فهرست مطالب

نشریه پژوهش دینی
سال بیستم شماره 41 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهره اخوان مقدم* صفحات 5-26

    یکی از آیات مهم قرآن که ناظر بر تعامل مسلمانان با این کتاب شریف است، و در آن شکایت پیامبر(ص) از مهجوریت قرآن بدون تصریح به زمان آن مطرح شده، آیه سی ام سوره مبارکه فرقان است. مفسران و مترجمان قرآن در باره این آیه عموما سخن از بی توجهی به قرآن، متروک گذاشتن و وانهادن آن، و عمل نکردن به فرامین آن گفته اند و گاه «مهجورا» را به معنای سخن های ناروا و زشت دانسته اند که به قرآن نسبت داده می شد. پژوهش حاضر با توجه به واژه های همنشین از قبیل «ذالک»، «قوم»، و «اتخذ» در صدد بیان این مطلب است که هدف آیه اساسا وانهادن قرآن نیست، بلکه گرفتن قرآن است، اما به شکل دورشده. در آیه 30 فرقان، متعلق «مهجورا» بیان نشده، اما با توجه به سیاق آیه و مصداق «ظالم»، و با توجه به احادیث مربوط به همراهی قرآن و مبینان آن، و نیز حدیث ثقلین معلوم می شود که قرآن را از مبین و قرین خود، یعنی شخص پیامبر(ص) و اهلبیت(ع) دور و مهجور ساخته اند. نیز زمان آیه، روز رستاخیز نیست، و مراد از «قوم» در آیه نیز، همه مسلمانان تا قیامت نیست، بلکه قوم رسول خدا است که قرآن را خودبسنده و کافی پنداشتند.

    کلیدواژگان: مهجوریت قرآن، تبیین، اهل بیت(ع)، ثقلین، تحریف، خودبسندگی، ولایت
  • داود اسماعیلی*، نسیبه براتی صفحات 27-48

    میزان پایبندی مفسر برجسته ای همچون فخررازی در اختیار یک قرایت و تفسیر قرآن براساس آن از نکاتی است که افق دید مخاطب را در استفاده از تفسیر فراخ تر می نماید. در این پژوهش به شیوه ی تحلیلی توصیفی رویکرد فخررازی در تفسیر مفاتیح الغیب نسبت به اختلاف قرایات واکاوی گردیده است؛ بدین سان وی در مواجهه با این موضوع گاه ساکت است و گاه تنها به ذکر اختلاف قرایات اکتفا نموده و در تفسیر برخی آیات با ذکر دلایل به تحلیل و ترجیح یک قرایت پرداخته است. استفاده وی از دانش قرایات جهت بسط معنایی یک آیه یا عبارت، همچنین تقویت یک معنا و ابهام زدایی از آیات مشکل، بهره هایی است که این مفسر از این دانش در تفسیر خویش از آن سود جسته است.

    کلیدواژگان: قرائات، فخر رازی، مفاتیح الغیب، ترجیح قرائت
  • محمدحسین برومند*، امیر جودوی، سامیه شهبازی صفحات 49-73

    در تفسیر عبارت «ثم قضی‏ اجلا و اجل مسمی عنده» (الانعام، 2)، آراء مختلفی از سوی مفسران مطرح شده است. واژه «اجل» در تفاسیر به معنای مدت زمان تولد تا مرگ، اجل محتوم، اجل آخرت، خواب، اجل قابل تقدیم و تاخیر، اجل دنیا، اجل بعث و اجلی که در لوح محو و اثبات ثبت شده است، آورده شده است. همچنین در تفسیر «اجل مسمی» اختلاف زیادی در میان آراء مفسران دیده می شود و آن را به: فاصله زمانی مرگ تا قیامت (مدت زمان برزخ)، اجل قابل تقدیم و تاخیر، اجل دنیا، اجل قیامت، اجل مرگ، اجل ثابت و محتوم، فاصله زمانی خلقت تا مرگ و... تفسیر کرده اند. صرف نظر از آرایی که هیچ دلیلی برای آنها ارایه نشده است، سایر آراء در چهار دسته اصلی تقسیم بندی می شوند: دسته اول که اجل را مدت عمر و اجل مسمی را مدت زمان پس از مرگ می دانند، دسته دوم که اجل و اجل مسمی را در معنای خواب و مرگ گرفته اند، دسته سوم که اجل را محتوم و اجل مسمی را غیر محتوم می دانند و دسته چهارم که اجل را قابل تقدیم و تاخیر و اجل مسمی را محتوم و ثابت می دانند. این پژوهش با بررسی دلایل مفسران در ارایه این آراء و با تکیه بر ارتباط آیات و با توجه به ترتیب و ارتباط میان واژگان در این آیه نشان می دهد چگونه بررسی سیاق و ارتباط واژگان در تفسیر تطبیقی این آیه به کمک مفسر می آید. همچنین توضیح خواهد داد اجل مطابق پیامد اعمال انسانها قابل تقدیم و تاخیر بوده و اجل مسمی، اجلی در علم خداست که در پایان زندگی هر فرد زمان وقوع این دو اجل بر هم منطبق می شود.

    کلیدواژگان: آیه ی 2 سوره ی انعام، اجل، اجل مسمی، پیامد اعمال، ارتباط آیات
  • حمید حمیدیان*، احمد زارع زردینی، حسن زارعی محمودآبادی، عبدالحمید جعفری صفحات 75-101

    یکی از مباحث کلیدی در فلسفه سیاسی بحث تکالیف و اختیارات دولت و جامعه است. مکاتب و نظریه پردازان گوناگون بسته به خداشناسی، هستی شناسی و انسان شناسی خویش درکی متفاوت از تکالیف و اختیارات این دو در برابر یکدیگر دارند. مقاله حاضر کوشیده است تا با استفاده از روش مقایسه ای اندیشه سیاسی مبتنی بر نهج البلاغه و اندیشه سیاسی حاکم بر الاحکام السلطانیه را در این باب مقایسه نماید. یافته های این پژوهش نشان می دهد که از شباهت های هر دو کتاب آن است که، برای دولت و مردم در جامعه اسلامی تکالیف و اختیاراتی قایل هستند و هر دو کتاب تکالیف مردم در برابر حکومت را مطلق ندانسته و مشروط- همچون حرکت دولت بر مسیر شرع - قلمداد می کنند. مهمترین تفاوت بین این دو کتاب را در این زمینه می توان چنین برشمرد که احکام السلطانیه اختیارات وسیع تری در حوزه عمومی و خصوصی جامعه برای دولت به رسمیت می شمارد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که علی رغم شباهت هایی که بین این دو کتاب در این زمینه دیده می شود اساسا این دو به ارایه دو روش حکمرانی متفاوت از یکدیگر منجر می شود. همچنین تفاوت دیدگاه ها در علت موجده دولت (ضرورت عقلی دولت در نهج البلاغه و ضرورت شرعی آن در احکام السلطانیه) از مبانی است اختلاف بین این دو نگاه به تکالیف و اختیارات دولت و جامعه است.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، تکالیف و اختیارات، دولت، جامعه، اندیشه سیاسی، الاحکام السلطانیه
  • زهرا رزاززاده، محمدرضا حاجی اسماعیلی* صفحات 103-125

    واژه ربوبیت از ریشه «ربب» به معنای پرورش دادن و البته نمونه های قرآنی آن که از نظر معنایی هم راستا با این واژه است، در ساختار صرفی از ریشه «ربو» به شمار آمده؛ ربوبیت را اما از منظر قرآن می توان به دو نوع تکوینی و تشریعی تقسیم نمود و تکوینی را نوعی هدایت غیرمستقیم و نامحسوس  که اختصاصی به انسان ندارد و تشریعی را ویژه انسان دانست که مشخصه بارز آن ارسال پیامبران و کتب آسمانی در امر هدایت است؛ البته ربوبیت را با همین مفهوم می توان به عام و خاص  تقسیم نمود و ربوبیت عام را افزون بر پروراندن و تربیت همه انسان ها به یک اندازه به پرورش همه موجودات در نظام هستی  تعمیم داد و ربوبیت خاص را نوع ویژه ای از تربیت الهی دانست و پرورش انسان های خاص مثل پیامبران را از این مقوله بشمار آورد. این پژوهش تلاش کرده تا مصادیق ربوبیت «رب العالمین» را که همگی به طور مستقیم یا غیرمستقیم در ارتباط با انسان است، نخست دسته بندی و سپس مفهوم یابی کند. بدین منظور لایه های معنایی هر یک را با توجه به سیاق آیات و در حوزه ربوبیت الهی تبیین نموده است. از نتایج این مطالعه اثبات خاص بودن انسان نزد خداوند است که ربوبیت ویژه الهی را نصیب او کرده، پیامبران را در بهترین شکل آن پرورش می دهد تا هدایت تشریعی سایر انسان ها را که از مصادیق ربوبیت است، از طریق ایشان جاری فرماید.

    کلیدواژگان: قرآن، تربیت، رب، ربوبیت عام، ربوبیت خاص
  • زینب روحی یزدی، عباس همامی*، سوسن آل رسول صفحات 127-139

    با استنباط از آیات و روایات شاهد شکل گیری اصطلاحاتی همچون حکومت دینی و جامعه دینی هستیم. در این بحث از بین دانشمندان اسلامی عده ای همچون امام خمینی(ره)- شهید صدر و... قایل به تقدم حکومت دینی بر جامعه دینی شده اند. که عمده دلایل آنها عبارتند از: ضرورت تشکیل حکومت دینی به جهت سهولت در تربیت دینی مردم و در نتیجه آن تامین امنیت، توسعه و عمران، گسترش نظام تعلیم و تربیت اسلامی. این عده از آیات و روایات ادله ای بر تقدم حکومت دینی نسبت به جامعه دینی اقامه می کنند. در مقابل این افراد، گروهی  قرار دارند که تشکیل حکومت دینی را نتیجه شکل گیری و هویت کامل جامعه ی دینی می دانند. این عده نیز به دسته ای دیگر از آیات و روایات استدلال می کنند که در آنها بر تقدم جامعه دینی به نسبت حکومت دینی تاکید شده است. در مقاله به بررسی دو دیدگاه پرداخته شده است و نتیجه این پژوهش نشان می دهد که تقدم حکومت دینی نسبت به جامعه دینی و یا عکس آن، موضوعی اختلافی و جدل الطرفین است که هیچ یک نسبت به دیگری به صورت اطلاق اولویت نداشته بلکه هر کدام نسبت به دیگری با توجه به ادله قرآنی و روایی به شکل نسبی قابل دفاع است.

    کلیدواژگان: حکومت، حکومت دینی، جامعه دینی، حاکم، مردم
  • فرهاد زینلی بهزادان* صفحات 141-164

    منظور از معناشناسی واژه های «امانی» و «امنیه» در بافتار آیات قرآن کریم، تحلیل معناشناختی این واژه ها در بافت زبانی و موقعیتی آنهاست. در این تحلیل علاوه بر سیاق، آیات نظیر، اسباب نزول، مردم شناسی مخاطبان و سبک ارجاعی قرآن کریم آن گونه که ونزبرو ادعا می کند، نیز لحاظ می گردد. از معناشناسی واژه های «امانی» و «امنیه» در بافتار آیات قرآن کریم این نتیجه کلی حاصل می شود که این واژه ها در تمام کاربردهای قرآنی خود با مفهوم «وعده» ارتباط معناشناختی نزدیکی دارند و به معنای «وعده های» خوشایندی هستند که انسان به خود و پیروان خود می دهد. مصادیقی از امانی، وعده هایی باطل و ناشی از فریبکاری شیطان هستند: مانند وعده داخل شدن در بهشت و رهایی سریع از آتش جهنم که یهودیان غرق در گناه دل خود را به آنها خوش کرده بودند و بی هیچ مستندی از وحی و تورات در این باره گمانه زنی می کردند. اما گاهی مصداق این وعده ها حق است: چنانکه در آیه 52 سوره حج، مصداق واژه «امنیه»، «وعده فرج» است که انبیا و رسولان الهی آن را از وحی دریافت کرده و دلهای خود و پیروان خود را با آن محکم می کردند: این آیه در ارجاع به «وعده فرج» که در زبور حضرت داود علیه السلام قرار دارد، بیان شده است و تعبیر «القای شیطان» در این آیه، در ارجاع به پاسخ نمادین به شیطان در مراسم رمی جمرات بیان شده است. این مراسم در سرزمین «منا» انجام می شود که نام آن با واژه «امنیه» هم ریشه است.

    کلیدواژگان: امانی، امنیه، بافت زبانی، بافت موقعیتی، سبک ارجاعی
  • مریم قلی زاده پاشا، عبدالهادی فقهی زاده*، محمود واعظی، ملیحه السادات سیدرضا صفحات 165-185

    محدث نوری در کتاب فصل الخطاب فی تحریف کتاب رب الارباب با ذکر 1122 روایت، به موضوع تحریف به نقیصه و اثبات آن در قرآن پرداخته است؛ چنان که در عموم آثار قایلان به تحریف، به این کتاب و روایات آن استناد شده است. او در کتاب خود طی 12 فصل، 12 دلیل بر اثبات تحریف به نقیصه اقامه کرده که در مقاله ی حاضر، در پرتو دلایل عقلی و نقلی، موارد خلل و ضعف آن ها تبیین شده است. از مجموعه ی روایات فصل الخطاب، برخی از آن ها به طور خاص و برخی دیگر به طور عام، دال بر تحریف به نقیصه بر شمرده شده است. اکثر این روایات، از منابع مجهول یا جعلی اخذ شده اند و دسته ای از آن ها مربوط به اختلاف قرایات است که یا به چگونگی تلاوت برخی از واژه های قرآنی مربوط می باشد یا تفسیر خاصی از پاره ای از آیات ارایه می کند.  به هر حال، این روایات ربطی به تحریف به نقیصه ندارند. اقلی از روایات، از منابع معتبر بیان شده که به غلط مبنای قول به تحریف قرار گرفته است. این روایات شامل اضافات تفسیری، جری و تطبیق و توضیحاتی از این قبیل به شمار می رود که مقتضی اضافات تنزیلی در قرآن کریم که در ادوار بعدی از آن ساقط شده باشد، نیست.

    کلیدواژگان: نقد دلالی، تحریف به نقیصه، فصل الخطاب و محدث نوری
  • قاسم محسنی مری*، سلیمان عباسی صفحات 187-209

    پنداره این همانی روایت های قرآنی در رویه های ناهمسان گزاره های توصیفی و توصیه ای از متون پیشینی، در درازنای تاریخ اسلام از سوی بدخواهان و ناباوران قرآن کریم نمودار شد. این گمانه در تنگنای انگاره ایدیولوژیکی ناباوران باهدف بی هویت نمایاندن آموزه ها و گزاره های قرآن کریم، با شیوه های گوناگونی پردازش گردید. پاسخگویی باورمندان  قرآن در توالی زمانی، از جهت روشی همبسته با شیوه ای ادعایی آنان از سنخ ایدیولوژی بود. خیزش دانش تجربی و پدیدار شدن تیوری های نوین تجربی و فرافکنی آن در نگره های فلسفی و دینی، ادعای برگیری متن دین از نوشتار پیشینی در انگاره بینامتنیت جای گرفت. رهیافت نوین همه آموزه های قرآن کریم به ویژه روایت طوفان را در گستره ساختاری و فهمی برگرفته از متون پیشین دانست. این جستار با سامانه روشی هرمنوتیک، روایت قرآنی طوفان نوح را در سطح متن، با مولفه های هرمنوتیکی مولف بنیان، در نسبت با متون اساطیری میان رودان و عهدینی، بررسی و نقد نمود و با عناصر گفتمانی متنی، انگاره استقلال آن پردازش کرد.

    کلیدواژگان: بینامتنیت، روایت طوفان قرآن، هرمنوتیک، میان رودان، عهدین
  • علی محمدی آشنانی*، محمود خوران صفحات 211-235

    قرآن کریم برترین کتاب هدایت و مهم ترین مرجع وحیانی مورد اتفاق همه مسلمانان است؛ ضرورت شناخت امام و جانشین رسول اعظم اسلام(ص) و اشاره پاره ای از روایات به بودن نام امام علی و  امامان اهل بیت(ع) در قرآن کریم، از چالش هایی است که محدث نوری را بر آن داشته که در پاسخ گویی به مخالفان خلافت بلافصل امام علی(ع)، با تکیه بر پاره ای از روایات، به تحریف به کاستی قرآن، بگراید. بدین رو تامل و بررسی روایات پیش گفته و نقد تحلیلی استدلال آن مخالفان و انگاره محدث نوری، وجهه همت این پژوهه، قرار گرفته است. در این مسیر با روش توصیفی تحلیلی ابتدا پاسخ های نقضی متعددی به مساله داده شده، سپس سبک قرآن کریم در بیان مطالب و روش استنباط از آن، تبیین و صحیحه ابوبصیر از امام صادق (ع) را  که علت عدم ذکر نام امام علی(ع)، سبک قرآن در بیان معارف، شناسانده، مدلل ساخته است. اما یافته های این بررسی، نشانگر سه ویژگی؛ بیان کلی، بسط درون سویی و بسط برون سویی قرآن کریم است که به روشنی علت عدم ذکر نام علی و دیگر امامان (ع) را روشن می سازد؛ افزون بر آن، با چشم پوشی از بررسی سندی روایات به خاطر تضافر آن، روشن شده که ذکر نام علی (ع) در اضافات تفسیری مصاحف برخی صحابه یا در روایات صحیح، ناظر به «تفسیر تبیینی» یا  ارایه مراد، بیان شان نزول و مصداق آن آیات است؛ نه بیانگر وجود نام آن حضرت در متن و الفاظ قرآن.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، امام علی (علیه السلام)، تحریف لفظی، سبک بیان، محدث نوری
  • محمد میری*، حامد آل یمین، محمدرضا موسوی فراز صفحات 237-257

    پس از تاکیدهای فراوان آموزه های قرآنی و حدیثی بر دستور تقوا عارفان مسلمان با توجه به شریعت اسلامی توجه زیادی را به این مقوله داشته اند. پژوهش پیش رو به روش تحلیلی کتابخانه ای به بررسی تعریف و مراتب تقوا از دیدگاه شریعت و عرفان اسلامی می پردازد. اصل معنای لغوی تقوا، یعنی «خودنگهداری از گزند بدی ها» در تعریف عارفان از تقوا، به پیروی از آموزه های دینی ملحوظ است. در آموزه های دینی اموری همچون «پرهیز از شرک»، «پرهیز از گناه»، «پرهیز از شبهات»، «پرهیز از حلال مازاد بر ضرورت» و «پرهیز از غیر حق» را می توان به عنوان مراتب و سطوح گوناگون تقوا مشاهده کرد. اهل معرفت نیز در تبیین و توضیح مراتب تقوا، به پیروی از آموزه های دینی بهترین تحلیل از مراتب مذکور را در نوشته های خود ارایه داده اند، بنابراین دیدگاه عارفان در این باره با میزان شریعت و آموزه های قرآنی و حدیثی تطابق داشته و می توان از آثار آنان در تفسیر و تحلیل قرآن و حدیث بهره گرفت.

    کلیدواژگان: تقوا، عرفان عملی، احادیث عرفانی، آیات عرفانی
  • محمدعلی نجفی، محمدرضا آرام* صفحات 259-278

    اثنی عشریه، از بزرگترین فرقه های امامیه بشمار می آید و از زمان رسول خدا صل الله علیه و آله و سلم به شیعه معروف بوده اند. اهمیت این فرقه توجه اتان کلبرگ مستشرق شیعه شناس را به خود جلب و او این فرقه را محور مطالعاتی خود قرار داده است. کلبرگ در مقاله نخستین کاربردهای اصطلاح اثنی عشریه، با استناد به کتاب الشجره ابوتمام، فرقه اثنی عشریه را با فرقه حربیه یکی دانسته است. حربیه پیروان عبدالله بن حرب کندی بودند که عبدالله را به عنوان امام بعد از ابوهاشم فرزند محمد حنفیه، می دانستند. یاران او بعد از مدتی به کذب ادعای امامت او پی بردند و از او روی گردان شدند. در مقاله حاضر، نخست فرقه اثنی عشریه را در منابع شیعه و اهل سنت معرفی کرده، سپس با بیان گزارشی از این دو فرقه در کتب ملل و نحلی که قبل از کتاب الشجره ابوتمام، تالیف شده اند، عدم صحت ادعای اتان کلبرگ در یکسان انگاری دو فرقه حربیه و اثنی عشریه، روشن می گردد.

    کلیدواژگان: اثنی عشریه، حربیه، اتان کلبرگ، دوازده امام، ابوتمام، کتاب الشجره
|
  • Zahrah Akhavan Moghadam* Pages 5-26

    One of the important verses of the Quran that deals with the interaction of Muslims with this holy book and in which the Prophet (p.b.u.h.) complains about the mahjuriyat of the Quran without specifying its time is verse 30 of Surah al-Furqan. In dealing with this word, the interpreters and translators of the Quran have generally spoken of ‘ignoring the Quran’, ‘abandoning it’, and ‘disobeying its commands’, and sometimes they have taken it to refer to the obscene and unfair remarks attributed to the Quran. Considering the words collocated with it such as “zalikah”, “qawm”, and “ittkhadhah”, the present study seeks to state that the purpose of the verse is not basically the abandonment of the Quran; it is rather embracement of the Quran, but in a distanced form. In verse 30 of Surah al-Furqan, is not stated what “mahjura” refers to, but according to the context of the verse and the example of “oppressor”, and according to the hadiths related to the companionship of the Quran and its explicators, as well as Hadith al-Thaqalayn, it is understood that the Quran has been dissociated from its explicators and companions, i.e. from the Prophet (p.b.u.h.) himself and the Ahl al-Bayt (a.s.). Also, the time of the verse is not the Day of the Resurrection, and “qawm” in this verse does not refer to all Muslims until the Day of Judgment; it rather refers to the people of the Messenger of God, who considered the Quran sufficient and self-sufficient.

    Keywords: the mahjuriyat of the Quran, explanation, Ahl al-Bayt (a.s.), Thaqalayn, distortion, self-sufficiency, wilayah
  • Davood Ismaili *, Nasibeh Barati Pages 27-48

    The level of adherence of a prominent interpreter such as Fakhr Razi to a specific reading (of the Quran) and interpretation of the Quran on the basis of it is one of the points that widens the audience's horizon in using his interpretation. Using the descriptive-analytical method, this study explores Fakhr Razi's approach in Tafsir al-Mafatih al-Ghayb to the differences in readings of the Quran. In dealing with this issue, he is sometimes silent, and at times he only suffices to mention the differences in readings, and in the interpretation of some verses, he analyzes them and chooses one particular reading by mentioning the relevant reasons. Fakhr Razi has made use of the knowledge of readings (of the Quran) in interpretation to expand the meanings of verses, as well as to reinforce meanings and remove ambiguity from challenging verses.

    Keywords: readings (of the Quran), Fakhr Razi, Mafatih al-Ghayb, preference of a reading
  • Mohammad Hossein Boroumand *, Amir Judavi, Samieh Shahbazi Pages 49-73

    In interpreting the phrase “ثم قضی‏ اجلا و اجل مسمی عنده” (al-An'am, 2), different views have been expressed by interpreters. In interpretations, the word “ajal” has been taken to refer to the period from birth to death, the inevitable end, the end related to the Hereafter, sleep, the end that can be preceded and delayed, the end of the world, the end related to the Resurrection and the end that has been recorded in obliteration and registration tablet. Also, a lot of differences are seen among the opinions of interpreters in the interpretation of “ajal mosamma”.  They believe it refer to: the time interval between death and the Resurrection (the period of barzakh), the end that can be preceded and delayed, the end of the world, the end related to Resurrection, the end related to death, the fixed and inevitable end, the time interval between creation and death, and so on. Irrespective of the interpreters who have given no reason for their opinions, the other ones are divided into four main groups: the first group consider ajal as the period of life and ajal mosamma’ as the period after death, the second group believe ajal and ajal mosamma’ refer to sleep and death, the third group hold that ajal is avoidable and ajal mosamma’ is unavoidable, and the fourth group believe that ajal can be preceded and delayed and ajal mosamma’ is inevitable and fixed. Inspecting the reasons of the interpreters in presenting these opinions, relying on the relationship between the verses and considering the order and relationship between the words in this verse, this study reveals how examining the context and the relationship between words in the comparative interpretation of this verse helps the interpreter. The study further reveals that ajal can be preceded and delayed considering the consequences of human actions, ajal mosamma’ is what God knows about, and the time of the occurrence of these two coincides at the end of each person's life.

    Keywords: the 2nd verse of Surah al-An'am, ajal, ajal mosamma’, consequence of actions, the relationship of verses
  • Hamid Hamidian *, Ahmad Zare’ Zardini, Hassan Zare’i Mahmoudabadi, Abdul-Hamid Ja’fari Pages 75-101

    One of the key topics in political philosophy is the discussion of the duties and authorities of the state and society. Depending on their theology, ontology and anthropology, different schools of thought and theorists have different understandings of the duties and powers of these two towards each other. Using the comparative method, the present article attempts to compare the political thought based on Nahj al-Balaghah and the political thought ruling al-Ahkam al-Sultaniyah regarding the issue in question. The findings of this study indicate that one of the similarities between these two works is that they both admit that the state and the people in the Islamic society have certain duties and authorities, and neither book considers the duties of the people to the state to be absolute. Both works acknowledge that, like the state’s being bound to follow the path of the Shari'ah, they are conditional. The most important difference between the two books in this regard is that the rulings of al-Sultaniyah recognize wider authorities for the state in the public and private spheres of the society. The results of this study show that, despite the similarities observed in these two books about the issue in question, they basically offer two different governance policies. Also, the difference of view on the root cause of the state (the rational necessity of the state in Nahj al-Balaghah and its legal necessity in the rulings of al-Sultaniyah) is one of the fundamental differences between these two perspectives on the duties and authorities of the state and society.

    Keywords: Nahj al-Balaghah, duties, authorities, state, society, political thought, al-Ahkam al-Sultaniyah
  • Zahra Razazzadeh, Mohammad Reza Haji Esmaili * Pages 103-125

    The word rububiyat comes from the root “rabb” meaning to train, and of course its Quranic examples, which are semantically aligned with this word, are considered to come from the root “rabbu” in the inflectional structure. However, from the perspective of the Quran, rububiyat can be divided into two types: takwini and tashri’i. The takwini type is a kind of indirect and intangible guidance that is not specific to human beings, but the tashri’i type is specific to human beings, which is particularly characterized by sending prophets and divine books for guidance purposes. Of course, considering the same concept of rububiyat, it can be divided into general and specific types. The general type covers nurturing all creatures in the system of existence, as well as nurturing all human beings to the same degree, and the specific type can be considered a special kind of divine nurturing that covers the training of special people like the prophets. This study is an attempt to, first, categorize and then explicate the examples of the lordship of the “Lord of the Worlds”, all of which are directly or indirectly related to human beings. For this purpose, the semantic layers of each of them have been explained in the field of divine Lordship and according to the context of the verses. One of the results of this study is to prove that man is of special standing for God, Who has bestowed special divine lordship on him and trains the prophets in their best form, so that the legislative guidance of other human beings, which is one of the examples of lordship, can be fulfilled by them.

    Keywords: the Quran, training, rabb, general rububiyat, specific rububiyat
  • Zeinab Rouhi Yazdi, Abbas Hemami*, Susan Al-Rasoul Pages 127-139

    Terms such as religious government and religious community are inferred from the Quranic verses and hadiths. Some Islamic scholars believe that religious government takes precedence over religious community. The main reason for this claim is that the establishment of a religious government can facilitate the religious education of the people and as a result provide security, growth, development and the expansion of the Islamic education system. The scholars having this belief give some reasons from the Quranic verses and narrations. In contrast, there is a group of scholars who consider the establishment of a religious government as the result of the formation and complete identity of a religious community. These scholars, too, argue for the precedence of religious community over religious government relying on another category of verses and narrations. The present study examines these two perspectives, and the results reveal that the precedence of religious government over religious community or vice versa is a matter of dispute and controversy between the two parties, and neither has absolute priority over the other, but rather each of them is relatively defensible compared to the other one according to Quranic and narrative reasons.

    Keywords: government, religious government, religious community, ruler, people
  • Farhad Zeinali Behzadan* Pages 141-164

    The present study aims at the semantic analysis of the words “amani” and “omniyyah” in the linguistic context and situational context of the verses of the holy Quran. In this analysis, in addition to the context, analogous verses, the cause of revelation, the anthropology of the audience and the referential style of the holy Quran, as Wansbrough claims, are also considered. Based on the semantic analysis of the words “amani” and ‘omniyyah” in the contexts of the verses of the holy Qur'an, it can be generally concluded that these words are closely related to the concept of “wa’dah” in all their Quranic uses, and they refer to the blissful promises that one makes to himself or his followers. Some examples of “amani” are the false promises made by Satan's deception such as the promise of entering the Heaven and quick deliverance from the fire of the Hell, which the sinful Jews rejoiced in and they speculated about without any evidence from the revelation or the Torah. But sometimes the example of these promises is truthful as, in verse 52 of Surah al-Hajj, the example of the word “omniyyah” is “the promise of faraj” which the prophets and messengers of God received from the revelation and with which they assured themselves and their followers: this verse has been mentioned in reference to “the promise of faraj” which is in the Zabur of Prophet David (p.b.u.h.), and  the phrase “Satan’s inculcation” in this verse has been mentioned in reference to the symbolic response to the Satan in the Rami al-Jamrat ceremony. This ceremony is held in the land of “Mena”, which has the same root as that of the word “omniyyah”.

    Keywords: amani, omniyyah, linguistic context, situational context, reference style
  • Maryam Qolizadeh Pasha, Abdul Hadi Fiqhizadeh*, Mahmoud Va’ezi, Maliheh Sadat Sayyid Reza Pages 165-185

    Mentioning 1122 narrations, Muhaddith Nouri, in the book Fasl al-Khitab fi Tahrif al-Kitab Rabb al-Arbab, has dealt with tahrif bi-naqisah and its proof in the Quran as this book and its narrations have been cited in all the works of those who believe in distortion. In 12 chapters of his book, he has presented 12 reasons to prove distortion by reduction. Using rational and narrative arguments, the present article explicates their shortcomings and weaknesses. From among the narrations of Fasl al-Khitab, some of them, in particular, and some others, in general, have been considered as the proof of distortion by reduction. Most of these narrations have been taken from unknown or fake sources, and some of them are related to differences in readings (of the Quran), which are either related to the way some Quranic words are recited or the special interpretations offered on some verses. However, these narrations have got nothing to do with distortion by reduction. A few narrations have been narrated from reliable sources, which have been mistakenly taken to be the basis for distortion. These narrations do not include interpretive additions, jara wa tatbiq and other similar explanations which require revelatory additions to the holy Quran, which have been omitted in later periods.

    Keywords: argumentative criticism, distortion by reduction, Fasl al-Khitab, Muhaddith Nouri
  • Qasim Mohseni Mari*, Suleiman Abbasi Pages 187-209

    The identification of the Quranic narrations with the inconsistent procedures of descriptive and recommended propositions from the previous texts was expressed by the ill-wishers for and disbelievers in the holy Quran throughout the history of Islam. This postulation was processed in various ways to demonstrate the teachings and propositions of the holy Quran are devoid of identity while the disbelievers were short of ideological models. The nature of the response of the believers in the Quran during the history was ideological, and in regard to method, it was aligned with their methodological claim. The rise of empirical knowledge, the emergence of new empirical theories and its projection into philosophical and religious views placed the claim of taking the text of religion from the previous texts in the idea of ​​intertextuality. The new approach considered all the teachings of the holy Quran, especially the story of the Great Flood, in a structural and cognitive range taken from the previous texts. Using the hermeneutic method, this study examined and criticized the Quranic narration of Noah's Flood at the text level, with the author-based hermeneutic elements and in relation to the mythological texts of Mesopotamia and the old Testament and the New Testament, and processed the idea of ​​its independence using textual discourse elements.

    Keywords: intertextuality, the Quranic story of Noah's Flood, hermeneutics, Mesopotamia, the Old Testament, the New Testament
  • Ali Mohammadi Ashnani *, Mahmoud Khooran Pages 211-235

    The Holy Quran is the supreme book of guidance and the most important revelatory source unanimously acknowledged by all Muslims. The necessity of recognizing the Imam and the successor of the great Prophet of Islam (p.b.u.h.) and the indication of some narrations as to the existence of the name of Imam Ali and the Imams of the Ahl al-Bayt (a.s.) in the holy Quran is one of the challenges that made Muhaddith Nouri, in responding to the opponents of Imam Ali's (a.s.) immediate caliphate, be inclined towards the distorted idea that the Quran is imperfect, relying on some narrations. Hence, the present study aims to examine the aforementioned narrations and analytically criticize the arguments of those opponents and Muhaddith Nouri’s idea. In doing so, using the descriptive-analytical method, first several answers are given to reject the claim in question; then the style of the holy Quran in expressing its content and the method of making inferences from it are explained, and Abu Basir’s sound hadith from Imam Sadeq (a.s.), according to which the reason for not mentioning the name of Imam Ali (a.s.) in the Quran is the style of the Quran in stating divine knowledge, is explicated. The findings of this study indicate three characteristics, i.e. the general statement, the internal expansion and external expansion of the holy Quran, which elucidate why the names of Imam Ali and other Imams (a.s.) have not been mentioned in the holy Quran. Moreover, ignoring the documentary inspection of the narrations, it has been illuminated that mentioning the name of Imam Ali (a.s.) in the interpretive additions of some of the companions’ copies of the Quran or in sound narrations is indicative of “explanatory interpretation” or the expression of purpose, the occasion of revelation and examples of the Quranic  verses,  not the existence of his name in the text of the Quran.

    Keywords: the holy Quran, Imam Ali (a.s.), verbal distortion, style of expression, Muhaddith Nouri
  • Mohammad Miri *, Hamed Al-e Yamin, Mohammad Reza Mousavi Faraz Sayyid Pages 237-257

    Following the frequent emphases of Quranic and hadith teachings on practicing taqwa, Muslim mystics have paid considerable attention to this issue according to Islamic Shari’ah. Using the analytical-library method, the present study examines the definition and levels of taqwa from the perspective of Islamic Shari’ah and mysticism. The main, lexical meaning of taqwa is “self-preservation against the damage of evils”, but mystics define it as “following religious teachings”. In religious teachings, such matters as “avoiding polytheism”, “avoiding sin”, ‌ “avoiding doubts”, “avoiding lawful stuff beyond necessity” and “avoiding non-truth” can be considered as different levels of taqwa. Following religious teachings, men of mystic knowledge have provided the best analysis of the above-mentioned levels in their writings in explaining the levels of taqwa. Therefore, the perspective of Islamic mystics on this issue is congruent with the standards of the Shari’ah and Quranic and hadith teachings, and their works can be used in the interpretation and analysis of the Quran and hadith.

    Keywords: taqwa, practical mysticism, mystical hadiths, mystical verses
  • Mohammad Ali Najafi, Mohammad Reza Aram * Pages 259-278

    Ithna 'Ashariyah is considered one of the largest sects of non-Sunni Muslims and have been known as Shiites since the time of the Prophet (p.b.u.h.). The importance of this sect has attracted the attention of Ethan Kohlberg, the orientalist studying Shi'a, and he has focused his studies on this sect. In his first article entitled “The Uses of the Term Ithna 'Ashariyah”, Kohlberg equates the Ithna 'Ashariyah sect with the Harbiyah sect, citing Abu Tamam’s Kitab al-Shajarah. Harbiyah were the followers of Abdullah ibn Harb Kandy, who considered Abdullah as the Imam after Abu Hashim, the son of Muhammad Hanafiyah. After a while, his followers realized that his claim to Imamate was false and turned away from him. In the present article, first, Ithna 'Ashariyah sect is introduced, using both Shiite and Sunni sources; then the falsehood of Ethan Kohlberg’s claim in identifying Ithna 'Ashariyah sect with Harbiyah sect is clarified by providing a report on these two sects from the books of nations and the works that had been written before Abu Tamam’s Kitab al-Shajarah.

    Keywords: Twelvers, Harbiyah, Ethan Kohlberg, Twelve Imams, Abu Tamam, Kitab al-Shajarah