فهرست مطالب

سیاست علم و فناوری - سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 47، پاییز 1399)

فصلنامه سیاست علم و فناوری
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 47، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آیدا مهاجری* صفحه 1
  • سید حامد مزارعی، فاطمه ثقفی*، محمد خوانساری، حنانه محمدی کنگرانی، رضا اسدی فرد صفحات 2-16

    بسیاری از سرمایه گذاری ها بر روی تحقیق و توسعه، با هدف تحریک شکل گیری روابط همکاری انجام شده و باعث بهبود معنادار رشد اقتصادی و عملکرد نظام ملی نوآوری شده است. تاکنون مطالعات متعددی در زمینه روابط بین اعضای شبکه ها صورت گرفته است اما خلاهایی از قبیل عدم توجه کافی به بازیگران دولتی در این مطالعات دیده می شود. این پژوهش به دنبال ارایه الگویی برای تقویت روابط بین اعضای شبکه های همکاری علم و فناوری مبتنی بر نظریه سرمایه اجتماعی در ایران است، به طوری که ماهیت اعضای شبکه از نظر دولتی و خصوصی بودن نیز در نظر گرفته شود. جامعه پژوهش حاضر، اعضای شبکه آزمایشگاهی فناوری نانو در ایران و روش پژوهش مطالعه موردی است. در گام اول عوامل موثر بر تقویت روابط در بین اعضای شبکه از طریق مرور ادبیات (مربوط به نظریه سرمایه اجتماعی) شناسایی و به وسیله اجماع خبرگان تعدیل شد. در گام بعد این عوامل با استفاده از مدل سازی ساختاری تفسیری در ترکیب های سه گانه خصوصی-خصوصی، خصوصی-دولتی و دولتی-دولتی اولویت بندی و مقایسه گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد که عوامل برنامه ها و سیاست های مدیریت شبکه، تجربه روابط پیشین و مدت زمان عضویت، سه عامل ریشه ای در ترکیبات مختلف دولتی- دولتی، خصوصی- دولتی و خصوصی- خصوصی هستند. همچنین عامل برنامه ها و سیاست های اعضای شبکه نیز در ترکیب دولتی- دولتی عاملی ریشه ای و تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: شبکه های همکاری، روابط بین اعضاء، مدل سازی ساختاری تفسیری، مطالعه موردی، نظریه سرمایه اجتماعی
  • هدیه تنهایی راد، اکبر اعتباریان*، علی رشیدپور صفحات 17-28
    بر اساس بررسی های انجام شده، عمده تحقیقات در موضوع کارآفرینی، به کارآفرینی در صنعت پرداخته است. اما لازم است به بررسی و شناسایی فرآیند های کارآفرینانه فرهنگی، خصوصا کارآفرینی در زمینه محصولات فرهنگی نیز پرداخته شود. شناسایی بسترهای موثر بر کارآفرینی محصولات فرهنگی، امکان رشد را برای اصحاب فرهنگ، کارآفرینان فرهنگی و ملاحظات لازم را برای سیاست گذاری دولتی آشکار می سازد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی بسترهای موثر بر کارآفرینی محصولات فرهنگی در ایران و به روش کیفی از نوع تجزیه وتحلیل مضمون است. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته و عمیق با 13 نفر در سه حوزه کارآفرینان محصولات فرهنگی، اساتید فرهنگ و هنر و سیاست گذاران این حوزه با استفاده از تکنیک گلوله برفی گردآوری شد و با استفاده از کدگذاری باز و محوری در سه سطح موردبررسی و تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده در قالب پنج محور مجزا طبقه بندی شد که عبارت اند از: الگوی ذهنی مصرف و تولید آزاد فرهنگی در جامعه، ایجاد چشم انداز مشترک توسعه فدرالیزم فرهنگی در جامعه، نظام های فرهنگی خدمت رسان در جامعه، توسعه قابلیت های شخصی کارآفرینان محصولات فرهنگی در جامعه و یادگیری خلاقانه فرهنگ در جامعه. هریک از این محورها خود شامل زیرمقولاتی هستند که در این مقاله به آن ها پرداخته شده است. کلیدواژه ها:
    کلیدواژگان: بسترهای موثر، کارآفرینی، کارآفرینی فرهنگی، محصولات فرهنگی، کارآفرینی محصولات فرهنگی
  • سینا طریقی، سعید شوال پور*، یاسر سبحانی فرد صفحات 29-45

    علی رغم این که ایران جزو بزرگترین کشورهای دارنده ذخایر نفت و گاز جهان است، اما از منظر فناوری های بالادستی نفت، همواره دارای مشکلاتی بوده و شرکت های اکتشاف و تولید ایرانی جایگاه قابل ملاحظه ای به لحاظ سطح توانمندی فناورانه به خصوص در حوزه مهم ازدیاد برداشت نفت دنیا ندارند. در کنار عوامل متعدد در سطوح خرد و صنعت، سیاستگذاری مناسب و حمایت دولتی در سطح کلان اهمیت ویژه ای در توسعه توانمندی فناورانه شرکت های داخلی دارد. به این منظور، مقاله حاضر به استخراج و ارزیابی مهمترین سیاست های کلان برای توسعه فناورانه شرکت های اکتشاف و تولید در حوزه ازدیاد برداشت نفت پرداخته است. ابتدا با استفاده از روش تحلیل مضمون، سیاست های به کار گرفته شده و تجربیات موفق کشورهای دیگر با مرور جامع ادبیات استخراج شد، سپس با به کارگیری روش مدلسازی ساختاری تفسیری و بر اساس نظرات خبرگان اکتشاف و تولید ایران، این سیاست ها برای فعالیت های ازدیاد برداشت نفت صنعت نفت ویژه سازی شده و در قالب مدلی سطح بندی شده و روابط بین آن ها مشخص شد. تقویت ارتباط صنعت و دانشگاه، مشوق های مالی برای فعالیت های تحقیق و توسعه شرکت ها، ایجاد موسسات تحقیق و توسعه دولتی، ایجاد پیوند با شرکت های بین المللی و جذب و دانش فناورانه آن ها، سیاست جایگزینی واردات و حفاظت از بازار داخلی، و تجاری کردن نوآوری های شرکت ها و حمایت از آن ها از مهمترین سیاست های کلان استخراج شده از نتایج این پژوهش هستند.

    کلیدواژگان: سیاست فناوری، حمایت دولتی، توانمندی فناورانه، اکتشاف و تولید، ازدیاد برداشت نفت
  • محمدرضا مینائی، شعبان الهی*، مهدی مجیدپور، منوچهر منطقی صفحات 47-66

    برخلاف مطالعات موجود فرارسی که موارد موفق را تحلیل می کنند، مقاله حاضر فرارسی ناموفق یک بنگاه خودروسازی دیرآمده را مورد مطالعه قرار می دهد. بدین منظور با استفاده از راهبرد مطالعه موردی و روش تحلیل مضمون (تم)، مضامین و مفاهیم مرتبط با چارچوب مفهومی، استخراج و دسته بندی می شوند. چارچوب مفهومی عملیاتی شده به عنوان مهم ترین دانش افزایی این مقاله، عناصر جدیدی را به عنوان رژیم های فناورانه و بازار صنعت خودرو به ادبیات حوزه فرارسی معرفی می کند. این عناصر عبارتند از انتقال فناوری، تنوع حوزه های فناورانه، دانش ضمنی، پیوندهای پیشین، صرفه مقیاس، زنجیره تامین بومی، نگاه سرمایه ای به کالای مصرفی، بازار انحصاری چندجانبه و بازار همگن. علاوه بر این، مقاله حاضر دو عامل جدید موثر بر فرارسی که در جریان مطالعه موردی بنگاه بومی ایجاد شده اند یعنی"راهبرد صنعتی" و"مسایل ساختاری" را به مدل های فرارسی موجود اضافه می کند. در نهایت، اتخاذ سیاست های منسجم برمبنای رژیم های صنعت و راهبرد صنعتی می تواند فضای مساعدی را برای فرارسی بنگاه بومی فراهم نماید.

    کلیدواژگان: فرارسی فناورانه، رژیم های فناورانه، بنگاه دیرآمده، صنعت خودرو، ایران
  • امیر عسگری *، علی خورسندی طاسکوه، سعید غیاثی ندوشن صفحات 67-81

    در سال های اخیر، نواحی نوآوری به عنوان محرک های اصلی توسعه منطقه ای، با توسعه زیادی همراه بوده اند. در چنین بافتاری، استقرار ناحیه نوآوری با محوریت دانشگاه، در بهترین فرم ساختاری، رفتاری و عملکردی خود که توانایی پاسخگویی به نیازهای ناحیه نوآوری با هدف توسعه منطقه ای را داشته باشد، به نگاهی چندجانبه، تعاملی و دقیق به اجزا و عناصر و شیوه های طراحی نیاز دارد. این مقاله سعی دارد تا نگرشی ریزبینانه را در خصوص فرایندهای شکل گیری ناحیه نوآوری با محوریت موسسه لنگرگاهی (دانشگاه) فراهم آورد. در این پژوهش 680 منبع در مرحله اول و 162 منبع در مرحله پایانی، در یک فرایند چهار مرحله ای مورد بررسی قرار گرفت. روش پژوهشی مورد استفاده از نوع مرور نظام مند و با در نظرگرفتن نگاه جهانی، ابعاد و افق های مختلف در یک مطالعه بین رشته ای است. نتایج پژوهش بیان می دارد که به منظور استقرار ناحیه نوآوری با هدف توسعه منطقه ای در رهیافت مدل لنگرگاهی دانشگاه نسل چهارم، 5 لایه مختلف زیر متصور می شود. 1- نهادی: هاله لنگرگاهی نسل چهارمی (شتابدهی و تسهیلگری)، 2-لایه اجتماعی-جامعه مبتنی بر فرهنگ، نوآوری و داده های باز 3- لایه زیرساختی و شهری 4- لایه جغرافیایی ناحیه نوآوری 5- موسسه لنگرگاهی (دانشگاه نسل چهارمی). این پژوهش همچنین به گسترده شدن افق دید پژوهشگران و متولیان اجرایی بوم سازگان نوآوری، مطالعات شهری، تجاری و دانشگاهی کمک می کند.

    کلیدواژگان: توسعه منطقه ای، ناحیه نوآوری، دانشگاه نسل چهارم، موسسه لنگرگاه
  • حمیدرضا فقیه، سید سپهر قاضی نوری*، مهدی الیاسی صفحات 83-100

    حفظ و ارتقای جایگاه شرکت ها در معادلات رقابتی، در گرو منابع فناورانه آن ها است. را ه های مختلفی برای دست یابی به نسل های جدید فناوری وجود دارد و لذا انتخاب روش مناسبی جهت اکتساب فناوری که زمان، هزینه و برآیند آن را بهینه نماید، دارای اهمیت زیادی است. بر همین اساس، این پژوهش با هدف شناسایی روش های بهینه اکتساب فناوری در شرایط و موقعیت های مختلف با استفاده از یک مدل سه بعدی ناشی از برهم کنش عوامل مرتبط با مالک، گیرنده و ماهیت فناوری انجام شده است. مدل پیشنهادی جهت انتخاب روش مناسب اکتساب فناوری شامل موقعیت های متعددی است که این موقعیت ها از برهم کنش 6 عامل در 3 بعد ایجاد شده اند. این عوامل از مرور ادبیات و مطالعه مدل های اکتساب فناوری موجود و یکسان سازی تعداد زیادی از عوامل هم خانواده به دست آمده اند. روش های پیشنهادشده براساس ترکیب وضعیت هر یک از عوامل در دو حالت حدی، و در دو دسته «روش های بهینه» و «روش های امکان پذیر اما غیربهینه» ارایه شده است. روش های «بهینه» روش هایی هستند که با عوامل، تطابق کامل دارند و مطمینا مناسب ترین روش برای اکتساب فناوری می باشند. اما روش های «امکان پذیر اما غیربهینه» در مواقعی پیشنهاد شده اند که تطابق کامل با عوامل وضعیت وجود ندارد اما عوامل محدودکننده، آن وضعیت را نقض نمی نمایند. بدین ترتیب هر بنگاهی می تواند با شناسایی و تطبیق وضعیت خود در مقایسه با عوامل مدل، «روش های بهینه» و «روش های امکان پذیر اما غیربهینه» متناسب با وضعیت خاص خود را از مدل استخراج نموده و مورد استفاده قرار دهد.

    کلیدواژگان: روشهای اکتساب فناوری، راهنمای اکتساب فناوری، روشهای غیر رسمی اکتساب فناوری، مدلهای اکتساب فناوری
|
  • Ayda Mohajeri * Page 1
  • Hamed Mazarei, Fatemeh Saghafi *, Mohammad Khansari, Hannaneh Mohammadi Kangarani, Reza Asadifard Pages 2-16

    Many investments in research and development have been made to stimulate the formation of cooperative relations and have significantly improved economic growth and the performance of the national innovation system. Numerous studies have already been conducted on relationships between members of the networks; however, there are gaps such as insufficient attention to government actors in these studies. The present study seeks to develop a model for strengthening relationships between the members of social capital theory-oriented collaborative networks of science and technology in Iran so that the nature of members of the network also considered in terms of their being public or private. It is a case study, and the members of the nanotechnology laboratory network are the statistical population. In the first step, factors that influence the strengthening of relationships between the members of the network were identified through a literature review (Related to social capital theory) and adjusted by the experts’ consensus. Then using the interpretive structural modeling, those factors were compared and prioritized within ternary compositions of private-private, private-public, and public-public. The results show that the factors of programs and policies of network management, the experience of previous relationships, and the duration of membership are three radical factors in different compositions of public-public, private-public, and private-private. Also, the factor of programs and policies of network members is a radical and influential one in the public-public composition.

    Keywords: Collaborative Networks, Relationships Between Members, Interpretive Structural Modeling, Case study, Social Capital Theory
  • Hadiyeh Tanhaie Rad, Akbar Etebarian *, Ali Rashidpoor Pages 17-28
    Survey results indicate that the majority of studies on entrepreneurship have merely focused on industrial entrepreneurship. Studying and distinguishing the cultural entrepreneurial processes, particularly entrepreneurship that concerns cultural goods is necessary to establish a developed country in various industrial, social, political, and cultural aspects. These conditions are deemed essential for the fulfillment of any other end as well as providing the fundamental grounds for the growth of cultural entrepreneurship, distinguishing the contexts that impact the entrepreneurship of cultural goods renders the feasibility of development for the involved individuals and cultural entrepreneurs, alongside implementing the necessary considerations for government policies. Accordingly, the present study strives to distinguish the effective contexts for entrepreneurship of cultural goods in Iran and further presents a qualitative method of content analysis. Data were gathered through semi-structured and in-depth interviews conducted with thirteen individuals that were included within the three respective areas of cultural goods entrepreneurs, culture and art professors, and policymakers, by employing the snowball sampling technique. Accordingly, the gathered data were further analyzed via open and axial coding at three levels. Conclusively, the obtained results were classified into five separate axes, which are listed as the mental pattern of independent cultural consumption and production in society, establishing a shared vision for the advancement of cultural federalism in society, cultural systems providing services in society, cultivating the personal capabilities of cultural entrepreneurs in society, and productive culture learning process in society. Each of these designated axes includes subcategories that have been addressed in this study.
    Keywords: Cultural Products, Cultural Entrepreneurship, Effective Contexts, Entrepreneurship, Entrepreneurship of Cultural Products
  • Sina Tarighi, Saeed Shavvalpour *, Yasser Sobhanifard Pages 29-45

    Despite the fact that Iran is one of the biggest owners of the oil and gas reserves of the world, but in terms of upstream oil technologies have always had problems and Iranian exploration and production companies do not have a significant position in terms of technological capability, especially in the important field of enhanced oil recovery. Along with various factors at the micro and industrial levels, appropriate policy-making and government support at the macro level are of particular importance in developing the technological capabilities of domestic companies. To this end, the present study has extracted and evaluated the most important macro policies for the technological development of exploration and production companies. First, using the content analysis method, the applied policies and successful experiences of other countries were extracted by a comprehensive review of the literature. Then, using the interpretive structural modeling method and based on the opinions of Iranian exploration and production experts, the extracted policies were classified and the relationships between them were identified. Strengthening the relationship between industry and university, financial incentives for firms’ R&D activities, establishing government-sponsored R&D institutions, linkages with international companies and absorbing their technological knowledge, local content and import substitution policy and protection of the domestic market, and commercializing firms’ innovations And supporting them are the most important macro policies extracted from the results of this study.

    Keywords: Technology policy, Government Support, Technological Capability, Exploration, Production, Enhanced Oil Recovery
  • Mohammadreza Minaee, Shaban Elahi *, Mehdi Majidpour, Manouchehr Manteghi Pages 47-66

    Despite existing studies mostly analyzing successful cases of catching-up, this paper examines a fairly unsuccessful case of catching-up by a latecomer automobile firm. To this end, using the strategy of case study and thematic analysis, themes and concepts related to the conceptual framework are elicited and categorized as well. The results of this study are operationalized conceptual framework, as the key contribution of the paper, introduces new elements attributed to the regimes of technology and market of automobile industry. The elements include technology transfer, diversity of technological areas, tacit knowledge, backward linkages, economy of scale, local supply chain, capital-goods attitude towards a consumer goods, oligopolistic market, and homogeneous market. In addition, this paper adds two new factors (i.e. industrial strategy and structural issues) to the existing catch-up models. And finally, adopting coherent policies aligned with industry’s regimes and industrial strategy could provide appropriate environment for indigenous firms to catch-up with forerunners.

    Keywords: Technological Catch-up, Technological regimes, Latecomer Firm, Automobile industry, Iran
  • Amir Asgari*, Ali Korsandi, Saeed Ghiyasi Pages 67-81

    The deployment of innovation districts as a key driver for the design and implementation of regional development are widening, the university at its best structural, behavioral and functional form that could respond to the needs of innovation district to enhance regional development requires a comprehensive insight about elements, interactions, and behavioral design in the form of the fourth-generation university. This type of university interacts widely with all role players inside and outside of the area. This paper aims to provide an insight into the shaping process of the fourth-generation university in the innovation district. Based on reviewing 680 articles in the first step and finally 162 articles in the fourth step in a four-step screening approach, the methodological approach of the study utilizes a systematic review of the related literature and considers different global looks, dimensions, and multidisciplinary visions to make final results. The results reveal that in order to enhance regional development through innovation districts, the innovation district under anchor approach with the fourth-generation university must have five layers: (1) Institutional layer - fourth-generation anchorage aura (facilitation and acceleration)- (2) Social layer - based on the culture of innovation, media and open data – (3) Infrastructure and urban layer – (4) Geographical boundary layer of innovation district (5) Anchor Institute (University in Fourth Generation). This study also expands our information about the requirements, shaping process, and interaction of elements in the innovation ecosystem. This study finding prepare an overall insight for Business, Urban, HEIs, and Economy policymakers.

    Keywords: Regional Development, Innovation District, Fourth Generation University, Anchor Institute
  • Hamidreza faghih, Sepehr Ghazinoory*, Mehdi Elyasi Pages 83-100

    Maintaining and improving the position of companies in competitive equations depends on their technological resources. There are several ways to reach new generations of technology. Therefore, choosing the right method to acquire technology that optimizes time, cost and outcome is very important. Accordingly, this study aims to identify the optimal methods of technology acquisition in different conditions and situations using a three-dimensional model resulting from the interaction of factors related to owner, receiver and the nature of technology. The proposed model for selecting the appropriate method of technology acquisition includes several situations that are created by the interaction of 6 factors in 3 dimensions. These factors have been obtained from reviewing the literature and studying the existing technology acquisition models and standardizing a large number of family factors. The proposed methods are presented based on the status of the factors in two limit modes and in two categories: "optimal methods" and "possible but non-optimal methods". "Optimal" methods are methods that are fully compatible with the factors and are certainly the most appropriate method for technology acquisition. But "feasible but non-optimal" methods have been proposed in cases where there is no complete agreement with the factors of the situation, but the limiting factors do not violate that situation. In this way, each firm can extract and use "optimal methods" and "possible but non-optimal methods" appropriate to their specific situation by identifying the adaptation of their situation in relation to the factors of the model.

    Keywords: Technological Acquisition Methods, Manual of Technological Acquisition Methods, Informal Technological Acquisition Methods, Technological Acquisition Models