فهرست مطالب

نشریه اقتصاد دفاع و توسعه پایدار
پیاپی 6 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • باقر ادبی فیروزجایی صفحات 11-30

    هدف از این مطالعه شناسایی و استخراج آسیب ها و مشکلات صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران و ارایه راهکارهایی جهت استحکام بخشی به وضعیت مالی این صندوق است. در این ارتباط از روش مطالعات اسنادی، پیمایشی و مدل آماری پیش بینی استفاده شده است. با بررسی های به عمل آمده مشخص شد که صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران همانند کلیه صندوق های بازنشستگی دولتی در ایران با شیوه مزایای معین کار می کنند و سازوکار آنها مبتنی بر نظام بدون ذخیره (PAYG)[1] است به طوری که مبنای اصلی تامین و پرداخت مستمری ها از محل حق بیمه های افراد شاغل (کسورات) است. از طرفی با توجه به اینکه نسبت پشتیبانی (نسبت تعداد بیمه شدگان اصلی به مستمری بگیران) در این صندوق کمتر از یک (حدود 0.85) است و از نسبت تعادلی (6) فاصله گرفته است، به وضوح می توان نتیجه گرفت که این صندوق با کسری مالی شدیدی روبرو است و برای تایید این بررسی های به عمل آمده بیانگر آن است که از سال 1390 تا کنون سهم عمده مستمری های پرداختی توسط دولت پرداخت می شود. در واقع سهم کمک دولت به این صندوق از بودجه دولت در طی یک دهه اخیر بیش از 6 برابر افزایش یافته است. یکی از راهکارهای اساسی برای جلوگیری از احتمال ورشکستگی صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح آن است که این صندوق به صورت مستقل فعالیت نماید و از حمایت کامل دولت خارج شود و برای این منظور صندوق نیازمند سرمایه اولیه مورد نیاز است که محدوده لازم برای افزایش سرمایه صندوق بر اساس مدل ارزش در معرض ریسک (VaR)[2] قابل برآورد است که در این مطالعه به آن پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح، سیستم بدون ذخیره (PAYG)، مستمری، ارزش در معرض ریسک
  • همایون رنجبر، محسن خداپرست * صفحات 31-51

    انرژی های نو در جهان امروز مورد توجه بسیاری از کشورهای پیشرفته به عنوان جایگزینی برای انرژی های فسیلی قرار گرفته است. انتظار اتمام منابع انرژی های فسیلی و آلودگی ناشی از استفاده از این نوع انرژی ها دو دلیل عمده تقویت جایگاه انرژی های نو در بخش انرژی کشورهای جهان می باشد. کشور ایران نیز به جهت کاهش وابستگی خود به منابع انرژی فسیلی و کاهش آلودگی های ناشی از مصرف آن ها به سمت استفاده از این انرژی ها روی آورده است هرچند فضای ارتقای استفاده از انرژی های نو همچنان قابل گسترش است. در این مطالعه به دلیل اهمیت روز افزون انرژی های نو تلاش شده است تا اثر آن در بعد تازه ای از کشور مورد بررسی قرار گیرد. تاثیر مصرف انرژی های نو بر امنیت ملی ایران موضوع این مقاله می باشد. بدین منظور با تقسیم امنیت ملی به چهار بعد اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و انرژی اثر مصرف انرژی های نو بر هر یک از این ابعاد امنیت ملی با استفاده از روش خود رگرسیون برداری مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج بدست آمده نشان می داد که مصرف بیشتر انرژی های نو موجب ارتقای هر چهار بعد امنیت ملی شده و در نتیجه موجب بهبود امنیت ملی ایران می شود.

    کلیدواژگان: امنیت ملی، انرژی های نو، امنیت اقتصادی، امنیت اجتماعی، خود رگرسیون برداری
  • آرمان آذرلی، علیرضا ارشادی یامچی * صفحات 53-72

    ادوات و تسلیحات نظامی از مشخصه های قدرت نظامی و قدرت نظامی از ملزومات اساسی اقتدار و امنیت سیاسی و اقتصادی هر کشور مستقل است. هر کشوری برای تامین امنیت اقتدار و منافع ملی خود اقدام به تامین سلاح کرده و در میادین مختلف به نمایش اقتدار می پردازد؛ اما تامین سلاح، به ویژه در منطقه جنوب غربی آسیا، به شکل گیری بازاری منجر شده است که داغ بودن آن، منافع گروه ها و اشخاصی را تامین می کند که تنش نظامی و سیاسی در منطقه را در راستای منافع خود یافته اند.  در این پژوهش پس از مطالعه صنعت دفاع و شناخت ساختار کلی بازار جهانی دفاع، با بررسی ساختار بازار تسلیحات نظامی خاورمیانه با استفاده از شاخص های CR، هرفیندال و رزنبلوت، به بررسی قدرت بازاری بالقوه عرضه کنندگان و موانع ورود طبیعی و استراتژیک بازار و خواستگاه ایجاد آنها پرداخته شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد ساختار انحصاری حاکم بر بازار تسلیحات نظامی خاورمیانه، نه در نتیجه صرفه های ناشی از مقیاس تولید که بلکه متاثر از نهادها و زیرساخت های حاکم بر ساختار بازار و همچنین ناشی از سیاست ها و روابط بین الملل دولت ها و قدرت های منطقه، شکل گرفته است. همچنین انتظار می رود در آینده کشورها یا کمپانی های سازنده سلاح فاقد مزیت های رقابتی، جایگاهی در این بازار نداشته باشند. در حال حاضر بیشترین واردات سلاح در منطقه از مبدا ایالات متحده آمریکا بوده و تحرکات اقتصادی-سیاسی خبر از احتمال پر رنگ تر شدن حضور چین در آینده ی این بازار می دهد.

    کلیدواژگان: صنعت دفاع، ساختار بازار، سهم بازار، قدرت بازاری
  • سید امین منصوری *، سید مرتضی افقه صفحات 73-98

    تحقق رشد پایدار در دنیای به شدت متلاطم و متغیر امروز، مستلزم شناخت و به کارگیری ابزارهای جدید است. شناخت مخاطرات و ریسک ها در حوزه اقتصادی، اجتماعی، جغرافیایی، سیاسی، فناوری و زیست محیطی برای هر کشوری به عنوان یک پیش نیاز برای تحقق رشد پایدار، از سوی مراکز تحقیقاتی و صاحب نظران پیشنهاد شده است. نحوه تعیین این مخاطرات برحسب مناطق و جوامع متفاوت بوده است. به عنوان مثال وجود سیل و زلزله، تغییرات شدید آب وهوا، وجود ریز گردها و آلودگی کلان شهرها، تغییر سبک زندگی و وجود تحریم های هوشمند در کشورها می تواند به عنوان مخاطره تلقی شود. بررسی تجارب کشورها نشان می دهد که برخی از آن ها در مقابله با ریسک ها و شوک های بیرونی تاب آور بوده و قابلیت تحمل و عبور از این شوک ها را با حداقل هزینه دارا می باشند اما در برخی دیگر تاب آوری کمتری مشاهده می شود. هدف اصلی در این تحقیق طراحی و ارایه یک سیستم به منظور ارزیابی تاب آوری کشور از منظر شاخص های اقتصادی و اجتماعی و برآورد تاب آوری بخش های مهم اقتصادی و اجتماعی برای کشور در دوره ی 1395-1370 است. برای این منظور با استفاده از روش MIMIC و برآوردگر حداکثر راست نمایی (ML) و با استفاده از شاخص های کلان، خرد، توسعه، اجتماعی و پولی و بانکی وضعیت تاب آوری کشور مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان از وضعیت ناهمگن و خطرناک تاب آوری در شاخص های اجتماعی و اقتصادی کشور داشت. به طوری که در بسیاری از بخش ها وضعیت «بی ثبات و بی تاب» ارزیابی گردید. بر اساس این نتایج واسطه گری های مالی، بخش ساختمان، نرخ بیکاری، واردات، متوسط درآمد و مخارج خانوارهای شهری و روستایی، اقدام به خودکشی و سرقت وضعیت بسیار نامناسبی دارند.

    کلیدواژگان: تاب آوری اقتصادی، تاب آوری اجتماعی، پدافند غیرعامل، روش MIMIC
  • مسعود موحدی، مسعود سیاوش آبکناری* صفحات 99-121
    رشد اقتصادی پایدار و بالا همواره یکی از مهم ترین شاخص های توسعه کشورها و همچنین دستیابی به آن از مهم ترین اهداف اقتصادی دولت ها بوده و خواهد بود. لذا بررسی عوامل موثر بر آن و استفاده از این عوامل به عنوان ابزاری در جهت نیل به هدف رشد اقتصادی یکی از موضوعات مورد علاقه پژوهشگران و نتایج آن از جمله مسایل مهم برای سیاست گذاران می باشد. از طرفی امنیت و آمادگی دفاعی نیز از شاخص های مهم رفاه مردم در ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و... محسوب می گردد. دستیابی به تعادلی بین این دو هدف و بررسی چگونگی رابطه آنها هدف این پژوهش می باشد. پژوهشگر در پژوهش حاضر در تلاش است تا بدین سوال پاسخ دهد که رابطه بین رشد اقتصادی و امنیت و آمادگی دفاعی به چه شکل است. آیا این رابطه در کشورها مختلف متفاوت است؟ در همین راستا پس از بررسی شاخص های موجود در این زمینه، از حاصل تقسیم میزان هزینه های نظامی به GDP، به صورت درصد، به عنوان پروکسی از امنیت و آمادگی دفاعی استفاده شده است. این پژوهش کشورها رو به دو دسته صادرکننده و واردکننده عمده تجهیزات نظامی تقسیم می کند و از روش داده های تابلویی (پنل) جهت تخمین بهره جسته و با استفاده از نرم افزار Eviews تخمین را انجام می دهد. لازم به ذکر است محدوده زمانی مورد استفاده در پژوهش بین سال های 2015-2005 بوده و تخمین برای 28 کشور انجام گرفته است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که افزایش هزینه های نظامی منجر به افزایش رشد اقتصادی در کشورهای صادرکننده تجهیزات نظامی منجر به کاهش رشد اقتصادی در کشورهای وارد کننده تجهیزات نظامی می گردد.
    کلیدواژگان: امنیت، مخارج نظامی، رشد اقتصادی، روش داده های تابلویی
  • فیروزه عزیزی* صفحات 123-132

    از دیرباز جنگ و صلح همواره جزیی جدایی ناپذیر از زندگی بشر بوده است. از این رو نیاز به قدرت دفاعی، نیروی نظامی و تقاضا برای کالاهای مورد نیاز و مرتبط با امور دفاعی، بخش مهمی از دل نگرانی های جوامع و دولت ها را تشکیل می داده است. آزادی، استقلال، امنیت، حفظ حدود و ثغور مرزها و نیز شهروندان، ازجمله وظایف دولتمردان در هر کشوری است. لذا دولت ها در پاسخ به موارد برشمرده، در چارچوب بودجه، باید بخشی از منابع خود را به امور دفاعی تخصیص دهند. این در حالی است که دفاع و امنیت نباید به نوسانات بازار وابسته باشد. اقتصاد دفاع و امنیت هر کشور باید از ثبات کامل برخوردار باشد؛ زیرا در مواقع بحران و نااطمینانی، تقاضا برای امور دفاعی و امنیتی افزایش می یابد. با توجه به محدودیت منابع تولید، بدیهی است موضوع اقتصاد دفاع همواره مورد توجه اقتصاددانان بوده است.به طور واضح مشخص نیست که نخستین بار کدام دانشمند واژه اقتصاد دفاع را وارد مباحث علمی نمود. به نظر می رسد که در اواخر قرن هفدهم میلادی یک فیلسوف و ریاضیدان آلمانی، واژه اقتصاد نظامی را وارد ادبیات اقتصادی نمود که در آن رابطه میان فعالیت های نظامی و اقتصاد تبیین شده است. در این مقاله تلاش می شود تا به تفصیل اقتصاد دفاع تبیین شده و جایگاه آن در مکاتب مختلف اقتصادی ارایه شود.

    کلیدواژگان: اقتصاد دفاع، مکتب اقتصادی، نظریه های اقتصادی
|
  • Bagher Adabi Firouzjaee Pages 11-30

    The purpose of this study is to identify and recognize the problems of Military Pension Fund of Islamic Republic of Iran and provide solutions to strengthen its financial situation. In this regard, documentary analysis, applied method and statistical forecast model are used. According to the investigations, this pension fund performs in the form of defined benefit (DB) and its mechanism is based on PAYG system. In fact, in this system the retirement pensions are provided from insurance Deductions of employees. Furthermore, dependency ratio of this fund (the number of retirees to employees) is about 0.85, while its normal ratio is 7. So, it can be concluded that military pension fund is exposed on a severe financial deficit. In fact, since 2011, all retirement salaries of this fund have been paid by government. In other words, the amount of government assistance from budget source to this fund has increased more than 6 times in the past decade. One of the fundamental solutions to prevent the possibility of Military Pension Fund bankruptcy is that it will operate independently and without full support of government. For this purpose, capital adequacy of this pension fund should be increased based on Value at Risk approach which is applied in this study.

    Keywords: Military Pension Fund, PAYG system, pension, Value at Risk (VaR)
  • Homayoun Ranjbar, Mohsen Khodaparast* Pages 31-51

    Today in many developed countries, renewable energies has been considered as an alternative for fossil energies. Expecting to run out of fossil energy resources and the pollution resulting from using them are the two main reasons that many countries are focusing more and more on renewable energy resources. In an attempt to reduce its dependency on fossil energy sources and the pollution caused from it, Iran is also turning its focus toward alternative resources and there is still much room for improvement in this area. This study aims to investigate the impact of using renewable energy resources through a different aspect in the country. The impact of using renewable energies on the national security of Iran is the subject of this article. In order to investigate that, national security is divided into four dimensions including economic, social, environmental and energy.The impact of using renewable energies has been examined on each of these dimensions using vector autoregression method. The result shows that using more renewable energy resources amplifies each of these four dimensions, hence amplifying the national security of Iran.

    Keywords: national security, Renewable Energies, Economic Security, social security, Vector Autoregression
  • Arman Azarli, Alireza Ershadi Yamchi* Pages 53-72

    The military weapons industry is among the most profitable today's industries. These markets are very diverse in terms of geographical scope and range of goods, but all have been rooted in the demand side for security. The Middle East is one of the most important markets in the global industry, with weapons suppliers showing particular attention. The prominent feature of securing power along with securing investment in the form of a need that is being addressed in the military weapons market, with the exception of armaments and military services, has no alternative substitute, which makes the demanded function less demanding and consequently, actors in the supply chain are more likely to be priced on this market. In this research, after studying the defense industry and recognizing the general structure of the global defense market, the Middle East's military weapons market position was identified in the international arms markets, and then after examining the structure of the Middle East market, using the CR indices, Herfindahl And Rosenblut, the market power of suppliers and the barriers to the natural and strategic entry of the market and their desire to create them were examined. Finally, because the Islamic Republic of Iran possesses the strategic infrastructure of defense industries, the possibility of the Islamic Republic of Iran entering and operating in military weapons markets, in order to benefit from commercial and non-commercial interests, is examined.

    Keywords: defense industry, Market Structure, Market Share, Market Power
  • Seyyed Amin Mansouri *, Seyyed Morteza Afghah Pages 73-98

    The realization of sustainable growth in today's highly volatile and unstable world requires the recognition and application of new tools. Identifying the risks in the economic, social, geographic, political, technological and environmental fields is suggested by research centers and experts as a prerequisite for any country for achieving sustainable growth. The method of determining these hazards varies according to regions and communities. For example, floods and earthquakes, severe climate changes, the presence of microorganisms and pollution of metropolises, lifestyle changes and the existence of intelligent sanctions in countries can be considered as a threat. Investigating the experiences of different countries shows that some of them are resilient to external risks and shocks and have the ability to withstand and overcome these shocks at low costs, while others may be less resilience. The main objective of this research is to design and provide a system for assessing resilience of Iran in terms of economic and social indicators and estimating the resilience of the most important economic and social sectors during the period of 1370-1395 (Hijri-Shamsi). In this regard, using the MIMIC method and the maximum Likelihood estimator (ML) and using macro, micro, developmental, social, monetary and banking indicators, Iran’s resilience condition investigated. Results show that the state of social and economic indicators of resilience is heterogeneous and dangerous, which in many sectors, the situation was identified as "unstable and irresistible". Based on these results, financial intermediaries, construction sector, unemployment rate, imports, average income and expenditures of urban and rural households, suicide commitment and robbery are in bad situation.

    Keywords: Economic Resilience, Social Resilience, passive defense, MIMIC Method
  • Masoud Movahedi, Masoud Siavash Abkenari * Pages 99-121
    Sustainable and high economic growth has always been one of the most important development indicators of countries and its achievement is considered to be the most important economic goal of the states. As a result, identifying the factors influencing economic growth and using these factors as a means to achieve high growth rate, is so interesting for researchers and its results are important for policy makers. On the other hand, security and defensive power are also important indicators of welfare in different of economic, social and cultural aspects of life. This study aims to achieve a balance between these two goals and examine their relationship. The main questions of this study are the relationship between economic growth and security and defensive power. Is this relationship different among different countries? In this regard, after examining the indicators, military expenditures to GDP ratio is used as a proxy for security and defensive power. This research divides countries into two groups of major exporter and importer of military equipment and uses panel data regression analysis to estimate the model using Eviews software. The research has used data of 28 countries during 2005 and 2015. Results show that the increased military spending will lead to an increase in economic growth in exporting countries of military equipment, although leading to a decline in economic growth in the importing countries of military equipment
    Keywords: security, Military expenditures, Economic Growth, Panel Data Regression Analysis
  • Firouzeh Azizi * Pages 123-132

    For ages, war and peace have been an inseparable part of human life. Hence, the need for defensive power, military forces and the demand for weaponries has been an important issue of societies and governments. Freedom, independence, security, the preservation of the boundaries of the borders as well as citizens, are considered as the most important tasks of the statesmen in any country. Therefore, in responding to these needs, governments should allocate some share of their budget resources to defensive affairs. However, defense and security should not be dependent on market fluctuations. The economy of defense and security of every country should be in full stability, because during periods of crisis and uncertainty, the demand for defense and security increases. Considering the scarcity of resource, it is evident that the subject of economic defense has always been the subject of economists' attention. It is not clearly known that which scientist has introduced the term "economics of defense" into scientific discussions for the first time. It appears that a German philosopher and mathematician introduced the term military economics into economics literature in the late seventeenth century in which the relationship between military activities and economics was explained. In this study, we aim to explain in detail the defense economics and its place in various economic schools.

    Keywords: Defense Economics, Economic School, Economic Theories