فهرست مطالب

نشریه سیاست متعالیه
پیاپی 30 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 17
|
  • محمدرضا پیری*، سلیمان خاکبان، ولی الله نقی پورفر صفحات 7-26

    هدف پژوهش حاضر تبیین جایگاه علم در تدوین فقه حکومتی و طراحی نظام های فقهی آن است. این پژوهش با روش تحلیلی، به چیستی، سطوح، مسایل، مبانی، روش شناسی و آثار نظریه منشاء صدور پرداخته است. براساس یافته های پژوهش می توان گفت سطح نخست علم دینی «وحی و تفسیرهای مفسران معصوم وحی» بوده و سطح دوم آن، استنباط «دقیق»، «همه جانبه»، «سیستمی» و «حکومتی» فقیه از دین است. این نظریه بر این باور است که همه مسایل علوم اعم از توصیفات هستی و تجویزات آن در قرآن موجود می باشد. مهم ترین آثار نظریه منشاء صدور دستیابی به فقه حکومتی و نظام های فقهی آن همچون اقتصاد، سیاست، امنیت، هنر و رسانه و سایر نظام های فقهی است.

    کلیدواژگان: علم دینی، فقه حکومتی، نظریه منشاء صدور
  • سید محمدهادی مقدسی*، محسن رضوانی صفحات 27-46

    هدف این پژوهش ارزیابی استدلال های ایده اقتدارگرا بودن مدینه فاضله فارابی بود. مهم ترین استدلال ها از سوی صاحبان این ایده با تکیه بر حضور سه عنصر فرادستی، اتوپیاگرایی و خشونت در مدینه فاضله فارابی مطرح شدند. در این راستا و با روش تفسیری تلاش شد تا با استخراج استدلال های ایده اقتدارگرا بودن مدینه فاضله فارابی، نادرستی آن براساس تفسیر متون فارابی اثبات گردد. نتایج نشان داد که هرچند در روابط میان اعضای مدینه فاضله فارابی فرادستی وجود دارد، اما اقتدارگرایانه نیست. همچنین با ارایه شواهدی معلوم گردید مدینه فاضله او عاری از ابعاد اتوپیایی است، او تلاش کرده است تا مدینه ای را در افق زمان و زمین ترسیم نماید، نه در عالم مجردات عقلی. خشونت نیز آن گونه که صاحبان این ایده مطرح کرده اند، در مدینه فاضله فارابی وجود ندارد.

    کلیدواژگان: اقتدارگرایی، فرادستی، اتوپیا، خشونت، نوابت، مدینه فاضله، فارابی
  • رجبعلی اسفندیار* صفحات 47-66

    هدف پژوهش حاضر بررسی مناسبات دین و سیاست در اندیشه فقهای عصر قاجار است. در این راستا، با استفاده از روش هرمنوتیک روشی اسکینر، با تحلیل پیوند دین و سیاست در میان فقهای عصر قاجاریه و بیان ضرورت ریاست و حکومت بر مبنای فقهای شیعه در این عصر، مناسبات فقهای عصر قاجار و سلاطین بررسی شد. همچنین جنبه هایی از تاملات فقه سیاسی در عصر قاجاریه که بر پایه آن مهمترین تحولات این عصر ازجمله مشروطه رقم خورد نیز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که قدرت علمای شیعه و نقش مردمی آنان سبب می شد که حکومت های جور به حمایت آنان نیازمند باشند. فقها نیز از مشروعیت و اقتدار دینی و محبوبیت مردمی خود بهره می گرفتند و با برقراری ارتباط با سلاطین در جهت رفاه و آسایش شیعیان گام برمی داشتند. سلطنت قاجار به جهت عدم پشتوانه مذهبی و عدم محبوبیت مردمی، نیازمند حمایت فقهای شیعه بودند و فقها نیز با توجه به وضع موجود و بحران های زمانه خود با حمایت از قاجار بر حقوق عامه مردم و توجه به نیازهای آنان به حکومت گران تاکید می کردند. حکومت مشروطه که با ناکاهی های فراوان در جامعه ایران حضور یافت، این واقعیت را برای فقهای شیعه به همراه داشت که نظم مردمی حاصل اندیشه های غربی در جامعه مذهبی ایران جایگاهی ندارد و تنها راه رهایی از ظلم، تشکیل حکومت اسلامی و اجرای احکام اسلامی است.

    کلیدواژگان: روش هرمنوتیک روشی اسکینر، فقه سیاسی، فقهای شیعه، عصر قاجاریه، نهضت مشروطه
  • سید محمدمصطفی حسینی کاشانی*، محمدعلی حاجی ده آبادی صفحات 67-82

    هدف پژوهش حاضر بررسی راهبردهای پیشگیری اجتماعی جمهوری اسلامی در صیانت از آزادی عقیده و اظهار آن براساس آموزه های اسلامی است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و نتایج نشان داد، اسلام تدابیر ویژه ای برای پیشگیری اجتماعی در راستای صیانت از آزادی عقیده و اظهار آن ارایه کرده و پیشگیری اجتماعی از منظر وسیعی در متون اسلامی مورد توجه قرار گرفته است. همچنین اسلام تدابیری همچون ترویج تعقل گرایی، جلوگیری از فقر و احساس فقر، گسترش آزاداندیشی و نقادی و ترویج مباحثات دینی و نصیحت کارگزاران و مصونیت منتقدین جهت کاهش بزه کاری احتمالی در این حوزه را مطرح می کند که باید مورد نظر قرار گیرد و قبل از استفاده از اقدامات قهری و کیفری در راستای صیانت از آزادی عقیده و اظهار آن، از این تدابیر بهره برد و در جامعه پیاده سازی نمود و نباید غفلت کرد که سخن از تدابیر پیشگیرانه به منزله حذف اقدامات قهری و کیفری نیست و از مجازات به عنوان آخرین اقدام برای کسانی که به تدابیر پیشگیرانه بی توجهی کرده و راه انحرافی خود را طی می کنند، نمی توان تردید کرد.

    کلیدواژگان: تعقل گرایی، آزاداندیشی، پیشگیری اجتماعی، انتقاد، آزادی عقیده
  • صادق کریمی، علیرضا ابطحی*، عبدالوهاب فراتی صفحات 83-108
    هدف پژوهش حاضر بررسی سرشت دولت در عصر غیبت از دیدگاه سیدجعفر کشفی، یکی از علمای شیعه عصر فتحعلی شاه قاجار می باشد. در این راستا و با روش توصیفی- تحلیلی، ارکان تفکر سیاسی، روابط سیدجعفر کشفی با فتحعلی شاه قاجار، ضرورت وجود دولت و انواع دولت و ویژگی های حاکم از منظر وی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد، سید جعفر کشفی با طرح شرایط سخت گیرانه ای پیرامون اوصاف فقیه حاکم، هیچ یک از فقیهان عصر خود را نامزد چنین منصبی نمی داند. همین نگاه کافی است تا کشفی از نظریه ریاست افاضل یا ریاست دو حاکمی بر عرفیات و شرعیات دفاع کند. از دیدگاه او سلطان عادل بر امور دنیوی حکومت می کند و اعتبار و مشروعیت را به طور خاص از عهدنامه مالک اشتر می گیرد و فقیه نیز بر امور شرعی مانند امور حسبیه و قضاوت و اداره موقوفات و غیره تصرف دارد. این نظریه که با عناوین متعددی در دوره های بعد مورد توجه قرار گرفت، به نوعی بنیان نظریه مشروطه نیز به حساب می آید، چرا که مشروطیت از زعامت سلطان بر حوزه غیرمنصوصات و تصرفات فقیه در حوزه منصوصات دفاع می کرد.
    کلیدواژگان: دولت، سیدجعفر کشفی، عصر قاجار، عصر غیبت، حاکم اسلامی، علمای دینی
  • محمد شجاعیان* صفحات 109-128
    هدف پژوهش حاضربررسی سیر تحول مفهوم نفی سبیل در فقه سیاسی شیعه با رویکردی تاریخی است. در این راستا،با روش توصیفی- تحلیلی نشان داده شد کهدایره شمول قاعده نفی سبیل از یک سیر تدریجی به سمت توسعه مفهومی سلطه و نفی انواع آن می باشد. توجه فقها در دوره قاجاریه به آیه نفی سبیل به بویژه در عرصه سیاسی و اجتماعی بیش از فقهای گذشته می باشد. به نظر نمی رسد طرح نفی سبیل به عنوان یک قاعده فقهی در اواسط دوره قاجاریه و تسلط کشورهای غربی بر دیگر کشورها و از جمله کشورهای اسلامی، صرفا یک هم زمانی بوده باشد و توجه به دلالت های عام آیه 141 سوره نساء، از ابتدا مورد توجه فقهای شیعه بوده است. از اواسط قرن سیزدهم هجری با یک جهش جدی در این مفهوم مواجه هستیم. به این معنا که در این دوران نفی سبیل به صورت یک قاعده فقهی صورت بندی شد. یکی از دلایل این موضوع مهم برای فقه و فقه سیاسی شیعه، وجود یک واقعیت اجتماعی و سیاسی مهم، یعنی سلطه کفار بر مسلمانان که تحقق خارجی یافته بود، است. نفی سبیل، در دوران مدرن که دوران سلطه ی تفکر و سپس اقتصاد، فرهنگ و سیاست کشورهای مدرن غربی بر جوامع دیگر و از جمله بخش های وسیعی از جهان اسلام بوده، کاربردهای صریح سیاسی داشته است. عالمان شیعه در دوران معاصر ضمن توجه به دلالت های سیاسی این قاعده، آن را مبنای نظری مبارزه علیه سلطه خارجی قرار داده اند.
    کلیدواژگان: فقه سیاسی شیعه، قاعده نفی سبیل، عصر قاجاریه، قواعد فقهی
  • محسن رزمی، علیرضا احمدی، حسین احمری صفحات 129-143

    هدف پژوهش حاضر بررسی مسئله اهلیت طرفین در بیع با محوریت نظر فیض کاشانی مبنی بر جواز بیع صبی در اشیاء یسیره و موارد اختلاف آن با دیگر فقیهان است. در این راستا الزامات اجتماعی و سیاسی پذیرش بیع صبی در امور یسیره براساس دیدگاه فیض کاشانی بررسی شد. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و نتایج حاکی از آن است که پذیرش صحت بیع صبی منجر به بسط مفهوم مشارکت اجتماعی و سیاسی خواهد شد. با این توضیح که جواز بیع صبی در امور یسیره، جواز صحت حضور صبی در امور اجتماعی و سیاسی یسیره را نیز ایجاد می کند، به نحوی که می توان ملازمه میان این دو برقرار کرد. این ملازمه، پای صبی را در کنش های یسیره سیاسی و اجتماعی باز می کند و حضور او در فعالیت های جمعی مانند «شورا»، «انتخابات»  و «حق رای» و مانند آن برای اظهارنظر در خصوص امور یسیره را  وجه شرعی می بخشد.

    کلیدواژگان: فیض کاشانی، اهلیت، بیع صبی، امور یسیره، فقه سیاسی
  • علی اکبری معلم* صفحات 145-164
    هدف پژوهش حاضر تبیین و شاخص بندی موضوع ولایت فقیه با تاکید بر اندیشه سیاسی امام خمینی است. در این راستا و با روش توصیفی-تحلیلی ماهیت و ادله ولایت فقیه، وجوب تشکیل حکومت اسلامی بر فقها، فضایل و رذایل اخلاق سیاسی ولی فقیه، شرایط، وظایف و اختیارات ولی فقیه مورد بررسی قرار گرفت. براساس الگوی تقسیم سه بعدی اسلام و چهارچوب اندیشه سیاسی امام خمینی، موضوع ولایت فقیه به سه قسم فلسفه سیاسی، اخلاق سیاسی و فقه سیاسی تقسیم شد. در مجموع، سی و سه شاخص در ابعاد مختلف موضوع ولایت فقیه استخراج گردید. نه شاخص در بعد فلسفه سیاسی، پانزده شاخص در بعد اخلاق سیاسی و نه شاخص در بعد فقه سیاسی ولایت فقیه است. همچنین وجود رابطه منطقی میان سه قسم مذکور از دیگر یافته های پژوهش حاضر می باشد، یعنی نقص و کمال هر بعد در ابعاد دیگر موثر است.
    کلیدواژگان: ولایت فقیه، فلسفه سیاسی، اخلاق سیاسی، فقه سیاسی، امام خمینی، ولی فقیه
  • مهدی رضایی قادی*، علی شیرخانی صفحات 165-186
    هدف پژوهش حاضر، بررسی و ارزیابی سیاست گذاری  عمومی در ایران بر مبنای نظریه ی حکمرانی خوب است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بوده و نتایج نشان داد نظام جمهوری اسلامی ایران در سیاست گذاری  عمومی برمبنای شاخصه های حکمرانی خوب، چندان موفق نبوده و مشکلاتی در اجرای آن داشته است. در عین حال نباید از ظرفیت هایی مانند قانون اساسی، چشم انداز بیست ساله و حتی برنامه های توسعه برای هدایت نظام سیاست گذاری  به سمت برقراری الگوی حکمرانی خوب غافل شد؛ به ویژه آن که با ابلاغ سیاست های کلی نظام اداری و اقتصاد مقاومتی، رویه ها و فرآیندهای استراتژیک و راهبردی در جهت الگوی حکمرانی خوب طراحی شده اند.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری عمومی، نظام جمهوری اسلامی ایران، نظریه ی حکمرانی خوب
  • علی ملکی* صفحات 187-206
    هدف پژوهش حاضر تبیین مبانی مشارکت سیاسی در جمهوری اسلامی ایران است. در این راستا و با روش توصیفی- تحلیلی، برداشت های نظری و چالش های عملی ایجاد شده به دلیل تعدد مبانی مشارکت سیاسی و فقدان اجماع نظری مشترک درباره نقش مردم و نیروهای اجتماعی در فرآیند سیاسی نظام جمهوری اسلامی ایران، و راه حل های برون رفت از آن بررسی شد. یافته ها نشان داد که فقدان اجماع نظری درباره مبانی مشارکت سیاسی و تعدد نگرش ها درباره مشارکت افراد و نهادها و سپس تجزیه جامعه به وفاداری های متضاد، نوعی چالش نظری و بستری برای چالش های عملی ایجاد کرده و سبب بروز موانعی در روند توسعه شده است. برای حل این مشکل، راهکارهای دموکراتیک مانند گفتگوی آزاد اقناعی، مشارکت نهادمند و رقابت نهادهای مدنی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، انتخابات، جمهوری اسلامی ایران، احزاب سیاسی، زندگی سیاسی
  • فرشاد مهدی پور* صفحات 207-228
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیرات پیشران های نوین بر حوزه فرهنگ و سیاست گذاری فرهنگی در ایران است. این پژوهش صرفا بر پیشران های فن آورانه متمرکز بوده و متکی به طبقه بندی چهارگانه از فن آوری های نوین شامل نانو، زیست فناروی، علوم شناختی و فضای مجازی است. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی بوده و از سیاست پژوهی، مطابق الگوی خط مشی گذاری عمومی بهره گرفته شده، سپس با الهام از تحلیل محتوای کیفی که به دنبال ردیابی میان معنا و پیرامون آن می باشد و با استفاده از ارزیابی های نخبگانی نتیجه نهایی بدست آمده است. نتایج نشان داد که علوم شناختی با نمره 7 بالاترین ارتباط را با دیگر فن آوری ها دارد و فضای مجازی در رتبه دوم و نانو و فن آوری زیستی در رتبه‎ های بعدی قرار دارند.
    کلیدواژگان: سیاست فرهنگی، نانو، زیست فن آوری، فضای مجازی، علوم شناختی، پیشران ها
  • محمد ستوده*، علیرضا یاری صفحات 229-250
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر چالش های پیشرفت سیاسی در سطح عدم اجماع نسبی نخبگان و نهادینه نشدن احزاب سیاسی بر روند ایتلاف و اتحادسازی در سیاست خارجی است. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی بوده و با بهره گیری از نظریه ساخت یابی نشان داده شد که چالش‎های پیشرفت سیاسی در داخل کشور نه تنها ایتلاف سازی را با مشکل مواجه می سازد، بلکه باعث از دست رفتن فرصت های بین المللی نیز می شود. تجربه ایران اسلامی در جهت گیری های متفاوت و عدم اجماع نسبی نخبگان فکری و سیاسی در تعریف شفاف منافع ملی باعث شکل گیری چرخه های بازگشت پذیری و در نتیجه کاهش کارآمدی سیاست خارجی شده است. در این راستا توجه به اسناد بالادستی، قانون اساسی، سند چشم انداز بیست ساله، برنامه های توسعه و خطوط قرمز نظام، تقویت فرهنگ مشارکت سیاسی، مسئولیت پذیری، نهادینه سازی احزاب، ایجاد هماهنگی میان قوا، شفافیت در تعریف اهداف و منافع ملی از یک سو و شناخت همه جانبه محیط، منابع، قواعد، اصول و هنجارهای بین المللی از سوی دیگر می تواند از راهکارهای کاهش چالش های پیشرفت سیاسی و در نتیجه افزایش کارآمدی سیاست خارجی کشور باشد.
    کلیدواژگان: پیشرفت سیاسی، سیاست خارجی، نخبگان، احزاب، نظریه ساخت یابی، ائتلاف سیاسی
  • همت بدرآبادی* صفحات 251-271
    هدف پژوهش حاضر بررسی چگونگی تاثیر هویت های قومی - مذهبی بر ایجاد بحران در هویت ملی عراق و راهکار برون رفت از آن با تاکید بر دیدگاه لوسین پای(بحران هویت) بود. پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی انجام شده و یافته ها نشان داد فرهنگ سیاسی حاکم بر جامعه عراق از جمله بافت ناهمگن، نظامی گری، طایفه گرایی، هویت فروملی قومی- مذهبی وغیره بحران هویت ملی را افزوده و علی رغم مکانیزم های قانونی(فدرالیسم و...) در دوره جدید، رسیدن به هویت ملی را به بحران تبدیل کرده است. به نظر می رسد لازمه فایق آمدن بر بحران هویت ملی توجه به الگویی بومی مطابق با زیست بوم عراق و جمع آورنده همه گروه‎ها براساس ساخت مدلی وحدت گرا در عین کثرت گرا است که تکثر و چندگانگی را به رسمیت بشناسد.
    کلیدواژگان: عراق، هویت ملی، هویت های قومی - مذهبی
  • محمود علیپور گرجی* صفحات 273-292
    هدف پژوهش حاضر، واکاوی کاربرد هویت در سیاست خارجی عربستان است. پژوهش بر این فرض استوار است که عربستان با استفاده از «هویت مشروعیت‏بخش»، «هویت مقاومت» و «هویت برنامه‏دار»، سیاست خارجی خود را دنبال کرده است. چارچوب نظری پژوهش براساس نظریه هویتی ایمانویل کاستلز، برای تحلیل سیاست خارجی عربستان می باشد. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی بوده و نتایج حاکی از آن است که عربستان سیاست خارجی خود را با استفاده از مفاهیم تکفیر، رجوع به گذشته، نهاد دینی برگرفته از آیین وهابیت، ساختار پادشاهی عربستان، موقعیت ژیوپلتیک و مبارزه با کانون های انقلابی در منطقه، دنبال کرده است. در این راستا تلاش این کشور از بدو تاسیس تاکنون در سیاست خارجی، حمایت مالی و تسلیحاتی از گروه های تکفیری می باشد.
    کلیدواژگان: هویت، مشروعیت‏بخش، نظریه کاستلز، عربستان، سیاست خارجی
  • مرتضی آقامحمدی* صفحات 293-312
    هدف پژوهش حاضر بررسی تحولات عربستان و تغییر رویه حاکمان سعودی درپی قیام جهیمان العتیبی و اشغال مسجدالحرام در 1979 میلادی با روش توصیفی- تحلیلی بود. فرضیه پژوهش این است که  علت اصلی تغییر رفتار حاکمان سعودی قیام جهیمان العتیبی و زیر سوال رفتن مشروعیت حکومت آل سعود از سوی جریانی مذهبی آن هم به شکلی خاص و در زمانی حساس بود که سبب شد تا حکومت برای بازیابی خود به علمای تندرو امتیازهای زیادی بدهد و نیز رویکرد مصرفی شدن و غرب گرایی خود را به تقید و پایبندی بیش از پیش به دین تغییر دهد. این امر منجر به افزایش افراط گرایی در گفتمان داخلی و بین المللی سعودی و صدور افکار و هم فکران جهیمان به خارج از عربستان شد.
    کلیدواژگان: مسجد الحرام، جهیمان العتیبی، وهابیت، عربستان سعودی
  • روح الله طالبی آرانی*، جمال گویلی کیلانه صفحات 313-336

    هدف پژوهش حاضر بررسی سیر تحول سلفی گری است. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی بوده و به این مساله اصلی پرداخته شده است که چگونه این اندیشه نضج گرفت و به مرور زمان در دوران معاصر به نیرویی عملیاتی که توسل به خشونت ویژگی تمایزبخش آن در جهان اسلام است، تبدیل گردید. همچنین با اتکاء به رویکرد روندکاوی تاریخی، با تمایزگذاری بین دو مفهوم سلفیه و سلفی گرایی، چارچوب کلامی شکل د هنده به سلفیه صدر اسلام نزد اهل سنت در تقابل با فرق دیگر به عنوان پس زمینه فکری تشریح گردید. در پرتوی همین تمایزگذاری، سلفی گری قدیم و جدید بازشناسی شده و با بررسی بازتاب های اندیشگی سلفی گری قدیم در سلفی گری جدید، پژواک های عملی آن در سه دهه اخیر تشریح شده است. نتایج نشان داد که دگرگون سازی این روند از طریق اشاعه آموزه های واقعی دین اسلام که می تواند نقش چشمگیری در به حاشیه راندن اندیشه و عمل خشونت ورزانه سلفی گری وهابیت بنیان در جهان پرتلاطم امروز داشته باشد، ضروری است. هرچه از زمان صدر اسلام به دوران معاصر نزدیک تر می شویم، رفتار مدعیان سلفی گری از آموزه های سلف صالح دورتر شده است.

    کلیدواژگان: سلفیه، سلفی گری، اهل سنت، خلوص گرایی فکری، خشونت، جهاد، داعش، القاعده
  • مرتضی توکلی محمدی*، مهدی فرمانیان صفحات 337-351
    هدف پژوهش حاضر بررسی راهبرد سیاسی نهادهای علمی بین المللی حوزوی در برابر جریان های تکفیری براساس مدل SWOT است. روش پژوهش تحلیل محتوا بوده و نشان داده شد که مدل تحلیل راهبردی در حوزه ی جریان های تکفیری، یک منظومه ی گسترده است که نیازمند تحلیل و آمایش دوره ای است. به دلیل تعدد متغیرها، تغییر مدام شرایط سیاسی، رشد قارچ گونه ی جریان های تکفیری و...، این مدل باید به صورت هرمی شکسته و ریز شده و راهبردهای بخشی را در عین توجه به راهبردهای کلان، تحقق بخشد. بخش ثابت این مدل که باید مورد توجه سازمان های حوزوی بین المللی قرار گیرد، ابتدا حفظ قوت ها (S) و سعی در افزایش آن و سپس رفع ضعف ها (W) است. بخش سیال مدل نیز که نیازمند توجه بیشتر و مطالعه ی تخصصی روزآمد است، تحلیلی پیرامون کاهش یا افزایش فرصت ها (O) و تهدیدها (T) و همچنین، تحول درونی ماهیت این موارد است. علاوه بر این، باید به ملازمه ی بین ضعف و تهدید و همچنین، قوت و فرصت در سازمان های حوزوی بین المللی دقت شود. مدل جامع تر و کامل تر نیز هنگامی بدست می آید که موضوع مدل، مستقلا یک بار جریان های تکفیری قرار داده شود و به انضمام تحلیل راهبردی فعلی درآید. در این صورت، ملازمه ی متقابل چهار متغیر S,W,O,T به صورت تخصصی بدست خواهد آمد.
    کلیدواژگان: نهادهای علمی بین المللی حوزوی، جریان های تکفیری، مدل SWOT
|
  • MuhammadReza Piri *, Soleiman Khakban, Vali Allah Naghi Porfar Pages 7-26

    The purpose of the present study is to elaborate on the place of science in governmental jurisprudence and jurisprudential systems. Using an analytical method, this research has dealt with the essence, levels, issues, principles, methodology and outcomes of the theory of the origin of issuance. According to the results of the study, it can be asserted that the first level of theology is designated to “revelation and exegeses of the infallible interpreters” and the second level to the “accurate”, “comprehensive”, “systematic”, and “governmental” inference of the Islamic jurist based on religion. This theory holds that all scientific issues including cosmology and its prescriptions exist in the Noble Qur’an. Some of the most significant results of the theory of the origin of issuance involve achieving the governmental jurisprudence and its jurisprudential systems such as economy, politics, security, art, media, and so on.

    Keywords: Theology, governmental jurisprudence, Theory of the Origin of Issuance
  • Seyed MohamadHadi Moqadasi *, Mohsen Rezvani Pages 27-46

    The purpose of this study is to analyze the arguments for the authoritarianism in Farabi’s utopia. The most significant arguments by the supporters of this idea were mentioned relying upon three elements of hegemony, utopianism, and violence in Farabi’s utopia. Using an interpretative method, it was attempted to derive the reasonings behind authoritarianism in Farabi’s utopia in order to prove their inaccuracy based on the detailed exegesis of Farab’is texts. The results showed that although there is hegemony in the relationship between the members in Farabi’s utopia, it is not authoritarian. Furthermore, the evidences revealed that his imagined community is free from utopian aspects as he has attempted to present a perfect society in the realm of real time and place not in the world of spiritual essences. Violence in the form mentioned by the supporters of the abovementioned idea has no place in Farabi’s utopia.

    Keywords: authoritarianism, Hegemony, utopia, Violence, Navabet (a Metaphor of Isolated Humans), FARABI
  • RajabAli Esfandiar * Pages 47-66

    The purpose of the present study is to survey the relationship between religion and politics in the ideology of jurists during the Qajar dynasty. To this aim, Skinner’s hermeneutics was used to analyze the link between religion and politics in the view of jurists back then, the necessity of chairmanship and government based on jurisprudence, and the relationship between the jurists and kings in that period. Moreover, it was attempted to review some aspects of the political jurisprudence during the Qajar dynasty based on which some of the most important transformations such as Persian constitutionalism took place in that period. The results showed that the power of Shi’ite scholars and their popularity among people made the cruel state in that age in need of their support. The jurists also made use of their religious legitimacy and authority as well as popularity among people to fulfill the Shi’ites’ welfare and prosperity through their contacts with the kings. Due to lack of its religious backup and common popularity, the kingdom of Qajar was in need of Shi’ite jurists to support them, thus the jurists made use of this opportunity to emphasize on the right of common people and their needs in their contacts with the kings. The Persian constitutional government that was not so successful in Iranian society was a reminder of this fact for the Shi’ite jurists that civil order coming from western ideology has no place in Iran and hence the only way to find salvation from tyranny is to establish an Islamic state and implement Islamic rules.

    Keywords: Skinner’s Hermeneutics, Political Jurisprudence, Shi’ite Jurists, Qajar Dynasty, Constitutionalism
  • Seyed MohammadMostafa Hosseini Kashani *, MohammadAli Hajidehabadi Pages 67-82

    The purpose of the present study is to review some social preventive measures in the Islamic Republic of Iran to protect freedom of thought and speech based on the Islamic instructions. The method of study is descriptive analysis and the results showed that Islam has offered special social preventives measures to protect freedom of thought and speech as this subject has widely been taken into consideration in Islamic texts. Furthermore, Islam has also offered some other measures such as rationalism, poverty prevention, extension of free and critical thinking, spread of religious arguments, giving advice to the officials, and the protection of critics in order to decrease likely crimes in this field. Therefore, the above measures should be taken into account before any disciplinary or penal measure in order to protect freedom of thought and speech. It should be noted that the implementation of the preventive measures does not intend to omit penal and disciplinary measures, but rather they should also be definitely used as the last step for those who refuse preventive measures and just follow their own deviated way.

    Keywords: Rationalism, Free Thinking, Social Prevention, criticism, Freedom of Thought
  • Sadegh Karimi, Alireza Abtahi *, Abdolvahab Forati Pages 83-108
    The purpose of the present study is to review the essence of government during occultation from the perspective of Seyed Ja’far Kashfi, one of the Shi’ite scholars in the Fath Ali Shah Qajar dynasty. In this regard descriptive analysis was used to survey the principles of political thinking, relationship between Seyed Ja’far Kashfi and Fath Ali Shah Qajar, necessity of government, various forms of government, and the characteristics of a ruler from his viewpoint. The results showed that Seyed Ja’far Kashfi, setting some strict conditions for the characteristics of a ruler jurist, did not acknowledge any of the jurists in his age as a qualified candidate for this position. This viewpoint is enough for him to defend the theory of simultaneous chairmanship of 2 learned scholars or twin rulers for the matter of norms and religious issues in society. In his view, a fair king would govern the worldly affairs as his validity and legitimacy exclusively comes from the Treaty of Malek Ashtar; and a jurist would govern religious affairs such as Hesbi issues (charity), judgement, mortmain property and so on. This theory that was also considered in later periods, is somehow a foundation for constitutionalism because it defends the authority of a king to govern the civil affairs not definitely mentioned in the Qur’anic verses (Gheyr-Mansusat) and the authority of a jurist to implement the definite rules in the Qur’an (Mansusat).
    Keywords: Seyed Ja’far Kashfi, Qajar Dynasty, Occultation, Islamic Ruler, Religious Scholars
  • Mohammad Shojaeian * Pages 109-128
    The purpose of the present study is to survey the transformation course of the concept of Nafy-e Sabil (non-dependency rule) in the Islamic jurisprudence of Shi’ism using a historical approach. In this regard, descriptive analysis was used to show that the inclusion circle of non-dependency rule has moved through a gradual course to a conceptual extension to explain hegemony and refute its various forms. Jurists during the Qajar dynasty compared to the former jurists paid more attention to the verse of non-dependency rule, especially in terms of political and social issues. It doesn’t seem that proposing non-dependency rule as a jurisprudential principle in the middle of the Qajar dynasty and the hegemony of western countries over other ones including Islamic states has merely been coincidental, but rather Shi’ite jurists have been paying attention to the general implications of the 141st verse of Surah an-Nisa’. The above concept has undergone a serious jump since the middle of the 13th century A.H. as the non-dependency rule began to be classified as a jurisprudential principle in this period. One of the causes for this important subject in the political jurisprudence of Shi’ism relates to a significant social and political fact back then, that is the hegemony of Kuffar (non-believers) over Muslims. The non-dependency rule in the modern era in which we witness the intellectual, economic, and political hegemony of modern western countries over other societies including a vast part of Islamic world has had definite political usage. Shi’ite scholars in the modern era with regard to the political implications of the above-mentioned rule, have set it as the theoretical basis to fight against foreign hegemony.
    Keywords: Islamic Jurisprudence of Shi’ism, Nafy-e Sabil (Non-Dependency Rule), Qajar Dynasty, Jurisprudential rules
  • Mohsen Razmi, Alireza Ahmadi, Husayn Ahmari Pages 129-143

    The purpose of the present study is to explore the qualification of those who take part in a transaction with special emphasis on the ideas of Feyz Kashani on the admissibility of transaction with children in micro-level issues as well as the discrepancies between his ideas and other jurists’. In this regard, the social and political requirements of the admissibility of transaction with children in micro-level issues were studied based on the viewpoints of Feyz Kashani. The method of study was descriptive analysis and the results showed that accepting the validity of transaction with children would lead to the extension of the concept of political and social participation. The permissibility of transaction with children in micro-level issues implies the permissibility of their participation in micro-level social and political issues as well. There is a sort of correlation between the two above-mentioned aspects which permits the participation of children in social and political micro-level activities and legitimizes their presence in some social activities such as “councils”, “elections”, “voting” and so on in order to give their ideas in micro-level issues.

    Keywords: Feyz Kashani, Transaction with Children, Micro-level Issues, Political Jurisprudence
  • Ali Akbari Moallem * Pages 145-164
    The purpose of the present study is to explain the criteria for the guardianship of the Islamic Jurist with an emphasis on the political ideas of Imam Khomeini. To this aim, descriptive analysis was used in this study to make an enquiry about the essence and arguments of the guardianship of the Islamic jurist, the jurists’ obligation to establish an Islamic state, the virtues and vices of the Islamic jurist’s political ethics, as well as the responsibility and authority of the Islamic jurist. Based on the triplet classification model in Islam and the framework of Imam Khomeini’s political ideology, the subject under study that is the guardianship of the Islamic jurist was classified into 3 aspects of political philosophy, political ethics, and political jurisprudence. In general, 33 criteria for different aspects of the guardianship of the Islamic jurist were extracted including 9 criteria about political philosophy, 15 criteria about political ethics, and 9 criteria about political jurisprudence. Furthermore, the results showed that there is a logical relationship between the 3 above-mentioned classified aspects, that is to say the imperfection and perfection of each aspect is effective on the others as well.
    Keywords: Wilayat-e Faqih (Guardianship of the Islamic Jurist), Political Philosophy, Political Ethics, Political Jurisprudence, Imam Khomeini, Islamic Jurist (Wali-e Faqih)
  • Mehdi Rezaei Qadi *, Ali Shirkhani Pages 165-186
    The purpose of the present study is to evaluate public policy of Iran based on the theory of good governance. The method of study is descriptive analysis and the results showed that the Islamic Republic of Iran has not been so successful in public policy in terms of executing the criteria of good governance. However, some potentials such as the constitution, 20-year perspective, and even development plans to guide policy making towards the model of good governance should not be ignored; particularly that by the announcement of general policies of the official system and resistance economy, some strategic and practical procedures have been planned to achieve the standards of good governance.
    Keywords: Public Policy, Islamic Republic of Iran, Theory of Good Governance
  • Ali Maleki * Pages 187-206
    The purpose of the present study is to explain the principles of political participation in the Islamic Republic of Iran. To this aim, descriptive analysis method was used to analyze the theoretical perceptions in this regard and practical challenges created due to the variety of principles affecting political participation and also lack of common theoretical agreement over the role of people and social forces in the political procedures in the Islamic Republic of Iran as well as the resolutions to leave this challenge behind. The results showed that lack of common theoretical agreement over the principles of political participation, various perceptions about public participation, and dividing the society into contradictory sections has created a sort of theoretical challenge paving the ground for practical difficulties and obstacles in the procedure of development. To get out of this predicament, some democratic strategies are proposed such as persuasive open dialogue, institutionalized participation of people, and competition among civil organizations.
    Keywords: Political Participation, Election, Islamic Republic of Iran, Political parties, Political Life
  • Farshad Mahdipour * Pages 207-228
    The purpose of the present research is to study the effect of modern driving forces on the realm of culture and policy-making in Iran. This research is merely focused on technological driving forces and relies on a four-type classification of modern technologies including nano, biotechnology, cognitive sciences, and cyberspace. The method of study is descriptive analysis and it has applied policy studies according to the model of public policy-making. The final results were achieved by the analysis of qualitative data aiming to make a correlation between meaning and the surrounding environment as well as the evaluation of the elites. The results showed that cognitive sciences with the score 7 had the highest relationship to other technologies, and cyberspace, nano, and biotechnology were in the 2nd, 3rd, and 4th places respectively.
    Keywords: cultural politics, Nano, biotechnology, Cyberspace, cognitive sciences, driving forces
  • Mohammad Sotudeh *, Alireza Yari Pages 229-250
    The objective of the present study is to review the impact of the challenges of political development on the process of coalition and unification in the foreign policy when there is lack of relative agreement among the elites and so the political parties are not institutionalized in society. The method of study is descriptive analysis and the structuration theory was used to show that the challenges of political development in the country not only damage the coalition of parties but also would lead to losing the international opportunities. Islamic Iran’s experience of having differing political orientations and lack of relative agreement among intellectual and political elites in giving a clear definition of national interests has led to the throwback to the past and as a result, a decline in the efficiency of foreign policy. In this regard, paying attention to upstream documents, the constitution, the 20-year perspective, developmental plans, red lines, boosting the culture of political participation, responsibility, institutionalization of parties, coordination among powers, transparency in the definition of national objectives and interests, on the one hand, and overall cognition to the environment, resources, regulations, and international norms and principles, on the other hand, can tremendously decrease the challenges of political development and hence increase the efficiency of Iran’s foreign policy.
    Keywords: Political Development, foreign policy, Elites, Parties, structuration theory, Political Coalition
  • Hemmat Badrabadi * Pages 251-271
    The purpose of the present study is to explore the impact of ethnic-religious identities on Iraq’s national identity crisis and a solution to overcome that with emphasis on Lucian Pye’s view (identity crisis). This research was conducted using descriptive-analytical method and the results showed that the political culture prevailing in Iraq including inhomogeneous context, militarism, tribalism, religious-ethnic intra-national identity and so on have deteriorated national identity crisis, and despite legal mechanisms such as Federalism, … in the new era, reaching a national identity has come to a crisis. In order to overcome the national identity crisis, it seems necessary to pay attention to an indigenous model compatible with Iraqi community that can bring unification between all groups based on creating a unifying and yet pluralist model recognizing diversity and co-existing ethnic groups.
    Keywords: Iraq, National identity, Ethnic-Religious Identities
  • Mahmood Alipour Gorji * Pages 273-292
    The purpose of the present study is to analyze the function of identity in the foreign policy of Saudi Arabia. The research relies on the hypothesis that the Saudi government has followed its foreign policy based on “legitimizing identity”, “resistance identity”, and “project identity”. The theoretical framework of the study, grounded on the identity theory of Manuel Castells, aims to analyze the foreign policy of Saudi Arabia. The method of study is descriptive analysis and the results indicate that Saudi Arabia has followed its foreign policy based on some concepts including Takfir (accusation), reference to the past, religious institutionalism derived from Vahhabiat, Kingdom structure, geopolitical position, and fighting against revolutionary centers in the region. In this regard, this country since the beginning of its establishment has followed the policy of financial and military support of Takfiri groups.
    Keywords: Identity, Legitimizing, Castells’ Theory, Saudi Arabia, foreign policy
  • Morteza Agha Mohammadi * Pages 293-312
    The purpose of the present study is to survey the transformations in Saudi Arabia and the approach of Saudi rulers after the uprising of Juhayman al-Otaybi and the occupation of Masjid a-Haram in 1979. The method of study is descriptive analysis and the hypothesis is that the main reason of change in the performance of Saudi rulers was the uprising of Juhayman al-Otaybi posing a challenge to the legitimacy of Saudi government by a religious movement in a particular way and sensitive time such that it made the establishment give many credits to its extremist clergymen and change its consumerist and western approach to puritanical and conservative adherence to religion. This approach led to extremism in national and international Saudi dialogues and exporting the thoughts of Juhayman to outside Saudi Arabia.
    Keywords: Masjid al-Haram (The Great Mosque of Mecca), Juhayman al-Otaybi, Saudi Wahhabism
  • Roohollah Talebi Arani *, Jamal Gavili Kilaneh Pages 313-336

    The purpose of the present study is to explore transformations in the course of Salafism. The method of study is descriptive analysis and it deals with how this ideology grew within the contemporary era gradually turning into an operational force making use of violence as its distinctive feature in the Islamic world. Furthermore, relying on the approach of historical process mining and making a distinction between two concepts of Salafia and Salafism, it was attempted to explain the theological framework of Salafia in the early history of Islam from the view of Sunnis versus intellectual background differences. In the light of the above distinction, old Salafism was distinguished from new Salafism and by surveying the intellectual impacts of old Salafism on new Salafism, the practical reflections of this movement were studied within the past 3 decades. The results showed that the transformation of this process is essential by spreading the genuine instructions of Islam having a conspicuous effect in forcing out the violent ideology and practices of Salafis in today’s chaotic world. As we move from the early history of Islam towards the contemporary era, the behavior of those who claim Salafism has distanced from the instructions of the pious predecessors.

    Keywords: Salafia, Salafism, Sunni, Intellectual Purity, Violence, Jihad, ISIS, Al-Qaeda
  • Morteza Tavakoli Mohammadi *, Mahdi Farmanian Pages 337-351
    The purpose of the present study is to review the political strategies used by international seminary scientific institutions against Takfiri movements based on SWOT analysis (matrix). The method of study is descriptive analysis and the results showed that this strategy analysis about Takfiri movements is an extensive system that needs periodical analysis and enquiry. Due to numerous variables, continuously changing political situation, mushroom-like rise of Takfiri movements and so on, this model should be broken into a pyramid to achieve micro strategies in addition to macro strategies. The fixed part of this analysis which should be considered by the international seminary institutions is first, the maintenance of strengths (S) and the attempt for their increase, and then, the elimination of weaknesses (W). The unfixed part of the analysis which needs more consideration and up-to-date and specialized enquiry involves an analysis about the decrease or increase in opportunities (O) and threats (T) as well as the transformation of their internal essence. Moreover, the correlation between weaknesses and threats as well as strengths and opportunities in international seminary organizations should be taken into consideration. A more comprehensive analysis would be achieved when “Takfiri movements” is independently set as the subject of analysis and it is attached to this current strategic analysis. In this case, the correlation between four variables of S, W, O, and T would be obtained in a specialized way.
    Keywords: International Seminary Scientific Institutions, Takfiri Movements, SWOT Analysis (Matrix)