فهرست مطالب

پژوهش های جامعه شناسی معاصر - سال نهم شماره 16 (بهار و تابستان 1399)

نشریه پژوهش های جامعه شناسی معاصر
سال نهم شماره 16 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسین بنی فاطمه، فرهاد بیانی*، پروین علی پور صفحات 1-36

    صنعت خیال پردازی شامل استراتژی ها و عملکردهایی از سوی مدیران و برنامه ریزان شهری است که از این طریق تصور و خیال زندگی در یک شهر رو به توسعه را، که دارای استانداردهای جهانی است، برای شهروندان خلق می کند و از طریق این وهم سازی و خیال پردازی ها، شهروندان را از کاستی ها و نارسایی های شهری و مدنی غافل می سازد. هدف مقاله ی حاضر بررسی ماهیت صنعت خیال پردازی و کارکردهای آشکار و پنهان آن در جامعه و شکل دهی الگوهای ارزشی و رفتاری در مناطق مرزی، به ویژه، شهروندان شهر سقز است. به این منظور براساس پارادایم ریالیسم انتقادی و با استفاده از روش پژوهش اسنادی و با نمونه گیری هدفمند منابع لازم برای تبیین موضوع گردآوری شد. نتایج بررسی داده ها نشان داد این صنعت دو کارکرد مهم دارد که عبارت اند از «سرپوش گذاردن بر کاستی های شهر» و «مصرف گرایی». پدیده ی مصرف گرایی از طریق فرایندهای «اغوا» و «بمباران نشانه» منجر به «توده ای سازی جامعه»، «تضعیف اندیشه ورزی انتقادی» و در نهایت «بازتولید سلطه ی هژمونیک» سیاست های صنعت خیال پردازی شده است. این سلطه ی هژمونیک نیز به نوبه ی خود مدیریت شهری ضعیف و ناکارآمد را بازتولید و تثبیت می کند.     از نظر اجتماعی این تلاش ها برای سرپوش گذاری بر چالش ها و نواقص شهر، از طریق بر برپا کردن بناها و مراکز تفریحی و تجاری که فقط رنگ و لعاب بیرونی جذابی دارند و از درون تهی هستند، چیزی جز افزایش بی اعتمادی اجتماعی، بی تفاوتی مدنی و تضعیف هویت ملی در میان مرزنشینان ندارد.

    کلیدواژگان: مناطق مرزی، صنعت خیال پردازی، مصرف گرایی، توده ای کردن جامعه، سلطه ی هژمونیک
  • آدینه ادیب، باقر ساروخانی*، منصور وثوقی صفحات 37-60
    مقاله حاضر با هدف تبیین جامعه شناختی رضایت از زندگی براساس تعارض در ایفای نقش های چندگانه و پیامدهای فردی- اجتماعی آن در بین زنان متاهل شهرداری تهران در سال 1397 انجام شد. روش تحقیق پیمایشی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان زن متاهل شاغل در نواحی مختلف شهرداری شهر تهران در سال 1397 به تعداد 5600 نفر بود. نمونه آماری به روش تصادفی خوشه ای چندمرحله ای و با استفاده از فرمول کوکران 360 نفر انتخاب و موردمطالعه قرار گرفتند. در تدوین چارچوب نظری از نظریه تعارض نقش گرینهاوس و بیوتل (1985)، رویکرد کمیابی و انباشتگی و نظریه امتداد بهره گرفته شد. ابزار اندازه گیری پرسشنامه محقق ساخته بود. جهت سنجش اعتبار پرسشنامه از اعتبار محتوایی و جهت سنجش پایایی پرسشنامه از آلفای کرونباخ استفاده شد که برای همه متغیرها بالای 7/0 به دست آمده و مورد تایید قرار گرفت. رضایت از زندگی زنان در سطح متوسط و 53% گزارش شد. نتایج رگرسیون چندگانه و تحلیل مسیر نیز نشان داد: تعارض در ایفای نقش های چندگانه به​همراه استرس کاری، فرسودگی جسمی، تعجیل و تاخیر در کارها، درگیری خانوادگی، کاهش حمایت های اجتماعی در خانه و محل کار، کاهش رضایت از شغل و ساختار قدرت در خانه در مجموع موجب کاهش رضایت از زندگی زنان می شوند که حمایت های اجتماعی، ساختار قدرت و رضایت از شغل تا حدی موجب تعدیل اثرات و پیامدهای منفی تعارض در ایفای نقش های چندگانه می شوند. بااین وجود؛ در مجموع تاثیر همه عوامل موردمطالعه به میزان 5/35% کاهش رضایت از زندگی زنان متاهل شاغل را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: تعارض در ایفای نقش های چندگانه، پیامدهای فردی - اجتماعی، رضایت از زندگی، زنان
  • جلیل کریمی*، وکیل احمدی، سیاوش قلی پور صفحات 61-91
    چندین دهه است که وجود و اهمیت «سرمایه اجتماعی» در کنار سایر انواع سرمایه، در تحلیل ها و برنامه ریزی های اجتماعی شناخته شده است؛ مقاله حاضر حاصل کنکاشی پیمایشی در باب این شکل از سرمایه است که با 450 مورد نمونه (واحد مشاهده و تحلیل شهروندان بالای 18 سال) در سطح شهر کرمانشاه انجام شده است. الگوی نظری برگرفته از آرای صاحب نظران این حوزه ازجمله، بوردیو، پاتنام، فوکویاما، کلمن و گرانووتر است. یافته های ما در ابعاد سرمایه اجتماعی نشان می دهد که در دو مولفه تعامل درون گروهی و تمایل به مشارکت اجتماعی، میزان شاخص در سطح مناسب و بالاتر از سایر ابعاد است. سطح سایر ابعاد (تعامل برون گروهی، اعتماد، مشارکت سازمان یافته و همیارانه) پایین تر بوده، نامناسب و حتی نگران کننده است. شاخص کل سرمایه اجتماعی در شهر کرمانشاه در سطح متوسط قرار دارد. تفاوت هایی در ابعاد مختلف سرمایه، در کل شهر و بر حسب مناطق در نتایج وجود داشته است، اما نتیجه کلی بیانگر متوسط بودن سطح سرمایه در همه محلات شهر است. در بعد تبیینی، متغیر تحصیلات بیش از سایر متغیرها (قومیت، جنسیت، شغل) با سطح سرمایه اجتماعی کل همبستگی داشته است.
    کلیدواژگان: اعتماد، تعامل، سرمایه اجتماعی، کرمانشاه، مشارکت
  • حامده خادم، مجتبی حمایت خواه* صفحات 93-116

    شیوع انجام رفتارهای نامناسب اخلاقی یکی از معضلاتی است که بیشتر از قبل در محیط های سازمانی بروز کرده و کیفیت ارایه خدمات و بهره وری سازمانی را تنزل بخشیده است. لذا امروزه نظام اداری و سازمانی بیشتر نیازمند کارکنانی است که نه تنها از جنبه های فنی و تخصصی بلکه از حیث فکری و اخلاقی نیز بهترین باشند. این موضوع به ویژه در مشاغل مرتبط با بخش خدمات درمان و بهداشت که مستقیما با مردم و زندگی آن ها سروکار دارند، از برجستگی و ضرورت بالایی برخوردار است. این مطالعه، با هدف بررسی ارتباط میان متغیرهای دینداری و اخلاق کار با روش پیمایشی انجام پذیرفته است. اطلاعات با استمداد از پرسشنامه بومی شده اخلاق کار پتی و دینداری کلارک و استارک از 200 نفر از کارکنان بخش خدمات و درمان دانشگاه علوم پزشکی جهرم به صورت نمونه گیری تصادفی جمع آوری گردیده است. برآوردهای آماری نشان داد که از بین ابعاد دینداری، بعد تجربی دینداری بالاترین میانگین (15/4 از 5) و بعد مناسکی کمترین میانگین (04/3 از 5) را در بین پاسخگویان داشته و میانگین دینداری در حد متوسط به بالا (میانگین ها 62/3 از 5) گزارش شده است. در خصوص وضعیت اخلاق کار نیز یافته ها حد مطلوبی از آن را نشان داده اند. ضریب همبستگی میان دینداری و اخلاق کار 334/0 برآورد گردیده که این مقدار در سطح 05/0 معنادار بوده است. همچنین از بین 4 بعد دینداری، دو بعد تجربی و اعتقادی دینداری به ترتیب بیشتری همبستگی را با اخلاق کار داشته اند. در مجموع متغیرهای تحقیق حدود 40 درصد از تغییرات اخلاق کار (14R2">) را تبیین می سازند. بدین اساس می توان گفت که سازمان های ما نیازمند افرادی هستند که هم از بعد ارزشی و اخلاقی سالم و متعهد بوده و هم از حیث علمی و فنی متخصص باشند.

    کلیدواژگان: دینداری، اخلاق کار، کارکنان، سازمان، مراکز درمانی
  • یوسف محمدی فر*، محمدرسول الماسی فرد صفحات 117-141

    در حالی که در بازه زمانی بین سال های 1384 تا 1397 نرخ بیکاری در کشور حدود 12 درصد و نسبتا ثابت است؛ این شاخص در برخی از استان ها ازجمله کرمانشاه، دارای نرخی صعودی بوده و از متوسط کشور فاصله زیادی گرفته است. مقاله پیش رو برگرفته از پژوهشی است که با هدف بررسی متغیرهای خاص تاثیرگذار بر تشدید این پدیده در استان کرمانشاه، با بهره گیری از روش کیفی به انجام رسیده است. برای شناسایی متغیرهای تاثیرگذار چهارده مصاحبه عمیق نیمه ساختارمند با خبرگان دانشگاه، دولت و بخش خصوصی در حوزه های مختلف جامعه شناسی، اقتصاد، مدیریت و علوم سیاسی صورت پذیرفت. کدگذاری داده ها براساس تحلیل محتوای کیفی، منتج به تعیین 345 رمز شد که در 45 مقوله و نهایتا در 6 عامل طبقه بندی شدند. سپس نتایج از طریق جلسات هم اندیشی و همچنین پرسشنامه ای محقق ساخته از طریق نمونه ای 109 نفری بررسی شد تا یافته های فاز قبلی پژوهش از نظر خبرگان، مورد بررسی و تبیین قرار گیرد. به صورت خلاصه یافته های این پژوهش موید این واقعیت است که مجموعه عواملی به صورت چندبعدی، چند متغیره و پیچیده موجب بروز و تشدید بیکاری در استان کرمانشاه شده اند؛ ازجمله این عوامل می توان به متغیرهای فرهنگی و اجتماعی، سیاسی- اداری، متغیرهای مدیریتی، عوامل سطح بنگاه و عوامل اقتصادی اشاره کرد که در طیفی از تاثیرگذاری مستقل یا درهم تنیده ایفای نقش می کنند. آنچه حایز اهمیت است لزوم بازنگری و تغییر جدی در حوزه متغیرهای سیاسی اداری در ایفای نقش دولت برای کنترل بیکاری در این استان است؛ چراکه نتایج مطالعه نشان داده است که از یک سو حوزه سیاسی- اداری در ایفای نقش ذاتی خود در زمینه موردمطالعه، دچار ناکارآمدی بوده و ناخواسته خود نقش تسهیل گر برای تعمیق بیکاری را ایفا می کند و از سوی دیگر این حوزه توان و مسئولیت هدایت، سیاست گذاری و اثرگذاری بر متغیرهای مختلف تاثیرگذار بر اشتغال را داراست.

    کلیدواژگان: بیکاری، اشتغال، کرمانشاه، عوامل بیکاری
  • محمد مهاجری، ابوالقاسم حیدرآبادی*، علی رحمانی فیروزجاه صفحات 143-160
    تغییرات اجتماعی و اقتصادی در سطوح و ابعاد مختلف، تغییرات عمده ای را در سبک زندگی افراد جامعه ایجاد کرده است. انتخاب غذا مسئله ای چندوجهی، پویا، زمینه مند، چند سطحی، هماهنگ و یکپارچه و درعین حال متنوع است. پایگاه اجتماعی، سرمایه اقتصادی و مولفه های تشکیل دهنده آن ها، ازجمله متغیرهای مربوط به مصرف غذا هستند. در این مقاله به بررسی تاثیر سرمایه های اجتماعی و اقتصادی بر انتخاب غذای شهروندان تهرانی با روش پیمایش و با استفاده از ابزار پرسشنامه پرداختیم. به این منظور با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای پرسشنامه ای میان 384 نفر از شهروندان تهرانی بالای 15 سال توزیع شد و براساس نتایج به دست آمده، 7/55 درصد شهروندان تهرانی دارای سرمایه اجتماعی متوسط، 9/28 درصد دارای سرمایه اجتماعی زیاد و همچنین 4/15 درصد آنان نیز دارای سرمایه اجتماعی کم هستند. همچنین 2/60 درصد پاسخگویان دارای سرمایه اقتصادی کم، 7/30 درصد دارای سرمایه اقتصادی متوسط و 1/9 درصد شهروندان تهرانی نیز دارای سرمایه اقتصادی زیاد هستند. همچنین از نظر طبقه اجتماعی نتایج نشان داد، 4/54 درصد شهروندان دارای طبقه اجتماعی متوسط، 3/32 درصد دارای طبقه اجتماعی پایین و 3/13 درصد هم دارای طبقه اجتماعی بالا هستند. نتایج مدل معادلات ساختاری همچنین نشان داد؛ میزان سرمایه اجتماعی، سرمایه اقتصادی و طبقه اجتماعی افراد در انتخاب الگوی غذایی آنان موثر است، به گونه ای که افراد با سرمایه اجتماعی و سرمایه اقتصادی بیشتر و طبقه اجتماعی بالاتر، الگوی غذایی سالم تری را انتخاب کرده اند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه اقتصادی، الگوهای غذایی، شهر تهران
  • محسن نیازی، زهرا نوری*، سید سعید حسین زاده، یعقوب سخایی صفحات 161-182
    در دهه های اخیر، هویت اجتماعی به عنوان مولفه ی کلیدی جامع ه شناسی موردتوجه صاحب نظران و اندیشمندان اجتماعی قرار گرفته است. در شکل گیری هویت اجتماعی عوامل متعددی نقش دارند، که سبک زندگی با ارایه ی روش های زندگی، تغذیه، خرید، گذران اوقات فراغت، مدیریت بدن و مانند آن، به شکل گیری هویت اجتماعی منحصربه فرد یک جامعه و گروه منجر گردید و هویت اجتماعی نیز بر گزینش سبک زندگی خاص آن گروه و جامعه تاثیرگذار بوده و افراد با هویت اجتماعی مشترک، واجد سبک زندگی مشابه ی می گردند. در سال های اخیر مطالعات متعددی در این زمینه به منظور بررسی ارتباط بین این دو متغیر انجام گرفته است. این پژوهش قصد دارد با استفاده از روش فراتحلیل به مطالعه و بررسی پژوهش هایی که در بین سال های 1388 تا 1398 انجام گرفته اند، بپردازد. در این پژوهش پس از غربالگری، تعداد 11 مقاله و پژوهش، نمونه گیری شده و سپس با ورود کدها به نرم افزارCMA ، مشاهده شد که این مطالعات در مجموع همگن بوده و بر وجود این ارتباط تاکید دارند. اندازه اثر به دست آمده حدود 34 درصد است که بیانگر همبستگی در حد متوسط بین متغیرهای هویت اجتماعی و سبک زندگی است. خطای انتشار توسط همبستگی بگ و مزومدار، اگر،N ایمن از خطای روزنتال و نمودار قیفی مورد آزمون قرار گرفت که درنهایت، سوگیری انتشار در مطالعات انجام گرفته مشاهده نشد. در این پژوهش، منطقه ی جغرافیایی به عنوان متغیر تعدیل گر موردبررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، هویت اجتماعی، منطقه جغرافیایی، فراتحلیل
  • سید حسین سراج زاده*، فرشاد محمدی، مریم جامه شورانی صفحات 183-207

    در سال های اخیر مساله امنیت اجتماعی موردتوجه پژوهشگران اجتماعی قرار گرفته و شمار زیادی از پایان نامه ها و مقالات و طرح های پژوهشی درباره آن انجام شده است. در این پژوهش ها متغیرهای گوناگونی به عنوان عوامل مرتبط با امنیت اجتماعی موردبررسی قرار گرفته اند، شمار زیاد تحقیقات انجام شده درباره این موضوع زمینه را برای انجام فراتحلیلی در زمینه امنیت اجتماعی فراهم می آورد تا بدین وسیله ترکیب و تلفیقی مناسب از پژوهش های انجام شده به دست آید و فهم جامع تر و دقیق تری از موضوع، نظریات تبیین کننده، سنجه های آن و عوامل مهم و موثر در امنیت اجتماعی جامعه ایرانی حاصل شود تا بتوان به راهکارهای عملی برای بهبود سطح امنیت اجتماعی دست یافت. به همین منظور در این پژوهش، با در نظر گرفتن امکانات عملی و محدودیت های زمانی، 47 مورد (30 مقاله و 17 پایان نامه) از مطالعات انجام شده در زمینه ی امنیت اجتماعی، در فاصله ی سال های 1380 تا 1392 موردبررسی قرار گرفته و اطلاعات لازم با استفاده از چک لیست، استخراج شده و به وسیله نرم افزار CMA  تحلیل شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که بیشترین تعداد پژوهش ها در فاصله ی سال های 1388 تا 1392 (40 مورد، 85.1 درصد) انجام شده است، در پژوهش ها تنوع زیادی وجود داشته و نظریه های بوزان، گیدنز، پارسونز، ویور و دورکیم بیشترین فراوانی را داشته اند. به علاوه از میان ابعاد امنیت اجتماعی، به ترتیب امنیت جانی، امنیت مالی و امنیت گروهی بیشترین فراوانی را دارند. در میان متغیرهای موردمطالعه، اعتیاد، تجربه غیرمستقیم جرم، شبکه های اجتماعی، پایگاه اجتماعی - اقتصادی، رعایت هنجارهای اجتماعی، به ترتیب دارای بیشترین میزان اندازه اثر در امنیت اجتماعی بودند.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، فرا تحلیل، امنیت جانی، امنیت مالی و امنیت گروهی
  • بهرام نیک بخش* صفحات 207-234
    در پژوهشحاضر، تاثیر میزان سرمایه اجتماعی بر رویگرایشات سیاسی اعتدال گرایی و اصولگرایی شهروندان استان خوزستان موردبررسی قرار گرفت. برای آنالیز داده ها از آزمون های،تحلیل F و تحلیل رگرسیون ترتیبی و تحلیل حداقل مربعات جزییبراساس نرم افزارSPSS و PLS-SAMART3استفاده شد. همچنین سنجش گرایشات سیاسی اعتدال گرایی و اصولگرایی شهروندان استان خوزستان برحسب میزان سرمایه اجتماعی طی سه دوره انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران (1376 لغایت 1392)، طراحی و تحلیل گردید. جامعه آماری پژوهش حاضر شهروندان بالای 36 سال استان خوزستان و نمونه آماری تعداد 1920 نفر در شهرستان های دارای جمعیت بیش از 110.000 نفر جمعیت بوده که جهت کسب دیتای آماری از ابزار ساختارمند پرسشنامه با روش طبقه بندی متناسب با حجم استفاده گردید. در این راستا برای به دست آوردن میزان VALIDITY داده ها، معیار سازه ای و معیار توافق تجربی به شکل نرمال بکار گرفته شد. با استفاده از نتایج پژوهش مشخص گردید که دوگانه گرایشات سیاسی اعتدال گرایی و اصولگرایی شهروندان خوزستانی به صورت معناداری از میزان سرمایه اجتماعی نواحی مختلف متاثر و دارای همبستگی آشکاراست. به جز متغیر سن ارتباط معنادار بین دوگانه گرایشات سیاسی و میزان سرمایه اجتماعی برحسب متغیرهای جمعیت شناختی نظیر جنس، قومیت، سکونت و شاخص SESتایید گردید. همچنین عقربه قطب نمای گرایشات سیاسی نشان داد که بیشترین تعلقات سیاسی متاثر از سرمایه اجتماعی به شکل مستقیم، مربوط به گرایشات سیاسی اعتدال گرایی شهروندان خوزستانی است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، گرایشات سیاسی، انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران، استان خوزستان
  • همایون مرادخانی*، محمدتقی سبزه ای، زهره محمدبیگی صفحات 235-259

    در پژوهش حاضر، تلاش شده تا به چگونگی سوژه شدن زنان ایلام در جامعه مصرفی و نحوه ی تولید سوبژکتیویته های زنانه در این جامعه پرداخته شود. چارچوب نظری اتخاذ شده برای پاسخ به این پرسش ها ریشه در آرای ژان بودریار و زیگمونت باومن دارد. روش انجام پژوهش از نوع کیفی و به شیوه ی موردپژوهی ابزاری است، به نحوی که چارچوب نظری مشخص کننده و تعیین کننده موارد تحقیق است. نمونه گیری به صورت هدفمند بوده و با 20 نفر از زنان در دو طیف همنوا و ناهمنوا در جامعه مصرفی شهر ایلام مصاحبه به عمل آمده است. براساس یافته های این پژوهش می توان گفت جامعه ی مصرفی، با فشار به زنان شهر ایلام برای همنوایی با جامعه ی مذکور، تنهایی و در حاشیه ماندن را برای زنان رقم زده است. به نظر می رسد چنین نظامی با سرکوب زنان ناهمنوا و اغوای زنان همنوا، سوژه هایی مصرف ‍گرا و همنوا تولید و خلق می کند و همزمان آن ها را در یک نظام رویت پذیری ادغام می کند.

    کلیدواژگان: جامعه مصرفی، سوبژکتیویته های زنانه، نظام رویت پذیری، شهر ایلام
  • علی فیض اللهی*، سعید معیدفر، پروانه دانش، امیر ملکی صفحات 261-286
    خشونت، رفتاری آسیب زننده به دیگری است و تحقیقات مختلفی نقش متغیرهای اجتماعی را در وقوع آن نشان داده اند. خشونت در تمامی شکل های آن یکی از مسایل اجتماعی ایران امروز است. به طوری که آمارهای مربوط به جرایم خشن در دهه ی گذشته و نیز نتایج تحقیقات نشان می دهند که جرایم خشونت آمیز در سال های اخیر به اشکال و صور متعدد افزایش یافته است. لذا این پژوهش با هدف تبیین جامعه شناختی جرایم خشونت آمیز براساس مولفه های نظریه آنومی نهادی طراحی شده است تا در پرتو آن، تبیینی از جرایم خشن را ارایه دهد. در این پژوهش، با استفاده از روش تحلیل ثانویه، داده های استانی دو دهه اخیر مربوط به نهادهای اجتماعی و جرایم خشونت آمیز مورد تحلیل قرار گرفته اند. یافته های تحقیق نشان می دهند که حمایت تجربی از رویکرد نظریه آنومی نهادی در ایران در حد متوسطی است و در بین سازه های تعریف شده برای تبیین جرایم خشونت آمیز، اختلال و ضعف نهاد خانواده و اختلال در نهاد اقتصاد بیشترین تاثیر را دارند؛ اما احتمالا متغیرهای آشکار انتخاب شده برای سنجش میزان ضعف در دو نهاد دیگر، توان تبیین کافی نداشته اند. نتیجه ی تحقیق، گزاره های نظریه آنومی نهادی مبنی بر بالا رفتن میزان جرایم خشونت آمیز در نتیجه ی ضعیف شدن نهادهای غیراقتصادی را تایید می کند. بدین معنا که رابطه نهادهای غیراقتصادی با جرم مثبت بوده است. در نتیجه می توان گفت که نتایج نشان دهنده ی اختلال و ضعف نهاد خانواده و نیز اختلال در نهاد اقتصاد بر تعادل نهادی قدرت است و می توان ادعا نمود که جامعه ایران با نوعی ناموزونی و عدم تعادل نهادی قدرت و به تبع آن رشد جرایم خشن مواجه است.
    کلیدواژگان: جرائم خشونت آمیز، آنومی نهادی، تعادل نهادی قدرت، سرقت، قتل
  • ولی بهرامی*، محسن شاطریان، بهروز بهروزیان صفحات 287-313

    پژوهش حاضر با هدف بررسی و مقایسه عوامل جامعه‌شناختی موثر بر طرد دانش‌آموزان ایرانی و افغانستانی دوره‌ دوم متوسطه شهر کاشان انجام شده است. دراین پژوهش از دو رهیافت روش شناختی کمی (با ابزار پرسشنامه) و کیفی (با ابزار مصاحبه نیمه‌ساختار یافته) بهره گرفته شده است.در بخش کمی حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه‌گیری خوشه‌ای توام با طبقه‌بندی، برابر با 340 نفر برآورد گردید و در بخش کیفی نیز 15 مصاحبه نیمه‌ساختار یافته جهت مطالعه اکتشافی و تعمیق نتایج انجام شده است. یافته‌های توصیفی بیانگر آن است که میانگین نمره‌ی طرد اجتماعی دانش‌آموزان در سطح متوسط به بالا (83/2) است که در مجموع میانگین‌ طرد اجتماعی پسران و دختران افغانستانی بیشتر از پسران و دختران ایرانی است. نتایج حاصل از تجزیه‌وتحلیل داده‌ها نشان داد که هرچند بین کیفیت زندگی، مشارکت اجتماعی و تبعیض اجتماعی دانش‌آموزان ایرانی با دانش‌آموزان افغانستانی تفاوت معناداری وجود دارد، اما بین سرمایه فرهنگی آن‌ها با یکدیگر تفاوت معناداری وجود ندارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که در بین گروه پسران ایرانی و افغانستانی، مشارکت اجتماعی و در بین دختران ایرانی و افغانستانی متغیر تبعیض اجتماعی بیشترین تاثیر را بر طرد اجتماعی آنها دارد. همچنین یافته‌های حاصل از بخش کیفی موجب عمق بخشی و تبیین بیشتر نتایج کمی شد. استدلال نهایی مقاله این ‌است که طرد اجتماعی دانش‌آموزان، پدیده‌ای چند بعدی، پیچیده و پنهان است. بسترسازی برای افزایش مشارکت اجتماعی و کاهش تبعیض های اجتماعی ازجمله مهم‌ترین راهبردهای مقابله ای در مسئله طرد اجتماعی است که مستلزم تعامل بین نهادی و مشارکت نظام آموزش و پرورش با نهاد خانواده و کنشگران نظام آموزشی است.

    کلیدواژگان: طرد اجتماعی، تبعیض اجتماعی، مشارکت اجتماعی، سرمایه فرهنگی، قومیت، دانش آموزان
|
  • Hossein Banifatmeh, Farhad Bayani *, Parvin Alipour Pages 1-36

    Imagineering includes strategies and practices of urban planners and managers who create living imagination in developing cities through strategies for citizens. Citizens are also unaware of urban deficiencies and shortcomings of Imagineering. The present paper set to study Imagineering and its apparent and hidden functions in forming values and behavioral patterns of Saqqez citizens, Iran. In order to reach this goal, based on critical realism approach, we used the study documents and purposive sampling.  Imagineering has two important functions: covering urban mismanagement and Consumerism. Consumerism leads to mass society, reduction of critical thinking, and reproduction of hegemonic domination. Consumerism creates these phenomena through seduction and the bombardment of a signs. Also, hegemonic domination reproduces ineffective urban administration. Socially, these attempts to cover the city's challenges and disadvantages by relying on the construction of recreational and commercial centers they only have an outer attraction and are inwardly out of place it only raises social distrust, civil indifference and undermines national identity among the border people.

    Keywords: Border Areas, Imagineering, consumerism, mass society, hegemonic domination
  • Adineh Adeeb, Bagher Saroukhani *, Mansour Vosoughi Pages 37-60
    The present article was done with the aim of sociological specification of life satisfaction on the bases of multiple role-playing conflict and its individual- social consequences among female employees of Tehran municipality in 2018. The method of this research is survey descriptive and the statistical society were all married female employees in different districts of Tehran municipality in 2018; who were 5600 people and among them 360 employees were selected and studied in random cluster multi-stage method through Cochran formula. The theoretical framework of the study was developed through Greenhous and Beutell (1985) conflict theory, rare and accumulation approach and extension theory. Researcher`s self-made questionnaire was used as the instrument of the study. The validity of the questionnaire was content validity and the reliability was gained through Cronbach’s alpha, which was more than 0.7 for all variables and approved. Women`s quality of life was in average level and reported 53%. The results of multiple regression and path analysis revealed that multiple role-playing conflict alongside job stress, physical burnout, rush and delay at affaires, family quarrel, social support reduction at home and office, job satisfaction reduction and power structure at home, cause the reduction of women`s life satisfaction. Social supports, power structure and job satisfaction to some extent effect on balancing negative effects of multiple role-playing. However, all variables specify 35.5% of married female employees` life satisfaction reduction.
    Keywords: Multiple Role-Playing Conflict, Individual- Social Consequences, Life Satisfaction, women
  • Jalil Karimi *, Vakil Ahmadi, Siawash Ghpolipoor Pages 61-91
    For Some Decades, Importance of ‘Social Capital’, beside of other Form of capital has known. This article includes some findings of a Survey of Social Capital in Kermanshah city. This survey is quantitative and has did on 450 people (from 18 to up) of this society, as a sample. Regarding the Social Capital Theories, specially Ideas of Bourdieu, fukuoyama, Putnam, Colman and Granovetteer, we design a model with a four dimension: Interaction Networks, Trust, Contribution, Values and Norms. Results of the research show that in two aspects of ‘Internal interaction’ and ‘social contribution’, the situation is good; But, in other dimensions of social capital, results are not suitable and even are reason for worry. In general, scale of total social capital index is median. However, the results in some dimension, and in some area of city are different. Education, among other Demographic variable, has been most effective agent on Social Capital or its components.
    Keywords: Contribution, Interaction, Kermanshah, social capital, Trust
  • Hamedeh Khadem, Mojtaba Hemayatkhah * Pages 93-116

    The prevalence of morally inappropriate behaviors is one of the problems that has been more prevalent in organizational environments and has reduced the quality of service delivery and organizational skills. so today administrative and organizational systems need employees not only from technical and technical aspects but also in intellectual and moral aspects. This is particularly important, especially in jobs related to the care and health services sector, which deals directly with the people and their lives    This study aims to investigate the relationship between the religiosity variables and the work ethic with the survey method. data were collected by a standardized questionnaire of work ethics of pitty 's work ethic and clark and stark 's religiosity were randomly collected from the staff of jahrom university of medical sciences. statistical estimates showed that between religiosity dimensions, the empirical dimension of religiosity was highest (4/15 from 5) and then the ritual dimension lowest mean among the respondents and average religiosity was reported (mean 3/62 from 5). in particular, the work ethics situation also showed a satisfactory number of findings. correlation coefficient between religiosity and work ethics was 0.334 and this value was significant at the level of 0.05. also, among the dimensions of religiosity two dimensions of religiosity and religiosity have more correlation with work ethic. In sum, research variables account for about 40% (R2) of changes in work ethic. On this basis, we can say that our organizations need people who are both healthy and committed to value and ethical issues, as well as scientific and technical specialists.

    Keywords: religiosity, work ethic, staff, Organization, health centers
  • Yousef Mohamadifar *, MohammadRasool Almasifard Pages 117-141

    The unemployment rate in the Iran between 1384 until 1397 (solar calendar) was about 12 percent and was relatively stable; however, some provinces, including Kermanshah, had a rising rate outside the general trend, far from the country's average. This article is based on a research that has been conducted with the aim of investigating specific variables affecting the exacerbation of unemployment in Kermanshah province using qualitative research interview research method. Fourteen in-depth semi-structured interviews with university, government and private sector experts were conducted to identify the influential variables in various areas of economics, sociology management and political science. Coding of the data based on qualitative content analysis of the interviews resulted in 345 coding that were categorized into 45 categories and finally to 6 factors. The results were then analyzed through consultation sessions as well as a researcher-made questionnaire through a sample of 109 individuals to evaluate the findings of the expert interviews. In summary, the findings of this study confirm the fact that a multidimensional, multivariate and complex set of factors have led to and exacerbated unemployment in Kermanshah province, including cultural, social, political-managerial variables, and firm-level factors and economic factors. They play a range of independent or intertwined influences. What is important is the need for a serious revision and change in the field of bureaucratic political variables to play a role in controlling unemployment in the province, as the results of the study show that the political sphere has been inefficient and unwanted in playing its intrinsic role in the case study. It itself plays a facilitating role in deepening unemployment and on the other hand, the government has the power and responsibility to guide, policy and influence the various areas affecting employment.

    Keywords: Unemployment, Kermanshah, Social, Cultural Factors
  • Mohammad Mohajeri, Abolghasem Heydar Abadi *, Ali Rahmani Firoozjah Pages 143-160
    Social and economic changes at different levels and dimensions have made major changes in the lifestyle of individuals in society. Food selection is a multifaceted, dynamic, contextual, multilevel, coordinated and integrated and at the same time diverse issue. Social status, economic capital, and their constituent components are among the variables associated with food consumption. In this article, we examined the effect of social and economic capital on food selection of Tehran citizens by survey method and using questionnaire tools. For this purpose, a questionnaire was distributed among 384 citizens of Tehran over 15 years of age using multi-stage cluster sampling method and based on the resulting results, 55.7% of Tehran citizens with average social capital and 28.9% had High social capital and 15.4 % of them have low social capital. Also, 60.2% of respondents have low economic capital, 30.7% have average economic capital and 9.9% of Tehran citizens have high economic capital. Also, in terms of social class, the results showed that 54.4% of citizens have a middle social class, 32.3% have a low social class and 13.3% have a high social class. The results of the structural equation model also showed; The level of social capital, economic capital and social class of individuals is effective in choosing their food pattern, so that people with higher social capital and economic capital and higher social class have chosen a healthier food pattern.
    Keywords: social capital, economic capital, Food Patterns, Tehran
  • Mohsen Niazi, Zahra Nouri *, Saied Hossein Zade, Yaqub Sakhaie Pages 161-182
    In recent decades, social identity has regarded by social theorists as one of the key component in sociology. There are variant factors that play important role In formation of social identity; according to studies in this field, life style has recognized as affected and affecting variable.In recent years, different studies have done to recognize the relationship between these variables. The purpose of this study is evaluation of these studies during1388 to1398. In this study11studies were sampled after screening, then by entering codes to CMA, homogeneity and relationship have observed. The obtained effect size is about34 percent that indicated the average relationship between social identity and lifestyle. Publication bias by Begg and Mazumdar rank correlation, Egger, fail-safe N and funnel plot was examined. Finally, publication bias wasn’t observed in these studies. Geographical location was evaluated as an equalizer variable. According to this study, Babolsar with effect size (0/870) indicates the most, and Roudehen with effect size (0/067) indicates the least relationship between these two variables.
    Keywords: Lifestyle, Social Identity, geographical location, meta analysis
  • Hossein Serajzadeh *, Farshad Mohammadi, Maryam Jameh Shoorany Pages 183-207

    In recent years, the issue of societal security has been considered by social researchers and a large number of dissertations, articles and research projects have been conducted on it. In these studies, various variables have been studied as factors related to societal security, and the large number of studies conducted on this subject provides the basis for meta-analysis in the field of societal security.    In order to obtain a suitable combination of the researches and to gain a more comprehensive and accurate understanding of the subject, explanatory theories, its criteria, and important and effective factors in the societal security of the Iranian society so that practical solutions can be found to improve the level of societal security.    Therefore, in this study, considering the practical possibilities and time constraints, 47 cases (30 articles and 17 dissertations) of studies conducted in the field of societal security between 2001 and 2013 have been reviewed and the necessary information It was extracted using a checklist and analyzed by CMA software.    The results show that the highest number of researches has been done between 2009 and 2013 (40 cases, 85.1%), there is a great variety in researches and the theories of Buzan, Giddens, Parsons, Weaver and Durkheim have the highest frequency. In addition, among the dimensions of societal security, life security, financial security and group security have the highest frequency. Among the studied variables, addiction, indirect crime experience, social networks, socio-economic status, observance of social norms, respectively, had the highest effect size on social security.

    Keywords: Societal security, Meta-analysis, life security, financial security, and group security
  • Bahram Nikbakhsh * Pages 207-234
    In the present study, the effect of social capital on the political tleaning of moderation and fundamentalism of the citizens of Khuzestan province was examined. In this regard, the polarization of the political tendencies of reformism and fundamentalism of the citizens during the 3 elections of the Islamic Republic of Iran (1997, 2005 and 2013) was designed and analyzed according to the amount of social capital. Data analysis was assisted by regression tests, F analysis, T test, and structural equation analysis in the form of SPSS and PlS- Smart software. The statistical population of this study was the citizens of Khuzestan province and the statistical sample of 5 cities had a population of more than 100,000 people. The necessary information was collected using a questionnaire and a possible multi-stage method. Then, to obtain the validity or validity of the data, the SVR criterion and the experimental criterion criterion were used as standard. Using the results of the study, it was found that the dichotomy of moderation and fundamentalist political tendencies is completely influenced by the amount of social capital in different areas of the statistical community and a significant relationship between this type of political leaning and social capital was confirmed according to demographic variables. . Also, the compass index of political leanings showed that the highest and lowest political affiliations affected by social capital were seen in the political tendencies of moderation of the citizens of Khuzestan, respectively.
    Keywords: social capital, political leanings, presidential elections, Khuzestan province
  • Homayoun Moradkhani *, MohammadTaghi Sabzeei, Zohre Mohammadbeyghi Pages 235-259

    In this study, it is attempted to investigate the process of becoming a subject of Ilam women in the consumer society and the creation of feminine subjectivities in this society. The theoretical framework adopted to answer these questions is rooted in the views of Jean Baudrillard and Sigmund Baumann. The research method is qualitative and the case study approach is a tool, so that the theoretical framework defines and determines the research cases. Sampling was purposive and interviews were conducted with 20 women in both the homogenous and non-homogeneous populations of the consumer community of Ilam. According to the findings of this study, it can be said that the consumer society, by pushing the women of Ilam city to conform to the society, has made it possible for women to be alone and marginalized. Such a system seems to produce and create consumerist and homogenous subjects by suppressing inhumane and seductive women and simultaneously integrating them into a visible system.

    Keywords: Consumer Society, Female Subjectivities, Visibility System, Ilam City
  • Ali Faizolahi *, Saeed Moidfar, Parvaneh Danesh, Amir Maleki Pages 261-286
    Violence is a behavior that is harmful to another, and various studies have shown the role of social variables in its occurrence. Violence in all its forms is one of the social problems of Iran today. So that the statistics of violent crimes in the last decade as well as the results of research show that violent crimes have increased in various forms in recent years. Therefore, this study has been designed provide a sociological explanation of violent crimes based on the components of institutional anomie theory categories in order to provide an explanation of violent crimes in its light. In this study, using the secondary analysis method, the provincial data of the last two decades related to social institutions and violent crimes have been analyzed. Findings show that empirical support for the approach of institutional anomie theory in Iran is moderate and among the structures defined to explain violent crime, disruption and weakness of the family institution and economic dominance have the greatest impact. But the explicit variables selected to measure weakness in the other two institutions may not have been sufficiently explained. The research confirms the statements of the institutional anomie theory that the rate of violent crime increases as a result of the weakening of non-economic institutions. This means that the relationship between non-economic institutions and crime has been positive. As a result, it can be said that the results show the disorder and weakness of the family institution and the dominance of the economic institution over the institutional balance of power and it can be claimed that Iranian society is facing a kind of institutional imbalance and consequent growth of violent crimes.
    Keywords: violent crimes, institutional anomie, balance of institutional power, theft, murder
  • Vali Bahrami*, Mohsen Shatereyan, Behrooz Behrooziyan Pages 287-313

    The aim of this study was to investigate and compare the social factors affecting the exclusion of Iranian and Afghan high school students in Kashan. In this study, two methodological quantitative (questionnaire) and qualitative (semi-structured interviews) were used. In the quantitative part, the sample size was estimated to be 340 people using Cochran formula and cluster sampling method, and in the qualitative section, 15 semi-structured interviews were conducted for exploratory study and deepening of the results. The descriptive findings stated that the mean score of social exclusion of students was in the middle to high level (2.83), which in general, the average social exclusion of Afghan boys and girls was higher than that of Iranian boys and girls. The results of data analysis showed that although there is a significant difference between quality of life, social participation and social discrimination of Iranian students with Afghan students, there is no significant difference between their cultural capital and each other. Regression results also showed that among Iranian and Afghan boys, social participation and social discrimination among Iranian and Afghan girls had the greatest impact on their social exclusion. Also, the findings of the qualitative section confirm the quantitative results of the research. The final argument of the paper is that the social exclusion of students is a multi-dimensional, complex and hidden phenomenon. Providing a platform for increasing social participation and reducing social discrimination is one of the most important coping strategies in the issue of social exclusion, which requires inter-institutional interaction and the participation of the education system with the family institution and the activists of the educational system.

    Keywords: Social Exclusion, Social Discrimination, Social participation, Cultural Capital, Ethnicity Students