فهرست مطالب

مجله آموزش عالی ایران
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 44، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمیدرضا آراسته، عبدالرحیم نوه ابراهیم، حسین عباسیان، کبری خباره* صفحات 1-36

    پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی دانشگاه دیجیتالی انجام شده است. روش پژوهش حاضر کیفی و از نوع فراترکیب بوده است. جامعه پژوهش شامل کلیه مقالات، کتب، گزارش های کاری و انتشارات دانشگاه ها به تعداد 2600 بوده که از این میان 84 سند انتخاب و از ابزار حیاتی گلین (2006) برای تامین کیفیت اسناد استفاده شد. به منظور تحلیل داده ها از کدگذاری باز و محوری انتخاب شد. نتایج سبب شناسایی چهار بعد برای دانشگاهی دیجیتالی شد. بعد پداگوژیک دانشگاه دیجیتالی شامل مولفه های اکوسیستم یادگیری، کلاس درس، برنامه درسی، آموزش و کتابخانه دیجیتالی بوده است. بعد سازمانی دانشگاه دیجیتالی شامل سیاست ها و قوانین، فرهنگ و تعاملات و ارتباطات دیجیتالی بوده است. بعد مدیریتی دانشگاه دیجیتالی شامل مدیریت مالی، مدیریت دانش، نظام ارزیابی، کنترل و نظارت و تضمین کیفیت دیجیتالی بوده است. نهایتا بعد فناوارانه شامل بستر فناوری، مدیریت محتوا و پشتیبانی دیجیتالی بوده است.

    کلیدواژگان: دانشگاه دیجیتالی، روش پژوهش کیفی، فراترکیب
  • پیمان قنبریان قلندر*، محمد امجد زبردست، کیوان بلند همتان صفحات 37-65

    در نظام آموزش عالی پرورش تفکر انتقادی توسط اعضای هییت علمی امری ضروری است این مهم در حوزه علوم انسانی ضرورت دو چندانی پیدا می کند. هدف پژوهش حاضر، بازنمایی رویکردهای آموزش انتقادی در علوم انسانی می باشد. به این منظور، این پژوهش به بازنمایی تعریف اساتید از تفکر انتقادی، چگونگی به چالش کشیدن دانشجویان، شیوه های تدریس و ارزشیابی در کلاس درس پرداخته است. رویکرد پژوهش  کیفی و از نوع خود مردم نگاری می باشد. جهت جمع آوری داده ها از ابزار مصاحبه نیمه ساختارمند استفاده شده است. نمونه پژوهش شامل 9 نفر از اعضای هییت علمی دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، دانشگاه کردستان می باشد که از طریق نمونه گیری با بالاترین قدرت (بررسی مواردی که پدیده های موردنظر در آن ها بروز بسیار قوی دارد) انتخاب شده اند. داده ها به روش کدگذاری نظری و همچنین جهت تعیین کدها و موضوعات اصلی ازنرم افزار تحلیل داده های کیفی  Nvivo10  استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل مقایسه ای صورت گرفته است. جهت تعیین روایی پژوهش از سه روش اعتبارپذیری، انتقال پذیری و تایید پذیری استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد که اعضای هییت علمی با درک روشن ومتعهدانه از تفکر انتقادی، به چالش کشیدن دانشجو، استفاده از شیوه های تدریس فعال و در ارزشیابی ها با اهمیت دادن به فرایند کلاسی و همچنین استفاده از سوالات تشریحی با پاسخ های تحلیلی سعی در پرورش تفکر انتقادی در دانشجویان داشتند. بنابراین می توان نتیجه گرفت که اعضای هییت علمی با درک درست از تفکر انتقادی و چگونگی آموزش آن می توانند آن را پرورش دهند و نتایجی که حاصل می شود چشمگیر خواهد بود.

    کلیدواژگان: بازنمایی، رویکردهای آموزشی، تفکر انتقادی، خود مردم نگاری
  • امین قنبری*، هادی یوسفی صفحات 67-94

    اعضای هیات علمی از ارکان مهم دانشگاه ها می باشند که نقش بسزایی در توسعه کشورها ایفا می کنند. با توجه به اهمیت جایگاه اعضای هیات علمی در نظام آموزش عالی و توسعه کشور ، این پژوهش به یکی از سیاست های اثرگذار بر عملکرد اعضای هیات علمی، پرداخته است. پژوهش حاضر با هدف درس آموزی از نظام ارتقاء مرتبه اعضای هیات علمی در دانشگاه های منتخب دنیا، برای نظام ارتقاء مرتبه اعضای هیات علمی در ایران صورت گرفته است. بدین منظور، ابتدا معیارهای ارتقاء اعضای هیات علمی 14 دانشگاه مورد بررسی قرار گرفته ، سپس این معیارها جمع بندی شده و با استفاده از آن پرسشنامه ای طراحی گردید  و در اختیار 20 تن از خبرگان قرار داده شد. داده های گردآوری شده با استفاده از روش دلفی فازی مورد تحلیل قرار گرفت. در نهایت، بر اساس نتایج تحلیل دلفی فازی، به مقایسه نظام ارتقاء اعضای هیات علمی نظام آموزش عالی ایران و دانشگاه های منتخب پرداخته شد و پیشنهاداتی در این زمینه ارایه گردید. موارد قابل توجه در مقایسه  نظام ارتقاء مرتبه علمی کشورمان و دانشگاه های منتخب عبارت بودند از: منمرکز بودن نظام ارتقاء مرتبه در ایران، کم توجهی نظام ارتقاء کشورمان به عوامل آموزشی (به طور کلی)، نوآوری در روش های تدریس، نوشتن کتاب درسی، توانایی تحریک دانشجویان برای آموزش های بیشتر، عوامل مربوط به کیفیت و کاربردی بودن پژوهش ها، ارتباط با صنعت و بخش خصوصی و اثربخشی خدمات اجرایی.

    کلیدواژگان: نظام ارتقاء، اعضای هیات علمی، روش دلفی فازی، مطالعه تطبیقی
  • میثم نوری*، سید محمدحسین رضوی، سعید تابش، مرتضی دوستی صفحات 95-132

    بحران های جهانی، توسعه اقتصاد ملی را به یک مشکل اساسی تبدیل کرده است. یکی از راه های دستیابی به توسعه اقتصادی، بهبود مکانیسم های تجاری سازی تحقیقات دانشگاهی است. با توجه به اهمیت و جایگاه دانشگاه ها، مراکز علمی و تحقیقات دانشگاهی در رفع نیازهای جامعه و حرکت به سمت تولید سرمایه از دانش تولید شده در این مراکز، لازم است اراهکارهای متناسب با شرایط ساختاری، محیطی و انسانی این مراکز برای تجاری سازی تحقیقات دانشگاهی معرفی شود. بنابراین پژوهش حاضر به دنبال ارایه راهکارهای تجاری سازی تحقیقات دانشگاهی در حوزه ورزش می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش اجرا جزء تحقیقات توصیفی- پیمایشی است. از نظر جمع آوری داده ها کیفی و از نظر محل جمع آوری داده ها میدانی- کتابخانه ای است. پژوهش حاضر در چهارچوب رویکرد کیفی و با به کارگیری روش نظریه داده بنیاد(گلیزری) انجام گرفت. در این پژوهش، از مصاحبه نیمه ساختاریافته به عنوان ابزار گردآوری داده ها استفاده شده که داده های حاصل از آن، با بهره گیری از کدگذاری باز، محوری و نظری تجزیه و تحلیل شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل اعضای هیات علمی دانشکده های تربیت بدنی، کارآفرینان دانشگاهی، مخترعین دانشگاهی در حوزه ورزش و دانشجویان تحصیلات تکمیلی بود. نمونه گیری با استفاده از روش نمونه گیری نظری و روش قضاوتی هدفمند انجام و تا رسیدن به اشباع نظری دنبال شد که در مجموع 22 نفر از متخصصان را شامل می شد. نتایج بخش کیفی نشان داد راهکارهای تجاری سازی 57 مفهوم، 10 مقوله (آموزشی_پژوهشی، منابع انسانی، مدیریتی، بازاریابی، شخصیتی، ارتباطی، سیاست گذاری، حقوقی-نظارتی، مالی و سخت افزاری_ نرم افزاری) و 6 بعد (درون سازمانی، فردی، برون سازمانی، قانونی، امکانات_تجهیزاتی، اقتصادی) را شامل می شود. مدیران ارشد دانشگاهی و دولتی همواره باید تلاش کنند تا از این راهکارها برای تجاری سازی و تولید ثروت پژوهش های محققین و دانشمندان استفاده کنند.

    کلیدواژگان: تجاری سازی، تحقیقات دانشگاهی، صنعت ورزش
  • ناهید اتقیا* صفحات 133-164

    امروزه فضاها و اماکن ورزشی از مهمترین کاربری های دانشگاهی هستند که نقشی اساسی در بهبود کیفیت زیستی و افزایش معیارهای زندگی مطلوب دانشجویان دارند، بگونه ای که پرداختن به وضعیت این فضاها در طول تاریخ و ارایه راهکارهای ارتقای جایگاه آنها در دانشگاه ها و اشاره به استانداردها و ضوابط طراحی آنها اهمیتی اساسی دارد. این مقاله با استفاده از  روش تطبیقی، فضاهای ورزشی دانشگاه های منتخب جهان را بررسی کرده است، بگونه ای که پس از جمع آوری داده ها از طریق بررسی اسناد و طرح های فضاهای ورزشی در دانشگاه های نمونه آماری پژوهش، شباهتها و تفاوتهای بین آنها بر اساس اصول اولیه استخراج شده از مبانی نظری و داده های اولیه شامل محتوا و عملکرد، تقارن و تعارض، پرسپکتیو سه بعدی ورزشگاه، همخوانی ورزشگاه با سبک و چهره عمومی دانشگاه، بیان سازه ای، استفاده خلاق از فضا و بالاخره یکی شدن ورزشگاه با شهر و منظره، شناسایی گردید و تلاش شد تا عوامل تاثیر گذار بر این شباهت ها و تفاوتها بررسی گردد و آثار تاثیر گذار ویژگی های فضاهای ورزشی در این دانشگاه ها بر کیفیت زندگی دانشجویان، توضیح داده شود. در ادامه پس از  ارایه نمونه هایی از واقعیت های فضاهای ورزشی امروزی در دانشگاه ها، به استانداردها و ضوابط طراحی فضاهای ورزشی دانشگاهی و راهکارهایی چند در زمینه بهبود طراحی و معماری فضاهای ورزشی در دانشگاه های ایران می پردازیم.

    کلیدواژگان: تطبیقی، فضاهای ورزشی، دانشگاه های جهان
  • مسعود نوری*، مصطفی اجتهادی، کامران محمدخانی، محمدعلی حسینی صفحات 165-191

    این پژوهش با هدف ارایه و اعتباریابی الگوی تعالی سازمانی در دانشگاه فرهنگیان کرمانشاه،کردستان و همدان به روش تلفیقی (میکس متد) در میان نخبگان، اساتید و مدیران دانشگاه فرهنگیان کرمانشاه،کردستان و همدان انجام گرفته است. استراتژی مورد استفاده در این پژوهش استراتژی اکتشافی متوالی است. در این استراتژی از دو مرحله جمع آوری و تحلیل داده ها استفاده می شود که در مرحله اول تحلیل بر اساس داده های کیفی صورت می پذیرد و تحقیق با جمع آوری وتحلیل داده های کمی ادامه می یابد. یافته های کیفی نشان می دهد که در مرحله کدگذاری پس از بررسی دقیق تر و پیوند بین مفاهیم خرده مقولات، 11 مقوله محوری به دست آمد که این مقولات شامل: دانش گرایی، جانشین پروری، پایدارسازی نتایج مطلوب، شبکه ها و مهارت های ارتباطی، کارایی سازمانی، منابع انسانی، خلق مشترک ارزش، قابلیت رقابت پذیری سازمان، توانمندسازی، رهبران نخبه و سرآمد و شناسایی نقاط قابل بهبود هستند که با انتزاع بیشتر این مقولات در مرحله کدگذاری گزینشی، یک مقوله هسته ای به شرح «تعالی سازمانی در الگویی با توانمندسازی سازمان به وسیله مدیرانی نخبه و سرآمد، همراه با شناسایی نقاط قابل بهبود و کارا به خلق مشترک ارزش های پایدار و توسعه جانشین پروری منجر می شود.» ظاهر شد که می تواند تمامی مقولات دیگر را تحت پوشش قرار بدهد. در بخش کمی نیز با توجه به اطلاعات حاصل از استنباط آماری پژوهش در یک مدل معادله ساختاری، برآوردها و سطح معناداری نشان داده است که اثر همه متغیرها بر متغیر وابسته تعالی سازمانی معنادار بوده است.

    کلیدواژگان: تعالی، تعالی سازمانی، الگوی کیفی، دانشگاه فرهنگیان
|
  • Hamidreaz Arasteh, Abdoalrrahim Naveh Ebrahim, Hossein Abbassian, Kobra Khabare* Pages 1-36

    The purpose of this study was to develop a Digital University model. The research method was qualitative which was used for this purpose meta synthesis. The research population consisted of 2600 scientific papers (including articles, books, dissertations and work reports), of which 84 were selected as sample. In order to validate the research findings, the critical tool of Glynn (2006) and the structured process of writing and analyzing the findings were used. The meta synthesis findings led to the identification of four key dimensions of Digital University. The pedagogical dimension of the digital university has included components of the learning ecosystem, classroom, curriculum, education, and digital library. The organizational dimension of the digital university has included policies and laws, culture and interactions and digital communications. The management dimension of the digital university has included financial management, knowledge management, evaluation system, control and supervision and digital quality assurance. Finally, the technological dimension includes technology platform, content management and digital support.

    Keywords: Digital University, qualitative study, Meta-synthesis
  • Peyman Ghanbarin*, M.a .Zabardast, Kaivan Bolandhematan Pages 37-65

    The development of critical thinking by faculty members is a necessity in the higher education system. It takes on an added importance in Humanities. The purpose of the present study is to represent the approaches of critical education in humanities. To this end the present study treats the representation of critical thinking by the university professors, ways of challenging students, and teaching and assessment methods in classes. The present research has adopted a qualitative and ethnographic approach. Semi-structured interview has been used to collect data. The sample of the research consists of 9 members of the Faculty of Humanities and Social Sciences of University of Kurdistan which have been chosen using sampling method with the highest power (investigating cases which the intended phenomena are present in them to a large extent). The data … theoretical coding. To determine the codes and major topics the qualitative data analysis computer software package, NVivo 10 was used. The data have been analyzed using a comparative analysis method. To determine the validity of the research three methods have been used: credibility, transferability and confirmability.The findings of the research showed that the faculty members having a clear understanding of critical thinking sought responsibly to develop critical thinking among the students through challenging the students, active teaching methods, giving special importance to the class processes and also using open-ended questions with analytical responses.Therefore, it can be concluded that the faculty members having a correct understanding of critical thinking and the way it should be taught can develop it among the students resulting in great success.

    Keywords: Representation, Educational Approaches, Critical Thinking, Ethnographic Study
  • Amin Ghanbari*, Hadi Yousefi Pages 67-94

    Faculty members are one of the important pillars of universities that play an significant role in the development of countries. Regarding the important position of faculty members in the development of the country and higher education, this research has proceeded to one of the policies that has a significant impact on faculty memberschr('39') performance. This study was aimed at lesson-drawing from system of faculty members promotion in foreign universities for the system of faculty members promotion in Iran. In this study, the promotion criteria of faculty members of 14 foreign universities studied, then a summary of their criteria was provided and based on that, a questionnaire was given to 20 experts (faculty members) and data were collected in two rounds. Data collected were analyzed by Fuzzy Delphi method. Finally, based on the results of Fuzzy Delphi analysis, the system of faculty members promotion inside and outside was compared and some suggestions were provided in this content. The differences between the system of faculty members promotion inside and outside included the following: The centralization of the promotion system in Iran,  low attention in internal system of promotion to teaching factors, innovation in teaching techniques, authoring of textbooks, ability to stimulate students to further education, factors related to the quality and practical of researches, communication with industry and private section and effectiveness of executive services.

    Keywords: System of Promotion, Faculty Members, Fuzzy Delphi Method, Comparative Study
  • Meysam Noori*, Seyed MohammadHossein Razavi, Saeid Tabesh, Morteza Dosti Pages 95-132

    Global crises have transformed the development of the national economy into a major problem. One way to achieve economic development is to improve the commercialization mechanisms of academic research. Considering the significance and status of universities, academic and research centers in meeting the needs of society and moving towards the production of capital from the knowledge produced in these centers, it is necessary to introduce commensurate with the structural, environmental and human conditions of these centers for commercializing academic research. The present study seeks to provide commercialization strategies for academic research in the field of sport. The study employed an applied, descriptive-survey research method. It also a qualitative research and field-library in terms of data collection. The study was conducted in the framework of a qualitative approach by applying grounded theory (Glaser). In the present study, semi-structured interviewing technique was employed as data collection instrument whose data was analyzed using open, axial and theoretical coding. The statistical population of the study consisted of faculty members of physical education colleges, academic entrepreneurs, academic inventors in the field of sport, and faculty members of the National Elite Foundation. The sampling was conducted using theoretical sampling and purposive judgmental method and continued until theoretical saturation was reached which included 22 experts in total. Qualitative results revealed that commercialization strategies comprise 57 concepts, 10 categories (educational, research, human resources, managerial, marketing, personality, communication, policy, legal-regulatory, financial and hardware-software) and 6 dimensions (intra-organizational, individual, intra-organizational, legal, facility-equipment, economic). Senior academic and government executives should always be keen to use these strategies to commercialize and generate wealth for researchers and scientists.

    Keywords: Commercialization Solutions, Academic Research, Sports Industry
  • Nahid Atghia* Pages 133-164

    Nowadays, sport complexes are one of the most important parts of the universities that play a key role in improving the quality of studentschr('39') life and enhancing their desirable living standards, so that It is important to pay attention to the concept of forming these spaces throughout history and to suggest ways of promoting their position in universities and clarify their criteria and standards of designing. This article is a comparative study of the architecture of sport complexes among selected universities of the world. The data were collected through reviewing documents and plans related to sport places in selected universities. Then the similarities and differences between them were identified based on the basic concepts extracted from theoretical foundations and preliminary data, including: content and performance, symmetry and conflict, three-dimensional perspective of the stadium, matching the stadium with the general style of the university, structural expression, creative use from space and finally, unifying the stadium with the city and the scenery. The factors affecting these similarities and differences were studied and the impact of the characteristics of sport places on studentschr('39') quality of life in these universities were interpreted and explained. In this article, it is   presented some examples of the realities of todaychr('39')s sport complexes in universities, the criteria and standards of designing academic sports complexes and finally some guidelines for improving the design and architecture of sports complexes in Iranian universities

    Keywords: Architecture, sport complexes, universities
  • Masoud Nouri*, Mostafa Edjtihadi, Kamran Mohammadkhani, MohammadAli Hosseini Pages 165-191

    the purpose of this study was to present and validate the organizational excellence model in Farhangion universities of Kermanshah, Kordestan and Hamedan through a mixed method among the elites, professors and managers of these universities. The strategy used in this study is sequential exploration strategy. This strategy uses two stages of data collection and analysis. In the first stage, the analysis is based on qualitative data and the research continues with the collection and analysis of quantitative data. Qualitative findings show that in the coding phase after closer examination and linkage between the concepts of subcategories, 11 axiological categories were obtained which include Knowledge, surrogacy, sustainability of desired results, networks and communication skills, organizational efficiency, human resources, Shared value creation, organization competitiveness, empowerment, elite and excellence leaders, and identifying improvement points, Then by further abstraction of these categories in the selective coding process, a core category of "Organizational Excellence in a Model of Organization Empowerment by Elite and Excellent Managers, along with identifying "Improved and efficient points obtained that leads to the creation of sustainable values ​​and the development of surrogacy." It appeared to cover all other categories. In the quantitative section, considering the data obtained from the statistical inference of research in a structural equation model, estimates and significance level showed that the effect of all variables on the dependent variable of organizational excellence was significant.

    Keywords: Excellence, Organizational Excellence, Qualitative Model, Farhangian University