فهرست مطالب

نشریه سیاست پژوهی ایرانی
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 26، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجید عباس زاده مرزبالی*، حسین رفیع صفحات 7-32

    < p>هدف پژوهش حاضر بررسی چگونگی تاثیر فرایند جهانی شدن در ایجاد تحول در نگرش های اعضای جامعه ایران نسبت به ارکان هویت ملی ایران و ارایه ی الگوی سیاست گذاری هویتی مناسب، جهت صیانت از این هویت می باشد. بر این اساس، سوال اصلی پژوهش این است که با توجه به تاثیرات هویتی فرایند جهانی شدن در ایران، دولت جمهوری اسلامی با اتخاذ چه رویکردی نسبت به هویت ملی ایران می تواند از این هویت صیانت نماید؟ مقاله بر این فرض استوار است که با توجه به تاثیر جهانی شدن بر نگرش های هویتی در ایران، دولت جمهوری اسلامی با اتخاذ رویکرد فراگیر نسبت به هویت ملی و تاکید هم زمان بر هر سه رکن این هویت یعنی ایرانیت، اسلامیت و مدرنیت، می تواند موجبات تقویت گرایش اعضای جامعه ایران نسبت به کلیت هویت ملی ایران را فراهم نموده و بدین وسیله از این هویت صیانت نماید. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی بوده و یافته های تحقیق حاکی از آن است که در نتیجه ی نفوذ جهانی شدن و گسترش فضای مجازی (به عنوان ابزار جهانی شدن) در ایران، نگرش های بسیاری از اعضای این جامعه نسبت به مبانی هویت ملی ایران دچار تحول شده است. به این صورت که در نتیجه این وضعیت، دلبستگی این افراد نسبت به مبانی قدیمی تر هویت مذکور یعنی ایرانیت و اسلامیت کاهش یافته و در مقابل، بر گرایش آن ها نسبت به مبانی مدرن آن افزوده شده است، که این مسئله در صورت عدم اتخاذ رویکرد مناسب از سوی دولت جمهوری اسلامی نسبت به هویت ملی ایران، می تواند موجب تضعیف این هویت گردد. دولت جمهوری اسلامی به منظور صیانت از هویت ملی ایران، می بایست به تمامی ارکان آن به طور هم زمان توجه نماید.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، هویت ملی، نگرش های هویتی، فضای مجازی، جمهوری اسلامی ایران
  • رضا صادقیان، علی علی حسینی*، علیرضا گلشنی صفحات 33-70
    هدف پژوهش حاضر بررسی مفهوم انقلاب در اندیشه مارکسیست های ایرانی است. فرضیه پژوهش این است که نیروهای مارکسیست ایرانی براساس آموزه های مارکسیستی به فهم مفهوم انقلاب مبادرت کرده اند. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و نتایج حاکی از آن است که انقلاب به معنای دگرگون ساختن نظم سیاسی و کسب قدرت فهم می شود، کنشی که کلیت نهادهای گذشته و وابسته به نظم سابق را فرو می ریزد و نظمی نوینی جایگزین مناسبات قدیم می کند. از نگاه مارکسیست های ایرانی، مفهوم انقلاب در گرو اندیشه های هراکلیت، مارکس و لنین صورت بندی می شود. فهم جریان مارکسیست از مفهوم انقلاب به دلیل تفاوت ریشه های فکری اش با فهم سایر کنشگران سیاسی از مفهوم انقلاب بسیار متفاوت است. نقطه افتراق اندیشه های مارکسیستی در دهه 40 و 50 شمسی در مقایسه با اسلام گرایان انقلابی را می توان در فهم آنان از مفهوم انقلاب و با توجه به مبانی متفاوت هر کدام از دو جریان فهم کرد.
    کلیدواژگان: انقلاب، گفتمان چپ، مارکسیست، چریک های فدایی خلق، حزب توده
  • داود بخشایی*، محسن قلی پور صفحات 71-96
    هدف پژوهش حاضر بررسی تحول گفتمان های امنیت ملی در جمهوری اسلامی ایران است. در این راستا و با روش توصیفی و تحلیلی، این پژوهش ضمن بررسی و نقد نظریات موجود، با ارایه مدل جدیدی برای تحلیل تحولات گفتمان های امنیت ملی در جمهوری اسلامی ایران بر این دیدگاه تاکید می نماید که همواره شاهد حضور دو گفتمان رقیب در عرصه سیاسی و در میان نخبگان بوده ایم. به طوری که نمی توان سیر این تحولات گفتمانی را در یک مسیر تکاملی و رو به رشد تحلیل کرد. این دو گفتمان رقیب توسط برخی تحت عناوینی چون سنتی- نوین یا انقلابی- ملی دسته‏بندی شده اند. ولی تحلیل دو گفتمان مذکور نشان دهنده آن است که دال محوری آنها را می توان دو مفهوم هویت گرایی و توسعه گرایی دانست. در صحنه واقعیت و عمل نیز در جمهوری اسلامی ایران همواره توسعه در ذیل مباحثات و اقدامات دو گفتمان امنیتی قرار گرفته است، به طوری که باعث مواضع متضاد و سیاست گذاری های ناهماهنگ در جهت نیل به اهداف بلندمدت امنیتی و توسعه ای در جمهوری اسلامی شده است. به همین دلیل یکی از مشخصه های اصلی مسایل امنیتی جمهوری اسلامی ایران، فقدان اجماع عمومی بین نخبگان در مورد مفهوم امنیت ملی، سیاست های امنیتی، تهدیدها و آسیب پذیری ها است که موجب بروز بحران در هنگام حاکمیت هر دو گفتمان رقیب شده است.
    کلیدواژگان: گفتمان های امنیت ملی، جمهوری اسلامی ایران، توسعه، گفتمان‏ امنیتی هویت‏گرا، گفتمان‏ امنیتی توسعه‏گرا
  • آرزو خردمندان، بهرام یوسفی*، روح الله شهابی، شیوا جلال پور صفحات 97-120

    هدف پژوهش حاضر تبیین روابط بریکس و اعضای آن با جمهوری اسلامی ایران است. پژوهش بر این فرض استوار است که روابط گروه بریکس با جمهوری اسلامی، در چارچوب روابط ایران با اعضای آن تعریف می شود. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بوده و نتایج حاکی از آن است که به نظر نمی رسد که گروه بریکس، علی رغم اینکه با یک جانبه گرایی ایالات متحده مخالف است، منابع کافی داشته باشد و یا بتواند اثرات تحریم های آمریکا بر ایران را تا حد مورد انتظار ایران کاهش دهد. در میان کشورهای بریکس، روسیه به طور غیرمستقیم از تحریم های ایران سود می برد و ناتوانی ایران در تولید بیشتر گاز طبیعی و ناتوانی مالی و فناوری ایران در تکمیل پروژه های انرژی در آینده نزدیک، باعث ایجاد بازار منطقه ای و جهانی به نفع روسیه و به ضرر ایران خواهد شد. از طرف دیگر اعضای بریکس، برنامه های بلندمدتی برای جلوگیری از یک جانبه گرایی امریکا دارند و این در حالی است که روابط سیاسی-اقتصادی خود را با امریکا قطع نکرده و ساختار نظام بین الملل را به چالش نکشیده اند. کما اینکه براساس رهیافت سازه انگاری، برای کسب منفعت بیشتر کشورها در نظام بین الملل، باید هنجارهای این ساختار را کارگزاران، رعایت کنند؛ چه اینکه سازه انگاران بر این اعتقادند که سیاست خارجی کشورها و نزدیکی روابط آنها در ساختار بین الملل، بنا به شباهت رویه ای که پیش گرفته اند، شکلی جدی می گیرد. روشن است که اعضای بریکس، این مهم را در خاطر دارند و به همین علت، حاضر به جنگ ایدیولوژیک با امریکا در ساختار بین الملل نخواهند شد. از این جهت نمی توان تاثیراتی ماورایی و آرمانی در خصوص بریکس بر سیاست خارجی جمهوری اسلامی متصور شد.

    کلیدواژگان: گروه بریکس، سیاست خارجی، اقتصاد جهانی، اقتصاد سیاسی، منافع ملی، جمهوری اسلامی ایران، روابط خارجی
  • محمدرضا اویسی* صفحات 121-146

    هدف پژوهش حاضر بررسی نظریه دولت در اندیشه سیاسی ابن خلدون است. در این راستا و با رویکردی هرمنوتیکی نظریه عصبیت به عنوان سنگ بنای اندیشه سیاسی ابن خلدون، پیدایش دولت و عوامل آن، علل اضمحلال دولت، انواع دولت و بهترین نوع آن تحت عنوان تیوری دولت ابن خلدون بررسی شد. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و نتایج نشان داد که ابن خلدون جزء نخستین اندیشمندان در جهان است که به بررسی دولت پرداخته و در تیوری خویش هم منشاء آن و هم تعریف، نحوه تاسیس، اشکال و بهترین شکل آن، اجزاء، نحوه کارکرد، نحوه افول و سقوط آن را تیوریزه نموده است. از آنجا که براساس سه عنصر یک تیوری علمی یعنی تطابق نظریه با موارد عینی، وجود پیوندهای چندگانه در بین مفاهیم نظریه و شمول و وحدت تعابیر در پدیده های مختلف، می توان این نظریه را جزء نخستین تیوری های دولت دانست و به شکل آکادمیک منتشر و جهان شمول نمود.

    کلیدواژگان: نظریه دولت، ابن خلدون، تئوری های دولت، نظریه عصبیت
  • رضا پریزاد*، سید جواد هاشمی منفرد صفحات 147-181

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش گفتمان ایثار و شهادت در ساخت هویت ملی، در چارچوب تحلیل گفتمان بود. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و نتایج حاکی از آن است که جامعه پذیری سیاسی نسل جدید راه حل بحران هویت می باشد و گفتمان ایثار و شهادت، در فرایند جامعه پذیری امکان بیشتری در ساخت هویت ملی فراهم آورده است. از سوی دیگر در نتیجه غیریت سازی این گفتمان، رویکرد مقاومت در مقابل ستم پیشگان و مستکبران، شکل می گیرد. بدین ترتیب از طریق بازنمایی هویت برآمده از گفتمان شهادت، افراد و جماعت هایی که احساس می کنند در موقعیت ستم دیدگی قرار دارند، از خود مقاومت نشان داده و به ستیز یا رقابت با ستمگران می پردازند. مبارزان و مجاهدان مسلمان از طریق این گفتمان و برجسته ساختن برخی سازه ها و لایه های هویت برآمده از آن و با نشان دادن تمایزات خود، به نوعی غیریت سازی مبادرت ورزند.

    کلیدواژگان: گفتمان شهادت، هویت ملی، هویت مقاومت، نظریه گفتمان، گفتمان لاکلا و موف، گفتمان ایثار
|
  • Majid Abbaszadeh Marzbali *, Hossein Rafie Pages 7-32

    The purpose of the present study is to explore the impact of the process of globalization on the transformation of the attitudes of Iranians to national identity and thereby presenting an appropriate identity model in policymaking in order to protect national identity. Accordingly, the main research question is that with regard to the identity effects of globalization in Iran, which approach can be adopted by the Islamic Republic of Iran to maintain national identity. This research relies on the hypothesis that with respect to the effects of globalization on the identity perspectives in Iran, the Iranian government can adopt an inclusive approach to national identity and simultaneously emphasize on 3 tenets of being Iranian, Islamic, and modern in order to reinforce and encourage the tendency of the majority of society to Iranian national identity and protect that. The method of study is descriptive analysis and the research results show that due to the penetration of globalization into Iran and the spread of cyberspace (as a means of globalization), the outlook of Iranian society on the principles of Iran’s national identity has been transformed. As a result of this situation, the bonding between people and their former principles as being Iranian and Muslim has weakened and instead, their tendency to the principles of modernity is reinforced. If a suitable approach is not adopted to this issue by the Islamic Republic of Iran, it can lead to the deterioration of national identity. For the sake of maintaining Iran’s national identity, the government of the Islamic Republic of Iran should simultaneously pay attention to all tenets of identity.

    Keywords: Globalization, National Identity, Identity Attitudes, Cyberspace, Islamic Republic of Iran
  • Reza Sadeghiyan, Ali Ali Hosseini *, Alireza Golshani Pages 33-70
    The purpose of the present study is to analyze the concept of revolution in the ideas of Iranian Marxists. The hypothesis of this research is that Iranian Marxist forces have interpreted revolution based on Marxist instructions. The method of study is descriptive analysis and the results indicate that the concept of revolution is perceived as the transformation of political order and power acquisition such that the foundation of the former establishment falls down to be replaced with a new system instead of the old one. From the perspective of Iranian Marxists, the notion of revolution is comprehended based on the ideas of Heraclitus, Marx, and Lenin. The perception of Marxist movement from the concept of revolution is so different from the interpretation of other political activists in Iran due to their intellectual discrepancies. The distinction between Marxist ideas and revolutionary Islamists in 1340s and 1350s can be interpreted in terms of their perception of the notion of revolution and their different tenets of thinking.
    Keywords: Revolution, Leftist Discourse, Marxist, Organization of Iranian People's Fedai Guerrillas (OIPFG), Tudeh Party of Iran
  • Davood Dakhshaei *, Mohsen Gholipour Pages 71-96
    The purpose of the present study is to investigate the transformation of national security discourses in the Islamic Republic of Iran. Using descriptive analysis, this research study aims to critically explore the existing theories in this regard and come up with a new model to analyze the course of change in national security discourses in the Islamic Republic of Iran. In this regard, this perspective is emphasized that we have always witnessed the presence of two rival discourses in the realm of politics and among the elites such that the course of discourse change cannot be analyzed in a single developmental path. The two rival discourses have been classified by some into either traditional-modern or revolutionary-national. However, the analysis of them indicates that they can be regarded as either identity-oriented or development-oriented. In reality and practical form, development in the Islamic Republic of Iran has always been categorized within the arguments and measures of the two security discourses mentioned above so that it has led to opposite ideas and incongruous policy making to achieve long term security and developmental objectives in the Islamic Republic of Iran. Because of this, one of the main features of national security issues in the Islamic Republic of Iran is lack of common consensus among the elites on the concept of national security, security policies, threats, and vulnerabilities causing crisis at the time of two aforementioned discourses’ domination.
    Keywords: National Security Discourses, Islamic Republic of Iran, development, identity-oriented security discourse, development-oriented security discourse
  • Arezoo Kheradmandan, Bahram Yousefi *, Roohollah Shahabi, Shiva Jalalpoor Pages 97-120

    The purpose of the present study is to explain the relationship between the BRICS members and the Islamic Republic of Iran. The research relies on the hypothesis that the relation between BRICS and the Islamic Republic of Iran is defined within the framework of foreign relations between Iran and the BRICS nations. The method of study is descriptive analysis and the results show that although the BRICS is against the U.S unilateralism, it does not seem to have sufficient resources or be able to moderate the effects of U.S sanctions against Iran as much as it is expected. Among the BRICS states, Russia indirectly benefits from the U.S sanctions against Iran as Iran’s failure to produce more natural gas as well as its financial and technological failures to complete energy projects in near future would lead to a regional and global market in favor of Russia and to the detriment of Iran. On the other hand, the BRICS members have long-term plans to prevent the U.S unilateralism while they have not cut their political-economic relations with the U.S and have not challenged the structure of the international system. According to the approach of constructivism, the leaders ought to observe the norms of international structure in order to gain more benefit for their country as the constructivists hold that the countries’ foreign policy and their close relations in the international level take a serious form in terms of their common approaches. It is evident that the BRICS members take this fact into account and thereby they would not get into an ideological fight with the U.S in the international arena. Therefore, the relations with the BRICS countries would have no extreme and ideal effect on the foreign policy of the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: BRICS, Foreign policy, Global Economy, Political Economy, National interests, Islamic Republic of Iran, foreign relations
  • MohammadReza Oveisi * Pages 121-146

    The objective of the present study is to review the theory of government in the political idea of Ibn Khaldun. To this aim and using a hermeneutic approach, the theory of Asabiyyah (social cohesion) as the foundation of Ibn Khaldun’s political doctrine, the emergence of government and its contributing factors, the causes of government’s fall, variety of governments and its best type were discussed in Ibn Khaldun’s theory of government. The method of study was descriptive analysis and the results showed that Ibn Khaldun has been among the first thinkers in the world studying the concept of government and theorizing the origin, definition, way of establishment, types, the ideal form, components, functions, and its fall. Since his theory has the three elements of a scientific theory, that is to say concordance with the objective instances, multi relationships between the concepts in the theory, and the coherence of perception in various circumstances, it can be recognized as one of the first theories of government and has the potential of academic and international publication.

    Keywords: Theory of Government, Ibn Khaldun, Government Theories, Theory of Asabiyyah (Social Cohesion)
  • Reza Parizad *, Seyed Javad Hashemi Monfared Pages 147-181

    The purpose of the present study is to analyze the effect of altruism and martyrdom discourse on the formation of national identity, within the framework of discourse analysis. The method of study is descriptive analysis and the results indicate that the political socialization of the new generation is the solution to identity crisis; and the discourse of altruism and martyrdom has provided the process of socialization with more potential to form national identity. On the other hand, as a result of otherness of this discourse, a resistance approach against the oppressors and dominators is formed. Therefore, those who feel oppressed show resistance by reflecting their identity out of martyrdom discourse and hence fight against or compete with the oppressors. Using this discourse and highlighting some structures and layers of identity coming out of that and by showing the perceived distinctions, Muslim fighters launch a sort of antagonism.

    Keywords: Martyrdom Discourse, National Identity, Resistance Identity, Discourse Theory, Laclau, Mouffe’s Theory of Discourse, Altruism Discourse