فهرست مطالب

مجله روانشناسی ورزش
سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نیلوفر السادات هاشمی، الهام عظیم زاده*، عبدالله قاسمی صفحات 1-11

    اختلال اوتیسم یکی از بیماری های گروه اختلالات فراگیر رشد بوده که باعث استرس در والدین به خصوص مادران می شود. شرکت در مداخلات فعالیت های آبی این کودکان موجب بهبود رفتارهای منفی در آنها و در پی آن، کاهش استرس مادران درباره شرایط کودکشان می شود. لذا هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر هشت هفته بازی در آب کودکان اوتیستیک بر استرس مادران آنها بود. این پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل انجام شد که به این منظور 26 مادر دارای دختر اوتیستیک 6-12 ساله به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و پس از همتاسازی براساس نمرات کسب شده در آزمون های وکسلر و گارز کودک به دو گروه تجربی و کنترل تقسیم شدند که گروه تجربی مدت هشت هفته بازی های منتخب آبی را انجام دادند. گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. برای تمامی افراد شرکت کننده قبل و بعد از دوره تمرینی، پرسشنامه استرس و تنیدگی والدین (PSI) مورد استفاده قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از روش آزمون تی مستقل و تحلیل واریانس مرکب دو در دو با اندازه گیری مکرر استفاده شد. یافته ها نشان داد ارایه این مداخلات برکودکان مبتلا به اوتیسم نتوانسته تاثیر معناداری بر میزان استرس مادرانشان داشته باشد (p>0/05). از دلایل احتمالی یافته های تحقیق حاضر می تواند قرارگیری کودکان شرکت کننده در بالای طیف اوتیسم و به تبع آن شدت بیشتر مشکلات روانی مادران آنها باشد. بنابراین احتمالا زمان طولانی تری برای اثربخشی مداخله انجام شده لازم بوده است که پیشنهاد می شود این نکته در تحقیقات آتی مورد توجه قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: اوتیسم، بازی در آب، استرس، مادران
  • محمود محبی، سحر زارعی*، حسن غرایاق زندی صفحات 13-26
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش خود شفقتی بر ترس از شکست در دختران نوجوان موفق و کم تر موفق رشته ورزشی تکواندو بود.

    روش ها: 

    پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی و جامعه آماری آن تمامی تکواندوکاران دختر نوجوان حاضر در مسابقات لیگ (برتر و دسته یک) نوجوان بودند. در این پژوهش 160 تکواندوکار (80 موفق و 80 کم تر موفق) با دامنه سنی (15-17) به صورت نمونه گیری هدفمند بررسی شدند و پرسشنامه های خود شفقتی  و ترس از شکست  را تکمیل نمودند. داده ها از طریق آزمون های آماری همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون و تحلیل واریانس تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که به‍ طور معناداری بین خود شفقتی و ترس از شکست همبستگی منفی وجود دارد و راهبرد خود شفقتی به صورت منفی تغییرات ترس از شکست را تبیین می‎کند، به علاوه، نتایج نشان داد که در مقایسه با گروه کم تر موفق، تکواندوکاران موفق ترس از شکست کم تری داشتند و به میزان بیش تری از راهبرد خود شفقتی استفاده می کنند.

    نتیجه گیری:

     بر اساس یافته های پژوهش حاضر به‍ نظر می رسد، راهبرد خود شفقتی نقش موثری در تعدیل ترس از شکست تکواندوکاران ایفاء می کند و تقویت این ویژگی می تواند برای پی ریزی مداخلات کاهش ترس از شکست و اثرات آن مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: شرم، حس مشترک انسانی، خود مهربانی، تکواندوکاران نخبه، ذهن آگاهی، موفقیت
  • روبیتا کمیلی*، عباس بهرام، شهاب پروین پور، رسول یاعلی صفحات 27-45
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، تعیین تاثیر محیط خودکنترلی حامی نیازهای روان شناختی پایه بر یادگیری حرکتی، و بررسی نقش میانجی گری انگیزش درونی بود.

    روش ها

    80 دانشجوی داوطلب و راست دست، پس از تقسیم تصادفی به 5 گروه 16 نفری (حامی نیاز استقلال؛ حامی نیازهای استقلال و شایستگی؛ حامی نیازهای استقلال و ارتباط؛ حامی نیازهای استقلال و شایستگی و ارتباط؛ و کنترل)، در پیش آزمون 5 کوششی تکلیف پرتابی با دست غیربرتر و چشم بسته شرکت کردند. مرحله اکتساب شامل 10 بلوک 6 کوششی بود. سیاهه انگیزش درونی، بعد از تمرین تکمیل شد. روز بعد، آزمون یادداری 10 کوششی اجرا شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد در اکتساب، گروه استقلال /شایستگی برتر بود ولی در یادداری، گروه استقلال/ شایستگی/ ارتباط برتر و مشابه با گروه استقلال /ارتباط بود. در انگیزش درونی و خرده مقیاس های علاقه/لذت و ادراک شایستگی، گروه استقلال /شایستگی/ ارتباط برتر بود ولی در خرده مقیاس تلاش/اهمیت، گروه استقلال /شایستگی /ارتباط برتر و مشابه با گروه های استقلال/ شایستگی، و استقلال/ ارتباط بود. نقش میانجی گری انگیزش درونی تایید شد (05/0>p).

    نتیجه گیری

    توجه به نیازهای روان شناختی پایه، یادگیری حرکتی خودکنترلی و انگیزش درونی را بهبود می بخشد. بنابراین حمایت همزمان از هر سه نیاز پایه، به مربیان ورزش و تمرین، و درمانگران توصیه می شود.واژه های کلیدی: یادگیری حرکتی خودکنترلی، نظریه خودمختاری، انگیزش، حمایت از نیاز

  • الناز صادقی دیزج، جعفر برقی مقدم*، فریبا عسکریان صفحات 47-65

    پژوهش حاضر با هدف بهره گیری از یکی از شیوه های نوین پژوهش، تحت عنوان «فراتحلیل»، به تحلیل و ترکیب نتایج پژوهش های انجام شده در کشور ایران، در زمینه مطالعات انجام شده پیرامون عملکرد ورزشکاران انجام شده است. بدین منظور، تعداد 25 پژوهش انجام یافته در عملکرد ورزشکاران و از میان آنها تعداد 24 پژوهش که قابلیت بررسی داشت، برای فرا تحلیل انتخاب شد. پژوهش ها بر اساس این فهرست که شامل مولفه های روش شناختی تحقیق مانند پرسش ها، فرضیه ها، اهداف، جامعه آماری، نمونه گیری، روش پژوهش، روش آماری، روایی و پایایی پرسشنامه ها است، برای فراتحلیل انتخاب شدند. نتایج پژوهش حاضر با بهره گیری از روش ترکیب اندازه اثر به روش «اشمیت وهانتر» نشان داد که  بین اضطراب رقابتی و عملکرد  ورزشی ورزشکاران رابطه منفی وجود دارد. همچنین رابطه بین حضور تماشاگران و عملکرد ورزشی ورزشکاران معنادار و مثبت می باشد. از این اطلاعات می توان در زمینه طرح ریزی برنامه های تمرینی و مرتبط با عملکرد ورزشی بهره جست.

    کلیدواژگان: فراتحلیل، عملکرد ورزشی، اضطراب رقابتی، تماشاگران
  • مریم کاویانی*، علیرضا فارسی، اکرم کاویانی، مجید مرادی صفحات 67-83
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین عوامل فردی، بین فردی و شناختی- اجتماعی با مشارکت ورزشی سالمندان بر اساس مدل شناختی- اجتماعی بندروا  انجام شد. بر اساس مدل پیشنهادی عوامل فردی و بین فردی به طور مستقیم رفتار مشارکت ورزشی را تبیین و سازماندهی نمی کند، بلکه این رابطه از طریق متغیرهای میانجی شناختی-اجتماعی صورت می گیرد.

    روش

    گروه نمونه را 1067 سالمند تشکیل می دادند که با روش نمونه گیری سهمیه ای از 7 استان انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته ای بود که شامل گویه هایی از پرسشنامه های مشارکت ورزشی، لذت از فعالیت بدنی، خودکارآمدی، انتظار از نتیجه تمرینی، حمایت اجتماعی، باورها و نگرش نسبت به ورزش، تعاملات اجتماعی، سلامت روان و سلامت جسمانی بود. روایی و پایایی این پرسشنامه با استفاده از تحلیل عاملی تایید شد.

    یافته ها: 

    برای تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج برازش خوب داده ها با مدل را نشان داد(χ = 3/17, RMSE= 0.04).

    نتیجه گیری:

     بنابراین نتایج نقش مهم و تعیین کننده حوزه شناختی- اجتماعی را در رابطه بین عوامل فردی، بین فردی و شناختی-اجتماعی و مشارکت ورزشی را تایید کرد.

    کلیدواژگان: مشارکت ورزشی، انتظار از نتیجه تمرینی، خودکارآمدی، لذت از فعالیت بدنی
  • الهام نصرتی، سمیه تکلوی* صفحات 85-99
    هدف

    این پژوهش، تعیین رابطه طرحواره های هیجانی و تصویر بدن با تنظیم رفتار ورزشی زنان بود.

    روش ها

    روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری این پژوهش کلیه زنان شهر اردبیل بود که در باشگاه های سطح شهر به ورزش مشغول بودند. نمونه تحقیق شامل 150 نفر از زنان بود که به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های طرحواره های هیجانی (22سوال)، تصویر بدن(69 سوال) و تنظیم رفتار ورزشی(24 سوال) استفاده شد. به منظور تجزیه وتحلیل اطلاعات بدست آمده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده گردید.

    نتایج

    نتایج نشان داد بین طرحواره های هیجانی و تصویر بدن با انگیزش درونی، تنظیم خودآمیخته و تنظیم خودپذیر رابطه مثبت معنی دار و با تنظیم متمایل به درون رابطه منفی معنی داری وجود دارد. و همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد متغیرهای پیش بین طرحواره های هیجانی و تصویر بدن در کل 69 درصد از تغییرات تنظیم رفتار ورزشی زنان را پیش بینی می کنند. طرحواره های هیجانی با ضریب تاثیر 23 درصد بیشترین قدرت پیش بینی تنظیم رفتار ورزشی زنان را دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق حاضر به اهمیت نقش طرحواره های هیجانی در تنظیم رفتار ورزشی زنان تاکید دارد.

    کلیدواژگان: طرحوار های هیجانی، تصویر بدن، رفتار ورزشی، زنان
  • رخساره بادامی* صفحات 101-113

    هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین همبستگی بین مجموعه آزمون های ارزیابی حر کت کو د کان با سیا هه اختلال هماهنگی رشد برای والدین در کودکان شش و هفت ساله شهر اصفهان بود. نمونه آماری این پژوهش را 243 کودک دختر و پسر 6 و 7 ساله (154 پسر و 152 دختر) تشکیل می دادند که به صورت در دسترس انتخاب شدند. ابتدا، سیاهه اختلال هماهنگی رشد توسط والدین پر شد و سپس از کود کان مجمو عه آ زمو ن های ا ر ز یا بی حر کت کو د کا ن گرفته شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شد. یافته ها نشان از همبستگی ضعیف تا متوسط بین این دو ابزار در نمره کلی و همین طور خرده مقیاس ها داشت.به نظر می رسد، طراحی یک آزمون مناسب بومی با هدف غربال گری بهترین پیشنهاد برای غربال گری کودکان دارای اختلال هماهنگی رشد باشد.

    کلیدواژگان: اختلال هماهنگی رشد، مجموعه آزمونهای ارزیابی حرکات کودکان، سیاهه اختلال هماهنگی رشد
  • وحیده ولایتی حقیقی، علیرضا صابری کاخکی*، مهدی سهرابی، صادق جعفرزاده، فاطمه علیرضایی نوقندر صفحات 115-130
    هدف

    با توجه به فراگیر شدن اختلالات ثبات قامتی و تاثیر آن بر عملکرد حرکتی کودکان طیف اوتیسم، هدف از این مطالعه بررسی اثر مداخلات تعادلی مبتنی بر تحریک وستیبولار بر عملکرد ثبات قامتی و  عملکرد اجتماعی این کودکان بود.

    روش شناسی:

     با توجه به معیارهای ورود 24 کودک (5 تا 12 سال) به صورت تصادفی در 3 گروه 8 نفر قرار گرفتند برنامه تمرینی تعادلی شامل 30 جلسه تمرین تعادلی (30 تا 45 دقیقه/3 بار در هفته) بود، هم زمان گروه کنترل برنامه ی آموزشی مدرسه را دریافت می کردند و گروه بازی آزاد هم زمان در کنار گروه مداخله قرار گرفتند. برای ارزیابی ثبات قامتی از دستگاه صفحه نیرو، و برای ارزیابی عملکرد اجتماعی از  مقیاس عملکرد اجتماعی اسکات بلینی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که میزان نوسانات ثبات قامتی در دو محور انتریوپاستریور و مدیولترال در دوپای راست و چپ در پس آزمون کاهش معناداری داشت (P<0/05)، عملکرد اجتماعی نیز نسبت به دو گروه دیگر بهبود معناداری یافت P<0/05)).

    بحث: 

    تمرینات تعادلی باهمراهی تمرینات مبتنی بر تحریک سیستم وستیبولار توانسته است بر تمام عوامل موثر بر تعادل کودکان اوتیسم تاثیر گزار باشد. به نظر می رسد این مداخله برای بهبود تعادل این کودکان و افزایش عملکرد اجتماعی آنان مفید است.

    کلیدواژگان: ثبات قامت ایستا و پویا، سیستم تعادلی، کودکان طیف اوتیسم
|
  • NiloufarSadat Hashemi, Elham Azimzadeh*, Abdollah Ghasemi Pages 1-11
    Purpose

    Autism is a developmental disorder that can cause parents’ stress, especially for the mothers. Participating of mothers in aquatic interventions can reduce their stress. Therefore, the aim of the present study was to investigate the effect of playing in water of autistic children on their mothers’ stress.

    Methods

    For this purpose, 26 mothers with Autistic girls (6-12 years old) were selected and according to the children’s scores in Wechsler and GARS tests were assigned into two groups. Children of the experimental group participated in a program of playing in water for eight weeks. Children of the control group received no intervention. All participants completed (Parenting Stress Index) before and after the intervention. For data analysis, we used two independent sample t-tests and mixed ANOVA (2*2) with repeated measures.

    Results

    The results showed that participation of children with Autism disorder in the intervention did not have a significant effect on the stress of their mothers (p> 0.05).

    Conclusion

    Probably the reason of these findings is the severity of the mothers’ psychological problems due to their children’s sever symptoms. The findings suggest that perhaps a longer time is required for effectiveness of the intervention. So it should be considered in future research.

    Keywords: Autism, playing in water, parental stress, developmental disorders
  • Mahmoud Mohebi, Sahar Zarei, Hassan Gharayagh Zandi* Pages 13-26
    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the relationship between self-compassion and fear of failure among successful and less successful adolescent girls Taekwondo athletes.

    Methods

    The research method was descriptive-correlational. The statistical population consisted of all taekwondo athletes' participating in League competition (Premier League and super League). One hundred and sixty taekwondo athletes (80 successful and 80 less successful) were selected via Purposive sampling method and completed questionnaires of self-compassion and fear of failure. The data were analyzed by Pearson correlation coefficient, Analysis of regression, and Analysis of Variance tests.

    Results

    The results showed a significant ngative relationship between self-compassion and fear of failure and dementiom of self-compassion negatively predicts fear of failure variance. In addition, The data showed that the successful elite athletes significantly have lesser fear of failure and use more self-compassion strategies than less successful group.

    Conclusion

    According to results of this study, it seems that self-compassion Strategy have an effective role in reducing fear of failure of taekwondo athletes and improving these characteristic can be very useful to conducting interventions and training programs for reducing fear of failure in taekwondo Athletes.

    Keywords: Shame, Common Humanity, Self- Kindness, Elite Taekwondo Athlete, Mindfulness, Success
  • Robita Komeili *, Abbas Bahram, Shahab Parvinpour, Rasoul Yaali Pages 27-45
    Purpose

    The aim of this study was to determine the effect of self-controlled environment, supporting basic psychological needs on motor learning, and to investigate the mediating role of intrinsic motivation.

    Methods

    80 right-handed veterinary medicine students of Science & Research branch of Islamic Azad University in Tehran volunteers, after random division into 5 groups of 16 (Autonomy need support; Autonomy & Competence needs support; Autonomy & Relatedness needs support; Autonomy & Competence & Relatedness needs support; Control), participated in Pre-test of 5 trials, Acquisition phase of 60 trails, and Retention test of 10 trails (the following day), in which scores and errors of blindfolded throwing with non-dominant hand were recorded. The Intrinsic Motivation Inventory was completed after exercise. The analysis of data performed via Two-Way Repeated Measures ANOVA, One-Way ANOVA, and PROCESS macro.

    Results

    The results showed that in acquisition, Autonomy&Competence group was superior (p<0/001), but in the retention, Autonomy&Competence&Relatedness group was superior and similar to Autonomy & Relatedness group (p<0/001). In Intrinsic Motivation and subscales of Interest/Enjoyment and Perceived Competence, Autonomy&Competence&Relatedness group was superior (p<0/001), though in subscale of Effort/Importance, Autonomy&Competence&Relatedness group was superior and similar to Autonomy&Competence and Autonomy&Relatedness groups (p<0/001). The mediating role of Intrinsic Motivation was confirmed (p<0.05).

    Keywords: self-controlled motor learning, self-determination theory, motivation, autonomy, competence, relatedness
  • Elnaz Sadeghi Dizaj, Jafar Barghi Mogaddam*, Fariba Askaryan Pages 47-65
    Purpose

    This study has been done with the aim of benefiting an innovative way of research, entitled "Meta-analysis" to analyze and synthesize the results conducted in the country in the field of studies regarding athletic performance.

    Methods

    To this end, 25 studies have been conducted on the performance of athletes and 24 studies were selected among them that were appropriate to review for the meta-analysis. Studies on the list, were selected for the meta-analysis based on the methodological components such as questions, hypotheses, objectives, statistical population, sampling, methodology, statistical methods, validity and reliability of the questionnaires.

    Results

    The results of the present study showed that based on the combination of effect size method of "Vhantr Schmidt" there is a negative relationship between competitive anxiety and athletic performance. Also, the relationship between the presence of spectators and athletes' athletic performance is significant and positive.

    Conclusions

    This information can be used in planning and training programs associated with sport performance.

    Keywords: Meta-analysis, Sport performance - Competitive anxiety, spectators
  • Alireza Farsi, Akram Kavyani, Maryam Kavyani*, Majid Moradi Pages 67-83
    purpose

    This study aimed to assess the relationship between the Individual, interpersonal and cognitive-social factors with sports participation based on Bandura ' social-cognitive theory. Based on the proposed model individual and interpersonal factors have failed to determine the sports participation behavior directly, but it is determined by the mediating role of the social-cognitive theory.

    Methods

    1067 aged sample group consisted of seven provinces were selected using quota sampling method. The research instrument was a researcher-made questionnaire including some items of sports participation, enjoyment of physical activity, self-efficacy, outcome expectancy, social support, beliefs and attitudes towards exercise, social interaction, mental health and physical health.

    Results

    Validity and reliability of this questionnaire was verified using factor analysis. Structural equation method was used for data analysis. Results showed that the model fits the data well (χ = 3/17, RMSE = 0.04).

    Conclusions

    Therefore, the results confirmed the important role of cognitive-social domains in the relationship between individual, interpersonal and cognitive-social factors and sports participation.

    Keywords: sports participation, exercise outcome expectancy, self-efficacy, enjoyment of physicalactivity
  • Elham Nosrati, Somayyeh Taklavi* Pages 85-99
    purpose

    The purpose of this study was to determine the role of the emotional schemas and body image in anticipation of the regulation of women’s sport behavior.

    Method

    This study was a descriptive correlational one. The population of this study was all women in the city of Ardabil who were involved in sports at city health clubs. The research sample consisted of 150 women who were selected by random cluster sampling. To collect data, emotional schema questionnaires (Shahvarani, 1397), body image (Zarshenas, 1390) and regulation athletic (Ahmadi, 1396) were used.

    Results

    To analyze the data, Pearson correlation coefficient and regression analysis were used. The results showed a positive and significant relationship between emotional schemas and body image with internal motivation, self-adjustment, self-regulation and by adjusting the inclination to a meaningful negative relationship. Regression analysis results showed that emotional schemas and body image variables predict a total of 69% of regulation women’s sport behavior changes. Emotional schemas with the effect size of 23% have the highest predictive power of regulation woman’s athletic behavior.

    Conclusion

    The results of this study emphasize the importance of the role of the emotional schemas in regulation women’s sport behavior.

    Keywords: Emotional schemas, body image, athletic behavior, woman
  • Rokhsareh Badami Pages 101-113
    Purpose

    The aim of this study was to investigate the relationship between the Movement Assessment Battery for Children (M-ABC) and the Developmental Coordination Disorder Questionnaire (DCDQ) among 6 and 7-year-old children in Isfahan.

    Methods

    The sample of the study consisted of 243 boys and girls (154 boys and 152 girls) aged 6 and 7 years who were selected using convenience sampling. First, the Developmental Coordination Disorder Questionnaire was filled out by parents and then the children were assessed using the MABC test. Pearson correlation coefficient was used in order to analyze data.

    Results

    The results showed that the correlation between the two instruments in the overall score as well as subscale were of low to moderate.

    Conclusion

    Further research with larger sample sizes and newer versions of the tools are urgently needed.

    Keywords: developmental coordination disorder, movement assessment battery for children (MABC), developmental coordination disorder questionnaire
  • Vahideh Velayati Haghighi, Alireza Saberi Kakhki*, Mahdi Sohrabi, Sadegh Jafarzade, Fateme Alirezai Noghondar Pages 115-130
    Purpose

    The aim was to investigate the effect of balance interventions along with the vestibular stimulation training on postural stability and social function, considering the incidence of abnormal stability and its effect on motor performance of children in the autism spectrum.

    Methods

    According to the entry criteria, 24 children (5-12 years old) were randomly assigned into 3 groups of 8 people. The balance training program included 30 sessions of balance training (30 to 45 minutes / 3 sessions a week), while the control group received school education and the free play group was free to play its natural age games. To assess the stability, the force plate device and to evaluate social performance, Scott Bellini's social performance scale were used.

    Results

    The results showed that there was a significant decrease in postural stability fluctuations in the right and left foot in the Anterio-Posterior and Mediolateral axis in the post-test (P <0.05), social function was significantly improved in comparison to the other two groups (P <0.05).

    Conclusion

    Balance exercises have been able to influence the balance system of ASD children. This intervention seems to be beneficial for improving the balance and enhancing their social performance.

    Keywords: Static, dynamic postural stability, Equilibrium system, Children with autism spectrum