فهرست مطالب

مجله عرفانیات در ادب فارسی (ادب و عرفان)
پیاپی 41 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جعفر ابراهیمی*، عباسعلی رستمی نسب، مراد یاری دهنوی، مسعود اخلاقی صفحات 11-33

    انسان از ابتدای وجود خود، همواره موجودی کنجکاو، پرسشگر و به دنبال اهدافی بوده که او را به مقصد متعالی خویش برساند، اما اینکه مقصد چیست، کجاست و کیست خود مسئله ای مهم است و  انسان را در زندگی کنجکاوتر و هدفمندتر می سازد.  مولوی بر این باور است که ساختار باورهای انسان متاثر از ویژگی های اخلاقی او شکل می گیرد و آلودگی های اخلاقی، معرفت بشر را به انحراف می کشد. هدف از انجام این پژوهش بررسی دلالت های تربیت اخلاقی از منظر معرفت شناسی مولانا است. این پژوهش به شیوه تحقیق بنیادی صورت پذیرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که از دیدگاه مولانا روش ها، مراحل و اصول تربیت اخلاقی ساختار ویژه خود را دارد به طوری که روش ها عبارت است از تلقین به نفس، تحمیل به نفس، همنشینی با خوبان و نیز تزکیه و دوری از تقلید. مراحل مورد نظر وی در بردارنده توبه، تتبل، صبر، توکل، تسلیم و رضا، فقر و فنا است و اصول شامل کمال، تزکیه، مشورت، دوری از غرض ورزی، پرهیز از تعمیم غیر مستدل و تفاوت های فردی در انسان است.

    کلیدواژگان: معرفت شناسی، دلالت های تربیت اخلاقی، مولانا
  • مهدی صفایی اصل* صفحات 34-54

    تجسم اعمال و اعتقادات انسان در عوالم اخروی موضوعی است که آیات و روایت اسلامی به آن پرداخته و از دیرباز یکی از مسایل مورد توجه دانشمندان مسلمان بوده است. اثبات و تبیین این ایده توسط ملاصدرا باعث توجه دوباره عالمان دینی به آن شد، در حالی که ریشه های این بحث در آثار عارفانی مانند ابن عربی و پیروان او مطرح شده است. محی الدین با طرح مسایلی همچون رابطه نفس و بدن، ابدان طولی، تناسخ ملکوتی و تبیین ویژگی های روح انسان، به اثبات تجسم عمل کمک کرده و از سوی دیگر با  قایل شدن به خلق اشیاء خارجی توسط نفس، به تبیین تجسم اعمال پرداخته است. اثبات عرفانی تجسم عمل، گاهی از راه ظهور برخی خصوصیات انسان(مانند بقاء قوه خیال انسان یا همراهی روح و بدن در تمام عوالم هستی) در عوالم برتر صورت می گیرد و گاهی نیز ناظر به سیر انسان در همین دنیا و مشاهده صور برزخی و اخروی اعمال است که اختصاص به برخی سالکان و عرفا دارد.

    کلیدواژگان: تجسم اعمال، تناسخ ملکوتی، ابدان طولی، قوه خیال
  • ابراهیم رحیمی زنگنه، مریم حسینی زرگوش* صفحات 55-77

    انسان، خلیفه خداوند بر روی زمین است و مهمترین شاخصه وجودی او، حرکت به سمت کمال است. توجه به انسان کامل و شناخت آن، از موضوعاتی است که از قدیم مورد توجه ادیان و مذاهب مختلف بوده است. انسان کامل در عرفان، مانند آیینه ای است که دارای دو چهره است: در یک چهره آن اسماء و صفات الهی تجلی می کند و حق سبحانه خود را در آن مشاهده می کند و در چهره دیگر آن، عالم هستی را با تمام اوصاف و کمالات وجودی نشان می دهد. چنین انسانی در عالم عرفان، خود عالمی است (عالم صغیر) و مجموع جهان، انسان کبیر است و میان این دو، هماهنگی وجود دارد. قونوی و مولانا از شگفتی های تبارانسانی هستند که آراء و اندیشه های عرفانی آن ها در کتب فکوک و مثنوی، همانند خورشیدی درخشان در آسمان معارف انسانی می درخشد. آنچه مسلم است این دو عارف بزرگ با یکدیگر ملاقات کرده و در ارتباط بوده اند. در پژوهش حاضر با استفاده از محوریت مباحث مطرح شده در باب انسان کامل، در اندیشه عرفانی قونوی و مولانا به تشریح و تبیین افکار این دو عارف والا مقام پرداخته و اشتراکات و افتراقات اندیشه عرفانی آنان بررسی شده است.

    کلیدواژگان: عرفان، انسان کامل، قونوی، مولوی، فکوک، مثنوی
  • داود واثقی خوندابی*، مهدی ملک ثابت صفحات 78-106

    در این جستار که مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و با  شیوه توصیفی- تحلیلی است، مباحث «فنا» و «وحدت وجود» در مثنوی مولوی و مثنوی های سلطان ولد (ابتدانامه، رباب نامه و انتهانامه) به صورت تطبیقی بررسی می شود؛ بر اساس نتایج این پژوهش آشکار می گردد که فنا از اساسی ترین آموزه های مولانا و سلطان ولد است. در نظرگاه آنان سالک تا زمانی که به مرتبه فنا نرسد، نمی تواند پای به معراج گذارد و با رسیدن به آستان قرب الهی، سیمای حضرت خداوند را در قلب خود مشاهده کند؛ بنابراین بقای حقیقی، در فنای نفس است نه عمارت آن. مولانا و سلطان ولد همچنین کثرات را اموری اعتباری دانسته، معتقدند که هستی حقیقی یگانه است، لیکن درک این وحدت تنها برای کسانی میسر است که هستی مجازی خود را در برابر پروردگار بسوزانند. مولانا و سلطان ولد از اتحاد خداوند و انسان کامل سخن می گویند و جان مردان الهی را یگانه می پندارند

    کلیدواژگان: مولوی، سلطان ولد، مثنوی معنوی، مثنوی های سلطان ولد، فنا، وحدت وجود
  • سید مهدی طباطبایی*، ملیکا حاجی شعبانیان صفحات 107-131

    تصوف و عرفان در طول تاریخ، سابقه ای طولانی داشته و در ادیان الهی به شیوه های گوناگون تجلی یافته است. تصوف اسلامی تا قرن هفتم دستخوش تحولات بسیاری گردیده است؛ این پژوهش بر آن است با روش توصیفی- تحلیلی، به تبیین خاستگاه تصوف اسلامی و بررسی تحولات آن در ادوار مورد نظر بپردازد و در هر سده، سیر تغییرات و عوامل تحول آن را بررسی کند. جایگاه والای عرفان و عارفان مسلمان، بایستگی مطالعه در خصوص آن و نیز صورت نگرفتن پژوهشی در راستای تصوف و عرفان در این محدوده زمانی مشخص، ضرورت انجام این تحقیق است و دستاورد این پژوهش ترسیم خط سیری است که بیانگر چشمه سار اصلی عرفان اسلامی و تاثیرپذیری آن از ادیان بیگانه و نیز مراحل پیدایش و توسعه تصوف تا قرن هفتم و سرانجام نمایاندن تغییرات و تطوراتی است که عرفان در این طیف از زمان دارا بوده است.

    کلیدواژگان: خاستگاه تصوف اسلامی، پیدایش و رشد تصوف، سیر تحولات عرفان
  • احمد مدیر*، رضا اشرف زاده، جواد مهربان صفحات 132-157

    اسطوره برگرفته از «هیستوریا»ی یونانی (Historia) به معنی جستجو، دانش و داستان و بیان کننده سرگذشت مینوی انسان های کهن و باورهای آنان در باره آفرینش است. فردوسی به عنوان شاعری خردمند، برای بیان اسطوره های شاهنامه، از زبان رمز استفاده می کند و به خواننده یادآور می شود که : «تو این را دروغ و فسانه مدان.» عرفان، شیوه ای از رسیدن به مقام قرب الهی، بر اساس ریاضت و پارسایی است. عارفان، از اسطوره ها با زبان رمز، برای بیان مفاهیم عرفانی استفاده می کنند. استفاده از این زبان، به ویژه هنگام استفاده از اسطوره های شاهنامه، کاملا برجسته است. مبنای این پژوهش، جستجوی چنین بازتاب هایی با استفاده از منابع کتابخانه ای و نوشتاری و مبتنی بر تحلیل و توصیف است. البته در آثار عرفانی، به ویژه مکاتیب و کیمیای سعادت امام محمد غزالی بیشتر از روایت های دینی بهره گرفته شده تا اسطوره های شاهنامه.

    کلیدواژگان: اسطوره، عرفان، نماد، شاهنامه، مکاتیب، کیمیای سعادت غزالی
|
  • AbbasAli Rostami Nasab, Morad Yari Dehnavi, Masoud Akhlaghi Pages 11-33

    From its very beginnings, man has always been a curious and inquisitive creature looking for goals to reach him, but what a destination is, where it is, and who it is has been an important issue that makes people more curious and purposeful. He believes that the structure of human beliefs is shaped by his moral characteristics and that the moral contaminants of human knowledge are distorted. The purpose of this research is to investigate the implications of ethical education from the point of view of Rumichr('39')s epistemology.The present research is a fundamental research and data acquisition tool.The findings of the research show that the methods, steps and principles of moral education from the point of view of Rumi are as follows: self-hypnosis, self-imbibition, blessing, cultivation, and avoidance of imitation. The stages describe repentance, patience, patience, faith, submission and submission, poverty and mortality, and principles including perfection, cultivation, counseling, avoidance of obedience, avoidance of unconsidered generalization and individual differences in human beings.

    Keywords: Epistemology, Implications of Moral Education, Rumi
  • Mehdi Safaee Asl* Pages 34-54

    Embodiment of deeds and beliefs in the afterlife is the subject of Islamic verses and narratives, and has long been one of the issues of interest to Muslim scholars. The proof and explanation of this idea by Mulla Sadra caused the religious scholars attention again to that, while the roots of this issue were raised in the works of mystics such as Ibn Arabi and his followers. Mohi al-Din has been helped to proof embodiment of deeds by raising issues such as the relationship between the soul and the body, vertical body, angelic reincarnation and explaining the traits of the human soul.On the other hand, he has explained the embodiment of acts by creating actual objects by the soul. The mystical proof of the embodiment of deeds, sometimes takes place through the emergence of certain human qualities (such as the survival of the power of human imagination or the companion of the spirit and body in all the worlds) in the higher worlds and sometimes it refers to the human`s mystic journey in this world by the observation of other-worldly and imaginal forms of deeds that are devoted to some savages and mystics.

    Keywords: The embodiment of deeds, Angelic reincarnation, Vertical body, The power of imagination
  • Ebrahim Rahimizangne, Maryam Hosseini Zargosh* Pages 55-77

    Human is the god’s caliph on earth and moving toward perfection is the most important feature of him. Attention to the perfect man and its recognition is one of the subjects that have considered by various religions. The perfect man in mysticism is like a mirror that has two faces: divine names and attributes manifest on one of the faces and the infallible god observes itself on it and on the other face displays the universe with all descriptions and perfections. this human in the world of mysticism is a universe itself (minor universe) and the whole universe is the major human and there is a coordination between the two of them. Qunawi and Molana are the amazements of human descent whose mystical thoughts and ideas in the books of Fukuk and Masnavi glitter like a shining sun in the sky of human cognitions. These two great mystics have met and connected to each other obviously. In this research, the thoughts of these two great mystic are explained by using the discussed subjects about perfect man in the mystical thoughts of Qunawi and Molana, and their commonalities and differences in their mystical thought.

    Keywords: Narratology, time, mood, tone, Gerard Genette, Paulo Coelho
  • Davood Vaseghi Khundabi*, Mehdi Malek Sabet Pages 78-106

    This study, based on library studies and written in a descriptive-analytical manner,The researcher examine comparatively the topics of "fate" and "unity of existence" in Masnavi Molavi and Masnavies of Sulan valad (Ebtedaname, Robabname and Entehaname). The results show that Fate is one of the most basic teachings of Maulana and Sultan valad. From their point of view, unless the mystic reach the state of Fate, he cannot reach ascension; by reaching the threshold of Allah glory, he will see the image of Allah in his heart. Therefore, true survival is in the realm of fate not life. They also consider proliferation as a credit matter and believe that existence is the real truth but understanding this unity is only possible for those who burn their virtual existence against Allah. Molana and Sultan Valad speak of the unity of Allah and the perfect man andconsider the life of the divine people to be one with Allah.

    Keywords: Molavi, Sultan Valad, Masnavi Manavi, Sultan Valad Masnavies, Fate, Unity of Existence
  • Seyed Mehdi Tabatabaei*, Melika Haji Shabanian Pages 107-131

    Mysticism and Sufism have a long precedent during the history and have been appeared in the form of different manners throughout divine religions. Islamic mysticism has been experienced many changes from the beginning to the seventh century AH. This research employs Descriptive-Analytic approach for explaining the origin of Islamic Mysticism, studies its evolutions in intended periods and investigates the course of evolution and effective factors in each of centenaries. The prominent place of mysticism and Muslim mystics, the importance of this placement and the lack of research about Sufism and Mysticism in this regard and in the determined time duration are reasons for necessity of this research. The most important achievement of this study is tracing the route of Mysticism evolution that expressions the main origin of Islamic mysticism, the effectiveness of foreign religions, the appearance and development steps of Sufism until seventh century and its alterations in this period of time.

    Keywords: The origin of Islamic Mysticism, The appearance, development steps of Sufism, The course of Mysticism evolution
  • Ahmad Modir*, Reza Ashrafzadeh, Javad Mehraban Pages 132-157

    The myth taken from the Greek "Historia" means search, knowledge and story and tells the story of ancient men and their beliefs about creation. As a wise poet, Ferdowsi uses the language of code to express the myths of the Shahnameh, and reminds the reader: "Do not count this as a lie." Mysticism is a way of attaining the status of nearness to God, based on austerity and piety. Mystics use myths in code language to express mystical concepts. The use of this language, especially when using Shahnameh myths, is quite prominent. The basis of this research is the search for such reflections using library and written sources based on analysis and description. Of course, in mystical works, especially the letters and alchemy of the happiness of Imam Mohammad al-Ghazali, more religious narratives have been used than the myths of Shahnameh.

    Keywords: Myth, mysticism, symbol, Shahnameh, letters, alchemy of Saadat Ghazali