فهرست مطالب

مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 46، بهار 1399)

فصلنامه مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 46، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/16
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمود مهرمحمدی صفحات 1-2
  • نعمت الله فاضلی* صفحات 3-7
  • عباس منوچهری* صفحات 9-26

    با سرعت انتشار بی سابقه و تداوم غیرقابل تصور در به چالش کشیدن تعاملات کوچک و کلان انسانی، ویروس کوید 19 اکنون به دغدغه ای مهم برای متخصصان و همچنین مردم عادی در سراسر جهان تبدیل شده است. ویروس کرونا نه تنها سلامت انسان ها را به خطر انداخته، بلکه حتی زیست جهان انسانی را مختل کرده است. فواصل زمانی وقوع پاندمی ها در حال کاهش است و در عین حال، هر بار بر شدت و قدرت ویرانگری هر پاندمی جدید افزوده می شود. این بدان معناست که عالم بشری تنها از طریق ویروسی مشخص تهدید نمی شود، بلکه در حال تجربه روند ویرانگر پاندمی های تشدید شونده است. این مقاله تلاش دارد تا با این پدیده از منظری میان رشته ای مواجه شود. آنچه در اینجا ادعا شده این است که پرسش ها فقط زمانی پاسخ های مقتضی را خواهند گرفت که به واقعیات مربوط به منشا این ویروس توجه شود. ویروس کرونا معلول علت یا علل معینی نیست، بلکه در بطن عالم زندگانی بشر، که شامل «طبیعت» هم می شود، نشانه ای است که بر اختلالی قابل توجه، اما اغلب نادیده گرفته شده، در عالم انسانی دلالت دارد. در عالمیت تکنیکی شده دوران مدرن جنگ افزار تکنولوژیکی منشا پاندمی ها و ویروس هاست. به عبارت دیگر، در جهان تکنولوژیکی هم طبیعت و هم زیست جهان انسانی به نحوی نظام مند تخریب و مختل شده اند.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، پاندمی، پدیدارشناسی، تفکر محاسبه ای، دیستوپیا، هایدگر، هوسرل، هربرت مارکوزه
  • نعمت الله فاضلی* صفحات 27-53

    این مقاله تحلیلی فرهنگی از پیامدها و تاثیرات فرهنگی بحران ویروس کرونا در ایران است. در ماه هایی که بحران ویروس کرونا شکل گرفته است این پرسش در کانون توجه جامعه و اندیشمندان ایران بوده است که این بحران چه دلالت هایی برای شیوه زندگی و فرهنگ در ایران دارد؟ نگارنده در پی ارزیابی این پرسش است. در قسمت مقدمه مقاله هدف و چگونگی و پرسش های اصلی مقاله را توضیح داده می شود. در قسمت دوم مقاله به تحیلی از مسئله مندی فرهنگ در ایران امروز پرداخته می شود و این که چگونه ذهنیت جمعی مردم ایران متاثر از بحران ویروس کرونا هوشیار و حساس و شده و  به پرسشگری از امور بدیهی و طبیعی فرهنگ می پردازد. سپس سه دیدگاه درباره نحوه صورت بندی کردن این پرسشگری ارایه می شود: 1) گفتمان تداوم؛ 2) گفتمان گسست؛ و 3) گفتمان بازاندیشی انتقادی. در قسمت سوم مقاله این گفتمان ها شرح داده می شود. رویکرد نگارنده به موقعیت کرونایی همسو با گفتمان بازاندیشی است. از این رو بخش مهم مقاله را به ویژگی ها و ابعاد این بازاندیشی انتقادی اختصاص داده شده است. نگارنده استدلال می کند که انفجار اطلاعات و دانش، آشنایی زدایی، بازاندیشی در نظام اولویت ها، دیجیتالی شدن مضاعف، افزایش توانش تطبیقی، افزایش تقاضای اجتماعی برای دانش، و در نهایت افزایش سوژگی و عاملیت، مجموعه عواملی هستند که گفتمان بازاندیشی را شکل می دهند. روش نگارنده در این مقاله تحلیل دیدگاه های شکل گرفته درباره پیامدهای فرهنگی بحران کرونا در ایران است. در عین حال، از تجربه های زیسته و درک های شهودی ام نیز کمک گرفته ام. تجزیه وتحلیل نظری مفاهیم و دیدگاه ها یکی از راهبردها برای فهم روایت های شکل گرفته از پیامدهای بحران کروناست.

    کلیدواژگان: بحران کرونا، پیامدهای فرهنگی، گفتمان تداوم و گسست، بازاندیشی انتقادی، فرهنگ درحال ظهور
  • محسن شفیعی سیف آبادی*، علی باقری دولت آبادی صفحات 55-90

    در همه گیری کوید 19 با یک بحران اجتماعی تاثیرگذار بر تمامی ابعاد زندگی انسان ها روبه رو هستیم. فهم ابعاد دقیق این دگرگونی مستلزم به کارگیری مدلی مفهومی یا رویکردی میان رشته ای است. ازهمین رو، هدف اصلی مقاله حاضر فهم تاثیرها و واقعیات بحران کووید 19 بر مبنای نظریه سیستم های اجتماعی نیکلاس لومان و با استفاده از مطالعه کتابخانه ای و روش توصیفی تحلیلی است. سوالی این است که بحران کووید 19 چه ابعادی از حیات انسان ها را متاثر ساخته و شامل چه واقعیاتی می شود؟ فرضیه مورد آزمون عبارت است از: «بحران کرونا در سه سطح سیستمی تعاملاتی، سازمانی و جامعوی قابل بررسی است و در خرده سیستم هایی چون قانون، علم، دین، سیاست، اقتصاد و آموزش و پرورش قابل فهم است». نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که تغییر رویکرد در بستر سیستم تعاملات اجتماعی باعث دگرگونی اساسی در تعاملات روزمره افراد شده است. در سیستم سازمانی برخی سازمان ها منتفع و برخی زیان دیده اند و کنش سازمانی برخی نهادها به داخل منازل کشیده شده است. سیستم جامعوی که خود شامل شش قسمت می شود نیز تغییراتی مهم در زمینه اقصادی، ظهور قوانین جدید در بسیاری از ابعاد زندگی شهروندان، تحولی عمیق در زمینه باورهای دینی، تغییر رویه در شیوه آموزشی، توجه ویژه به علوم تجربی و تمرکز گرایی در حوزه خرده سیستم سیاست را تجربه نموده است.

    کلیدواژگان: کووید 19، نیکلاس لومان، سازمان، تعامل، جامعه
  • حامد طاهری کیا* صفحات 91-122

    شیوع ویروس کرونا با شدت هرچه تمام تر به مرزهای نظم زندگی روزمره ایرانی شوک ایجاد کرد. مرگ و بیماری حاصل از شیوع ابتلا به ویروس کرونا موجب شد تا در ایران وضعیت اضطراری ایجاد شود. مدارس و دانشگاه ها تعطیل شد و مردم باید در خانه قرنطینه می شدند. همچنین، شیوع ویروس کرونا به رخدادهای دیگری مانند قرنطینگی منجر شد و به دنبال آن بحران های اقتصادی، روحی، و خانوادگی نیز به وجود آمد. بزنگاه رخداد شیوع ویروس کرونا در ایران همزمان با مراسم سنتی خرید شب عید، مسافرت ، و دیدوبازدیدهای نوروزی بود، درحالی که تمامی سنت روابطی ایام عید از هم فروپاشیده بود. با تعطیل شدن شهر، ضرورت عدم جمع شدن در کنار یکدیگر و ماندن در قرنطینه، فضای دیجیتال مهمترین ابزار ارتباطی مردم بود که به واسطه شبکه های اجتماعی می توانستند احساسات خود ناشی از هراس و اضطراب پرتاب شدن به میدان رخداد را با یکدیگر در میان بگذارند و پیوند عاطفی ایجاد کنند. بنابراین، یکی از مهمترین احساساتی که در فضای مجازی به اشتراک گذاشته می شد احساس نوستالژی درباره زمان پیشاکرونا و خیال بافی پیرامون آینده بود. بر این اساس، با اتخاذ رویکردی میان رشته ای بین مطالعات فرهنگی دیجیتال و مطالعات بصری، هدف اصلی مقاله بررسی چگونگی خودبیان گری احساسات نوستالژی و خیال بافی کاربران ایرانی در شبکه اجتماعی اینستاگرام و فیسبوک است. در نتیجه، یاد کردن شهر به مثابه خانه امنی که از دست رفته است و فکر کردن درباره آینده مبهم و پیش رو در قالب خیال بافی نشان از گیر افتادن در میدان رخداد شیوع ویروس کرونا است.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، رخداد، جغرافیای دیجیتال، نوستالژی، اینستاگرام، قرنطینه
  • حسین افراسیابی*، مریم بهارلوئی صفحات 123-143

    بحران ناشی از شیوع ویروس کرونا سراسر جهان را فراگرفته و علاوه بر اثرات بهداشتی و پزشکی،  پیامدهای اجتماعی و فرهنگی مهمی برای زندگی انسان هاو جوامع داشته است. بررسی چنین پدیده فراگیر و چندبعدی، نگاه میان رشته ای را می طلبد. پژوهش را با هدف کشف تجربه کنشگران اجتماعی در زندگی در شرایط بحران کرونا و قرنطینه اجرا کردیم. مشارکت کنندگان شامل 43 نفر از جوانان حاضر در شبکه های اجتماعی است که با استفاده از شیوه نمونه گیری هدفمند (در دسترس و با حداکثر تنوع) انتخاب کردیم و با آنها مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام دادیم. داده های حاصل از مصاحبه ها با استفاده از کدگذاری نظری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و در پایان هفت مقوله اصلی کشف شد که عبارت اند از: آشفتگی روانی/رفتاری، افزایش خودمراقبتی، تنگنای تعاملات، تنگنای معیشت، بازاندیشی معنوی، تلخی رسانه و مرور و بازیابی خویشتن. براساس جمع بندی مفاهیم و مقوله ها، تعلیق در هراس و بازاندیشی  به عنوان مقوله نهایی ارایه شد. در فضای تاحدودی غیرقابل کنترل بیرونی، ارتقاء خودمراقبتی، تقویت سازوکارهای ذهنی و هم افزایی اجتماعی می تواند غلبه بر ابعاد منفی این شرایط را تسهیل کند.

    کلیدواژگان: کرونا، ویروس کووید 19، بازاندیشی، هراس، بیماری
  • سعیده سعیدی* صفحات 145-179

    موقتی پنداشتن حضور میلیونی اتباع افغانستان در چهار دهه گذشته به عنوان مسئله ای اجتماعی بسترساز چالش های متعددی برای هر دو طرف شده است. این نوشتار به دنبال فهم دلالت های موقعیت پاندمیک کرونا بر تجربه زیسته دانشجویان افغانستانی در چارچوب شناخت کلی تر وضعیت مهاجران افغانستانی ساکن ایران است. جمع آوری داده ها از طریق تکنیک مردم نگاری مجازی بوده و مدل ادغام اردال و اپن بستر نظری این مقاله را شکل می دهد. فرضیه محوری این است که موقعیت همه گیری کرونا تاثیرات گسترده ای بر ابعاد آموزشی، اقتصادی و اجتماعی مهاجران به طورعام و دانشجویان افغانستانی به طور خاص گذاشته است، مهمترین تاثیر منفی این اضطراب اجتماعی در تقاطع با ملیت، جنسیت و طبقه، فربه شدن نابرابری های آموزشی و جنسیتی در زیست روزمره مهاجران است. از سوی دیگر مهمترین تغییر مثبت ناشی از موقعیت کرونا، مریی شدن حضور مهاجران در سطح افکار عمومی و عرصه سیاستگذاری است که زمینه های ادغام ساختاری مهاجران را تاحدی تسهیل نموده است. بحران کرونا با فربه کردن مفهوم هم سرنوشتی دستگاه سیاستگذار را متوجه این موضوع کرده که همه اعضای جامعه در یک قایق سوار هستند و مغفول گذاشتن بخشی از جمعیت کشور برخلاف منافع ملی بوده و پتانسیل تهدید دارد. در نتیجه، با مریی کردن حضور میلیونی مهاجران به صورت محدود و قطاعی فرایند ادغام ساختاری مهاجران را تسریع نموده است.

    کلیدواژگان: ادغام، مهاجران افغانستانی، کرونا، هویت سایه ای، دانشجوی بین المللی، هم سرنوشتی
  • غلامرضا ذاکرصالحی* صفحات 181-211

    در این مقاله به آینده های محتملی خواهیم پرداخت که بر اثربحران کرونا پیش روی آموزش عالی قرار خواهد گرفت. این مقاله از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی اکتشافی و از نظر روش، زمینه یاب مقطعی است. آینده پژوهی به عنوان یک حوزه میان رشته ای جهت گیری این مقاله را تشکیل می دهد نحوه جمع آوری داده ها میدانی است. داده ها از طریق ابزار پرسش نامه بسته محقق ساخته گردآوری شد. در تهیه پرسش نامه از مقیاس گاتمن استفاده شد. پاسخگویان جمعی از خبرگان و متخصصان آموزش عالی هستند که به صورت راهبردی و هدفمند انتخاب شدند. نتایج در قالب سناریوهای آینده ارایه شده اند. سناریوهای محتمل برای کشف و اعتباربخشی سناریو مرجح در اختیار عده ای از خبرگان آموزش عالی قرار گرفت. در پیمایش مربوط به اعتباربخشی، 84 نفر از متخصصان و صاحب نظران آموزش عالی مشارکت داشتند. سناریوهای محتمل در هفت مولفه سازماندهی شدند: 1) هویت و جایگاه دانشگاه؛ 2) توجه به پایداری 3) ورود به دانشگاه؛ 4) تغییر سبک زندگی دانشگاهی؛ 5) بین المللی شدن؛ 6) یادگیری الکترونیکی؛ و 7) حکمرانی و مدیریت. یافته ها نشان داد خبرگان آموزش عالی اصل وجود تاثیرات و پیامدهای بحران کووید 19 برآموزش عالی را پذیرفته اند. همچنین، از دیدگاه آنان این تاثیرات بسیط و ساده نبوده و دارای ابعاد وسیع و متنوعی است. همان گونه که ملاحظه شد، در هر یک از ابعاد هفت گانه معطوف به آینده حداقل یک سناریو مرجح با میانگین بالای 50درصد موافق وجود دارد. سه روند کلان که بیشترین احتمال وقوع را از نظر پاسخگویان دارند به ترتیب عبارت انداز: 1) تقویت یادگیری الکترونیکی(اما نه به صورت تحول بنیادین و مجازی شدن کامل)؛ 2) تغییر در سبک زندگی دانشگاهی؛ و 3) توجه بیشتر به مقوله پایداری. این سه روند بیشترین سناریوهای مرجح را در درون خود جای داده اند.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، بحران کرونا، سناریوسازی، آینده پژوهی آموزش عالی، میان رشته ای
|
  • A. Manoochehri * Pages 9-26

    With the unprecedented speed of diffusion, and with the unimagined persistence in disturbingly challenging human interaction from minute to mega level, the Covid -19 has now become a major preoccupation for experts as well as the lay people everywhere. Coronavirus has not only jeopardized human’s health, but has even more effectively disrupted human lifeworld in a limitless fashion. Simultaneously, it is also a fact that the time interval between pandemics is shortening and the density and destructive power of each new one is increasing. This means that humanity is not threatened only by a particular virus, but it is experiencing the situation of a devastating trend of intensifying pandemics. Obviously, there have been increasing attempts, scientifically and otherwise, to find answers regarding pandemics in general and for Coronavirus in particular. There is also a consensus that Coronavirus comes from wildlife and its threat for humanity is persistent.  But it seems that questions about possible ways and approaches to prevent or to resolve the riddle of pandemics requires something more than what paradigmatically dispersed and discursively confined “knowledge” of present Age can provide. This article is an attempt to encounter this phenomenon from an interdisciplinary standpoint. It is claimed here that all questions, fears, and anxieties regarding “Corona” can be answered if it is recognized that the contemporary Life/World has already been a world - in crisis due to the requirements of technicization the results of which are now fully manifested in apparently intrusive, but world- imbedded - deadly virus.

    Keywords: Coronavirus, Pandemic, phenomenology, calculative thinking, worldliness (weltlichkeit), Technology, gestell (Enframing), Dystopia, Martin Heidegger, Herbert Marcuse
  • N. Fazeli * Pages 27-53

    In this paper, I aim to shed light on the cultural consequences and effects of the COVID-19 pandemic on Iranian society. After a short introduction about the purpose and leading questions of the article, I will seek to delineate "the problematization of culture in Iran", and deal with this problem that how Iranians' collective mind, influenced by the COVID-19 pandemic, has become more conscious and sensitive inspiring them to question taken-for-granted cultural matters. Then I will commit myself to characterize three discourses that have addressed the probable cultural impacts of this pandemic situation on Iranian society, including the discourses of "continuity", "discontinuity", and "critical rethinking”. My approach to the current pandemic situation is in the same vein with the critical rethinking discourse. I will put forward this viewpoint that the Coronavirus crisis has given us a great opportunity to critically revisit and reconsider our ways of life and this reconsideration will be continued regardless of its objective effects on the society’s structures. My methodology approach in this article is mainly based on discourse analysis. Theoretical and conceptual analysis is a strategy to understand available discourses about the cultural effects of the Corona Virus. I will also include my personal intuitions drawn from my lived experiences.

    Keywords: Coronavirus crisis, Covid-19 pandemic, cultural consequences, effects, the continuity, discontinuity discourses, rethinking discourse, emergent culture
  • M. Shafiee Seifabadi *, A. Bagheri Dolatabadi Pages 55-90

    In the pandemic of COVID-19, we are facing a social crisis that affects all aspects of human life. Understanding the dimensions of this transformation requires the use of a conceptual framework or an Interdisciplinary approach. Therefore, the main purpose of this paper is to understand the effects and realities of the COVID-19 crisis based on Niklas Luhmann‎'s theory of social systems with using library study and descriptive-analytical method. The question is, "What aspects of human life were affected by the COVID-19 crisis and what realities does it involve? ''The hypothesis tested is that "the Coronavirus crisis can be examined at three levels: interactive, organizational, and comprehensive, and can be understood in subsystems such as law, science, religion, politics, economics, and education''. The results of the research show that changing the approach in the context of the social interaction system caused a fundamental change in people's daily interactions. In the organizational system, some organizations benefited and some suffered, and the organizational action of some institutions was dragged into the houses. The comprehensive system, which includes six sections, also experienced significant changes in the economic field, the emergence of new laws in many aspects of citizens' lives, a profound change in religious beliefs, a change in teaching methods, special attention to the experimental sciences and centralism in the political subsystem.

    Keywords: Covid-19, Niklas Luhmann‎, Organization, Interaction, society
  • H. Taheri Kia * Pages 91-122

    The event of the epidemic of Covid-19 had a massive shock to the borders of the order of Iranian everyday life. The emergence of death and disease from the Covid-19 put Iran in an exception state. Universities and schools were shut down and people went to lockdown. Also, the event of the epidemic of Covid-19 led to other events such as quarantine and it caused economic, mental, and family crises. The crucial event of the epidemic of Covid-19 was coincident with the traditional ceremony of Iranian New Year accompanied by shopping, traveling, and visiting families. But all of them were destroyed. By shutting down the city and the necessity of not coming together, digital geography was the most important space for retrieval of relationships and people could share their emotions of fear and anxiety and they make an emotional connection. Thus, one of the most important emotions which were shared in virtual social networks included nostalgia about the time before the epidemic of Covid-19 in Iran and dreaming the coming future. Then by applying a multidisciplinary approach through digital cultural studies and visual studies, the main object of the article is to analyze how emotions of nostalgia and dreaming of Iranian people were expressed on Instagram and Facebook. Consequently, remembering the city as a lost secure home and thinking of a vague future as dreaming indicates of getting stuck in the present time of the field of the event.

    Keywords: Covid-19, Event, Digital geography, Nostalgia, quarantine, Instagram
  • H. Afrasiabi *, M. Baharluoei Pages 123-143

    COVID-19 pandemic affected the world and different dimensions of individual and social life. We used an interpretative and interdisciplinary approach in order to explore emotional, interactional, economic and social layers. The participants included 43 youth users of social media that selected by purposeful sampling method. Semi structured interview conducted in order to data gathering. The interviews texts were analyzed with theoretical coding technique (open, axial and selective coding). By coding process, 7 main categories constructed including, phsycho-behavioral pressure, self-care improvement, limitation of interactions, life facilities limitation, spiritual reflexivity, media bitterness and self-review and retrieval. Finally, the suspension in fear and reflexivity emerged as core category that covered all concepts and categories. Under corona pandemic conditions, relations and skills was evaluated and revised in some cases. Youth participants, perceived this conditions as a time for being by their self and tried to change attitudes to self and the world. Coronavirus emerged like a crisis, and same as any other crisis in human life led to fundamental changes in subjectivity. Our view of the globe and globality was changed and we found that all human kind around the word is face with same risks and threats. This can improve our global awareness.

    Keywords: Covid-19, reflexivity, Fear, Disease
  • S. Saidi * Pages 145-179

    Considering Afghan migrants’ presence in Iran as a temporary situation for over the past four decades, turned into a social problem which impact upon both migrants lived experiences and the host society. This article seeks to understand the implications of the Corona pandemic situation on the lived experience of Afghan students. The central hypothesis of this paper is that the outbreak of the Corona virus has had far-reaching effects on the educational, economic and social dimensions of migrants in general and Afghan students in particular. The most important negative effect of this social anxiety at the intersection with nationality, gender and class is enlargement of educational and gender inequalities in the daily lives of immigrants. On the other hand, the most important positive change resulting from this pandemic situation is the visibility of the presence of immigrants in the public opinion and policy arena in ​​Iran, which to some extent has facilitated the structural integration of immigrants. Data were obtained through semi-structured interviews with 31 Afghans with experience of higher education in Iran. Equal access to educational services provided by the school, facilitation of student accommodation regulations and amendment of the executive regulations of the Law on Entry and Residence of Foreign Nationals, automatic renewal of immigrants' identity cards, renewal of immigrants’ work permits and the approval of executive regulations related to health insurance coverage have been among the most important changes in the Iranian government's policy towards the immigrant community during the Corona crisis.

    Keywords: COVID-19 crisis, Integration, Afghan migrants, shadow identity, international students
  • G. Zakersalehi * Pages 181-211

    The purpose of this article is to investigate and explain the effects of the Covid-19 crisis on higher education. Futurology as an interdisciplinary field guides the orientation of this article. The results are presented in the form of future scenarios. The findings showed that higher education experts have already accepted the fact that the COVID-19 crisis has had impacts on higher education. Moreover, in their view, these effects are not simple and have wide and diverse dimensions. On average there was a fifty percent agreement on at least one of seven preferred scenarios mentioned above. Three major trends that are most likely to occur from the respondents' point of view are: strengthening e-learning (but not as a fundamental transformation and a complete online delivery of the content), a change in the academic lifestyle and paying more attention to sustainability. These three trends contain the most preferred scenarios.

    Keywords: COVID-19 crisis, higher education, Future Study