فهرست مطالب

فرآیند مدیریت و توسعه - سال سی و سوم شماره 1 (پیاپی 111، بهار 1399)

فصلنامه فرایند مدیریت و توسعه
سال سی و سوم شماره 1 (پیاپی 111، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ولی الله میرزایی الموتی*، محمد عطایی، زهره مقدس صفحات 3-26

    ارتقای عملکرد کارکنان یکی از دغدغه‏‏ های اصلی سازمان های دولتی است. پژوهش حاضر با هدف تاثیر مدیریت منابع انسانی متعهدانه ادراک‏ ‏شده بر عملکرد فردی با میانجی گری استرس شغلی و التزام کاری، و تعدیل گری مهارت کاری و حمایت سرپرستی ادراک‏ ‏شده در بین کارکنان رسمی آموزش و پرورش استان قزوین و مناطق چهارده گانه آن انجام می‏ ‏شود. نمونه آماری مطابق جدول مورگان شامل 260 نفر می‏ شود. پژوهش حاضر از نوع پیمایشی است که برای گردآوری داده‏ ‏ها از پرسش‏ نامه استفاده می‏ ‏کند. تجزیه وتحلیل داده ها به روش مدل‏ سازی معادله‏‏ های ساختاری مبتنی بر تحلیل واریانس انجام می‏ ‏شود. نتایج پژوهش نشان می دهد که رابطه مستقیم بین مدیریت منابع انسانی متعهدانه و عملکرد فردی وجود دارد. در ضمن، نقش میانجی گری التزام کاری در روابط بین مدیریت منابع انسانی متعهدانه ادراک ‎شده و عملکرد فردی مثبت و معنادار است، اما نقش میانجی استرس شغلی در روابط بین متغیرهای پیشگفته بی‏ اثر است. به علاوه، نقش تعدیل‏‏ کنندگی حمایت سرپرستی ادراک‏ ‏شده در روابط بین مدیریت منابع انسانی متعهدانه و استرس شغلی مثبت و معنادار است. در پایان، یافته‏ ‏های پژوهش نشانگر آن است که تسلط کاری در روابط بین مدیریت منابع انسانی متعهدانه و التزام کاری نقش معناداری در تعدیل‏‏ کنندگی ایفا نمی کند.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی متعهدانه ادراک شده، استرس شغلی، التزام کاری، مهارت کاری، حمایت سرپرستی ادراک شده
  • فرج الله رهنورد* صفحات 27-56

    مسایلی در سازمان وجود دارند که حل آن نیازمند صورت‏‏ بندی جدید نظری است. از این ‏رو، نظریه‏ ‏پردازی به روش استعاره ای در مطالعه سازمان ها، برای تفسیر و فهم پیچیدگی آن‏ها بکار گرفته می شود. در این روش، سازمان به موجودیتی تشبیه می‏ شود و یکی از ویژگی های کلیدی آن به سازمان تعمیم داده می شود. باید در نظر داشت که بیش‏تر نظریه های سازمانی بر دیدمان اثبات گرا استوار است که با تمرکز بر دانش و داده‏ ‏ها سعی دارند قانونمندی حاکم بر سامانه‏‏ های اجتماعی را کشف کنند. این پژوهش تلاشی است برای نظریه‏ ‏پردازی مبتنی بر دیدمان تفسیرگرایی، که نظریه سیاه چاله سازمانی به روش استعاره ای بر مبنای آن ساخته می‏ شود. به سخن دیگر، نظریه سیاه چاله سازمانی با اقتباس از استعاره سیاه چاله کیهانی تدوین می‏ شود. در گام نخست، ویژگی های کلیدی سیاه‏‏ چاله سازمانی، با رعایت تناظر 1-1 و اقتباس از ویژگی های سیاه‏ ‏چاله کیهانی بر مبنای تفسیر پژوهشگر به‏‏ دست می‏ آید. در گام دوم، تعریف سیاه‏‏ چاله سازمانی مبتنی بر ویژگی های کلیدی ارایه، و در گام سوم چارچوب کلی نظریه تدوین می ‏شود. به علاوه، با تحلیل ویژگی های نظریه سیاه چاله سازمانی، مشخص می‏ شود که این نظریه در ذیل دیدمان تفسیرگرایی قرار می گیرد. در نهایت، چگونگی آزمون نظریه از نظر ابطال‏‏ پذیری و سودمندی مطرح می‏‏ شود.

    کلیدواژگان: سیاه چاله سازمانی، نظریه پردازی، استعاره، دیدمان اثبات گرا، دیدمان تفسیرگرا
  • جبیب الله طاهرپور*، عبدالحمید مدرس، رضا علایی کلجاهی صفحات 57-79

    توسعه بخش خصوصی، اداره بنگاه های اقتصادی توسط بخش خصوصی، و خصوصی سازی بنگاه های دولتی یک رویکرد غالب در بیش‏تر کشورهای جهان است که اثربخشی آن با شواهد تجربی بسیار حمایت می شود. در ایران، در فاصله سال‎های 1394-1380، 39 شرکت دولتی که ارزش بازار آن ها بالغ بر شصت درصد ارزش کل بازار سرمایه ایران است، با دو هدف عمده ارتقای عملکرد بنگاه های اقتصادی و توسعه کارکردهای آن ها در بازار سرمایه عرضه می‎شوند. پس از ده سال از اعمال این سیاست و در شرایط دارایی های بسیار در اختیار دولت، پاسخ به این پرسش که آیا خصوصی سازی به ارتقای عملکرد و کارکرد بنگاه های خصوصی شده منجر می‏ شود، می تواند راهگشای اصلاحات سیاستی آتی باشد. این پژوهش در پی پاسخ به این پرسش و شناسایی و تحلیل نقش عوامل موثر بر رابطه خصوصی سازی بر عملکرد و کارکرد بنگاه های عرضه‏ شده در بازار سرمایه ایران است. یافته ها حاکی از آن است که خصوصی سازی در ارتقای عملکرد و کارکرد اسمی بنگاه ها موثر است، ولی به توسعه عملکرد و کارکردهای حقیقی بنگاه ها منجر نمی‏ شود. شکل‏ گیری حاکمیت شرکتی، ماهیت سهامدار غالب پس از خصوصی سازی، نوع کنترل مدیریت بر کیفیت، و جهت تاثیر خصوصی سازی بر تغییرهای عملکرد و کارکرد بنگاه‏ ها موثر است.

    کلیدواژگان: خصوصی سازی، عملکرد و کارکرد بنگاه ها، سودآوری، سرمایه گذاری، بازار سرمایه
  • مهدی مولایی قرا، فیروز رازنهان*، سید محمد زاهدی، سعید معیدفر صفحات 81-104

    نظام اداری از ارکان مهم توسعه و بیانگر نگرش حاکمیت به نحوه اداره و مدیریت آن کشور است. رفتار حاکمیت اجرایی نوع فرهنگ اداری حاکم در کشور را منعکس می‏ کند. فرهنگ اداری در سطح تحلیل نهادی به بررسی الگوی رفتاری حاکم بر نظام اداری کشور می پردازد. پژوهش حاضر با رویکرد نهادگرایی نوین به تعریف و سنجش فرهنگ اداری به عنوان یکی از سه رکن اساسی نظام اداری ایران می پردازد. فرهنگ اداری با رویکرد نگاه از بیرون (اتیک) با شاخص‏ های آینده گرایی، ابهام زدایی، تساوی طلبی جنسیتی، جمع گرایی گروهی، جمع گرایی نهادی، گرایش‏ های انسانی، عملکردگرایی، فاصله قدرت، و قاطعیت مورد سنجش و تحلیل قرار می‏ گیرد. 166 نفر از مدیران و خبرگان نظام اداری کشور به عنوان مطلع، نمونه آماری این پیمایش هستند. یافته ها نشانگر آن است که فاصله قدرت و جمع گرایی گروهی در نظام اداری در سطح بالایی ادراک می ‏شود و در مقابل مولفه های جمع گرایی نهادی، آینده گرایی، عملکردگرایی، ابهام زدایی، و قاطعیت که به طور مستقیم بر عملکرد موثرتر نظام اداری اثر گذارند، در سطح پایین قرار دارند و نیازمند توسعه و تقویت هستند. در پایان، بر اساس یافته های پژوهش، پیشنهادهای لازم به پژوهشگران و مدیران نظام اداری ارایه می ‏شود.

    کلیدواژگان: فرهنگ اداری، ابعاد فرهنگ اداری، نظام اداری، نهادگرایی نوین، توسعه نظام اداری ایران
  • راضیه تقی زاده*، حمیدرضا یزدانی صفحات 105-131

    ناتوانی در رهبری اثربخش منابع سازمانی مانند سرمایه‏ های مالی، منابع انسانی، و مدیریت حل تعارض‏ های درون و برون سازمانی از مسایلی است که سازمان‏ های مردم ‏نهاد (سمن‏) غیردولتی با آن مواجه اند. هدف این پژوهش، ارایه مدل رهبری اثربخش در سمن های زیست ‏محیطی ایران است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، توسعه ای و نوع روش، توصیفی اکتشافی است. گردآوری داده های کیفی به روش داده بنیاد و با مصاحبه از 12 نفر از خبرگان سمن های زیست‏ محیطی در شهر تهران صورت می ‏گیرد. فرایند کدگذاری نظریه داده ‏بنیاد شامل فراگرد تحلیل مستمر داده ‏ها در سه مرحله کدگذاری باز، محوری، و گزینشی است. نتایج فرایند کدگذاری نشان می دهد که مشارکت جویی، خدمت‏ گزاری، تحول گرایی، و قانون مداری از ابعاد رهبری اثربخش؛ ظرفیت تشکل های مردمی، شبکه های حکمرانی، و ظرفیت های سازمانی از عوامل علی؛ ساختار سازمانی منعطف و فضای سازمانی از عوامل زمینه ای موثر؛ و خط‏ مشی و راهبرد حمایتی از عوامل مداخله ‏گر الگوی رهبری اثربخش در سمن های زیست ‏محیطی هستند. همچنین، راهبردها به دو بخش درون و برون سازمانی طبقه بندی می شوند. در پایان، مشارکت عمومی و عملکرد سازمانی به عنوان پیامدهای رهبری اثربخش در سمن های زیست ‏محیطی محسوب می‏ شوند.

    کلیدواژگان: رهبری اثربخش، سازمان های مردم نهاد، نظریه پردازی داده بنیاد، مشارکت جویی، خدمت گزاری، تحول گرایی
  • غلامرضا جندقی، علیرضا سارنج*، رضا رجائی، احمدرضا قاسمی، رضا تهرانی صفحات 133-170

    میزان قابل توجه زیان مالی بالقوه ناشی از بازپرداخت نکردن تعهدهای وام گیرندگان است، و توسعه و بهبود روش های اندازه گیری ریسک اعتباری برای کاهش زیان مالی ناشی از نکول وام گیرندگان به موضوعی اجتناب‏ ناپذیر در ادبیات مالی تبدیل شده است. هدف مدل های پیش بینی ورشکستگی، برآورد احتمال نکول شرکت یا شخص در یک دوره زمانی است. در پژوهش حاضر، از داده های شرکت های حاضر در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس در سال های 1395-1370 استفاده می‏ شود و با نمونه ای از 218 شرکت، الگوریتم کلونی مورچگان برای تعیین موثرترین عوامل ریسک اعتباری و روش شبکه عصبی بازشناسی الگو برای طبقه بندی و ارزیابی میزان دقت پیش بینی ورشکستگی استفاده می ‏شود. نسبت هایی شامل سود قبل از بهره و مالیات به فروش کل، کل حقوق صاحبان سهام به کل بدهی، نسبت جاری، نسبت وجه نقد، و نسبت حقوق صاحبان سهام به دارایی کل به عنوان موثرترین عوامل شناسایی می شوند. مدل نهایی قادر به پیش بینی وضعیت اعتباری شرکت ها، با دقت بالاتری نسبت به متوسط دقت مدل های متداول موجود با استفاده از داده های سال قبل، دو سال قبل، و سه سال قبل از سال هدف برآورد است.

    کلیدواژگان: ریسک اعتباری، احتمال ورشکستگی، شبکه عصبی، الگوریتم بازشناسی الگو، الگوریتم کلونی مورچگان
  • منصور شاه ولی، سیده فاطمه معزی*، رحمت الله مرزوقی صفحات 171-201

    مفهوم دانشگاه «پایدار» برخاسته از پارادایم های رایج مبتنی بر توسعه اقتصادی، اجتماعی، و زیست محیطی است که بر عقلانیت و تفکر سیستمی استوار است و با رویکرد میان‏ رشته ای، مشکلات را شناسایی و برای رفع آن‏ها اقدام می کند. ولی غفلت از بوم معرفتی، نارسایی این پارادایم هاست. هدف این پژوهش، تبیین روش شناسی گذار از پارادایم های رایج به پارادایم معنوی برای دانشگاه پایدار است. برای این منظور، با روش فراترکیب به گردآوری پژوهش‏ های کیفی حوزه پایداری، ارزیابی آن‏ها، تحلیل یافته های مرحله ارزیابی، کشف نکته ‏های اساسی، و ترکیب و تبدیل آن‏ها به یک جایگزین کلی تر پرداخته می ‏شود. با بررسی 46 پژوهش حوزه پایداری، نتایج نشان می‏ دهد که پارادایم معنوی پویا مبتنی بر خرد و دانش عینی با حکمت الهی دانشگاه‏ های کشور همسوست.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، دانشگاه پایدار، روش شناسی فراترکیب، پارادایم معنوی، حکمت
|
  • Valiollah Mirzaei Alamooty*, Mohammad Ataei, Zohreh Moghaddas Pages 3-26

    Enhancing employee performance is of great concern among state organizations. The purpose of this article is to study the impact of perceived committed HRM on individual performance with the mediating roles of job stress and job commitment and the moderating roles of job skills and perceived supervisor support among the employees of the Education Department of Qazvin Province. Based on Morgan’s Table, 260 subjects comprised the statistical sample. It was a survey study and questionnaires were applied to gather data. Data analysis was performed through structural equation modeling based on variance analysis. Findings indicate that there is direct relation between committed HRM and employee performance; the mediating role of job commitment between perceived committed HRM and employee performance is positive and significant, but work stress plays no mediating role between these latter variables. Moreover, regarding the amount of the statistic “t”, the moderating role of perceived supervisor support between perceived committed HRM and work stress is positive and significant; however, job skills play no moderating role between perceived committed HRM and job commitment.

    Keywords: Perceived Committed HRM, Work Stress, Job Commitment, Job Skills, Perceived Supervisor Support
  • Farajollah Rahnavard* Pages 27-56

    There are issues in organizations that require new theoretical formulation. Hence, metaphorical theorizing is used in the study of organizations to interpret them and understand their complexities. In this method, the organization is likened to an entity and one of the key features of that entity is generalized to the organization. It should be borne in mind that most organizational theories are based on a positivist paradigm that focuses on knowledge and data in an attempt to discover the nomothetic of social systems. This article is an attempt to build a theory based on interpretive paradigm that puts the organizational black hole theory forward in a metaphorical way. The black hole theory of the organization has been adopted from the cosmic black hole metaphor. In the first step, the key features of the organizational black hole were summarized in accordance with the researcherchr('39')s interpretation, taking into account the one-on-one correspondence and adopting the cosmic black hole characteristics. In the second step, the definition of the organizational black hole was presented based on key features, and in the third step the overall framework of the theory was formulated. In addition, by analyzing the characteristics of the organizational black hole theory, it was found that this theory falls under the interpretative paradigm. Finally, how one can test the theory in terms of falsifiability or utility is discussed.

    Keywords: Organizational Black Hole, Theory Building, Metaphor, Positivist Paradigm, Interpretive Paradigm
  • Habibollah Taherpoor*, Abdolhamid Modares, Reza Alaie Pages 57-79

    Development of the private sector, running businesses by private sector enterprises and privatization of state-owned enterprises are a dominant approach in most countries. Ample empirical evidence has strongly supported the effectiveness of this approach. In Iran, 39 state-owned companies, whose market value is about 60% of the total value of the country’s stock market, joined the stock market between 2001 and 2015. There were two major objectives behind this move: improving the performance and functions of business enterprises. This paper attempts to identify and analyze the those factors which help privatization to affect the performance and functions of listed firms in Iran’s stock market. Findings indicate that privatization is effective in promoting nominal performance and nominal functions of firms, but it cannot lead to the development of their actual performance and business functions. Besides, findings show that the formation of corporate governance, dominant shareholderchr('39')s status after privatization, the way management controls the quality, and the way privatization affects performance and functional changes of firms each plays a role.

    Keywords: Privatization, Performance, Functions of Corporates, Profitability, Investment, Stock Market
  • Mahdi Molaeeghara, Firooze Raznahan*, Seyed Mohammad Zahedi, Saeed Moidfar Pages 81-104

    shows how a government approaches the running of the country. Administrative governance behavior shows the type of administrative culture which dominates the country. Administrative culture at its fundamental analytical level looks at the behavioral pattern embracing the country’s administrative system. Taking into account the modern institutional approach, this article intends to define and evaluate the administrative culture as one of the three main components of Iranian administration system. This study used an outsider’s perspective/approach (ETIC) to administrative culture and evaluated nine indexes: institutional collectivism, uncertainty avoidance, future orientation, performance orientation, power distance, in-group collectivism, humane orientation, assertiveness, and gender egalitarianism. Using random sampling method, data was collected from 166 managers, experts, and scholars of management. Findings show that power distance and in-group collectivism are perceived at a higher level, while there is a vital need to improve and develop institutional collectivism, future orientation, performance orientation, uncertainty avoidance and assertiveness. Finally, based on the findings, recommendations are presented to managers and researchers.

    Keywords: Administrative Culture, Administrative Culture Dimensions, Administrative System, Modern Institutional Theory, Administrative System Development
  • Razieh Taghizadeh*, Hamidreza Yazdani Pages 105-131

    The challenge and inability to effectively manage organizational resources such as financial capital, human resources, and  management of intra- and inter-organizational conflict resolution is one of the issues non-governmental organizations are faced with. Therefore, the purpose of this study is to present an effective leadership model for environmental people-based organizations (PBSs/NGOs) in Iran. The present study was developmental in terms of purpose and descriptive-exploratory in terms of methodology. Grounded method, together with Strauss and Corbin approach, was applied to collect qualitative data. Alongside this, 12 experts from these organizations were selected and interviewed. The process of coding in the founded theory involved the process of continuous data analysis in open, central and selective stages. Results show: (a) participation, service rendering, transformation orientation and  legal orientation are effective leadership dimensions, (b) capacity of grassroots organizations, governance networks and organizational capabilities are among the causal factors, (c) flexible organizational structure and organizational climate are effective contextual factors, (d) supportive policies and strategies (both internal and external) are intervening factors in the effective leadership model, (e) public participation and organizational performance are effective leadership outcomes.

    Keywords: Effective Leadership, PBSs, NGOs, Grounded Theory, Participation Orientation, Service Rendering, Transformation Orientation
  • Gholamreza Jandaghi, Alireza Saranj*, Reza Rajaei, Ahmadreza Qhasemi, Reza Tehrani Pages 133-170

    A great amount of potential financial losses arise from borrowers’ abstaining from refunding their debts calls and the development and improvement of credit risk measurement techniques in the financial literature in order to decrease such losses has transformed into an intevitable subject. The purpose of bankruptcy forecasting models is to estimate the probability of a company or a person’s abstaining during a certain period of time. This research used the data gathered from a sample of 218 active companies in Tehran Stock Exchange Market as well as Over-The-Counter for the period between 1990 and 2016. Moreover, ants’ colony algorithm was used to determine the most effective factors of credit risk and also pattern recognition neural network technique was applied to classify and evaluate the precision of bankruptcy forecasts. As a result, such ratios as profit before interests and taxes to total sale; total benefits of shareholders to debts; and current ratio, cash ratio and shareholders’ benefits ratio to total assets are the most effective factors. Finally, the presented model which employs data belonging to one, two and three years before the intended year is able to forecast the credit condition of companies with higher precision as compared to the average precision of current models.

    Keywords: Credit Risk, Bankruptcy Probability, Neural Network, Pattern Recognition Algorithm, Ants’ Colony Aalgorithm
  • Mansoor Shahvali, Fateme Moezzi*, Rahmatallah Marzooghi Pages 171-201

    The sustainable university concept is rooted in prevalent paradigms pertained to economic, social and environmental development, which all focus on systemic thought and rationality; besides, they tend to  discover and solve problems by applying an interdisciplinary approach. However, the epistemic component is what these paradigms have ignored. The purpose of this study is to explain a methodology for the shift from current paradigms to spiritual ones for sustainable higher education. To reach this end, meta-synthesis method was applied, based on which 46 qualitative researches covering sustainability domain were gathered and their findings were analyzed and evaluated. The viewpoints of these studies were put together and synthesized to introduce a more comprehensive substitute. Results show that the dynamic spiritual paradigm based on wisdom and objective knowledge is in line with the divine wisdom of Iranian universities.

    Keywords: Higher Education, Sustainable University, Meta-synthesis Methodology, Spiritual Paradigm, Wisdom