فهرست مطالب

نقد، تحلیل و زیبایی شناسی متون - پیاپی 8 (پاییز 1399)

نشریه نقد، تحلیل و زیبایی شناسی متون
پیاپی 8 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اکبر حیدریان صفحات 1-13

    انتساب شعری به دو یا چند شاعر در تاریخ ادبیات سابقه دارد. از دیرباز ادبای ما برای تعین صحت انتساب اینگونه اشعار به یک شاعر شیوه هایی اتخاذ کرده اند که بر معیارهای شخصی و ذوقی استوار بوده است. امروزه با گسترش دانش های سبک شناسی و زبان شناسی، ابزارهای تازه ای در اختیار آمده است که با استفاده از آن ابزارها می توان متون گذشته را ارزیابی کرد و گوینده واقعی شعری را به طور مشخص بازشناخت. از جمله غزلیاتی که به دو گوینده نسبت داده شده است، غزلی است که در دیوان خاقانی شروانی و دیوان میرزا جلال الدین اسیر شهرستانی آمده است. مقاله حاضر با معرفی عواملی که چنین التباسی را پیش آورده اند، غزل را از منظر نسخه شناسی و سبک شناسی بررسی کرده و صحت انتساب آن را به میرزا جلال الدین اسیر نشان داده است. در پایان نیز با توجه به ساخت تلمیحی، برای یکی از ابیات غزل، تصحیح و صورت جدیدی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: خاقانی شروانی، میرزا جلال الدین اسیر، نقد متن شناختی، تصحیح متن
  • مصطفی رادمرد*، میر جلال الدین کزازی صفحات 4-21

    از آنجا که عشق یکی از موضوعات داستانی است، تجلی آن در داستان های حماسی از دیدگاه انواع ادبی، آمیزه ای از نوع حماسی و غنایی است. الماسخان کندوله ای در سرایش شاهنامه کردی، متاثر از فرهنگ بومی، پاره ای از مفاهیم غنایی از قبیل عشق، کیفیت، حالات و انگیزه های آن را متناسب با روحیات شخصی و شرایط فرهنگی مردم منطقه خود سروده است. در این جستار که با روش توصیفی- تحلیلی انجام شده، چگونگی عشق، انگیزه، کیفیت و زبان بیان آن به صورت تطبیقی در پنج داستان مشترک شاهنامه فردوسی و شاهنامه کردی الماسخان کندوله ای به ویژه سه داستان (بیژن و منیژه، رستم و سهراب، سیاوش) با هدف مشخص کردن بسامد نمونه های عاشقانه، انگیزه عشق، حالات عشق و دلدادگی و زبان بیان معاشقه ها مورد بررسی قرارگرفته است. از مهم ترین یافته های این پژوهش آن است که بسامد نمونه های غنایی در شاهنامه کردی بیشتر و زبان بیان الماسخان کندوله ای در بیان حالات و کیفیت عشق صریح تر و بی پرواتر از زبان فردوسی است.

    کلیدواژگان: عشق، شاهنامه کردی، فردوسی، الماسخان کندوله ای
  • طاهره میرهاشمی صفحات 35-53

    این گفتار به تحلیل سبک شناختی قصیده انوری درباره حمله ترکان غز به خراسان در سه محور زبانی، بلاغی و ایدیولوژیکی خواهد پرداخت. پرسشهای پژوهش پیش رو عبارت است از اینکه انوری در این قصیده سیاسی از چه رمزگانی بهره جسته است؛ شگردهای بلاغی انوری برای گزارش اوضاع خراسان و اقناع مخاطبش، قلج ارسلان، کدام است و ایدیولوژی مسلط بر متن این قصیده شکوایی و اعتراضی چیست. برای پاسخ دادن به پرسش های تحقیق، داده های زبانی، بلاغی و فکری از متن قصیده به صورت استقرایی استخراج و در چهارچوب سبک شناسی شعر در سه محور زبان، بلاغت و ایدیولوژی به روش توصیفی تحلیلی بررسی و نقد شده است. نتیجه تحقیق نشان می دهد انوری در لایه زبانی با تکرار و موازنه و انواع جناس موسیقی کلام خود را دو چندان کرده است و با استفاده از رمزگان دینی و حکومتی با مخاطب سخن گفته است. در محور بلاغی ضمن به کار بردن آرایه های بدیعی معنوی از شگرد امر مودبانه، پرسش بلاغی برای تنبیه و تذکر و اطناب بهره برده است و در محور ایدیولوژیکی شاعر با ارایه تصاویر آفاقی و ترسیم فضای مصیبت بار جامعه خراسان و نمایش ستم ترکان غز از طریق تمسک به اعتقادات و باورهای دینی سلجوقیان و رسوم درباری ایشان از مخاطب یاری خواسته است.

    کلیدواژگان: انوری ابیوردی، قصیده انوری، سبک&#172، شناسی، محورهای سبک&#172
  • مسعود اسکندری صفحات 54-72

    صفت به عنوان یکی از مقولات زبان فارسی (و اساسا همه زبان ها) در کتب دستور زبان معرفی و گونه های آن مشخص شده است؛ اما تعیین نقش آن در گفتار و نوشتار و به ویژه در متون ادبی - به عنوان جزیی از کلام- چندان مورد توجه قرار نگرفته است. در پژوهش حاضر به بررسی نقش صفت در شکل گیری و درک استعاره در اشعار حافظ پرداخته شده و در آن از نظریه استعاره شناختی، به عنوان یکی از جدیدترین نظریات در بررسی های مربوط به استعاره، بهره گرفته شده است. این نظریه که در ایران تازگی دارد از طرف زبانشناسان مورد استقبال قرار گرفته و هریک در چند و چون آن کنکاش کرده اند. از جمله افراشی (1390) به وسیله نظریه نشانداری التزامی در معنی شناسی و افزودن نکات چندی آن را تکمیل کرده که در این مقاله از این نکات بهره گرفته شده است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بوده و داده ها از طریق مطالعات کتابخانه ای جمع آوری شده است. در پایان این نتیجه بدست آمده است که حافظ از صفت ها در جایگاه آنچه که در این تحقیق نشانداری التزامی نامیده شده است بهره برده و به منظور پیشبرد اهداف خویش - که در این پژوهش صرفا دو هدف بازشناسی شده- یعنی تاکید بر مفهومی خاص از میان تناظرهای موجود بین دو مفهوم و همچنین تفضیل مشبه بر مشبه به یا مستعارله بر مستعار بهره برده است.

    کلیدواژگان: صفت، استعاره، نشانداری التزامی، حافظ
  • آرمیتا جلیل ناغونی *، مختار کمیلی صفحات 73-91

    هر نویسنده ای در زندگی واقعی خود با افرادی روبه رو می شود که ذهن او را برای خلق شخصیت های داستانش برمی انگیزاند؛ نویسندهخرده اطلاعاتی را که از برخورد با شخصیت های گوناگون به دست آورده با نیروی تخیل خود در هم می آمیزد و کاراکترهای داستانش را می سازد؛ این پیش زمینه یشکل گیریشخصیت های یک داستان، پروتوتایپ نام دارد. پژوهش پیش رو در نظر دارد با روش تحلیلی-توصیفی به تعیین پروتوتایپ های داستان «زنی که مردش را گم مرد» از «صادق هدایت» و رمان «کولی کنارآتش» از «منیرو روانی پور» بپردازد. از این رو ابتدا ساختارشخصیت های اصلی و فرعی هر اثر و نوع پروتوتایپهای آن مشخص می شود، سپس پروتوتایپهای این دو اثر باهم مقایسهمی شوند. برآیند تحقیق نشان می دهد که «منیرو روانی پور» در خلق شخصیت های رمان«کولی کنار آتش» به شخصیت های داستان «زنی که مردش را گم کرد» توجه داشته است؛ همچنین هر دو نویسنده از «پروتوتایپهای طبقاتی» استفاده کرده اند با این تفاوت که دو نویسنده گروه های مختلف اجتماعی را مد نظر داشته اند؛ ویژگی های اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و روانی شخصیت های هر دو طبقه در وجود یک یا چند شخصیت از داستان مشاهده می شود.

    کلیدواژگان: پروتوتایپ، زنی که مردش را گم کرد، صادق هدایت، کولی کنارآتش، منیرو روانی پور
  • زهرا دهقانی صفحات 92-105

    این مقاله، یکی از صور خیال شاعرانه، یعنی تشبیه تفضیل را، در غزلیات سعدی، بررسی می کند؛ در آغاز، به جایگاه و ارزش تشبیه، در ادبیات و نقد ادبی می پردازد، آن گاه شیوه های نوسازی تشبیه را معرفی می کند و به بررسی تشبیه تفضیل در اشعار این شاعر می پردازد و در نهایت نیز کلام را با بیان ارتباط محتوای غزل و تشبیه تفضیل وکارکردهای زیبا شناسی آن به پایان می برد.

    کلیدواژگان: تشبیه، تشبیه تفضیل، نوسازی تشبیه، غزلیات سعدی
  • مریم کیانی فر، سعید روزبهانی صفحات 106-116

    ادبیات پایداری، معمولا به آثاری اطلاق می شود که تحت تاثیر شرایطی چون اختناق و استبداد داخلی،نبود آزادی های فردی و اجتماعی،غصب قدرت و سرزمین و سرمایه های ملی،قانون ستیزی و قانون-گریزی و غیره شکل می گیرند.زبان این گونه ی ادبی، صریح و شیوه ی ظهورش باتوجه به شرایط هر دوره ی تاریخی،متنوع و متفاوت است.ادبیات پایداری، مختص سرزمین خاصی نیست و درهنگام نبرد، شاعرانی که احساسات قوی تری دارند، به سرودن اشعاری با این مضامین می پردازند.فرخی یزدی، از شاعران و گویندگان عصر مشروطه ی ایران و پابلو نرودا از شیلی،به عنوان دو شاعر مطرح در زمینه ی ادبیات پایداری و مقاومت می باشند. اینان، همدوش با دیگر مردم، سلاح قلم را علیه دشمن بر دوش گرفته، عمیق ترین احساسات و عواطف خود را در زمینه ی استقلال ملت و حریت مردم و ممکلت خود بیان کرده-اند. اینان هرکدام، زبان زمان خود بوده و با سروده هایشان، آزادی و عشق به وطن را فریاد زده-اند.آنچه دراین جستار بدان پرداخته شده، بررسی جلوه های مضامین مقاومت، استبدادستیزی و به-طورکلی مقوله های ادبیات پایداری در اشعار فرخی یزدی و نرودا می باشد.

    کلیدواژگان: استعمارستیزی، پابلونرودا، فرخی یزدی
  • منیژه میرمکری، غلامحسین کریمی دوستان *، وحید غلامی، یادگار کریمی صفحات 117-135

    فهم متقابل به معنای آن است که شنونده ای از گونه زبانی (الف)، گفتار گوینده ای از گونه زبانی (ب) را بدون آموزش، بدون برخورد زبانی و بدون قصدی آگاهانه درک کند و برعکس. این میزان درک در اغلب موارد کامل نیست و یا از نوع متقارن/ دوسویه نیست و برای هر کدام از گونه های مورد بررسی، درجاتی دارد. زبان هایی که انتظار می رود دارای فهم پذیری باشند، زبان های مرتبط نزدیک یا گویش های متعلق به یک زبان هستند. در شرایطی که دو گویشور متعلق به دو گونه زبانی برای ارتباط با یکدیگر هر کدام از گونه زبانی خود استفاده کنند نه از زبانی میانجی، به این معناست که برقراری ارتباط زبانی آن ها در چارچوب اصل چندزبانگی پذیرا انجام گرفته است. مطالعات غیر ایرانی با استفاده از انواع آزمون ها و پرسشنامه ها میزان فهم متقابل بین زبان های مرتبط و گویش ها را به صورت تجربی بررسی کرده اند. این مقاله علاوه بر توصیف روش های رایج در این زمینه، مروری است بر روش های به کار رفته در پژوهش میرمکری و همکاران به عنوان نخستین پژوهش تحت نام «بررسی فهم متقابل بین گویش های کردی جنوبی و کردی میانی» در میان پژوهش های زبانی در ایران و معرفی روش های اندازه گیری فهم متقابل دو گویش اصلی کردی و جنبه های گوناگون آن است. مرور روش ها در پژوهش مذکور نشان می دهد پژوهش به لحاظ روش شناختی، کامل است و آزمون های بکار گرفته شده در آن دارای اعتبار علمی بوده و نتایج حاصل از آن در تطابق و تایید دستاوردهای تحقیقات انجام شده حول محور موضوع فهم متقابل است.

    کلیدواژگان: فهم متقابل، کردی جنوبی و کردی میانی، روش&#172، های اندازه&#172، گیری، آزمون&#172، های عملکردی و نظرسنجی، چندزبانگی پذیرا
|
  • Akbar heidarian Pages 1-13

    The attribution of a poem to two or more poets has been common in the history of literature. To ‎determine the authenticity of the attribution of such poems to a poet, our litterateurs have long adopted ‎methods mainly based on personal taste criteria. Nowadays, the advances in stylistics and linguistic ‎knowledge provides resources and new tools capable of evaluating past texts to clearly recognize the true ‎composer of a poem. An example of such double attribution of a poem would be a lyric attributed to ‎both Khāqānī Sharvani and Mirza Jalaluddin Asir Shahrestani books of poem. The current paper has ‎examined the lyric poetry from the perspective of manuscripts and stylistics and has shown the ‎authenticity of its attribution to Mirza Jalaluddin Asir.‎ In the end, one of the verses of the lyric was ‎corrected and presented in a new form, taking into account the Allusion construct.

    Keywords: Khāqānī, Mirza Jalaluddin Asir, Textual criticsm, corrected
  • Mostafa Radmard, Mir Jalalaldin Kazzazi Pages 4-21

    Whereas love is one of story topics, its expression in epic stories is a combination of epical and lyric type in the view of literary types. Affected by native culture, Almas Khan Kandooleei while composing Kurdish Shahnameh has composed some of lyric concepts such as its love, quality, modes and motivations, in accordance with his personal essence and cultural conditions of his regional people culture. The current paper carried out through descriptive-analytical method, explores circumstance of love, motivation, quality and its expression language in a comparative form in five common stories of Firdausi’s Shahnameh and Almas Khan Kandooleei’s Kurdish Shahnameh, especially three stories (Bijan and Manijeh, Rostam and Sohrab, Siavash) with the aim of identifying frequency of romantic samples, love motivation, love and enamoredness modes, and language of courtship. Of the most important conclusions of the current paper is: frequency of lyric samples in Kurdish Shahnameh is more and Almas Khan Kandooleei’s expression language is more definite and more fearless than Firdausi’s language in expressing modes and quality of love.

    Keywords: Love, Kurdish Shahnameh, Firdausi, Almas Khan Kandooleei
  • Adjective, metaphor, implicational markedness, Hafiz Pages 35-53

    This study was conducted aimed at analyzing the Anvari's ode on invasion of Khorasan by Oghuz Turks in three linguistic, rhetorical and ideological axes. For this purpose, the following questions were raised: What codes did Anwari use in this political ode? What are Anvari's rhetorical techniques to report the Khorasan situation and convince his audience, Kilij Arslan? And what ideology dominates the context of this complaint and protest poem? To answer the above questions, the linguistic, rhetorical and intellectual data were extracted inductively from the text of the ode and analyzed using the descriptive-analytical method in the framework of poetry stylistics in the three linguistic, rhetorical and ideological axes. The results indicated that Anvari doubled the music of his words in the linguistic layer with repetition, balance, and a variety of alliterations and spoke to the audience using religious and governmental codes. In the rhetorical axis, while using the spiritual rhetorical figures, he used the polite order and the rhetorical question for punishment, remembrance and prolixity. In the ideological axis, the poet asked the audience for help by presenting extrovertive images, depicting the catastrophic atmosphere of the Khorasan community and displaying the oppression of the Oghuz Turks by resorting to the religious beliefs and customs of the court of Seljuk Turks.

    Keywords: Adjective, metaphor, implicational markedness, Hafiz
  • Masoud Eskandari Pages 54-72

    The adjective is introduced as a category of Persian language (and essentially all languages) in grammar books and its varieties are specified. But its role in speech and writing, and especially in literary texts - as a part of the Speech - has not received much attention. The present study investigates the role of adjectives in shaping and understanding metaphors in Hafez's poems and it employs cognitive metaphor theory as one of the newest theories in metaphorical studies. The recent theory in Iran has been welcomed by linguists, and each has explored it to some extent. Including Afrashi (2011) supplemented it with implicational markedness theory in semantics and added a few points that have been used in this article. The research method was descriptive-analytical and data were collected through library studies. In the end, it is concluded that Hafez utilized the attributes in the stand what has been called the implicational markedness in this study. And in order to advance its goals - which in this study are merely two goals recognized - That is to say, the emphasis on a particular concept has benefited from the correspondences between the two concepts, and also used them in order to prefer tenor to vehicle in similes and metaphores.

    Keywords: Adjective, metaphor, implicational markedness, Hafiz
  • Armita Jalil Naghuni, Mokhtar Komaily Pages 73-91

    Every writer in his real life encounters people whose minds are drawn to the creation of his story characters; the author subverts the intelligence he encounters with various personalities and builds the characters of his story; this foreshadows the formation The characters in a story are called a prototype. The present study intends to determine the prototypes of the story "Zani ke Mardash ra Gom kard " by "Sadegh Hedayat" and the novel "Kuli Kenare Atash " by " ". Therefore, the structure of the main and sub-characters of each work and its prototypes are determined first, then the existing prototypes are compared. The result of the research shows that Monirou Rani poor in the creation of the characters of the novel "Kuli Kenare Atash " paid attention to the characters in the story "Zani ke Mardash ra Gom kard ". Both authors have also used "class prototypes", except that the two authors have considered different social groups; the social, political, economic, and psychological characteristics of the characters of both classes are
    found in one or more characters in the story.

    Keywords: Fiction, Prototypes, Sadegh Hedayat, Kuli Kenare Atash, Monirou Ravani pour
  • Zahra dehghani Pages 92-105

    Thes article examines one of the forms of poetic imagination namery the simile of detail in lyric poems it first deals with the place and value of simile in literalure and literary criticism then you introduce methods of modrnizing simile and it examies the analogy of etail in theconcludes the poems of this poet.fainaly it speech by expressing the connection beetween the content of the lyrice and simulating the delails and its aesthetic functions.

    Keywords: simile, detailsimiler, comparson renovation, saadis sonnets
  • Maryam kianifar, Saeid rozbahani Pages 106-116

    are influenced by conditions such as repression and domestic tyranny, the absence of individual and social freedoms, the usurpation of power and land, and national, legal, and legal assets, and so on. The language of this literary, explicit form and manner of appearance is diverse and different according to the circumstances of each historical period. Sustainability is not specific to a particular land, and during the battle, poets who have more powerful feelings, to compose poems With these themes, some Yazdi, poets of the constitutional era of Persia and Pablo Neruda of Chile, as two poets in the field of Sustainability Literature And resistance. They, together with other people, have taken the pen weapon against the enemy, expressed their deepest feelings and emotions in the context of the independence of the nation and the plight of the people and their constituencies. Each of them, the tongue of their time, shouted with their poems, freedom and love to the homeland. What is covered in this essay is the study of the effects of the themes of resistance, autocracy and, in general, the categories of perseverance literature in poetry Farrokhi Yazdi and Neruda.

    Keywords: Sustainability, Stability Matters, Farrokhi Yazdi, Pablo Neruda
  • Manijeh. Mirmokri, Dr. Gholamhossein. Karimi-doostan, Dr Vahid. Gholami, Dr Yadgar. Karimi Pages 117-135

    Mutual intelligibility occurs when a listener of language variety (A) understands a speaker of another language variety (B) without any training or previous contact or any intentional decision or vice versa. This level of understanding, often, is not complete or symmetric, but it is different for each pair of varieties. The closely related languages and dialects of a same language are the ones that are expected to have mutual intelligibility. If two speakers from two language varieties understand each other while each of them use their own languages, they are in receptive multilingualism condition. Non-Iranian studies have measured the level of intelligibility between dialects and closely related languages by means of some tests and questionnaires. In this writing, we review common methods for measuring mutual intelligibility mentioned in Mirmokri’s research under title “mutual intelligibility between Kurdish Southern and Central dialects in Iran”. Then we introduce different aspects of these kinds of researches, advantages and disadvantages of the methods used by reviewed research. Reviewing the methods and principles show that the research is methodologically complete and the tests used by authors have reliable. The results of the research are consistent with previous studies and they confirmed findings on topic around.

    Keywords: Mutual intelligibility, Measuring methods, function tests, opinion test, receptive multilingualism