فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت توسعه و تحول
پیاپی 42 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا واعظی، محبوبه رشیدی* صفحات 1-10
    در اوایل دهه 1990، دولتهای دموکراتیک صنعتی، تغییرات بزرگی در ساختارهای دولتی و در رابطه بین دولت و جامعه داشتند. این مقاله با هدف بررسی این تغییرات و انتقادهای وارده بر آن با روش مطالعه اسنادی سعی در تعریف ماهیت تغییرات با استفاده از عبارت "دولت تهی" برای ثبت تغییراتی که رخ داده اند، دارد. دولت تهی، در نقد کارآمدی مدیریت  دولتی نوین، به عنوان یک اصطلاح برای توصیف ماهیت انتقال قدرت و تمرکززدایی خدمات از دولت مرکزی به هر دو دولت محلی و اشخاص ثالث- سازمانهای غیرانتفاعی و بنگاه های خصوصی- که به طور فزاینده ای به نام دولت فعالیت می کنند مطرح شد. از آنجایی که، اهداف مترتب بر دولت ها با این تمرکززدایی دست نیافتند، واژه دولت تهی که بیان کننده ناکامی دولت در برون سپاری خدمات بود، شکل گرفت. این ناکامی ها در سه سطح مطرح شد: سطح کلان (از دست دادن مشروعیت دولت)، سطح میانی (تمرکززدایی در ارایه خدمات) و سطح خرد (نقش های کارکنان دولت). بعد از معرفی دولت تهی چالش های اجرایی پیاده سازی مدیریت دولتی نوین در ایران مطرح و بررسی گردید. در نهایت برای ارایه بهتر خدمات به صورت برون سپاری و جلوگیری از این چنین عواقبی دولت ها باید، همزمان با واگذاری خدمات سیستم نظارتی متناسب طراحی کرده، نظام پاسخگویی را مقدم بر کارایی بدانند و بتوانند از توانایی همزمان بخش دولتی، خصوصی  و مردم نهاد به صورت ترکیبی بهره برند.
    کلیدواژگان: مدیریت دولتی نوین، دولت تهی، سازمان های غیرانتفاعی، شرکت های خصوصی، اصلاحات اداری ایران
  • عادل آذر، محسن ذبیحی جامخانه*، منیژه ملائی صفحات 11-18

    دوسوتوانی سازمانی نیازمند اعمال نهایت سرعت و چابکی در سازمانها می باشد. درواقع واکنش سریع به تغییرات و نیازهای محیطی زمانی توسط دو اهرم دوسوتوانی یعنی اکتشاف و بهره برداری دست‎یافتنی خواهد شد که با سرعت و واکنش به ‎موقع همراه باشد. بر این اساس هدف اصلی این پژوهش، بررسی تاثیر چابکی بر تقویت مهارت دوسوتوانی سازمان است. این هدف، به نوعی نوآوری پژوهش نیز می باشد، زیرا مراجعه به پیشینه نشان می دهد تاکنون پژوهشی با این عنوان انجام نشده است. ابتدا متغیرهای موثر با مطالعه مبانی نظری شناسایی و سپس در قالب پرسشنامه در اختیار خبرگان مدیریتی و سازمانی قرار گرفته است. برای طراحی مدل و آزمون فرضیه‎ها نیز از نرم‎افزار SmartPLS استفاده شده است. طبق نتایج، به جز مولفه «حذف فعالیت‎های فاقد ارزش»؛ تاثیر هشت مولفه از نه مولفه مورد بررسی چابکی یعنی «ساختار سازمانی انعطاف‎پذیر»، «پاسخ سریع به نیازهای مشتری»، «تخصیص سریع منابع»، «تطایق سریع با تغییرات»، «یکپارچه‎سازی فرآیندها و فعالیت‎ها»، «کارکنان چندمهارته»، «به اشتراک‎گذاری دانش و اطلاعات» و «ارتقاء مهارت و تخصص کارکنان» بر متغیر اکتشاف معنی‎دار تشخیص داده شد. همچنین تاثیر این نه مولفه بر بهره‎برداری، مثبت و معنی‎دار ارزیابی شد. در انتها نیز پیشنهادات و راه کارهای اجرایی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: چابکی سازمانی، دوسوتوانی سازمانی، اکتشاف، بهره برداری
  • مهدی حسین نژاد، غلامحسین حسینی نیا*، حسین وظیفه دوست صفحات 19-34
    دیرپایی در شرکت های تعاونی کارآفرین و اهمیت آن در اشتغال زایی و رونق تولید و اقتصاد یکی از موضوعات اصلی در توسعه و پایداری کسب و کار می باشد. این پژوهش با هدف طراحی مدل عوامل موثر بر دیرپایی در شرکت های تعاونی کارآفرین تحت پوشش صندوق ضمانت سرمایه گذاری تعاون به کمک مصاحبه و روش دلفی در بخش کیفی و تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی در بخش کمی انجام شده است. جامعه آماری مورد بررسی مدیران عامل، خبرگان بخش تعاونی و کارافرینی در مصاحبه و راندهای دلفی، و شرکت های تعاونی کارآفرین تحت ضمانت صندوق ضمانت سرمایه گذاری تعاون در مرحله کمی می باشند. ابتدا چارچوب کار با استفاده از مطالعات و تحقیقات پیشین و مصاحبه در این زمینه، فراهم گردید و سپس با استفاده از روش دلفی خبرگان و با نمونه گیری هدفمند، سعی شد تا الگوی صحیح مطابق نظر خبرگان تهیه و تدوین شود. نتایج مصاحبه و مراحل دلفی شناسایی 44 عامل تاثیرگذار بر دیرپایی تعاونی ها بود که با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی 8 مولفه حاصل شد و سپس با روش تحلیل مسیر به بررسی روابط بین مولفه های نوظهور و دیرپایی به عنوان متعیر وابسته پرداخته شد. تحلیل مسیر در حالت تخمین استاندارد نشان داد که مولفه خلاقیت و نوآوری بیشترین تاثیر را بر دیرپایی تعاونی های کارآفرین داشته است. سایر عوامل موثر بر دیرپایی تعاونی های کارآفرین به ترتیب اهمیت عبارتند از عوامل محیطی، اهلیت عاملین تعاونی، تعهد و مسئولیت پذیری اعضای تعاونی، ایده یابی صحیح، داشتن برنامه برای فروش، توانمندی در اتخاذ روش های جدید و فرایند محوری.
    کلیدواژگان: دیرپایی، کارآفرینی، تعاونی، موفقیت، صندوق ضمانت سرمایه گذاری تعاون
  • مجتبی طبری، حامد محمدی*، حسین عرب صفحات 35-45
    هدف اصلی از انجام پژوهش حاضر، شناسایی عوامل موثر بر نهادینه شدن اخلاق اداری در شرکت گاز استان مازندران و سپس سنجش و رتبه بندی این عوامل و ارایه الگوی ساحتاری می باشد. در پژوهش حاضر، عوامل موثر بر نهادینه شدن اخلاق اداری از طریق هشت بعد شامل رهبری مبتنی بر ارزش، سیستم ها و ساختار سازمانی، آموزش، افشای حقایق، رعایت شیونات معنوی، مسئولیت اجتماعی، شهروندمداری و رعایت عدالت مورد سنجش قرار می گیرند. جامعه آماری این پژوهش را کارکنان رسمی شرکت گاز مازندران به تعداد 250 نفر تشکیل می دهند. روش نمونه گیری بر اساس نمونه گیری تصادفی طبقه ای می باشد و ابزار به کار رفته در تحقیق نیز پرسشنامه محقق ساخته بوده که پایایی آن برابر با 973/0 به دست آمده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که دو عامل شامل رهبری مبتنی بر ارزش و مسئولیت اجتماعی در وضعیت متوسط و شش عامل شامل افشای حقایق، عدالت، سیستم ها و ساختار سازمانی، شهروندمداری، آموزش و شیونات معنوی در وضعیت نسبتا مناسب قرار دارند. همچنین،  بین این عوامل الویت بندی وجود دارد و الگوی برازش شده نیز الگوی مناسبی می باشد.
    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق اداری، شرکت گاز استان مازندران
  • سمیره قلعه دره، اردشیر شیری*، کرم خلیلی، علی یاسینی، غریبه اسماعیلی کیا صفحات 47-56
    هدف این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر شکل گیری رفتار توده وار سرمایه گذاران بورس اوراق بهادار تهران است. بدین منظور، با انجام مصاحبه در قالب پنج دسته عوامل اقتصادی، سیاسی، عوامل روانی بازار، عوامل مالی شرکت و عوامل فردی دسته بندی شد. روش پژوهش حاضر به لحاظ هدف از نوع کاربردی و از نظر گردآوری داده ها در زمره تحقیقات توصیفی- پیمایشی محسوب می گردد. به منظور بررسی میدانی در تحقیق حاضر، از جامعه آماری شامل تمامی سهامداران در بورس اوراق بهادار است که با توجه به نامحدود بودن جامعه برای به دست آوردن حجم نمونه آماری از فرمول کوکران به تعداد 384 نفر محاسبه شد. ابزار گردآوری اطلاعات علاوه بر مطالعات کتابخانه ای، پرسشنامه است که روایی آن با استفاده از نظر اساتید و خبرگان تایید و پایایی آن از طریق روش آلفای کرونباخ که ضریب آلفای کرونباخ آن91/0 محاسبه شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار Spssو برای مشخص کردن اهمیت شاخص ها از نرم افزار Liserl استفاده شد نتایج نشان می دهد که پنج عامل مورد بررسی در رفتار توده وار سرمایه گذاران موثر هستند و همچنین نرخ ارز، تحریم ها و نظر کارگزاران بیشترین تاثیر را بر رفتار توده وار سرمایه گذاران بورس اوراق بهادار تهران را دارند.
    کلیدواژگان: رفتار توده وار، سرمایه گذاران بورس اوراق بهادار، تورش رفتاری
  • بهروز قاسمی، سوده علیزاده* صفحات 57-65
    قصد و رفتار بازاریابی کارآفرینانه افراد متاثر از محیط پیرامون آنهاست، اما در اکثر مطالعات کارآفرینی که مبتنی بر دیدگاه شناختی اند، از نقش عامل محیطی غفلت شده است. در پژوهش حاضر با هدف بررسی آثار مستقیم، غیرمستقیم و تعدیلی محیط نهادی بر قصد بازاریابی کارآفرینانه، براساس نظریه اقتصاد نهادی نورث و نظریه رفتار برنامه ریزی شده آجزن؛ الگوی شناختی بازاریابی کارآفرینانه تدوین شد. پژوهش توصیفی همبستگی است، داده ها از طریق پرسشنامه از نمونه ای متشکل از  400 دانشجوی رشته مدیریت کارآفرینی دانشگاه های دولتی تهران جمع آوری شد. روایی محتوایی پرسشنامه را گروهی از خبرگان بررسی و تایید کردند. روایی و پایایی سازه ها نیز از طریق برآورد مدل اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که نگرش کارآفرینی و کنترل رفتار درک شده با قصد بازاریابی کارآفرینانه دارای رابطه مثبت و معنی داری است. همچنین، نتایج نشان داد محیط نهادی به طور غیرمستقیم و از طریق نگرش کارآفرینی و کنترل رفتار درک شده با قصد بازاریابی کارآفرینانه در ارتباط است. این یافته ها بیانگر آن است که سیاستگذاران و تصمیم گیرندگان باید بیش از پیش به ایجاد شرایط مناسب برای کارآفرینی در کشور توجه کرده و سعی کنند تا فشارها و موانع محیطی مقابل کارآفرینان بالقوه را برطرف کنند.
    کلیدواژگان: محیط، بازاریابی کارآفرینانه، پست مدرن، رویکرد نهادی
  • فرشته فیض آبادی*، حبیب الله دهقان صفحات 67-81

    بسیاری، حسابرسان مستقل را بدلیل بروز رفتارهای غیر اخلاقی سرزنش کرده اند. اما پژوهش های چندانی درباره عوامل موثر بر این گونه رفتارها انجام شده است. یکی از عوامل موثر ، سبک رهبری موسسات حسابرسی است. این پژوهش تاثیر ابعاد رهبری اصیل را بر فرهنگ و رفتار حسابرسان بررسی می کند و ابزار گردآوری داده های آن پرسشنامه بوده است. جامعه آماری این پژوهش را حسابرسان رده بالا در موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران می باشد که در سال 1398 انجام شده است.. برای تجزیه و تحلیل مدل مفهومی و فرضیه های پژوهش از معادله یابی ساختاری با رویکرد کمترین مربعات جزیی و نرم افزار PLS انجام شده است. نتایج حاصل از یافته های پژوهش نشان می دهد که نه تنها ابعاد رهبری اصیل (شفافیت رابطه، رعایت اخلاق نهادینه شده، تحلیل جامع اطلاعات و خودآگاهی) و فرهنگ اخلاقی بر رفتارهای ناکارآمد حسابرسی تاثیر دارند، بلکه ابعاد رهبری اصیل بصورت غیرمستقیم نیز به واسطه فرهنگ اخلاقی موسسه بر رفتارهای ناکارآمد حسابرسی تاثیر گذار است. بنابراین پژوهش حاضر بیانگر این مطلب است که سبک رهبری و خصوصیات مدیران و فرهنگ حاکم بر موسسه در بروز رفتارهای ناکارآمد حسابرسی تاثیرگذار است. در نتیجه پیشنهاد می شود که برای کاهش و کنترل رفتارهای ناکارآمد حسابرسی، مسیولان امر توجه بیشتری به شیوه رهبری و فرهنگ اخلاقی موسسات داشته باشند.

    کلیدواژگان: رهبری اصیل، فرهنگ اخلاقی، رفتارهای ناکارآمد حسابرسان
  • علی محمدی خراجو، نیما ماجدی*، مهدی نادری نسب صفحات 83-91
    یکی از منطقی ترین شیوه ها برای رسیدن به بهره وری و رشد و توسعه بهینه در سازمان های ورزشی؛ دارا بودن برنامه مدون و تبیین راهبردهای رسیدن به اهداف سازمانی است. هدف از این تحقیق تعیین راهبردهای ورزش همگانی در ایران به روش SWOT بود. این تحقیق به لحاظ هدف و ماهیت از نوع کاربردی و ازنظر استراتژی اجرا از نوع توصیفی- تحلیلی است که به روش میدانی انجام شده است. ابتدا وضعیت موجود ورزش همگانی ایران بررسی و سپس پرسش نامه ای با میزان پایایی 92/0 طراحی گردید. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه ی مدیران فدراسیون ورزش همگانی، روسای کمیته ها و انجمن های فدراسیون ورزش همگانی، روسای هییت های استان ها و اعضای شورای راهبردی فدراسیون ورزش همگانی کشور تشکیل می دادند که 85 نفر از آنها به عنوان نمونه در دسترس انتخاب و پرسشنامه ها بین آنها توزیع و تکمیل گردید.. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی شامل شاخص های گرایش مرکزی و پراکندگی و در بخش آمار استنباطی از مجذورکا و آزمون فریدمن؛ و درنهایت از مدل تجزیه وتحلیل SWOT استفاده گردید. بر اساس ماتریس عوامل درونی و بیرونی، جایگاه ورزش همگانی ایران در موقعیت ضعف و تهدید (WT) تعیین شد. راهبردهای 13 گانه با استفاده از ماتریس TOWS تدوین و پس از رتبه بندی با ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی (QSPM)، ارایه گردید. با توجه به قرارگیری ورزش همگانی ایران در موقعیت ضعف و تهدید (WT) به نظر می رسد عملیاتی نمودن استراتژی های تبیین شده بتواند این رشته را از وضعیت بحرانی موجود به جایگاه بهتری برساند.
    کلیدواژگان: ورزش همگانی، تحلیل سوات، ارزیابی عوامل داخلی، ارزیابی عوامل خارجی، ایران
|
  • Reza Vaezi, Mahbobe Rashidi * Pages 1-10
    In the early 1990s, industrial democratic governments had major changes in government structures and in the relationship between government and society. This article attempts to define the nature of the changes using the phrase "Govering the Hollow State" to record the changes that have occurred. The null state is raised as a metaphor for describing the nature of the transfer of power and decentralization of services in the central government to both local governments and third parties - nonprofit organizations and private enterprises - which increasingly operate in the name of the state. Became Since governments with this decentralization failed to achieve the goals they wanted, the term "Govering the Hollow State" was formed, indicating the government's failure to outsource services. These failures were raised at three levels: macro level (loss of government legitimacy), middle level (decentralization in service delivery), and micro level (the roles of government employees). In order to better outsource services and prevent such consequences, governments must, at the same time, devise appropriate monitoring service systems, consider the accountability system as a priority, and be able to simultaneously capture the Governmente, private sector and NGO capabilities Offer as a combination.
    Keywords: New Public Mamagement, Bureaucracy, nonprofit organizations, private companies, Govering the Hollow State
  • Adel Azar, Mohsen Zabihi *, Manizheh Mollaei Pages 11-18

    Organizational ambidexterity requires that organizations have more and more speed and agility.In fact, a rapid response to changes and environmental needs will be achieved by two levers of ambidexterity; namely, exploration and exploitation, which must be accompanied by timely response. Accordingly, in this research, focusing on the concept of organizational ambidexterity, the impact of agility on the strengthening of organizational ambidexterity skill has been investigated. The statistical sample of this research was 44 managers and organizational experts. The library study method was used to identify the variables. A researcher-made questionnaire was used to collect information. SmartPlS software was used to design the model and test the hypotheses. According to the results, except for the component of "elimination of worthless activities", the impact of the eight components of the nine agility components, namely "flexible organizational structure", "fast response to customer needs", "rapid allocation of resources", "rapid matching with changes", "integration of processes and activities", "multi-skils staffs", "sharing of knowledge and information", and "promotion of staff skills and expertise" was found to be positive and meaningful on "Exploration" variable. The effect of these nine components on the "Exploitation" variable was also confirmed. At the end, suggestions and executive suggestions were presented.

    Keywords: Ambidexterity, Organizational ambidexterity, Agile organization, Organizational Agility, Ambidexterity Agile organization
  • Mehdi Hoseinnejad, Gholamhossein Hosseininia *, Hosein Vazifehdust Pages 19-34
    this study aimed to design a viability model in entrepreneurial cooperatives under the gaurantee of the Cooperative Investment Guarantee Fund. In this regard, a qualitative and quantitative approach was used to identify and formulate effective factors on the viability of cooperatives. Delphi method and semi-structured interview in qualitative section and exploratory and confirmatory factor analysis in quantitative section have been used. The target population of this study is Entrepreneurial Cooperative Companies under the Gaurantee of Cooperative Investment Guarantee Fund. Some CEOs and board members of co-operatives were involved in the elite interview and Delphi process. In this research, the framework was first prepared using previous studies and interviews in this field, and then by using Delphi method of experts and by judicious and chain sampling, it was tried to develop the correct model according to the experts' opinion. The results of the interviews and Delphi stages identified 44 factors influencing the viability of cooperatives which were divided into 8 indices using exploratory factor analysis and then the research hypotheses were analyzed by structural equation analysis and confirmatory factor analysis. The obtained structural model and path analysis in standard estimation mode showed that creativity and innovation had the greatest impact on the viability of entrepreneurial cooperatives. Other factors that influence the viability of entrepreneurial cooperatives in order of importance include environmental factors, the importance of cooperative agents, the commitment and responsibility of cooperatives, the right idea, the plan to sell, the ability to adopt new approaches and process-driven.
    Keywords: viability, entrepreneurship, Cooperative, Success, Cooperative Investment Guarantee Fund
  • Mojtaba Tabari, Hamed Mohamadi *, Hosein Arab Pages 35-45
    The main purpose of the present study was to identify the factors influencing the institutionalization of administrative ethics in the Mazandaran Province Gas Company and then to measurement and rank these factors and to present the Structural Model. In the present study, factors affecting the institutionalization of administrative ethics are measured through eight dimensions including value-based leadership, organizational systems and structure, training, truth disclosure, respect for spiritual authority, social responsibility, citizenship, and justice. The statistical population of this research is the formal employees of Mazandaran Gas Company (250 persons). The sampling method was based on stratified random sampling and the research instrument was a researcher-made questionnaire with a reliability of 0.973. The research findings show that two factors, including value-based leadership and social responsibility, are moderately appropriate, and six factors including disclosure of facts, justice, systems and organizational structure, citizenship, education, and spiritual dignity are in relatively good condition. Also, there is a prioritization among these factors and the fitted pattern is a good one.
    Keywords: Ethics, Administrative Ethics, Mazandaran Province Gas Company
  • Samire Qaledare, Ardeshir Shiri *, Karam Khalili, Ali Yasini, Qaribe Esmaelikia Pages 47-56
    This study is to identify the factors affecting the formation of mass behavior of investors in the Tehran Stock Exchange. For this purpose, by conducting interviews in the form of five categories of economic and political factors, market psychological factors, company financial factors and individual factors were classified. The present research method is applied in terms of purpose and in terms of data collection is considered as descriptive-survey research. investigate the field in the present study, the statistical population includes all shareholders in the stock exchange, which was calculated to be 384 people due to the unlimited nature of the society to obtain the statistical sample size of Cochran's formula. In addition to library studies, the data collection tool is a questionnaire whose validity was confirmed using the opinion of professors and experts and its reliability was calculated using Cronbach's coefficient was 0.91. Spss software was used to analyze the data and liserl software was used to determine the significance of the indicators. The results show that the five factors studied are effective in the mass behavior of investors and the exchange rate, sanctions and brokers' opinion have the greatest impact on behavior. Mass investors like the Tehran Stock Exchange.
    Keywords: Mass Behavior, Stock Exchange Investors, Behavioral Trauma
  • Behroz Qasemi, Sode Alizade * Pages 57-65
    The intent and behavior of entrepreneurial marketing is influenced by the environment around them, but in most entrepreneurial studies that are cognitive-based, the role of the environmental factor is neglected. In this study, the aim of the study was to examine the direct, indirect and modifying effects of the institutional environment on entrepreneurial marketing intent, based on North economics institutional theory and the theory of planned behaviors, an entrepreneurial marketing cognitive model. Descriptive-correlational research was conducted. Data were collected by a questionnaire from a sample of 400 entrepreneurship management students from Tehran's public universities. The content validity of the questionnaire was reviewed and verified by a team of experts. Validity and reliability of the structures were also measured by model estimation. The results showed that entrepreneurial attitude and perceived behavior control with entrepreneurial marketing intention have a positive and meaningful relationship. Also, the results showed that the institutional environment is indirectly related to the entrepreneurial intention of entrepreneurship and control of perceived behavior with the intention of entrepreneurial marketing. These findings suggest that policymakers and decision-makers should more than once focus on creating the right conditions for entrepreneurship in the country and try to address the pressures and environmental barriers facing potential entrepreneurs.
    Keywords: environment, Entrepreneurial marketing, Postmodern, Institutional Approach
  • Fareshte Feyzabadi *, Hbibalallah Dehqan Pages 67-81

    Many have blamed independent auditors for their immoral behavior. But much research has been done on the factors that influence these behaviors. One of the effective factors is the leadership style of audit firms. This study investigates the impact of genuine leadership dimensions on auditors' culture and behavior and its data collection tool was a questionnaire. The statistical population of this study consists of senior auditors in auditing institutes member of Iranian Society of Certified Public Accountants. To analyze the conceptual model and research hypotheses, structural equation analysis with least squares approach and PLS software was performed.Findings from the research findings show that not only genuine leadership dimensions (relationship transparency, institutionalized ethics, comprehensive information analysis and self-awareness) and ethical culture influence audit dysfunctional behaviors, but also genuine leadership dimensions indirectly through the institution's ethical culture. Influences audit dysfunctional behaviors. Therefore, the present study indicates that the leadership style and characteristics of managers and the culture of the firm influence the performance of audit ineffective behaviors. As a result, it is recommended that authorities pay more attention to corporate ethics and ethics in order to reduce and control ineffective audit behaviors.

    Keywords: authentic leadership, ethical culture, dysfunctional behaviors of auditors
  • Ali Mohamadikharajo, Nima Majedi *, Mehdi Naderinasab Pages 83-91
    One of the most reasonable approaches to reach optimal productivitly and development in the sport organizations is to have a defined plan and to identify the strategies to catch the organizational targets. The aim of this study was to deternine the sport for all strategies in Iran by SWOT method. this study was application in term of aim and nature and descriptive-analytical in terms of strategy. Firstly the current status of Iran sport for all climbing was studied and then a questionnaire with reliability (α=0.92). It was distributed among 85 people related to Iran for all climbing. The data were analyzed by descriptive statistics inculuding Chi-squared and Friedman test. Finally SWOT analysis model was applied. The matrix of internal and external (IE) factors revealed that the strategic position of sport for all in Iran was in weakness and threats (WT) area.13 strategies were determined by the TOWS Matrix ranked by QSPM Matrix and proposed. according to the location of sport for all of Iran in WT position, it seems that operating the proposed strategies can support this sport to leave current the critical situation towards a better place.
    Keywords: Sport for all, SWOT analysis, Internal Factor Evaluation, External Factor Evaluation, Iran