فهرست مطالب
فصلنامه مشاوره شغلی و سازمانی
پیاپی 44 (پاییز 1399)
- تاریخ انتشار: 1399/10/20
- تعداد عناوین: 10
-
-
صفحات 9-24هدف
هدف این پژوهش بررسی نقش نظارت توهین آمیز بر تنش شغلی و انحراف کاری کارکنان بانک های منتخب شهرستان نجف آباد با نقش میانجی خود تنظیمی است.
روشجامعه آماری پژوهش شامل 435 نفر از کارکنان بانک های منتخب شهرستان نجف آباد می باشد که براساس جدول مورگان نمونه ای به حجم 217 نفر به شیوه تصادفی در دسترس از بین آنان انتخاب شده اند. برای سنجش متغیرهای پژوهش نیز از پرسشنامه های؛ نظارت توهین آمیز تپر (2000)، خودتنظیمی تنگنی و همکاران (2004)، تنش شغلی هاوس و ریزو (1972) و انحراف کاری بنت و رابینسون (2000) استفاده شد. پایایی پرسشنامه ها با روش آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی مورد تایید قرار گرفت. در تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار pls استفاده شده است.
یافته هانتایج پژوهش نشان داد که نظارت توهین آمیز بر انحراف کاری کارکنان تاثیرگذار است. همچنین نظارت توهین آمیز به طور غیرمستقیم و از طریق خودتنظیمی بر تنش شغلی کارکنان تاثیرگذار می باشد که نشان دهنده نقش میانجی خودتنظیمی است.
نتیجه گیرینظارت توهین آمیز یکی از عوامل افزایش دهنده تنش و انحراف در کارکنان قلمداد می شود. زمانی کارکنان می توانند خود را از تنش یا انحراف کاری مصون نگه دارند که مهارت های خود تنظیمی را کسب کرده باشند. از آنجایی که نقش میانجی خود تنظیمی مورد تایید قرار گرفته است، از این رو کارکنان می توانند با بهره گیری از خود تنظیمی اثرات مخرب نظارت توهین آمیز را کاهش دهند.
کلیدواژگان: انحراف کاری، تنش شغلی، خودتنظیمی، نظارت توهین آمیز -
صفحات 25-50
حسادت کارکنان یکی از ساخت های معنادار در محیط کاری است که اثر قوی احساسی بر کارکنان دارد. حسادت از احساسات منفی است که کمتر مورد توجه قرار گرفته است. این پژوهش با هدف تدوین مدل عوامل موثر بر حسادت کارکنان صورت گرفته است. پژوهش حاضر از نظر هدف، توسعه ای- کاربردی بوده و بر مبنای ماهیت و روش در گروه توصیفی دسته بندی می شود. همچنین بر مبنای نوع داده ها، می توان آن را پیمایشی - موردی دانست. جامعه آماری این پژوهش 10 نفر از خبرگان دانشگاهی و سازمانی می باشند که دارای سابقه فعالیت در حوزه منابع انسانی یا دارای تحصیلات مرتبط با رشته مدیریت منابع انسانی و رفتار سازمانی بوده اند. با توجه به بررسی مبانی نظری و پیشینه پژوهش، 19 عامل (9 عامل فردی و 10 عامل سازمانی) به عنوان عوامل موثر بر حسادت کارکنان شناسایی گردید. سپس به منظور غربال کردن عوامل شناسایی شده از تکنیک دیمتل استفاده گردید. به این منظور بعد از انجام محاسبات، میانگین تاثیر و تاثر عوامل محاسبه شد و عواملی که R+J آنها بیشتر از میانگین محاسبه شده، بودند (7 عامل فردی و 7 عامل سازمانی) مورد پذیرش قرار گرفته و در گام نهایی، به منظور اولویت بندی عوامل موثر بر حسادت سازمانی پذیرش شده با تکنیک دیمتل، از روش فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP) استفاده گردید. نتایج نشان داد که در بعد فردی، مقایسه اجتماعی منفی در رتبه اول، ارزیابی شناختی آگاهانه از آینده بهتر دیگران در رتبه دوم و آگاهی از توانایی های دیگران در رتبه سوم قرار گرفتند. همچنین در بعد سازمانی، سطح پایین انصاف و عدالت در سازمان در رتبه اول، ارزیابی عملکرد در رتبه دوم و تعامل رهبر- عضو در رتبه سوم قرار گرفتند. با توجه به نتایج به دست آمده می توان بیان کرد که مدیران منابع انسانی در سازمان ها باید برای مواجه شدن با هرگونه احساس از سوی کارکنان (مثبت یا منفی) آمادگی داشته باشند و قدرت آنها در آنجا مشخص خواهد شد که بتوانند حسادت را به رقابت و به عنوان یک عامل انگیزشی تبدیل کنند.
کلیدواژگان: حسادت، حسادت کارکنان، تکنیک های تصمیم گیری چندمعیاره -
صفحات 51-70
هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش هوش معنوی وتاب آوری بر رفتارهای ضد تولید کارکنان بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون -پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی کارکنان بخش های تولیدی مجتمع فولاد گیلان بود که از بین 255 نفر، 60 نفر که بالاترین نمره را در رفتارهای ضد تولید کسب کرده بودند به صورت تصادفی در سه گروه (20 نفر آموزش هوش معنوی، 20 نفر آموزش تاب آوری و 20 نفر گروه کنترل) گمارده شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه رفتار ضد تولید (فوکس و اسپکتور، 2002) بود که آزمودنی های 3 گروه در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون به آن پاسخ دادند. گروه های آزمایش در جلسات مداخله ای مبتنی بر برنامه های آموزشی هوش معنوی و تاب آوری (8 جلسه) شرکت کردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری و از آزمون بونفرنی به منظور مقایسه تفاضل نمرات پیش آزمون- پس آزمون متغیرهای گرو ه های آزمایشی و کنترل استفاده شد. یافته ها نشان داد برنامه های آموزشی هوش معنوی و تاب آوری بر بهبود رفتارهای ضد تولید کارکنان اثربخش بود (001/0p≤). همچین نتایج نشان داد که تاثیر برنامه آموزشی تاب آوری بر کاهش رفتار ضد تولید کارکنان در مقایسه با برنامه آموزشی هوش معنوی بیشتر بود (001/0p≤). با توجه به یافته های این پژوهش نتیجه گیری می شود که مدیران و صاحبان صنایع به منظور رقابت در بازار تولید و نیز افزایش بهره وری سازمانی از برنامه های آموزشی هوش معنوی و تاب آوری استفاده نمایند.
کلیدواژگان: تاب آوری، رفتارهای ضد تولید، هوش معنوی -
صفحات 71-86هدف
هدف پژوهش حاضر بررسی روابط ساختاری خود تنظیمی شناختی و بهزیستی شغلی با نقش میانجی فرسودگی شغلی و رضایت شغلی معلمان مقطع متوسطه دوم بود.
روشنوع پژوهش توصیفی، همبستگی و در قالب مدلسازی روابط ساختاری بود. جامعه پژوهشی شامل 837 نفر از معلمان مرد و زن شاغل در مدارس دولتی دوره دوم متوسطه در ارومیه در سال تحصیلی 97-96 بود که از بین آنان 204 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای به دست آمد. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه های بهزیستی شغلی شولتز (2008)، خود تنظیمی شناختی مترن و باویر (2014)، پرسشنامه فرسودگی ماسلاچ - نظرسنجی معلمان (1986)، شاخص رضایت شغلی جاج، لاکه، دورهام و کلوگر (1998)، مقیاس رضایت معلم لیم هو و تانگ آو(2006) بودند. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزارهای SPSS-22 و AMOS-22 و به روش مدلسازی معادله ساختاری تحلیل شد.
یافته هایافته ها حاکی از غیرمعناداری اثر مستقیم خود تنظیمی شناختی (09/0=β، 398/0p=) و معناداری اثر غیرمستقیم آن بر بهزیستی شغلی و تایید مدل بعد از اصلاح آن بود (90/0= GFI، 90/0= CFI، 08/0= RMSEA / 64/0=PNFI، 76/0= PRATIO، 77/0= ).
نتیجه گیریبا توجه به یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که خود تنظیمی شناختی بواسطه کاهش فرسودگی شغلی و افزایش رضایت شغلی بر بهبود بهزیستی شغلی معلمان اثر دارد.
کلیدواژگان: بهزیستی شغلی، خودتنظیمی شناختی، رضایت شغلی، فرسودگی شغلی، معلمان -
صفحات 87-106
هدف پژوهش حاضر، اثربخشی آموزش هوش مثبت بر کنشوری معنوی و بهزیستی روانشناختی کارکنان سازمان بورس اوراق بهادار بود. با بهره گیری از یک طرح کنترل شده تصادفی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه از میان جامعه آماری پژوهش شامل تمامی کارکنان سازمان بورس اوراق بهادار شهر تهران تعداد 30 نفر به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (15n=) قرار گرفتند. هر دو گروه ابتدا پرسشنامه های تجارب معنوی روزانه (DSES) و بهزیستی روانشناختی ریف(RPWQ) را تکمیل کردند. گروه آزمایش آموزش هوش مثبت را هفته ای یک بار در 6 جلسه 120 دقیقه ی دریافت کردند، اما گروه کنترل ملاقات ساده با درمانگر داشتند و در لیست انتظار برای دریافت مداخلات آموزشی آینده به جهت ملاحظات اخلاقی قرار گرفتند. سپس در پایان مداخلات آموزشی، بار دیگر آزمودنی های دو گروه آزمایش و کنترل توسط پرسشنامه های تجارب معنوی روزانه و بهزیستی روانشناختی مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های پژوهش با استفاده از روش آماری تحلیل کواریانس چندمتغیری (MANCOVA) تحلیل گردیدند. نتایج نشان داد بعد از مداخله آموزشی هوش مثبت ، بین گروه آزمایش و کنترل در میانگین تجارب معنوی روزانه و بهزیستی روانشناختی تفاوت معنی داری وجود دارد. می توان نتیجه گرفت که آموزش هوش مثبت موجب بهبود کنشوری معنوی و بهزیستی روانی کارکنان سازمان بورس اوراق بهادار می شود و لذا برای کارکنان این سازمان سودمند است.
کلیدواژگان: هوش مثبت، معنویت، بهزیستی روانشناختی، کارکنان، سازمان بورس اوراق بهادار -
صفحات 107-128
پژوهش حاضر باهدف تعیین رابطه فناوری اطلاعات و ارتباطات بر بهره وری سازمانی با میانجی گری توانمند سازی کارکنان و استرس شغلی (موردمطالعه: کارکنان دانشگاه شهید بهشتی) انجام شد. روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی است. از جامعه آماری کارکنان دانشگاه شهید بهشتی که 1187 نفر بود؛ گروه نمونه مشتمل بر 272 نفر به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. از مقیاس بهره وری هرسی و گلداسمیت (1980)، استرس شغلی (موسسه سلامت و ایمنی انگلستان،1990) و توانمند سازی اسپریتزر (1995) جهت گردآوری داده ها استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش معادلات ساختاری انجام شد. نتایج نشان داد ICT به تنهایی و همچنین ICT با میانجی گری توانمندسازی موجب بهره وری سازمانی می شود. ICT با در نظر گرفتن عامل واسطه ای استرس شغلی نیز موجب کاهش بهره وری سازمانی می شود پیشنهاد می شود به منظور افزایش بهره وری در سازمان مورد مطالعه سیستم های پشتیبانی از تصمیمو سیستم های اطلاعات اجراییایجاد و استفاده شود.
کلیدواژگان: استرس شغلی، بهره وری سازمانی، توانمندسازی، فناوری اطلاعات و ارتباطات -
صفحات 129-160
امروزه دانش نقش اساسی در تحقق اهداف سازمان و کسب مزیت رقابتی ایفا می نماید. مدیریت دانش مدیریت سرمایه های پنهان سازمان است، و این فرایند شامل خلق، کسب، ذخیره سازی، انتشار، به اشتراک گذاری و بکارگیری دانش است که در سایه مدیریت دانش بروز می کند. به همین دلیل از مدیران انتظار می رود که درک عمیقی از تحولات سازمانی داشته و عملکرد سازمان ها را از طریق سرمایه گذاری در پروژه های مبتنی بر دانش ارتقاء دهند. از سوی دیگر، زمانی می توان این اطمینان را کسب نمود که دانش در سازمان به نحو صحیحی مدیریت شود به طوری که یادگیری افراد از دانش موجود در سازمان، در حد مناسبی باشد. بنابراین، مهمترین گام در این خصوص بررسی مدل های مختلف مدیریت دانش و شناسایی عوامل مدیریت دانش به منظور بهبود یادگیری است. بنابراین مقاله حاضر به بررسی مدل ها و شناسایی عوامل مدیریت دانش در بهبود یادگیری هنرجویان در واحدهای آموزشی فنی و حرفه ای پرداخته است.
کلیدواژگان: مدیریت دانش، یادگیری سازمانی، بهبود یادگیری، واحدهای آموزشی فنی و حرفه ای -
صفحات 161-186
خودکارآمدی به عنوان یکی از مهم ترین مکانیسم های نفوذ بر خود و یکی از سازه های مهم رفتار سازمانی مثبت گرا، علی رغم قدمت و گستردگی پژوهشی در روانشناسی، در حوزهی مسایل سازمانی و خصوصا برای رکن مدیران در سازمان کمتر مورد بررسی دقیق قرار گرفته است. هدف از این پژوهش ترکیبی در مرحله ی نخست، که با راهبرد پژوهش کیفی انجام شد، شناسایی مولفه ها و ابعاد خودکارآمدی مدیران سازمان های دانش بنیان و عوامل موثر بر آن، و نیز پیامدهای سازمانی و تاثیر آن بر خودکارآمدی جمعی کارکنان، است. این امر با استفاده از سه مرحله ی کد گذاری و با کمک نرم افزار تحیل کیفی اطلس، صورت پذیرفت. همچنین مقوله ای مهم و موثر بر خودکارآمدی افراد در سازمان با عنوان رهبری همنوا، که ایجاد خوش بینی کرده و با افراد همدلی و شفقت دارد، شناسایی و مورد بررسی قرار گرفت. در مرحله ی دوم، که کمی است، روابط عناصر الگوی اکتشافی در قالب دو مدل اندازه گیری و معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزارهای SPSS و AMOS مورد آزمون،قرار گرفت. بدین منظور پرسشنامه ای محقق ساخته میان 204 نفر از مدیران شرکت های دانش بنیان شهرک علمی تحقیقاتی اصفهان به عنوان نمونه توزیع و جمع آوری گردید. نتایج آزمون کمی بیانگر تایید تمام فرضیات و نیز اعتبار کافی مدل مفهومی پژوهش بود.
کلیدواژگان: خودکارآمدی مدیر، خودکارآمدی جمعی کارکنان، رهبری همنوا، سازمان دانش بنیان -
صفحات 187-208
هدف پژوهش حاضر، آموزش و بهبود شایستگی های رهبری تحول گرایی، تیم سازی و تفکر استراتژیک با استفاده از اصول یادگیری فعال و تعیین اثربخشی آن بر مبنای مدل ارزشیابی مبتنی بر تصمیم بود. روش پژوهش، روش تجربی شبه آزمایشی با گروه پیش آزمون - پس آزمون بود. به منظور اجرای مداخله آموزشی، تعداد 10 نفر از مدیران یک شرکت دولتی در مجموعه وزارت نفت با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابتدا آنها به مقیاس های خودکارآمدی رهبری، دانش رهبری و سناریوهای موقعیتی رهبری در قالب تست های پیش آزمون پاسخ دادند. بعد از آن، برنامه آموزشی ساختارمند به مدت یک روز برگزار و شایستگی های رهبری هدف به مشارکت کنندگان آموزش داده شد. نهایتا یک ماه بعد، تست های پس آزمون توسط مشارکت کنندگان تکمیل گردید. با توجه به محدودیت تعداد نمونه پژوهش، داده های حاصله با روش آماری ناپارامتریک بوت استرپ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد: آموزش و بهبود شایستگی رهبری تحول گرایی در هر سه بعد عاطفی، شناختی و رفتاری مدل ارزشیابی مبتنی بر تصمیم اثربخش بوده است. با این وجود، آموزش و بهبود شایستگی رهبری تیم سازی در هر سه بعد عاطفی، شناختی و رفتاری مدل ارزشیابی تاثیر معناداری نداشته است. در خصوص شایستگی رهبری تفکر استراتژیک هم برنامه آموزش و بهبود فقط در بعد عاطفی مشارکت کنندگان موثر بوده است. بحث و نتیجه گیری: این آموزش ساختاری مبنایی را برای توسعه صلاحیت های رهبری فراهم می کند. با توجه به این یافته ها و طراحی یک مداخله آموزشی، توصیه می شود با توجه به این یافته ها، در حالی که ما یک مداخله آموزشی را طراحی می کنیم، توصیه می شود قابلیت ارتقا در صلاحیت های رهبری در نظر گرفته شود.
کلیدواژگان: شایستگی های رهبری، برنامه آموزشی ساختارمند، یادگیری فعال، ارزشیابی اثربخشی، روش بوت استرپ -
صفحات 209-220هدف
پژوهش حاضر با هدف بررسی روابط رهبری اخلاقی با مسوولیت پذیری و پاسخگویی با تاکید بر جو اخلاقی انجام شد.
روشپژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارکنان ستادی دانشگاه ارومیه بود که از میان آنها 217 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه استاندارد استفاده شد. داده ها با روش مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل گردید.
یافته هانتایج حاصل از تجزیه و تحلیل های آماری نشان داد که رهبری اخلاقی بر مسئولیت پذیری اجتماعی، پاسخگویی فردی و جو اخلاقی اثر مستقیم و مثبت دارد. همچنین جو اخلاقی برمسئولیت پذیری اجتماعی و پاسخگویی فردی اثر مستقیم و مثبت دارد. در عین حال رهبری اخلاقی با میانجیگری جو اخلاقی بر مسئولیت پذیری اجتماعی و پاسخگویی فردی اثر غیر مستقیم و مثبت دارد.
نتیجه گیریبا توجه به یافته ها می توان نتیجه گرفت که رهبری اخلاقی بیشترین ارتباط را با جو اخلاقی دارد. همچنین با تایید نقش میانجی جو اخلاقی، رهبری اخلاقی دارای اثر غیر مستقیم، مثبت و معنی دار بر پاسخگویی فردی و مسئولیت پذیری اجتماعی می باشد.
کلیدواژگان: اثربخشی، پاسخگویی، جو اخلاقی، رهبری اخلاقی، مسئولیت پذیری
-
Pages 9-24purpose
This study's goal is to investigate the role abusive supervision on job tension and deviance among employees of selected banks in Najaf Abad city by the mediating role of self-regulatory. Methode: The target population included employees selected banks in Najafabad city to 435 people. The sample size was selected using the Morgan table, to 217 people. To measure variables, of Tepper (2000) questionnaire for abusive supervision and Tangney’s (2008) questionnaire for selfregulation, House and Rizzo’s (1972) questionnaire for job tension and Bennett and Robinson’s (2000) questionnaire for job deviance were used. Reliability of the questionnaire was confirmed by Cronbach's alpha. Structural equation modeling and PLS software were used to analyze the data.
ResultsThe results of the research showed that abusive supervision has an effect on employee deviance. Also, abusive supervision is indirectly affected on job tension by employee self-regulation. This demonstrates the mediating role of self-regulation.
Conclusionabusive supervision is one of the factors that increase tension and deviation in the employees. Employees can protect themselves from tensions or deviations when they have acquired self-regulation skills. Since the mediating role of self-regulation was confirmed, therefore employees can use self-regulation to reduce abusive supervision destructive effects.
Keywords: job deviance, job tension, selfregulation, abusive supervision -
Pages 25-50
As one of the most significant issues in working environments, the concept of “envy among employees” exerts a considerable influence on employees’ feelings. As a negative feeling, enviousness has not sufficiently been researched from an academic point of view. The purpose of this research was to identify and prioritize the effective factors (individual and organizational) on employee envy. This research is developmental-applied in terms of purpose and can be categorized based on the nature and method of descriptive group. Also, based on the type of data, it can be considered as a “survey –case” one. The statistical population of this research includes 10 academic and organizational experts with educational degree related to or experienced in human resource management and organizational behavior. According to the theoretical framework and the review of literature, 19 factors (9 personal factors and 10 organizational) were identified as influencing the concept of envy among employees. Then, DEMATEL technique is used to prioritize the identified factors. To do so, after measuring average of influence and the influence of the identified factorsAnd the factors that R + J were higher than the average (7 personal and 7 organizational factors) were selected. In the next step and in order to prioritize the selected factors, ANP technique is used. The results showed that in individual dimension, negative social comparison in the first rank, conscious cognitive assessment of other’s better future in the second rank and awareness of other’s abilities were put in the third rank. Also in organizational dimension, low level of fairness and justice in organization ranked first, performance evaluation ranked second and leadermember interaction ranked thirdر With regard to the results, it can be argued that the experts in human resource management should prepare themselves to face any kind of envy on behalf of employees and have ability to change envy to competition and motivation.
Keywords: Envy, Employee’s Envy, Multi-criteriaDecision Making Techniques -
Pages 51-70
The purpose of this study was to compare the effectiveness of spiritual intelligence and resilienc training on the employees' counterproductive behaviors The research method was a pre-testpost-test with control group. The statistical population consisted of all employees of the manufacturing departments of employees of Ferro Guilan Complex Out of 255 people, 60 people who got the highest score in counterproductive behaviors were randomly divided into three groups (20 spiritual intelligence training, 20 resilienc training and 20 people control). The research instrument was the counterproductive behaviors questionnaire (Fox and Spector, 2002). The subjects of the three groups responded in two stages: pre-test and post-test. The experimental groups participated in interventional sessions based on spiritual intelligence and resilience training programs (8 sessions). To analyze the data, multivariate analysis of covariance analysis and bonferrin test were used to compare the difference between the pre-test and post-test scores of the experimental and control groups. The findings indicated that spiritual intelligence and resilience training programs had an effective effect on employees' counterproductive behaviors (p≤0.001). The results showed that the effect of the resilience curriculum on reducing the employees' counterproductive behaviors was higher than the spiritual intelligence training program (p≤0.001). According to the findings of this research, it is concluded that managers and industry owners use educational programs for spiritual intelligence and resilience in order to compete in the production market and increase organizational productivity.
Keywords: Counterproductive Behavior, Resilience, Spiritual Intelligence -
Pages 71-86Aim
The aim of the current research was the study of the structural relationships of cognitive self-regulation and occupational-wellbeing with mediating role of job-burnout and jobsatisfaction in secondary highschool teachers.
MethodThe research was descriptive, correlational and through structural equation modeling. The research society included 837 people of male and female teachers working in the secondary highschools in Urmia in 2017- 2018 academic year that from them 204 people was gained through multistage cluster sampling method. The means included Shultz (2008) Occupational Well-being Scale, Mattern and Bauer (2014) Teacher Cognitive SelfRegulation Questionnair, Maslach Burnout Inventory-Educators Survey(1986), and Judge, Locke, Durham, Kluger (1998) Index of Job Satisfaction, Lim-Ho & Tung-Au (2006) Teacher Satisfaction Scale. the data was analyesed by SPSS-22 and AMOS-22 and with structural equations modeling method.
ResultsThe results indicated insignificant direct effect of the cognitive self-regulation (β= 0.09, P= 0.398) and significant indirect effect of it on the occupational well-being and confirmed model after correcting it (GFI=0.90، CFI=0.90 ، RMSEA=0.08 /PNFI=0.64 ،PRATIO=0.76, R 2 =0.77).
ConclusionRegarding the results of the current research, it could be concluded that cognitive self-regulation by decreasing in the job-burnout and increasing in the jobsatisfaction has an effect on the improving occupational well-being of the teachers.
Keywords: occupational-wellbeing, cognitiveself-regulation, job-satisfaction, job-burnout, teachers -
Pages 87-106Aim
This study aimed to examine the effectiveness of positive intelligence training on the spiritual functioning and psychological well-being of employees of the Securities and Exchange Organization of Iran.
MethodsIn a randomized controlled trial design with a pretest, post-test, and control group among all employees of the Securities and Exchange Organization in Tehran, 30 employees were selected and randomly divided into experimental and control groups (n=15). Two groups were asked to fill the Daily Spiritual Experience Scale (DSES) and Ryff's Psychological Well-Being (RPWQ). Participants in the experimental group received 6 sessions of 120 minutes group training of positive intelligence, while the control group just received simple meetings with the therapist and were enrolled in the waiting list of training for ethical reasons. Participants of both groups were completed DSES and RPWQ again after the interventions. Data were analyzed using multivariate analysis of variance (MANCOVA).
ResultsThe results showed a significant difference between the two groups in DSES and RPWB mean scores after the positive intelligence treatment.
ConclusionIt could be concluded that the positive intelligence training could successfully improve the spiritual functioning and psychological well-being of employees of the Securities and Exchange Organization, so it would be useful for employees of this organization.
Keywords: Positive Intelligence, Spirituality, Psychological Well-Being, Employees, Securities, Exchange Organization -
Pages 107-128
This study aimed to determine the relationship between information and communication technology on organizational productivity with the mediating role of empowerment and job stress (Case study: staffs of Shahid Beheshti University). The research method was descriptive and correlational. The statistical population was Shahid Beheshti University staffs(N=1187) that 272 people were selected by simple random sampling. Hersey and Goldsmith’s Productivity Scale (1980), Job Stress (Health and Safety Executive, 1990), and Spritzer Empowerment (1995) were used to collect data. Data analysis was performed using Structural equation modeling. The results showed that ICT alone and also ICT with the mediation of empowerment leads to organizational productivity. ICT, considering the mediating factor of job stress, also reduces organizational productivity. It is suggested to create and use decision support systems and executive information systems to increase productivity in the organization.
Keywords: Job Stress, OrganizationalProductivity, Empowerment, Information andCommunication Technology -
Pages 129-160
Today, knowledge plays an essential role in achieving the goals of the organization and gaining a competitive advantage. Knowledge management is the management of the organization's hidden assets, and this process involves the creation, acquisition, storage, dissemination, sharing, and application of knowledge that emerges in the shadow of knowledge management. For this reason, managers are expected to have a deep understanding of organizational change and improve the performance of organizations by investing in knowledge-based projects. On the other hand, it can be ensured when the knowledge in the organization is properly managed so that people learn from the knowledge in the organization is appropriate. Therefore, the most important step in this regard is to study different models of knowledge management and identify knowledge management factors to improve learning. Therefore, the present article examines the models and identifies knowledge management factors in improving students' learning in technical and vocational training units.
Keywords: Knowledge Management, Organizational Learning, LearningImprovement, Technical, VocationalTraining Units -
Pages 161-186
Self-efficacy is one of the most important mechanisms of self-influence and one of the important constructs of positive organizational behavior has been less studied despite the antiquity and scope of research in psychology, in the field of organizational issues, and especially for managers. The purpose of this combined research in the first stage, which was conducted with a qualitative research strategy, is to identify the components and dimensions of self-efficacy of managers of knowledge enterprise organizations and the factors affecting it, as well as organizational consequences and its impact on collective self-efficacy. This was done using three coding steps and Atlas Qualitative Analysis software. Also, an important and effective category on the self-efficacy of individuals in the organization was identified and examined as consistent leadership, which creates optimism and empathy and compassion with individuals. In the second stage, which is quantitative, the relationships of the elements of the heuristic model were tested in the form of two measurement models and structural equations using SPSS and AMOS software. For this purpose, a researcher-made questionnaire was distributed and collected among 204 managers of knowledge-based companies in Isfahan Scientific Research Town as a sample. The results of the quantitative test confirmed all the hypotheses and the sufficient validity of the research’s conceptual model.
Keywords: Managers’ Self-Efficacy, Employees’Collective Self-Efficacy, Consistent Leadership, Knowledge Enterprise Organizations -
Pages 187-208Aim
The present study aimed to train and improve the competencies of transformational leadership, team building, and strategic thinking using the principles of deep learning and determine its effectiveness based on the decision-based evaluation model.
MethodsThe research method was a quasi-experimental design with a pretest-posttest group. To implement the intervention, 10 managers of a state-owned company in the Ministry of Petroleum were selected using a simple random sampling method. First, they responded to the scales of leadership self-efficacy, leadership knowledge, and leadership situation scenarios in the form of a pretest. After that, a structured training program was held for one day and the participants were trained in leadership skills. One month later, the post-test was completed among participants. Due to the limited number of research samples, the obtained data were analyzed by the nonparametric Bootstrap statistical method.
ResultsThe findings showed training and improving the competence of transformational leadership in all three emotional, cognitive, and behavioral dimensions of the decisionmaking evaluation model have been effective. However, training and improving the competence of team building leadership in all three emotional, cognitive, and behavioral dimensions of the evaluation model has not had a significant effect. Regarding the competence of leading strategic thinking, the training and improvement program has been effective only in the emotional dimension of the participants.
ConclusionThis structured training provided a foundation to develop the leadership competencies at the component level. As these findings, it is recommended to consider the capability of the enhancement in leadership competencies while we design a training intervention.
Keywords: leadership competencies, structured trainingprogram, active learning, evaluating the effectiveness, bootstrapping -
Pages 209-220Aim
This study aimed to investigate the relationship between ethical leadership and responsibility and accountability with emphasis on the ethical atmosphere.
MethodThe present study is applied in terms of purpose and descriptive and correlational in terms of data collection. The statistical population of this study included all staffs of Urmia University that 217 people were selected by simple random sampling. A standard questionnaire was used to collect data. Data were analyzed by structural equation modeling.
ResultsThe results of statistical analysis showed that ethical leadership has a direct and positive effect on social responsibility, individual accountability, and ethical atmosphere. The ethical atmosphere also has a direct and positive effect on social responsibility and individual accountability. At the same time, ethical leadership mediated by the ethical atmosphere has an indirect and positive effect on social responsibility and individual accountability.
ConclusionAccording to the findings, it can be concluded that ethical leadership has the most to do with the ethical atmosphere. Also, by acknowledging the mediating role of the ethical atmosphere, ethical leadership has an indirect, positive, and significant effect on individual accountability and social responsibility.
Keywords: Effectiveness, Accountability, Ethical Leadership, Ethical atmosphere, Responsibility