فهرست مطالب

مهندسی منابع آب - پیاپی 47 (زمستان 1399)

فصلنامه مهندسی منابع آب
پیاپی 47 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی کماسی*، بهرنگ بیرانوند صفحات 1-13

    یکی از مهمترین مسایل در سدهای خاکی کنترل نشت آب و میزان دبی نشتی از پی و بدنه سدها می‎باشد. به همین دلیل با توجه به ساختگاه سدها و برای افزایش طول خزش و همچنین کاهش نشت روش‎های مختلفی برای آب‎بندی مخزن سدها وجود دارد که احداث پرده آببند در زیر هسته رسی سدهای خاکی یکی از موثرترین روش‎ها به شمار می‎آید. در این پژوهش آنالیز تراوش سد ایوشان با هدف بررسی عملکرد و کارایی پرده آب‎بند در مقطع مدل شده و محاسبه دبی کل خروجی از پی و بدنه سد، انجام شده است. حداکثر مقدار ابزاردقیق دبی نشت در شرایط مخزن پر برابر 37/26 لیتر بر ثانیه می باشد که با استفاده از رگرسیون چند متغیره و از معیار ضریب تعیین مقادیر 9892/0R2= و9930/0R2=  به ترتیب برای نرم افزارهای Geostudioو Plaxis به‎دست آمد که بیانگر همخوانی بسیار خوب بین داده‎های مشاهداتی و پیش‎بینی شده و عملکرد مناسب سد از لحاظ دبی نشت می‎باشد. همچنین میزان ارتفاع فشار آب در سمت پایین دست پرده آب بند در نتایج ابزاردقیق و مدل‎سازی عددی دچار افت ناگهانی شده که نشان دهنده عملکرد صحیح پرده آببند می باشد.

    کلیدواژگان: نشت، سد خاکی ایوشان، پرده آب‎بند، .Plaxis، Geostudio
  • علی اکبر کرموند*، هومن حاجی کندی، احمد شرافتی صفحات 15-26
    در این نوشتار ضریب آبگذری سرریز کلید پیانویی قوسدار با دو مدل سرریز کلید پیانویی بدون قوس در پلان (سرریز کلید پیانویی نوع A با دیواره جانپناه و بدون دیواره جانپناه) مقایسه شده است. سرریزهای کلید پیانویی نوعی نسبتا جدید از سرریز ها کنگره ای می باشند که نسبت به مدل های مختلف سرریز کنگره ای نیاز به طول جاگذاری اجرایی کمتری روی تاج داشته و بنابراین در عرض های محدود و کوهستانی در دهه ی اخیر رواج بیشتری یافته اند. در طراحی سرریز کلید پیانویی قوسی ، قوس ها در ابتدای کلید ورودی و انتهای کلید خروجی قرار می گیرد. جهت شبیه سازی آزمایشگاهی ضریب  آبگذری سه مدل فیزیکی بروش حجمی اندازه گیری شده است. نتایج نشان می دهند که ضریب دبی سرریز کلید پیانویی قوسدار در چهار سطح متفاوت جریان بالادست به ترتیب 12.07 و 11.33 و 14.77 و 11.01 درصد بالاتر از بهترین حالت سرریزهای کلید پیانویی بدون دیواره جان پناه است.
    کلیدواژگان: سرریز کلید پیانویی، مکانیک سیالات، سازه های هیدرولیکی، ضریب آبگذری، قوس در پلان
  • فرناز دانشور وثوقی* صفحات 27-41

    در این پژوهش روند سری های زمانی بارش و رواناب را در 3 ایستگاه بارش و یک ایستگاه رواناب در دشت اردبیل در مقیاس ماهانه در طول دوره آماری 1394-1350 بررسی می کند. هدف از این مطالعه تحلیل روند سری های زمانی بارش و رواناب با استفاده از آزمون های MK1 و MK2 و MK3 است و هم چنین برای تعیین تناوب تاثیرگذار از ترکیب آزمون MK1 و تبدیل موجک استفاده گردید. نتایج آزمون های MK1 و MK2 و MK3 نشان داد ایستگاه های بارش سامیان (P1) و رواناب سامیان (R1) دارای روند کاهشی و ایستگاه های بارش گیلانده (P2) و بارش کوزه تپراقی (P3) دارای روند افزایشی می باشند. سری های زمانی بارش روند معنی داری را نشان ندادند ولی سری زمانی رواناب روند معنی داری را نشان دادند. نتایج آزمون من کندال بعد از حذف اثر تمام همبستگی های معنی دار (MK3) نسبت به آزمون MK1 از میزان روند کمتری برخوردار است. در کل، دوره های زمانی کوتاه مدت نقش مهمی را در روند سری های زمانی اصلی دارا می باشد. بنابراین، در داده های بارش دوره زمانی کوتاه مدت دو ماهه (A+D1) در مقیاس ماهانه نشان داده شد. در سری زمانی رواناب، زیر سری جزیی در سطح 3 در ترکیب با سری زمانی تقریبی (A+D3) به عنوان مولفه زمانی تاثیر گذار انتخاب گردید.

    کلیدواژگان: بارش، تبدیل موجک، دشت اردبیل، رواناب، من کندال
  • فریبرز معصومی* صفحات 43-59

    در این تحقیق برای نخستین بار یک مدل شبیه سازی-بهینه سازی بر پایه پویایی سیستم با نرم افزار Anylogic برای مدیریت تغذیه گرایی در مخازن سدها  ارایه شده است. بدین منظور روابط عناصر مرتبط با تغذیه گرایی در لایه های مختلف سد کرخه و در ارتباط با هم در قالب یک مدل پویایی سیستم فرموله شدند. مقایسه نتایج مدل شبیه سازی تدوین شده با نتایج مدل های شبیه سازی CE-QUAL-W2 و Vensim در یک بازه زمانی یکساله نشان داد که مقدار ضریب همبستگی برای متغیرهای فسفات، آمونیوم، نیترات، اکسیژن محلول و کلروفیل آ بین دو مدل Anylogic و CE-QUAL-W2 به ترتیب برابر 89/0 ، 81/0 ، 78/0، 75/0 و 86/0 و مقدار این ضریب برای متغیرهای یاد شده بین نتایج دو مدل Anylogic و Vensim برابر با 98/0، 94/0، 90/0، 93/0 و 97/0 می باشند که همبستگی بالای بین نتایج مدل Anylogic را با دو مدل یاد شده نشان می دهد. سپس با ترکیب مدل شبیه سازی تدوین شده  با مدل بهینه سازی بازپخت فلزات، یک مدل شبیه سازی-بهینه سازی برای تعیین مقادیر بهینه خروجی آب از  مخزن، با لحاظ اهداف کمی و کیفی بدست آمد. در اینجا مقدار میانگین مربعات خطاها بین نتایج دو مدل برای لایه های پایینی، میانی و بالایی مخزن به ترتیب برابر با 004/0، 007/0 و 010/0 و مقدار ضریب همبستگی به ترتیب برابر با 91/0، 9/0 و 79/0 بودند که حکایت از نزدیک بودن نتایج دو مدل دارد. این درحالی است که زمان اجرای مدل SA-Anylogic به مراتب کم تر از مدل SA-CE_QUAL_W2 می باشد. بدین ترتیب مطالعه حاضر کارآیی مدل پیشنهادی را در مدیریت تغذیه گرایی مخازن سدها نشان داد.

    کلیدواژگان: تغذیه گرایی، شبیه سازی-بهینه سازی، پویایی سیستم، شبیه سازی بازپخت، مدل شبیه ساز Anylogic
  • مجید محمدی*، امیرحسین دوست محمدیان، مجتبی امیری، محمدکیا کیانیان صفحات 61-70

    استان سمنان با توجه به اینکه در منطقه ی خشک و نیمه خشک قرارداد مشابه دیگر مناطق خشک کشور بیشتر در معرض بحران کم آبی قرار دارد، بنابراین به منظور بررسی تغییرات آب های زیرزمینی دشت سمنان انتخاب شد. برای این هدف، آمار 20 حلقه چاه مشاهده ای در طی دوره آماری 20 ساله (1373-1392) مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا داده های شرکت آب منطقه ای استان سمنان جمع آوری و مرتب شد. پس از ورود داده ها به GIS، با استفاده از نقشه های نقطه ای و با روش میان یابی کریجینگ، پهنه بندی افت سطح آب های زیرزمینی محدوده مورد مطالعه تهیه شد. داده های به دست آمده به منظور نمایش بهتر بر روی نمودار در محیط نرم افزار اکسل ترسیم شد. نتایج بررسی نقشه های هم سطح نشان داد در طول دوره آماری با گذشت زمان به طور میانگین سطح آب های زیرزمینی به میزان 6/8 متر افت پیداکرده است. بررسی های ماهانه نیز نشان داد بیشترین میزان افت تراز مربوط به ماه های شهریور، مهر و آبان است که بارندگی کمتر و کشت پاییزه شروع و در نتیجه بهره برداری از منابع آب زیرزمینی بیشتر است. برای بررسی و مشخص کردن مناطق حساس و نقش کاربری اراضی روی کمیت آب چاه ها مشخصات ذکر شده در هر تیپ کاربری جداگانه بررسی شد. از نقشه به دست آمده در محیط GIS، میانگین گرفته شد و میزان تغییرات در هر کاربری به دست آمد. نتایج به دست آمده نشان داد که بیشترین کاهش سطح آب زیرزمینی مربوط به کاربری مسکونی است. در نهایت، می توان این چنین نتیجه گیری کرد که منطقه از نظر منابع آب زیرزمینی در وضعیت بحرانی قرار داشته و مدیریت این منابع در دشت سمنان بسیار ضروری است.

    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، تراز آب، کریجینگ، دشت سمنان
  • مریم محمدپور* صفحات 71-84

    در مناطق خشک و نیمه خشک، توسعه کشاورزی و افزایش روزافزون جمعیت، سبب کاهش منابع آب شده است؛ این مسئله منجر به عواقب اجتماعی و زیست محیطی برای جوامع بشری خواهد شد. یکی از چالش های اساسی مدیریت منابع آب، برنامه ریزی صحیح منابع آب در شرایط بهینه است. در پژوهش حاضر مدیریت منابع آب دشت های اشنویه و نقده واقع در حوزه آبخیز گدار چای با نرم افزار WEAP برای دوره آماری 1379 تا 1394 مورد ارزیابی قرار گرفت. ابتدا مدل در شرایط واقعی مورد واسنجی و اعتبارسنجی قرار گرفت. سپس شرایط منطقه با دو سناریوی تغییر سطح زیرکشت کشاورزی و جمعیت ارزیابی شد. نتایج ارزیابی مدل با شاخص های آماری، عملکرد خوب مدل در دوره تاریخی را نشان داد. همچنین سناریوسازی نشان داد: افزایش 10 تا 30 درصدی سطح زیرکشت حوضه باعث کاهش 10/0 تا 5/0 مترمکعب بر ثانیه متوسط جریان سالانه رودخانه گدار و افزایش 2/8 تا 5/24 میلیون مترمکعب میزان مصرف آب منطقه می شود. با توجه اهمیت دشت های اشنویه و نقده در حوزه آبخیز دریاچه ارومیه و کم آب بودن منطقه می توان گفت هرگونه توسعه کشاورزی که منجر به افزایش برداشت از منابع آب منطقه شود، سبب از بین رفتن آن منابع ارزشمند و حیاتی خواهد شد.

    کلیدواژگان: حوزه آبخیز گدار چای، شاخص نش- ساتکلیف، نرم افزار WEAP
  • علیرضا دنیایی، امیرپویا صراف*، حسن احمدی صفحات 85-100
    در این پژوهش، پس از معرفی الگوریتم بهینه سازی چندهدفه نهنگ، جست و جوی فاخته و مگس میوه عملکرد آن ها در قیاس با یکدیگر جهت بهینه سازی سیاستهای بهره برداری از مخزن سد گلستان به صورت چند هدفه مورد مقایسه و ارزیابی قرار گرفت. در این راستا کاهش کمبودهای نیاز آبی اراضی پایین دست و مدیریت حجم ذخیره سیلاب به عنوان توابع هدف بهینه سازی پس از اعمال محدودیت های معادله پیوستگی تعریف شدند. سپس بر اساس شاخص های ارزیابی عملکرد مدل مشتمل بر معیارهای اطمینان پذیری، برگشت پذیری، آسیب پذیری و پایداری و نتایج حاکی از الگوریتم های پیشنهادی در بهینه سازی توابع هدف نسبت به یکدیگر مورد ارزیابی قرار گرفت؛ به طوری که الگوریتم بهینه سازی چندهدفه نهنگ، کمترین مقدار برآوردی در توابع هدف کمینه سازی، پایین ترین انحراف معیار و بهترین عملکرد را دارا می باشد. همچنین هر دو الگوریتم جستجوی فاخته  و نهنگ به مراتب از الگوریتم مگس میوه بهتر عمل نموده و در مدت زمان بسیار کمتری به همگرایی می رسند. در صورت مقایسه الگوریتم نهنگ به عنوان کارآمدترین الگوریتم با الگوریتم مگس میوه به عنوان ناکارآمدترین الگوریتم مقادیر شاخص های اطمینان پذیری و برگشت پذیری مدل به ترتیب به میزان 44درصد و 52درصد افزایش و آسیب پذیری آن به میزان 23درصد کاهش می یابد. مضاف بر این،نتایج حاصل از روش های تصمیم گیری چندمعیاره نیز حاکی از برتری الگوریتم بهینه سازی چندهدفه نهنگ می باشدکه این مهم، نشان دهنده عملکرد بهتر الگوریتم نهنگ نسبت به سایر الگوریتم ها است. لذا الگوریتم بهینه سازی چندهدفه نهنگ از عملکرد و همگرایی مناسب تری در مقایسه با سایرین برخوردار بوده و الگوریتم های چندهدفه جستجوی فاخته و مگس میوه در رده های دوم و سوم قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: الگوریتم های نهنگ، جست و جوی فاخته و مگس میوه، بهره برداری بهینه چندهدفه، کنترل سیلاب و تامین نیاز پایین دست، روش تصمیم گیری چند معیاره، مخزن سدگلستان
  • هرمز اسدی*، جواد باغانی صفحات 101-107

    امروزه به دلیل محدودیت منابع آبی، کاربرد روش های مناسب آبیاری به منظور افزایش بهره وری مصرف آب در تولید محصولات استراتژیک بویژه گندم امری ضروری است. اهداف پژوهش حاضر بررسی اقتصادی روش های مختلف آبیاری (قطره ای نواری، سنترپیوت و بارانی) در استفاده از انرژی نو (خورشیدی) و مرسوم (شبکه) در تولید گندم بود که در استان البرز در سال های 1395 و 1396 انجام گرفت. در این تحقیق، ابتدا نیاز آبی محصول تعیین و سپس هزینه و منافع روش های مختلف آبیاری با استفاده از برق شبکه و برق خورشیدی در تولید محصول مشخص شد. جهت بررسی اقتصادی به منظور  انتخاب بهترین روش آبیاری از تکنیک بودجه بندی جزیی استفاده شد. در این روش از شاخص های درآمد و هزینه و منافع خالص نهایی استفاده شد. طبق نتایج، میزان صرفه جویی مصرف آب در روش های آبیاری قطره ای نواری و سنترپیوت نسبت به روش آبیاری مرسوم بارانی به ترتیب 8/22 و 6/17 درصد بود. میانگین منافع خالص تولید گندم در روش های آبیاری بارانی، سنترپیوت و قطره ای نواری با استفاده از برق شبکه به ترتیب 6/84 ، 6/85 و 7/90 میلیون ریال در هکتار و با استفاده از سلول های خورشیدی به ترتیب 4/72، 7/79 و 3/85 میلیون ریال در هکتار محاسبه شد. در مجموع تیمار روش های قطره ای نواری با کاربرد برق شبکه به عنوان تیمار برتر و اقتصادی در تولید گندم توصیه گردید، چون در صورت جایگزینی سایر تیمارها بجای این تیمار، منفعت خالص نهایی کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: انرژی خورشیدی و شبکه، سیستم آبیاری، عملکرد گندم، منافع خالص
|
  • Mehdi Komasi *, Behrang Beiranvand Pages 1-13

    One of the most important issues in earth dams is the control of water leakage and the rate of leakage from the dam body and its foundation. Due to the site of the dams, in order to increase the creep length and reduce the leakage, there are several methods for sealing the reservoir of dams. Construction of the cutoff under the clay core of the dams is one of the most effective methods. In this research, the Eyvashan dam leakage analysis was performed with the aim of evaluating the performance of the cutoff wall model in the section and calculating the total discharge flow rate from the foundation and dam body. The maximum amount of leakage flow in the level pool of reservoir conditions is 26.37 liters per second, which was obtained using multivariate regression and the coefficient of determination of the values of R2 = 0.9929 and R2 = 9930 for Geostudio and Plaxis software, respectively. This indicates a good match between observed and predicted data and the proper performance of the dam in terms of seepage discharge. Also, the water pressure level at the downstream side of the cutoff wall has a sudden drop based on numerical modelling which indicates the correct performance of the cutoff wall.

    Keywords: Seepage, Eyvashan earth dam, Cutoff wall, Geostudio, Plaxis
  • Aliakbar Karamvand *, Hooman Hajikandi, Ahmad Sharafati Pages 15-26
    In this paper, discharge coefficient of arced piano key weir compared against two models of normal or fashionable piano key weirs with no arc in their plan. The arced piano key weirs are less investigated. Piano key weirs are pretty new sort of labyrinth weirs with fewer footprint needs. They are used in limited width and mountainous situation and have a high potential for rehabilitation and almost easy to build them in the last decade. They are more applied, especially in rehabilitation. Arc in front of inlet key and at the end of outlet key proposed and evaluated experimentally only in discharge aspect. For the purpose of the simulation of what really happens and calculation of discharge coefficient, three models are made and measured. The results of volumetric discharge coefficient show that arced piano key weir in four different level of upstream flow are 12.07 and 11.33 and 14.77 and 11.01 percent higher than best Non-Arc Piano key weirs.
    Keywords: piano key weir, Fluid mechanics, hydraulic structures, discharge coefficient, arc in plan
  • Farnaz Daneshvar Vousoughi * Pages 27-41

    This study analyses the trends in runoff and rainfall data at monthly timescales observed at three rainfall and one runoff stations of Ardabil plain in 1350-1394 period. The purpose of this study is to analyse the trends in runoff and rainfall time series using MK1, MK2 and MK3 tests. Also, in order to determine the dominant periodic components applied hybrid Wavelet Transform and MK1 test. The results of MK1, MK2 and MK3 tests showed that decreasing trend is prevalent in rainfall (P1) and runoff (R1) of Samian station and positive trend in rainfall of Gilandeh (P2) and Kozatopraghi (P3) stations. Also, rainfall time series have not shown non-significant trend. But runoff time series were shown significant trend. The results of MK after removing the effect of all significant serial correlation (MK3) showed the value of trends decreased in comparison to MK1 parameters. Generally, short-term periods were important in the involved trend at original time series. Thus, the rainfall data showed short-term periods of 2 months (A+D1) in monthly scales, respectively. In the runoff time series, wavelet-based detail at level 3 plus the approximation (A+D3) time series was conceded as the dominant periodic component.

    Keywords: Ardabil Plain, Mann-Kendall test, Rainfall, Runoff, Wavelet transform
  • Fariborz Masoumi * Pages 43-59

    In this research, for the first time, a simulation-optimization system dynamic-based model with Anylogic software for reservoir eutrophication management is presented. Thus, the relationships of the elements related to eutrophication were formulated in different layers of Karkheh Dam and in relation to each other in the system dynamics form. comparing the presented results with the results of the CE-QUAL-W2 and Vensim simulation models over a one-year period showed that the value of the correlation coefficient (𝑅2) for the variables phosphate, ammonium, nitrate, Dissolved oxygen and Chlorophyll-A between the two models of Anylogic and CE-QUAL-W2 is equal to 0.89, 0.81, 0.78, 0.75 and 0.86, respectively, and the value of this coefficient for the mentioned variables is equal between the two models of Anylogic and Vensim. With 0.98, 0.94, 0.90, 0.93 and 0.97, which shows the high correlation between the results of Anylogic model with the two mentioned models. Then, by combining the developed model in Anylogic environment with a simulated annealing optimization model, a simulation-optimization model was developed to determine the optimal values of water releases from different layers of reservoir in 15 years’ horizon considering the quantitative and qualitative objectives. Here, the RMSE between the results of the two models for the lower, middle and upper layers of the reservoir is 0.004, 0.007 and 0.010, respectively, and 𝑅2 is 0.91, 0.9 and 0.79. The results indicated that the results of the two models were similiar. This study showed the effectiveness of the proposed model in the management of dam eutrophication.

    Keywords: Eutrophication, Simulation-Optimization, System Dynamic, Simulated Annealing, Anylogic Simulation Model
  • Majid Mohammady *, AmirHosein Dustmohammadian, Mojtaba Amiri, Mohammad Kia Kianian Pages 61-70

    Considering that Semnan Province is in an arid and semi-arid region like other dry parts of the country, it is more vulnerable to a water scarcity crisis, So, Semnan Plain was selected to study groundwater level. In order to study the reduction of water level, 20 observation wells were surveyed during the 20-year statistical period (1994-2013). At first, statistical data from the regional water company of Semnan Province were collected and arranged. After entering the data into GIS, using point maps and Kriging interpolation method, the zoning of surface degradation of groundwater in the study area were prepared. For better display, the resulting data were plotted on the graph in Excel. The results of the study showed that during the statistical period over time, the average groundwater level was reduced by 8.6 meters. Monthly surveys also showed that the highest level of surface water loss was due to the months of September, October and November, which lower rainfall and autumn crop start, and as a result, exploitation of groundwater resources is higher. In order to investigate and identify the sensitive areas and the role of land use on the quantity of water in wells, the specifications mentioned for each type of land use were separately examined. The results showed that the most reduction in groundwater level is related to the residential area. Finally, it can be concluded that the region is in critical condition for groundwater resources, and managing these resources is very essential in the Semnan plain.

    Keywords: Groundwater, Water level, Kriging, Semnan plain
  • Maryam Mohammadpour * Pages 71-84

    In arid and semi-arid regions, agricultural development and increasing population have reduced water resources, which will lead to social and environmental consequences for human societies. proper water resource planning in optimal conditions is one of the main challenges of water resources management. In this study, water resources management of the Oshnavieh and Naghadeh plains in Ghadarchai basin was evaluated using WEAP software, for the period of 2000 to 2015. First, the model was calibrated and validated under real conditions. Then, the conditions of area were evaluated by two scenarios of agricultural and population change. Based on the statistical indices, results of the model showed good performance of model in historical period. Scenarios also showed that an increase of 10 to 30% in the agricultural section reduce the average annual flow of the Ghadar River by 0.10 to 0.5 m3 s-1 and increase the water use rate of the region by 8.2 to 24.5 million m3. Due to water scarcity, it can be said that any agricultural development will deplete its water resources. As the Oshnavieh and Naghadeh Plains are one of the important plains of the Lake Urmia basin and the global development trend and population growth, the essential decisions must be made by the region's water managers to properly manage water resources in these plains.

    Keywords: GHadar chai basin, Nash-Sutcliffe Index, WEAP software
  • Alireza Donyaii, Amirpouya Sarraf *, Hassan Ahmadi Pages 85-100
    In this research, after introducing the Whale, Cuckoo search and fruit fly Multi-Objective Optimization Algorithms, their performance individually and compared to each other was evaluated to optimize the Golestan Dam reservoir operation policies with an approach to reduce downstream water demand shortages and flood storage volume management based on reliability, resilience, vulnerability and sustainability criteria. The results showed that the proposed algorithms act differently in optimizing the objective functions. So that the whale multi-objective optimization algorithm leads to better values of objective functions. Regarding to the optimization time, although, there are no significant differences between the cuckoo search and whale algorithms, both perform far better than the fruit fly algorithm and achieve much more convergence over time. When comparing the whale algorithm, as the most efficient algorithm, with the fruit fly algorithm, as the most inefficient algorithm, the model reliability and resilience indices increased by 44% and 52%, respectively, and its vulnerability decreased by 23%, indicating a better performance compared to the other algorithms. Therefore, Whale multi-objective optimization algorithm performs better and converges better than the other algorithms, and cuckoo search and fruit fly multi-objective algorithms ranked second and third.
    Keywords: Whale, cuckoo search, fruit fly Algorithm, Multi-Objective Optimal Operation, Flood control, Supplying Downstream Demand, Multi-Criteria decision-making method, Golestan Dam reservoir
  • Hormoz Asadi *, Javad Baghani Pages 101-107

    Nowadays, the use of proper irrigation methods to increase the productivity of water use in the agricultural sector due to the limited water resources is considered essential. The aim of the present research was designed with the economical assessment of irrigation different methods (drip irrigation, center pivot and fixed classical sprinkler irrigation) in using new(solar) and traditional (network) energies in irrigated wheat production. This research carried out in Alborz province in 2016 and 2017. In this research, at first, water requirement of this product was determined by Karaj condition and then, the cost and benefits of irrigation different methods using electricity network and solar power in the production of wheat was determined. For economic analysis in order to selecting the best irrigation method used Partial Budgeting Method. In this method, used Cost and Benefits and Marginal Net Benefits. According to the results, water saving in drip irrigation, center pivot to fixed classical sprinkler irrigation were estimated 22.8 and 17.6 percent, respectively. That means the net Benefits of wheat production in fixed classical sprinkler irrigation, center pivot and drip irrigation using electricity network were estimated 84.6, 85.6 and 90.7 Iranian million rials per ha and using solar power were estimated 72.4, 79.7 and 85.3 Iranian million rials per ha. In general, drip irrigation system using electricity network was recommended as better treatment and economic in wheat production, because, substitution of others systems instead of this method, Marginal Net Benefits in this substitution would decrease.

    Keywords: Irrigation system, Net benefit, Solar, Network energy, Wheat yield