فهرست مطالب

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 110، فروردین 1400)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/18
  • تعداد عناوین: 15
|
  • بهروز علیزاده بهبهانی*، محمد نوشاد صفحات 1-9

    گیاه زوفا (Hyssopus officinalis L)، متعلق به خانواده Lamiaceae است که به طور وسیعی در ایران رشد می کند. هدف از این پژوهش آزمایشگاهی، ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی عصاره گیاه زوفا به 4 روش دیسک دیفیوژن، چاهک آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی بر تعدادی از سویه های بیماری زا در شرایط آزمایشگاهی بود. نتایج نشان داد با افزایش غلظت عصاره زوفا قطر هاله عدم رشد افزایش یافت. بیشترین هاله بازدارندگی با قطر 70/19 میلی متر در غلظت 80 میلی گرم بر میلی لیتر برای باکتری گرم مثبت استافیلوکوکوس اوریوس مشاهده شد. در غلظت 80 میلی گرم بر میلی لیتر عصاره اتانولی زوفا کم ترین هاله عدم رشد با قطر 30/13 برای باکتری اشرشیا کلی مشاهده شد. نتایج نشان داد که حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره گیاه زوفا برای باکتری های سودوموناس ایروژینوزا، اشرشیا کلی، استافیلوکوکوس اوریوس و لیستریا اینوکوا به ترتیب 64، 64، 8 و 16 میلی گرم بر میلی لیتر بود. نتایج حداقل غلظت کشندگی عصاره زوفا نیز به ترتیب  128، 128، 32 و 64 میلی گرم بر میلی لیتر بود. داده های به دست آمده در این مطالعه تایید می کنند که عصاره زوفا مانع از رشد تعدادی از میکروارگانیسم های بیماری زا در شرایط برون تنی شد.

    کلیدواژگان: زوفا، اثر ضدمیکروبی، هاله عدم رشد، غلظت
  • محمدعلی سحری*، حمیده صالحی صفحات 11-25

    مطالعه حاضر به منظور بررسی تاثیر پوشش ژلاتینی و عصاره گل میخک بر حفظ کیفیت فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان در دمای یخچال طراحی شده است. بر این اساس سه تیمار شامل تیمار شاهد، تیمار حاوی 2% عصاره گل میخک و تیمار حاوی 4% ژلاتین به همراه 2% عصاره گل میخک آماده سازی و در یخچال نگهداری شدند. آزمایش های شیمیایی (اسیدچرب آزاد، pH، مجموع کل بازهای فرار و تیوباربیتوریک اسید)، میکروبی (مجموع کل بار میکروبی، باکتری های سرمادوست و انتروباکترها) و آزمایشات حسی به صورت دوره ای روی تیمارها انجام گرفت. براین اساس، نتایج بار میکروبی، باکتری های سرمادوست و انتروباکترها برای تیمار شاهد به طور معنی داری بیشتر از تیمارهای پوشش دار بود (P<0.05). میزان بار کل میکروبی در انتهای دوره (روز12) در تیمارهای حاوی ژلاتین و عصاره گل میخک در حد مجاز و نمونه ها قابل مصرف بودند، اما میزان بار میکروبی در تیمار شاهد از حد مجاز تجاوز کرد. تیمار ژلاتین و عصاره گل میخک مانع خوبی برای تغییر pH بود. مقادیر اسیدهای چرب آزاد در تیمارهای پوشش داده شده نسبت به تیمار شاهد افزایش کمتری داشت و از روز سوم این تیمارهای پوشش داده شده با کندی مواجه بود. ویژگی های حسی نیز در تیمارهای ژلاتین و عصاره گل میخک از مطلوبیت لازم تا انتهای دوره برخوردار بودند. بر اساس نتایج به دست آمده استفاده از پوشش ژلاتینی ژلاتینی به همراه عصاره گل میخک قادر است در حفظ کیفیت و افزایش ماندگاری فیله های ماهی قزل آلا در دمای یخچال موثر باشد.

    کلیدواژگان: پوشش پروتئینی ژلاتین، عصاره گل میخک، فیله ماهی قزل آلای سرد شده، مدت ماندگاری
  • سمیرا فرقانی، سید هادی پیغمبردوست*، مهدی دسترس صفحات 27-36

    تاکنون محصولات لبنی حاوی دانه های ارزن و یا شیر ارزن به صورت محدود مورد بررسی قرار گرفته اند. با توجه به ارزش تغذیه ای ارزن هدف از این پژوهش امکان سنجی تولید ماست حاوی شیر ارزن و بررسی برخی خواص فیزیکوشیمیایی و حسی آن بود. نمونه های ماست با جایگزینی شیر ارزن با شیر کم چرب (5/2%) در 4 سطح 0، 10، 15 و 20 درصد (حجمی/حجمی) تهیه شدند و ویژگی های فیزیکوشیمیایی (pH، آب اندازی ،ماده خشک، چربی، پروتئین، فنل کل، مواد معدنی و فیبر) و حسی ماست، طی 21 روز نگهداری (روزهای 1، 7، 14 و 21) بررسی گردید. نتایج نشان داد که جایگزینی شیر ارزن در سطح 10 درصد منجر به افزایش pH، کاهش آب اندازی و محتوای پروتئین نمونه های ماست شد. با افزایش درصد شیر ارزن به 15 و 20 درصد، به طور معنی داری (05/0>P) pH، درصد ماده خشک و چربی کاهش و آب اندازی و محتوای پروتئین و ترکیبات فنلی ماست افزایش یافت. افزودن 20 درصد شیر ارزن منجر به افزایش محتوای فیبر به 09/0 درصد و کاهش محتوای کلسیم به mg/kg 5/40 در ماست شد. ارزیابی حسی نشان داد که ماست حاوی 10 و 20 درصد شیر ارزن، به ترتیب بالاترین و پایین ترین امتیازهای  حسی را کسب کردند. بر اساس یافته های ارزیابی حسی و نیز با توجه به این که در میان تمام نمونه ها، ماست حاوی 10 درصد شیر ارزن در طی مدت زمان نگهداری از لحاظ فاکتورهای pH، ماده خشک، چربی و آب اندازی نتایج بهتری را نشان داد، بنابراین به عنوان فرمول بهینه معرفی گردید.

    کلیدواژگان: شیر ارزن، شیر گاو، ماست قالبی، ویژگی های حسی و فیزیکوشیمیایی
  • سارا موحد* صفحات 37-47

    نان سنگک از آرد کامل و سبوس دار تهیه شده و به دلیل دارا بودن سطوح زیاد فیبر، از قابلیت هضم بالایی برخوردار است. اما کیفیت نامناسب اکثر نان های تولید شده به روش سنتی و از سوی دیگر کوتاه بودن دوره نگهداری این محصولات در نتیجه فساد میکروبی و بیاتی، اهمیت بررسی روش های تولید و نگهداری این محصولات را آشکار می سازد. در همین راستا روش های مختلفی جهت کاهش ضایعات نان مورد بررسی قرار گرفته است که در این رابطه می توان به استفاده از خمیر ترش اشاره نمود. بر این اساس در پژوهش حاضر تاثیر غلظت های مختلف خمیر ترش (5 ، 10  ، 15 و20 درصد وزن آرد) بر خواص کیفی و میکروبی نان سنگگ مورد بررسی قرار گرفت و نمونه های نان سنگک تیمار شده و شاهد  تحت آزمون های مختلف شیمیایی، حسی و میکروبی قرار گرفتند. طبق نتایج، افزایش سطوح مصرف خمیر ترش در نمونه های نان، سبب کاهش میزان pH، بیاتی، جمعیت کپک و مخمر و شمارش کلی  باکتری ها و نیز افزایش میزان اسیدیته، رطوبت، خاکستر، حجم و فیبر آن ها نسبت به نمونه شاهد (نمونه فاقد خمیر ترش) گردید. همچنین طبق نتایج حاصل از آزمون های حسی، با افزایش سطوح مصرف خمیر ترش، امتیاز مربوط به اکثر صفات نظیر عطر و بو، رنگ و قابلیت جویدن افزایش نشان داد. در مجموع با در نظر گرفتن تمام صفات، تیمار حاوی 20 درصد خمیر ترش به عنوان بهترین تیمار معرفی گردید.

    کلیدواژگان: نان سنگک، خمیر ترش، بیاتی، میکروبی، ویژگی های حسی
  • بهروز علیزاده بهبهانی*، محمد نوشاد، بهاره صحرائیان صفحات 49-57

    گیاهان دارویی از چندین هزار سال پیش به دلیل خاصیت درمانی مورد استفاده قرار گرفته اند. اکالیپتوس یکی از این گیاهان است که فعالیت ضدمیکروبی آن در بسیاری از مناطق جهان برای درمان سرماخوردگی و آنفولانزا مورد استفاده قرار می گیرد. هدف از این پژوهش تجربی، ارزیابی فعالیت ضدباکتری اسانس اکالیپتوس گلوبولوس به 4 روش دیسک دیفیوژن، چاهک آگار، میکرودایلوشن براث و تعیین حداقل غلظت کشندگی بر تعدادی از سویه های بیماری زا و عامل فساد مواد غذایی در شرایط برون تنی بود. به طور کلی نمای حساسیتی میکروب های بیماری زا در برابر اسانس اکالیپتوس گلوبولوس (دیسک دیفیوژن) از مقاوم ترین به حساس ترین سویه به ترتیب شامل سالمونلا تیفی >  اشرشیا کلی >  سودوموناس ایروژینوزا >  باسیلوس سوبتلیس >  استرپتوکوکوس پیوژنز >  استافیلوکوکوس اوریوس بود. میانگین قطر هاله عدم رشد به روش چاهک آگار برای باکتری های گرم مثبت 60/18 میلی متر بود. میانگین قطر هاله عدم رشد برای باکتری های گرم منفی93/11 میلی متر بود. نتایج نشان داد که حداقل غلظت مهارکنندگی اسانس اکالیپتوس گلوبولوس برای باکتری های سالمونلا تیفی، سودوموناس ایروژینوزا، اشرشیا کلی، باسیلوس سوبتلیس،  استرپتوکوکوس پیوژنز و  استافیلوکوکوس اوریوس به ترتیب 128، 64، 64، 32، 16 و 8 میلی گرم بر میلی لیتر بود. نتایج حداقل غلظت کشندگی اسانس اکالیپتوس گلوبولوس نیز به ترتیب 512، 256، 128، 128، 32 و 16 میلی گرم بر میلی لیتر بود. پیشنهاد می شود آزمون های تکمیلی جهت استفاده از اسانس اکالیپتوس گلوبولوس جهت استفاده به عنوان نگهدارنده طبیعی در صنعت غذا و مصارف دارویی انجام گیرد.

    کلیدواژگان: اکالیپتوس گلوبولوس، مقاومت دارویی، نگهدارنده غذایی، فعالیت ضدمیکروبی
  • مهران مقیاسی، احمد قره خانی*، امیر توکمه چی صفحات 59-68

    استفاده از ترکیبات طبیعی با اثرات ضد باکتریایی می تواند مصرف مواد شیمیایی را به منظور مهار رشد عوامل بیماری زا به حداقل برساند. هدف از مطالعه حاضر تاثیر ضد باکتریایی اسانس آویشن شیرازی علیه باکتری آیروموناس هیدروفیلا در شرایط آزمایشگاهی و استفاده از آن به عنوان پوشش خوراکی در فیله ماهی سوف به منظور افزایش زمان ماندگاری در یخچال بود. پس از جمع آوری و تهیه اسانس گیاه آویشن شیرازی با روش کلونجر ابتدا در شرایط آزمایشگاهی اثرات ضد باکتریایی اسانس علیه آیروموناس هیدروفیلا به روش میکروبراث دایلوشن برای تعیین حداقل غلظت مهار کنندگی و حداقل غلظت کشندگی بررسی شد. در نهایت، پس از تعیین ترکیبات شیمیایی اسانس با روش کروماتوگرافی گازی مجهز به طیف سنج اثرات پوششی و حسی اسانس در پنج سطح 01/0، 05/0، 1/0، 5/0 و 1 درصد در فیله ماهی سوف مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که حداقل غلظت مهار کنندگی و حداقل غلظت کشندگی اسانس آویشن شیرازی علیه آیروموناس هیدروفیلا به ترتیب 250 و 125 میکروگرم در میلی لیتر می باشد. همچنین نتایج نشان داد که استفاده از دو سطح 1/0 و 5/0 درصد از اسانس می تواند به طور معنی داری سبب افزایش زمان ماندگاری فیله ماهی سوف شود. همچنین ویژگی های حسی فیله در سطح 5/0 به طور مناسبی به دست می آید. بر اساس نتایج بدست آمده می توان نتیجه گرفت که استفاده از اسانس گیاه آویشن شیرازی به عنوان پوشش در فیله ماهی سوف از طریق مهار رشد باکتری های مولد فساد سبب افزایش ماندگاری و کاهش تراکم باکتری طی نگهداری در شرایط یخچال می گردد.

    کلیدواژگان: گیاه آویشن شیرازی، آئروموناس هیدروفیلا، اثرات ضد باکتریایی، اسانس، فیله ماهی سوف
  • عبدالعظیم سلطانی لک*، محمدحسین مرحمتی زاده صفحات 69-77

    با توجه به حساس بودن باکتری های پروبیوتیک به شرایط نگهداری و همچنین شرایط خاص دستگاه گوارش حفاظت از باکتری ها در برابر این شرایط لازم به نظر می رسد. هدف از این پژوهش بررسی اثر ترکیبات انکپسوله کننده ایزوله پروتئین سویا، ایزوله پروتئین آب پنیر و اینولین بر زنده مانی باکتری لاکتوباسیلوس ریوتری در دستگاه گوارش و طی دوره نگهداری است. همان گونه که از نتایج بر می آید نمونه های ریزپوشانی شده با ایزوله پروتئین سویا رطوبت بالاتری نسبت به نمونه های ریز پوشانی شده با پروتئین آب پنیر داشتند، همچنین اضافه شدن اینولین باعث کاهش محتوای رطوبت نمونه ها شده بود. نتایج میزان فعالیت آبی نیز هم راستا با نتایج محتوای رطوبتی بود. ساختار میکروسکوپی نشان می دهد نمونه های حاوی پروتئین آب پنیر از یکنواختی بیشتری برخوردار هستند. زنده مانی در سیستم شبیه سازی شده معده نشان داد با گذشت زمان تعداد باکتری در سیستم شبیه سازی شده معده کاهش می یابد و بیشترین کاهش در نمونه کنترل اتفاق افتاده است. از بین نمونه های ریزپوشانی شده نمونه ی ریزپوشانی شده با پروتئین آب پنیر و حاوی اینولین بیشترین زنده مانی (3/86 درصد) را داشته است. همچنین زنده مانی در سیستم شبیه سازی شده روده نشان می دهد با گذشت زمان تعداد باکتری در سیستم شبیه سازی شده روده کاهش می یابد و بیشترین کاهش در نمونه کنترل یعنی نمونه ریزپوشانی نشده اتفاق افتاده است. از بین نمونه های ریزپوشانی شده، نمونه ی ریزپوشانی شده با پروتئین آب پنیر و حاوی اینولین بیشتربن زنده مانی را داشته است. همان گونه که از زنده مانی باکتری پروبیوتیک طی دوره نگهداری بر می آید با گذشت زمان تعداد باکتری کاهش می یابد و بیشترین کاهش در نمونه ریزپوشانی شده با ایزوله پروتین سویا (8/85 درصد) اتفاق افتاده است. از بین نمونه ها، نمونه ی ریزپوشانی شده با پروتئین آب پنیر و حاوی اینولین بیشترین زنده مانی (75/88 درصد) را داشته است.

    کلیدواژگان: پوشش دهی، لاکتوباسیلوس رئوتری، ایزوله پروتئین سویا، آب پنیر و اینولین
  • فاطمه قنادی*، بهرام فتحی آچاچلویی صفحات 79-86

    مایکوتوکسین ها به عنوان مواد سرطان زا، تراتوژن، ژنوتوکسیک، هپاتوتوکسیک و نفروتوکسیک گزارش شده اند. بنا به مطالعات مروری انجام یافته، انجام مطالعات بیشتر به منظور تعیین آلودگی مایکوتوکسینی در همه انواع مواد غذایی وجود دارد. در مطالعه حاضر، 20 نمونه پودر سنجد به صورت تصادفی-خوشه ای و بر اساس پراکندگی محل های فروش از نواحی مختلف شهر اردبیل تهیه شد. تعیین آلودگی آفلاتوکسینی با استفاده از کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا و خالص سازی با ستون ایمونوافینیتی صورت گرفت. بنا به نتایج، هفده نمونه از کل نمونه ها (85 درصد) آلودگی آفلاتوکسینی با دامنه 0/2360-40/30 میکروگرم در کیلوگرم داشتند. آفلاتوکسین های B1 و B2 در 85 درصد نمونه ها مشاهده شد. آلودگی آفلاتوکسین های G1 و G2 به ترتیب در 80 و 70 درصد نمونه ها گزارش شد. سطح آلودگی افزون بر حداکثر مجاز ایران و اتحادیه اروپا بود. این یافته ها نیاز به پایش بیشتر آلودگی آفلاتوکسینی پودر سنجد و جمعیت مصرف کننده آن را در ایران نشان می دهد.

    کلیدواژگان: آفلاتوکسین، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا، تخلیص با ستون های ایمونوافینیتی، پودر سنجد
  • فاطمه پاکروان، حجت کاراژیان* صفحات 87-97

    ویژگی های تغذیه ای نان گندم در سال های اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است که عمل بهبود از طریق اختلاط آرد گندم با مواد مختلف انجام می شود. یکی از موادی که به عنوان بهبود دهنده مورد توجه محققان قرار گرفته است، سبوس گندم می باشد که دارای خواص تغذیه ای و تکنولوژیک گوناگونی است. از اینرو در این مطالعه تاثیر افزودن سبوس گندم با درصدهای متفاوت (10 و 20 درصد) و اندازه ذرات مختلف (ریز و درشت) بر نان سنگک مورد بررسی قرار گرفت. ریولوژی خمیر حاصل توسط دستگاه های فارینوگراف و اکستنسوگراف و خصصویات بافتی نان تهیه شده نیز توسط دستگاه بافت سنج ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که افزودن سبوس منجر به کاهش افت وزنی نان سنگک و افزایش رطوبت نان ها شد. افزودن سبوس قدرت جذب آب آرد را 35/11 درصد افزایش داد. کشش پذیری خمیر در نمونه های حاوی سبوس از 87/74 تا 62/112 متغیر بود و با افزایش درصد سبوس کشش پذیری کاهش یافت. نمونه های خمیر حاصل از آرد کامل با BE 5/337 بالاترین مقاومت را در نقطه 50 دارا بود. سختی نان حاوی 20 درصد سبوس ریز 4132 گرم بود که بیشتر از سایر نمونه های نان سنگک تهیه شده بود. ارزیابی حسی نمونه های نان نشان داد که علیرغم امتیازات تکنولوژیکی آرد فرموله شده با سبوس، نان تهیه شده از این نوع آرد چندان مورد توجه ارزیابان قرار نگرفته است.

    کلیدواژگان: نان سنگک، اکستنسوگرافی، فارینوگراف، بافت سنجی، سبوس
  • صفورا کریمی، فاطمه بی باک، نرگس لایقی نیا، حبیب الله عباسی* صفحات 99-115

    موسیر از جمله مهم ترین گیاهان بومی ایران می باشد که به دلیل خواص درمانی بسیاری که دارد از دیرباز در سبد غذایی مردم جایگاه ویژه ای دارد. تاثیر روش پیشنهادی ترکیبی مایکروویو- هوای گرم بر سینتیک و خواص ظاهری موسیر مورد بررسی قرار گرفت. در روش پیشنهادی، پس از ایجاد امواج مایکروویو (600، 750 و 900 وات) نمونه ها تحت فرآیند خشک‏کردن ترکیبی امواج مایکروویو و هوای گرم قرار گرفتند. نتایج نشان داد که مدل لگاریتمی با داشتن مقادیر 996/0R2=  و 002/0RMSE=  بهترین مدل برای مدل‏کردن سینتیک خشک‏کردن برش های موسیر تحت روش پیشنهادی بود. به علاوه تحلیل منحنی های خشک شدن نشان داد که افزایش توان مایکروویو موجب کاهش مدت زمان خشک شدن و افزایش سرعت فرآیند شد و در قسمت ترکیبی نیز تاثیر توان مایکروویو به دلیل انرژی بالاتر غالب بود. نقطه ی بهینه ی عملیاتی برای دستیابی به کم ترین میزان رطوبت و حداقل زمان خشک کردن در شوک 900 وات و شرایط ترکیبی 450 وات و دمای80 درجه سانتی‏گراد رخ داد. افزایش توان مایکروویو سبب افزایش ضریب نفود موثر از 8-10×167/0 به 8-10×283/0 متر مربع بر ثانیه و کاهش متوسط انرژی فعال سازی از 429/17 به  074/2 کیلوژول بر مول شد. بهینه ی شرایط عملیاتی از لحاظ کیفیت ظاهری (رنگ سنجی) مربوط به خشک‏کردن با توان مایکروویو 900 وات و شرایط ترکیبی 450 وات و 80 درجه سانتیگراد بود که این نقطه به عنوان نقطه بهینه معرفی شد. در مجموع روش ترکیبی پیشنهادی نسبت به روش مایکروویو تنها، روشی موثر برای حفظ ویژگی های کیفی محصول بوده است و استفاده از آن در خشک‏کردن موسیر توصیه می شود.

    کلیدواژگان: پارامترهای رنگ، سینتیک خشک کردن، مایکروویو- هوای داغ، موسیر
  • مریم سعیدی، سید حسین میردهقان*، فاطمه ناظوری، مجید اسماعیلی زاده صفحات 117-128

    پسته یکی از محصولات مهم باغبانی است که به دو صورت تر و خشک مصرف می شود. پسته تر به دلیل تنفس زیاد، تولید حرارت و رطوبت بالا بسیار فساد پذیر است و عمر انبارمانی کوتاهی دارد. لذا به منظور بهبود کیفیت و افزایش عمر انبارمانی این محصول آزمایشی به صورت فاکتوریل با دو فاکتور تیمار (شاهد ، بالشتک های حاوی کربن فعال 2 گرمی، کربن فعال 4 گرمی، کربن فعال 2 گرمی آغشته به پرمنگنات پتاسیم اشباع، کربن فعال 4 گرمی آغشته به پرمنگنات پتاسیم اشباع) و زمان انبارمانی (0، 20 و 45 روز) در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با چهار تکرار روی پسته تر رقم احمدآقایی صورت گرفت. نتایج نشان داد که شاخص های ارزیابی شده موثر در کیفیت میوه شامل کاهش وزن، سفتی پوست نرم، کلروفیل کل، درخشندگی پوست نرم، تغییرات رنگ کل، فعالیت ضداکسیداسیونی، آنتوسیانین، ترکیبات فنلی پوست و مغز و فعالیت آنزیم پلی فتل اکسیداز تحت تاثیر تیمارها و دوره انبارمانی قرار گرفت . سفتی پوست نرم، کلروفیل کل، درخشندگی پوست نرم، فعالیت ضداکسیداسیونی، آنتوسیانین و ترکیبات فنلی پوست و مغز میوه طی دوره انبارمانی کاهش یافت اما کاهش وزن، تغییرات رنگ کل و فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز افزایش پیدا کرد و تیمارهای اعمال شده سبب حفظ فعالیت ضداکسیداسیونی، میزان آنتوسیانین، ترکیبات فنلی و دیگر پارامترهای موثر در کیفیت میوه نسبت به شاهد گردید. در این بین تیمار کربن فعال 4 گرمی آغشته به پرمنگنات پتاسیم اشباع بیشترین تاثیر را بر حفظ ویژگی های کمی و کیفی این رقم پسته داشت.

    کلیدواژگان: کاهش وزن، سفتی، فعالیت آنتی اکسیدانی، پلی فنل اکسیداز، فعالیت ضداکسیداسیونی، پلی فنل اکسیدار
  • حامد صابریان، عاطفه اسماعیلیان، فرشته حسینی* صفحات 129-140
    اهداف

    هدف از این پژوهش بهینه سازی شرایط استخراج آنتوسیانین از کلم قرمز و کاربرد این رنگدانه طبیعی همراه با مقادیر مختلف استویوزاید به جای ساکارز، در پاستیل کم کالری فراسودمند می باشد.

    مواد و روش

    در این پژوهش بهینه سازی استخراج آنتوسیانین از پودر کلم قرمز به روش ماسراسیون انجام شد. متغیرهای استخراج شامل نوع حلال (آب اسیدی، اتانول اسیدی، آب اسیدی- اتانول اسیدی به نسبت 50:50)، نسبت حلال به ماده جامد (ml/g 20/1، 30/1، 40/1) ، دمای استخراج (c 40-60-80)  و زمان استخراج (h 1-2-3) بود.  آنتوسیانین استخراج شده در تولید پاستیل کم کالری فراسودمند به عنوان سیستم مدل غذایی بکار گرفته شد. متغیرهای این بخش شامل سه سطح استویوزاید(05/0-1/0-15/0،وزنی/وزنی) gو سه سطح آنتوسیانین استخراج شده ازکلم قرمز(035/0-9/0-4/1حجمی/وزنی) بودند. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از روش RSM و  طرح مرکب مرکزی در استخراج آنتوسیانین و طرح کاملا تصادفی بر پایه آزمون  فاکتوریل در سطح اطمینان 95 درصد در تولید پاستیل انجام شد.

    نتایج

    براساس نتایج، بیشینه راندمان استخراج تحت شرایط دمای C 40، زمان 1ساعت و نسبت حلال به ماده جامدml/g20 توسط حلال آب اسیدی، بدست آمد.. نتایج آنالیز واریانس نشان داد مدل FI2 برای بازده ی آنتوسیانین معنی دار می باشد. میزان ضریب تبیین 835/0 بود و عدم برازش معنی دار نبود. میزان آنتوسیانین کل پیش بینی شده 53/300 میلی گرم به ازای 100 گرم ماده ی خشک محاسبه شد. بر اساس بررسی حاصل از ارزیابی پروفایل بافتی نمونه های پاستیل کم کالری ، پاستیل حاوی 9/0 درصد آنتوسیانین و 1/0درصد استویا، نمونه دارای ویژگی های مناسب تعیین شد.

    نتیجه گیری

      بر اساس نتایج این پژوهش، می توان آنتوسیانین های استخراجی از کلم قرمز را به عنوان یک رنگ طبیعی در تولید محصولات غذایی فراسودمند نظیر پاستیل بکارگرفت و با جایگزینی شکر (استفاده از استویوزاید و اینولین) محصولات سالم تر، مغذی تر و با ویژگی های کیفی مطلوب را تولید نمود.

    کلیدواژگان: آنتوسیانین، کلم قرمز، پاستیل فراسودمند، رنگ طبیعی
  • زرین رادبه، نارملا آصفی*، حامد همیشه کار، لیلا روفه گری نژاد، اکرم پزشکی صفحات 141-152

    ترکیبات زیست فعال میوه زغال اخته به عنوان آنتی اکسیدان های قدرتمند شناخته شده اند. پایداری این ترکیبات و سایر عصاره‏های آنتوسیانینی بسیار حایز اهمیت بوده و درون پوشانی روشی مناسب برای افزایش پایداری این ترکیبات می باشد بطوریکه باعث افزایش کاربرد ترکیبات زیست فعال در زمینه های غذایی، دارویی و آرایشی می گردد. در این تحقیق، فعالیت آنتی اکسیدانی ترکیبات زیست فعال محصور شده عصاره استخراجی زغال اخته توسط نانوکیوبوزوم های پوشش داده شده با روکش روده ای و رهایش آن در شرایط شبیه سازی شده محیط های گوارشی بررسی شد. عصاره استخراجی به دو شکل ، درون پوشانی شده در نانو کیوبوزوم هایی با روکش روده ای  و عصاره آزاد، برای تعیین اثر حفاظتی درون پوشانی بر روی ثبات ترکیبات فنولی و آنتی اکسیدان ها مورد مطالعه قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده میانگین اندازه ذرات و مقدار زتا پتانسیل نانو کیوبوزومها به ترتیب4 ± 3/49 نانومتر و 5± 16- میلی ولت بود. همچنین نتایج FTIR نشان داد که هیچگونه بر همکنشی بین  عصاره زغال اخته و نانوکیوبوزومها صورت نگرفته است عصاره فقط بصورت فیزیکی درون آنها قرار گرفته است.  
     

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، نانو کیوبوزوم، ترکیبات زیست فعال، زغال اخته، پلی فنل ها، برون تنی
  • بتول حسینی، فاطمه ناظوری*، سید حسین میردهقان صفحات 153-163

    در سال 1397 آزمایشی به منظور بررسی تیمار تلفیقی گاماآمینوبوتیریک اسید و واکس کارنوبا روی انبارمانی پسته تر بر پایه فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل پوشش های خوراکی در 5 سطح شامل؛ شاهد (آب مقطر)، گاماآمینوبوتیریک اسید 10 میلی مولار (G10)، یک درصد کارنوبا به همراه گاماآمینوبوتیریک اسید 10 میلی مولار (C1G10)، دو درصد کارنوبا به همراه گاماآمینوبوتیریک اسید 10 میلی مولار (C2G10) و سه درصد کارنوبا به همراه گاماآمینوبوتیریک اسید 10 میلی مولار (C3G10) و زمان انبارمانی در دو سطح (25 و 50 روز) بود. نتایج نشان داد در طی انبارمانی اکثر ویژگی های کمی و کیفی از جمله سفتی پوست و مغز (از 4 تا 8 درصد در تیمارهای مختلف برای سفتی پوست و از 7 تا 19 درصد در تیمارهای مختلف برای سفتی مغز)، درصد رطوبت پوست (از 1 تا 2 درصد)، کلروفیل کل مغز (از 11 تا 34 درصد برای تیمارهای مختلف)، عطر (از 3 تا 30 درصد) و طعم (7 درصد کاهش در روز 50ام انبارمانی) روند نزولی نشان داد. در طی زمان انبارداری کارتنویید مغز (از 5 تا 22 درصد) ترکیبات فنلی کل مغز (از 35 تا 44 درصد)، فلاونویید مغز (از 8 تا 32 درصد)، لیپید مغز(از 31 تا 65 درصد)، فعالیت آنتی اکسیدانتی (از 2 تا 4 درصد) روند صعودی داشتند. به نظر می رسد تیمار C1G10 در بین تیمارهای کابردی قادر به حفظ اکثر ویژگی های کمی و کیفی پسته تر احمدآقایی تا 50 روز انبارمانی می باشد.

    کلیدواژگان: : فعالیت آنتی اکسیدانی، کلروفیل و کارتنوئید، گاما آمینوبوتریک اسید، لیپید مغز، واکس کارنوبا
  • رضا حاجی محمدی فریمانی*، محمد بلوردی صفحات 165-176

    کشف سویه های جدید با قابلیت های مفید صنعتی و دارویی و پرهیز از واردات سویه های میکروبی از سه منظر اقتصادی، پدافند غیرعامل و حفظ ذخایر ژنتیکی میکروبی کشور دارای اهمیت فراوان می باشد. حضور و فعالیت میکروب های مناسب، عاملی ضروری برای موفقیت فرآیندهای تخمیری محسوب می شود. غذاها و نوشیدنی های تخمیری، یکی از مهم ترین و بهترین منابع و زیست بوم های طبیعی برای کشف سویه های مفید می باشد. در این پژوهش، نمونه هایی از سرکه خرمای سنتی از بازار کرمان تهیه شد و ویژگی های فیزیکوشیمایی (pH، اسیدیته، مواد جامد محلول، فنول کل و فعالیت آنتی اکسیدانی)، ریولوژیکی (شاخص قوام و اندیس جریان) و جمعیت میکروبی آن با کمک روش های مولکولی (ARDRA و توالی یابی ژن 16S rRNA) از نظر حضور باکتری های اسید استیک بررسی شد. حاصل این تحقیق، شناسایی دو گونه از باکتری های اسید استیک به نام های استوباکتر پاستوریانوس و کوماگاتییباکتر اروپایوس بود. علاوه بر این سه باکتری لاکتوباسیلوس، پانیباسیلوس و استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس در نمونه های سرکه مشاهده گردید. از طرف دیگر مشخص شد که نمونه های مختلف سرکه از نظر بار میکروبی و نوع میکروب های موجود با یکدیگر متفاوت می باشند که رقم خرما، روش تولید و سن سرکه از جمله دلایل احتمالی این تنوع می باشد. در نهایت، به کارگیری باکتری های اسید استیک شناسایی شده در این پژوهش به عنوان کشت آغازگر برای تولید سرکه میوه پیشنهاد می شود. این باکتری ها با کدهای FCC-10971 و FCC-10973 در کلکسیون میکروب های غذایی دانشگاه شهید باهنر کرمان ذخیره شدند و قابل سفارش توسط سایر پژوهشگران می باشند.

    کلیدواژگان: خرما، تخمیر، سرکه، 16S rDNA، استوباکتر
|
  • Behrooz Alizadeh Behbahani*, Mohammad Noshad Pages 1-9

    Hyssopus officinalis is a belongs to Lamiaceae family and a herb widely growing in Iran .The aim of this experimental study was to evaluate the antimicrobial effect of Hyssopus officinalis extract in 4 ways: disc diffusion agar, well diffusion agar, minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) on some microorganism pathogen “in vitro”. The results showed that with increasing the concentration of Hyssopus officinalis extract, the inhibition zone diameter increased. The highest inhibition zone with a diameter of 19.70 mm was observed at a concentration of 80 mg/ml for Gram-positive bacteria Staphylococcus aureus. At a concentration of 80 mg/ml, the ethanolic extract of Hyssopus officinalis showed the lowest inhibition zone observed with a diameter of 13.30 for Escherichia coli. The results showed that the MIC of Hyssopus officinalis extract for Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli Staphylococcus aureus and Listeria innocua was 64, 64, 8 and 16mg/ml respectively. The MBC for 128, 128, 32 and 64 mg/ml respectively. The data obtained in this study confirmed that Hyssopus officinalis extract inhibit growth some microorganism pathogen “in vitro”.

    Keywords: Hyssopus officinalis, Antimicrobial effect, Inhibition zone, Concentration
  • Salehi H, Sahari M. A* Pages 11-25

    In this study, the effect of gelatin coating and clove extract for increasing the shelf life of chilled rainbow trout fillets was examined at refrigerator temperature. Samples were prepared on the basis of three treatments: control (without any coating), coating with 2% clove extract and coating with 4% gelatin plus 2% clove extract, then were kept in the refrigerator. Chemical analyses (containing: free fatty acids, pH, total volatile bases and thiobarbituric acid), microbial (containing: total viable, psychrophilic bacteria and enterobacter bacteria counts) and sensory analyses periodically were studied. Results showed that in the control treatment, the counts of total viable, psychrophilic bacteria and enterobacter bacteria were significantly higher than other treatments (P<0.05). According to the total microbial count at the end of the storage period (12th day), the sample of coating 4% gelatin plus 2% clove extract were allowed for eating, but the control sample was not allowed. Treated gelatin and clove extract was a good barrier to change pH. Amount of free fatty acids in treated samples in comparison with control were increased less and the data was significant since third day (P<0.05). In all samples, TBA and TVB-N were increased, but increasing in treated samples was slower. Sensory characteristics in the samples containing gelatin and using gelatin coat with clove extract is able to maintain quality and improve the shelf life of rainbow trout fillets during storage time at refrigerator temperature.

    Keywords: Gelatin coating, Clove extract, Chilled rainbow trout fillets, Shelf life
  • Samira Forgani, Seyed Hadi Peighambardoust*, Mehdi Dastras Pages 27-36

    There are limited studies on dairy products containing millet seeds or millet milk. Considering nutritional value of millet, the aim of this study was to evaluate the production of yogurt containing millet milk and to investigate its physicochemical and sensory properties. The replacement of 0, 10, 15 and 20% (V/V) of millet milk (2.5%) with low-fat milk was performed and its effect on physicochemical (pH, synersis and contents of dry matter, fat, protein, total phenol, minerals and fiber) and sensory characteristics of yogurt during 21 days of storage (days 1, 7, 14 and 21), were evaluated. Results showed that replacement of 10% millet milk with low-fat milk, increased pH and decreased syneresis and protein content. With increasing millet milk to 15 and 20%, pH, dry matter and fat content were decreased and syneresis, protein and phenolic compounds content were increased significantly (P<0.05). With adding 20% millet milk, fiber content was increased to 0.09% and calcium content was decreased to 40.5 mg/kg in yogurt. Sensory evaluation results showed that yogurt containing 10% and 20% millet milk had the highest and lowest acceptability, respectively. According to the results of sensory evaluation and due to the results of pH, acidity, dry matter, fat content and syneresis during the storage period, yogurt sample containing 10% millet milk is introduced as the best formulation.

    Keywords: Millet milk, cow milk, set yogurt, sensory, physicochemical characteristics
  • Sara Movahhed* Pages 37-47

    Sangak bread is made from whole meal flour and has high digestibility due to its high fiber levels. However, the inappropriate quality of most breads produced in the traditional way, and, on the other hand, the short period of storage of these products as a result of microbial and bacterial degradation, reveals the importance of examining the methods of production and preservation of these products. Thus, various methods have been used to reduce bread waste by improving its quality. In this regard, the use of sourdough can be mentioned. Accordingly, in the present study, the effect of different concentrations of sourdough (5, 10, 15 and 20% of flour weight) was investigated on the qualitative and microbial properties of Sangak bread. In this regard, different tests including chemical, sensory and microbial were performed on Sangak bread samples and control. According to the results, increasing levels of sourdough in bread samples reduced pH, staling, mold and yeast amounts and total bacterial count, as well as increased acidity, moisture, ash, volume and fiber content compared to the control sample (sample without sourdough). Also, according to the results, with increasing levels of sourdough, the score for most of sensory properties such as aroma, color and chewiness increased. Taken together with all properties, the treatment containing 20% of sourdough was introduced as the best treatment.

    Keywords: Sangak bread, Sourdough, Staling, Microbial, Sensory properties
  • Behrooz Alizadeh Behbahani*, Mohammad Noshad, Bahareh Sahraiyan Pages 49-57

    Medicinal plants have been used for its medicinal attributes from several thousand years ago. Eucalyptus is one of these plants which the antimicrobial effects has long been used to treat a cold and influenza in most parts of the world. The aim of this experimental study was to evaluate the antibacterial activity of Eucalyptus globulus essential oil (EGEO) in 4 ways: disc diffusion agar, well diffusion agar, microdilution broth and minimum bactericidal concentration on a number of strains pathogens and the cause of food spoilage in vitro. The sensitivity profile of microorganisms against the EGEO (disc diffusion agar) is as follows form the most resistant to the most sensitive: Salmonella typhi > Escherichia coli > Pseudomonas aeruginosa > Bacillus subtilis > Streptococcus pyogenes > Staphylococcus aureus. The mean inhibition zone in well diffusion agar was equal to 18.62 mm against Gram-positive bacteria. The mean inhibition zone in well diffusion agar was equal to 11.93 mm against Gram-negative bacteria. The results showed that the minimum inhibitory concentration of EGEO for Salmonella typhi, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Bacillus subtilis, Streptococcus pyogenes and Staphylococcus aureus was 128, 64, 64, 32, 16 and 8 mg/ml respectively. The minimum bactericidal concentration for microorganisms was 512, 256, 128, 128, 32 and 16 mg/ml respectively. It is recommended that additional tests be performed to use EGEO for use as a natural preservative in the food and pharmaceutical industry.

    Keywords: Eucalyptus globulus, Drug resistance, Food preservative, Antimicrobial effect
  • Meghyasi, M, Gharekhani*, Tukmechi A Pages 59-68

    The use of natural substances could reduce consumption of synthetic agents in food industry. Plants attract the main concentration on this topic, Iran with special conditions has a good potential for growing the plants that have medical application. Zataria multiflora is growing in different part of Iran has antibacterial activity that could be used in food. The aim of this study was to evaluate the antibacterial effect of Zataria multiflora on Aeromonas hydrophila and the use of essence as a coat to improve the shelf life of perca filet. Fresh Zataria multiflora harvested essence was prepared by using the Clevenger apparatus. Then antibacterial property of Zataria multiflora was determined by mirobroth dilution method for measuring the minimal inhibition and bactericidal concentration at laboratory scale. Chemical composition of essence was assayed, also five different levels of essence were used as a food coat in filet. Results showed that MIC and MBC were 250 and 125 µg/ml against Aeromonas hydrophila, respectively. Also results showed that the efficacy of essence extraction was 1.84 percent, and the higher compound in Zataria multiflora essence was thymol (40.5 %). Also, results documented that the use of two level of essence (0.1 and 0.5 percent) of essence in perca filet could statistically increase the shelf life than the control, as well as improve the organoleptic properties. It’s should be concluded that the use of Zataria multiflora essence as food coat by inhibition the bacteria increase shelf life of perca filet at refrigerator storage.

    Keywords: Aeromonas hydrophila, antibacterial activity, essence, Zataria multiflora, perca filet
  • Abdolazim Soltani Lak*, Mohammad Hossein Marhamati Zade Pages 69-77

    Because of the sensitivity of probiotic bacteria to storage conditions as well as to the specific digestive system, protection of the bacteria against these conditions seems necessary. The aim of this study was to investigate the effect of encapsulation by soy protein isolate, whey protein isolate and inulin on the viability of Lactobacillus reuteri in gastrointestinal condition and during storage. As can be seen from the results, the soy protein isolate-coated samples had higher moisture content than the whey protein-coated samples, and the addition of inulin reduced the moisture content of the samples. The results of water activity were also similar with the results of moisture content. The microscopic structure results show that the samples containing whey protein are more uniform. Survival results in the simulated gastric system indicate that the number of bacteria in the simulated gastric system decreases over time and the largest decrease occurred in the control sample. Between the microencapsulated samples, whey protein-encapsulated had the highest viability (86.3 %). Also, survival results in the simulated intestinal system show that the number of bacteria in the simulated intestinal system decreases during storage and the largest decrease occurred in the control sample, (un-coated sample). Among the encapsulated samples, the sample containing whey protein and inulin had the highest viability (88.75 %). As can be seen from the viability of the probiotic bacteria during the shelf life, the bacterial count decreased over time and the highest decrease occurred in the soybean protein isolate sample. Among the samples, the whey protein-coated sample with inulin had the highest viability.

    Keywords: encapsulation, Lactobacillus reuteri, Soy protein isolate, Whey protein isolate, inulin
  • Fatemeh Ghannadiasl*, Bahram Fathi Achachelooee Pages 79-86

    Mycotoxins have been reported to be carcinogenic, teratogenic, genotoxic, hepato- and nephrotoxic. Based on the literature review, there is a need for more studies on the mycotoxin contamination in all types of foods. In this study, 20 samples of Elaeagnus angustifolia L. powder were purchased randomly and clustered based on the distribution of sales areas from different districts in Ardabil city. The determination of aflatoxin contamination was carried out using high performance liquid chromatography and immunoaffinity column clean-up.According to the results, seventeen of 20 samples (85%) were found contaminated with aflatoxins in the range of 30.40-2360.0 µg/kg. Both AFB1 and AFB2 were detected in 85% of samples. 80% and 70% samples had AFG1 and AFG2, respectively. The contamination levels were exceeded the maximum limit of Iran and European Union. These findings suggest an urgent need to monitor contamination of aflatoxin and consuming population of Elaeagnus angustifolia L. powder in Iran.

    Keywords: Aflatoxin, High Performance Liquid Chromatography, Immunoaffinity column clean-up, Elaeagnus angustifolia L. powder
  • Fatemeh Pakravan, Hojjat Karajhiyan* Pages 87-97

    Nowadays the nutritional specifications of wheat bread have been more considered, this purpose would have done by mixing different materials with wheat flour. The bran is one of the materials that had more been considered by researchers, due to its nutritional and technological properties. Therefore, in current research, the effects of adding different percentages of bran (10 and 20 percent) with different particle sizes (tiny and coarse) on the sangak bread was evaluated. The rheological properties of dough investigated by the farinograph and extensograph and textural properties of bread analyzed using texture analyzer. The results revealed that adding wheat bran resulted a decrease in weight loss and an increase in moisture content of sangak bread. Adding wheat bran increased the water absorption capacity up to 11.35%. The elasticity of dough in samples containing wheat bran varied from 74.87 to 112.62. Dough samples made from whole flour had the highest amount of consistency with 337.5 BE in 50mm. Hardness of bread with 20 percent of tiny bran was 4132g that was the highest comparing with other sangak bread samples. Sensory scores showed that sangak bread made from flour formulated with wheat bran have not been taken into consideration by the panelists group, although adding wheat bran due to better technological properties.

    Keywords: Sangak bread, Extensograph, Farinograph, Texture analysis, Wheat bran
  • Safoora Karimi, Fatemeh Bibak, Narges Layeghiniya, Habibollah Abbasi* Pages 99-115

    Allium stipitatum is one of the most important plants native to Iran, which has a special position in food basket of people because of its many healing properties. In this study, effect of a proposed combined microwave-hot air method on kinetics and physical properties of Allium stipitatum was investigated. In the proposed method, after applying microwaves (600, 750 and 900W), samples were subjected to combined microwave-hot air drying process. Results showed that Logarithmic model with values of R2 =0.996 and RMSE=0.002 was the best one to model drying kinetics of Allium stipitatum slices under the proposed method. In addition, drying curves analysis showed that the more microwave power, the less drying time and the more process rate. Moreover, in the combined section, effect of microwave power will be dominant due to higher energy. The optimum operating point to achieve the lowest moisture content and drying time ocuured at primary power of 900W and combined conditions of 450W at 80°C. Increasing microwave power increased effective moisture diffusivity from 0.167×10-8 to 0.283×10-8 m2/s and decreased average activation energy from 17.429 to 2.074 kJ/mol. The optimum operating conditions in terms of appearance quality (colorimetry) were related to drying at microwave power of 900W and combined conditions of 450W and 80°C, which was introduced as proposed optimum point. In general, the proposed combined method compared to microwave method alone, was an efficient method in ordrt to keep the product quality characteristics and its use in drying Allium stipitatum is recommended.

    Keywords: color parameters, drying kinetics, combined microwave-hot air drying, Allium stipitatum
  • Maryam Saeedi, Hossein Mirdehghan*, Fateme Nazouri, Majid Esmaeilizadeh Pages 117-128

    Pistachio is one of the most important horticultural produce is used both in dry and fresh form. The fresh pistachio is very perishable due to its high respiration, heat production and moisture resulting to short shelf life. Therefore, in order to maintain quality and improve the shelf life of this produce, a factorial experiment with two treatment factors (control, 2 g activated carbon sachets, 4 g activated carbon, 2 g activated carbon impregnated with potassium permanganate saturation, 4 g activated carbon impregnated with potassium permanganate Saturation) and storage time (0, 20 and 45 days) was designed in a complete block with four replications on pistachio cultivar Ahmad Ahaghei. The results showed that different indices of evaluated fruit quality included weight loss, hull firmness, total chlorophyll, lightness, total color changes, antioxidant activity, anthocyanin, hull and kernel phenolic compounds and PPO activity was affected by the treatments. hull firmness, total chlorophyll, lightness, antioxidant activity, anthocyanin, phenolic compounds decreased during storage time but weight loss, total color changes, and PPO activity increased then control and treatments maintained these traits. Among the treatments 4 g activated carbon impregnated with potassium permanganate had the most effective on maintaining the quantitative and qualitative characteristics of this pistachio cultivar.

    Keywords: Weight loss, Firmness, Antioxidant activity, Polyphenol oxidase
  • Hamed Saberian, Atefeh Esmailian, Fereshteh Hosseini* Pages 129-140
    Aims

    The purpose of this study was to optimize the extraction of anthocyanin from red cabbage and its application in low calorie gummi candy with replacement of stevioside as a natural sweetener instead of sucrose.

    Materials and Methods

    In this study, the extraction of anthocyanin from red cabbage powder was performed by maceration method. Extraction variables include solvent type (acidic water, acid ethanol, acid water- acid ethanol, 50:50 ratio), solvent / solids ratio (1.20, 1.30, 1.40) ml/g, extraction temperature (40-60-80 °C), extraction time (1-2-3 h). The anthocyanin extracted in the production of functional low-free calorie gummi candy was used as a food model system.
    The variables in this section included three levels of Stevioside (0.5-0.1-0.15,w/w) g and three levels of anthocyanin extracted from red cabbage (0.035-0.9-1.4, v/w) ml. Statistical analysis was performed using RSM method and a Central composite design in anthocyanin extraction stage and completely randomized design based on factorial test at 95% confidence level in gummi candy production.

    Result

    According to the results, Maximum extraction efficiency was predicted under the conditions of Temperature and time, 40 °C and 1 hour and the solvent / solids ratio of 20 ml/g, with acidic solvent. The results of analysis of variance showed that the FI2 model was significant for the anthocyanin yield. The R2 was 0.835, and the lack of fit was not significant. The total anthocyanin concentration predicted was 300.53 (mg/100 g of dry matter). Based on the results of the tissue profile, gummi candies containing 0.9% anthocyanins and 0.1% stevia were selected and with appropriate characteristics

    Conclusion

    Based on the results, red cabbage anthocyanins can be used as natural dye in the production of functional foods such as gummi candy and by substituting sugar (using stevioside and inulin), healthier, more nutritious products with optimal quality characteristics produced.

    Keywords: Anthocyanin, Red cabbage, natural color, functional gummy candy
  • Zarin Radbeh, Narmela Asefi*, Hamed Hamishehkar, Liela Rofegarinejad, AKRAM PEZESHKI Pages 141-152

    The bioactive compounds of Cornus mas are known as powerful antioxidants. The stability of polyphenols extract is very important and encapsulating is a good technique to increase their stability by increasing the use of bioactive compounds in food and medicine. In this research the antioxidant activity of encapsulated bioactive compounds of cornus mas extract with enteric coated nanocubosomes and their release under semi-digestion conditions were evaluated. In order to determine the effect of encapsulation on the stability of phenolic compounds and their antioxidant activity, encapsulated extract into enteric coated nano-cubosoms and free extract were investigated. Characterization analysis of the mean particle size and zeta potential value of the nanocobosomes were reported to be 49.3 nm and -16 mV, respectively. The results of release studies showed that after 30 hours the secretion of Cornus mas extract at pH 1.2 (simulated gastric media) and pH 7.4 (simulated intestinal media) were about 38% and 61%, respectively. The FTIR results showed no interaction between the extract and cubosomes. Therefore Cornus mas extract retained its antioxidant activity.

    Keywords: : Bioactive compounds, Antioxidant, Cornus mas, Nano-cubosomes, polyphenols, Invitro
  • Batool Hosseni, Fatemeh Nazoori*, Hossein Mirdehghan Pages 153-163

    In 2018, the effect of combined treatments of gamma aminobutyric acid with carnuba wax on storage of fresh pistachio cultivar Ahmad Aghaie was investigated using a factorial experiment based on a completely randomized design with three repeats. Factors were edible coatings in five levels including control (distilled water), 10 mM gamma aminobutyric acid (G10), 1% carnoba with 10 mM gamma aminobutyric acid (C1G10), 2% carnoba with 10 mM gamma aminobutyric acid (C2G10) and 3% carnoba with 10 mM gamma aminobutyric acid (C3G10) and the storage time at two levels (25 and 50 days). The results showed that most of the qualitative and quantitative traits such as hull and kernel firmness (4-8% for hull firmness and 7-19% for kernel firmness in different treatments), hull moisture percent (1-2%), total kernel chlorophyll (11-34% in different treatments), aroma (3-30%) and taste (7% decrease in 50th day) showed a descending trend during storage. Kernel carotenoids (5-22%), kernel phenolic compounds (35-44%), kernel flavonoids (8-32%), kernel lipids (31-65%), and antioxidant activity (2-4%) showed an increasing trend. Among the applied treatments, C1G10 seemed to be able to retain most of the qualitative and quantitative characteristics of fresh Ahmad Aghaie pistachio up to 50 days of storage.

    Keywords: Antioxidant activity, kernel lipid, carnuba wax, chlorophyll, carotenoids, gamma aminobutyric acid
  • Reza Hajimohammadi Farimani*, Mohammad Balvardi Pages 165-176

    Discovering new strains with useful industrial and pharmaceutical capabilities and avoiding the import of microbial strains from three economic perspectives, passive defense and conservation of the countrychr('39')s microbial genetic resources are of great importance. The presence and activity of appropriate microbes is an essential factor in the success of fermentation processes. Fermented foods and beverages are among the most important and best natural sources for discovering useful strains. In this study, samples of traditional date vinegar were obtained from Kerman market and their physicochemical (pH, acidity, total soluble solid, total phenolic compounds, and antioxidant activity) and rheological properties (consistency coefficient and flow behavior index) were investigated, also their microbial population were assessed by molecular methods (ARDRA and 16S rRNA gene sequencing) for the presence of acetic acid bacteria. The result of this study was to identify two species of acetic acid bacteria, namely Acetobacter pasteurianus and Komagataeibacter europaeus. In addition, Lactobacillus sp., Paenibacillus sp. and Staphylococcus epidermidis were detected in vinegar samples. On the other hand, vinegar sample were different in terms of microbial load and the type of available microbes. Date cultivar, production method and vinegar age are the possible causes of this variations. Finally, the application of acetic acid bacteria identified in this study as starter culture for fruit vinegar production is suggested. These bacteria were stored with FCC-10971 and FCC-10973 codes in the Food Culture Collection of Shahid Bahonar University of Kerman and can be ordered by other researchers.

    Keywords: Dates, Fermentation, Vinegar, 16S rDNA, Acetobacter