فهرست مطالب

نشریه اقتصاد دفاع و توسعه پایدار
پیاپی 15 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • یاور دشت بانی، علیرضا آزاد* صفحات 9-28
    امنیت انرژی توانایی یک اقتصاد برای تضمین قدرت تامین منابع انرژی به صورت پایدار و در طول زمان با سطح قیمتی است که تاثیر نامطلوبی بر عملکرد اقتصادی آن اقتصاد نگذارد. سه هدف مشخص امنیت انرژی کاهش آسیب پذیری در برابر تهدیدها یا فشار خارجی، جلوگیری از بروز بحران عرضه و به حداقل رساندن تاثیر اقتصادی و نظامی بحران انرژی در صورت وقوع چنین بحرانی است. امنیت عرضه انرژی در دسترس بودن دایمی انرژی در حالات مختلف، با مقادیر کافی و در سطوح قیمتی معقول است و امنیت تقاضای انرژی وجود یک تقاضای ثابت و منظم برای صادرات انرژی با قیمت های رقابتی که حداقل هزینه های تولید و تراکنش را جبران کند می باشد. در ایران به عنوان یک کشور تولیدکننده عمده انرژی، امنیت انرژی باید علاوه بر بخش تولید، شامل امنیت مصرف و تقاضای انرژی نیز بشود زیرا امنیت انرژی وابسته به یک بازار مداوم و همراه با رشد منطقی و کم نوسان در آینده است. هزینه های نظامی به صورت مستقیم و غیرمستقیم دارای تاثیر بر تولید ناخالص داخلی و مصرف انرژی است که این تاثیر می تواند مثبت یا منفی باشد. بنابراین هزینه های نظامی از طریق تاثیری که بر مصرف انرژی دارد عاملی موثر در شاخص های امنیت انرژی است. در این پژوهش با استفاده از داده های تابلویی تاثیرگذاری هزینه های نظامی و رشد اقتصادی را بر مصرف انرژی در کشورهای ایران، ترکیه، مصر و عربستان بررسی کردیم. در این پژوهش داده ها در بازه زمانی سال های 1965 تا 2018 میلادی مورد استفاده قرار گرفته اند. با بهره گیری از مدل ARDL تاثیرگذاری رشد اقتصادی و هزینه های نظامی بر مصرف انرژی را در ایران مورد بررسی قرار دادیم که مشخص شد در کوتاه مدت تاثیر متغیرهای مذکور بر مصرف انرژی به صورت آنی مثبت می باشد و رابطه بلندمدت بین آن ها وجود ندارد. در ضمن آزمون علیت گرنجر نشان داد تولید ناخالص داخلی (نمایانگر رشد اقتصادی) علت مصرف انرژی در ایران در معیار گرنجر است. در پایان به منظور تقویت امنیت در حوزه انرژی راهکارهایی ارایه شد.
    کلیدواژگان: امنیت انرژی، هزینه های نظامی، مصرف انرژی، رشد اقتصادی
  • محمدرحیم احمدوند، علیرضا ناصرپور* صفحات 29-49

    پژوهش حاضر در راستای بررسی موضوع تامین مالی حوزه دفاعی بوده و همچنین ساختار حقوقی و قانونی کشور در استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و مشارکت آن در حوزه دفاعی مورد بررسی قرار می گیرد. در این پژوهش با استفاده از نظر خبرگان و کارشناسان، مدل های بهینه تامین مالی و مناسب برای ایران با استفاده از روش های تصمیم گیری چند معیاره و تکنیک مصاحبه باز، استخراج و اعتبارسنجی شد. در نهایت بر اساس داده های بدست آمده از پرسشنامه های جمع آوری شده، با بکارگیری فنون AHP  مدل های تامین مالی بر اساس اوراق خرید دین و مرابحه برای پروژه های حوزه دفاعی اولویت بندی گردید. در اولویت بندی مدل های تامین مالی به صورت آشکاری مشخص شد که از میان 5 مدل تامین مالی تعریف شده مبتنی بر اوراق خرید دین و مرابحه، استفاده از مدل اوراق خرید دین عام، در صدر سایر مدل های تامین مالی قرار می گیرد و پس از آن نیز مدل اوراق خرید دین کالایی اولویت بعدی را دارد. از نگاه دیگر در واقع مدل های مبتنی بر اوراق خرید دین اولویت بیش تری نسبت به مدل های مبتنی بر اوراق مرابحه داشته اند.

    کلیدواژگان: اوراق خرید دین، اوراق مرابحه، تامین مالی بخش دفاعی، تحلیل سلسله مراتبی
  • سید شمس الدین حسینی، هادی اسماعیل پورمقدم* صفحات 51-73

    در کشورهای در حال توسعه، اجرای پروژه های دفاعی بر عهده دولت ها قرار دارد و از آنجا که میزان منابع مالی مورد نیاز این پروژه ها زیاد می باشد، بخش زیادی از بودجه دولت ها را تشکیل می دهند. از این رو مساله توجه به روش ها و ابزارهای مختلف در پی جذب منابع مالی مورد نیاز، بسیار مهم جلوه می نماید. در این تحقیق، تامین مالی بخش دفاع از طریق بازار سرمایه در کشورهای عضو اتحادیه اروپا و آمریکا مطالعه و الگوی تامین مالی صنایع و خدمات وابسته به بخش دفاع جمهوری اسلامی ایران از طریق بازار سرمایه ارایه گردید. سپس با استفاده از تحلیل همبستگی و الگوی Panel ARDL ارتباط بین نحوه تامین مالی و عملکرد مالی شرکت های بورسی وابسته به بخش دفاع طی دوره زمانی 1397-1380 بررسی شد. نتایج برآورد الگو حاکی از این است که شرکت های بزرگتر، توانسته اند بیشتر منابع مالی مورد نیاز خود را از طریق سهام و سود انباشته تامین کنند؛ در حالی که شرکت های با سودآوری بالاتر، توان بالاتری در جذب منابع مالی از طریق بدهی داشته اند.

    کلیدواژگان: الگوی تامین مالی، بخش دفاع، بازار سرمایه
  • حامی حجتی فرد*، کیارش عمادی صفحات 75-104

    پژوهش حاضر با هدف بررسی امکان سنجی پیاده سازی بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد در نیروهای مسلح ج.ا.ا با رویکرد ارتقای بهره وری صورت پذیرفته است. به این منظور، ابتدا از طریق مطالعه متون مرتبط و انجام مصاحبه با خبرگان بودجه ریزی در نیروهای مسلح ج.ا.ا با استفاده از روش تحلیل اکتشافی شناخت کافی در این زمینه کسب گردید. سپس به منظور بومی سازی پیاده سازی بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد در نیروهای مسلح ج.ا.ا، مدل شه که سه عامل توانایی، اختیار و پذیرش را در پیاده سازی بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد بررسی می کند با سه عامل «شناخت کلی»، «الزامات » و «گام های اجرایی» که حاصل مطالعه متون و انجام مصاحبه ها بودند، تلفیق گردید. یافته های پژوهش نشان داد که در حوزه توانایی، توانایی ارزیابی عملکرد، توانایی فنی و توانایی نیروی انسانی وجود دارد، در حوزه اختیارات، اختیارات رویه ای و سازمانی کافی وجود نداشته درحالی که اختیارات قانونی وجود دارد و در حوزه پذیرش، هیچ یک از سه نوع پذیرش، انگیزشی، سیاسی و مدیریتی وجود ندارد. همچنین در حوزه شناخت کلی، شناخت نسبت به مفاهیم بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد کافی نبوده اما با مفاهیم قیمت تمام شده آشنایی مناسبی وجود دارد. از سوی دیگر در حوزه الزامات تعیین شاخص های عملکردی مناسب، اما تمایل فکری و حمایت های مالی وجود ندارد. در ارتباط با گام های اجرایی نیز توانایی ارزیابی عملکرد و نیروی انسانی به میزان کافی وجود داشته در حالی که امکانات نرم افزاری مطلوب نیست، برنامه ها بازنگری نشده، سیستم های بهای تمام شده مستقر نشده و مقاومت کارکنان یکی از موانع پیاده سازی است. در نهایت مدلی به منظور پیاده سازی موفق بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد در نیروهای مسلح ج.ا.ا طراحی گردید.

    کلیدواژگان: بودجه، بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد، پیاده سازی، بهره وری
  • محمدرضا رنجبر فلاح، حمیدرضا فتاحی* صفحات 105-122

    امروزه تقابل اقتصادی در برخی از موارد، ازجمله مقابله برخی قدرت های غربی با جمهوری اسلامی ایران، از حد متعارف آن خارج شده و به جنگ تمام عیار اقتصادی تبدیل شده است. یکی از واقعیت های حال حاضر در فضای اقتصاد بین الملل، تقابل و درگیری اقتصادی است؛ امری که در فضای ادبیات علمی اقتصاد کمتر بدان پرداخته می شود؛ چون فرض بنیادین در علم اقتصاد، آزادی تجارت و داد و ستد است. در پژوهش حاضر که در زمره تحقیقات کاربردی قرار می گیرد و از روش های آمیخته اکتشافی - مدل ایجاد گونه شناسی- به عنوان راهبرد پژوهشی استفاده می کند، ابتدا به تبیین مفهوم کسب وکارهای نوپا و نقش این کسب وکارها در اقتصاد دفاعی پرداخته شده است، سپس با توجه به بیانات مقام معظم رهبری و ادبیات موجود مفهوم اقتصاد مقاومتی و دفاع اقتصادی و مولفه های آن ها شرح داده شده است. سپس به بررسی نقش کسب وکارهای نوپا در اقتصاد مقاومتی و دفاع اقتصادی پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: کسب وکارهای نوپا، اقتصاد درون زا، اقتصاد مقاومتی، دفاع اقتصادی
  • افشار دارابی، محمد مهدی ملکی* صفحات 122-146

    بحران های ارزی جز تاثیرگذارترین بحران های دهه اخیر کشور به شمار می روند که عمدتا به واسطه خدعه و دسیسه های کشورهای خارجی به کشور تحمیل شده اند. در این میان رسانه های خارجی به عنوان اهرم اصلی افزایش فشار و تشدید این بحران ها فعالیت داشته اند. به منظور اقدام در جهت مقابله با این دشمنی ها و محافظت از شرایط اقتصادی کشور، رسانه ها می توانند مانع از جهت دهی افکار عمومی توسط رسانه های خارجی شوند و با مدیریت افکار عمومی تا حد زیادی مانع از واکنش های هیجانی جامعه گردند. به این منظور در تحقیق حاضر با بررسی ادبیات موضوع و محتوای رسانه های مختلف، اقدام به طراحی الگو پنج بعدی برای مدیریت افکار عمومی در زمان بحران ارزی ارایه گردیده است. در این تحقیق برای طراحی الگو از ابزار پرسشنامه استفاده شده و با بهره گیری از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی الگوی مورد نظر تبیین و ارایه شده است. کلیه معیارهای برازش مدل در تحلیل های عاملی اکتشافی و تاییدی به خوبی برآورده شده است. نتایج پژوهش منجر به ارایه الگوی مدیریت افکار عمومی در زمان بحران های ارزی با محوریت پنج بعد اطلاع رسانی، آموزش، پایش، همبستگی اجتماعی و مخاطب محوری شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که رسانه های اجتماعی در زمان بحران های ارزی با استفاده از الگوی ارایه شده می توانند به مدیریت افکار عمومی و کاهش التهاب های ساخته شده توسط رسانه های خارجی کمک نمایند.

    کلیدواژگان: بحران، بحران ارزی، مدیریت افکار عمومی، رسانه های خارجی، تحلیل عاملی
|
  • Yavar Dashtbani, Alireza Azad * Pages 9-28
    Energy security can be defined as the ability of an economy to ensure the sustainable supply of energy over time, and at a price level that does not adversely affect the economic performance of that economy. The specific objectives in maintaining energy security are threefold; reducing vulnerability to external threats or pressures, preventing a supply crisis, and minimizing the economic and military impacts of an energy crisis in the event of such a crisis. The security energy supply consists of the constant availability of energy under different circumstances, in sufficient quantities, and at a reasonable price. On the other hand, the security of demand for energy is maintained when on the other side of the market there is a constant and regular demand for energy at competitive prices that at least compensate for the minimum production and transaction costs. Thereby, the maintenance of energy security for Iran as a major producer depends on securing both sides of the market; i.e. demand and supply. Explicitly, energy security for Iran is contingent on the existence of a continuous market with low fluctuations and a reasonable future growth rate. Significantly for the purpose of this paper, military spending could directly or indirectly affect the GDP and energy consumption either positively or negatively. Thus, military spending is a crucial factor in determining energy security through its impact on energy consumption. By this light, the modus operandi of this paper utilizes Panel Data between 1965 and 2018, to examine the impact of military expenditure and economic growth on energy consumption of Iran, Turkey, Egypt, and Saudi Arabia. Using the ARDL model, this study examines the effect of economic growth and military expenditure on energy consumption in Iran. The results indicate that the short run effects of the aforementioned variables on energy consumption is positive, and further, finds no long-term relationship between the two. Furthermore, applying Granger’s causality test showed the GDP_ serving to represents economic growth_ as the determinant of energy consumption in Iran. Finally, the paper concludes by proposing solutions to enhance energy security.
    Keywords: Energy security, Military expenditures, Energy Consumption, Economic Growth
  • MohammadRahim Ahmadvand, Alireza Naserpour * Pages 29-49

    The objective of the present paper is to examine the appropriate financial tools for financing the defense sector, specifically, by focusing on the legal barriers preventing the utilization of private sector’s capacity and participation in this field. To achieve this purpose, first, a survey of the opinions of experts in the field was conducted. Thus, optimal financial models were extracted and validated using the multi-criteria decision-making approach and open interviews. Subsequently, based on the data obtained from the questionnaires, the financial models based on The Dayn and Murabaha Sukuk for defense projects were prioritized using the AHP method. The results obtained from running the prioritization models clearly indicate that out of the 5 defined financial models based on The Dayn and Murabaha Sukuk, General Dayn Sukuk is ranked first, and thereafter, Commodity Dayn Sukuk takes the second place. Therefore, in conclusion, this paper proposes prioritizing Dayn-based models over the financial tools based on the Murabaha.

    Keywords: AHP, Dayn Sukuk, Defense Sector Financing, Murabaha Sukuk
  • Seyed Shamseddin Hosseini, Hadi Esmaeilpour Moghadam * Pages 51-73

    Defense projects in developing countries, by in large, are undertaken by governments in developing countries. Considering that defense projects usually require large amounts of funding; they take up a large portion of governments budgets. As such, the issue of determining the appropriate financing methods and tools for attracting the required financial resources finds its significance. By taking the European Union and the United States as case studies, this paper reviews the financing models of the defense sector through the capital markets; thus accordingly, a financing model through the capital markets for the industries and services related to the defense sector of Iran is proposed. Subsequently, by employing correlation analysis and Panel ARDL model, this paper turns towards examining the relationship between financing methods and the financial performance of listed companies affiliated to the defense sector during the 2001 to 2018 period. The results obtained from model estimations indicate that larger companies have been successful in attracting financial resources through issuing shares or accumulating profits; on the other hand, companies with higher profitability have been more successful in financing through acquiring debt.

    Keywords: financing model, Defense Sector, capital market
  • Hami Hojatifard *, Kiarash Emadi Pages 75-104

    The aim of this study was to evaluate the feasibility of implementing performance-based budgeting in the Armed Forces of the Islamic Republic of Iran with the approach of improving productivity. For this purpose, first, through the study of related texts and interviews with budget experts in the Armed Forces of the Islamic Republic of Iran, sufficient knowledge was gained in this field using exploratory analysis method. Then, in order to localize the implementation of performance-based budgeting in the Armed Forces of the Islamic Republic of Iran, the Shah model, which examines the three factors of "ability", "authority" and "acceptance" in implementing performance-based budgeting, was combined with three factors: "general knowledge", "requirements" and " Executive Steps ", which were the result of studying texts and conducting interviews.The research findings showed that in the field of ability, There is the evaluate performance ability, technical ability and manpower ability In the field of authority, there is not enough procedural and organizational authority, while there is legal authority. In the field of acceptance, none of the three types of acceptance: motivational, political and managerial does not exist. Also in the field of general knowledge, knowledge of performance-based budgeting concepts is not enough, but there is a good familiarity with the concepts of cost. On the other hand, in the field of requirements, determine performance indicators is appropriate, but there is no intellectual inclination and financial support. Finally, a model was designed for the successful implementation of performance-based budgeting in the Armed.

    Keywords: Budget, Performance-Based Budgeting, implementation, Productivity
  • MohammadReza Ranjbar Fallah, Hamidreza Fatahi * Pages 105-122

    The recent rise in economic confrontations globally, including that of some Western powers with the Islamic Republic of Iran, has heightened beyond conventional norms and transformed into a full-scale economic war. In such circumstances, one has to go beyond the conventional wisdom of the mainstream economic literature based on assumptions of global free-trade and commerce for a realistic analysis of the current state of affairs. In line with the literature in applied research, the methodology of this paper follows exploratory mixed methods design, specifically utilizing modeling typology, to first arrive at a definition of the concept of start-ups, thus subsequently, the paper turns towards analyzing the role of these businesses in a defensive economy. Finally, following cues from the statements of the Supreme Leader and the existing literature, the paper attempts to describe the concepts of ‘resistance economics’ and ‘economic defense’.

    Keywords: Start-ups, endogenous economies, Resistance Economics, economic defense
  • Afshar Darabi, MohammadMahdi Maleki * Pages 122-146

    The ongoing foreign exchange crises_ whose roots can be traced to the conspiracies of foreign governments_ is among the most significant crises Iran has faced in the last decade. In particular, one can point towards the crucial role played by the foreign media in heightening these crises through intensifying frenzy and sensationalism. Herein, national media can play a pivotal role by acting as a leverage in preventing sensationalism from taking hold of the society, and hence protect the economy through directing public opinion. Towards this end, the objective of the present paper is to make a contribution towards designing a five-dimensional model for managing public opinion during times of crises. The initial cue for this paper came from a review of the exiting literature on the subject and examining the media coverage surrounding the crises. In order to design the model, the methodology of this paper was to initially conduct a questionnaire, and subsequently, analyze the data using exploratory and confirmatory factor analysis methods. All criteria pertaining to the fitness of the model were verified by exploratory and confirmatory factor analyzes. Consequently, the results obtained by this paper present a model of public opinion management during currency crises based on five dimensions: notification of the public, public training, monitoring, social solidarity and audience. In conclusion, the paper underlines the role for utilizing social media in times of currency crises, based on the presented model for managing public opinion and thus reducing the frenzy created by foreign media.

    Keywords: Crisis, Currency Crisis, Foreign Media, Public Opinion Management, Factor Analysis