فهرست مطالب

آموزه های حدیثی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1399)

نشریه آموزه های حدیثی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زینب براتی* صفحات 3-22

    درکتاب علل الشرایع روایتی به نقل از امام صادق (ع) وارد شده با این مضمون که «خداوند عز و جل موجودی را مبغوض‏تر از احمق‏نیافریده زیرا محبوب‏ترین اشیاء که عقل باشد را از او گرفته است..» درظاهر حدیث، منافاتی وجود دارد ،چگونه می شود که خداوند نسبت به فرد احمق بغض داشته باشد در حالی که خودش او را احمق آفریده است ؟! واکاوی سندی حدیث بیانگر اینست که سند حدیث مرسل و معنن بوده و وثاقت یکی از راویانش نیز مشخص نیست.همچنین بررسی محتوایی و تحلیل واژگان حدیث حاکی از معنایی متفاوت از فهم رایج آن است وبیانگر اینکه: «احمق» فردی است که عقل خود را بکار نبندد نه کسی که به او عقل اعطا نشده باشد. معنای واژه« سلب» نیز موید آنست زیرا گرفتن یک چیزبعد از اعطاء آن معنا پیدا می کند نه قبل آن.بعلاوه «بغض» بدون دلیل با عدالت خداوند و آیات قرآنی ناسازگار بوده و عقل سالم نیز آن را نمی پذیرد .بنابراین بغض الهی نسبت به احمق دلیلی داشته و آن دلیل اینست که او نعمت عقلی که خدا به او داده را به کار نبسته و با هوسرانی آن را تباه کرده است. کلید واژگان: خلق الله ، ابغض، الاحمق،عقل

    کلیدواژگان: خلق الله، ابغض، الاحمق، عقل
  • محمد حسین ناظمی اشنی*، مهدی مردانی(گلستانی) صفحات 23-42

    نسبت کاستی ایمان به زنان در خطبه هشتاد نهج البلاغه، به ظاهر حکایت از نقص استعدادی زنان در رسیدن به کمال دارد. خصوصا آنکه کاستی ایمان آنها به کناره گیری از نماز در هنگام عادت ماهانه مستند شده است. از آنجا که مهم ترین کمال در اندیشه دینی تقرب به خداوند و دستیابی به ایمان کامل است، نقص ایمان زنان به معنای نفی برابری زن و مرد در ارزشمندی خواهد بود و متن یاد شده، حکایت از نقص توان زن در رسیدن به حقیقت ایمان دارد. از این رو بررسی این پرسش، از اهمیت بسیار برخوردار است که معنای این روایت چیست. ایمان چه معنایی دارد و نقش عمل به تکالیف در ایمان چقدر است. این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی بر پایه فرضیه صدور روایت، اعتنا به ظاهر آن و توجه به آیات و روایات دیگر مبنی بر عدم فرق بین زن و مرد در قبول عبادات، به اظهار نظر پیرامون این روایت پرداخته است. زنان به علت دوری از نماز و روزه در بعضی از روزها، دچار نقص در ایمان هستند. از طرفی امکان جبران این نقص برای زنان وجود دارد. به همین خاطر تعارضی با قرآن یا سایر روایات ندارد.

    کلیدواژگان: عبادات، مشکل الحدیث، شبهات نهج البلاغه، نقصان ایمان زنان
  • علی اکبر حبیبی مهر*، محمدابراهیم روشن ضمیر صفحات 43-64
    حماسه بی مانند عاشورا از همان نخستین روزهای اتفاق، چون خورشیدی برآمده، لحظه لحظه بر نورانیتش افزوده شد؛ هر چند سمت وسویی که دشمنان برای آن ترسیم کرده بودند خاموش کردن یا بی فروغ کردن این نور الهی بود؛ اما خداوند خواست نورش را کامل کند. آنچه جای شگفتی دارد این است که پیش بینی آینده این حادثه در شرایطی انجام شد که شواهد و قراین بر خلاف این پیش بینی بود. یکی از گزاره هایی که معجزه گونه ماندگاری این رخداد بزرگ را پیش گویی کرده، حدیث «إن لقتل‏ الحسین‏ حراره فی قلوب المومنین لاتبرد ابدا» است که در لسان امام صادق (ع) به پیامبر اکرم (ص) نسبت داده شده است. یافته این جستار با روش توصیفی- تحلیلی و تکیه بر منابع کتابخانه ای در واکاوی حدیث، نشان می دهد هرچند سند حدیث مذکور، بر پایه وثوق مخبری، در اصطلاح ضعیف ارزیابی می شود اما محتوای آن، نه تنها همسو و هماهنگ با معارف قرآن و سنت است بلکه خبردادن معجزشیم آن از آینده و تحقق کامل آن، نشان از ارتباط گوینده این سخن با منبع علم غیبی الهی دارد.
    کلیدواژگان: عاشورا، امام حسین (ع)، پیش گویی معجزگونه، بررسی سندی، بررسی دلالی
  • محمد میری* صفحات 65-84
    از آنجا که تاکنون تحقیقی برای جمع آوری و تحلیل نظام روایات محاسبه نفس صورت نگرفته است، پژوهش پیش رو در جهت رفع این نقیصه، سامان یافته است. احادیث از نظم جامعی در محاسبه نفس برخوردارند و اجزاء مختلف این نظام در یک نگاه کلی، از این قرار است که برخی از روایات، یادآور اهمیت محاسبه بوده و برخی با اشاره به فواید آن، انسان را به سوی محاسبه ترغیب می کنند و برخی دیگر نیز دستورالعمل چگونگی پرداختن به آن را توضیح می دهند. روایات پیرامون محاسبه نفس را می توان در چهار بخش کلی، دسته بندی و تحلیل نمود. دسته ای از روایات، «محاسبه نفس» را به خاطر رهایی از سختی های محاسبه اعمال انسان در قیامت، سفارش می کنند و دسته ای دیگر، نتایج و آثار معنوی و چشم گیر محاسبه نفس را مورد تاکید قرار می دهند. دسته سوم، به رنگ و روی به شدت شیعی محاسبه نفس پرداخته است. و دسته چهارم که در این میان، از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار است، روایاتی است که هر کدام، متضمن نکاتی پیرامون دستور العمل چگونگی پرداختن به محاسبه نفس است. با تالیف و تنسیق منسجم این روایات می توانیم به فهم بهتر و نظام مندتری از نگاه شریعت به محاسبه نفس برسیم.
    کلیدواژگان: روایات عرفانی، محاسبه نفس، عرفان عملی
  • سید ابوالقاسم حسینی زیدی، محمد امامی*، محمد شمس الدین دیانی صفحات 85-110
    کار در سیره و آموزه های حضرت امام رضا «علیه السلام» جایگاه والایی دارد و آن حضرت در رفتارهای معیشتی خود اعم از تولید، پس انداز، سرمایه گذاری، مصرف و مشارکت‏های اجتماعی، بیشینه کردن کمک با کمترین هزینه، راه چگونه زیستن انسان و چگونه ساختن جامعه‏ای آباد، مرفه و عادلانه را به بشریت می‏آموزد. در این جستار یادگیری احکام و آداب تجارت، خویشتنداری از سود حرام، پایبندی به تعهدات و شفافیت قرارداد از احکام لازم فعالیت بازرگانی و نیز توکل و استعانت از خداوند، پرهیز از تنبلی و کم کاری و در عین حال قناعت و رضایت از آن چه برای انسان مومن رخ می دهد، داشتن اخلاق نیک، صداقت و استحکام در انجام کار، حس تعاون، تدبیر در انجام کار و کار آفرینی به عنوان آداب فعالیت بازرگانی، مورد مطالعه قرار گرفته است. هم چنین الگوهای رفتاری آن حضرت در زمینه کار و روایات متعدد نقل شده از وی، نشان می دهد که هدف نهایی و بنیادی‏ترین اصل زندگی «جلب خشنودی خدا و خوف از عذاب او» است و رعایت این آداب ضمن تامین نیاز مادی انسان و جامعه و تامین بهداشت روان آن، در وصول انسان به هدف عالی از خلقت وی موثر است.
    کلیدواژگان: کار، روزی، آداب، ارزش، سیره امام رضا «علیه السلام»
  • محمدرضا جواهری* صفحات 111-134
    تبیین و آموزش «اخلاق» فلسفه بعثت خاتم الانبیاء و المرسلین حضرت محمد بن عبدالله صلی الله علیه وآله وسلم است. نصوص نبوی در موضوع فلسفه بعثت و احادیث فراوان بیانگر ارتباط دین و اخلاق این حقیقت را نشان می دهد. بنابراین باید مفهوم و مصداق «اخلاق» در نظام جامع اخلاقی اسلام روشن شود. منبع اصلی برای مفهوم شناسی و مصداق یابی اخلاق، احادیث پیامبر و امامان علیهم السلام است. در این پژوهش کوشش شده است با مطالعات حدیثی مسایل اصلی پیرامون مفهوم و مصداق اخلاق استنباط گردید . بررسی موارد تقارن خلق با فتحه خاء و خلق با ضمه خاء در متن احادیث به فهم حقیقت اخلاق کمک می کند. در این تحقیق پاسخ برخی از پرسش های اخلاق شناسی از تحلیل مفهومی و مصداقی همین تکرار مقارن و تطبیق روشن شده است . مصادیق حسن اخلاق فراوان و بی پایان است با مطالعات حدیثی اقسام حسن خلق استخراج گردید و مفهوم و مصداق حسن خلق دردو معنای خاص و عام به محققان نشان داده شد. هدف استنباط مفهوم حسن خلق واقسام آن از درون احادیث است . این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی با مطالعات حدیثی ومراجعه به منابع معتبر در کتابخانه انجام گردیده است .
    کلیدواژگان: اخلاق، مفهوم، اقسام، مصداق، حدیث
  • نرگس خاتون حاجیان*، علی نصیری صفحات 135-163
    از مناقشات فریقین در مسئله فدک نحله یا میراث بودن آن است. شیعه فدک را بخشش پیامبر (ص) واهل سنت آن را میراث دانسته؛ معتقدند انبیا میراث نمی گذارند. اهل سنت با استناد به خبر(لا نورث) تمامی دلایل عقلی و نقلی برمیراث گذاری انبیا و بویژه پیامبر اسلام را نفی یا تخصیص می زنند. شیعه ایرادات متعددی برسند ومتن خبر مذکور وارد نموده است, پژوهش مستقل در خصوص متن آن کمتر صورت گرفته است. واکاوی منابع مختلف اولیه اهل سنت و مقایسه آن با منابع متاخر متون مختلف و متفاوتی را نشان می دهد؛ متون مشهور اغلب درمنابع اولیه یافت نمی شود وبا تحریف مواجه گردیده اند. دقت بیشتر حاکی از نوعی آشفتگی, نابسامانی واختلال است که ناشی از نقل به معنا, ادراج, زیادت درمتن , تصحیف وتحریف درآن هاست واین همه عواملی است که حدیث شناسان آن ها را از عوامل اضطراب متن حدیث و ضعف حدیث می شناسند. نتیجه آنکه آسیب اضطراب خبر مذکور را از اعتبارمورد ادعا ساقط و دلالت آن برمدعای اهل سنت را نقض می کند. پژوهش حاضر سعی نموده متن این خبر را از زاویه ای متفاوت یعنی آسیب اضطراب بررسی نماید.
    کلیدواژگان: خبر (لانورث)، فدک، فریقین، اضطراب متن، ادراج متنی
|
  • Zeynab Barati Pages 3-22

    In the book of Ilal as-shra’ye’ a narration is quoted from Imam Sadiq (as) with the theme that "God the Almighty did not create a creature more hated than a fool because He took from him the most beloved things that is the intellect…”. There is a contradiction in the text of the hadith, and that is: How can God the exalted hate a foolish person when he himself has created him a fool?! The analysis of the hadith’s chain indicates that the hadith chain is severed and Mo’an’an and the authenticity of one of its narrators is also unknown. Also, the study of the content and analysis of the words of the hadith indicates a different meaning from its common understanding and indicates that: "Stupid" means someone who does not utilize his intellect and not someone who has not been given the intellect. The meaning of the word "deprivation" is an indication as well, because taking away something is meaningful after that thing is given, not before it, in addition, "hate" for no reason is incompatible with God's justice and Qur'anic verses, and common sense does not accept it. So, God the exalted has a reason for hating the fool, and that reason is he did not use the intellectual blessing God has given him and ruined it with lust.

    Keywords: God’s Creations, al-Ab’qaz, al-Ah’maq, the Intellect
  • Mohammad Hossein Nazemi, Mahdi Mardani (Golestani) Pages 23-42

    The lack of faith attributed to women in the eightieth sermon of Nahj al-Balagheh, seems to indicate the lack of talent of women in achieving perfection. Especially since their lack of faith has been documented in abstaining from prayer during menstruation. Since the most important perfection in religious thought is approaching God and attaining complete faith, the lack of faith of women will mean the denial of equality between men and women in value, and the text indicates the lack of ability of women to reach the truth of faith. Therefore, it is very important to study this question, what is the meaning of this narration? What does faith mean and what is the role of fulfilling the obligations in faith? This research has This research has commented on this narration in a descriptive-analytical method based on the hypothesis of issuing a narration, paying attention to its appearance and paying attention to other verses and narrations stating that there is no difference between men and women in accepting worships. Women suffer from a lack of faith due to abstaining from prayer and fasting on some days. On the other hand, it is possible for women to compensate for this defect. Therefore, it does not conflict with the Qur'an or other narrations.

    Keywords: Worships, Hadith Problems, Issues of Nahj al-Balaghah, The Lack of Faith of Women
  • Aliakbar Habibimehr *, Mohammad Ibrahim Rowshanzamir Pages 43-64
    One of the definitive events of history is the current of Ashura, in which many attempts were made to extinguish it, but the divine will was placed on something else. What is surprising is the prediction of the future of this incident in a situation where the evidence is contrary to it. One of the propositions that miraculously foretold the permanence of this great event is the hadith, "Indeed, for the murdering of al-Hossain is a heat within the hearts of the faithful that never subsides." Which is attributed to the holy prophet (pbuh) in the words of the Imam. This research has achieved this conclusion using descriptive-analytical method. Based upon the trustworthiness of the narrator criteria, the hadith chain is weak, but based on the trustworthiness of the issuer, its content is in full harmony with the teachings of the Qur'an and Sunnah. Rather, it can be believed that the miraculous announcement of the hadith from the future and its complete realization shows the connection of its issuer with the source of divine occult knowledge.
    Keywords: Ashura, Imam al-Hussain, Hosseini Affection
  • Mohammad Miri * Pages 65-84
    Self-inspection is a religious systematic teaching and regulation, which never as it worth be taken at attention. Because, until now, there has been any investigation has be done to deal with collecting an analyzing the narrative about self-inspection, this research, in anyway, wants to remove this deficiency. In a short glance, the narratives about self-inspection can be divided and analyzed in six parts. The first are narratives about how to gain a deliverance from the trouble reckoning on resurrection day. The second are about spiritual benefits and consequences of self-inspection. The third have a Shiiat approach to the self-inspection. The forth are narrative that dealing with self-inspection in an inter-religions approach. The fifth, which have an very important and high stage, are narratives that each of them deal with how to be done the self-inspection, and the sixth are narratives have not any contain, but commanding self-inspection in question. Compilation and a regulation of these narratives might helps us to have a better and systematic understanding of self-inspection in religion point of view.
    Keywords: : Mystical narratives, Self-inspection, Practical mysticism
  • Seyed Abolqassem Hosseini Zeydi, Mohammad Emami *, Mohammad Shamsoddin Dayyani Tilaki Pages 85-110
    Work has a high place in the life and teachings of Imam Reza and in his livelihood including production, savings, investment, consumption and social participation, maximizing help with the least cost, he teaches us how to live as a human being and how to build prosperous and just societies. This article, using the library method and referring to the original Islamic documents, shows that in terms of Islamic teachings, work, in its various dimensions, is valuable and arises from human nature, but work and especially commercial activities have their own customs and conditions which have been emphasized in the teachings of Imam Reza (as). In this research, learning the rules and etiquettes of business, restraint from forbidden profits, adherence to the obligations and transparency of the contract from the necessary rules of business activity, as well as trusting in God, avoiding laziness and helplessness, and at the same time being satisfied with what Occurs to the faithful, having good morals, honesty and firmness in doing work, sense of cooperation, prudence in doing work and entrepreneurship have been studied as business etiquettes. Also, the behavioral patterns of His Holiness in the field of work and the numerous narrations conveyed by him, show that the ultimate and most fundamental principle of life is "to please God and fear His punishment" and to observe these customs while meeting the material needs of man and society and providing its mental health is effective in achieving the great goal of human creation.
    Keywords: Work, Business, Sustenance, Etiquettes, Value, Biography of Imam Reza (as)
  • Mohammadreza Javaheri * Pages 111-134
    The main source for the conceptualization and application of ethics is the hadiths of the Prophet and the Imams (as). In this research, an attempt has been made to deduce the main issues regarding the concept and application of ethics through hadith studies. Examining the cases of symmetry of creation with the conquest of Khaa and creation with the addition of Khaa in the text of hadiths helps to understand the truth of morality. In this research, the answers to some ethical questions have been clarified from the conceptual analysis and example of this simultaneous repetition and adaptation. Examples of good morals are many and endless. With hadith studies, different types of good morals were extracted and the concept and examples of good morals were shown to researchers in both specific and general meanings. The purpose is to deduce the concept of good character and its types from the hadiths. This research has been done by descriptive-analytical method with hadith studies and reference to reliable sources in the library.
    Keywords: Ethics, Concept, Types, Hadith, Religion
  • Narges Khatooon Hajian * Pages 135-163
    One of the disputes of the two parties is the issue of Fadak Forgiveness or its inheritance. Shiites consider Fadak to be the forgiveness of the Prophet (PBUH) and its tradition as inheritance; They believe that prophets do not inherit. The Sunnis deny or assign all the rational and narrative reasons for the inheritance of the prophets, especially the Prophet of Islam, citing the news (La Nouath). Shiites have raised several objections and the text of the news has entered, the independent research on the text has been less. An analysis of the various early Sunni sources and its comparison with later sources shows different texts; Popular texts are often not found in the original sources and have been distorted. More accuracy indicates a kind of confusion, disorder and disorder that results from quoting meaning, editing, excess in the text, correction and distortion in them and these are all factors that hadith scholars recognize as the causes of anxiety in the text of the hadith and the weakness of the hadith. The result is that the anxiety damage invalidates the news and violates its implication for the Sunni claim. The present study tries to examine the text of this news from a different angle, namely anxiety damage..
    Keywords: The Hadith of La Nou’rath, Fadak, Two Branches, Text Disorder, Textual Adding