیخته است. داده ها به روش میدانی و ابزار مصاحبه و پرسشنامه گردآوری شد. با تحلیل مضمون، 217 مضمون پایه، 62 مضمون تفسیری و 7 مضمون محوری استخراج و با تعیین فرصت ها و چالش ها، نقاط قوت و ضعف حکمرانی محلی در ارکان نهادی، اقتصادی و ژیوپلیتیکی؛ راهبردهای بهبود عملکرد رقابتی و افزایش نفوذ ژیوپلیتیکی در سطح بین الملل ارایه شد. یافته ها بیانگر غلبه نقاط ضعف حکومت های محلی بر نقاط قوت و تفوق فرصت های محیطی بر چالش ها است و با استفاده از فرصت ها، می توان تاحدودی بر نقاط ضعف حکومت های محلی فایق گردید.

    کلیدواژگان: آینده، حکومت های محلی، مدیریت شهری، حکمرانی محلی، کلان شهرها، بین المللی سازی
|
  • Ebrahim Bahmani, Hadi Teimouri *, MohammadHossein Mosharaf Javadi, Ali Rabbani Khorsagani Pages 5-29

    Effective leadership is one of the major determinant factors of organizational success in military organizations.  In this research, using the qualitative research methods of grounded theory, the main components of effective leadership have been outlined. The data gathered through in-depth interviews with 18 commanders of a rapid-response unit of the Islamic Republic of Iran's army. The participants that commanded the military units during the Holy Defense were selected through a purposeful and theoretical sampling method. The findings reveal that efficient military leaders had a spiritual, intellectual, and mature character. The military leaders were affected by personal, organizational, and social factors and believed in the ideology of self-sacrifice. Next, they adopted appropriate behavioral strategies like acting according to principles, building trust, creating constructive interactive space, comprehensively empowering subordinates, and effective persuasion and functional influence. The outcomes of effective leaders’ behavioral strategies were the fulfillment of personal and organizational goals like the job and organizational commitment, organizational citizenship behavior, and ultimately military victory. The findings of this study can be used by military and private organizations to recruit, train, and develop leadership plans.

    Keywords: Effective military leadership, Holy Defense, The ideology of
  • Yaser Barkhordari Pages 31-55

    In the early years of the popular revolution in Iran, the revolutionaries organized the struggles by maintaining and emphasizing the elements of the illegitimacy of the Pahlavi dynasty. Accordingly, the revolutionary elites in the Muslim spectrum, following the combatant clergy, with the axis of Velayat-e Faqih, joined the political sphere of the country. The pace and strength of the process of the collapse of Mohammad Reza Pahlavi's regime raised several questions in identifying the components of the political system sought by the leaders of the Islamic Revolution, which answering them to characterize the actual and final outcome of the popular movement. Shahid Motahari, as one of the most notable students of Imam Khomeini and the most prominent intellectual leaders of the Islamic Revolution, by developing a clear paradigm and utilizing the basic principles of Islam along with the local and national conditions of Iran, tried to provide an alternative governance and order to solve problems and address the obstacles ahead. The peculiar situation of the Islamic Republic of Iran to engage and deal with dissidents in domestic crises and foreign interferences has always exposed the government to contradictory views that remained one of the significant problems of the government since its foundation. Considering the unique role of the thought and scientific and practical life of Shahid Motahari in the development of the struggle movement and the continuity of its influence in the years following the victory of the Islamic Revolution, this paper seeks to address the following question: "From Shahid Motahari's perspective, in the governing paradigm of the Islamic Republic of Iran, how and why should political tolerance be exercised?" Then, by using the data method of foundation and conceptualization, while defining tolerance in Western and Islamic thought and explaining the position of political tolerance in the Shaheed Motahari's intellectual system, the application of political tolerance in the Islamic Republic of Iran from his point of view in the three areas of insight, inclination, and action has been reviewed and revised. Consequently, strategic recommendations have been presented in the face of the challenges in this area.

    Keywords: political tolerance, Ruling Model, Political Thought, Shahid Motahari, political opponents
  • Fatemeh Saghafi *, Ali Mohaghar, Monireh Kashiha, Nasrin Dastranj Pages 57-85

    This research seeks to provide a conceptual and indigenous model for the technological post-catch up, drawing on the experiences of developing or developed countries and using the views of academic, industrial, and policy experts. The statistical population of the research in the first stage is studies and analysis in the field of catch up and post catch up. The sample collected in the qualitative section includes 11 articles published in the leading international journals. In the second stage, the sample that was required to complete the in-deep interviews obtained based on a targeted judgment sampling of 6 experts. The grounded theory and meta-analysis methods have been used to evaluate qualitative evidence. A total of 95 primary codes were extracted from the meta-analysis of articles, which comprised 21 core concepts for the technological transition model. Consequently, two dimensions of internal and external factors for causal conditions; three factors including organizational, managerial skills, and technological capabilities for interventional conditions; six factors including political, economic, social, technical, environmental, and legal factors for the context conditions; patterns for phenomena; six strategies including technology, marketing, production, innovation, development, knowledge management, and research for strategies, and finally, two internal and external implications for the outcomes were identified.

    Keywords: Post catch up, technology, Grounded theory
  • MohammadBagher Bahrami, Fereidon Akbarzadeh *, Ruhollah Shahabi, Shiva Jalalpour Pages 87-111

    Transparency in how leaders make decisions in the sphere of power considered as a measure of political efficiency, the main foundations of democracy, and one of the variables involved in the social appraisal of the development of good governance. Transparency is assumed to be one of the instruments of popular oversight on parliament, affects the decision-making process in countries, and paved the way for enhancement of legislation, and offers an opportunity to initiate structural reforms in various sections of society. As one of the central elements of the Islamic Republic of Iran, the Islamic Consultative Assembly plays a vital role in the country's decision- making process. which, is laid out in all of the principles of section six of the Constitution of the Islamic Republic of Iran. Since the transparency of the votes of the delegates is one of the determining factors in the decision-making process of the Islamic Consultative Assembly, this study explores the various dimensions of transparency and its function, through the votes of representatives in the context of good governance to address the efficacy of the Islamic Consultative Assembly. The main research question of this article is: what role does the transparency of the representatives' votes play in the Islamic Republic of Iran Consultative Assembly effectiveness from the good-governance perspective? In order to answer this question we raise the following hypothesis: It seems, in addition to the realization of the constitutional right of voters to supervise their representatives, the transparency of the votes of Members of Parliament makes it easier for all people to be aware of a parliamentary mechanism that guarantees the health and effectiveness of the Parliament. This research utilizes a descriptive-analytic approach.

    Keywords: Representatives, Votes transparency, Islamic Consultative Assembly, Good Governance, effectiveness
  • Farbod Diba *, Aryan Gholipour, Aliasghar Pourezzat Pages 113-137

    In terms of education, the population of Iranian immigrants abroad has created one of the highest quality communities far from home. Many of these people pursue postgraduate studies after migrating to developed countries. The return of these people to Iran will increase the country's human capital and pave the way for development.  The aim of this research is a future-oriented analysis of the reverse migration of academic elites. The reverse migration of academic elites observes the phenomenon of the return of individuals after obtaining a Ph.D. abroad. In this study, the Causal Layered Analysis (CLA) method and semi-structured interview tools employed to examine metaphors/myths, discourse/worldview, and macro-social causes of reverse migration of academic elites in the minds of university faculty members of universities affiliated to the Ministry of Science, Research and Technology who have studied abroad. Due to the relatively low salaries of university faculty members compared to other countries, the impossibility of employment in universities, the duality between personal and social life of individuals in Iran, concerns about the future of children, complexity and lack of transparency, economic and political instability of the country, the bureaucracy of the university employment process and the impossibility of working in the country's industrial sector, the process of reverse migration of academic elites to the country, do not have a clear vision in the minds of the interviewees. At the same time, in an attempt to present alternative futures, factors such as economic prosperity, political stability, restoring lost confidence in social, cultural, economic, and political factors, engagement with other countries, recognition and adaptation to new realities of society, improving and strengthening the relationship between universities and industry, and modernizing the conditions of employment and recruitment of faculty members have been emphasized.

    Keywords: Emigration, reverse migration, academic Elites, Futures Studies, Causal Layered Analysis (CLA)
  • Seyed Jalalauddin Faraji, Seyed Javad Amini *, Marjan Jafari Nozar, Majid Arash Pages 139-165

    Despite the relative advantages, Iran's metropolises have significant vulnerabilities in the process of internationalization that are due to the absence of a strategic approach and potential direction in the field of urban management and, at the same time, the disregard for the role of local governments in enhancing the competitiveness of these cities. Although the existence of metropolises in the international arena depends on the economic and institutional structure on the one hand and the geopolitical situation on the other, however, the main factors of success depend primarily on the form, the degree of independence and power, and the competitiveness of local government. The goal of this study is to establish the appropriate strategies for the internationalization of Iran's metropolises. This research utilized applied type and case-field research method with a mixed approach. In the content analysis phase, 217 basic themes, 62 interpretive themes (organizers), and 4 central themes were identified. Then the strengths and weaknesses of local governance of Iranian metropolises in administrative, economic, and geopolitical spheres; and strategies of local governments to boost their competitive performance and develop geopolitical influence at the international level were presented. The research findings indicate that the weaknesses of local governments outweigh their strengths.  At the same time, the dominance of environmental opportunities over the challenges in this area. Thus, to a certain degree, taking advantage of the available potentials could reduce the shortcomings of the local governments.

    Keywords: future, Local governments, urban management, Local Governance, Metropolises, Internationalization