فهرست مطالب

نشریه مهندسی بهداشت محیط
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 30، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • لادن خواجه حسینی، رضا جلیل زاده ینگجه*، مریم محمدی روزبهانی، سیما سبزعلیپور صفحات 1-16
    مقدمه و اهداف

    نفت در بسیاری از صنایع اهمیت حیاتی دارد و مهم ترین منبع تامین انرژی در سطح بین المللی است و 32 درصد منبع تامین انرژی در اروپا و آسیا و بیش از 53 درصد در خاورمیانه را تشکیل میدهد. با توجه به جایگاهی که صنایع پتروشیمی امروزه پیدا کرده اند نباید از صدمات آن بر سلامت انسان و محیط زیست غافل بود. امروزه پالایشگاه ها میلیون ها پوند آلاینده در هوا منتشر می کنند که خطری جدی بر سلامت انسان و محیط زیست محسوب می گردد و کیفیت زندگی افراد مجاور جوامع صنعتی را با آسیب های جدی رو به رو می کند. لذا در این پژوهش با بهره گیری از منطق و الگوریتم بکار رفته در مدل شبکه ی عصبی مصنوعی، به اولویت بندی وزنی استراتژی ها و پیش بینی شرایط آتی حاکم بر طرح، پرداخته است و در نهایت رتبه بندی نهایی با مدل TOPSIS صورت پذیرفت.

    روش کار

    در این پژوهش، سنجش آلاینده های هوا با روش کروماتوگرافی گازی بود و با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی ANN (Artificial Neural Networks) به بررسی اولویت بندی سناریوهای حذف آلاینده های آلی فرار از واحد تصفیه پساب نفتی ROP (Recovery Oil Compound) پالایشگاه نفت آبادان در سال 1398 پرداخته شد. روش به کار گیری شبکه عصبی مصنوعی در مطالعه حاضر روش پرسپترون چند لایه MLP (Multi Layer Perceptron)   بود. رتبه بندی نهایی با مدل  TOPSISصورت پذیرفت.

    یافته ها

    بر اساس نتایج به دست آمده از سنجش آلاینده های هوای مجاور واحد  ROPپالایشگاه، بیشترین میزان انتشار ترکیبات آلی فرار نسبت به میزان اعلام شده توسط WHO متعلق به نشر بنزن با مقادیر  µg/m388/8865 در فصل بهار،  µg/m304/1701 در فصل تابستان،  µg/m3 72/8061  در فصل پاییز و  µg/m3 62/8447 در فصل زمستان بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس خروجی های مدل و رتبه بندی آن با مدل TOPSIS، کمینه سازی پساب تولیدی در کارخانه از طریق کنترل موثر تر مصرف آب، بهینه سازی فرآیندهای تولید، استفاده مجدد از آبهای کندانس مبدل های غیر مستقیم، کنترل نشت در اتصالات، شیرها و تجهیزات پالایشگاه با ضریب تاثیر با خلوص 1، اولین اولویت و ایده آل ترین حالت بود. پس از آن برگشت دادن لجن از مخزن هوادهی جهت فراهم سازی تعداد کافی میکروارگانیسم ها برای جلوگیری از بی هوازی شدن لجن فعال، همچنین افزایش زمان ماند هیدرولیکی فاضلاب هر دوساعت یکبار با 7798/0 اولویت دوم و بکارگیری حوض های یکنواخت سازی با 6964/0 به حالت ایده آل استراتژی سوم مشخص گردید.

    کلیدواژگان: ترکیبات آلی فرار، پالایشگاه نفت، آلودگی هوا، شبکه عصبی مصنوعی
  • حمیدرضا حاجی آدینه، مریم محمدی روزبهانی*، خوشناز پاینده، نوید قنواتی صفحات 17-30
    سابقه و هدف

    ترکیبات آلی فرار یکی از مهمترین آلاینده های هوای شهرهاست که ناشی از خودروها , صنایع شیمیایی و پتروشیمی می باشد. یک جزء بسیار مهم از ترکیبات آلی فرار مربوط به ترکیبات PAHs است که دارای ساختار آروماتیک هستند و در اثر بسیاری از فرایند های طبیعی و فعالیت های انسانی ایجاد می شوند. این ترکیبات به شکل وسیعی در محصولات و صنایع نفت و پتروشیمی، به عنوان حلال در صنایع رنگ سازی و چسب سازی مورد استفاده قرار گرفته و دارای اثرات بهداشتی مهمی بر روی انسان مانند ایجاد سرطان می باشند هدف از این مطالعه بررسی میزان هیدرو کربن های اروماتیک حلقوی (PAHs) در هوای بیرونی و داخلی د ردو فصل سرد و گرم می باشد

    مواد و روش ها

    نمونه برداری این مطالعه با انتخاب12 ایستگاه از شهر تهران انجام گرفت. نمونه برداری در یک دوره یکساله با استفاده از لوله های جاذب و پمپ نمونه بردار فردی با دبی 200 میلی لیتر در دقیقه در فاصله 2-5/1 متری از سطح زمین انجام شد. از هر ایستگاه سه نمونه در دوره گرم (خشک) و سه نمونه در دوره سرد (تر)،جمعا72 نمونه گرفته شد. نمونه های جمع آوری شده در یخچال نگهداری و سپس به آزمایشگاه منتقل شده و بعد از استخراج از سطح جاذب توسط دستگاه گازکاروماتوگرافی قرایت گردید.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد در دوره نمونه برداری در محیط خشک هوای آزاد میانگین غلظت PAHsبرابر با 2/20 ppb و در محیط تر هوای آزاد میانگین غلظت PAHsبرابر با 6/23 ppb بوده است. همچنین در دوره نمونه برداری در محیط خشک هوای داخل میانگین غلظت PAHsبرابر با 6/20 ppb و در محیط تر هوای داخل میانگین غلظت PAHsبرابر با 8/23 ppb بوده است.

    نتیجه گیری:

     به طور کلی میانگین غلظت ترکیبات PAHs در فصل سرد بیش از فصل گرم می باشد که دلیل آن آلودگی مراکز خانگی و تجاری توام با ایجاد اینورژن در شهر تهران در فصول سرد سال و افزایش واکنش های فتوشیمیایی در فصل گرم و تبدیل شدن سریعتر این مواد به مواد دیگر می باشد. میزان این ترکیبات در قسمت های پرترافیک و مرکز شهر بیش از سایر نقاط می باشد و با فاصله گرفتن از این نقاط پرترافیک از غلظت این ترکیبات بتدریج کاسته می شود.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای (PAHs)، خشک و تر، تهران
  • فرزانه محمدظاهری، سهیل سبحان اردکانی*، بهاره لرستانی صفحات 31-49
    زمینه و هدف

    فلزات سنگین از جمله مهم ترین آلاینده های خاک هستند که کاهش زیست فراهمی و تحرک این عناصر در خاک برای کنترل میزان سمیت و اثرات حاد و مزمن آن ها از اهمیتی بسزا برخوردار است. لذا، این پژوهش با هدف بررسی قابلیت زیولیت طبیعی برای تثبیت شیمیایی سرب و کادمیم در یک نمونه خاک آلوده انجام شد.

    مواد و روش ها

    پس از آلوده کردن نمونه های خاک شاهد و تیمار حاوی %5 زیولیت طبیعی با مقادیر مشخصی از نمک های نیترات سرب (150، 500 و 1500 میلی گرم در کیلوگرم) و نیترات کادمیم (10، 30 و 100 میلی گرم در کیلوگرم) نسبت به تعیین مقادیر عناصر سرب و کادمیم در جزء های مختلف خاک شامل محلول در اسید، کاهشی، اکسایشی و باقی مانده نمونه های خاک آلوده شده به روش BCR و محاسبه نرخ تحرک پذیری عناصر در فواصل زمانی معین (1، 7، 14، 28 و  56 روز) اقدام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که نرخ تحرک پذیری سرب در تیمار حاوی زیولیت طبیعی حاوی 150، 500 و 1500 میلی گرم در کیلوگرم سرب افزوده به خاک با افزایش زمان انکوباسیون یعنی پس از طی 56 روز در مقایسه با تیمار شاهد به ترتیب %51، %23 و %15 کاهش یافته بود. از طرفی نرخ تحرک پذیری کادمیم نیز در تیمار حاوی زیولیت طبیعی حاوی 10، 30 و 100 میلی گرم در کیلوگرم کادمیم افزوده به خاک پس از طی 56 روز در مقایسه با تیمار شاهد به ترتیب %12، %9 و %5 کاهش یافته بود.

    نتیجه گیری: 

    هرچند نتایج نشان داد که با افزایش محتوی افزوده سرب و کادمیم به خاک، کارایی زیولیت طبیعی در تثبیت و نامتحرک سازی این عناصر کاهش یافت، ولی می توان از زیولیت طبیعی بدلیل کارایی قابل قبول در جذب فلزات سنگین، قیمت مناسب، فراوانی و حداقل تاثیر منفی بر محیط زیست برای فرآیند تثبیت شیمیایی در خاک های آلوده به فلزات سنگین استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آلودگی خاک، اصلاح کننده خاک، تحرک پذیری، فلز سنگین
  • فاطمه فرخی، سهیل سبحان اردکانی*، لعبت تقوی صفحات 50-62
    زمینه و هدف

    شیرینی جات از فرآورده های غذایی مورد علاقه مردم در هر رده سنی و بویژه کودکانی است که آن ها را به مقدار زیاد مصرف می کنند. از آن جا که بواسطه آلودگی مواد اولیه و یا فرآیند تولید امکان آلودگی این قبیل محصولات به انواع ترکیبات خطرناک و بویژه فلزات سنگین محتمل است، این پژوهش با هدف ارزیابی مخاطره سلامت مصرف نان برنجی و کاک به عنوان پرمصرف ترین شیرینی جات سنتی کرمانشاه با تاکید بر قابلیت خطرآفرینی سرب، کادمیم، کروم و مس در سال 1397 انجام یافت.

    مواد و روش ها:

     از هر نوع شیرینی، 21 نمونه از هفت برند پر فروش تهیه و نسبت به آماده سازی و هضم اسیدی آن ها در آزمایشگاه اقدام شد. سپس غلظت عناصر مورد مطالعه در نمونه ها توسط دستگاه طیف سنج نشری پلاسمای جفت شده القایی خوانده شد. پردازش آماری نتایج نیز توسط نرم افزار SPSS انجام یافت.

    یافته ها

    میانگین غلظت عناصر سرب، کادمیم، کروم و مس (میلی گرم در کیلوگرم) در نمونه های نان برنجی به ترتیب برابر با 770/0، 034/0، 21/1 و 14/1 و میانگین غلظت این عناصر در نمونه های کاک نیز به ترتیب برابر با 200/0، 035/0، 02/1 و 23/1 بوده است. از طرفی میانگین غلظت سرب در نمونه های نان برنجی از بیشینه رواداری WHO بزرگ تر بود. همچنین مقادیر شاخص خطر کل (TTHQ) نان برنجی برای کودکان و بزرگسالان به ترتیب با 2-10× 57/2 و 3-10× 29/5 و کاک نیز به ترتیب با 2-10× 10/1 و 3-10× 33/2 کوچک تر آستانه خطر (یک) بود.

    نتیجه گیری

    هرچند با استناد به مقادیر محاسبه شده شاخص خطر، استفاده از نان برنجی و کاک با نرخ مصرف فعلی عواقب مخاطره آمیز بهداشتی برای افراد بدنبال ندارد، اما از آن جا که میانگین غلظت سرب در نمونه های نان برنجی از حد مجاز تجاوز کرده بود و در نظر گرفتن قابلیت پایداری و تجمع زیستی فلزات سنگین در بافت های بدن، نسبت به پایش مقادیر تجمع یافته فلزات سنگین در مواد غذایی پرمصرف به منظور حفظ سلامت مصرف کنندگان و همچنین ایمنی غذایی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ایمنی غذایی، بیشینه رواداری، شاخص خطر، شیرینی جات سنتی، فلز سنگین
  • محمد نوری سپهر، مهدی سالاری، محمد درویش متولی، علیرضا بهشتی* صفحات 63-73
    زمینه و اهدف

     ساخت و ساز یکی از پرخطرترین صنایع شناخته شده در دنیا می باشد و بهبود ایمنی آنها یکی از دغدغه های مسیولین این حوزه می باشد. این مطالعه با هدف بررسی علل رفتارهای ناایمن در نیروگاه  سیکل ترکیبی انجام شده است.

    روش کار

     مطالعه توصیفی-تحلیلی و مقطعی حاضر با استفاده از پرسشنامه میان 300 نفر از کارگران نیروگاه سیکل ترکیبی صورت پذیرفت. سپس اطلاعات بدست آمده بصورت معیار و زیرمعیار تاثیرگذار بر علل رفتارهای ناایمن تقسیم بندی شد. معیارها و زیرمعیارها بصورت پرسشنامه مقایسه زوجی در بین 19 نفر از نفرات شاغل در حوزه ایمنی توزیع شد و از آنها خواسته شد بر اساس تجربیات و همچنین مقیاس فاصله ای وزن دهی کنند. معیارها و زیرمعیارها به روش تحلیل سلسله مراتبی (Analytic hierarchy process) (AHP) و با استفاده از نرم افرار Expert Choice رتبه بندی شد.

    یافته‌ها:

     نتایج نشان داد معیار ویژگی های فردی با 34 ٪ امتیاز، موثرترین عامل در بروز رفتارهای ناایمن است. بعد از آن به ترتیب کارفرما (22 ٪)، آموزش (15 ٪)، تحصیلات (12 ٪)، تخصص و تجربه (8/7 ٪)، سن (6/7 ٪)، ویژگی های شغل (3 ٪) و شرایط جوی (2 ٪) بر عملکرد ناایمن کارگران تاثیرگذار بوده اند.

    نتیجه‌گیری: 

    مهمترین زیرمعیار ویژگی های فردی، استعداد حادثه پذیری افراد می باشد. با مشخص کردن استعداد حادثه پذیری کارگران می توان با به کار گماشتن افراد حادثه پذیر در مشاغل کم خطر تر از بروز رفتارهای ناایمن جلوگیری کرد.

    کلیدواژگان: اعمال ناایمن، ساخت و ساز، تحلیل سلسله مراتبی، نیروگاه سیکل ترکیبی
  • حسین موحدیان عطار، مریم مرادنیا*، حمیدرضا پورزمانی، مجید هاشمی، فاطمه نجفی، فاطمه محمدی خواه صفحات 74-82
    زمینه و هدف

    نظر به توسعه صنعت در سالهای اخیر و اهمیت تولید پسماندهای صنعتی و خطرات ناشی از آن برای محیط زیست، آگاهی از کمیت و کیفیت پسماندها مسئله ای حایز اهمیت می باشد. بنابراین مطالعه حاضر نیز با هدف بررسی خصوصیات پسماند های تولیدی از واحدهای صنعتی اوره و شجاع آباد انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه به صورت توصیفی مقطعی در سال 1397 انجام شد. پرسشنامه ای جهت بررسی کمی و کیفی پسماندهای صنعتی استفاده شد. بدین منظور پس از مراجعه به واحدهای صنعتی و تکمیل پرسشنامه ها، داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و وضعیت پسماندهای صنعتی مشخص گردید.

    یافته ها:

     مقدار کل پسماند تولیدی در شهرک صنعتی اوره و شجاع آباد به ترتیب 59730 و 168620 تن در سال می باشد. پسماندهای حاصل از کانی های غیر فلزی بالاترین میزان کل پسماند تولیدی به میزان به ترتیب 29460و 151490 تن در سال را در شهرک های اوره و شجاع آباد به خود اختصاص داده اند. بازیافت در محل در صنایع شهرک های اوره و شجاع آباد به ترتیب با میزان 74/1212 و 91/434 تن در سال عمده ترین روش مدیریت پسماند را به خود اختصاص داده است.

    نتیجه گیری: 

    مطابق نتایج به دست آمده، روش غالب دفع پسماند تولیدی صنایع، بازیافت در محل می باشد. کانی های غیر فلزی به میزان بیشتری نسبت به سایر پسماند تولیدی در شهرک های صنعتی اوره و شجاع آباد در فرآیند تولید مورد استفاده و بازیافت قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: زباله های صنعتی، زباله های خطرناک، خصوصیات کمی و کیفی
  • قربان عسگری، محمد درویش متولی، علیرضا بهشتی، مهدی سالاری* صفحات 83-98
    زمینه و هدف

    تخلیه حجم بالایی از فاضلاب های رنگی به منابع آب پذیرنده سبب نگرانی های گسترده ای در سرتاسر جهان شده است. هدف این مطالعه، بررسی کارایی جاذب پامیس در حذف متیلن بلو (MB) از محلول های آبی می باشد. همچین فرآیند جذب توسط روش های سطح پاسخ-طراحی مرکب مرکزی (RSM-CCD) و شبکه عصبی مصنوعی- الگوریتم ژنتیک (ANN-GA) مدل سازی و بهینه سازی شد.

    روش کار

    پارامترهای ورودی به مطالعه شامل pH (3-11)، زمان تماس (10-50 دقیقه)، دوز جاذب (2/0-1 گرم در لیتر) و غلظت MB (20-100 میلی گرم در لیتر) بود. اثر این پارامترها بر کارایی پامیس در جذب MB توسط روش های RSM-CCD و ANN-GA مدل سازی و بهینه سازی شد. جهت سنجش غلظت باقی مانده MB در محلول از دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج 620 نانومتر استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که روش RSM-CCD قابلیت توسعه مدل چند جمله درجه دوم با اعتبار بالا (9997/0 = R2) برای فرآیند جذب دارد. بطور مشابه روش ANN-GA به خوبی با دیتا آزمایشگاهی برای توسعه مدل با اعتبار بالا (9978/0 = R2) فیت شد. نتایج بهینه سازی فرآیند توسط روش های RSM-CCD و ANN-GA، بالاترین راندمان جذب را در 11 = pH، زمان = 50 دقیقه، دوز جاذب = 1 گرم در لیتر و غلظت MB = 20 میلی گرم در لیتر نشان داد. راندمان جذب با pH، زمان تماس و دوز جاذب ارتباط مستقیم و با غلظت آلاینده رابطه عکس نشان داد. اثر خطی متغیرهای غلظت آلاینده و دوز جاذب بیشترین تاثیر را بر کارایی جذب داشتند.

    نتیجه گیری:

     در این مطالعه مشاهده شد که پامیس بعنوان جاذب ارزان قیمت و در دسترس می تواند بعنوان گزینه مناسبی جهت جذب آلاینده های رنگی از محیط های آبی در نظر گرفته شود. همچنین می توان از دو روش RSM-CCD و ANN-GA جهت مدل سازی و بهینه سازی فرآیند های جذب استفاده نمود.

    کلیدواژگان: متیلن بلو، پامیس، جذب، محیط های آبی
  • بهاره لرستانی*، هاجر مریخ پور، مهرداد چراغی صفحات 99-116
    زمینه و هدف

    استفاده بهینه از منابع آب در دسترس، محافظت و پایش منابع آب امری ضروری و حیاتی می باشد. هدف این مطالعه بررسی تغییرات کیفی آب در دریاچه سد کلان شهر ملایر در استان همدان در طول سال 1396-1397 بوده است.

    مواد و روش ها:

     با استفاده از نرم افزار GIS و نقشه های کاربری اراضی، محل های دقیق نمونه برداری در دریاچه سد انتخاب شدند. در نمونه های گرفته شده از فصول مختلف پارامترهای pH و EC و غلظت Ca, Mg, Cl, SO4, PO4, NO3, TDS, TSS, DO, BOD, COD, TOC, و کدورت و همچنین غلظت سموم کشاورزی رایج استفاده شده در منطقه، اندازه گیری شد.

    یافته ها:

     نتایج تحقیق نشان داد که مطابق با رهنمون WHO، کدورت در اردیبهشت ماه و هدایت الکتریکی، BOD و COD در کل زمان های نمونه برداری، برای مصارف شرب محدودیت ایجاد می کنند. میانگین غلظت BOD و COD در ایستگاه های ورودی آب به سد بیشتر بود و از میانگین غلظت آن ها در دریاچه و ایستگاه های نزدیک دیواره سد کاسته شد که دلیل اصلی این پدیده به تخلیه و راه یابی آلاینده ها در بالادست رودخانه که سبب افزایش میزان اکسیژن خواهی زیست شیمیایی و اکسیژن خواهی شیمیایی می شود، ارتباط دارد. مقدار نوترینت ها (NO3, Cl, SO4, Na) در تمامی نمونه ها در محدوده غلظت مجاز تعیین شده توسط WHO قرار داشت.

    نتیجه گیری:

     آب در فصل زمستان به دلیل افزایش حجم دبی رودخانه و آب ذخیره شده در پشت سد، کاهش دما و کاهش فعالیت های کشاورزی، از کیفیت مطلوب تری برخوردار بوده است.

    کلیدواژگان: دریاچه سد، کیفیت آب، اکسیژن محلول، غلظت کل جامدات محلول
|
  • Ladan Khajeh Hoseini, Reza Jalilzadeh Yengejeh*, Maryam Mohammadi Rouzbahani, Sima Sabz Alipour Pages 1-16

    Oil is vital in many industries and is the most important source of energy supply internationally, accounting for 32% of energy supply in Europe and Asia and more than 53% in the Middle East. Given the position that the petrochemical industry has found today, its damage to human health and the environment should not be overlooked. Refineries today emit millions of pounds of pollutants into the air, which poses a serious threat to human health and the environment, and seriously damages the quality of life of people living in industrial communities. Therefore, in this study, using the logic and algorithm used in the artificial neural network model, the weight prioritization of the strategies and the prediction of future conditions governing the plan have been done, and finally the final ranking was done with the TOPSIS model.

    Methods

    In this study, air pollutants were measured by gas chromatography and using artificial neural network ANN (Artificial Neural Networks) to prioritize the scenarios of removal of volatile organic pollutants from ROP (Recovery Oil Compound) of Abadan Oil Refinery It was done in 2019 to 2020. The method of using artificial neural network in the present study was MLP (Multi Layer Perceptron). The final ranking was done with TOPSIS model.

    Results

    Based on the results obtained from the measurement of air pollutants adjacent to the ROP unit of the refinery, the highest emission of volatile organic compounds compared to the amount announced by WHO belongs to benzene emission with values of 8865.88 µg/m3 in spring, 1701.04 µg/m3 in summer, 8061.72  µg/m3 in autumn and 8447.62 µg/m3 was in winter.

    Conclusion

    Based on the model outputs and its ranking with the TOPSIS model, minimization of production effluent in the factory through more effective control of water consumption, optimization of production processes, reuse of condensate water of indirect converters, control of leakage in connections, valves and equipment The refinery with an impact factor of 1 purity was the first priority and the most ideal. hen return the sludge from the aeration tank to provide a sufficient number of microorganisms to prevent anaerobic activation of the sludge, as well as increase the hydraulic retention time of wastewater every two hours with 0.7798 second priority and use of uniformity ponds with 0.6964 to the ideal state. The third strategy was identified.

    Keywords: Volatile Organic Compounds, Oil Refinery, Air Pollution, Artificial Neural Network
  • HamidReza Haji Adineh, Maryam Mohammadi Rouzbehani*, Khoshnaz Payandeh, Navid Ghanavati Pages 17-30

    Volatile organic compounds are one of the most important air pollutants in cities that are caused by cars, chemical and petrochemical industries. A very important component of volatile organic compounds is PAHs, which have an aromatic structure and are formed by many natural processes and human activities. These compounds are widely used in petroleum and petrochemical products and industries, as solvents in paint and adhesive industries and have important health effects on humans, such as cancer. The aim of this study was to investigate the amount of Poly Cyclic Aromatic Hydrocarbons (PAHs) in indoor and outdoor air during the hot and cold seasons.

    Materials and methods

    Sampling of this study was performed by selecting 12 stations from Tehran in a one-year period using absorbent tubes and individual sampling pump with a flow rate of 200ml / min at a distance of 1-2.5 meters from the ground. From each station, three samples were taken in dry period and three samples in wet period (72 sample). The collected samples were stored in the refrigerator and then transferred to the laboratory and after extraction from the adsorbent surface were read by Gas Chromatographic.

    Results

    The results showed that during the sampling period in dry in ambient air, the average concentration of PAHs was equal to 20.2 ppb and in wet outdoor environment( ambient air), the average concentration of PAHs was equal to 23.6 ppb. Also, in the sampling period in dry (indoor air), the average concentration of PAHs was equal to 20.6 ppb and in wet (indoor air), the average concentration of PAHs was equal to 23.8 ppb.

    Conclusion

    In general, the average concentration of PAHs in the cold season(wet) is more than the hot season (dry), which is due to pollution of domestic and commercial canters with the creation of inversion in Tehran in the cold season and increased photochemical reactions in the hot season and become faster This material is to other materials. The amount of these compounds in high-traffic areas and the city centre is more than other places, and by moving away from these high-traffic points, the concentration of these compounds is gradually reduced.

    Keywords: Air Pollution, Polycyclic Aromatic Hydrocarbons (PAHs), Dry, Wet, Tehran
  • Farzaneh Mohammad Zaheri, Soheil Sobhanardakani*, Bahareh Lorestani Pages 31-49

    Nowadays, soil contamination with heavy metals is among the main world concern, and therefore, special attention to protecting soil quality is vital. In this regard, the decrease of bioavailability and mobility of these elements in the soil are very important to control their toxicity and their acute and chronic effects. Therefore, this study was conducted to investigate the efficiency of natural zeolite for the immobilization/stabilization of lead and cadmium in a contaminated soil sample.

    Materials & Methods

    In this study, first, the control and experimental (containing 5% of natural zeolite) soil treatments were contaminated with 150, 500 and 1500 mg/kg of Pb and 10, 30 and 100 mg/kg of Cd. Then the contents of Pb and Cd in the soil samples were determined in various fractions (i.e. exchangeable and acid-soluble fraction (F1), the reducible fraction (F2), the oxidisable fraction (F3) and the residual fraction (F4)) of both soil treatments were extracted using the BCR sequential extraction procedure and finally, the mobility rates of the elements were computed at different incubation periods (i.e. 1, 7, 14, 28 and 56 days).

    Results

    The results showed that the mobility of Pb in the experimental treatment containing 150, 500 and 1500 mg/kg added lead was decreased 51%, 23% and 15% at 56th day of incubation compared to the control treatment. While, the mobility of Cd in the experimental treatment containing 10, 30 and 100 mg/kg added cadmium was decreased 12%, 9% and 5% at the 56th day of incubation compared to the control treatment.

    Conclusion

    Based on the results obtained, although with increasing in the added amounts of Pb and Cd in the soil the efficiency of natural zeolite as an amendment agent in the immobilization and solidification of these elements was reduced, natural zeolite can be used for chemical fixation of heavy metal- contaminated soils due to its acceptable efficiency in heavy metal uptake, reasonable price, abundance and minimal adverse environmental impact.

    Keywords: Soil contamination, Soil amendment, Mobility, Heavy metals
  • Fatemeh Farrokhi, Soheil Sobhanardakani*, Lobat Taghavi Pages 50-62

    Traditional pastries are the favorite common food items of people at all ages, especially children who consume them in large amounts. Since raw materials and manufacturing processes may be the main sources of contamination of foodstuffs by hazardous compounds particularly toxic heavy metals, this study was conducted to health risk assessment of Pb, Cd, Cr and Cu through consumption of two famous traditional pastries (i.e. "Nan-e Berenji" and "Kak") which marketed in city of Kermanshah in 2019.

    Materials and Methods

    After the purchase of 21 samples of each pastry of seven popular brands and acid digestion of the samples according to standard methods, the content of studied elements was determined using inductively coupled plasma- optical emission spectrometer (ICP-OES) in 3 replicates. Also, all statistical analyses were performed using the SPSS software.

    Results

    Based on the results the mean contents of Pb, Cd, Cr and Cu (mg/kg) in Nan-e Berenji samples were 0.770, 0.034, 1.21 and 1.14, respectively, while the mean contents of elements in Kak samples were 0.200 for Pb, 0.035 for Cd, 1.02 for Cr and 1.23 mg/kg for Cu. Besides, the results obtained showed that TTHQ values were 2.57 ⨯ 10-2 and 5.29 ⨯ 10-3 for children and adults, respectively, who consuming Nan-e Berenji and were 1.1 ⨯ 10-2 and also 2.33 ⨯ 10-3, respectively, for children and adults who consuming Kak. Also, the mean contents of Pb in Nan-e Berenji samples were higher than the WHO maximum permissible limits (MPL). Besides, THQ values were within the safe limits (THQ < 1), and there is no potential health risk for adults and children via the consumption of analyzed traditional pastries. According to the results of the current study, the controlled consumption of traditional pastries under the current consumption rate hasnchr('39')t an adverse effect on the consumerchr('39')s health. While, the mean contents of Pb in Nan-e Berenji samples were higher than the MPL, and due to the persistent and bioaccumulation potential of heavy metals in the body tissues, regular periodic monitoring of the content of toxic metals in popular foodstuffs for maintaining human health and achieve food security is recommended.

    Keywords: Food security, Maximum permissible limits, Target hazard quotient, Traditional pastries, Heavy metals
  • Mohammad Noorisepehr, Mehdi Salari, Mohammad Darvishmotevalli, Alireza Beheshti* Pages 63-73
    Background and objectives

    Construction is one of the most dangerous industries in the world and one of the authorities’ concerns of officials in this area is to improve their safety. This study was carried out so as to investigate the causes of unsafe behaviors in a combined cycle power plant.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, a questionnaire for 300 workers of the combined cycle power plan were used. The obtained information was divided into criteria and sub-criteria affecting the causes of unsafe behaviors. Criteria and sub-criteria were distributed as a pairwise comparison questionnaire among 19 people who worked on the safety and they were supposed to answer based on their experiences as well as the distance scale. Criteria and sub-criteria were ordered by Analytic Hierarchy Process (AHP) and using Expert Choice software.

    Results

    the results showed that the criterion of individual characteristics (34 %) is the most effective factor for unsafe behaviors and followed by employer (22%), teaching 915%), education (12%), specialization and experience (7.8%), age (7.6%), job characteristics (3%), and weather condition (2%) respectively.

    Conclusion

    the most important sub-criterion of individual characteristics is a onechr('39')s susceptibility to accident. Hence, it is necessary to prevent unsafe behaviors by employing vulnerable people in less dangerous occupations.

    Keywords: Unsafe behavior, Construction, Hierarchical analysis, Combined cycle power plant
  • Hossein Movahedian Attar, Maryam Moradnia*, HamidReza Pourzamani, Majid Hashemi, Fatemeh Najafi, Fatemeh Mohammadi Khah Pages 74-82
    Background & Objective

    Considering the development of industries and the importance of industrial waste production and its environmental hazards, it is important to survey the quantity and quality of waste. Therefore, the present study was conducted with the aim of properties investigation of waste produced from industrial units in Ure and Shoja Abad.

    Materials and Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed in 2018. A questionnaire was used for quantitative and qualitative survey of industrial waste. For this purpose, after referring to the industrial units and completing the questionnaires, the data were analyzed to determine the status of industrial waste.

    Results

    A total of 59730 and 168620 tons per year of industrial waste are respectively produced in Ure and Shoja Abad. Waste from non-metallic minerals has the highest amount of total production waste at 29460 and 151490 tons per year in Ureh and Shoja Abad, respectively.On-site recycling in the industries of Urea and Shoja Abad towns with 1212.74 and 434.91 tons per year, respectively, is the main method of waste management.

    Conclusion

    According to the results the main method of industrial waste management is on-site recycling. Non-metallic minerals are used and recycled in the production process to a greater extent than other production wastes in Urea and Shojaabad industrial plants.

    Keywords: Industrial waste, hazardous waste, quantitative, qualitative investigation
  • Ghorban Asgari, Mohammad Darvishmotevalli, Alireza Beheshti, Mehdi Salari* Pages 83-98
    Background

    The discharge of a large volume of colored wastewater into receiving water sources has caused widespread concern around the world. The aim of this study was to investigate the efficiency of pumice as an adsorbent in removing methylene blue (MB) from aqueous solution. The adsorption process was also modeled and optimized by the methods as follows: central composite design-central composite design (RSM-CCD) and artificial neural network-genetic algorithm (ANN-GA).

    Methods and Materials:

    The independent variables in the study were included pH (3-11), contact time (10-50 minutes), adsorbent dose (0.1-2 g/L), and MB concentration (20-100 mg/l). The effect of these parameters on the efficiency of pumice in MB uptake was modeled and optimized by RSM-CCD and ANN-GA methods. A spectrophotometer at 620 nm was used to measure the residual MB concentration in solution.

    Results

    The results showed that the RSM-CCD method has the ability to develop a quadratic polynomial model with high validity (R2 = 0.9997) for the adsorption process. Similarly, the ANN-GA method fitted well with experimental data to develop a model with high validity (R2 = 0.9978). The results of optimization process by RSM-CCD and ANN-GA methods obtained the highest adsorption efficiency at pH = 11, contact time = 50 minutes, adsorbent dose = 1 g/L, and concentration MB = 20 mg/L. Adsorption efficiency shows a direct relationship with pH, contact time and adsorbent dose and inversely with contaminant concentration. The linear effect of pollutant concentration and adsorbent dose variables had the greatest effect on adsorption efficiency.

    Conclusion

    In this study, it was observed that pumice as a cheap and available adsorbent can be considered as a suitable choice for absorbing dye pollutants from aqueous media. RSM-CCD and ANN-GA methods can also be used to model and optimize adsorption processes.

    Keywords: Methylene blue, Pumice, Adsorption, Aqueous solution
  • Bahare Lorestani*, Hajar Merrikhpour, Mehrdad Cheraghi Pages 99-116
    Background

    Using available water resources, protection and monitoring of water resources is essential and vital. The aim of this study was to investigate the changes in water quality in Lake of Kalan Malayer Dam in Hamedan province during the year 2017-2018.

    Methods

    Using GIS software and land use maps, sampling locations in the dam lake were selected. In samples was carried out on 5 occasions, pH, EC, Ca, Mg, Cl, SO4, PO4, NO3, TDS, TSS, DO, BOD, COD, TOC, Turbidity and concentration of common pesticides used in the area were measured.

    Results

    The results showed that according to WHO guidline, turbidity in May and electrical conductivity, BOD and COD in all sampling times, limit the consumption of drinking water. The average concentration of BOD and COD was higher in the primary stations and decreased from the average concentration in the lake and stations near the dam wall, that be related to the discharge and route of pollutants upstream of the river, which increases the amount of biochemical and chemical oxygen demand. Nutrient concentrations (NO3, Cl, SO4 and Na) in all samples were within the allowable range determined by WHO.

    Conclusion

    Water in winter was of better quality due to increased river flow and water stored behind the dam, lowering the temperature and reducing agricultural activities.

    Keywords: Dam Lake, Water quality, Dissolved Oxygen, Total Dissolved Solids